ID.nl logo
Zo ontwerp je jouw droominterieur!
© ronstik
Huis

Zo ontwerp je jouw droominterieur!

Of je nu een slaapkamer een opfrisbeurt wilt geven of een huis (opnieuw) wilt inrichten, je kunt waarschijnlijk wel wat hulp gebruiken met inspiratie, planning en uitvoering. In dit artikel gaan we op zoek naar de beste diensten en apps om je klusproject of interieurinrichting zo soepel mogelijk te laten verlopen.

In dit artikel laten we zien met welke apps en webdiensten je je huis virtueel kunt inrichten en waarmee je inspiratie op kunt doen om je huis opnieuw aan te kleden.

  • Doe inspiratie op bij Instagram en Pinterest
  • Bepaal de gewenste stijl met de AI-tool Decoritt
  • Maak een moodboard met Milanote
  • Jat andermans ideeën voor de inrichting van bijvoorbeeld Remodelista of IKEA Hackers
  • Richt je huis in met Floorscanner en Floorplanner

De tv is vaak een groot meubel in je woonkamer, hiermee moet je rekening houden: Hoe integreer je de televisie optimaal in je interieur?

Tip 01: Kamer opmeten

Met een meetlint kamers opmeten is niet meer van deze tijd natuurlijk. Als je beschikt over een moderne iPhone of iPad is de kans groot dat je middels de camera’s en sensors een ruimte digitaal kunt opmeten. Het sleutelwoord is LiDAR, een systeem dat op alle Pro- en Max-modellen van de iPhone en iPad zit.

Er zijn talloze apps waarmee je met deze functie een ruimte automatisch kunt scannen. Eén van die opties is Floorscanner van het Nederlandse bedrijf Floorplanner. Zodra je de gratis app hebt geïnstalleerd, laat het je meteen weten of jouw iPhone of iPad wordt ondersteund. Het scannen van een ruimte is heel gemakkelijk, je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat er voldoende (dag)licht is en dat je afstand tot de muren houdt. Je begint bij één muur en loopt vervolgens rustig door de kamer. Zodra de app een muur of object herkent, zie je dat deze middels witte lijnen wordt weergegeven. Scan de hoeken van de kamer vanuit verschillende richtingen, zodat de ruimte steeds nauwkeuriger in beeld wordt gebracht. Gaandeweg zie je een 3D-model van de ruimte verschijnen. Klik op Finish project als je klaar bent.

Wat Android-toestellen betreft: die bevatten al enige jaren geen LiDAR meer. Wel kun je met apparaten die ARCore ondersteunen, gebruikmaken van apps als magicplan.

Tip 02: Plattegrond

Het wordt pas echt leuk als je de met Floorscanner gemaakte scan gaat importeren in Floorplanner. Maak daarvoor eerst een gratis account aan in de app Floorscanner. Je scan wordt daarna automatisch naar een 2D-plattegrond omgezet. Alle objecten die de app heeft herkend, worden meteen in de kamer geplaatst. De kans dat je scan in één keer helemaal goed is gegaan, is vrij klein. Er zijn altijd hoeken of wanden die de scan niet helemaal goed heeft herkend, bijvoorbeeld omdat er een kast voor staat. Gelukkig is dit eenvoudig te fixen. Als een wand bijvoorbeeld niet helemaal doorloopt, dan selecteer je het uiteinde en trek je het bolletje naar de wand waar de muur naartoe loopt. Links onder Build kun je nieuwe muren trekken door op Draw Wall te klikken. Bewerkingen doe je in de webversie van Floorplanner, omdat er geen aparte app is. Of je surft op je pc naar www.floorplanner.com en logt in met je accountgegevens van Floorscanner.

Tip 03: Eigen ontwerp

 Je hoeft niet per se te beginnen met een scan van je huis of kamer, je kunt ook handmatig een nieuw 2D-plan maken in Floorplanner als je de maten opgemeten hebt met een meetlint of laserafstandsmeter. Als alle muren goed op elkaar aansluiten, zul je zien dat het vertrek een kleur krijgt. Klik erop om af te lezen hoeveel vierkante meter oppervlakte de ruimte heeft. Om aan te geven of het vertrek bijvoorbeeld een woonkamer, keuken of slaapkamer is, klik je op Roomtype. Kies eventueel nog bij Category voor House en geef daarna het Type aan, bijvoorbeeld Living. Elke ruimte heeft zijn eigen kleur en je 2D-model ziet er daardoor overzichtelijk uit.

Tip 04: Inrichten

Als de 2D-plattegrond van je huis of ruimte er goed uitziet en de maten kloppen, dan kun je beginnen met inrichten. We blijven nog even bij Floorplanner, want dit programma is ook enorm handig om je huis opnieuw mee in te richten. Het heeft namelijk honderdduizenden (!) objecten in zijn database. Klik links op Objects en gebruik het zoekveld om naar iets specifieks te zoeken. Het programma kent zelfs de meest bekende IKEA-meubels, zoals Pax- en Billy-kasten en stoelen en tafels uit de Stockholm-serie. Je kunt ook zoeken op categorie (Categories) of op merk (Brand). Sleep een object naar de gewenste positie in je huis en klik er vervolgens op om het te draaien, te spiegelen of groter of kleiner te maken. Klik links op Settings om de exacte maat in te vullen of om het object een andere kleur te geven.

Tip 05: Bekijken in 3D

Wil je in 3D door je nieuw ingerichte ruimte lopen om te zien of een indeling goed werkt of niet, ga dan rechts bovenin naar 3D. Links kies je de camerahoogte en met je muis verander je de hoek. Je kunt een foto van een gewenste positie exporteren door rechts bovenin op Export image te klikken.

Een versie met lage resolutie en het watermerk van Floorplanner is gratis, wil je een hogere resolutie zonder watermerk, dan moet je credits kopen. Ook voor projecten met meerdere verdiepingen zijn credits nodig. Je kunt eenmalig credits kopen à 1,44 euro per credit, een bedrag wat in het niet valt bij eventuele inrichtings- en verbouwingskosten.

Er zijn overigens veel alternatieven voor Floorplanner, een bekende concurrent is magicplan. Hier krijg je twee projecten gratis. Wil je meer, dan moet je het abonnement à 130 euro per jaar aanschaffen.

Elektriciteitsplan maken Bij een verbouwing hoort wellicht ook een nieuw elektriciteitsplan. Om een idee te krijgen van wat je nodig hebt in de vernieuwde meterkast, kun je de Hafonorm Configurator van ABB gebruiken. Wil je weten wat je aan elektra nodig hebt, klik dan op Energiebehoefte opgeven, doorloop de vragenlijst en aan het einde wordt er een voorstel voor een groepenkast gegeven. Handig!

Met de groepenkastconfigurator weet je wat er aan elektra nodig is.

Tip 06: Inspiratie opdoen

Het is natuurlijk leuk om te zien welke meubels qua ruimte wel en niet passen, maar het is ook belangrijk om te weten welke kleuren je wilt gebruiken en welke stijl meubels je in je nieuw in te richten kamer wilt zetten. Sociale media zijn hiervoor erg handig, want op basis van dingen die je leuk vindt, wordt je feed opgebouwd en kom je steeds meer dingen in dezelfde stijl tegen.

Kom je bijvoorbeeld op Instagram iets interessants tegen en wil je dit bewaren voor later, tik dan rechts onder het plaatje op het pictogram van een bladwijzer om het aan een verzameling toe te voegen. Je kunt meerdere verzamelingen aanmaken en deze met andere Instagram-gebruikers delen. Handig als je partner en jij beiden foto’s aan een verzameling willen toevoegen! Zodra je op het bladwijzericoontje drukt, kies je voor Maak een gezamenlijke verzameling, geef je een naam op en selecteer je de naam van de Instagram-gebruiker met wie je de verzameling wilt delen. Sluit af door op Opslaan te drukken. Iedere keer als je iets opslaat, kun je in het pop-upscherm de juiste verzameling kiezen.

Een andere app waarmee je inspiratie kunt opdoen, is Pinterest. Je kunt gemakkelijk afbeeldingen opslaan en de app komt vervolgens met talloze andere afbeeldingen op basis van wat je eerder hebt opgeslagen. Binnen no-time bouw je zo een mooie collectie op. Houzz is een vergelijkbare dienst die vooral gericht is op interieurontwerp.

Tip 07: AI voor inspiratie

Ook AI (kunstmatige intelligentie) kan je goed helpen bij het inrichten van je huis. Decoritt bijvoorbeeld, is een tool waarmee je gemakkelijk interieurs kunt ontwerpen en bewerken. Bekijk eventueel de vijf introductievideootjes om meer te weten te komen over de werking van Decoritt. Om te beginnen, klik je op Upload Image en selecteer je een foto van de kamer die je wilt inrichten. Zorg ervoor dat er niet te veel persoonlijke items op de foto zichtbaar zijn. Zet eventueel een vinkje voor Clear Room, Decoritt probeert dan zo goed mogelijk objecten uit een foto te verwijderen. Dit werkt prima als er een paar kleine objecten staan, maar het resultaat is slechter als er heel veel objecten op de foto staan. Ben je tevreden met je lege kamer, klik dan op Done.

Tip 08: Wat je maar wenst

Selecteer één van de stijlen onderaan en aan de rechterkant wordt automatisch een AI-versie van de ruimte gegenereerd. In het tekstvak boven de stijlen kun je extra wensen aangeven middels Engelse termen. Klik op het verfpalet (Color Guidance) ernaast om een specifieke kleur uit te kiezen. Je kunt zelfs meubilair toevoegen door op Furniture te klikken en een meubelstuk naar je foto te slepen.

Handig is dat je bepaalde onderdelen van je foto kunt uitsluiten. Wil je bijvoorbeeld dat het plafond hetzelfde blijft, dan klik je op Brush, stel je de Brush Size in en markeer je het plafond. Selecteer vervolgens Preserve All Details.

Net als bij veel andere AI-apps zijn de resultaten soms verbluffend goed, andere keren bakt het er niks van. Is het AI gelukt er iets prachtigs van te maken, exporteer de afbeelding dan door op downloadknop aan de rechterkant te klikken. Op een gegeven moment vraagt de dienst om je aan te melden en moet je upgraden naar een weekabonnement van 9 dollar (ruim 8 euro).

Tip 09: Moodboard maken

Als je Instagram, Pinterest, AI-apps en nog meer verschillende diensten gebruikt, is het lastig om het overzicht te behouden. Een goede moodboard-app kan helpen om al je ideeën op één plek op te slaan. Milanote is een populaire tool. Klik op Sign up for free en maak een account aan. Milanote is een digitaal whiteboard waar je allerlei dingen op kunt verzamelen. Je begint met een nieuw moodboard door vanuit het menu een Board aan te maken. Geef het een naam, bijvoorbeeld Slaapkamer, en dubbelklik op je board om het te openen. Rechtsonder kun je nu een sjabloon kiezen, in dit geval kies je voor More templates / Interior Design / Moodboard. Klik op Use this template en zet eventueel een vinkje voor Keep example content als je de inhoud van het sjabloon wilt laten staan in je eigen moodboard.

Lekker scheuren!

Een prikbord is ook een prima moodboard

Naar de plekken waar in het sjabloon foto’s staan, sleep je nu je eigen verzamelde foto’s en inspiratie-ideeën. Naast foto’s kun je ook video’s of geluidsbestanden invoegen, kun je commentaar geven op foto’s en kleuren toevoegen die bij jouw moodboard passen. Een moodboard kun je exporteren als pdf door bovenaan op Export te klikken. Milanote is gratis te gebruiken tot honderd elementen in al je gecombineerde moodboards, een upgrade kost een tientje per maand.

Andere moodboard-diensten zijn Morpholio Board voor iOS- en Mac-gebruikers of Canva, dat een speciale Mood Board Maker heeft.

Keuken ontwerpen Weet je de afmetingen van je keuken en wil je een nieuwe IKEA-keuken installeren, dan biedt de website van de Zweedse meubelgigant een vernieuwde en handige planner. Ga naar de Keukenplanner en klik op Open de keukenplanner. Kies voor Begin met ontwerpen, doorloop een vragenlijst en de planner zal je een paar voorstellen doen. Uiteraard kun je ook alle componenten zelf selecteren.

IKEA’s keukenplanner kan je helpen met een geschikte keukeninrichting.

Tip 10: Interieurtips

Soms kom je er zelf niet uit, en dan is het fijn als je ideeën van anderen kunt meenemen bij het inrichten. Gelukkig zijn er talloze websites waar je goede tips over interieurontwerp kunt vinden. Een goede Engelse site is Remodelista. Geef een zoekterm op of vind artikelen door in het menu op je favoriete onderwerp te klikken, kijk bijvoorbeeld eens bij Get Inspired / Steal This Look. Als je een leuk item tegenkomt, dan kun je een koppeling invoegen op je moodboard in Milanote zodat je de tips niet vergeet als je aan de slag gaat met de desbetreffende ruimte. De site is geheel gratis maar bevat wel reclame.

Heb je veel IKEA-meubels in huis, dan is IKEA Hackers een leuke optie. Hier vind je simpele DIY-projecten waarmee je IKEA-producten wat meer flair en originaliteit kunt geven. The Spruce geeft handige tips voor als je je huis wilt renoveren of gewoon opnieuw wilt inrichten en VT Wonen en Interior Junkie zijn voorbeelden van Nederlandstalige websites met tips voor huisinrichting, klusprojecten en inspiratie. Wil je meer technische tips over renovaties, dan heeft bouwmarkt Karwei een handige sectie met tips en artikelen als je op advies klikt.

Remodelista: www.remodelista.com Ikea Hackers: www.ikeahackers.net The Spruce: www.thespruce.com VT Wonen: www.vtwonen.nl Interior Junkie: www.interiorjunkie.nl Karwei: www.karwei.nl

Projecten plannen Voor kleine projecten kun je de planning uiteraard gewoon in Excel bijhouden, maar ga je aan de slag met een flinke renovatie, dan kun je het beste een gespecialiseerde dienst gebruiken. Monday is een goede tool, je kunt er gratis gebruik van maken, maar bent dan wel gelimiteerd in het aantal projecten dat je kunt beheren.

Monday is een goede keuze als je grotere renovatieprojecten in goede banen wilt leiden.

▼ Volgende artikel
Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis
© Rens Blom
Huis

Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis

Odido schudt de markt van vast internet voor thuis op met Klik&Klaar, een dienst van 25 euro per maand die 5G-signaal omzet naar wifi voor al je apparaten. Klik&Klaar is zo een alternatief voor internet via de kabel of glasvezel, en waarschijnlijk ook goedkoper dan wat je nu betaalt voor bekabeld internet. Wij hebben Klik&Klaar een maand getest in een appartement en delen de plus- en minpunten van de dienst met je.

Goed
Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

Plus- en minpunten
  • Betaalbaar internet thuis
  • Maakt beloofde snelheid ruimschoots waar
  • Gebruiksvriendelijke installatie
  • Instabiel internet bij slecht weer
  • Problemen met wifirepeaters

De eerste plus is de prijs. Met 25 euro per maand is Klik&Klaar lekker betaalbaar. Heb je al een geselecteerd mobiel abonnement van Odido, dan betaal je slechts 20 euro per maand voor Klik&Klaar. De dienst is maandelijks opzegbaar, waardoor je lekker flexibel bent.

Het bestellen via de Odido-website is eenvoudig en we ontvingen het pakket na twee werkdagen thuis, in ons appartement in Castricum. In de doos vind je een Zyxel 5G-modem en een 5G-simkaart, die je in de router stopt om internet te ontvangen. Het blijft fascinerend hoe je al je apparaten van wifi kunt voorzien dankzij een simkaartje ter grootte van je nagel.

©Rens Blom

Het simkaartje dat je bij de router krijgt.

Installatie

Om Klik&Klaar te installeren, download je de gratis Klik&Klaar-app op je iPhone of Android-smartphone. Die loodst je binnen het beloofde kwartiertje door de installatie heen. De app laat duidelijk zien waar je de router het beste kunt neerzetten. Neem die instructies serieus, want weggestopt in een hoek ontvangt de router geen goed internetsignaal en heb je dus ook weinig aan de dienst. Na de eenvoudige installatie geef je je wifinetwerk een naam en verbind je je apparaten. Vervolgens zijn je smartphone, computer, tablet, smart-tv en andere gadgets online. Je hebt onbeperkt internet op de hoogst mogelijke snelheid, zoals je gewend bent van internet voor thuis.

©Rens Blom

De installatie van Klik&Klaar is eenvoudig.

Ervaringen

Na ruim een maand gebruik zijn we over het algemeen erg tevreden over Odido Klik&Klaar, maar sturen we de router toch terug. Dat ligt niet aan de internetsnelheden. Odido belooft via deze dekkingskaart dat de router op ons adres een snelheid van 300 Mbit/s of meer biedt en dat klopt. In de woonkamer – waar de router voor het raam staat – halen we tussen de 300 en 600 Mbps download en 70 tot 200 Mbps upload. Dat zijn uitstekende snelheden. In andere kamers, verder weg van de router, halen we nog steeds meer dan 100/50 Mbps. Netjes.

Ons probleem met Odido Klik&Klaar is de betrouwbaarheid. Niet alleen viel de router in een maand twee keer uit (om na een herstart weer te functioneren), tijdens flinke regenbuien en een najaarsstorm had de router grote moeite om een stabiel thuisnetwerk te bieden. Dipjes in het wifisignaal verstoorden onze videobelvergaderingen, onderbraken de muziek uit de Sonos-speakers en lieten onze telefoons af en toe automatisch overschakelen naar het mobiele netwerk. Ongemakken die we tijdens slecht weer niet ervaren via een vaste internetverbinding, en ongemakken waar we niet op zitten te wachten in het gure Nederland.

©Rens Blom

De Klik&Klaar-router uit de doos.

Goed om te weten: de router heeft twee 2,5Gbit/s-ethernetpoorten om apparaten bekabeld aan te sluiten. Wij hebben de smart-tv rechtstreeks aangesloten en de andere poort verbonden met een switch. De smart-tv heeft tijdens het kijken van Videoland, YouTube en NPO Plus nooit problemen met zijn internetverbinding gehad, ook niet tijdens slecht weer.  

Wifirepeaters

Voor een volledige test hebben we ook twee wifirepeaters van Odido Klik&Klaar besteld. Die heten Wifipunten, zijn optioneel en kosten 2,50 euro per stuk per maand. Je huurt ze en moet ze als ze niet bevallen of bij het stoppen van Klik&Klaar dus terugsturen.

©Rens Blom

©Rens Blom

De installatie van de Wifipunten.

Onze ervaringen met de kleine repeaters, die je neerzet in de vensterbank of op je bureau, zijn gemengd. Enerzijds verbeteren ze het wifisignaal in ons appartement duidelijk. Op onze werkplek, een vide boven de keuken/woonkamer en net buiten de directe zichtlijn van de router in de woonkamer, haalden we via router een downloadsnelheid van 270 Mbps en een uploadsnelheid van 120 Mbps. Na het installeren van een wifirepeater op de wifi, met bijna een zichtlijn op de router, schoot de downloadsnelheid omhoog naar 425 tot 616 Mbps – op basis van vier tests verspreid over een uur. De uploadsnelheid bedroeg bij deze tests 107 tot 110 Mbps en verbeterde dus niet ten opzichte van de oude situatie.

©Rens Blom

Een snelheidstest na het koppelen van een wifirepeater.

Een Wifipunt-wifirepeater heeft twee 2,5Gbit/s-lanpoorten om apparatuur bekabeld aan te sluiten. Onze computer op de werkplek tikte bekabeld op de repeater vrijwel dezelfde snelheden aan als via de wifi.

©Rens Blom

De wifirepeater is handzaam en daarom op veel plekken neer te zetten.

Opmerkelijk is dat heel wat van onze apparaten in de war raakten van de Wifipunten. Smartphones, laptops en tablets leken soms niet meer te weten met welk wifipunt (router, wifipunt één of wifipunt twee) ze het beste konden verbinden, wat leidde tot verbindingsproblemen. Dat terwijl we de repeaters geïnstalleerd hebben volgens de instructies van deKlik&Klaar-app, die in de weken erna steevast aangaf dat ons wifinetwerk er keurig uitzag. Na het verwijderen van de Wifipunten waren de verbindingsproblemen ook opgelost.

©Rens Blom

Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

▼ Volgende artikel
Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18
Huis

Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18

Met iOS 18 krijg je toegang tot functies die eerder niet mogelijk waren, waardoor je je smartphone nog persoonlijker kunt maken. Ook de Notities-app heeft een update gekregen, zodat je teksten nu veel makkelijker kunt organiseren.

Wanneer je iOS 18 downloadt op je iPhone, dan krijg je ook meteen toegang tot de nieuwe Notities-app. Hiermee heb je nog meer mogelijkheden om je teksten overzichtelijk te organiseren en beheren.

Lees ook: Personaliseer je iPhone: zo pas je in iOS 18 het beginscherm aan

De Notities-app van iOS 18 is onder handen genomen. Daardoor moet het ook gemakkelijker worden om bepaalde informatie terug te vinden. Als je een lange tekst in de app hebt geschreven, dan kan het lastig zijn om een specifieke passage op te zoeken, zelfs wanneer je al koppen en tussenkopjes hebt gebruikt om je tekst te structureren. Maar met iOS 18 is dat makkelijker geworden. Je kunt nu namelijk de kopjes – en daarmee de tekst die daarbij hoort – inklappen en uitvouwen wanneer je wilt.

Zodoende moet je veel sneller door je eigen werk heen kunnen. Wanneer je zo'n kop inklapt, verdwijnt de alinea die daarmee geassocieerd wordt. In beeld verschijnt dan een kleine pijl naast de betreffende kop. Als je daar op tikt, dan komt de alinea tevoorschijn. In dit artikel leggen we uit hoe je de koppen inklapbaar maakt en hoe je ze daarna ook weer kunt uitklappen. Heel moeilijk is het niet, maar je moet wel even weten waar het staat.

Inklapbare koppen voor Notities

Open de Notities-app op je iPhone, zodra je die hebt geüpdatet naar iOS 18. Je kunt nu een notitie selecteren en openen (eventueel vanuit een map), of een nieuwe aanmaken. Dat laatste doe je door rechts onderin op het knopje te drukken dat lijkt op een potlood in een vierkant. Maak de tekst op zoals je dat altijd zou doen en voeg de koppen toe die je wilt gebruiken. Koppen maak je aan door een regel te selecteren en onderin, op de balk met opties, op Aa te klikken. Zie je deze balk niet? Klik dan op het plusicoon.

Aa is de opmaakknop. Daarmee bepaal je wat voor type tekst het is: een titel, koptekst, subkop of hoofdtekst. Selecteer nu Koptekst of Subkop. Links van de (sub)kop zie je nu een pijltje staan, dat naar beneden gericht is. Dat betekent dat deze sectie uitgeklapt is. Als je op het pijltje tikt, kun je de alinea inklappen, zodat deze uit beeld verdwijnt. Klik je er nogmaals op, dan komt de alinea weer tevoorschijn.

Tot slot is het mogelijk de tekst, in welke opmaakvorm dan ook, van kleurtjes te voorzien. Selecteer dan wederom een regel of alinea, tik als dat nodig is op plus, dan op Aa en tik rechts op de kleurknop (bij ons staat die standaard op paars).