ID.nl logo
Review Dreame L10s Ultra (2nd gen) – Goedkoper en beter dan voorganger
© Wesley Akkerman
Huis

Review Dreame L10s Ultra (2nd gen) – Goedkoper en beter dan voorganger

Tot onze verbazing zien we dat de Dreame L10s Ultra (2nd gen) een van de grootste nadelen van zijn voorganger zomaar wegneemt: deze nieuwe robotstofzuiger is namelijk honderden euro's goedkoper dan zijn voorganger ooit geweest was. Sterker nog: ook nu nog is eerste L10s Ultra duurder dan zijn opvolger. Tijd om te bekijken hoe de Gen 2 in de praktijk presteert.

Uitstekend
Conclusie

Dreame heeft met de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) een fijne balans gevonden tussen een uitgebreide en functionele robotstofzuiger en een redelijke prijs. De maximaal 700 euro die je betaalt, is geen immens hoog bedrag voor de prestaties die je in huis haalt. Je krijgt bovendien toegang tot allerlei premium functies, zoals uitschuifbare dweilpads en de borstel. Je moet er wel rekening mee houden dat je soms de dweil zelf even moet schoonmaken om de prestaties op hoog niveau te houden, maar verder vinden we deze robotstofzuiger top.

Plus- en minpunten
  • Flinke zuigkracht
  • Dweilen gaat veel beter
  • Uitschuifbare onderdelen
  • Aanpassingsmogelijkheden
  • Overzichtelijke app
  • Navigatie gaat beter
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Objectherkenning niet altijd accuraat
  • Vereist wat handmatig onderhoud
  • Geen warm water
  • Dweil schoonmaken duurt lang
  • Hardnekkige viezigheid kan achterblijven

De Dreame L10s Ultra (2nd Gen) heeft een adviesprijs van 699 euro, maar is nu al online verkrijgbaar voor minder. Als je de introductieprijs van de voorganger in het achterhoofd neemt (meer dan duizend euro) dan begrijp je dat we daar enigszins verrast over zijn. Dat model uit begin 2023 beviel, maar stelde ook teleur op een aantal vlakken. Zo botste het nog wel eens ergens tegenaan, had je nog wat handmatig onderhoud, werd het tapijt niet goed schoongemaakt, was de app onoverzichtelijk en zat je als het ware vast aan de schoonmaakmiddelen van Dreame.

Zijn opvolger doet een hoop dingen anders, terwijl de ervaring toch grotendeels hetzelfde blijft. Daarmee bedoelen we dat fabrikant Dreame een aantal negatieve aspecten aangepakt heeft, en de positieve eigenschappen heeft behouden. En dat zonder de prijs te verhogen. Ergens kon dat ook niet anders, gezien het bestaan van bijvoorbeeld de Dreame X40 Ultra en de aankomende X50 Ultra. Die nemen het stokje over van de meest dure Dreame-robots van dit moment, waardoor de vernieuwde L10s Ultra een lager prijskaartje hanteert.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Navigeren gaat goed, maar…

De robot en de basis hebben eenzelfde, stijlvol en praktisch ontwerp als andere Dreame-robotstofzuigers en zijn daardoor inmiddels heel herkenbaar. Voor- en bovenop tref je de middelen aan voor objectherkenning, zoals een camera en een laser (LiDAR). Hoewel dit model wel over objectherkenning beschikt, zit er geen AI-camera aan boord (zoals op de duurdere stofzuigers). Over het algemeen navigeert de robot goed door het huis en vermijdt hij verschillende soorten spullen die op de grond liggen en staan.

Waar deze stofzuiger een beetje moeite mee heeft, zijn smalle openingen. Het lijkt net alsof het apparaat een bepaalde route niet 'durft' te nemen uit angst om ergens vast te komen zitten. Daardoor kan het gebeuren dat specifieke plekjes niet meegenomen worden. De objectherkenning laat ook nog wel een iets te wensen over. Het kan zijn dat de robot over kabels heenrijdt en daardoor zichzelf vastrijdt (als het dikke kabels zijn) of iets opzuigt (als het dunne kabels zijn). Bij ons lieten de dweilpads daardoor ook een keer los; die bleven hangen achter een dikke stekkerkabel.

©Wesley Akkerman

Apart bakje voor reinigingsmiddel

Net als de voorganger kan ook de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) zijn twee roterende dweilpads niet achterlaten op het basisstation. Daardoor kunnen dat soort dingen zoals in de alinea hierboven beschreven nog wel eens fout gaan. Als zoiets gebeurt, dan stopt de robot met werken totdat je hem geholpen hebt. Als je dan op dat moment niet thuis bent, dan heb je pech. Gezien de prijs hebben we daar minder moeite mee dan voorheen, maar het kan het gebruik van een robotstofzuiger wel in de weg zitten. Helemaal als het apparaat ergens onder het bed stilstaat, en je er dus moeilijk bij kunt

Gelukkig heeft het basisstation wel een waardevolle upgrade gekregen in de vorm van een apart zeepbakje. Naast een bak voor schoon en een bak voor vies water, heb je nu een aparte bak waar je vloerreiniger in kunt stoppen. Dreame raadt uiteraard zijn eigen schoonmaakmiddelen aan, maar niets staat je in de weg zelf een middel uit te kiezen.

Helaas biedt dit model ook geen droogfunctie aan voor de gebruikte dweilpads. Ze worden wel schoongemaakt op het station, maar het duurt even voordat ze helemaal schoon en droog zijn voor de volgende ronde.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Maakt veel beter schoon

In vergelijking met de vorige versie maakt de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) veel beter schoon langs randen. Dan bedoelen we langs de muren en plinten, maar ook de rand van een vloerkleed. Het gevaarte op wielen maakt dan kleine, schuine bewegingen heen en weer en rijdt kort van voren naar achteren om precies tot aan de rand schoon te kunnen maken. Het slaat in dat proces weinig tot geen stukken vloer over. Wel kan deze robotstofzuiger in een enkel geval nog wel eens met de natte dweil op het vloerkleed komen. Maar dat is niets om je zorgen om te maken.

Qua zuigkracht is het systeem er eveneens flink op vooruitgegaan, van 5300 Pa naar 10.000 Pa. Daardoor blijft er vrijwel geen stof achter op de plekken waar de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) komt. Het kan zijn dat hij nog wel eens wat achterlaat op een hoogpolig kleed. Ook de hoekjes in huis worden niet superschoon, ondanks de uitschuifbare borstel. Maar eerlijk is eerlijk: de robot doet het veel beter dan de Dreame L10s Ultra. De borstel, gemaakt van kunststof, snijdt eventuele haren (van bijvoorbeeld huisdieren of jezelf, als je lang haar hebt) niet voor je kapot; dus je hebt zelf nog wat onderhoud aan het af en toe haarvrij maken van de borstel.

Overzichtelijke app

Dweilen gaat het systeem nog even goed af. Vooral voor het dagelijkse of wekelijkse onderhoud is de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) uitermate geschikt, aangezien hij genadeloos afrekent met oppervlakkige vlekken. Als je wat meer hardnekkige viezigheid aan de vloer laat plakken, weet de robot daar ook nog wel raad mee. Vettigheid en opgedroogde troep kunnen echter een uitdaging vormen – waarschijnlijk omdat de stofzuiger geen gebruik maakt van warm water. De dweilpads zijn overigens eveneens uitschuifbaar, wat het schoonmaken ten goede komt.

Via de overzichtelijke app kun je heel snel bepalen hoeveel water en zeep de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) moet gebruiken. Wellicht helpt het om die hoeveelheid aan te passen, waardoor hardnekkige viezigheid ook zou kunnen verdwijnen – maar meer water en zeep is geen garantie voor succes. Verder bepaal je in de app de zuigkracht, in welke mate de stofzuiger zijn rondes doet (met ruime of minder ruime bochten) en zie je hoe het gesteld is met de verschillende onderdelen. Met die laatste functionaliteit kun je goed zien wanneer iets aan vervanging toe is of wanneer je ergens een lapje over moet halen.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Dreame L10s Ultra (2nd Gen) kopen?

Tot slot is het goed om te zien dat de accu ruim drie uur meegaat. Dat is deels afhankelijk van de instellingen die je zelf prefereert, maar dan nog is het een zeer nette score. Dit voorkomt dat de robot lange omwegen moet maken om tussentijds op te laden, waardoor het werk sneller gedaan kan worden. Verder moet je qua onderhoud dus rekening houden met vastgelopen haren, de oprit (die snel vies wordt) en zowel de water- als zeepbakken. Niet heel veel meer dus dan bij duurdere modellen; maar vooral dat vastgelopen haar kan irritant worden.

Onderaan de streep vinden we dat Dreame met de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) een fijne balans heeft gevonden tussen een uitgebreide en functionele robotstofzuiger en een redelijke prijs. De maximaal 700 euro die je betaalt, is geen immens hoog bedrag voor de prestaties die je in huis haalt. Je krijgt bovendien toegang tot allerlei premium functies, zoals uitschuifbare dweilpads en de borstel. Je moet er wel rekening mee houden dat je soms de dweil zelf even moet schoonmaken om de prestaties op hoog niveau te houden, maar verder vinden we deze robotstofzuiger top.

▼ Volgende artikel
🫧 Overkokende pannen? Met deze tips nooit meer!
© Sved Oliver
Huis

🫧 Overkokende pannen? Met deze tips nooit meer!

Ai... Je let even niet op, en je pan met rijst, pasta of aardappels kookt over. Dus kun je na het eten ook nog eens je fornuis gaan schrobben. Gelukkig zijn er verschillende trucjes om te voorkomen dat je pannen overkoken. Snel lezen, dan heb jij er voortaan nooit meer last van!

In dit artikel laten we je vier manieren zien om overkokende pannen te voorkomen. Wat heb je nodig? • Een houten pollepelEen dekselWat olie of boterEen beetje geduld

Lees ook: Zo kook je extra zuinig op een inductiekookplaat

Redder in nood: een houten pollepel

Een houten pollepel is niet alleen handig voor het roeren in de pannen; het kan ook het overkoken van de pan tegengaan. Hoe? Je plaatst de pollepel dwars over de pan. De bubbels die ontstaan tijdens het koken van het water barsten kapot tegen het hout. Dit is iets wat je misschien ook weleens tijdens een scheikundeles hebt geleerd. De bellen water barsten omdat het materiaal, de droge houten pollepel, hydrofoob is. En omdat de bubbels zo'n 100°C zijn en tegen materiaal aangaan dat minder heet is, worden de bubbels weer vloeibaar. In vloeibare vorm is water zwaarder dan lucht, waardoor het in de pan terugvalt.

Je kunt deze truc dus niet uitvoeren met materiaal dat ook warm wordt, zoals metaal. Leg de pollepel pas op de pan als het water al kookt, niet direct als je de pan op het vuur zet. Hierdoor voorkom je dat de lepel al warm wordt tijdens het koken. Dankzij deze tip blijft je kookplaat, of het nu elektrisch of gas is, schoon.

©pharaoh1404

Pollepels!

Houd/Hout ze bij de hand

Deksels schuin!

Als je een pannendeksel helemaal op de pan legt, bouwt er door de hitte druk op van stoom die niet kan ontsnappen. Sommige etenswaren, zoals aardappels en rijst, veroorzaken schuim tijdens het koken. Het schuim stuwt snel omhoog. Het gevolg: het water kookt snel over en belandt op je kookplaat.

Je voorkomt dat er te veel druk wordt opgebouwd en dat schuim uit de pan ontsnapt door het deksel schuin op de pan te leggen. Schuim en bubbels blijven in de pan. En dat scheelt jou een hoop getier en poetswerk.

💡Verschuift het pannendeksel? Houd deze schuin op de pan door aan de zijkant van de pan een houten knijper te bevestigen, zodat het deksel niet plat op de pan kan vallen.

Olie of boter: smeren maar!

Tip nummer 3: smeer olie, bakspray of boter op de rand van de pan, tot waar het water mag reiken. Deze vette laag creëert een grens. De bubbels kunnen zich niet hechten aan de pan en rijzen hierdoor ook niet de pan uit. Pak een stukje keukenpapier, dip dit in wat boter of olie, of gebruik de bakspray. Smeer met het ingevette keukenpapier de pan in of spray met de bakspray. Doe dit voordat je begint met koken, want als je wacht tot het water kookt, heeft het geen effect meer.

💡Boter kun je ook op een andere manier toepassen als anti-overkookmiddel: gooi een klontje boter in het kookwater.

©Nomad_Soul

Warmtebron niet zo hoog zetten

Eigenlijk een open deur: je voorkomt overkoken ook door simpelweg het vuur of de temperatuur van de kookplaat niet zo hoog te zetten. Zet het vuur tussentijds lager zodra je merkt dat de bubbels omhoog komen. Maar daarvoor is het wel belangrijk dat je goed blijft opletten tijdens het koken en dus niet ondertussen zit te appen met je beste vriend(in). En je moet dus wat geduld hebben: het koken zelf zal iets langer duren.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 smartphones voor een prikkie (max 150 euro)
© Motorola
Huis

Waar voor je geld: 5 smartphones voor een prikkie (max 150 euro)

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goedkope smartphone? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer Op het moment van schrijven zijn de besproken smartphones bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 150 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Samsung Galaxy A16 4G

Het basismodel van de onlangs verschenen Samsung Galaxy A16 4G  is erg goedkoop. Ondanks de lage prijs kun je met deze smartphone een flinke tijd vooruit. Het bekende elektronicamerk stelt voor dit toestel de komende jaren liefst zes(!) Android-upgrades beschikbaar. Bovendien kan de IP54-gecertificeerde behuizing een fikse regenbui goed verdragen, zodat je de Galaxy A16 4G door weer en wind meeneemt. De hier besproken uitvoering heeft 4 GB werkgeheugen en 128 GB interne opslag. Je breidt de capaciteit met een eigen microSD-kaart eventueel uit. Deze budgetvriendelijke smartphone is in de kleuren zwart, grijs en groen te koop.

De Galaxy A16 4G heeft een ruim amoledscherm van 6,7 inch. Met een respectabele resolutie van 2340 × 1080 pixels kun je onder meer Netflix-series en YouTube-filmpjes in Full-HD-kwaliteit streamen. Het toestel telt in totaal vier camera's. De hoofdlens ondersteunt een maximale resolutie van 50 megapixel. Daarmee kun je dus haarscherpe kiekjes, 'schieten'. Verder gebruik je aparte camera's om mooie panorama- en macrofoto's te maken. De MediaTek Helio G99-processor verzorgt het rekenwerk. Die heeft acht kernen met een maximale kloksnelheid van 2,2 GHz. Voor alledaagse taken – zoals het volgen van social media en internetten – voldoet deze processor prima.

Xiaomi Redmi Note 13 4G

De Xiaomi Redmi Note 13 4G heeft een riant 6,67inch-scherm van 2400 × 1080 pixels. Ideaal voor wie graag onderweg naar filmpjes kijkt. Een pluspunt is de hoge vernieuwingsfrequentie van 120 hertz. Veeg je in een app bijvoorbeeld omhoog, dan zie je geen haperingen. Daarnaast biedt het amoledpaneel levendige kleuren en goede kijkhoeken. Het scherm is voorzien van Gorilla Glass en kan dus wel een stootje hebben. Verder is dit toestel IP54-gecertificeerd, waardoor de behuizing (deels) bestand is tegen water en stof. Een ander pluspunt is de nogal hoge cameraresolutie van 108 megapixel. Interessant voor wie af en toe dierbare kiekjes op posterformaat wil (laten) afdrukken.

Voor een smartphone in deze prijsklasse is er een behoorlijke processor ingebouwd. De Qualcomm Snapdragon 685 bevat acht rekenkernen met een maximale kloksnelheid van 2,8 GHz. Onder de motorkap bevinden zich een geheugenmodule van 6 GB en opslagdrager van 128 GB. Kies tussen de kleuren zwart, blauw en groen. Tegen een kleine meerprijs kun je als alternatief een exemplaar met 8 GB RAM en 256 GB opslag overwegen (zwart/blauw/groen). Nuttig om te weten is dat je de opslagcapaciteit met een eigen microSD-kaart kunt uitbreiden. Meer weten? Lees dan deze uitgebreide review op ID.nl.

Motorola Moto G04s

Met de Motorola Moto G04s haal je voor minder dan honderd euro een volwaardige smartphone in huis! Het toestel heeft Android 14 aan boord, zodat je bijvoorbeeld apps als WhatsApp, Facebook en Instagram kunt installeren. De interne opslagcapaciteit van 64 GB is weliswaar niet zo ruim, maar gelukkig kun je ook nog een microSD-kaart van maximaal 1 TB in het apparaat kwijt. Je slaat zo alsnog een heleboel foto's en video's op. Je kunt de 50megapixel-camera dus naar hartenlust gebruiken. Dankzij een flinke accucapaciteit van 5000 mAh houdt de Moto G04s het naar verwachting moeiteloos een dag vol.

Het scherm heeft een prettige beelddiagonaal van 6,56 inch. Hierdoor kunnen de meeste mensen het toestel met één hand bedienen. Overigens is het paneel voorzien van Gorilla Glass. Dat voorkomt krassen! Voor rekendoeleinden is er een Unisoc T606-processor met acht kernen van 1,6 GHz geïntegreerd. In combinatie met 4 GB werkgeheugen leent de Moto G04s zich voornamelijk voor basistaken. Wil je op dit toestel zowel zakelijk als privé bereikbaar zijn? Geen probleem, want de smartphone heeft twee simkaartsloten. Je kunt kiezen tussen een zwarte, groene, blauwe en oranje behuizing.

Lees ook: Waarom je geregeld je smartphone moet herstarten

Motorola Moto G35 5G

Op zoek naar een goedkoop Android-toestel met 5G-ondersteuning? De Motorola Moto G35 5G maakt verbinding met de snelste mobiele netwerken. Kies tussen de kleuren zwart en rood. De acht rekenkernen van de Unisoc T760-processor zijn goed voor een snelheid van 2,1 GHz (6×) en 2,3 GHz (2×). Verder is er 4 GB werkgeheugen ingebakken. Stel je niet al te hoge eisen aan een smartphone, dan zijn deze specificaties voldoende. JJe gebruikt de Moto G35 5G bijvoorbeeld probleemloos voor WhatsApp en Facebook.

Het 6,72inch-scherm is met een resolutie van 2400 × 1080 pixels en vernieuwingsfrequentie van 120 hertz ook geschikt voor videostreaming. Dankzij 128 GB lokale opslag kun je redelijk wat streams van bijvoorbeeld Netflix, Videoland of Disney+ lokaal opslaan. Kom je alsnog ruimte tekort, dan stop je een microSD-kaart van maximaal 1 TB in het kaartslot. De achterzijde heeft zowel een hoofdcamera als groothoeklens van respectievelijk 50 en 8 megapixel. Gebruik voor videogesprekken de selfiecamera van 16 megapixel aan de voorzijde. In tegenstelling tot de meeste andere smartphones in dit prijssegment kun je met de Moto G35 5G in 4K-kwaliteit (3840 × 2160 pixels) filmen. Lees hier een uitgebreide review.

HMD Pulse+

De groene uitvoering van de HMD Pulse+ is op het moment van schrijven erg goedkoop. Tegen een meerprijs kun je ook een oranje of donkerblauwe uitvoering overwegen. Voor zo'n goedkoop toestel is de lokale opslagcapaciteit van 128 GB niet mis. Hierop is Android 14 voorgeïnstalleerd. Overigens belooft de fabrikant voor dit toestel twee Android-upgrades uit te brengen. Ben je van plan om met de 50megapixel-camera veel kiekjes te maken? Plaats dan een eigen microSD-kaart van maximaal 256 GB in de behuizing.

Naar huidige maatstaven heeft de Pulse+ een bescheiden scherm van 6,56 inch. Door de geringe omvang past het apparaat van slechts 187 gram moeiteloos in een broek- of jaszak. De Unisoc T606-processor is geen rekenwonder, maar bellen, appen en het volgen van social media zijn prima mogelijk. Het werkgeheugen bedraagt 4 GB RAM. Een belangrijke eigenschap is dat je diverse onderdelen van de Pulse+ eigenhandig kunt repareren. Vervang zo nodig zelf een kapot scherm, beschadigde oplaadpoort of versleten batterij. Deze onderdelen zijn afzonderlijk te koop.