ID.nl logo
Tekenen en ontwerpen op je pc met DrawPad
© PXimport
Huis

Tekenen en ontwerpen op je pc met DrawPad

Wil je een logo, wens- of menukaart ontwerpen, maar is een programma als GIMP of Photoshop je te complex en heeft Paint dan weer te weinig mogelijkheden, dan vormt DrawPad een uitstekend compromis. Dit gratis tekenprogramma heeft een breed gamma aan tekenmogelijkheden, werkt met lagen en komt met eenvoudige gereedschappen voor het bewerken van afbeeldingen.

Tip 01: Gratis of goedkoop

DrawPad is een gebruiksvriendelijke middenklasser onder de grafische programma’s. Het kan uiteraard niet op tegen de zware kanonnen als Photoshop of Illustrator, maar de thuisgebruiker zal er zonder al te veel moeite mooie resultaten mee neerzetten. Er is een versie van dit tekenpakket voor Windows en macOS. DrawPad Graphic Editor is gratis voor niet-commerciële toepassingen. Voor een professionele licentie betaal je eenmalig 22,12 euro of 1,72 euro per maand. Toch probeert het programma je hier en daar in de richting van de pro-versie te duwen. In de gratis versie mag je bijvoorbeeld slechts drie plaatjes uit de clipart-bibliotheek downloaden en kun je van slechts drie sjablonen vertrekken. Wij kunnen leven met deze beperkingen en houden het bij gratis.

©PXimport

Tip 02: Openingsvenster

In het introscherm toont het programma zes oversized knoppen. Met New Project beland je in de normale werkomgeving van het programma. Met Advanced Project moet je de juiste afmetingen van het ontwerp al kennen. Er is ook een knop om opgeslagen projecten te openen. Daarnaast is er een helpfunctie en een knop die je bij de officiële tutorialfilmpjes brengt. De zesde knop opent de weg naar de sjablonen.

©PXimport

Tip 03: Sjablonen

De gemakkelijkst manier om te beginnen is via de Template Wizard. Hier vertrek je van enkele basismodellen: banners, business cards, wenskaartjes, flyers, briefhoofden, logo’s enzovoort. Wanneer je een model kiest, krijg je enkele sjablonen om de keuze te verfijnen. Vervolgens kom je in een venster waar je de elementen van het sjabloon aanpast. Je selecteert nieuwe kleuren, andere teksten, je kiest een lettertype dat je mooi vindt, totdat het sjabloon volledig naar je zin is. Ben je klaar, dan verschijnt het aangepaste ontwerp van het sjabloon in de basiswerkomgeving van DrawPad. Ieder element van het ontwerp staat hier op een nieuwe laag.

©PXimport

De gemakkelijkst manier om te beginnen is via de Template Wizard

-

Tip 04: Nieuw of geavanceerd

Om vanaf een leeg werkvlak te starten gebruik je de knop New Project of Advanced Project. Het enige verschil tussen deze twee is dat je bij Advanced Project al bij het begin de afmetingen van het nieuw project moet invoeren. Je geeft een hoogte en breedte op in pixels, centimeters of millimeters en daaronder bepaal je een resolutie in pixels per inch. Je selecteert een achtergrondkleur of gaat voor een transparante achtergrond. Dat laatste is interessant voor illustraties die je later wilt aanbrengen op documenten of dia’s die reeds hun eigen achtergrond hebben.

©PXimport

Resolutie

De resolutie die je in het venster Create New Image opgeeft, is ontzettend belangrijk. Een digitale afbeelding bestaat immers uit gekleurde beeldpuntjes die we pixels noemen. Hoe dichter die pixels bij elkaar staan, hoe scherper de afbeelding oogt. Die puntdichtheid noemen we resolutie. Wil je een perfecte afdruk op papier, dan stel je de resolutie in op 250 of beter nog 300 dpi (dots per inch). Een inch is 2,54 cm. Hoe hoger de resolutie, hoe lijviger het afbeeldingsbestand zal worden. Voor afbeeldingen die je alleen op een computerscherm wilt bekijken, bijvoorbeeld plaatjes voor websites, volstond tot voor kort 72 pixels per inch. Op beeldschermen met een hogere pixeldichtheid worden afbeeldingen met een hogere resolutie veel scherper weergegeven.

©PXimport

Tip 05: Tools

In de werkbalk van het tabblad Home zitten bijna alle tools die je in dit programma ter beschikking hebt. DrawPad werkt dus niet met zwevende gereedschapsbalken. Hier staan bijvoorbeeld de knoppen om een project te bewaren, maar ook om tekst op een gebogen lijn te plaatsen, een teksttool, verschillende vormtools en de selectietools. Hier vind je bijvoorbeeld Eyedropper, het pipet, waarmee je een kleur selecteert uit een object op het werkvlak. Je kunt met dit pipet ook een kleur ‘opzuigen’ van ieder object dat zichtbaar is op het computerscherm, zelfs al bevindt het zich in een andere applicatie. Het pipet is bijvoorbeeld handig wanneer je wilt dat de tekstkleur overeenkomt met een dominante kleur uit een afbeelding. In dat geval klik je met Eyedropper op een tint van de afbeelding, zodat je meteen de kleur van de tekst vastlegt.

©PXimport

Tip 06: Schalen en uitlijnen

Wanneer je een foto kopieert en een nieuw document in DrawPad maakt om die foto daarin te plakken, zal het programma het nieuwe document meteen instellen op de pixelafmetingen van de geplakte foto. Uiteraard kun je de geplakte foto selecteren, met de muisaanwijzer aan één van de hoeken vastgrijpen en dan schalen door te slepen. Door de Ctrl-toets in te drukken kun je verschillende objecten tezamen selecteren om die dan horizontaal of verticaal uit te lijnen. De verschillende mogelijkheden om uit te lijnen staan in het tabblad Advanced.

©PXimport

Lagen maken het veel makkelijker om een mooie compositie samen te stellen

-

Tip 07: Lagen

Sommige gebruikers hebben koudwatervrees voor het werken met lagen. Lagen maken het veel makkelijker om een mooie compositie samen te stellen. In dit voorbeeld zijn we bijvoorbeeld begonnen met een blauwe achtergrond waarop we een foto en een tekstlaag hebben aangebracht. In de rechterkolom volg je de opbouw van de lagen. Nu staat de tekstlaag boven de afbeeldingslaag, maar je kunt de volgorde wijzigen door in het vakje Layer de onderste laag naar boven te slepen. Wanneer je een laag selecteert, worden de vier knoppen actief. De knop met het groene plusteken plaatst een nieuwe laag, die met het rode kruis verwijdert de geselecteerde laag, die ernaast dupliceert de geselecteerde laag en de vierde knop gebruik je om lagen samen te voegen. Bovendien kun je de dekking van de lagen traploos regelen.

©PXimport

Tip 08: Objecten

Uiteraard wil je niet voor ieder object een nieuwe laag aanmaken. In de afbeelding staan het logo en de tekst ieder op een afzonderlijke laag. Maar het logo bestaat uit verschillende lijnstukken, die we objecten noemen. Door op het plusteken voor de laag te klikken, krijg je de lijst van alle afzonderlijke objecten op de laag. Je selecteert zo’n object op twee manieren. De eerste is in de objectlijst op de naam van het object klikken. Dat is vaak onduidelijk, want zo’n object heeft meestal een nietszeggende naam zoals Pen Stroke. De tweede optie is in het werkvlak op het object klikken. Wanneer het object is geselecteerd, kun je de eigenschappen zoals penseelbreedte, afronding, pentype, lijnkleur, vulkleur enzovoort aanpassen.

©PXimport

Kleuren en stalen

Objecten hebben een lijnkleur (Stroke) en een vulkleur (Fill), tenzij je de lijn- of vulkleur op transparant instelt. Dubbelklik op één van beide kleuren in de Color Picker om het venster te openen waarmee je andere kleuren selecteert. Hier kun je met behulp van schuifjes iedere kleur selecteren op basis van een rood-, groen- en blauwwaarde in combinatie met het HSV-model (Hue, Saturation, Value of kleurtoon, verzadiging en waarde). Meestal gebruiken we de term Brightness (helderheid) in plaats van Value. Ook hier beschik je over een pipet om snel een tint uit de achtergrond te halen. Tijdens het tekenen wil je bepaalde kleuren bewaren, zodat het ontwerp er consistent uitziet. Daarvoor dienen de twaalf kleurstalen, Swatches. Om een kleur aan een staal toe te voegen, selecteer je die eerst met het pipet en daar klik je op de knop Set to Swatch.

©PXimport

Om mooie vormen te tekenen die haarscherp blijven gebruik je de zogenaamde Bezier-curven

-

Tip 09: Bezier-curves

Om mooie vormen te tekenen die haarscherp blijven gebruik je de zogenaamde Bezier-curven. Zo’n Bezier-curve is een vectorlijn waarvan je de helling en de positie achteraf nog kunt aanpassen. Selecteer Bezier Curve in de werkbalk. Ermee leren omgaan is een kwestie van oefenen. Klik één keer op het werkvlak om het eerste ankerpunt te plaatsen. Daarna klik je een tweede punt en je sleept om de gevormde lijn te buigen. Bij ieder punt dat je op deze manier vastlegt, regel je de helling van de curve met de twee handvatten die aan het geselecteerde ankerpunt vasthangen. In de afbeelding heeft de curve nog geen kleur of lijndikte. Daarvoor selecteer je eerst een kleur in de Color Picker. Daarna bepaal je in het rechterpaneel een gereedschap: pen, markeerstift, penseel, krijt of spuitbus. Ten slotte klik je op Create Element. Hierdoor maakt DrawPad een vloeiende lijn in de geselecteerde kleur met het aangeduide gereedschap.

©PXimport

Tip 10: Curve aanpassen

Vink in de rechterbalk de optie Allow line editing aan. Dit geeft je de mogelijkheid om de ankerpunten van de Bezier-curve nog te verslepen. Om de positie van zo’n ankerpunt te wijzigen ga je met de muisaanwijzer over zo’n punt, zodat het oplicht. Daarna kun je het ankerpunt verslepen, waardoor uiteraard ook de vorm van de curve wijzigt. De lijn of vorm die je daarnet hebt getekend, lijkt elastisch. Via de rechtermuisknop kun je een ankerpunt verwijderen. Wanneer je een eindpunt en beginpunt bij elkaar brengt kun je met de rechtermuisknop de opdracht Close Path selecteren om een het pad te sluiten.

©PXimport

Penopties

Wanneer je aangeeft dat de Bezier-curve moet worden weergegeven als een lijn van de Pen tool, dan kun je behalve de lijndikte ook de afronding van de hoekpunten bepalen. Bovendien heb je de keuze uit een gewone pen of uit twee verschillende kalligrafische pennen. Sommige objecten kun je rechtstreeks omzetten naar een pad. Dat scheelt heel wat werk. Dan selecteer je het object met het pijltje en daarna klik je met de rechtermuisknop op het object en je kiest Convert to path. Als je dan in de rechterbalk Allow line editing inschakelt, kun je het pad en de ankerpunten aanpassen.

©PXimport

Uit de losse hand precies slepen is lastig, maar een Bezier-curve kun je haarfijn aanpassen

-

Tip 11: Gebogen tekst

Bij de tools zit het gereedschap Curved Text om tekst op een curve te plaatsen. Wanneer je op de knop klikt, kun je in het rechterpaneel meteen een standaardvorm uit de presets selecteren. We hebben het dan over een boog en een cirkel, maar ook een vierkant of een driehoek zijn mogelijk. Bovendien kun je een curve handmatig slepen om daarna een tekst te typen die automatisch dit pad zal volgen. Uiteraard is het heel moeilijk om vanuit de losse hand heel precies te slepen, maar het gaat om een Bezier-curve die je dus naderhand nog haarfijn kunt aanpassen. Sleep je de curve van links naar rechts, dan verschijnt de tekst op de lijn. Sleep je van rechts naar links, dan zal de tekst die je invoert ondersteboven onder de lijn komen.

©PXimport

Tip 12: Kleurverloop

Je kunt objecten in plaats van met kleuren ook vullen met een kleurverloop of met een patroon. In dat geval klik je in de Color Picker op het pijltje dat naar beneden wijst en je kiest Fill with a Gradient of Fill with a Pattern. In de eerste mogelijkheid moet je uiteraard twee tinten selecteren voor een lineair of een radiaal verloop. Kies je Fill with a Pattern, dan toont deze app je een verzameling patronen waaruit je mag kiezen. Niets belet je om bijvoorbeeld op internet een patroon te selecteren dat je op het bureaublad bewaart. Daarna ga je via de knop Browse naar het grafische bestand op het bureaublad zodat dit nieuwe patroon ook wordt opgenomen in de set patronen van DrawPad.

©PXimport

Tip 13: Effecten en uitvoer

Objecten die je plakt of tekent kun je voorzien van effecten. De set effecten in dit programma is bescheiden, maar het zijn wel nuttige filters. Het gaat bijvoorbeeld om een slagschaduw, waarbij je de offset, de grootte van de schaduw en de zachtheid instelt door middel van schuifjes. Of het effect om een vorm diepte en een schuine kant te geven (Bevel/Emboss). Dan zijn er ook nog effecten die een object vervormen of die het van een gloed voorzien. DrawPad bewaart projecten standaard in het drp-formaat (DrawPad Project), maar daar kun je weinig mee aanvangen als je het plaatje bijvoorbeeld in PowerPoint of Word wilt gebruiken. Daarom kun je een afgewerkt project ook bewaren in de gangbare grafische formaten zoals jpg, png, pdf, svg, eps en bmp. De formaten gif en tif behoren niet tot de mogelijkheden.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Review Apple iPad Air (2025) – Een nog snellere processor
Huis

Review Apple iPad Air (2025) – Een nog snellere processor

Nog geen jaar na de vorige uitvoering brengt Apple een nieuwe iPad Air uit. De veranderingen zijn dan ook niet heel groot, want het enige verschil is dat de tablet nu is voorzien van een M3-processor in plaats van een M2-processor. Blijft de iPad Air hiermee een aanrader? Wij hebben hem voor je getest.

Uitstekend
Conclusie

De iPad Air met M2-processor was een prima tablet, en dat geldt ook voor deze opvolger met een nog snellere chip. Je krijgt met deze iPad Air veel kracht in handen en je kunt dezelfde geavanceerde Pencil Pro gebruiken als op de iPad Pro. Ten opzichte van die iPad Pro zit het belangrijkste verschil in het scherm, want de nóg duurdere iPad Pro heeft een oledscherm met hoge verversingssnelheid. Daar moet je wel een paar honderd euro meer voor betalen waardoor deze iPad Air een interessante optie blijft voor wie een iPad met lekker veel kracht zoekt.

Plus- en minpunten
  • Snelle hardware
  • Prima scherm
  • Goede bouwkwaliteit
  • Goede accuduur
  • Geen hogere verversingssnelheid
  • Hoge meerprijzen opslag
  • Dure accessoires

De nieuwe iPad Air laat zich kort omschrijven: Apple heeft de M2-chip vervangen door een M3. Dat is geen groot probleem: Apple gaf de iPad Air vorig jaar een update waarmee deze qua functionaliteit vrijwel identiek was aan de iPad Pro van het jaar daarvoor en je net als bij de Pro kon kiezen uit twee formaten. Uiterlijk is er geen verschil met de vorige generatie iPad Air: de aluminium tablet is nog steeds verkrijgbaar in een 11- en 13inch-variant, waarbij je kunt kiezen uit dezelfde vier kleuren als vorig jaar. De bouwkwaliteit van de aluminium behuizing is uitstekend.

©Jeroen Boer - ID.nl

De iPad Air ziet er hetzelfde uit als de variant van vorig jaar.

Er is overigens wel een heel een klein verschil waardoor je aan de buitenkant kunt zien dat je de nieuwste iPad Air van de M3-generatie in handen hebt. Apple heeft de aanduiding 'iPad Air' namelijk van de achterkant verwijderd. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Het enige verschil is dat er geen 'iPad Air' meer op de achterkant staat.

Qua aansluitingen vind je onderop een usb-c-poort die je behalve voor opladen ook kunt gebruiken voor het aansluiten van een beeldscherm. De aan-uitschakelaar is voorzien van een goedwerkende vingerafdrukscanner. Dat is wel de enige manier van biometrische identificatie; in tegenstelling tot iPhones of de iPad Pro ontbreekt de soms nog wat sneller werkende gezichtsherkenning.

©Jeroen Boer - ID.nl

De iPad Air heeft een usb-c-poort die je gebruikt om de tablet op te laden.

Hoge meerprijzen

De prijzen beginnen bij 719 euro voor het 11inch-model terwijl de 13inch-uitvoering bij 969 euro begint. Voor dat geld krijg je 128 GB opslag. Alle varianten hebben dezelfde M3-processor in combinatie met 8 GB RAM. Wil je 256 GB opslag, dan betaal je 130 euro meer, terwijl de volgende stappen naar 512 GB of 1 TB je ieder nog eens 250 euro kosten. Afhankelijk van je opslagwensen wordt de iPad dus al snel een heel stuk duurder. Daarnaast kun je nog kiezen voor een 5G-variant, waarvoor je 170 euro meer betaalt. Deze variant is voorzien van een ingebouwde e-sim; er is geen fysieke simkaartslot.

Scherm zonder ProMotion

De iPad Air heeft precies hetzelfde scherm als vorig jaar en dat betekent een 11- of 13inch-scherm dat gebruikmaakt van een IPS-paneel. Het scherm combineert goede kleuren met een prima contrast en een helderheid die hoog genoeg kan. Wat we wel jammer vinden, is dat Apple de toch best prijzige iPad Air niet voorziet van een scherm met een hogere verversingssnelheid dan 60 Hz. Zo'n hogere verversingssnelheid die Apple 'ProMotion' noemt zou zeker in combinatie met de stylus waarschijnlijk een vloeiender ervaring opleveren. 

Nog snellere processor

De snellere processor is het belangrijkste verschil met zijn voorganger, en de chip die we al kennen uit andere Apple-producten stelt niet teleur. De M3-processor is in benchmarks op single-coregebied ongeveer 18 procent sneller dan de M2, terwijl de multicore-prestaties zo'n 25 procent hoger liggen. In de benchmark Geekbench 6 zet de iPad een Single-Core Score van 3063 punten neer, terwijl de Multi-Core Score 11.914 punten bedraagt.

De vernieuwde iPad Air is in theorie dus nog iets soepeler in bijvoorbeeld grafische toepassingen, al is de M4-chip in de iPad Pro nog een stukje sneller. Het is gissen waarom Apple nog voor de in andere producten uitgefaseerde M3 koos; misschien hadden ze er nog veel van liggen of wil het bedrijf genoeg onderscheid met de iPad Pro houden. Uiteindelijk maakt het ook weer niet zo heel veel uit, want in de praktijk zijn zowel de vorige als de huidige variant van de iPad Air gewoon snel. De accuduur van de geteste 11inch-uitvoering is erg goed en komt bij normaal gebruik zoals browsen in de buurt van de door Apple geclaimde 10 uur.

Vernieuwd toetsenbord

De iPad Air is compatibel met Apples beste stylus: de Pencil Pro. Deze stylus (149 euro) is druk- en kantelgevoelig en detecteert bovendien of je de stylus draait. Hierdoor kun je in tekenapps als Procreate bijzonder realistisch tekenen. De stylus wordt gekoppeld en opgeladen door hem magnetisch aan de zijkant te plakken, waarmee dit in de praktijk een prettige accessoire is. De iPad Air is trouwens ook compatibel met de goedkopere Apple Pencil usb-c, die minder mogelijkheden heeft en opgeladen wordt met een usb-c-kabel. Als je wilt tekenen, dan raden we je de Pencil Pro aan.

©Jeroen Boer - ID.nl

De Pencil Pro plak je magnetisch aan de zijkant om hem op te laden.

We kregen van Apple ook het vernieuwde Magic Keyboard voor de iPad Air, dat uiteraard ook compatibel is met de iPad Air met M2-processor. Ten opzichte van het vorige Magic Keyboard dat oorspronkelijk voor de oudere generatie iPad Pro was ontworpen, krijg je een rij functietoetsen. Hierdoor kun je de iPad nog beter als laptopvervanger gebruiken.

Ten opzichte van het Magic Keyboard voor de huidige iPad Pro ontbreekt helaas de achtergrondverlichting in de toetsen en de aluminium polssteun, terwijl de prijs van het toetsenbord met 329 euro niet veel lager is. Het is daarnaast jammer dat het toetsenbord er alleen nog in een witte variant is. Dat is toch vlekgevoeliger dan een zwarte uitvoering. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Het vernieuwde Magic Keyboard heeft nu functietoetsen.

Conclusie

De iPad Air met M2-processor was een prima tablet, en dat geldt ook voor deze opvolger met een nog snellere chip. Je krijgt met deze iPad Air veel kracht in handen en je kunt dezelfde geavanceerde Pencil Pro gebruiken als op de iPad Pro. Ten opzichte van die iPad Pro zit het belangrijkste verschil 'm in het scherm, want de nog duurdere iPad Pro heeft een oledscherm met hoge verversingssnelheid. Daar moet je wel een paar honderd euro meer voor neertellen, waardoor deze iPad Air een interessante optie blijft voor wie een iPad met lekker veel kracht zoekt.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draagbare DAB+-radio's voor mee op vakantie
© Olga Yastremska, New Africa, Afr
Huis

Waar voor je geld: 5 draagbare DAB+-radio's voor mee op vakantie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Dit keer hebben we vijf DAB+-radio's voor je gevonden die je ook nog eens heel makkelijk meeneemt, op vakantie bijvoorbeeld.


Digitale radio via DAB+ (Digital Audio Broadcasting) biedt een helder en storingsvrij radiosignaal, met een steeds groter zenderaanbod. Dat maakt het luisteren een stuk aangenamer. Dankzij modellen met ingebouwde accu of batterijen ben je niet gebonden aan een stopcontact. Voeg daar een netstroomaansluiting aan toe en je hebt een toestel dat net zo makkelijk op de camping als op het aanrecht in de keuken dienst kan doen.

Denver DAB-18 Radio DAB+

De Denver DAB-18 is een compacte DAB+/FM-radio die een retro uiterlijk combineert met moderne functionaliteit. De geïntegreerde Bluetooth-functie maakt het mogelijk om draadloos muziek te streamen vanaf je smartphone of tablet. Daarnaast beschikt de radio over een AUX-ingang voor het aansluiten van externe apparaten. Met de dubbele alarmfunctie en snoozefunctie is de DAB-18 ook geschikt als wekkerradio. Het dimbare lcd-display toont duidelijk informatie over zenders en instellingen. De radio werkt zowel op netstroom als op 4 C-batterijen. Met 20 voorkeuzezenders (10 DAB+ en 10 FM) heb je snel toegang tot je favoriete stations.

Audizio Milan

De Audizio Milan is een compacte draagbare DAB+/FM-radio. De Milan biedt zowel DAB+ als FM-ontvangst, waardoor je kunt genieten van een breed scala aan radiostations met heldere geluidskwaliteit. Dankzij de Bluetooth-functionaliteit kun je draadloos muziek streamen vanaf je smartphone of tablet. Met de ingebouwde 2000mAh-accu heb je genoeg stroom voor zo'n 10 uur luisterplezier, en kan de radio via usb worden opgeladen. Het 2,4-inch kleurendisplay toont duidelijk informatie over zenders en instellingen.

Grundig DTR 4500 BT DAB

De Grundig DTR 4500 BT DAB heeft Bluetooth 5.0-functionaliteit en kun je naast het luisteren naar DAB-stations ook gebruiken om te streamen vanaf je smartphone of tablet. De radio beschikt over een 2.0 stereo luidsprekersysteem met een totaal vermogen van 10 watt RMS. Het 2,4-inch kleurendisplay biedt duidelijke informatie over zenders en instellingen, en de helderheid is in drie stappen aan te passen. Hoewel de DTR 4500 BT DAB geen ingebouwde accu heeft, kan hij natuurlijk wel gewoon op netstroom worden aangesloten.

Lenco PDR-040EF Bambus

De Lenco PDR-040EF Bambus is gemaakt van echt bamboe en gerecycled ABS met tarwevezel, wat niet alleen een mooie uitstraling geeft, maar ook bijdraagt aan duurzaamheid. Met Bluetooth 5.0-functionaliteit kun je eenvoudig muziek streamen vanaf je smartphone of tablet. De radio beschikt over een 3 watt RMS luidspreker en een passieve basradiator. De ingebouwde 2000mAh accu biedt tot 16 uur afspeeltijd via Bluetooth en tot 12 uur via FM of DAB+, waardoor je de hele dag kunt genieten van je favoriete muziek, zowel thuis als onderweg. Daarnaast is de radio uitgerust met een klok- en alarmfunctie, een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting en een telescoopantenne.

Kenwood CR-M30DAB-R

Deze compacte Kenwood kan overweg met FM-radio en DAB+. De radio beschikt over Bluetooth-functionaliteit, waardoor je draadloos muziek kunt streamen vanaf je smartphone of tablet. Dankzij de geïntegreerde oplaadbare batterij kun je tot 7 uur genieten van je favoriete muziek zonder dat je een stopcontact nodig hebt. Daarnaast is de radio voorzien van een helder LCD-scherm dat informatie over zenders en instellingen duidelijk weergeeft. Met de mogelijkheid om zowel op netstroom als op de interne accu te werken, kun je de CR-M30DAB op verschillende manieren gebruiken.