ID.nl logo
Zo bespaar je op je boodschappen als je single bent
© Yuri Arcurs
Huis

Zo bespaar je op je boodschappen als je single bent

Eén plus één gratis! Voordeelverpakking! Hamsterééééén! Leuk, al die aanbiedingen. Maar als je alleen woont heb je er meestal maar weinig aan. Toch kunnen ook single shoppers goedkoper boodschappen doen. We geven 10 tips voor de 3,2 miljoen alleenwonenden van Nederland.

Wie voor één persoon kookt, heeft vaak al te veel aan een standaard verpakking. Profiteren van grootverpakkingen is er dan niet bij. We helpen alle singles en alleenwonenden op weg! Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen:

1. Maak een planning

Eten weggooien is zonde. Het is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je kunt het voorkomen door een goede planning te maken voordat je boodschappen doet. Houd er daarbij rekening mee hoe vaak je de komende dagen voor jezelf denkt te gaan koken.

Als je een paar dagen achter elkaar gaat koken, kun je kiezen voor ingrediënten die je voor verschillende maaltijden kunt gebruiken. Zo kun je een bloemkool de ene dag door de curry doen en er de volgende dag bloemkoolrijst van maken. Of je maakt de ene dag pompoen klaar in de oven en de volgende dag maak je er soep van. Heb je een week waarin je weinig thuis eet? Maak dan een maaltijd op maat, met ingrediënten die niet bederven of die je afgewogen kunt kopen. 

©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

2. Kies losse producten

Bij verpakte producten kun je niet altijd kiezen voor een hoeveelheid voor één persoon. Verkoopt jouw supermarkt wel kleine verpakkingen, dan zijn deze in verhouding vaak duurder. Sommige producten kun je ook los kopen. Denk aan appels, sinaasappels en verschillende groenten, zoals sperziebonen, uien en tomaten. Vaak kun je ook vragen om een kool, pompoen of meloen doormidden te laten snijden.

In sommige winkels en op de markt kun je nog veel meer producten los of in een kleinere hoeveelheid kopen. Denk aan noten, kaas, gedroogd fruit en snoep.

3. Houd verse producten langer vers

Heb je een halve komkommer, citroen of tomaat over? Deze kun je langer bewaren met behulp van siliconen dopjes, ook wel food huggers genoemd. Je hebt ze in verschillende formaten, zodat je verschillende soorten aangesneden groente of fruit kunt afdekken met een dopje. Denk aan sinaasappels, paprika’s, courgettes en aubergines.

Producten die kleiner zijn of een onregelmatige vorm hebben, kun je in een vacuümzak bewaren. Dat is handig voor onder meer geschrapte worteltjes, gehaktballetjes of een karbonade. Met een vacumeermachine kun je de zakken vacuüm zuigen. Gaat het je te ver om daarvoor een machine te kopen, dan kun je het vacuümzakje ook in een bak met water laten zakken tot vlak onder de rand van de zak. Het water duwt de lucht uit de zak, waarna je het vacuümzakje luchtdicht kunt afsluiten. 

Met vacuüm getrokken eten kun je meer kwijt in de vriezer ...

... en in de koelkast blijft het langer goed!

4. Gebruik de vriezer goed

Heb je een vriezer of een vriesgedeelte in de koelkast? Dan is het goed om te weten welke producten je daarin kunt bewaren en op welke manier. De ideale diepvriestemperatuur is min 18 graden Celsius. Ingevroren brood blijft een maand goed. Zo kun je iedere dag verse boterhammen eten.

Vis en vlees kun je maandenlang in de vriezer bewaren. Heb je genoeg ruimte in de vriezer, dan kun je vis en vlees dus in grote voordeelverpakkingen kopen. Ook veel soorten fruit en groente blijven lang goed in de vriezer. Sla, tomaat en komkommer zijn minder geschikt, omdat ze veel water bevatten.

Kook de groente eerst een paar minuten, dan blijft de kwaliteit beter bewaard. Verder kun je natuurlijk kliekjes in de vriezer bewaren, zoals een restje van je pastamaaltijd, nasi of soep. Het is verstandig om een etiket met de datum van invriezen op het bakje of zakje te plakken. Maak er een gewoonte van om de inhoud van de vriezer zo nu en dan na te lopen. Laat je verrassen door het lekkers dat je nog achter de hand hebt! 

5. Koop houdbare voedingsmiddelen

Bij houdbare voedingsmiddelen kun je optimaal profiteren van aanbiedingen. Sla je pasta, rijst, sauzen en smaakmakers dus in als ze goedkoop zijn. Het is handig om altijd een voorraad van deze producten in huis te hebben. Als je zorgt dat je altijd de ingrediënten in huis hebt van een bepaald gerecht dat je lekker vindt, kom je minder snel in de verleiding om een kant-en-klaarmaaltijd te kopen of te laten bezorgen. 

6. Kies verse voedingsmiddelen die langer goed blijven

Vers is gezond en lekker, maar sommige verse groentesoorten gaan wel erg snel achteruit in kwaliteit. Weet je nog niet hoe je week eruit gaat zien of eet je naar verwachting niet vaak thuis, kies dan voor verse producten die niet meteen bederven. Wortels, uien, courgette, pompoen en tomaat blijven wel wat langer goed. Zorg wel dat je de groente echt vers en zonder beschadigingen koopt. 

©Markus Mainka

7. Leef je uit met restjes

Kijk voordat je boodschappen gaat doen wat je nog over hebt en maak er creatief gebruik van. Er is altijd wel een nieuw gerecht te bedenken met overgebleven voedingsmiddelen. Zoek recepten met ingrediënten die je over hebt op Google of op je favoriete receptenplatform. Of bedenk zelf een soep, stoofschotel, omelet of salade met je restje. Misschien ontdek je zo wel een heel nieuw gerecht, dat je vaker op tafel gaat zetten. 

8. Zoek mensen om boodschappen mee te delen

Wil je graag profiteren van aanbiedingen, maar moet je daarvoor meer kopen dan je nodig hebt? Zoek dan mensen in je omgeving die met je willen delen. Je kunt dat van tevoren afspreken of achteraf vragen aan vrienden, kennissen of buren of ze interesse hebben in je aankoop. Als het je gaat om de besparing, kun je hiervoor een vergoeding vragen. Als je regelmatig boodschappen uitwisselt met andere alleenwonenden in de buurt, kun je dit ook zien als een ruilhandel.

©stokkete - stock.adobe.com

9. Eet samen

Wil je nog een stapje verder gaan dan het delen van je boodschappen? Deel dan je maaltijd! Koken voor twee (of drie of vier) kost nauwelijks meer tijd dan koken voor één. Dus nodig je buurman, vriendin of collega uit om mee te eten. Misschien maken jullie er een gewoonte van om met elkaar te eten. Om kosten en tijd te besparen en voor de gezelligheid. Heb je geen zin om samen te eten of lukt het niet om iemand te vinden, dan kun je alsnog koken voor twee en de rest bewaren voor de volgende dag of invriezen voor later. 

10. Gebruik apps voor boodschappen

Doe je altijd boodschappen bij dezelfde supermarkt? Dan kan het voordelen hebben om de app van je favoriete supermarkt te gebruiken voor aanbiedingen en punten sparen. Wil je ook besparen bij andere winkels? Dan kun je de volgende apps goed gebruiken:

  • Reclamefolder is een app waarmee je reclamefolders van verschillende supermarkten en andere winkels kunt bekijken. Zoek naar aanbiedingen en maak je boodschappenlijst op basis van de beste deals. Allefolders is een soortgelijke app.

  • Scoupy is een app waarmee geld terugkrijgt voor bepaalde producten die je in de supermarkt koopt.

  • Too Good To Go is een app waarmee je goedkoop allerlei lekkers koopt en tegelijkertijd voedselverspilling tegengaat. Supermarkten en restaurants bieden voor een vriendelijk prijsje producten en maaltijden aan die aan het einde van de dag overblijven. Je krijgt een verrassingspakket met verschillende producten. Er kan dus ook iets bij zitten dat je niet lust. Handig om te delen met anderen, ook omdat er vaak meer in de tas zit dan je kunt gebruiken.


▼ Volgende artikel
Zo verandert Samsungs Micro RGB hoe je straks tv kijkt
© Samsung
Huis

Zo verandert Samsungs Micro RGB hoe je straks tv kijkt

Samsung heeft de Micro RGB gepresenteerd, een 115 inch-televisie met een achtergrondverlichting van afzonderlijk aangestuurde rode, groene en blauwe leds van minder dan 100 micrometer. Volgens Samsung zet Micro RGB een nieuwe standaard voor kleurnauwkeurigheid, contrast en beeldervaring in het ultra-premium tv-segment.

Waar conventionele tv's gebruikmaken van grotere leds of mini-leds in witte of blauwe varianten, zet Micro RGB elke afzonderlijke rode, groene en blauwe led precies daar waar die nodig is. Dat maakt een veel fijnere aansturing van kleur en contrast mogelijk. Samsung claimt hiermee de volledige BT.2020-kleurruimte te halen, een standaard die tot nu toe vooral in professionele toepassingen werd gehaald. Het beeld zou daardoor natuurgetrouwer ogen, vooral bij HDR-weergave.

De Micro RGB wordt aangestuurd door een eigen AI-engine die elk beeldframe analyseert en automatisch kleuren, contrast en geluid optimaliseert. Bij matte of doffe beelden kan de tv kleuraccenten versterken zonder onnatuurlijk te ogen. Een Glare Free-laag moet ervoor zorgen dat ook in fel verlichte woonkamers het beeld goed zichtbaar blijft.

Voor consumenten kan deze techniek de opmaat zijn naar een nieuwe generatie huiskamertv's waarbij achtergrondverlichting met micrometer-RGB-leds zorgt voor kleurnauwkeurigheid die voorheen niet haalbaar was. In combinatie met lcd-panelen kan dit leiden tot betere prestaties in hoge helderheidsniveaus, waar zowel traditionele lcd- als oled-tv's soms tekortschieten.
Naast beeldkwaliteit richt Samsung zich ook op gebruiksgemak. De Micro RGB ondersteunt spraakbediening via Bixby, bevat Vision AI-functies die beeld en geluid aanpassen aan de content, en draait op Tizen OS met een gegarandeerde 7 jaar aan software-updates. Beveiliging van persoonlijke gegevens verloopt via Samsung Knox.

De Samsung Micro RGB verschijnt in Nederland op 13 oktober voor een adviesprijs vanaf 29.999 euro. Er komen later meerdere formaten beschikbaar.

Het verschil tussen Micro RGB en pure microled

Hoewel de naam anders kan doen vermoeden, is Micro RGB niet hetzelfde als een pure microled-tv. Bij microled geeft elke pixel zelf licht, vergelijkbaar met oled maar met hogere helderheid en zonder inbrandrisico. Micro RGB is daarentegen een lcd-tv, waarbij de achtergrondverlichting is opgebouwd uit extreem kleine rode, groene en blauwe leds van minder dan 100 micrometer. Deze leds schijnen door een lcd-paneel heen en worden per kleur afzonderlijk aangestuurd. Dit levert een veel nauwkeurigere kleurweergave op dan gebruikelijk is bij witte of blauwe leds, maar de beeldopbouw blijft die van lcd.

©Samsung

▼ Volgende artikel
Snel én grondig: zo maak je je keuken schoon met stoom
© Kärcher
Huis

Snel én grondig: zo maak je je keuken schoon met stoom

De keuken is voor veel mensen het kloppend hart van het huis, waar gekookt, gegeten, gepraat en gelachen wordt. Juist omdat we de keuken zo intensief gebruiken, ontstaan er snel vlekken, vetspetters en kalkaanslag. Regelmatig schoonmaken is dus nodig. Veel werk? Dat valt wel mee wanneer je een stoomreiniger gebruikt. Van de oven tot de vloer, van vieze kastjes tot de afzuigkap: je leest er alles over in deze 'stoomcursus'.

Hiervoor kun je in de keuken een stoomreiniger gebruiken:
  • Oven
  • Kookplaat (gas)
  • Afzuigkap
  • Grepen en lichtknoppen
  • Keukenfrontjes
  • Voegen en afvoeren
  • Vloer

Lees ook: Dé 15 dingen die je altijd vergeet schoon te maken (maar nu niet meer!)

Je keuken schoonmaken met allesreinigers en andere schoonmaakmiddelen uit de supermarkt lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is lang niet altijd de beste keuze. Veel schoonmaakmiddelen kunnen huidirritatie of allergische reacties veroorzaken, en het spoelwater belandt uiteindelijk in het milieu. Met een stoomreiniger verwijder je vuil zonder schoonmaakmiddel én dood je tegelijk 99,99% van de meest voorkomende bacteriën. Daarbij gebruik je opvallend weinig water: met één liter produceer je – afhankelijk van het model en de instellingen – genoeg stoom om zo'n 75 vierkante meter schoon te maken.

Oven makkelijk schoon

De oven schoonmaken is voor veel mensen een vervelende klus, maar met een stoomreiniger wordt het een stuk eenvoudiger. Aangekoekte etensresten en vet lossen op door de hete stoom. Wikkel een microvezeldoek om het opzetstuk en vang het losgeweekte vuil direct op. Bij hardnekkige aanslag helpt een stevige borstel. Gebruik bij voorkeur een borstel met nylon- of messingharen. Nylon is veilig bij normaal gebruik, maar houd de borstel niet te lang op één plek. Messing is hittebestendiger en tegelijk zachter dan staal, waardoor je minder kans hebt op krassen. Blijf stomen terwijl je voorzichtig over de aangetaste plekken wrijft. Druk niet te hard, want met te veel kracht of een verkeerde borstel kun je het ovenoppervlak beschadigen. Laat het vuil los, dan veeg je het eenvoudig weg met een doek.

©Alina_Stor

Kookplaat schoonmaken

Of je een handstomer kunt gebruiken voor het schoonmaken van je kookplaat, hangt af van het type. Inductie- en keramische kookplaten hebben een gevoelig glazen oppervlak en ingebouwde elektronica. Stoom is daarbij geen goed idee. Gebruik liever een speciale glaskeramiek-reiniger en een zachte doek. Aangekoekte resten kun je weghalen met een kunststof schraper, maar wacht wel tot de plaat helemaal is afgekoeld. Kom je er met gewone reinigers echt niet uit en wil je toch stoom gebruiken? Wees dan extra voorzichtig: richt de stoom nooit direct op randen of openingen en veeg het oppervlak tussendoor steeds droog om te voorkomen dat er vocht binnendringt.

Gasfornuizen zijn wat minder kwetsbaar voor vocht, maar ook hier is voorzichtigheid belangrijk. Haal losse onderdelen, zoals pannendragers en branderkapjes, los en maak die apart schoon met een handstoomreiniger en een microvezeldoek. Richt de stoom niet direct op de pitten of knoppen, en droog alles goed af voordat je het weer in elkaar zet.

De juiste volgorde

Werk van boven naar beneden om te voorkomen dat je net schoongemaakte oppervlakken opnieuw vuil maakt. Begin bij de afzuigkap en de bovenkastjes, ga daarna door met de kookplaat en het werkblad. Vervolgens pak je de oven en de onderkastjes aan. De vloer doe je als laatste.

Gebruik steeds een schone microvezeldoek en vervang die regelmatig. Zo voorkom je dat vet of vuil van het ene oppervlak op het andere terechtkomt. Voor sterk vervuilde plekken gebruik je een aparte doek die je niet ergens anders voor inzet.

Afzuigkap vetvrij maken

Een vette afzuigkap oogt niet alleen onfris, maar werkt ook minder goed. Vet kan zich ophopen op rvs, glas of kunststof, en het materiaal bepaalt hoe je het het beste schoonmaakt. Met een stoomreiniger zit je in de meeste gevallen goed. Wikkel een microvezeldoek om het opzetstuk, zodat het losgeweekte vet direct wordt opgenomen. Dat voorkomt krassen en maakt het oppervlak weer mooi vetvrij.

 

Vergeet grepen en lichtknoppen niet

Keukenkastgrepen, schakelaars en lichtknoppen worden dagelijks aangeraakt, maar vaak vergeten bij het schoonmaken. Juist daar hopen zich bacteriën, vet en vlekken op. Met een klein mondstuk op het opzetstuk en een microvezeldoek verwijder je het vuil snel en zonder schoonmaakmiddel. Stoom is veilig voor kunststof en metaal. Even nawrijven met een droge doek en alles ziet er weer schoon en streeploos uit.

Voorzichtig met houten keukenfrontjes

Hout geeft de keuken sfeer en karakter, maar is gevoeliger voor vocht en temperatuurschommelingen dan kunststof of rvs. Wil je houten kastdeurtjes schoonmaken met een stoomreiniger, richt de stoom dan niet direct op het oppervlak. Gebruik liever een doek die je licht bevochtigt met stoom. Werk niet te nat en droog het hout na afloop goed af. Zo voorkom je dat het kromtrekt of dat de afwerking loslaat. Deze methode is alleen geschikt voor gelakt of afgewerkt hout – gebruik bij onbehandeld of geolied hout liever een andere schoonmaakmethode.

Goed laten drogen

Na het reinigen met stoom blijven oppervlakken vaak nog even vochtig. Harde materialen zoals tegels, rvs of glas drogen meestal binnen een minuut of vijf op. Bij poreuze oppervlakken, zoals natuursteen, duurt dat wat langer. Zorg voor voldoende ventilatie in de keuken om het droogproces te versnellen. Hout kun je het beste nadrogen met een schone, droge doek om vochtschade te voorkomen. Zet pas spullen terug of sluit elektrische apparaten weer aan als alles helemaal droog is.

Voegen en afvoeren

Op lastig bereikbare plekken zoals voegen, kiertjes en afvoeren hoopt zich vaak vet of kalkaanslag op. Gebruik een smal opzetstuk om de stoom gericht toe te passen. Lichte kalkaanslag weekt tijdens het stomen los en veeg je daarna eenvoudig weg. Bij hardnekkiger aanslag helpt het om de plek vooraf in te wrijven met wat azijn of citroensap. De stoomreiniger maakt het daarna goed schoon.

©Ruslan

Vloer reinigen met stoom

Tegels zijn populair in de keuken – en niet voor niets: ze zijn slijtvast en makkelijk schoon te houden. De klassieke aanpak is stofzuigen en daarna dweilen, maar met een stoomreiniger gaat het vaak sneller en grondiger. Beweeg het vloeropzetstuk in overlappende banen over de tegels terwijl het apparaat stoom afgeeft. De stoom maakt het vuil los. Dat wordt opgenomen door de hoes bij het mondstuk (vaak is deze hoes gemaakt van badstof of microvezel). Vervang die doek regelmatig om te voorkomen dat je vuil weer verspreidt.

Extra vloerdoeken, pads of microvezelhoezen nodig?

(Je kan ze maar in huis hebben)
❌ Stomen? Liever niet 👇

Stoomreinigers zijn veelzijdig, maar niet geschikt voor elk oppervlak. Gebruik nooit stoom op onbehandeld of geolied hout, want het vocht kan het hout doen uitzetten of verkleuren. Ook sommige kunststoffen kunnen niet goed tegen de hitte — test daarom altijd eerst op een onopvallende plek. Elektrische apparaten die niet waterdicht zijn, zoals koffiezetapparaten of blenders, maak je beter schoon met een vochtige doek. Voor delicate materialen zoals marmeren werkbladen geldt dat ze dof kunnen worden door de combinatie van hitte en vocht. Twijfel je over een oppervlak, zelfs nadat je het op een onopvallend plekje getest hebt? Dan kun je toch beter schoonmaken op de manier waarop je gewend bent. Al was het maar voor je eigen gemoedsrust.