🛒 Zo doe je slim boodschappen voor een (groot) gezin
Schrik je ook regelmatig van het bedrag op de bon van de supermarkt? Zeker als je boodschappen doet voor een gezin met opgroeiende kinderen, kunnen de kosten hoog oplopen. Met deze tips houd je je uitgaven beter in de hand.
Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen.
- Welke strategieën werken wel en welke niet?
- Welke apps zijn er om je te helpen?
- Waar kun je bij het koken rekening mee houden?
Lees ook: Zo bespaar je op je boodschappen als je single bent
Maak een planning
Besparen op de boodschappen begint met een goede planning. Impulsaankopen zijn funest als je probeert te besparen, dus maak een boodschappenlijstje en houd je daaraan. Als je niet alleen geld maar ook tijd wilt besparen, is het handig om voor meer dagen tegelijk boodschappen te doen, het liefst voor de hele week. Je komt dan minder vaak in de verleiding om iets extra’s te kopen.
Een planning voor meer dagen vraagt wel wat meer aandacht, dus neem er de tijd voor. Hoe zien de komende dagen eruit? Heb je weinig tijd om te koken? Kies dan voor makkelijke recepten die snel klaar zijn. Moeten sommige gezinsleden apart eten omdat ze laat thuis zijn of juist vroeg weg moeten voor een sporttraining of andere activiteit? Zorg dan voor een maaltijd die makkelijk op te warmen is.
Ga je altijd naar dezelfde supermarkt? Kijk dan welke producten in de aanbieding zijn de komende week. Misschien kun je daaromheen je maaltijden plannen.
©Monkey Business Images
Gebruikmaken van aanbiedingen of niet?
Met een (groot) gezin kun je geld besparen als je gebruikmaakt van aanbiedingen waarbij je grote hoeveelheden in één keer koopt. Maar aanbiedingen kunnen je ook verleiden tot het kopen van producten die je anders nooit gekocht zou hebben. Pas op voor deze valkuilen.
• Soms is het prijsverschil minimaal, bijvoorbeeld bij sommige ‘2+1 gratis’ acties. Zorg dus dat je de prijzen kent en kunt vergelijken.
• A-merken zijn in de aanbieding vaak nog steeds minstens zo duur als het huismerk.
• Bedenk dat aanbiedingen ook een manier zijn om producten te promoten die je anders niet gekocht zou hebben. Je bespaart meer als je ze helemaal niet koopt.
• Het lijkt gunstig om boodschappen te doen bij verschillende supermarkten om van zoveel mogelijk aanbiedingen gebruik te maken. Maar het kost veel uitzoekwerk om voor ieder product de laagste prijs te vinden. En als je vanwege een paar aanbiedingen al je boodschappen doet bij een supermarkt die je niet goed kent, loop je het risico dat je voor je andere boodschappen juist meer betaalt. Dan heb je uiteindelijk nog niets bespaard.
• Houdbare producten die je graag altijd in huis hebt, kun je gerust in grote hoeveelheden in de aanbieding kopen. Denk aan frisdrank, wasmiddel, tandpasta, pasta, rijst, bonen, pindakaas, koffie en thee. O ja, en toiletpapier natuurlijk. In een webwinkel als Bol.com wordt dat bijvoorbeeld ook in bulk verkocht. De prijs per rol staat erbij; zo kun je makkelijk vergelijken of je in de supermarkt goedkoper uit bent. Vergeet niet de bezorgkosten mee te nemen in je vergelijking
Handige apps
Wil je weten welke producten in de aanbieding zijn? Veel supermarkten hebben een eigen app waarin je dat snel kunt zien. Je kunt hiervoor de app downloaden van de supermarkt waar je vaak komt. Daarmee kun je vaak nog veel meer, zoals punten sparen, korting krijgen op speciale producten, een boodschappenlijstje maken en online bestellen.
Met de app Reclamefolder (iOS / Android) kun je ook de reclamefolders van andere supermarkten en winkels bekijken. Je kunt door de aanbiedingen bladeren per winkel of op categorie. Mooie aanbieding gevonden? Zet ‘m meteen op je boodschappenlijst in de app.
Met de app Scoupy (iOS / Android) kunt je geld terugkrijgen voor bepaalde producten die je koopt in de supermarkt of andere (web)winkel. Je kijkt in de app voor welke producten de teruggave geldt, vervolgens koop je het product voor de volle prijs en daarna kun je met de kassabon geld terugvragen in de app.
Laat je je graag verrassen door een pakket met verse producten tegen een gereduceerde prijs? Gebruik dan de app Too Good To Go (iOS / Android). Daarmee kun je pakketten bestellen bij supermarkten, bakkerijen, restaurants en hotels. Je betaalt vooraf en haalt het pakket binnen een bepaalde tijd op. Zo kun je voor een leuk prijsje overgebleven verse producten kopen die anders weggegooid zouden worden. Denk aan zuivel, brood, fruit, groente, brood, vlees, complete maaltijden of een hotelontbijt. Als je thuis met meer mensen bent, komt dat vast wel op!
Het kan handig zijn om je boodschappenlijstje te maken in een app, zodat je 'm kunt delen met andere gezinsleden. Zo kunnen zij het meteen op de lijst zetten als er iets op is in huis of als ze iets speciaals nodig hebben. Niet echt een manier om te besparen, maar het helpt wel om efficiënt boodschappen te doen en te voorkomen dat je een keer extra naar de winkel moet. Er zijn verschillende apps voor boodschappenlijstjes, zoals Listonic (iOS / Android), Bring (iOS / Android)en Boodschappenlijst (iOS / Android).
©PXimport
Pas op met online boodschappen doen
Heb je weinig tijd om boodschappen te doen? Dan is het erg handig om de boodschappen te laten bezorgen. Dat heeft voor- en nadelen. De voordelen zijn dan je online goed prijzen kunt vergelijken en altijd even kunt controleren wat je nog in huis hebt. Ook zie je meteen het bedrag waarvoor je besteld hebt. Valt het hoger uit dan gedacht? Dan kun je nog wat proberen te besparen door goedkopere keuzes te maken of overbodige producten uit je mandje te halen. Maar over het algemeen is online boodschappen doen alleen voordelig als je grote hoeveelheden nodig hebt. Afhankelijk van de supermarkt waar je bestelt, moet je een minimumbedrag bestellen en bezorgkosten betalen. Hierdoor loop je het risico dat je meer koopt en/of meer betaalt dan in de fysieke winkel.
Eet met de seizoenen mee
Als je groenten en fruit koopt passend bij het seizoen, doe je niet alleen je portemonnee een plezier. Het is ook nog eens goed voor de planeet, omdat er dan minder energie nodig is om het product te verbouwen en/of te vervoeren. Een paar voorbeelden per jaargetijde.
📆 Hele jaar
Aardappel, aardpeer en zoete aardappel, ui, knolselderij, prei, rode biet.
⛄ Winter
Boerenkool, rode, witte en savooikool, pastinaak, pompoen, spruiten, witlof.
🌸 Lente
Andijvie, asperges, aubergine, bleekselderij, bloemkool, broccoli, komkommer, paddenstoel, paprika, rabarber, radijs, rode kool, spinazie, spruiten, veldsla, witlof, wortel.
🍦 Zomer
Andijvie, artisjok, aubergine, bleekselderij, bloemkool, broccoli, komkommer, paddenstoel, paprika, radijs, sla, spinazie, spitskool, tomaten, venkel, wortel.
🍁 Herfst
Andijvie, artisjok, aubergine, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, broccoli, courgette, komkommer, paddenstoel, paprika, pompoen, radijs, rode kool, sla, snijbonen, spinazie, spitskool, tomaten, venkel, wortel.
©pinkyone
Maaltijden invriezen
Heb je een ruime vriezer? Dan is het handig om van gerechten die je goed kunt invriezen wat extra te maken voor een andere keer. Dan houd je de volgende keer tijd en geld over. Maaltijden die je goed kunt invriezen zijn bijvoorbeeld nasi, een pastagerecht of losse pastasaus, lasagne, chili con/sin carne, curry, hachee, goulash, aardappelpuree en soep.
Laat je gerecht eerst afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het in de vriezer doet. Plak op het diepvriesbakje of -zakje een etiket met de datum van invriezen en de naam van het gerecht. De meeste gerechten kun je drie maanden bewaren bij -18 graden Celsius. Laat de gerechten bij voorkeur in de koelkast ontdooien voordat je ze gaat opwarmen.
Bespaartips
• Bepaal een budget en probeer daarbinnen te blijven. Kies bijvoorbeeld voor goedkopere alternatieven of laat overbodige snacks weg. Als je een handscanner gebruikt, kun je al tijdens het winkelen zien voor hoeveel geld je in je boodschappenkar hebt liggen.
• Snijd en kruid zelf. Voorgesneden groenten zijn bijna altijd duurder en minder lang houdbaar. Ook kruidenmixen in pakjes en zakjes zijn relatief duur en vaak ook minder gezond, door het toegevoegde zout en bewerkte ingrediënten.
• Vergelijk niet alleen de prijzen, maar ook de inhoud. Soms worden kleinere verpakkingen of verpakkingen met minder inhoud voor dezelfde prijs aangeboden. Op het schap vind je vaak wel de prijs per kilo. Anders reken je het zelf even uit met de rekenmachine op je telefoon.
• Kook met wat je in huis hebt. Soms hoef je helemaal geen boodschappen te doen, maar ligt alles al in je voorraadkast en koelkast. Je moet het alleen nog even met elkaar combineren tot een complete, verrassende maaltijd.
• Houd altijd een maaltijd achter de hand. Loopt de dag anders dan je had gedacht en heb je weinig zin en/of tijd meer om te koken? Dan helpt het als je snel een maaltijd uit de vriezer kunt halen of snel een eenpansmaaltijd in elkaar kunt draaien. Dat is goedkoper dan kant-en-klaar-maaltijden kopen of laten bezorgen.