ID.nl logo
Zo bespaar je op je boodschappen als je single bent
© Yuri Arcurs
Huis

Zo bespaar je op je boodschappen als je single bent

Eén plus één gratis! Voordeelverpakking! Hamsterééééén! Leuk, al die aanbiedingen. Maar als je alleen woont heb je er meestal maar weinig aan. Toch kunnen ook single shoppers goedkoper boodschappen doen. We geven 10 tips voor de 3,2 miljoen alleenwonenden van Nederland.

Wie voor één persoon kookt, heeft vaak al te veel aan een standaard verpakking. Profiteren van grootverpakkingen is er dan niet bij. We helpen alle singles en alleenwonenden op weg! Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen:

1. Maak een planning

Eten weggooien is zonde. Het is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je kunt het voorkomen door een goede planning te maken voordat je boodschappen doet. Houd er daarbij rekening mee hoe vaak je de komende dagen voor jezelf denkt te gaan koken.

Als je een paar dagen achter elkaar gaat koken, kun je kiezen voor ingrediënten die je voor verschillende maaltijden kunt gebruiken. Zo kun je een bloemkool de ene dag door de curry doen en er de volgende dag bloemkoolrijst van maken. Of je maakt de ene dag pompoen klaar in de oven en de volgende dag maak je er soep van. Heb je een week waarin je weinig thuis eet? Maak dan een maaltijd op maat, met ingrediënten die niet bederven of die je afgewogen kunt kopen. 

©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

2. Kies losse producten

Bij verpakte producten kun je niet altijd kiezen voor een hoeveelheid voor één persoon. Verkoopt jouw supermarkt wel kleine verpakkingen, dan zijn deze in verhouding vaak duurder. Sommige producten kun je ook los kopen. Denk aan appels, sinaasappels en verschillende groenten, zoals sperziebonen, uien en tomaten. Vaak kun je ook vragen om een kool, pompoen of meloen doormidden te laten snijden.

In sommige winkels en op de markt kun je nog veel meer producten los of in een kleinere hoeveelheid kopen. Denk aan noten, kaas, gedroogd fruit en snoep.

3. Houd verse producten langer vers

Heb je een halve komkommer, citroen of tomaat over? Deze kun je langer bewaren met behulp van siliconen dopjes, ook wel food huggers genoemd. Je hebt ze in verschillende formaten, zodat je verschillende soorten aangesneden groente of fruit kunt afdekken met een dopje. Denk aan sinaasappels, paprika’s, courgettes en aubergines.

Producten die kleiner zijn of een onregelmatige vorm hebben, kun je in een vacuümzak bewaren. Dat is handig voor onder meer geschrapte worteltjes, gehaktballetjes of een karbonade. Met een vacumeermachine kun je de zakken vacuüm zuigen. Gaat het je te ver om daarvoor een machine te kopen, dan kun je het vacuümzakje ook in een bak met water laten zakken tot vlak onder de rand van de zak. Het water duwt de lucht uit de zak, waarna je het vacuümzakje luchtdicht kunt afsluiten. 

Met vacuüm getrokken eten kun je meer kwijt in de vriezer ...

... en in de koelkast blijft het langer goed!

4. Gebruik de vriezer goed

Heb je een vriezer of een vriesgedeelte in de koelkast? Dan is het goed om te weten welke producten je daarin kunt bewaren en op welke manier. De ideale diepvriestemperatuur is min 18 graden Celsius. Ingevroren brood blijft een maand goed. Zo kun je iedere dag verse boterhammen eten.

Vis en vlees kun je maandenlang in de vriezer bewaren. Heb je genoeg ruimte in de vriezer, dan kun je vis en vlees dus in grote voordeelverpakkingen kopen. Ook veel soorten fruit en groente blijven lang goed in de vriezer. Sla, tomaat en komkommer zijn minder geschikt, omdat ze veel water bevatten.

Kook de groente eerst een paar minuten, dan blijft de kwaliteit beter bewaard. Verder kun je natuurlijk kliekjes in de vriezer bewaren, zoals een restje van je pastamaaltijd, nasi of soep. Het is verstandig om een etiket met de datum van invriezen op het bakje of zakje te plakken. Maak er een gewoonte van om de inhoud van de vriezer zo nu en dan na te lopen. Laat je verrassen door het lekkers dat je nog achter de hand hebt! 

5. Koop houdbare voedingsmiddelen

Bij houdbare voedingsmiddelen kun je optimaal profiteren van aanbiedingen. Sla je pasta, rijst, sauzen en smaakmakers dus in als ze goedkoop zijn. Het is handig om altijd een voorraad van deze producten in huis te hebben. Als je zorgt dat je altijd de ingrediënten in huis hebt van een bepaald gerecht dat je lekker vindt, kom je minder snel in de verleiding om een kant-en-klaarmaaltijd te kopen of te laten bezorgen. 

6. Kies verse voedingsmiddelen die langer goed blijven

Vers is gezond en lekker, maar sommige verse groentesoorten gaan wel erg snel achteruit in kwaliteit. Weet je nog niet hoe je week eruit gaat zien of eet je naar verwachting niet vaak thuis, kies dan voor verse producten die niet meteen bederven. Wortels, uien, courgette, pompoen en tomaat blijven wel wat langer goed. Zorg wel dat je de groente echt vers en zonder beschadigingen koopt. 

©Markus Mainka

7. Leef je uit met restjes

Kijk voordat je boodschappen gaat doen wat je nog over hebt en maak er creatief gebruik van. Er is altijd wel een nieuw gerecht te bedenken met overgebleven voedingsmiddelen. Zoek recepten met ingrediënten die je over hebt op Google of op je favoriete receptenplatform. Of bedenk zelf een soep, stoofschotel, omelet of salade met je restje. Misschien ontdek je zo wel een heel nieuw gerecht, dat je vaker op tafel gaat zetten. 

8. Zoek mensen om boodschappen mee te delen

Wil je graag profiteren van aanbiedingen, maar moet je daarvoor meer kopen dan je nodig hebt? Zoek dan mensen in je omgeving die met je willen delen. Je kunt dat van tevoren afspreken of achteraf vragen aan vrienden, kennissen of buren of ze interesse hebben in je aankoop. Als het je gaat om de besparing, kun je hiervoor een vergoeding vragen. Als je regelmatig boodschappen uitwisselt met andere alleenwonenden in de buurt, kun je dit ook zien als een ruilhandel.

©stokkete - stock.adobe.com

9. Eet samen

Wil je nog een stapje verder gaan dan het delen van je boodschappen? Deel dan je maaltijd! Koken voor twee (of drie of vier) kost nauwelijks meer tijd dan koken voor één. Dus nodig je buurman, vriendin of collega uit om mee te eten. Misschien maken jullie er een gewoonte van om met elkaar te eten. Om kosten en tijd te besparen en voor de gezelligheid. Heb je geen zin om samen te eten of lukt het niet om iemand te vinden, dan kun je alsnog koken voor twee en de rest bewaren voor de volgende dag of invriezen voor later. 

10. Gebruik apps voor boodschappen

Doe je altijd boodschappen bij dezelfde supermarkt? Dan kan het voordelen hebben om de app van je favoriete supermarkt te gebruiken voor aanbiedingen en punten sparen. Wil je ook besparen bij andere winkels? Dan kun je de volgende apps goed gebruiken:

  • Reclamefolder is een app waarmee je reclamefolders van verschillende supermarkten en andere winkels kunt bekijken. Zoek naar aanbiedingen en maak je boodschappenlijst op basis van de beste deals. Allefolders is een soortgelijke app.

  • Scoupy is een app waarmee geld terugkrijgt voor bepaalde producten die je in de supermarkt koopt.

  • Too Good To Go is een app waarmee je goedkoop allerlei lekkers koopt en tegelijkertijd voedselverspilling tegengaat. Supermarkten en restaurants bieden voor een vriendelijk prijsje producten en maaltijden aan die aan het einde van de dag overblijven. Je krijgt een verrassingspakket met verschillende producten. Er kan dus ook iets bij zitten dat je niet lust. Handig om te delen met anderen, ook omdat er vaak meer in de tas zit dan je kunt gebruiken.


▼ Volgende artikel
Draadloos opladen: dit zijn de verschillen tussen het nieuwe Qi2 en voorganger Qi
© Satechi | https://satechi.net
Huis

Draadloos opladen: dit zijn de verschillen tussen het nieuwe Qi2 en voorganger Qi

Draadloos opladen is handig, maar vaak ook traag en onbetrouwbaar. Je legt je smartphone of tablet neer, maar als hij net niet goed ligt, laadt hij nauwelijks op. Qi2 moet daar verandering in brengen. Maar wat is er precies anders aan Qi2 ten opzichte van het vertrouwde Qi?

Dit is waarom Qi2 beter is dan Qi: 1. Qi2-laders en -accessoires beschikken nu over magneten. 2. Daardoor gaat er minder energie verloren tijdens het oplaadproces... 3. ...en kun je accessoires gemakkelijker bevestigen. 4. Het laadvermogen is verhoogd naar minimaal vijftien watt. 5. Het systeem beschikt over allerlei veiligheidsmaatregelen.

Lees ook: 5 redenen waarom je smartphone langzaam oplaadt (en de oplossingen)


Nog niet zo heel veel mensen maken gebruik van draadloos opladen. Het idee erachter is heel mooi, maar in de praktijk levert het meestal nog een ondermaatse ervaring op. Dat komt doordat het opladen op een lage snelheid gebeurt, een apparaat op een specifieke plek moet liggen en je alsnog met een draad in de weer ben (van de lader naar de muur). De nieuwe standaard Qi2 lost niet alle problemen op, maar het maakt wel goede stappen vooruit.

Nu met magneten

De eerste versie van de Qi-standaard werkt op basis van elektromagnetische inductie om stroom over te dragen tussen een oplaadpad en een compatibel apparaat. Daarvoor moet je smartphone of tablet precies goed op de oplader liggen. Ligt hij een beetje scheef, dan laadt hij amper op. Veel mensen vinden dat onhandig. Na een tijdje weet je wel ongeveer hoe je je device moet neerleggen, maar in het begin ben je vooral meer aan het schuiven en proberen dan aan het opladen.

Daarom heeft de organisatie achter de oplaadstandaard, het Wireless Power Consortium (WPC), voor Qi2 een handige oplossing bedacht. Dit systeem maakt gebruik van de Magnetic Power Profile, dat sterk doet denken aan MagSafe van Apple. Zowel de lader als het apparaat dat je wilt opladen zijn dan voorzien van een magnetische ring, die het gepriegel dus overbodig maakt. Je hoeft niet meer te zoeken naar de perfecte positie, en dat is niet alleen makkelijker, maar ook beter voor het laden zelf. De magneten zorgen ervoor dat de spoelen in de oplader en de telefoon precies tegenover elkaar liggen.

©Ugreen | https://nl.ugreen.com

Powerbanks met Qi2.

Laadvermogen en compatibiliteit

Zodoende gaat er minder energie verloren en kunnen apparaten sneller opgeladen worden. Ten opzichte van Qi1 is het laadvermogen in elk geval al flink verhoogd. Daar waar de vorige versie nog tot vijftien watt ondersteunt, maar meestal op vijf watt laadt, zet Qi2 standaard een vermogen neer van vijftien watt. Zelfs iPhones kunnen hiervan profiteren. Als je een oudere MagSafe-oplader gebruikt, dan wordt het laadvermogen beperkt tot 7,5 watt. Maar met een nieuwe Qi2-oplader zou je de beschikking moeten krijgen tot een verdubbeling in vermogen.

Misschien heb je het al tussen de regels door gelezen, maar Qi2 is compatibel met bestaande Qi-apparaten. Heb je dus nog oudere apparaten die Qi1 ondersteunen, dan kun je daar je nieuwe lader gewoon mee gebruiken. Verder is het goed om te weten dat het consortium allerlei veiligheidsmaatregelen heeft ingebouwd. Zo beschikt het systeem over objectdetectie: het herkent vreemde voorwerpen zoals sleutels, munten of paperclips die per ongeluk tussen de oplader en je telefoon terechtkomen. Zulke objecten kunnen anders warm worden en schade veroorzaken. Ook houdt Qi2 de temperatuur in de gaten om oververhitting te voorkomen. Daardoor kun je je telefoon gerust 's nachts laten opladen.

©Rens Blom

De HMD Skyline.

Welke apparaten ondersteunen Qi2?

Op moment van schrijven biedt nog slechts een handjevol apparaten Qi2-support aan. Je komt de draadloze oplaadstandaard in elk geval tegen vanaf de iPhone 12. Een van de eerste Android-toestellen met deze standaard aan boord is de HMD Skyline. En… dat is het eigenlijk wel. De toestellen uit de Samsung Galaxy S25-reeks zijn slechts Qi2-ready. Dat betekent dat je ze kunt opladen met een snelheid van vijftien watt, maar dat de toestellen niet beschikken over de magneten om allerlei laders en andere accessoires te kunnen bevestigen.

Je kunt dit oplossen door bijvoorbeeld een hoesje met een magneet te kopen. Die magneet komt dan precies overeen met de plaatsing van de spoelen in de smartphone en oplaadmat. Datzelfde geldt vooralsnog voor de OnePlus 13, een van de beste Android-smartphones van 2025. Technisch gezien beschikt dat apparaat over een magneetring, maar die is niet krachtig genoeg om accessoires vast te kunnen houden. Ook hier dien je dus eigenlijk een hoesje te kopen, mocht je van plan zijn het toestel met een Qi2-lader op te laden.

Telefoonhoesjes

geschikt voor draadloos opladen

Qi2-accessoires

Als je een toestel met Qi2 hebt, wil je vast ook al weten wat handige Qi2-accessoires zijn. Natuurlijk kun je dan denken aan een geschikte oplader, maar wat dacht je van een powerbank die je gewoon magnetisch vastklampt aan een smartphone? Dan heb je geen gedoe met draden meer. Daarnaast zijn portefeuilles heel populair. Als je je smartphone ergens mee naartoe neemt, dan heb je ook altijd je belangrijke pasjes bij je, en eventueel wat cash geld.

▼ Volgende artikel
Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies
Huis

Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies

Motorola heeft de edge 60 fusion aangekondigd, een premium smartphone die een elegant ontwerp combineert met geavanceerde AI-functies. Het toestel is het eerste Motorola-model dat standaard is uitgerust met geïntegreerde moto AI-functionaliteit.

De smartphone beschikt over een uniek quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het scherm is beschermd met Corning Gorilla Glass 7i, dat twee keer betere val- en krasbestendigheid biedt dan voorgaande versies. 

Geïntegreerde moto ai

Na een eerder bètaprogramma is de motorola edge 60 fusion het eerste toestel waarbij moto ai direct is geïntegreerd. De smartphone bevat AI-functies zoals Pay Attention (voor het opnemen, noteren en samenvatten van audio), Remember This (om live momenten of informatie vast te leggen) en Magic Canvas (voor het genereren van afbeeldingen op basis van tekstinstructies). 

Innovatief display en robuust ontwerp

Het toestel heeft volgens Motorola 's werelds eerste quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het ontwerp omvat hoogwaardige materialen, waaronder een op leer geïnspireerde coating en canvas-achtige afwerkingen in zorgvuldig samengestelde kleuren.

De motorola edge 60 fusion is niet alleen stijlvol maar ook robuust gebouwd. De telefoon voldoet aan militaire standaarden (MIL-STD 810H) voor duurzaamheid en heeft zowel IP68 als IP69 certificeringen voor waterbescherming. Het toestel kan onderdompeling in zoet water tot 1,5 meter diepte gedurende maximaal 30 minuten weerstaan. Dankzij Water Touch-technologie blijft het touchscreen werken, zelfs als het nat is. 

Camera met Sony-sensor

De hoofdcamera heeft een 50MP Ultra Pixel sensor, gecombineerd met een geavanceerde Sony LYTIA 700C sensor en optische beeldstabilisatie (OIS). Hierdoor maakt de camera ook bij weinig licht goede foto's. De ultrabrede lens met ingebouwde macrovisie biedt een gezichtsveld van 122 graden en kan tot 3 cm inzoomen voor extreme close-ups . 

De 32MP selfiecamera gebruikt Quad Pixel-technologie voor betere prestaties bij minder licht. Een 3-in-1 lichtsensor kalibreert automatisch de lichtgevoeligheid voor optimale belichting en kleur.

Entertainment en batterij

Het 6,67 inch pOLED-scherm heeft een Super HD (1220p) resolutie en een verversingssnelheid van 120Hz. Het display is zowel Pantone als Pantone SkinTone gevalideerd voor een natuurgetrouwe kleurweergave. Voor audio is het toestel uitgerust met Dolby Atmos, twee stereoluidsprekers en een Hi-Res gecertificeerd geluidssysteem.

De motorola edge 60 fusion wordt aangedreven door de MediaTek Dimensity 7300 processor, heeft tot 8GB RAM en tot 256GB opslag. De 5200mAh batterij ondersteunt 68W TurboPower opladen, waarmee gebruikers na slechts 8 minuten opladen een volle dag vooruit kunnen.

De smartphone draait op Android 15 en bevat Moto Secure en ThinkShield voor extra beveiliging, evenals Hello UX voor aanpassingsopties. De motorola edge 60 fusion is vanaf half april verkrijgbaar voor een adviesprijs van 329,99 euro.

Bekijk hier andere Motorola-modellen op Kieskeurig.nl: