Zo laat je een link verwijderen uit de zoekresultaten van Google
Als je links naar websitepagina's met privé-informatie uit de Google-zoekmachine wilt laten verwijderen, kun je daarvoor een verzoek indienen. Hoe dat precies in zijn werk gaat en bij welke zoekresultaten dat mogelijk is, vertellen we in dit artikel.
Wat op internet staat, blijft altijd op internet staan wordt er wel gezegd. Maar dat geldt niet voor zoekresultaten in Google. In bepaalde gevallen kun je bij Google een verzoek indienen om die te verwijderen. Het gaat dan om: ⛔ Persoonlijk identificeerbare informatie ⛔ Naam of foto op seksueel getinte websites, zonder dat daar een relevante reden voor is ⛔ Foto's van minderjarigen (onder voorwaarden) ⛔ Expliciete of intieme foto's en video's van jezelf ⛔ Nepbeelden, waaronder deepfakes Als Google toestemt, betekent dat overigens niet dat de informatie weg is van internet; de informatie is dan alleen niet meer te vinden via Google. Maar omdat Google verreweg de meestgebruikte zoekmachine is (in Nederland gebruikt bijna 92 procent van de internetters Google om te zoeken), heeft dat wel meteen een enorme impact.
Lees ook: Kun je nog anoniem surfen? Met deze instellingen verberg je jezelf online
Wanneer kun je iets laten verwijderen?
Sinds een paar jaar kun je Google vragen om een zoekresultaat te verwijderen als dat leidt naar een internetpagina waar persoonlijk identificeerbare informatie op te vinden is. Daaronder vallen telefoonnummers, e-mailadressen, fysieke adressen, identificatienummers, persoonsdocumenten, bankrekening- of creditcardnummers en logingegevens. Er zijn wel uitzonderingen. Pagina's van nieuws- en overheidswebsites genieten extra bescherming, waardoor deze niet met een verwijderverzoek uit de resultaten te verbannen zijn.
Verder worden de gegevens dus alleen verwijderd uit de zoekresultaten van Google en ❗niet van de websites in kwestie en andere zoekmachines❗. Als je je gegevens helemaal niet meer op het internet wilt hebben, moet je zelf contact opnemen met de eigenaar van de websites of een dienst gebruiken die geautomatiseerd verwijderverzoeken stuurt naar alle sites waarop jouw privé-informatie te vinden is. In veel gevallen – maar zeker niet alle – moeten websites je verzoek honoreren op basis van de AVG-privacywet.
Sommige sites vragen geld om content te laten verwijderen. Bij sites met zulke 'chanterende verwijderprocedures' is Google coulanter met zijn verwijdereisen. De zoekgigant haalt een link van zo'n site uit de zoekresultaten indien je centraal staat op die pagina – ook als er verder geen privégegevens worden gedeeld.
Daarnaast kun je een verwijderverzoek indienen als je naam of foto is geplaatst op seksueel getinte websites, zonder dat daar een relevante reden voor is. Google verwijdert ook foto's als er een minderjarige op staat, mits diegene op het moment van het verzoek nog steeds minderjarig is en de afbeelding niet afkomstig is van een socialmedia-account.
Tot slot kun expliciete of intieme foto's en video's van jezelf laten verwijderen uit de zoekresultaten. Dat geldt tevens voor nepbeelden zoals seksuele deepfakes. In tegenstelling tot bij verwijderverzoeken op basis van privégegevens, belooft Google hierbij niet alleen de ingestuurde links te verwijderen, maar ook proactief te zoeken naar kopieën van deze beelden en die eveneens uit de resultaten te halen. Ook als een afbeelding of video na je verwijderverzoek opnieuw wordt geüpload, zou deze dus meteen onvindbaar moeten zijn via Google.
Hoe kun je iets laten verwijderen?
Via deze link kun je het verwijderverzoek indienen. Het proces was tot voor kort tamelijk ingewikkeld, maar is recentelijk vereenvoudigd. Je moet eerst de reden van verwijdering aankruisen, zoals persoonlijke gegevens of seksueel materiaal. Vervolgens wordt je gevraagd om specifiekere informatie te geven, zoals het soort privégegevens of seksuele content die je wilt laten verwijderen. Google wil ook weten of de content is geplaatst met kwaadwillende of bedreigende intenties. Dat geldt bijvoorbeeld als je adres online is gepubliceerd met als doel dat anderen je thuis lastigvallen.
Plak daarna de links naar de pagina's die je uit de resultaten wilt laten halen in het verwijderformulier en verderop de url's naar de Google-zoekresultaten waarop deze pagina's te vinden zijn. Je kunt zoveel links indienen als je wilt, maar je moet wel per verwijdercategorie een apart verzoek indienen. Als je bijvoorbeeld een pagina met je adres en een andere pagina met je telefoonnummer uit Google wilt laten verwijderen, dan kun je dat niet in één enkel verzoek aangeven.
Je kunt ook screenshots van de zoekresultaten en de webpagina's uploaden en de zoektermen invullen waarmee je deze resultaten hebt gekregen. Op de laatste pagina van het formulier moet je de contactgegevens invullen van de persoon wiens gegevens je wilt laten verwijderen. Dat kan dus ook iemand anders zijn, maar dan moet je wel toestemming hebben van diegene.
Ga als je klaar bent akkoord met de waarheidsverklaring onderaan en klik op Sturen. Als Google besluit actie te ondernemen naar aanleiding van je verzoek, word je daar via een e-mail van op de hoogte gesteld. Het bedrijf kan naar eigen zeggen besluiten om de ingediende pagina('s) helemaal niet meer in Google te tonen, maar ook om de link(s) alleen niet meer te tonen als gebruikers in hun zoekopdracht je naam (of andersoortige privégegevens) invullen. Dat laatste gebeurt volgens Google als de rest van de pagina informatie bevat die 'van algemeen belang' is of als er ook info over andere individuen op te vinden is.
Smartphones waar je iets aan hebt
Populair én minder dan 600 euro
Powered by Kieskeurig.nl