Je kleed weer als nieuw: zo kun je het best een vloerkleed schoonmaken
Op het eerste gezicht lijkt jouw kleed misschien helemaal spic en span, maar stiekem hopen zich tussen die haren dikke stofnesten op - zeker in een hoogpolig tapijt. En die natte hondenpootjes en gemorste koffie laten ook hun sporen achter. De hoogste tijd voor actie: je vloerkleed goed schoonmaken!
Pak de stofzuiger erbij en ga aan de slag: een fris en schoon vloedkleed is helemaal niet zoveel werk. Na het lezen van dit artikel weet je: Hoe vaak je een vloerkleed zou moeten stofzuigen | Welke stappen je volgt voor een grondige reiniging | En wat het kost om een kleed te laten stomen.
Lees ook het artikel Dit zijn de 7 meest gemaakte fouten bij het stofzuigen
Hoe vaak stofzuigen?
Een vloerkleed werkt als een soort magneet op stof, omdat stof nu eenmaal stof aantrekt. Dus neem jouw kleed altijd even mee tijdens je rondje stofzuigen, bij intensief gebruik het liefst twee keer per week. Je loopt dan niet de kans dat stofdeeltjes diep de vezels in worden gelopen, waardoor je kleed uiteindelijk sneller lelijk wordt.
Een stofzuiger met een turboborstel is meest effectief bij een tapijt, want door de roterende borstels wordt zelfs uit een hoogpolig vloerkleed al het stof gezogen. Zat deze borstel niet standaard bij jouw stofzuiger? Dan kun je de turboborstel ook los bestellen.
©ronnarong - stock.adobe.com
Vloerkleed reinigen in 3 stappen
Met goed en regelmatig stofzuigen kom je al een heel eind, maar het is slim om twee keer per jaar het vloerkleed wat intensiever te reinigen, zodat vlekken en bacteriën verdwijnen. Is het een kleed waar nauwelijks op gelopen wordt, dan zou een keer kunnen volstaan.
Zo ga je aan de slag
Pak de stofzuiger met turboborstel erbij en zuig het kleed hier goed mee uit.
Breng over het hele kleed een speciale vloerkleedreiniger of -shampoo aan en werk in cirkeltjes van binnen naar buiten. Maak het kleed niet door en door nat, maar slechts oppervlakkig.
Neem het kleed af met een zachte, vochtige doek, net zolang tot er geen schuim meer op het kleed te vinden is. Laat het daarna aan de lucht drogen.
In plaats van vloerkleedreiniger kun je ook baking soda gebruiken voor het schoonmaken van een kleed. Strooi dit na het stofzuigen over het hele kleed, laat dit een uur zo liggen en zuig het daarna op. Voor hardnekkige vlekken kun je een papje van baking soda en lauwwarm water maken en dit op de vlek inwrijven. Dit kun je na een uur ook opzuigen.
Lees ook: Over rottige klusjes gesproken… zo maak je goed schoon onder je bed
©perfectlab - stock.adobe.com
Nog handiger: een stoomapparaat
Heb je een stoomapparaat in huis? Dan heb je mazzel, want dit apparaat is ideaal voor het schoonmaken van een vloerkleed. Je kunt na het stofzuigen met de stoomreiniger aan de slag en de hete stoom doodt 99% van de bacteriën. Muffe luchtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon en je ziet na afloop pas goed hoe vies het kleed toch eigenlijk wel was. Meer over het stoomapparaat lees je in Hoera voor de stoomreiniger: dit kun je er allemaal mee schoonmaken.
Toch maar naar de stomerij
Wanneer je een flink kleed in huis hebt liggen en je ziet het niet zitten om deze zelf intensief te reinigen, dan kun je ervoor kiezen om het vloerkleed naar de stomerij te brengen of - en dat is een stuk handiger - thuis te laten reinigen. Net als dat je je bank thuis professioneel kunt laten schoonmaken, is dit ook mogelijk met een kleed. Je betaalt dan tussen de 7 en 10 euro per vierkante meter.
Geen fan van schoonmaken?
Een wasbaar vloerkleed kan gewoon in de machine!