Op kamers? Deze spullen moet je als student echt hebben!∗
Als je gaat studeren, verandert er een hoop in je leven. Nieuwe stad, nieuwe vrienden en heel veel vrijheid. Maar ook geen hotel-mama-en-papa meer … Wil je je studentenkamer (in ieder geval een beetje) leefbaar houden, dan heb je wel een paar huishoudelijke apparaten nodig. Welke, dat lees je in dit artikel. Of laat het aan je ouders lezen 😉
Voor dit artikel gaan we ervan uit dat je in een studentenhuis komt te wonen waar je de keuken en wasmachine deelt. We geven je dus geen tips voor koelkasten, vriezers en wasmachines, maar echt voor apparaten die je makkelijk kwijt kunt in je eigen kamer. We kijken naar apparaten die echt essentieel zijn (must-haves) en naar apparaten die niet per se essentieel zijn, maar wel heel handig (nice-to-haves). Je leest waarom je deze apparaten nodig hebt en waar je ze het beste kwijt kunt in de beperkte ruimte die je hebt. Ook hebben we een aantal kooptips voor je verzameld. We hebben hierbij geselecteerd op prijs (natuurlijk ~ zo’n beurs is geen vetpot) én op het cijfer dat deze producten van andere gebruikers hebben gekregen. Want goedkoop hoeft echt niet te betekenen dat een apparaat niet goed is!
Must-haves in je studentenkamer
Waterkoker
Een handzame waterkoker van rond de 1 liter is ruim voldoende om water voor thee en koffie te koken. Kies een model met een vermogen van 2200 Watt, dan kookt het water lekker snel. Een waterkoker met automatische uitschakeling is veiliger en voorkomt energieverspilling. Ga voor een simpel model zonder tierelantijntjes voor de beste prijs-kwaliteit verhouding.
🎓 Opbergen: een waterkoker kun je prima kwijt in de vensterbank
Magnetron
Natuurlijk, je kunt naar de gemeenschappelijke keuken lopen om snel een maaltijd op te warmen. Maar in je kamer is toch een stuk makkelijker. Een magnetron dus (ook handig als je in je pyjama een spannende film zit te kijken en trek hebt in popcorn trouwens!) Met een inhoud van 20 liter heb je als solo student voldoende capaciteit. Let op het vermogen, minimaal 700 maar liever 800 Watt voor vlot opwarmen. Handige extra's zijn automatische programma's en een ontdooistand. En zorg dat de bedieningsknoppen simpel en intuïtief werken.
🎓 Opbergen: een kleine magnetron kun je in een kast of misschien zelfs onder je bed kwijt
Kruimeldief
Voor het snel opzuigen van kruimels en stof van bureau of vloerbekleding is een handige kruimeldief onmisbaar. Kies een compact en licht model van maximaal 1,5 kg, dan kun je hem gemakkelijk overal mee naartoe nemen. Een accu-uitvoering werkt een stuk prettiger dan een model met snoer. Kies een exemplaar met minstens 15 minuten accuduur zodat je tenminste één kamer kunt schoonzuigen. Met een HEPA-filter zorg je voor schone lucht zonder stofdeeltjes.
🎓 Opbergen: heb je loze ruimte achter de deur? Als daar in de buurt een stopcontact zit, is zo'n verloren hoekje een prima plek om je kruimeldief + lader op te hangen!
Nice-to-haves in je studentenkamer
Espressomachine
Voor lekkere koffie hoeft een echte espressomachine geen vermogen te kosten.Belangrijk is wel een temperatuur van rond de 90°C en een pompdruk van minimaal 15 bar. Met een melkopschuimer maak je eenvoudig cappuccino's en latte macchiato's.
🎓 Opbergen: gezellig naast de waterkoker in de vensterbank
Steelstofzuiger
Heb je een wat grotere kamer, dan kom je er niet met een kruimeldief alleen. Sterker nog: laat die kruimeldief dan maar zitten en ga meteen voor een steelstofzuiger. Kies wel voor een compact en lichtgewicht model met een handige steel en neem bij voorkeur een model dat op een accu werkt, zodat je niet met lastige snoeren hoeft te hannesen.
🎓 Opbergen: net als zijn kleine broertje de kruimeldief: in een verloren hoekje
Mini-koelkast
Voor het koelen van je drankjes en snacks is een compacte mini-koelkast onmisbaar. Met een inhoud van 45-80 liter heb je voldoende ruimte voor je favoriete versnaperingen. Let op een laag geluidsniveau, zodat je koelkast niet te veel herrie maakt. En kies een model met vriesvakje voor het invriezen van ijsblokjes of een pizza. Handige extra's zijn temperatuurregeling en een automatische ontdooifunctie.
🎓 Opbergen: misschien past de mini-koelkast onder je bureau. Niet? Kijk dan of je hem naast je bed kwijt kunt. Je hebt dan geen apart nachtkastje meer nodig!
Bonustip: schoonmaakroutine voor studenten
Ja natuurlijk, schoonmaken is wel het laatste wat je als student aan je hoofd hebt. Maar als je elke dag een beetje doet, wordt je kamer geen zwijnenstal. Fijn als ineens je ouders op de stoep staan... Met onderstaande tips ben je elke week in 30 minuten klaar!
👖 Maak op zondagochtend 5 minuten tijd om je kamer op te ruimen. Berg kleding op, gooi troep weg en zet spullen op hun plek. Dat geeft al een opgeruimde indruk.
🧹 Neem op woensdagavond 10 minuten om met een handstofzuiger kruimels en stof weg te zuigen. Concentreer je op de vloer bij het bureau, langs je bed en onder je bank.
🧽 Gebruik op vrijdagmiddag 5 minuten voor een snelle ronde met wat schoonmaakdoekjes. Veeg je bureau, nachtkastje en vensterbank schoon.
🍺 Maak op zaterdagochtend 5 minuten tijd om je afwas te doen en je minikoelkast schoon te maken. Gooi oud eten weg en maak de binnenkant schoon met wat soda.
🧽 Besteed op zondagavond 5 minuutjes aan het reinigen van je bureau en oppervlakken met een vochtig microvezeldoekje.
∗ P.S. Het spijt ons
We weten dat je hier misschien andere dingen had verwacht. De ideale studentenlaptop bijvoorbeeld. Of uitmuntende koptelefoons. Of een grootverpakking paracetamolvoor na het stappen. Sorry ...