De naam Far Cry zal bij iedere liefhebber van schietspellen warme herinneringen naar boven halen. Wat vooraf lastig in te schatten was, doet Ubisoft toch maar mooi: het langverwachte vervolg Far Cry 2 overklast zijn voorganger met verve.
De Jakhals
Far Cry 2 heeft eigenlijk helemaal niets met zijn voorganger te maken. Ja, Ubisoft behield de naam van de franchise maar Crysis is feitelijk de spirituele opvolger van Far Cry; beide gemaakt door het Duitse Crytek. Voor Far Cry 2 stond Ubisoft Montreal aan het roer en die heeft een gloednieuwe engine ontwikkeld, speciaal voor deze game. Het enige raakvlak is opnieuw de hoeveelheid vrijheid die de speler geniet, al is dat deze keer vele malen groter dan voorheen. Speelde Far Cry zich af op een tropisch eilandengroep waar het allesbehalve pluis was, in deel 2 doen we Afrika aan in de hoedanigheid van een huurling met als taak het inrekenen van de beruchte wapenhandelaar The Jackal. Deze voorziet twee strijdende partijen van wapens en het land waarin je speelt is dan ook verscheurd door oorlog. Een prima decor voor een huurling om een aardig zakcentje bij te verdienen.
Wapentuig
Wat Ubisoft hier neerzet, is ongekend. Dit is een ware open wereld shooter. Denk aan een spel als The Elder Scrolls: Oblivion alleen dan als first-person shooter in broeierig Afrika. En wat voor wereld! Maar liefst 50 vierkante kilometers aan virtuele steppen, bergen, woestijn, jungles, dorpjes, rivieren en savannes komen voorbij en dat allemaal zonder laadtijden. Allen met heel veel detail en hoogwaarde texturen in beeld gebracht. Prachtig gewoon. En nog vrij toegankelijk ook. Werk je in negen van de tien shooters gang na gang af, in Far Cry 2 ben je vrij om te gaan en te staan. Alleen het eerste uur van het spel volg je middels een verkapte proloog een vaste route maar daarna is het aan jou welke missie je doet, wanneer je hem voltooit en hoe je hem voltooit. Boten, jeeps, pick-up trucks en natuurlijk de hangglider geven je de vrijheid om het land te verkennen... totdat je een wachtpost tegemoet treedt en onder vuur wordt genomen. De wapens komen eveneens overtuigend in beeld. Schietijzers lopen beschadigingen op, kunnen vastlopen en zelfs volledig onbruikbaar worden. Bij wapenhandelaren koop je nieuwe wapens en upgrades zoals silencers en vizieren.
Brand!
Goed voor de sfeer en de gameplay: het spel kent een overtuigende 24 uurs dag - en nachtcyclus. Overdag gebeuren er andere dingen dan 's nachts en daar kun je in beide gevallen je voordeel mee doen. Zo kent s'nachts een basis vaak minder manschappen maar zie je minder goed waar je moet zijn. Voorts speelt het weer een rol in de game. Je kunt namelijk gebruik maken van de wind. Steek met een vlammenwerper het gras in de buurt van een kamp in de fik en voor je het weet staat de boel in de hens!
Map Editor
Het is niet de eerste keer dat bij een shooter van formaat een editor zit die spelers prikkelt tot het zelf in elkaar sleutelen van nieuwe spelomgevingen. Maar hoe je het went of keert, dergelijke tools vroegen in de regel toch altijd behoorlijk wat toewijding van de speler. Hoe anders is dat bij de Far Cry 2. De Map Editor laat je binnen een klein kwartiertje heel eenvoudig een omgeving in elkaar plakken, waarbij gebruikers wel ieder detail helemaal mogen aanpassen aan hun smaak. De maps kun je bovendien uploaden zodat ander spelers van jouw creaties kunnen genieten en vice versa!PluspuntenConclusie
groot
schitterende graphics
openwereld shooter
eenvoudige Map Editor
Natuurlijk zal dit najaar grotendeels in het teken staan van Gears of War 2 en Call of Duty World at War. Maar Far Cry 2 kan die concurrentie met gemak aan. Far Cry 2 tilt het genre bovendien naar een nieuw niveau en dat is een prestatie van formaat. Ubisoft's open wereld shooter is absoluut verplichte kost.
Pluspunten
Minpunten
Conclusie