5 fouten die je maakt tijdens het dweilen (maar vanaf nu dus nooit meer!)
Niemand vindt dweilen echt leuk, toch? Daarom kun je het maar beter in één keer goed doen, zodat je niet voor Jan met de korte achternaam aan het werk ben. We laten zien welke 5 fouten veel gemaakt worden. Vermijd je die, dan is het werk al half gedaan!
Is dweilen ook niet jouw favoriete klus? Wij leggen uit welke 5 fouten je moet vermijden. Leuker kunnen we het niet maken, wel (een stuk!) gemakkelijker ... 🧽 Vergeten eerst te stofzuigen 🧽 (Te veel) water gebruiken op bepaalde vloeren 🧽 Niet goed ventileren tijdens en na het dweilen 🧽 De dweil niet goed drogen 🧽 Jezelf vastzetten tijdens het dweilen (in de hoek)
Lees ook: Van houten vloer en pvc tot laminaat: alle vloeren weer blinkend schoon
Wat voor harde vloer je ook hebt, dweilen is helaas een onderdeel van het huishouden waar je niet onderuit komt. Dergelijke vloeren zien er al snel vies uit wanneer mensen met hun modderstampers naar binnen waggelen of wanneer je tijdens het koken saus of iets anders morst. Soms voelt het ook alsof je dweilt met de kraan open: dan wordt de grond er niet per se schoner op wanneer je staat te hannesen. Veel mensen maken namelijk veel dezelfde fouten, die we hieronder behandelen.
Fout 1: Vergeten eerst te stofzuigen
Als je gaat dweilen, dan mag je eigen nooit vergeten eerst te stofzuigen. Doe je dat niet, dan smeer je eigenlijk alle viezigheid gewoon uit over de vloer en dan ben je geen meter opgeschoten. Of erger nog: als er steentjes of scherpe dingen op de vloer liggen, dan kan het zijn dat je de vloer beschadigt. Investeer dus in een goede stofzuiger (een draadloze of eentje die het werk voor je uit handen neemt) en ga daarmee goed door het huis voordat je die emmer met water pakt.
Fout 2: (Te veel) water gebruiken op bepaalde vloeren
Als we iets in huis schoonmaken, dan komt daar meestal water aan te pas. Maar water is niet altijd de beste vloeistof voor het dweilen, zeker wanneer je laminaat of hardhout hebt liggen. Dan kan het zijn dat het water door de spleten sijpelt en mogelijk eventueel aanwezige beschermlagen erodeert. Het hout zwelt op door al dat water en krimpt weer wanneer het opdroogt, waardoor je kromgetrokken planken overhoudt. Vandaar dat je voor dat soort vloeren speciaalmiddelen gebruikt (zoek bijvoorbeeld bij een winkel als Bol.com op 'laminaatreiniger').
De leverancier voor de vloer die je in huis hebt, kan meestal een schoonmaakmiddel aanbevelen. Maar in de meeste gevallen kun je gewoon de beschikbare opties in de supermarkt aanschaffen. Mocht je de vloeren toch met water schoonmaken, bijvoorbeeld met een dweilrobot, zorg er dan voor dat je niet te veel water gebruikt. De vloer moet binnen enkele minuten volledig opgedroogd kunnen zijn. Voorkom ook dat je de natte dweil op zo’n houten vloer laat staan.
Lees ook: Review: Dreame L10s Ultra robotstofzuiger - duur, maar ook heel zorgvuldig
Fout 3: Niet goed ventileren tijdens en na het dweilen
Na het dweilen ben je er nog niet. Want dan moet je ervoor zorgen dat de grond de tijd en ruimte krijgt om op te drogen. Daar kun je gelukkig een handje bij helpen. Tijdens en na het dweilen kun je het beste even goed ventileren in huis, door ramen en deuren open te zetten. Daardoor gaat het opdrogen veel sneller en minimaliseer je de kans op schade. Wat je ook kunt doen: nog een keer met een droge dweilkop over de vloer heen gaan, maar dan ben je dus in feite twee keer aan het dweilen.
Fout 4: De dweil niet goed drogen
Na het dweilen en ventileren is het tijd om de dweilkop goed schoon te maken en te laten drogen. Want als je de volgende keer de dweil erbij pakt en je er verder geen erg in hebt, dan ben je zomaar ineens aan het dweilen met een vieze kop. Dit levert niet alleen een vieze vloer, maar ook vieze luchtjes op door aanwezige bacteriën. Voordat je hem droogt, is het zaak dat je de kop goed schoonmaakt. Pas wanneer het water dat je uit de kop wringt helder is, ben je klaar.
Je kunt de dweilkop wellicht ook in de wasmachine wassen (daarvoor staan mogelijk instructies op de verpakking) en anders kun je hem onder een lauwe kraan schoonmaken. Je kunt hem ook even laten inweken in een emmer lauw water met wat bleek.
Hoe je hem ook besluit schoon te maken, vergeet hem echt niet volledig te laten drogen voordat je hem opbergt. Je wilt namelijk ook geen vieze, vochtige plekken in de kast hebben (waar je de dweil opbergt).
Nieuwe losse dweilkop nodig?
Check het aanbod bij Amazon.nl
©steklo
Fout 5: Jezelf vastzetten tijdens het dweilen (in de hoek)
Soms zie je het in films, en soms zie je ineens jezélf in de hoek van de woonkamer staan. Tja, nu is de grond vochtig en schoon, terwijl je zelf geen kant meer op kunt. Zorg er daarom voor dat je naar een punt dweilt waar je de komende tien, vijftien minuten kunt bivakkeren. Dweil naar de voordeur toe om even snel een boodschap te doen, of naar de bank zodat je rustig je serie kunt kijken terwijl de grond opdroogt. Sta je toch in de hoek? Doe dan je sokken uit, en loop op je tenen naar een veilige plek.
Geen zin om zelf te dweilen?
Dit zijn de populairste dweilrobots
Powered by Kieskeurig.nl