Eindelijk weet je het: hier zijn alle stofzuighulpjes voor!
Als je een nieuwe stofzuiger uitpakt, komt niet alleen het apparaat zelf tevoorschijn, maar ook allerlei borstels en andere hulpstukken. Belanden ze bij jou ergens in de gangkast en komen ze er niet meer uit? Dat is jammer, want ze zijn superhandig. Ontdek waar al die verschillende accessoires nu eigenlijk voor bedoeld zijn!
Dit artikel in het kort: We bespreken de meest voorkomende accessoires die bij stofzuigers geleverd kunnen worden. Ook gaan we in op specifieke onderdelen die bekende merken voor je hebben ontwikkeld. Tot slot geven we een tip om de onderdelen (je leven) lang te kunnen blijven gebruiken, ook als je allang een andere stofzuiger hebt.
Lees ook: Te koud om buiten te sporten? Zóveel calorieën verbrand je met huishoudklusjes
Download nu het Stofzuigerwijzer Eindrapport 2024
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Stofzuigerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.
Iedereen heeft hem: de combi-borstel
Deze ken je vast en zeker: de combi-borstel die zowel met als zonder borstelharen de vloer kan zuigen. Je wisselt meestal tussen de twee standen door met je voet een schakelaar op de borstelkop om te zetten. De instelling met borstelharen is bedoeld voor harde vloeren, zoals laminaat, hout, tegels en zeil. De haren klap je in als je vloerbedekking, kleden of bijvoorbeeld een stoffen deurmat gaat zuigen. Het voordeel van deze borstel is dat je eigenlijk alle vloeren van je huis ermee te lijf kunt gaan.
©Arnaud HEBERT
Parketborstel
Deze borstelkop heeft een duidelijke functie: harde vloeren zuigen zonder te krassen. Zeker als je een krasgevoelige vloer hebt, kan het handig zijn deze borstel standaard aan de slang te hebben zitten. De zachte en langere haren zorgen ervoor dat vuil grondig maar voorzichtig wordt opgezogen. Het nadeel is dat deze borstel niet geschikt is voor kleden en tapijt. Heb je alleen harde vloeren in je woning, dan is deze borstel echt een must.
Turboborstel
Heb je hoogpolig tapijt? Van die lekkere fluffy kleden? Heerlijk aan je voeten, maar stofzuigen kan een flink karwei zijn. Enter: de turboborstel. Door de supersnel ronddraaiende rol in deze borstel ga je er kleden en vloerbedekking met lange haren effectief mee te lijf. De lange haren dringen diep door in de vezels en halen kruimels en ander vuil naar boven, om te eindigen in de stofzak of het reservoir.
Plumeau/zachte borstel
De plumeau/zachte borstel is vaak rond en voorzien van lange haren. Hij is bedoeld voor het afstoffen van meubels en decoratie. Heel eerlijk gezegd is een stofdoek vaak handiger, maar voor bijvoorbeeld het opzuigen van spinnenwebben tegen het plafond en in de hoeken van je kamer is hij wel heel praktisch.
Pak eens een rolveger in plaats van je stofzuiger
Misschien wat retro, maar het werkt wél!
Kierenzuiger
Een langwerpig opzetstuk met een kleine, smalle, rechthoekige zuigmond. Niet bepaald handig voor je vloer, maar wat een uitkomst voor kleine, moeilijk bereikbare plekken. Denk aan je plinten, achter en in de radiatoren, tussen de kussens van je bank en ook voor de boeken van je boekenkast. Dit accessoire verdient een prominente plek vlak bij je stofzuiger, zodat je hem snel kunt pakken. De combi-kierenzuiger is een variant hierop: hier zit een soort klepje aan met haren dat je kunt uitklappen om krasgevoelige oppervlakken snel mee te nemen, bijvoorbeeld geverfde plinten.
Meubelzuigmond
Dit wordt je favoriet! Een klein, vaak rechthoekig opzetstuk met korte haren, die vaak via de zijkant eraf te schuiven zijn. Ideaal voor de trap, maar ook meubels en dan vooral die van stof of leer. Denk aan de kruimels op de bank of net eronder op het kleed. Ook voor kleine plekken vol rommeltjes heel praktisch, bijvoorbeeld de keukenvloer als je aan het koken bent geweest.
Ook interessant: Robotstofzuigers ontrafeld: alles wat je moet weten
Bijzondere accessoires
Veel bekende stofzuigermerken ontwikkelen handige accessoires die alleen op hun eigen type stofzuiger passen. Denk aan een kruimelstofzuigertje dat je uit de stofzuiger kunt halen voor de kleine schoonmaakklusjes (vooral Dyson heeft dit bij de steelstofzuigers). Ook zijn er speciale zuigmonden voor woningen met huisdieren. Door hun vorm houden ze dierenharen beter vast dan de normale borstels. Heb je een huis met een hoop moeilijk bereikbare plekjes? Dan kan een gebogen borstel ook handig zijn, voor bovenop kasten. Check de stofzuiger die je op het oog hebt of deze voorzien is van zulke extra’s, en of ze misschien los te bestellen zijn.
©Miele
Nieuwe stofzuiger? Gooi de oude accessoires niet weg
Sta je op het punt alle borstels en slangetjes in het grote grijze archief te gooien? Niet doen! Vaak passen hulpstukken op meerdere merken stofzuigers. En als de nieuwe slang te groot of te klein is om je favoriete borstel eraan te koppelen, kun je bij doe-het-zelfwinkels verloopstukjes kopen. Daarmee verbind je de stukken stevig aan elkaar. Handig voor als dat ene borsteltje van je vorige stofzuiger fijner werkte dan het borsteltje dat bij je nieuwe zit.
Lees ook: Je kleed weer als nieuw: zo kun je het best een vloerkleed schoonmaken