Zoeken in Google Drive: zo vind je die speld in de hooiberg
Om een of andere reden is Google Drive bij veel mensen niet zo strak georganiseerd als de inhoud van de harde schijf op hun pc. Gelukkig heeft deze online opslagdienst een geweldige geavanceerde zoekfunctie in de vorm van zoekchips, die als een persoonlijke assistent rondsnuffelen en elk bestand vinden dat je nodig hebt.
In drie stappen leggen we uit hoe je in de chaos van bestanden op Google Drive alles kunt vinden waar je naar op zoek bent:
- Zoeken op type
- Zoeken op inhoud
- Resultaten verfijnen
Werk je ook met andere diensten van Google? Dan moet je ook dit artikel eens lezen: Foutloos informatie delen? Maak kennis met Google smartchips
Stap 1: Zoeken op type
Om de geavanceerde zoekfunctie van Google Drive te openen, klik je op het pictogram met de schuifregelaars rechts in het zoekvak. In het eerste veld maak je een keuze uit het type bestand dat je zoekt. Gaat het om een foto of afbeelding, een pdf, een document, een spreadsheet, een formulier, audio, video of een zip-archief? Dat is al een goed begin, want meestal herinner je je het bestandstype wel dat je zoekt. Daarna geef je aan of het een bestand betreft waarvan jij de eigenaar bent. Of zoek je een bestand dat iemand anders met jou heeft gedeeld? Als je de persoon kent die dit bestand met jou heeft gedeeld, dan kun je diens naam hier ingeven.
Filter de inhoud van je Drive op basis van het type bestand.
Stap 2: Zoeken op inhoud
De zoekchips snuffelen ook in de inhoud van de bestanden. Veronderstel dat je een document of een pdf zoekt en je herinnert je dat een bepaalde term in het document voorkomt, dan typ je deze woorden in het vak Bevat de woorden. Je kunt ook op de bestandsnaam zoeken en daar is Google erg slim in. Als je bijvoorbeeld bij Naam van item het woord ‘kat’ typt, dan vindt Google niet alleen de bestanden met ‘kat’ in de naam, maar ook alle afbeeldingen waarop een poes staat. Als je het datumbereik kent waarbinnen het bestand is gewijzigd, dan kun je de zoekopdracht verfijnen op datum. Voor alle duidelijkheid, dit is de datum waarop het bestand voor het laatst is gewijzigd, niet de datum waarop het is aangemaakt.
Geef de locatie in waar je wilt zoeken.
Stap 3: Resultaat verfijnen
Iedere zoekchip die je gebruikt, verschijnt na het invoeren van een trefwoord in de zoekbalk. Je hoeft je niets aan te trekken van de formulering in de zoekbalk, want onderaan volg je de zoekchips in de vorm van tabbladen. Daaronder verschijnen de resultaten in lijst- of in miniatuurvorm. Wil je de resultaten verder verfijnen, dan klik je op een tabblad en dan kun je de zoekopdracht nog verder aanvullen of wijzigen.
De resultaten kun je achteraf nog verfijnen.