ID.nl logo
Tekenen en ontwerpen op je pc met DrawPad
© PXimport
Huis

Tekenen en ontwerpen op je pc met DrawPad

Wil je een logo, wens- of menukaart ontwerpen, maar is een programma als GIMP of Photoshop je te complex en heeft Paint dan weer te weinig mogelijkheden, dan vormt DrawPad een uitstekend compromis. Dit gratis tekenprogramma heeft een breed gamma aan tekenmogelijkheden, werkt met lagen en komt met eenvoudige gereedschappen voor het bewerken van afbeeldingen.

Tip 01: Gratis of goedkoop

DrawPad is een gebruiksvriendelijke middenklasser onder de grafische programma’s. Het kan uiteraard niet op tegen de zware kanonnen als Photoshop of Illustrator, maar de thuisgebruiker zal er zonder al te veel moeite mooie resultaten mee neerzetten. Er is een versie van dit tekenpakket voor Windows en macOS. DrawPad Graphic Editor is gratis voor niet-commerciële toepassingen. Voor een professionele licentie betaal je eenmalig 22,12 euro of 1,72 euro per maand. Toch probeert het programma je hier en daar in de richting van de pro-versie te duwen. In de gratis versie mag je bijvoorbeeld slechts drie plaatjes uit de clipart-bibliotheek downloaden en kun je van slechts drie sjablonen vertrekken. Wij kunnen leven met deze beperkingen en houden het bij gratis.

©PXimport

Tip 02: Openingsvenster

In het introscherm toont het programma zes oversized knoppen. Met New Project beland je in de normale werkomgeving van het programma. Met Advanced Project moet je de juiste afmetingen van het ontwerp al kennen. Er is ook een knop om opgeslagen projecten te openen. Daarnaast is er een helpfunctie en een knop die je bij de officiële tutorialfilmpjes brengt. De zesde knop opent de weg naar de sjablonen.

©PXimport

Tip 03: Sjablonen

De gemakkelijkst manier om te beginnen is via de Template Wizard. Hier vertrek je van enkele basismodellen: banners, business cards, wenskaartjes, flyers, briefhoofden, logo’s enzovoort. Wanneer je een model kiest, krijg je enkele sjablonen om de keuze te verfijnen. Vervolgens kom je in een venster waar je de elementen van het sjabloon aanpast. Je selecteert nieuwe kleuren, andere teksten, je kiest een lettertype dat je mooi vindt, totdat het sjabloon volledig naar je zin is. Ben je klaar, dan verschijnt het aangepaste ontwerp van het sjabloon in de basiswerkomgeving van DrawPad. Ieder element van het ontwerp staat hier op een nieuwe laag.

©PXimport

De gemakkelijkst manier om te beginnen is via de Template Wizard

-

Tip 04: Nieuw of geavanceerd

Om vanaf een leeg werkvlak te starten gebruik je de knop New Project of Advanced Project. Het enige verschil tussen deze twee is dat je bij Advanced Project al bij het begin de afmetingen van het nieuw project moet invoeren. Je geeft een hoogte en breedte op in pixels, centimeters of millimeters en daaronder bepaal je een resolutie in pixels per inch. Je selecteert een achtergrondkleur of gaat voor een transparante achtergrond. Dat laatste is interessant voor illustraties die je later wilt aanbrengen op documenten of dia’s die reeds hun eigen achtergrond hebben.

©PXimport

Resolutie

De resolutie die je in het venster Create New Image opgeeft, is ontzettend belangrijk. Een digitale afbeelding bestaat immers uit gekleurde beeldpuntjes die we pixels noemen. Hoe dichter die pixels bij elkaar staan, hoe scherper de afbeelding oogt. Die puntdichtheid noemen we resolutie. Wil je een perfecte afdruk op papier, dan stel je de resolutie in op 250 of beter nog 300 dpi (dots per inch). Een inch is 2,54 cm. Hoe hoger de resolutie, hoe lijviger het afbeeldingsbestand zal worden. Voor afbeeldingen die je alleen op een computerscherm wilt bekijken, bijvoorbeeld plaatjes voor websites, volstond tot voor kort 72 pixels per inch. Op beeldschermen met een hogere pixeldichtheid worden afbeeldingen met een hogere resolutie veel scherper weergegeven.

©PXimport

Tip 05: Tools

In de werkbalk van het tabblad Home zitten bijna alle tools die je in dit programma ter beschikking hebt. DrawPad werkt dus niet met zwevende gereedschapsbalken. Hier staan bijvoorbeeld de knoppen om een project te bewaren, maar ook om tekst op een gebogen lijn te plaatsen, een teksttool, verschillende vormtools en de selectietools. Hier vind je bijvoorbeeld Eyedropper, het pipet, waarmee je een kleur selecteert uit een object op het werkvlak. Je kunt met dit pipet ook een kleur ‘opzuigen’ van ieder object dat zichtbaar is op het computerscherm, zelfs al bevindt het zich in een andere applicatie. Het pipet is bijvoorbeeld handig wanneer je wilt dat de tekstkleur overeenkomt met een dominante kleur uit een afbeelding. In dat geval klik je met Eyedropper op een tint van de afbeelding, zodat je meteen de kleur van de tekst vastlegt.

©PXimport

Tip 06: Schalen en uitlijnen

Wanneer je een foto kopieert en een nieuw document in DrawPad maakt om die foto daarin te plakken, zal het programma het nieuwe document meteen instellen op de pixelafmetingen van de geplakte foto. Uiteraard kun je de geplakte foto selecteren, met de muisaanwijzer aan één van de hoeken vastgrijpen en dan schalen door te slepen. Door de Ctrl-toets in te drukken kun je verschillende objecten tezamen selecteren om die dan horizontaal of verticaal uit te lijnen. De verschillende mogelijkheden om uit te lijnen staan in het tabblad Advanced.

©PXimport

Lagen maken het veel makkelijker om een mooie compositie samen te stellen

-

Tip 07: Lagen

Sommige gebruikers hebben koudwatervrees voor het werken met lagen. Lagen maken het veel makkelijker om een mooie compositie samen te stellen. In dit voorbeeld zijn we bijvoorbeeld begonnen met een blauwe achtergrond waarop we een foto en een tekstlaag hebben aangebracht. In de rechterkolom volg je de opbouw van de lagen. Nu staat de tekstlaag boven de afbeeldingslaag, maar je kunt de volgorde wijzigen door in het vakje Layer de onderste laag naar boven te slepen. Wanneer je een laag selecteert, worden de vier knoppen actief. De knop met het groene plusteken plaatst een nieuwe laag, die met het rode kruis verwijdert de geselecteerde laag, die ernaast dupliceert de geselecteerde laag en de vierde knop gebruik je om lagen samen te voegen. Bovendien kun je de dekking van de lagen traploos regelen.

©PXimport

Tip 08: Objecten

Uiteraard wil je niet voor ieder object een nieuwe laag aanmaken. In de afbeelding staan het logo en de tekst ieder op een afzonderlijke laag. Maar het logo bestaat uit verschillende lijnstukken, die we objecten noemen. Door op het plusteken voor de laag te klikken, krijg je de lijst van alle afzonderlijke objecten op de laag. Je selecteert zo’n object op twee manieren. De eerste is in de objectlijst op de naam van het object klikken. Dat is vaak onduidelijk, want zo’n object heeft meestal een nietszeggende naam zoals Pen Stroke. De tweede optie is in het werkvlak op het object klikken. Wanneer het object is geselecteerd, kun je de eigenschappen zoals penseelbreedte, afronding, pentype, lijnkleur, vulkleur enzovoort aanpassen.

©PXimport

Kleuren en stalen

Objecten hebben een lijnkleur (Stroke) en een vulkleur (Fill), tenzij je de lijn- of vulkleur op transparant instelt. Dubbelklik op één van beide kleuren in de Color Picker om het venster te openen waarmee je andere kleuren selecteert. Hier kun je met behulp van schuifjes iedere kleur selecteren op basis van een rood-, groen- en blauwwaarde in combinatie met het HSV-model (Hue, Saturation, Value of kleurtoon, verzadiging en waarde). Meestal gebruiken we de term Brightness (helderheid) in plaats van Value. Ook hier beschik je over een pipet om snel een tint uit de achtergrond te halen. Tijdens het tekenen wil je bepaalde kleuren bewaren, zodat het ontwerp er consistent uitziet. Daarvoor dienen de twaalf kleurstalen, Swatches. Om een kleur aan een staal toe te voegen, selecteer je die eerst met het pipet en daar klik je op de knop Set to Swatch.

©PXimport

Om mooie vormen te tekenen die haarscherp blijven gebruik je de zogenaamde Bezier-curven

-

Tip 09: Bezier-curves

Om mooie vormen te tekenen die haarscherp blijven gebruik je de zogenaamde Bezier-curven. Zo’n Bezier-curve is een vectorlijn waarvan je de helling en de positie achteraf nog kunt aanpassen. Selecteer Bezier Curve in de werkbalk. Ermee leren omgaan is een kwestie van oefenen. Klik één keer op het werkvlak om het eerste ankerpunt te plaatsen. Daarna klik je een tweede punt en je sleept om de gevormde lijn te buigen. Bij ieder punt dat je op deze manier vastlegt, regel je de helling van de curve met de twee handvatten die aan het geselecteerde ankerpunt vasthangen. In de afbeelding heeft de curve nog geen kleur of lijndikte. Daarvoor selecteer je eerst een kleur in de Color Picker. Daarna bepaal je in het rechterpaneel een gereedschap: pen, markeerstift, penseel, krijt of spuitbus. Ten slotte klik je op Create Element. Hierdoor maakt DrawPad een vloeiende lijn in de geselecteerde kleur met het aangeduide gereedschap.

©PXimport

Tip 10: Curve aanpassen

Vink in de rechterbalk de optie Allow line editing aan. Dit geeft je de mogelijkheid om de ankerpunten van de Bezier-curve nog te verslepen. Om de positie van zo’n ankerpunt te wijzigen ga je met de muisaanwijzer over zo’n punt, zodat het oplicht. Daarna kun je het ankerpunt verslepen, waardoor uiteraard ook de vorm van de curve wijzigt. De lijn of vorm die je daarnet hebt getekend, lijkt elastisch. Via de rechtermuisknop kun je een ankerpunt verwijderen. Wanneer je een eindpunt en beginpunt bij elkaar brengt kun je met de rechtermuisknop de opdracht Close Path selecteren om een het pad te sluiten.

©PXimport

Penopties

Wanneer je aangeeft dat de Bezier-curve moet worden weergegeven als een lijn van de Pen tool, dan kun je behalve de lijndikte ook de afronding van de hoekpunten bepalen. Bovendien heb je de keuze uit een gewone pen of uit twee verschillende kalligrafische pennen. Sommige objecten kun je rechtstreeks omzetten naar een pad. Dat scheelt heel wat werk. Dan selecteer je het object met het pijltje en daarna klik je met de rechtermuisknop op het object en je kiest Convert to path. Als je dan in de rechterbalk Allow line editing inschakelt, kun je het pad en de ankerpunten aanpassen.

©PXimport

Uit de losse hand precies slepen is lastig, maar een Bezier-curve kun je haarfijn aanpassen

-

Tip 11: Gebogen tekst

Bij de tools zit het gereedschap Curved Text om tekst op een curve te plaatsen. Wanneer je op de knop klikt, kun je in het rechterpaneel meteen een standaardvorm uit de presets selecteren. We hebben het dan over een boog en een cirkel, maar ook een vierkant of een driehoek zijn mogelijk. Bovendien kun je een curve handmatig slepen om daarna een tekst te typen die automatisch dit pad zal volgen. Uiteraard is het heel moeilijk om vanuit de losse hand heel precies te slepen, maar het gaat om een Bezier-curve die je dus naderhand nog haarfijn kunt aanpassen. Sleep je de curve van links naar rechts, dan verschijnt de tekst op de lijn. Sleep je van rechts naar links, dan zal de tekst die je invoert ondersteboven onder de lijn komen.

©PXimport

Tip 12: Kleurverloop

Je kunt objecten in plaats van met kleuren ook vullen met een kleurverloop of met een patroon. In dat geval klik je in de Color Picker op het pijltje dat naar beneden wijst en je kiest Fill with a Gradient of Fill with a Pattern. In de eerste mogelijkheid moet je uiteraard twee tinten selecteren voor een lineair of een radiaal verloop. Kies je Fill with a Pattern, dan toont deze app je een verzameling patronen waaruit je mag kiezen. Niets belet je om bijvoorbeeld op internet een patroon te selecteren dat je op het bureaublad bewaart. Daarna ga je via de knop Browse naar het grafische bestand op het bureaublad zodat dit nieuwe patroon ook wordt opgenomen in de set patronen van DrawPad.

©PXimport

Tip 13: Effecten en uitvoer

Objecten die je plakt of tekent kun je voorzien van effecten. De set effecten in dit programma is bescheiden, maar het zijn wel nuttige filters. Het gaat bijvoorbeeld om een slagschaduw, waarbij je de offset, de grootte van de schaduw en de zachtheid instelt door middel van schuifjes. Of het effect om een vorm diepte en een schuine kant te geven (Bevel/Emboss). Dan zijn er ook nog effecten die een object vervormen of die het van een gloed voorzien. DrawPad bewaart projecten standaard in het drp-formaat (DrawPad Project), maar daar kun je weinig mee aanvangen als je het plaatje bijvoorbeeld in PowerPoint of Word wilt gebruiken. Daarom kun je een afgewerkt project ook bewaren in de gangbare grafische formaten zoals jpg, png, pdf, svg, eps en bmp. De formaten gif en tif behoren niet tot de mogelijkheden.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 luxe keramische barbecues voor een schappelijke prijs
© Lars
Huis

Waar voor je geld: 5 luxe keramische barbecues voor een schappelijke prijs

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Met het mooie weer op komst is barbecueën erg aantrekkelijk. We vonden vijf luxe keramische modellen voor een schappelijke prijs.

Een keramische barbecue, ook wel kamado genoemd, heeft veel te bieden voor wie graag buiten kookt. Het dikke keramiek houdt de warmte goed vast, waardoor je de temperatuur veel preciezer kunt regelen dan bij een gewone stalen barbecue. Je verbruikt ook minder houtskool, wat op de lange termijn best wat geld scheelt. Leuk is dat je er niet alleen kunt grillen, maar ook roken, langzaam garen en zelfs bakken. Je eten wordt lekker mals doordat het vocht en de smaken goed bewaard blijven. De kamado kost wel wat meer dan een gewone barbecue, maar dan doorgaans ook veel langer mee.

Patton Kamado Grill Classic

De Patton Kamado Grill Classic is de ideale partner voor gezellige barbecue-avonden. Met zijn keramische behuizing zorgt deze barbecue voor een perfecte warmteverdeling en -behoud. De compacte afmetingen (een rooster van 34 cm doorsnede) en het lichte gewicht maken hem bijzonder geschikt voor balkon, terras of zelfs als aanvulling naast een grote barbecue.

Een geïntegreerde dekselthermometer zorgt dat je eenvoudig de juiste temperatuur aanhoudt, essentieel bij slow-cooking of roken. Het compacte rooster is precies goed voor kleinere gezelschappen. Voeg daarbij het tijdloze zwarte design, en je hebt een stijlvolle alleskunner die ondanks zijn formaat serieuze prestaties levert.

The Bastard BU105 Urban Compact

Wie op zoek is naar een robuuste, compacte barbecue voor kleine buitenruimtes, vindt in de The Bastard BU105 Urban Compact een uitstekende keuze. Deze kamado is vervaardigd uit hoogwaardig industrieel keramiek en biedt hierdoor niet alleen geweldige warmtebehoud, maar ook uitzonderlijke duurzaamheid. Met een grillrooster van 33 cm is hij perfect voor gezelschappen van twee tot vier personen.

Wat deze compacte krachtpatser onderscheidt, is het strakke matzwarte ontwerp gecombineerd met praktische handvatten die het verplaatsen vergemakkelijken. De geïntegreerde thermometer en het gietijzeren topventiel zorgen voor precieze controle over de temperatuur, essentieel voor slow-cooking, grillen en roken. Klein van formaat, groot in prestaties – deze Bastard laat zich niet zomaar wegzetten.

Patton Kamado

Met zijn royale kookoppervlak van 47 cm biedt de Patton Kamado alle ruimte voor een gezellige barbecue met familie en vrienden. Deze keramische barbecue combineert een klassiek uiterlijk met moderne prestaties, dankzij zijn extreem hittebestendige keramiek en ingebouwde slimme thermometer.

Bij deze barbecue draait alles om veelzijdigheid: grillen, roken, slow-cooken en zelfs bakken behoren tot de mogelijkheden. De Patton 21 inch is ontworpen om lang mee te gaan en hoge temperaturen moeiteloos te weerstaan. Daarbij zorgt het elegante design ervoor dat hij een echte eyecatcher in de tuin is. Functioneel én stijlvol tegelijk.

The Bastard Compact Compleet

Voor wie compactie én professionaliteit zoekt, is The Bastard Compact Compleet een perfecte match. Deze kamado is uitgerust met alles wat je nodig hebt voor een complete barbecue-ervaring, verpakt in een handzaam formaat met een rooster van 33 cm.

Het industriële cordieriet keramiek waaruit deze Bastard is vervaardigd, zorgt voor fantastische hittebestendigheid en isolatie. Dankzij de handige handvatten en het relatief lichte gewicht is hij eenvoudig te verplaatsen. Precieze temperatuurregeling wordt mogelijk gemaakt door een gietijzeren topventiel en geïntegreerde thermometer. Van grillen tot roken, deze compacte Bastard is altijd klaar voor actie.

Grill Guru Original Compact Basic

Compact, degelijk encompleet – zo laat de Grill Guru Original Compact Basic zich het beste omschrijven. Deze kamado heeft een grillrooster van 33 cm en is gemaakt van vuurvast keramiek, wat zorgt voor uitstekende hittebehoud tijdens het koken.

Standaard meegeleverd zijn handige accessoires zoals een plate setter, regenhoes en aspook, waardoor je meteen alle benodigdheden hebt om aan de slag te gaan. De temperatuurregeling gaat eenvoudig via de roestvrijstalen ventilatieschijf bovenop en de geïntegreerde thermometer in de deksel. Perfect voor iedereen die zonder poespas heerlijke resultaten wil behalen, en dat allemaal in een compact, handzaam formaat.

▼ Volgende artikel
Powertips voor je hogedrukreiniger (voor als het écht goed schoon moet worden)
© Zoran Obradovic | zphoto83
Huis

Powertips voor je hogedrukreiniger (voor als het écht goed schoon moet worden)

Een hogedrukreiniger is een handig hulpmiddel om hardnekkig vuil te verwijderen. Maar zonder de juiste aanpak kan het meer kwaad dan goed doen. Voordat je begint, is het belangrijk om te weten hoe je het apparaat veilig en effectief gebruikt. In dit artikel lees je waar je op moet letten om schade te voorkomen en het beste resultaat te behalen.

In dit artikel lees je handige tips over het gebruik van een hogedrukreiniger:

  • Doe het veilig
  • Druk en spuitkop goed afstemmen
  • Houd voldoende afstand
  • Werk gestructureerd: van boven naar beneden
  • Kies het juiste reinigingsmiddel
  • Let extra op bij kwetsbare materialen
  • Vergeet de lastige plekken niet

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Doe het veilig

Een hogedrukreiniger is geen speelgoed. De straal is krachtig genoeg om verf weg te blazen of hout te beschadigen – en kunnen dus ook letsel aan mensen veroorzaken. Draag dus altijd stevige schoenen, handschoenen en een veiligheidsbril. Houd kinderen en huisdieren uit de buurt zolang je bezig bent. Dan kun je met een gerust hart aan de slag.

Druk en spuitkop goed afstemmen

Een groot voordeel van een hogedrukreiniger is dat je de druk kunt aanpassen. Stem die altijd af op wat je wilt schoonmaken. Hout vraagt om een lagere druk, terwijl je bij vervuilde terrastegels juist wat meer kracht nodig hebt. Minstens zo belangrijk is de keuze van de spuitkop. Een brede straal werkt goed op grote oppervlakken, een smalle straal is geschikt voor hardnekkig vuil.

Veel modellen worden geleverd met opzetstukken voor verschillende toepassingen. Denk aan terrasreinigers of rioolslangen. Online is het aanbod nog groter, dus je kunt je reiniger makkelijk uitbreiden.

Ook interessant: Groene aanslag op je terras? Met deze tips krijg je het weg!

©kelifamily

Houd voldoende afstand

Dicht op het vuil spuiten lijkt misschien effectief, maar vergroot de kans op schade. Houd daarom altijd zo'n 20 tot 30 centimeter afstand van het oppervlak. Kom je te dichtbij, dan kun je verf losspuiten, hout beschadigen of zelfs glas laten barsten. Begin liever wat verder weg en werk – als het nodig is – langzaam naar het oppervlak toe.

Werk gestructureerd: van boven naar beneden

Voor een gelijkmatig resultaat werk je het best van boven naar beneden. Zo voorkom je dat vuil van boven opnieuw op al schoongemaakte delen terechtkomt. Reinig hout altijd met de nerf mee, dat voorkomt beschadigingen. Neem de tijd en werk in rustige banen, zodat het water en eventuele reiniger hun werk kunnen doen.

©Picunique

Kies het juiste reinigingsmiddel

Alleen water is niet altijd genoeg. Er zijn speciale schoonmaakmiddelen die geschikt zijn voor gebruik met een hogedrukreiniger. Kies altijd een middel dat past bij het materiaal dat je schoonmaakt én dat veilig is voor de machine. Vermijd agressieve stoffen zoals bleekmiddel: die kunnen schade veroorzaken én zijn slecht voor het milieu. Lees de verpakking voor de juiste dosering.

Reinigingsmiddelen

Speciaal voor de hogedrukreiniger

Let extra op bij kwetsbare materialen

Niet elk oppervlak is bestand tegen hoge druk. Wees voorzichtig met kwetsbare materialen zoals zacht hout, glas of afgebladderde verflagen. Ook oudere voegen in metselwerk kunnen losraken. Twijfel je? Test dan eerst op een onopvallende plek en pas de druk zo nodig aan. In sommige gevallen is een borstel of spons toch de betere keuze.

Vergeet de lastige plekken niet

Schoonmaken beperkt zich niet tot wat je direct ziet. Vuil hoopt zich vaak op in hoeken, onder tuinmeubels of langs de randen van een terras. Met een geschikte spuitkop en wat extra aandacht maak je ook die plekken goed schoon. Zo blijft het resultaat langer zichtbaar en voorkom je dat vuil snel terugkomt.