ID.nl logo
Foutloos informatie delen? Maak kennis met Google smartchips
© Destrosvet - stock.adobe.com
Huis

Foutloos informatie delen? Maak kennis met Google smartchips

De informatie die je Google-programma’s gebruikt, is verspreid over verschillende plaatsen. Bestanden bevinden zich op Drive, afspraken staan in Agenda, personen in Contacten en locaties in Maps. In Google Documenten en Google Spreadsheets kun je met smartchips de gewenste informatie heel makkelijk uit die verschillende modules halen en efficiënt combineren.

We leggen uit wat smartchips zijn en hoe ze werken in Google Documenten en Google Spreadsheets. We vertellen je onder meer:

  • Hoe je een datum toe kunt voegen
  • Hoe je plaatsen uit Maps in kunt voegen
  • Hoe je agenda-afspraken kunt toevoegen

Lees ook: Mailen vanuit Google Docs: Zo werkt dat rechtstreeks

Tip 01: Clips met informatie

Smartchips zijn slimme koppelingen die je op een bepaalde manier invoegt in Google Documenten en Google Spreadsheets. Het woord ‘chip’, mag je hier verstaan als een clip met digitale informatie. Wanneer een lezer in het document een geplaatste smartchip selecteert of wanneer hij er met de muisaanwijzer over gaat, dan krijgt hij informatie te zien over de gegevens die je hebt gekoppeld.

Als je bijvoorbeeld een persoon hebt gekoppeld door middel van een smartchip, dan lees je niet alleen de naam. Vanuit de koppeling kun je de persoon rechtstreeks e-mailen in Gmail en is het zelfs mogelijk om persoonlijke gegevens te bekijken. Koppel je een locatie aan een smartchip dan kun je in het document een Google Maps-kaartje openen en vandaar de route naar die locatie opvragen.

De informatie van de smartchip verschijnt als je er met de muisaanwijzer overheen gaat.

Voordelen Waarom zou je smartchips gebruiken? Ten eerste bespaart zo’n chip veel plaats. Dat komt vooral van pas in Google Spreadsheets, waar de ruimte van een cel vaak beperkt is. In het document is hij samengevouwen tot één enkel woord of een regeltje tekst. Je hoeft dus bijvoorbeeld niet het hele adres typen, je plaatst gewoon een koppeling naar de locatie.

Een tweede voordeel is dat deze techniek fouten vermindert. Hoe snel maak je niet een vergissing in de contactgegevens van mensen, bijvoorbeeld in het tijdstip van een afspraak of in het adres van een locatie? De smartchip koppelt rechtstreeks vanuit je bibliotheek met contacten, je agenda of Google Maps.

De derde reden is dat je met deze techniek veel aanvullende details meegeeft aan wie je document leest. Dit voorkomt extra werk van hun kant.

De smartchip koppelt rechtstreeks naar bestanden die je vandaar onmiddellijk kunt bekijken.

Tip 02: Menu of apenstaartje

Er zijn twee manieren om smartchips toe te voegen. Zo kun je het menu Invoegen / Smartchips gebruiken, waarna je de keuze hebt uit vijf typen: Datum, Mensen, Bestand, Agenda-afspraak en Plaats.

De tweede manier gaat nog sneller. Je typt het @-teken in de tekst of in de spreadsheet gevolgd door een bestandsnaam of een trefwoord. Zoals je altijd al personen hebt kunnen taggen met het @-symbool, kun je nu ook verbindingen leggen naar documenten en kalenderevenementen. Er verschijnt meteen een lijstje suggesties met mogelijke koppelingen. Bovenaan zul je de personen zien en daaronder de documenten en vervolgens de datums en gebeurtenissen. Wanneer je na het apenstaartje de beginletters typt van wat je bedoelt, zal Google de suggesties steeds meer verfijnen tot je bij het gewenste bestand, de juiste persoon, de bedoelde locatie of de exacte datum komt.

Begin te typen na het apenstaartje en Google toont suggesties voor de koppeling.

Tip 03: Hoverbox bekijken

Heb je de smartchip geplaatst, dan ontstaat er in het document een hoverbox. Dat is een veld dat zijn inhoud toont wanneer iemand met de muisaanwijzer over dit item gaat. Hiermee krijgt de degene die het document leest informatie over de smartchip.

Veronderstel dat je op die manier een slimme koppeling naar een ander document op Google Drive maakt. Dan krijg je eerst een miniatuur van het bestand en lees je wie de eigenaar is. Bovendien zie je wanneer het bestand is gewijzigd en zie je of het bestand is gewijzigd sinds de laatste keer dat je het hebt bekeken. Door op het miniatuur te klikken, zal een klein venster openen met een groter voorbeeld, waarbij je zelfs door de verschillende pagina’s kunt bladeren.

Tenslotte is er een optie om het document te delen, als je dat nog niet had gedaan.

In eerste instantie toont de smartchip een miniatuur, maar je kunt ook een groter voorbeeld opvragen.

Welke dag is het ook alweer?

Met een bureaukalender weet je het zo!

Tip 04: Datum

De optie Datum opent een minikalender waarin je de optie hebt om bijvoorbeeld een vergadering te boeken. Smartchips begrijpt zelfs woorden als ‘vandaag’ en ‘morgen’, maar uiteraard kun je de volledige dag, maand en jaar weergeven. Er is een klein tandwielpictogram waar je de datumnotatie selecteert die je wilt gebruiken. Wil je de datum noteren als 26 mei, als 26 mei 2023 of 2023-05-26?

De smartchip Datum ziet er in Google Documenten iets anders uit dan in Google Spreadsheets. In die laatste is er behalve het mini-kalendertje ook een menu: Datum van vandaag, Datum van morgen en Datum van gisteren.

Hoe wil je de datum noteren?

Tip 05: Plaatsen

Met Plaatsen kun je een adres invoeren dat dan snel wordt opgesnord in Google Maps. Maar je kunt ook de naam van een gebouw, een plaats of een bedrijf invullen. Deze smartchip presenteert een klein Google Maps-voorbeeld met de mogelijkheid om een grotere kaart te openen. Vervolgens lees je het type locatie, het volledige adres en zijn er opties om de link naar de locatie te kopiëren.

Wanneer je op het miniatuur klikt, vraagt Google of je een voorbeeld wilt openen. Als je daarmee instemt, wordt Maps geopend in de zijbalk van Google Documenten of Google Spreadsheets. Daar krijg je niet alleen de kaart te zien waarop de locatie wordt aangeduid, maar ook een Street View-beeld en de mogelijkheid om de route op te vragen.

Je kunt vanuit het miniatuur Google Maps in de zijbalk openen.

Tip 06: Agenda-afspraak

Heb je in je Google Agenda een afspraak voor bijvoorbeeld een vergadering genoteerd, dan plaats je in het Google Document of Spreadsheet de smartchip Agenda-afspraak. Er verschijnt een dropdownlijst met aankomende afspraken, waar je het juiste evenement bij kiest. Hiermee kun je het huidige document aan de afspraak in je agenda koppelen. Als je op de tab-toets drukt, vraagt Google om dit document aan de notulen te voegen. Er verschijnt zelfs een sjabloon waarin je de deelnemers van de vergadering kunt opsommen, de agendapunten kunt noteren en de actiepunten kunt vastleggen.

Bij een agenda-afspraak kun je meteen de notulen toevoegen.

Moet je de vergadering notuleren?

Een uitwisbaar notitieblok is superhandig

Tip 07: Mensen-chip

Om de smartchip Mensen te plaatsen, typ je @ en daarna begin je met het typen van de naam of het e-mailadres van de persoon. Je kunt ook @me typen om jezelf toe te voegen. Wanneer je op die manier een andere gebruiker in de smartchip vermeldt, krijgt die niet zomaar toegang tot het document. Als je dat wilt, moet je het document zoals altijd delen met die persoon. In de hoverbox van deze persoon verschijnt een knop om vandaaruit rechtstreeks een mail te versturen via Gmail. De tweede knop gebruik je om een bericht naar die persoon te verzenden. Er is ook een knop in de vorm van een cameraatje. Hiermee verstuur je een uitnodiging voor een videoconferentie via Google Meet.

De knop met het pictogram van de agenda gebruik je om een afspraak met die persoon in je agenda vast te leggen. Daarin noteer je de locatie en het tijdstip van de meeting en je voegt een korte beschrijving van de meeting toe. In die afspraak kun je de ander het recht geven om zelf nog mensen uit te nodigen.

In de hoverbox zie je ook de knop Gedetailleerde weergave openen. Die gebruik je om de adresgegevens, de verjaardag en andere details van deze persoon in de zijbalk te lezen, op voorwaarde dat die gegevens in de info van Contacten staan.

Via de smartchip Mensen kun je de persoon rechtstreeks contacteren.

Converteren naar contact-chip Je kunt een e-mailadres dat hebt je getypt eenvoudig omzetten naar een mensen- of contact-chip. Selecteer het e-mailadres, klik er met de rechtermuisknop op en kies in het contextueel menu de opdracht Smartchips / Contact-chip maken. Heb je een lijst met e-mailadressen in een kolom die je allemaal wilt omzetten naar contact-chips, dan selecteer je eerst de volledige kolom. Vervolgens gebruik je de rechtermuisknop om in een keer alles om te zetten naar contact-chips.

Het is mogelijk om in een keer een volledige lijst e-mailadressen om te zetten in contact-chips.

Tip 08: Dropdownmenu

Als je het apenstaartje gebruikt, is de laatste smartchip die je aantreft in het lijstje: Dropdownmenu. Dit is een ietwat afwijkende, omdat hij in het menu Invoegen niet bij het item Smartchips staat, maar net daaronder. Je kunt ook het @-teken typen en daarna de eerste letters van het woord ‘Dropdownmenu’.

Wanneer dit de eerste vervolgkeuzelijst is die je in dit document wilt toevoegen, dan verschijnt de opdracht: +Nieuw dropdownmenu. Heb je al een of meerdere vervolgkeuzelijsten in dit document geplaatst, dan verschijnen hier ook de namen van eerder geplaatste dropdownmenu’s. Je kunt een gemaakte vervolgkeuzelijst immers zo vaak hergebruiken als nodig.

Klik op +Nieuw dropdownmenu om de Dropdownopties te openen. Je begint met het menu een naam te geven, zodat je het later gemakkelijk kunt herkennen. Vervolgens krijg je vier invulvakken voor evenveel opties te zien. Iedere optie kun je een kleur geven. Als je meer dan vier opties nodig hebt, dan gebruik je de knop +Nieuwe optie. Met het vuilnisbakje kun je opties verwijderen. Uiterst links van iedere optie vind je zes puntjes die fungeren als sleepgreep waarmee je de opties kunt vastklikken en hoger of lager in de lijst kunt plaatsen. Klik op Opslaan als je klaar bent.

Iedere optie uit het dropdownmenu kun je een eigen kleur geven.

▼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ‘gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ‘vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.