ID.nl logo
Zo maak je een karaokeversie van je favoriete muziek
© PXimport
Huis

Zo maak je een karaokeversie van je favoriete muziek

Karaoke is een populaire bezigheid op feestjes. Veel heb je er niet voor nodig: een beeldscherm, een audiobestand waarin de zang ontbreekt, en tekst dat op het juiste moment voorbijkomt. In dit artikel leren we je hoe je van je eigen favoriete nummer een professionele karaokeversie maakt. Zo kun je lekker ongegeneerd zingen.

Karaoke betekent in het Japans ‘leeg orkest’. Daarmee wordt een audiobestand bedoeld waarin de zang ontbreekt. Tegenwoordig is daarmee meezingen ook bij ons populair op feestjes en in kroegen. Naast speciale karaoke-apparaten gebruiken veel mensen de pc als karaokemachine. Die bevat al alle benodigde hardware, zodat je alleen nog een microfoon en afspeelsoftware nodig hebt. We gaan aan de slag!

Verzameling

Karaoke bevat doorgaans speciaal voor dit doel opgenomen materiaal dat sterk lijkt op de originele hit. Het kost je enkele euro’s per nummer. Daarmee loopt het aanleggen van een leuke verzameling al snel in de papieren. Alhoewel er al jaren technische foefjes zijn om zang uit bestaande muziek te filteren, is de kwaliteit daarvan gebrekkig. Maar tegenwoordig schiet kunstmatige intelligentie te hulp. Daarmee kun je de zang vaak vrijwel perfect uit bestaande nummers halen. Daarmee heb je de echte muziek en geen nagespeelde surrogaatklanken.

Geen garantie

Commerciële karaokemuziek bevat naast het instrumentale deel soms ook achtergrondzang. Kunstmatige intelligentie is nog niet zo slim dat het deze kan onderscheiden van leadzang en dus worden alle stemmen verwijderd. Dus bevat je favoriete nummer achtergrondzang? Dan heb je voor je optreden wat extra mensen nodig om die zangpartijen voor hun rekening te nemen. Los daarvan kan het gebeuren dat de kunstmatige intelligentie in een enkel geval de muziek niet goed interpreteert. Gelukkig kost het verwerken van een audiobestand weinig tijd, dus je moet het gewoon proberen.

Formaten

Naast audio vereist karaoke tekst die synchroon met de muziek op een beeldscherm verschijnt. Dat kan met gewone video, maar wanneer je favoriete nummer te hoog of te laag is voor je stembereik, heb je een probleem. Karaokesoftware biedt als voordeel dat het je in staat stelt om de afgespeelde muziek zonder kwaliteitsverlies hoger of lager te laten klinken. Zo kun je het altijd perfect aanpassen aan jouw stem. In dat geval wordt doorgaans gebruikgemaakt van twee losse bestanden: mp3 voor audio en cdg voor tekst.

Alhoewel heel veel muziek in dit formaat te koop is, is de kans toch groot dat je net iets wilt zingen waarvan geen karaokeversie bestaat. Daarom gaan we ook onze eigen ‘orkestband’ met tekst maken.

Bron: favoriete nummer

Heb je je favoriete nummer al beschikbaar op de harde schijf als een mp3-, wav-, ogg- of flac-bestand? Sla dan deze stap over. Heb je dat nog niet, dan heb je een cd nodig met daarop de gewenste opname. Daarvan moet je vervolgens het favoriete nummer rippen dat we gaan bewerken.

Voor het rippen van muziek van cd’s bestaat al vele jaren gespecialiseerde software. Ben je gewend om met dergelijke software te werken, dan is dit het moment om het schijfje in de speler te stoppen en dat programma erop los te laten. Heb je geen speciale rip-software, dan hoef je niets te installeren, want Windows Media Player kan het ook.

Om te rippen stop je de cd in de speler en kies je in de verkenner voor Afspelen. Mocht je een andere mediaspeler gebruiken die het schijfje opent, dan kun je ook de bijbehorende map openen, rechtsklikken op de gewenste audiotrack en kiezen voor Openen met om vervolgens Media Player te selecteren.

Klik nu op het pictogram rechtsboven Schakelen naar Bibliotheek. Verwijder alle vinkjes door op het bovenste vinkje te klikken en zet daarna een vinkje bij het nummer dat je wilt rippen. Klik op het driehoekje naast Ripinstellingen en kies Meer opties. Zet het schuifje bij Audiokwaliteit op Beste kwaliteit en klik op OK. Klik tot slot op CD Rippen.

Het gemaakte mp3’tje vind je na enige tijd in de map Muziek. Als Windows Media Player zelf een artiest en titel heeft gevonden, dan vind je die hier terug en anders heten de mappen Artiest Onbekend en Album Onbekend. Je kunt het mp3’tje daar zelf de juiste naam geven.

©PXimport

Splitsen

Nu we de audiobron in mp3-formaat hebben, wordt het tijd om zang en achtergrond te splitsen. Voor dat doel ontwikkelde muziekdienst Deezer in 2019 Spleeter, een opensource-programma dat deze klus door middel van kunstmatige intelligentie kan klaren.

Omdat het gebruik hiervan wat moeite kost, ontwikkelden enkele liefhebbers SpleeterGUI dat het proces vergemakkelijkt. We downloaden dat programma hier. De installatie ervan biedt geen bijzonderheden.

Na installatie vind je SpleeterGUI in het Startmenu. Na het openen hoef je slechts een pad op te geven waar de gesplitste bestanden moeten worden opgeslagen. Daarna kun je het zojuist gemaakte audiobestand naar het venster van SpleeterGUI slepen en vind je het eindproduct, afhankelijk van de snelheid van je pc, binnen enkele minuten in de opgegeven map.

Het programma kan ook meerdere bestanden achter elkaar verwerken via de knop Or select music file(s). Daarnaast kun je bij Parts to separate eventueel muziek nog verder uitsplitsen om ook zaken als bas en drums te isoleren. Dat is interessant wanneer je muzikant bent en wilt meespelen.

©PXimport

Mapinhoud

In de opgegeven map vind je een nieuwe map met de naam van de verwerkte track, in ons geval ‘Wat een fijne dag’ van Raymond van het Groenewoud, waarmee we aan de slag willen. In die map vind je twee wav-bestanden genaamd Accompaniment en Vocals. De eerste spelen we helemaal af om te horen of het resultaat bevalt.

Zoals we in het kader ‘Geen garantie’ al zeiden kan het resultaat een enkele keer tegenvallen. Je zult soms merken dat de muziek net een fractie doffer klinkt wanneer de is verwijderd. Dat zou je nog kunnen oppoetsen met een gratis audiobewerker, zoals OcenAudio of Audacity, maar dat is een workshop op zich. Wij zijn tevreden met dit materiaal.

©PXimport

Tekst

Nu hebben we uiteraard de songtekst nodig. Gelukkig zwerven er honderdduizenden op internet, dus als je favoriete karaokenummer niet al te obscuur is, dan is het vast te vinden. Wij googelen ‘Wat een fijne dag Groenewoud tekst’ en hij verschijnt direct in zijn geheel als eerste zoekresultaat.

We kopiëren de tekst, openen kladblok, plakken daarin de tekst en slaan het bestand op onder de titel van het nummer in de map waar onze muziek zich bevindt. Is de tekst echt niet te vinden, dan zou je eventueel de albumhoes of het cd-boekje kunnen scannen als de tekst daarin staat. Dat moet je dan nog verwerken met een OCR-programma, wat vaak alleen foutloos lukt als de tekst in een duidelijk lettertype is gezet. Zelf de tekst overtypen is daarom doorgaans sneller.

©PXimport

Converteren

We hebben de muziek na het splitsen met SpleeterGUI nu in wav-formaat, maar we hebben een mp3 nodig. Als je een converteerprogramma hebt, kun je dat gebruiken. Wij geven de voorkeur aan File Converter dat via het contextmenu van verkenner allerlei soorten bestanden kan converteren.

De installatie is simpel. Eenmaal geïnstalleerd navigeer je naar de map met het wav-bestand, daar rechtsklik je op en kiest File Converter, To mp3. De klus wordt snel geklaard en het mp3’tje verschijnt in dezelfde map.

‘Karaokiseren’

Het opgeslagen tekstbestand moeten we nu in een voor karaoke bruikbare vorm gieten. Daarvoor gebruiken we het programma Karaoke Lyrics Editor dat te vinden is op www.tiny.cc/karaokelyrics. Pak het zip-bestand uit in een map naar keuze en start in die map het programma Karlyriceditor.exe.

Klik op New Project / Next / Next / Browse. Open het mp3-bestand met de originele muziek (dus mét zang!) en vul indien nodig de overige gegevens in.

Klik weer op Next en op Finish. Geef het project een titel en klik op Opslaan. Open het txt-bestand met de songtekst en kopieer dat naar het venster van de Karaoke Lyrics Editor. Zet tot slot de cursor aan het begin van de eerste zin.

©PXimport

Tijdcodes

Via tijdcodes weet de karaokesoftware straks wanneer tekst in beeld moet verschijnen. Met Karaoke Lyrics Editor breng je die heel makkelijk aan. Start de muziek en houd je vinger paraat boven de F5-toets. Als het een favoriet nummer van je is, zing je in gedachten waarschijnlijk al mee. Tik op F5 vlak voor de eerste zin gezongen wordt en meteen weer als deze klaar is. Herhaal dit proces tot het eind van het nummer.

Als de gedownloade songtekst niet helemaal accuraat blijkt, kun je achteraf onder meer nog wijzigingen aanbrengen, tijdcodes wissen en regels splitsen. Zorg ook dat er tussen elk te zingen regel een witregel zit. Sla het project op.

Wisseltruc

Met een klik op Validate Lyrics kun je testen of er problemen zijn, bijvoorbeeld in de vorm van te veel tekst per scherm. Als dat zo is dan moet je regels splitsen (F11).

Als alles ok is, klik je op Test Lyrics. Verschijnt de karaoke naar wens in beeld? Dan is het tijd voor de grote wisseltruc.

Sluit Karaoke Lyrics Editor en hernoem het originele mp3-bestand door bijvoorbeeld ‘origineel’ voor de naam te zetten. Kopieer nu het bestand zonder zang naar diezelfde map en let erop dat de titel hetzelfde is als die van het origineel. Open nu Karaoke Lyrics Editor weer en als je test, zul je merken dat je nu echte karaoke hebt.

©PXimport

Exporteren

Tot slot moeten we ons werk nog exporteren in de gewenste vorm. Via Project / Export lyric file kun je een UltraStar-bestand maken om met het gelijknamige programma zangwedstrijden te houden. Pure karaoke maak je bij Project / Export CD+G file. Hier kun je zaken als tekstgrootte en -kleur instellen.

Als je tevreden bent schrijf je met OK het cdg-bestand weg. Samen met de bijbehorende mp3 kun je daarvan een cd maken voor bepaalde apparaten, maar op de pc kun je ze ook openen met Karafun Player, een van de beste gratis karaokeprogramma’s.

Heb je geen behoefte om met een karaokespeler de toonhoogte of het tempo te kunnen wijzigen? Dan kun je je bestand ook wegschrijven als video (Project / Export video).

Het maken van karaoke lijkt misschien een complex proces, maar je zult merken dat het allemaal heel snel gaat wanneer je er een beetje bedreven in raakt. Niets staat je dan nog in de weg om een mooie collectie aan te leggen. Veel zangplezier!

©PXimport

▼ Volgende artikel
Maak kans op een snelle, stille en supercompacte SSD van Philips!
© Yuri A/Shutterstock
Huis

Maak kans op een snelle, stille en supercompacte SSD van Philips!

Werk je veel met grote bestanden, ben je vaak onderweg of wil je gewoon nooit meer wachten tot je data eindelijk gekopieerd zijn? Dan is een externe SSD precies wat je nodig hebt! De nieuwe Philips Draagbare SSD met usb-c combineert snelheid, betrouwbaarheid en een slank design in één krachtig pakket – en wij mogen drie exemplaren van 1 TB weggeven!

Voor creatieve geesten en snelle denkers

Of je nu fotograaf bent die RAW-bestanden bewerkt, een videomaker met 4K-projecten of een gamer die zijn bibliotheek altijd bij de hand wil hebben, deze SSD is ontworpen voor jou. Met overdrachtssnelheden tot 550 MB/s verplaats je grote bestanden in een oogwenk, en dankzij het compacte formaat (net een tikkie groter dan een oldskool usb-stick) neem je deze SSD overal mee naartoe. Plug-and-play, dus geen installatie nodig. Gewoon aansluiten en gaan.

©Philips

Alleskunner voor onderweg én thuis

Ook voor mobiele professionals en thuisgebruikers is dit een ideale oplossing. Werk je vaak op verschillende locaties? De Philips SSD past moeiteloos in je tas of jaszak. Wil je back-ups maken van al je foto's, video's en documenten? Geen probleem. Deze SSD werkt met Windows, macOS, Linux én Android, dus je koppelt 'm dankzij de usb-c 3.2 Gen 1-aansluiting aan vrijwel elk apparaat – van laptops tot smartphones.

De Philips Externe SSD is beschikbaar in drie capaciteiten: 500 GB voor € 50,99, 1 TB voor € 90,99 en 2 TB voor € 175,99. Meer informatie vind je op www.philips-media.com.

Winactie: maak kans op een 1 TB Philips SSD!

Wil jij zo'n razendsnelle SSD winnen? We geven drie stuks van 1 terabyte weg!

Zo doe je mee:

  • Beantwoord de volgende vraag: Wat zou jij als eerste opslaan op jouw gloednieuwe Philips SSD?
  • Mail je antwoord vóór 10 juli naar winnen@id.nl o.v.v. Philips SSD-winactie
  • Vergeet niet je naam en adres in de mail te vermelden!

De drie origineelste inzendingen winnen. Veel succes, en vergeet niet: snel zijn is niet alleen iets voor SSD's!

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 Chromebooks met een 15,6-inch scherm
Huis

Waar voor je geld: 5 Chromebooks met een 15,6-inch scherm

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag richten we onze blik op Chromebooks met een 15,6-inch scherm – ideaal voor wie meer werkruimte wil zonder te diep in de buidel te tasten. We hebben vijf modellen geselecteerd die uitblinken in prestaties, bouwkwaliteit en gebruiksgemak.

Acer Chromebook Plus 515 (CB515-2H-32UH)

Deze Chromebook is een stevige allrounder met een prettig groot scherm van 15,6 inch. De Full HD-resolutie in combinatie met een mat IPS-paneel zorgt voor comfortabele kijkhoeken, ook bij langere werksessies. Binnenin draait een Intel Core i3-1315U, een moderne chip met zes rekenkernen die zorgt voor een vlotte ChromeOS-ervaring. Samen met 8 GB LPDDR5X-werkgeheugen en 128 GB snelle ssd-opslag is dit systeem klaar voor een werkdag vol tabbladen, Google Docs en videobellen. Qua connectiviteit zit je goed met onder meer twee usb-c-poorten, een HDMI-poort, een usb-a-aansluiting en een microSD-slot. Dankzij wifi 6E profiteer je van hoge draadloze snelheden. De webcam filmt in Full HD en ondersteunt AI-functies zoals achtergrondvervaging, wat de Plus-status van dit model onderstreept.

Toepassingen: Multitasken, schoolwerk, videobellen Bijzonderheden: Wifi 6E, mat scherm, AI-webcamfuncties

Acer Chromebook Plus 515 (CB515-2HT)

Dit is de krachtiger en veelzijdiger broer van de CB515‑2H‑32UH hierboven. Beide modellen hebben een groot 15,6-inch Full HD-scherm, 8 GB snel LPDDR5X-geheugen en draaien op de nieuwste versie van ChromeOS. Het verschil zit 'm vooral in de prestaties en gebruiksmogelijkheden. De 2HT‑5789 is uitgerust met een snellere Intel Core i5‑processor, dubbele opslagcapaciteit (256 GB SSD) en een handig touchscreen, wat hem uitermate geschikt maakt voor multitasking, fotobewerking en gebruik van Android-apps. Zoek je een Chromebook met meer rekenkracht en flexibiliteit, dan biedt de 2HT‑5789 net dat beetje extra, zonder in te leveren op draagbaarheid of accuduur.

Toepassingen: Interactieve apps, hybride werken, tekenen Bijzonderheden: Touchscreen, AI-functies, solide behuizing

ASUS Chromebook Flip (CX1500FKA-E80049)

Deze 15,6-inch Chromebook valt op door zijn flexibele ontwerp. Dankzij het 360-gradenscharnier gebruik je het apparaat ook als grote tablet. Het Full HD-scherm is voorzien van aanraakbediening en het toetsenbord is verlicht, wat typerend is voor deze wat luxere instapper. Binnenin zit een energiezuinige Intel Celeron N4500, die in combinatie met 8 GB werkgeheugen prima presteert bij dagelijks gebruik zoals browsen, video's kijken en documenten bewerken. Met 64 GB opslagruimte is er net genoeg plek voor offline bestanden; de rest doe je natuurlijk in de cloud. Wifi 6 zorgt voor een stabiele verbinding, en het geheel weegt net geen 2 kilo. Verwacht geen snelheidsduivel, maar wel een soepele, veelzijdige werklaptop.

Toepassingen: Tekstverwerken, presenteren, lichte mediaconsumptie Bijzonderheden: Convertible ontwerp, verlicht toetsenbord, wifi 6

HP Chromebook 15a-nb0804nd

Deze HP combineert een modern ontwerp met een degelijke binnenkant. De Core i3-N305-processor is een relatief nieuwe chip met acht zuinige kernen, geschikt voor multitasking zonder oververhit te raken. Je krijgt 8 GB snel werkgeheugen en 128 GB UFS-opslag, dat net wat vlotter werkt dan standaard eMMC. Het IPS-scherm is uiteraard 15,6 inch groot, is gezegend met een Full HD-resolutie en biedt een nette kleurweergave. De behuizing bevat gerecyclede kunststoffen en voelt degelijk aan, met een prettige toetsaanslag. Dankzij wifi 6 en bluetooth 5.3 zit het ook qua verbinding wel goed. Aansluitingen? 2x usb-c, 1x usb-a, een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting en een kaartlezer. Dit is een Chromebook die geschikt is voor serieuze school- of kantoortaken, zonder dat je te veel betaalt.

Toepassingen: Schoolwerk, lichte kantoorsoftware, internetten Bijzonderheden: Duurzame materialen, UFS-opslag, Wi-Fi 6

Lenovo Flex 3 Chrome (15IJL7)

Deze Lenovo is ideaal voor wie zoekt naar een groot scherm en maximale flexibiliteit. Je kunt hem namelijk helemaal omklappen tot een 15,6-inch tablet, met volledig aanraakscherm en 360-gradenscharnier. De Pentium Silver N6000-processor en 8 GB RAM zorgen voor degelijke prestaties bij standaardgebruik, zoals surfen, tekstverwerken of series streamen. De opslagruimte bedraagt 128 GB, en dat is ruim voldoende voor basisbestanden. Lenovo voorziet deze Chromebook van een HDMI-poort, meerdere usb-aansluitingen, een microSD-poort en een koptelefoonaansluiting. Handig is de fysieke afsluiter voor de webcam. De batterij gaat bij lichte taken tot wel 16 uur mee, wat opvallend veel is in deze klasse.

Toepassingen: Basistaken, films kijken, mobiel gebruik Bijzonderheden: Lange accuduur, tabletmodus, privacy-webcam