Review Dreame H14 Pro – Verticaal en horizontaal schoonmaken
Met de Dreame H14 Pro brengt de Chinese fabrikant wederom een fijne steelstofzuiger met dweilfunctie op de markt. De adviesprijs bedraagt 699 euro en is daarmee aan de hoge kant, maar je krijgt daar wel een hoop voor terug.
Mocht je toe zijn aan een nieuwe dweilende steelstofzuiger en vind je bijvoorbeeld de Dysons van deze wereld te duur, dan is dit echt een perfect alternatief. Voor die 700 euro, en als je goed zoekt voor veel minder, haal je namelijk een compleet pakket in huis dat goed stofzuigt én dweilt. Aan het onderhoud heb je ook weinig werk en anders kan de app daar prima op aansturen. En dat je dan ook onder de bank kunt dweilen, is helemaal een uitkomst. Voor iedereen die toe is aan een nieuwe stofzuiger voor droog en nat is dit het model er eentje om te halen.
- Soepel en behendig
- Gaat ook onder de bank
- Krachtige stofzuiger
- Bijna geen omkijken naar
- Installatie zo gepiept
- Goed dweilresultaat
- Ledverlichting in kop
- Koppeling met app
- Accuduur kan tegenvallen (max. 40 minuten)
- Oppassen met draden op de vloer
- Schoonmaakmiddel fabrikant gebruiken
- Dezelfde opvangbak voor stof en vies water
- Geen taptijherkenning
Download nu het Stofzuigerwijzer Eindrapport 2024
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Stofzuigerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.
In de basis zitten er weinig verschillen tussen de Dreame H14 Pro en H13 Pro die we eerder in 2024 getest hebben. Dat betekent dat je op een hoop fijne dingen kunt rekenen waar de voorganger goed in is. Denk dan aan een stevige zuigkracht (van 18000 Pascal), grondige en snel roterende dweilkop en een stofzuigermond die voorzien is van led-verlichting. Daardoor maakt het weinig uit wanneer je besluit het apparaat te gebruiken. Toegegeven, de laser op een moderne Dyson-steelstofzuiger werkt beter, maar het is fijn dat de verlichting er is.
©Wesley Akkerman
Dreame H14 Pro vs H13 Pro
Het basisstation doet zijn herintrede met de Dreame H14 Pro. Je gebruikt het om de dweilende stofzuiger op te laden en schoon te maken. Zodoende heb je weinig tot geen omkijken naar het systeem. Je moet af en toe de kop omwisselen en zelf even schoonmaken, het basisstation afnemen en de waterbakken beheren – maar heel veel meer dan dat is het niet. Omdat alle onderdelen ook gemakkelijk los te maken zijn, zul je moeiteloos schoon water bijvullen of vuil water weggooien. Wel doen, want de waterbak kan mettertijd gaan stinken door het opgevangen vuil.
Verder is het goed om te weten dat de Dreame H14 Pro eveneens beschikt over vier standen. We hebben de steelstofzuiger voornamelijk op de automatische stand gebruikt, maar je kunt hem ook instellen op Suction, Ultra en een eigen instelling. De batterijduur bedraagt – net als bij de voorganger – net geen veertig minuten. Hoewel dat vrij kort is, zal het voor een gemiddeld huis in Nederland genoeg zijn om de grond schoon te krijgen. Na ongeveer 50 vierkante meter schoon te hebben gemaakt, heeft de H14 Pro net iets meer dan dertig procent van de accu gebruikt.
©Wesley Akkerman
©Wesley Akkerman
Wat is er dan anders?
Wanneer je de Dreame H14 Pro en Dreame H13 Pro naast elkaar zou gebruiken, dan merk je in de basis dus weinig verschil. Toch zijn er wel degelijk dingen anders. De belangrijkste wijziging heeft te maken met de manier waarop je het apparaat gebruikt. Je kunt de H14 Pro namelijk platleggen en zodoende ook onder de tafel, stoelen, bank of kast kunnen komen. Door het formaat van de waterbakken zal het niet overal onder passen, maar toch zijn we blij met de toevoeging. Het maakt dit systeem breder inzetbaar dan zijn voorganger.
De H13 Pro liet zich, ondanks zijn gewicht van bijna 6 kilo, al gemakkelijk bedienen met één hand. En dat is bij de H14 Pro niet anders. Met een enkele handbeweging verander je de hoek – of dit nu horizontaal of verticaal gebeurt. De machine is voorzien van extra wieltjes die het horizontale gebruik verder vergemakkelijken. En met een volgende simpele handbeweging trek je de stofzuiger omhoog voor de reguliere, verticale werking. Verder kan de H14 Pro zelf het zeepgebruik reguleren; al hadden we niet het idee dat dat slecht ging bij de H13 Pro.
Schoonmaakmiddel Dreame gebruiken? We hebben eerder wat doorgevraagd over het gebruik van het merkeigen schoonmaakmiddel. Dreame vertelt daarover het volgende:
“De schoonmaakoplossing van Dreame heeft extensieve interne tests ondergaan. Daardoor garandeert het merk dat het schoonmaakmiddel geen risico vormt voor gebruik in combinatie met zijn stofzuigers. Je hoeft je daardoor geen zorgen te maken over corrosie of andere potentiële schade. Wanneer je middelen van andere merken gebruikt, dan loop je die garantie mis.”
Koppeling met de app
De andere grote toevoeging is de koppeling met de Dreame-app. In eerste instantie dachten we: waarom zou je dat willen doen voor zo'n (eigenlijk) simpel huishoudelijk apparaat, zonder echte intelligentie? En hoewel we het ons nog steeds een beetje afvragen, zijn we toch blij met dit resultaat. Want je kunt bijvoorbeeld de schoonmaak- of droogmodus op afstand in- en uitschakelen, voor als je dat vergeten bent. Ook krijg je inzicht in hoe het ervoor staat met de sensoren en onderdelen, waardoor je precies weet wanneer er iets aan vervanging toe is.
Met de app had Dreame wellicht toch iets meer kunnen doen. We snappen dat je hier wellicht meer sensoren voor nodig hebt op het apparaat, maar het had bijvoorbeeld fijn geweest als de app een kaart aanmaakt van de omgeving. En dan op die kaart laat zien wanneer die extra zuigkracht nodig heeft of waar we vaker met de dweil langs zijn geweest. Dat soort informatie is heel waardevol in de wereld van autonome robotstofzuigers, omdat je dan weer welke plekken meer aandacht nodig hebben. Maar goed, wie weet komt dat nog met een toekomstige versie.
©Wesley Akkerman
Dreame H14 Pro kopen?
Ondanks de twee benoemde toevoegingen vinden we het niet gerechtvaardigd te upgraden als je niet aan een nieuwe stofzuiger toe bent, en al helemaal niet als je reeds in het bezit bent van een H13 Pro. Ja, dat platleggen is extreem handig, maar wat ons betreft geen 700 euro waard. Bovendien heeft de Dreame H14 Pro ook een aantal nadelen overgenomen van zijn voorganger. Het systeem houdt nog steeds geen rekening met kabels en kleden en de opvangbak vangt nog steeds zowel het stof als het vieze water op, met nare geurtjes tot gevolg.
Mocht je wel toe zijn aan een nieuwe dweilende steelstofzuiger en vind je bijvoorbeeld de Dysons van deze wereld te duur, dan is dit echt een perfect alternatief. Voor die 700 euro, en als je goed zoekt voor veel minder, haal je namelijk een compleet pakket in huis dat goed stofzuigt én dweilt. Aan het onderhoud heb je ook weinig werk en anders kan de app daar prima op aansturen. En dat je dan ook onder de bank kunt dweilen, is helemaal een uitkomst. Voor iedereen die toe is aan een nieuwe stofzuiger voor droog en nat is dit het model om te halen.