ID.nl logo
Waar voor je geld: deze 5 vriezers waren nooit eerder zo goedkoop
© Hedgehog94
Huis

Waar voor je geld: deze 5 vriezers waren nooit eerder zo goedkoop

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een betaalbare vriezer? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer Op het moment van schrijven hebben de besproken vriezers de laagste prijs ooit. De prijzen kunnen schommelen.

Inventum VK562W

De scherp geprijsde Inventum VK562W is een staande vrieskist met een inhoud van 99 liter. Wegens de bescheiden omvang van 85 × 54,5 × 49,5 centimeter kun je hem makkelijk ergens in een hoekje van een (bij)keuken, garage of schuur kwijt. Met behulp van twee wielen aan de onderzijde verplaats je de vriezer makkelijk naar een andere plek. Je stelt met de geïntegreerde thermostaat eenvoudig de gewenste temperatuur in. Kies een waarde van tussen de 10 tot -30 graden Celsius.

De VK562W ondersteunt low frost, waardoor je naar verwachting maar twee- of driemaal per jaar hoeft te ontdooien. Zodra je de deksel open doet, pak je ijsjes of andere lekkernijen uit de hangende opbergkorf. Dit onderdeel is trouwens uitneembaar, zodat je makkelijker bij de etenswaren onderin de vrieskiest kunt komen. Handig is de functie supervriezen. Dit bevordert de houdbaarheid van de producten. Zodra de temperatuur te hoog wordt, laat het apparaat een duidelijk alarm horen. De fabrikant geeft op deze goedkope vrieskist vijf jaar garantie.

Inventum VR550

Zoek je een kleine vriezer met lades, dan is de Inventum VR550 een goede keuze. Tientallen consumenten komen tot een gemiddelde score van een 9,2. Behalve de lage prijs waarderen de reviewers onder meer de stille werking (39 decibel) en prettige indeling. Verder vindt een enkeling het fijn dat je de deur zo nodig kunt omdraaien. Bovendien is er een mogelijkheid om het bovenblad te demonteren, waarna je de behuizing onder het aanrechtblad kunt plaatsen. Naast de hier besproken witte uitvoering is de vriezer ook in een zwarte versie te koop.

Danzij de compacte omvang van 85 × 55 × 58 centimeter gebruik je de VR550 bijvoorbeeld als extra vrieskast. De inhoud bedraagt 88 liter. De drie transparante lades zijn vrij hoog, waardoor je veel etenswaren kunt bewaren. Houd rekening met een maximaal invriesvermogen van vier kilo per 24 uur. Als je beneden dit gewicht blijft, loopt de temperatuur in de vriezer niet te veel op. Valt het stroom plotseling uit? In dat geval geldt er voor de ingevroren producten een bewaartijd van vijftien uur.

Liebherr CFe 1870 Pure

Aan ruimte geen gebrek! Deze vrieskist van het Duitse kwaliteitsmerk Liebherr is goed voor een inhoud van 281 liter. Zodra je het deksel open doet, gaat er een felle ledlamp branden. Hierdoor heb je een goed overzicht van alle ingevroren producten. Handig zijn ook de twee hangende mandjes, zodat je voor jouw favoriete ijsjes niet hoeft te bukken. De CFe 1870 Pure heeft een display en eenvoudig bedieningspaneel. Kies daarmee tussen een waarde van -14 en -28 graden Celsius. Wanneer de temperatuur in de vrieskist te veel stijgt, gaat er een alarm af.

Gunstig is de functie StopFrost, want die gaat ijsvorming tegen. De verpakkingen van producten en het deksel vriezen hierdoor niet aan. Voor een vrieskist valt de omvang van 82,5 × 104,5 × 70,2 centimeter trouwens mee. Ideaal voor wie bijvoorbeeld een extra vriezer in de garage of bijkeuken wil plaatsen. Tot slot geeft Liebherr maar liefst acht jaar garantie, mits je het witgoedproduct binnen een halfjaar na de aanschafdatum registreert.

Lees ook: Hier moet je op letten bij de aankoop van een nieuwe vriezer

Siemens GS51NAWCV

De Siemens GS51NAWCV is een betaalbare vrieskast met een riante inhoud van 290 liter. Je verdeelt alle etenswaren over maar liefst zes transparante lades. Deze lades variëren in grootte. Bepaal naar eigen inzicht of je die extra grote bigBox-lade bovenin of juist onderin wilt plaatsen. Tijdens warme dagen gebruik je de geïntegreerde ijsblokjesmaker om drankjes koud te serveren. Ten opzichte van goedkopere vriezers is de ondersteuning voor no frost een groot voordeel. Deze techniek voorkomt ijsvorming, zodat je de vrieskast nooit hoeft te ontdooien. Verder zijn er een ledlamp en overzichtelijk bedieningspaneel aanwezig.

Voor een vriezer in deze prijsklasse heeft de GS51NAWCV een laag stroomverbruik. Het C-energielabel vermeldt een verbruik van 161 kilowattuur per jaar. Daarnaast maakt het apparaat weinig geluid. Met een opgegeven volumeniveau van 38 decibel is deze vriezer beslist geen stoorzender. Plaats hem dus gerust in een open (woon)keuken. Houd bij het kiezen van een geschikte plek rekening met een behoorlijke omvang van 161 × 70 × 78 centimeter. De deur is trouwens omkeerbaar.

Miele FN 4342 D

Voor Miele-begrippen valt de prijs van de FN 4342 D nogal mee. Het betreft een ruime vrieskast van 165,5 × 59,7 × 67,5 centimeter. Dat is een prettig formaat voor een standaard keuken. Het lage volumeniveau van 36 decibel komt hierbij goed van pas, want tijdens gesprekken aan de keukentafel en televisiekijken ervaar je geen geluidshinder. De binnenzijde telt in totaal zes transparante lades. De inhoud van 239 liter geeft je volop ruimte om onder andere brood, vlees, ijsjes en voedsel voor dieren in te vriezen. Een pluspunt is de behoorlijke invriescapaciteit van zeventien kilo per 24 uur.

Goedkopere vriezers dien je regelmatig te ontdooien, maar daarvan is bij dit model geen sprake. Wegens ondersteuning voor no frost vriezen de lades en deur niet aan. Kies bovenaan op het bedieningspaneel de gewenste temperatuur. Komt de naar rechtsdraaiende deur op de beoogde plek niet goed uit? Geen zorgen, want je kunt de deur omkeren. Je verbindt deze slimme vriezer optioneel met je thuisnetwerk, waarna je de status op een smartphone kunt volgen. Het apparaat verbruikt volgens het toegekende energielabel jaarlijks 188 kilowattuur stroom.

▼ Volgende artikel
Review TP-Link Tapo RV30 Max Plus – Altijd lekker leeg
© Jeroen Boer - ID.nl
Huis

Review TP-Link Tapo RV30 Max Plus – Altijd lekker leeg

De Tapo RV30 Max Plus is een robotstofzuiger die een scherpe prijs combineert met behoorlijk wat functionaliteit. Niet alleen is deze robotstofzuiger voorzien van een LIDAR-scanner en dweilfunctie, maar wordt de stofbak ook nog eens automatisch geleegd. Neemt dat je echt werk uit handen? Je leest het in deze review.

Goed
Conclusie

Met de Tapo RV30 max Plus haal je voor een relatief scherpe prijs een hoop functionaliteit in huis. Want voor 269 euro (adviesprijs) krijg je niet alleen een robotstofzuiger voorzien van LIDAR-navigatie met ruimteherkenning, maar ook een basisstation met stofzak voor automatische leging van de stofbak. Dat scheelt je toch weer wat dagelijks onderhoud. Stofzuigen doet de Tapo verder gewoon goed; het dweilen is hooguit een leuk extraatje. Aan zaken zoals spraak die niet altijd even goed te verstaan is, merk je wel dat dit geen topmodel robotstofzuiger is.

Plus- en minpunten
  • Automatisch legen stofbak
  • Systematisch schoonmaken
  • Kaarten van ruimten
  • Prima zuigresultaat
  • Kaarten bewerken voor zones en tapijt
  • Spraak soms onverstaanbaar
  • Hoekjes soms wat slordig
  • Dweilen erg basaal
  • Basisstation luidruchtig
  • Wil soms niet laden als je hem handmatig neerzet

De RV30 Max Plus is de nieuwste robotstofzuiger in het assortiment van Tapo, het merk waaronder netwerkfabrikant TP-Link smarthome-apparatuur verkoopt. Alle Tapo-apparaten kun je bedienen vanuit dezelfde Tapo-app. Met 'Max' geeft Tapo aan dat de robotstofzuiger een goede zuigkracht heeft terwijl 'Plus' voor een bijgeleverd leegstation staat.

In de verpakking vinden we naast de robotstofzuiger dus ook een relatief groot basisstation waarin plek is voor een stofzak. Het basisstation is puur bedoeld voor de stofzak en het legen van de stofbak. Het basisstation doet niks met bijvoorbeeld dweilwater, iets dat duurdere robotstofzuigers tegenwoordig wel kunnen.

©Jeroen Boer - ID.nl

De Tapo RV30 Max Plus heeft een relatief groot basisstation omdat daar een stofzak in is verwerkt.

De RV30 Max Plus wijkt qua ontwerp niet af van de typische robotstofzuiger. Boven op de ronde behuizing vind je een klein torentje waarin de LIDAR-navigatie is verwerkt. Verder heeft de robot naast de borstel aan de onderkant ook een zijborstel. Opmerkelijk is dat we in de verpakking een extra borstelafdekking vonden. Dit is het kapje dat je aan de onderkant over de borstel heen klikt om de borstel in de stofzuiger te installeren. We hebben geen idee waarom Tapo dit meelevert, want voor zover wij weten is dat geen onderdeel dat normaal gesproken vervangen moet worden. Extra slijtageonderdelen als een borstel, HEPA-filter of dweil levert Tapo dan weer niet mee.

©Jeroen Boer - ID.nl

De Tapo RV30 Max Plus volgt qua vormgeving de typische robotstofzuiger.

Prima app

De Tapo-app zit helder in elkaar en het koppelen van de stofzuiger is snel gebeurd. Het zit een beetje verstopt, maar je kunt de zuigkracht en de hoeveelheid gebruikt water voor dweilen instellen door het hoofdscherm van de stofzuiger omhoog te swipen. Je kunt zo ook instellen dat de robot de ruimte twee of drie keer achter elkaar schoonmaakt voor een extra schoon resultaat. Uiteraard kun je via de app kaarten beheren – daarover verderop meer.

Ook kun je de robot via de app programmeren om automatisch op een gewenst moment te gaan stofzuigen. Verder is opvallend dat je kunt kiezen uit veel verschillende stemmen, waaronder twee Nederlandse stemmen. De robot meldt ook netjes via spraak waar hij mee bezig is of als er een probleem is. Er is alleen één probleem: het speakertje is niet zo best, waardoor de spraakmelding soms niet te verstaan is. Je hoort niettemin dat de robot iets van je wil en in de app krijg je eveneens een melding van de status of het probleem.

In de app kun je de zuigkracht instellen door te swipen. Ook heb je de keuze uit vele stemmen.

LIDAR-navigatie

Met een prijs van nog geen 270 euro is de Tapo RV30 Max Plus geen hele dure robotstofzuiger, zeker als je bedenkt dat je er een basisstation met leegmaakfunctie bijkrijgt. Het is dan ook logisch dat je daarnaast niet de meest geavanceerde functionaliteit krijgt. Zo ontbreekt bijvoorbeeld objectherkenning met behulp van AI. De Tapo kan zich dus best verslikken in een laadkabel die je onbedoeld op de vloer laat liggen. Op zich is dat niet heel erg als je hier een beetje rekening mee houdt, maar voor minder opgeruimde huizen kan dat een nadeel zijn.

Dat is eigenlijk het enige dat je zou kunnen missen, want verder is de Tapo behoorlijk slim. Zo is de RV30 Max Plus uitgerust met een LIDAR-scanner waardoor de robotstofzuiger een kaart van de ruimte maakt voordat er gestofzuigd wordt. Hierdoor kan ook een schoonmaakplan worden gemaakt waardoor er geen plekjes worden overgeslagen. Uiteraard is de stofzuiger ook voorzien van bots- en valsensoren, waardoor hij objecten kan vermijden en niet van de trap valt.

Meerdere verdiepingen

We hebben de robot getest in een splitlevel-appartement waarbij behalve de bovenverdieping ook de woonkamer alleen via een trapje te bereiken is. Hierdoor hebben we drie verdiepingen die we regelmatig willen stofzuigen. Het leegstation hebben we in de woonkamer staan, maar om de robot de rest van het huis schoon te laten maken moeten we hem naar de juiste ruimte brengen en een schoonmaakactie laten starten.

Dat gaat het snelst door simpelweg op de startknop te drukken. De Tapo kan drie kaarten opslaan; daar hebben wij met drie verdiepingen genoeg aan. Meestal lukt het de Tapo om de ruimte te herkennen en automatisch de juiste kaart te laden. Mocht dat niet lukken, dan schakelt de robot over naar een tijdelijke kaart om de ruimte in beeld te brengen en alsnog schoon te maken. Je kunt dus drie kaarten opslaan, maar op zich lukt het dankzij de tijdelijke kaart ook wel om meer dan drie verdiepingen schoon te maken.

Het nadeel is dan dat het dan iets langer kan duren om schoon te maken, omdat de kaart nog moet worden gemaakt. Je kunt hem dan na het schoonmaken terugbrengen naar het basisstation om hem weer op te laden. Onhandig is wel dat het laadstation dan soms niet herkend wordt, waardoor de robot ondanks contact met de laadcontacten zichzelf niet oplaadt. Je moet er echt op letten dat de robot daadwerkelijk meldt dat er geladen wordt of dat even in de app controleren. In de app kun je dan het laadstation laten zoeken, waarna er wel geladen wordt.

De Tapo slaat drie bewerkbare kaarten op, waardoor de robot de kamers systematisch schoonmaakt.

Netjes schoonmaken

Het gaat bij een robotstofzuiger om het resultaat, en dat is in ons huis (waar grotendeels laminaat ligt) gewoon prima. Met de standaardinstellingen wordt vuil zoals kruimels, grotere stukjes chips en stof netjes opgezogen. Omdat de robot een kaart van de kamer maakt en deze vervolgens systematisch afwerkt, worden er geen plekjes overgeslagen.

Hij heeft wel wat moeite met hoekjes; er zijn robots die dat beter doen. Ook valt op dat de robot zichzelf soms verslikt onder onze eettafel met daar omheen stoelen. Hij heeft dan moeite om zichzelf tussen de stoelpoten weer onder de tafel vandaan te navigeren. Uiteindelijk lukt het altijd wel, maar andere robotstofzuigers doen dat net wat slimmer.

Stofzuigen duurt ongeveer 1 minuut per vierkante meter, en dat is vergelijkbaar met andere stofzuigers. Op een kaart kun je aangeven waar in een kamer tapijt ligt; daar zal de robot vervolgens wat krachtiger zuigen. Wij gebruiken dat voor de deurmat. Je kunt op een kaart ook aangeven waar de stofzuiger niet mag komen door een virtuele muur of verboden zone te tekenen.

Een beetje dweilen

Zoals veel robotstofzuigers kun je de Tapo ook gebruiken om te dweilen, al omhelst dweilen niet veel meer dan een nat lapje over de vloer trekken. De vloer wordt door het gebrek aan druk ook niet echt schoon: ingedroogde spatten van bijvoorbeeld geknoeid eten krijgt de Tapo niet weg. En dat is toch voornamelijk de reden waarom we onze vloer dweilen.

©Jeroen Boer - ID.nl

Bij het dweilen trekt de robot natte strepen over de vloer, maar ingedroogde spatten krijgt de robot niet weg gedweild.

Voor het dweilen klik je een houder op de onderkant waar de dweil aan bevestigd wordt. Vervolgens vul je het reservoir met water. Er mag geen schoonmaakmiddel in de tank worden gegoten: dweilen kan alleen met water!

©Jeroen Boer - ID.nl

De stofbak is ook voorzien van een waterreservoir met rubberen vulopening.

Tap levert helaas geen plastic mat mee die aan het basisstation kan worden bevestigd. Zo'n mat beschermt de vloer na het dweilen tegen een langdurig natte dweil als je bijvoorbeeld laminaat hebt. Je zult de dweil na gebruik zo snel mogelijk moeten verwijderen, waarna je hem kunt schoonmaken en laten drogen. Dat is ook wat Tapo in de handleiding aanraadt. Dweilen is dan ook zoals op veel robotstofzuigers geen heel praktische functie en vergt nogal wat planning en onderhoud.

©Jeroen Boer - ID.nl

Op de onderkant kun je een dweil bevestigen.

Automatisch legen

Het grote voordeel van de RV30 Max Plus is dat de stofbak automatisch geleegd wordt. Leegmaken gebeurt elke keer als de robot terug naar het basisstation gaat en er 30 minuten is schoongemaakt. Je kunt instellen hoe krachtig dat leegzuigen gebeurt.

Je kunt het legen ook handmatig starten via de app of door op een knop op de stofzuiger te drukken. En mocht je dat prettig vinden, dan kun je automatisch leegmaken ook helemaal uitschakelen en het altijd handmatig met de knop doen. Een nadeel van deze automatische leging is dat het erg veel herrie maakt.

De benodigde stofzakken met een inhoud van 3 liter hebben als typenummer RVA202 en kosten 24,90 euro voor vijf stuks. Het hangt natuurlijk van je huis af hoelang zo'n zak meegaat, maar volgens Tapo is dat gemiddeld zo'n twee maanden. Overigens kun je ook goedkopere alternatieve stofzakken vinden.

©Jeroen Boer - ID.nl

In het basisstation vind je de stofzak en een mesje om haren te verwijderen.

De stofbak legen hoeft dus niet en dat is best handig, want op mijn eigen robotstofzuiger vergeet ik dat soms, waardoor het zuigresultaat opeens tegenvalt. Toch betekent deze handige functie niet dat je af en toe toch wat onderhoud hebt. Zo zul je de borstel regelmatig moeten controleren op opgerolde haren. Om die te verwijderen, levert Tapo een mesje mee dat je onder het deksel van het basisstation vindt. Ook zul je het HEPA-filter soms moeten reinigen, zodat het filter niet verstopt raakt.

©Jeroen Boer - ID.nl

Je zult de borstel af en toe zelf moeten ontdoen van haren met het meegeleverde mesje.

Conclusie

Met de Tapo RV30 max Plus haal je voor een relatief scherpe prijs een hoop functionaliteit in huis. Want voor 269 euro krijg je niet alleen een robotstofzuiger voorzien van LIDAR-navigatie met ruimteherkenning, maar ook een basisstation met stofzak voor automatische leging van de stofbak. Dat scheelt je toch weer wat dagelijks onderhoud. Stofzuigen doet de Tapo verder gewoon goed; het dweilen is hooguit een leuk extraatje. Aan zaken zoals spraak, die niet altijd even goed te verstaan is, merk je wel dat dit geen topmodel robotstofzuiger is.

▼ Volgende artikel
Tips om dialogen in films en series beter te verstaan
© Asier
Huis

Tips om dialogen in films en series beter te verstaan

Erger jij je ook aan dialogen in series en films die amper tot helemaal niet te verstaan zijn? Acteurs fluisteren, praten onduidelijk of er is zo veel achtergrondgeluid dat je gewoonweg niet kunt horen wat ze zeggen. Hoe zorg je ervoor dat je geen woord mist?

Waar stemmen in talkshows, het nieuws en documentaires over het algemeen wel goed te verstaan zijn, kun je dialogen in films of series lang niet altijd haarfijn volgen. In dit artikel lees je wat je zelf kunt doen om dat te verbeteren. Je leest over: • Waarom dialogen in films en series zo slecht te verstaan zijn • Geluidsinstellingen die de verstaanbaarheid verbeteren • Wat je verder kunt doen om dialogen beter te verstaan

Lees ook: Zo verbeter je het geluid van je televisie

Waarom stemmen zo slecht verstaanbaar zijn

Steeds meer mensen hebben moeite met het verstaan van dialogen van series en films. Terwijl je in eerste instantie zou verwachten dat moderne geluidsystemen juist beter zijn. Er zijn een aantal redenen waarom dat zo is.

➡️ Platte tv's hebben geen ruimte voor goede speakers

Televisies zijn steeds platter geworden. Dat is goed nieuws, vooral omdat de beeldkwaliteit ook nog eens stukken beter is geworden. Maar voor het geluid is het wel funest. Want luidsprekers hebben ruimte nodig voor diepe klanken, natuurlijke geluiden en goede separatie. Hierdoor zijn de stemmen minder helder en vallen ze meer samen met achtergrondgeluiden en muziek.

➡️ Verschillende audiosystemen

Nog niet zo lang geleden keek iedereen naar een televisie met twee ingebouwde luidsprekers. Inmiddels is dat helemaal anders. Je hebt allerlei soorten hi-fi formaten, 5.1 en 7.1 surround systems, soundbars en koptelefoons. Je hoeft series en films niet meer op de televisie te kijken, maar volgt ze ook op je laptop of smartphone. Door al deze diversiteit is het voor de makers ook niet makkelijker geworden om het geluid voor iedereen optimaal te mixen.

Geluidsinstellingen optimaliseren

De slechts verstaanbare dialogen worden gedeeltelijk veroorzaakt door de enorme hoeveelheid mogelijkheden. Daarom kan het extra belangrijk zijn om de audio-output bij jou thuis te optimaliseren, zodat je het best haalbare geluid voor jouw situatie krijgt.

➡️ Kies de juiste output

Via de geluidsinstellingen van je televisie kun je van alles instellen. Het is belangrijk om te kiezen voor de juiste output. Komt het geluid bij jou uit een soundbar, een 7.1 systeem of luister je met een koptelefoon? Je vindt deze instellingen waarschijnlijk onder een speciaal submenu in de instellingen van je televisie.  

➡️ Aanpassen van het geluidsschema

Veel moderne televisies hebben allerlei mixen voor het geluid. Die heten bijvoorbeeld 'Bioscoopervaring', 'Sport' of 'Levendig'. Dat zijn goedbedoelde initiatieven. Maar uit de praktijk blijkt dat ze lang niet altijd zorgen voor een beter geluid, en zeker niet voor gemakkelijk verstaanbare dialogen. Je kunt er helaas alleen achterkomen wat voor jou het beste werkt door de verschillende instellingen te testen.

➡️ Een specifieke setting voor dialogen

Dat onverstaanbare gesprekken een bekend probleem zijn, blijkt wel uit het feit dat een flink aantal televisie daar een speciale instelling voor heeft. Die heet bijvoorbeeld 'Dialoogverbetering' of 'Boosten van Stemgeluid'. Als jouw televisie daarover beschikt, dan vind je die setting onder audio-instellingen.

©Dimitar - stock.adobe.com

➡️ Bastonen temperen

Veel mensen vinden het mooi om de bas lekker hard te zetten. Vooral bij een spectaculaire actiefilm kan dat de ervaring verbeteren. Maar hierdoor zijn dialogen minder goed te verstaan. Moderne tv's en geluidssystemen hebben vaak een losse setting om de lage tonen op te voeren, meestal heet dat zoiets als 'Bass boost'. De verstaanbaarheid wordt een stuk beter als je dat uitzet.

➡️ Je eigen audioprofiel

Bij sommige televisies en audiosystemen kun je zelf een audioprofiel creëren via de equalizer. Je stelt dan per hoogte van de tonen het volume in. Frequenties onder de 80 Hz komen zelden voor als een mens praat, die kun je dus omlaag draaien. Toonhoogtes tussen de 80 en 250 Hz zorgen ervoor dat een stem vol klinkt. Maar voor de verstaanbaarheid is het geen gek idee om het volume van deze range iets naar beneden te draaien.

➡️ Het middensegment opvoeren

Frequenties tussen de 250 en 3000 Hz zijn het belangrijkst voor stemgeluid. Zet die dus een stuk omhoog voor beter hoorbare dialogen. Let er wel op dat het geluid onnatuurlijk klinkt als je overdrijft. Voor optimale verstaanbaarheid helpt het om frequenties tussen de 3000 en 6000 Hz ook een kleine boost te geven.

Andere opties voor betere verstaanbaarheid

Niet alleen de instellingen van het geluidssysteem bepalen de verstaanbaarheid van de dialogen. Door de onderstaande tips zijn gesprekken beter te volgen.

➡️ Akoestiek in de kamer verbeteren

Goede akoestiek helpt bij de verstaanbaarheid én zorgt voor mooier geluid in het algemeen. Vooral galm gooit vaak roet in het eten. Een beetje extra demping helpt vaak al veel, bijvoorbeeld door een vloerkleed op de grond te leggen of dikke gordijnen op te hangen.

©Framestock

➡️ De ondertiteling aanzetten

Het aanzetten van de ondertiteling is eigenlijk geen echte oplossing, maar: het helpt in ieder geval wel om je favoriete series en films te kunnen volgen. En doordat je leest wat er gezegd wordt, lijkt het wel alsof het ook beter verstaanbaar wordt.

➡️ Kiezen voor een ander geluidssysteem

Moderne televisies zijn behoorlijk duur en dus mag je verwachten dat de luidsprekers voldoen. Jammer genoeg is dat vaak niet het geval, onder andere door het ruimtegebrek.

Als je ingebouwde speakers gebruikt en dialogen niet kunt verstaan, is een losse set aanschaffen een oplossing. Zelfs het geluid van een paar budgetspeakers of een betaalbare soundbar is al vele malen beter dan de ingebouwde luidsprekers van je televisie.

Wat ook kan: een goede koptelefoon

(als het de herrie bij jou thuis is waardoor dialogen slecht te verstaan zijn)