Robotstofzuigers: de voor- en nadelen op een rij

© Mustafa_Art

Robotstofzuigers: de voor- en nadelen op een rij

Geplaatst: 11 april 2024 - 17:24

Redactie ID.nl

Stofzuigen is een klusje dat vaak als vervelend wordt ervaren. Het kost immers tijd en moeite om de stofzuiger tevoorschijn te halen, alle hoeken en gaten in huis langs te gaan en het apparaat na afloop weer op te bergen. Maar wat als je deze taak voortaan kunt uitbesteden aan een robotstofzuiger?

Voordelen van een robotstofzuiger

Tijdsbesparing en gemak

De grootste voordelen van een robotstofzuiger zijn het gemak en de tijdsbesparing die zo'n apparaat oplevert. Je hoeft niet langer zelf met de stofzuiger in de weer, maar laat dit klusje voortaan over aan de robot. Via een app kun je instellen waar en wanneer de robotstofzuiger zijn werk moet doen. Zo kun je de robot bijvoorbeeld tijdens een meeting het huis laten stofzuigen, of op het moment dat je iets in de keuken hebt gemorst alléén de keuken laten schoonmaken. Op die manier bespaar je jezelf een hoop tijd, last en energie.

Ervaar het gemak!

Bekijk hier het aanbod van robotstofzuigers

Vaker een schoon huis

Doordat je het stofzuigen uitbesteedt aan een robot, is de drempel om vaker te stofzuigen al een stuk lager. Je hoeft het niet steeds in te plannen en er tijd voor vrij te maken. Stel de robotstofzuiger zo in dat hij dagelijks een rondje door het huis maakt en je hebt altijd een schone vloer, zonder er zelf moeite voor te hoeven doen. Let wel op dat goedkope modellen regelmatig simpelweg rond rijden en daardoor ook plekken overslaan. De duurdere modellen zijn vaak beter in staat de ruimte te scannen en weten zo waar ze al geweest zijn en waar ze nog naartoe moeten.

Robotstofzuiger

© dtatiana

Slimme functies

Sommige robotstofzuigers zijn niet alleen in staat om stof en vuil op te zuigen, maar hebben ook een ingebouwde dweilfunctie. Dat kan uitkomst bieden als je op een plek woont waar zich snel fijn stof ophoopt. Met één druk op de knop of een instelling in de app maakt de robot de vloer niet alleen stofvrij, maar ook meteen vochtig schoon.

Toch is het goed om te beseffen dat de dweilfunctie van een robotstofzuiger beperkingen heeft. De robot gaat in feite met een natte doek over de vloer, maar oefent hierbij niet al te veel druk uit. Voor hardnekkig vuil, zoals aangekoekte etensresten of een gemorste plas olijfolie, is de robotdweil daarom vaak niet toereikend. Om dat soort vlekken effectief te verwijderen, zul je toch zelf met een dweil of schrobber aan de slag moeten.

Twee in één?

Hier vind je de beste robotstofzuigers met dweilfunctie

Nadelen van een robotstofzuiger

Beperkt tot één verdieping

Een robotstofzuiger kan uiteraard niet zelfstandig traplopen. Heb je een huis met meerdere verdiepingen, dan zul je de robotstofzuiger steeds naar de juiste verdieping moeten tillen of meerdere exemplaren moeten aanschaffen. Dat is niet altijd even praktisch, zeker omdat de meeste robotstofzuigers zelf een schoonmaakroute uitstippelen en deze opslaan. Door de robot steeds te verplaatsen, raakt hij telkens de weg kwijt.

0

Powered by

logo

Obstakels en drempels

Hoewel de meeste robotstofzuigers zijn uitgerust met sensoren om obstakels te vermijden, gaat dat niet altijd goed. De robot kan vastlopen op bijvoorbeeld een drempel of klem komen te zitten onder een laag meubelstuk. Je zult de robot dus regelmatig moeten bevrijden. Ook kunnen losliggende snoeren of kwetsbare objecten op de grond een probleem vormen. Het is dus belangrijk dat de vloer netjes is opgeruimd voordat de robotstofzuiger aan de slag gaat.

Vrouw ligt op de bank terwijl de robotzuiger het werk doet

© Spyrakot

Kleine opvangbak

Een robotstofzuiger is een stuk compacter dan een traditionele stofzuiger. Dat betekent ook dat de opvangbak voor het vuil een stuk kleiner is. Hierdoor moet je deze bak vaker legen dan bij een gewone stofzuiger. Heb je huisdieren die veel verharen of een groot oppervlak om schoon te maken, dan kan dat best vaak zijn. Hoewel het apparaat veel voordelen heeft als het gaat om gebruiksgemak, betekent dat niet dat je het werk volledig uit handen kunt geven.

Hoger prijskaartje

Een ander nadeel van robotstofzuigers is de hogere aanschafprijs in vergelijking met reguliere stofzuigers. Voor een beetje robotstofzuiger betaal je al snel 100 tot 200 euro méér. Zeker als je kiest voor een robotstofzuiger met geavanceerde functies kan de prijs oplopen tot ruim 500 euro of zelfs meer. Dat is een flinke investering die je wel moet kunnen en willen doen. Bedenk dus goed voor jezelf of het gemak en de tijdsbesparing van een robotstofzuiger voor jou opwegen tegen de hogere kosten. Kijk ook naar je woonsituatie: in een klein appartement zonder veel obstakels heb je misschien meer profijt van een robotstofzuiger dan in een groot huis met veel trappen en drempels.

Past een traditionele stofzuiger toch beter bij jou?

Vind hier de traditionele stofzuigers met de beste prijs-kwaliteit verhouding

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten