Haal je meer uit je browser: tips voor Edge en Chrome
Je gebruikt je browser waarschijnlijk dagelijks voor het bezoeken van je favoriete websites. Maar wist je dat je met een webbrowser veel meer kan doen? Wat denk je van het synchroniseren met je telefoon of het bundelen van websites in een collectie? Ontdek wat er nog meer mogelijk is. We richten ons op de browsers Microsoft Edge en Google Chrome.
Microsoft Edge
Collecties
In Microsoft Edge kun je gebruikmaken van zogeheten collecties. Hiermee kun je websites of gedeelten daarvan, bijvoorbeeld een stuk tekst of een afbeelding, opslaan en later als één geheel weer opvragen.
Klik hiervoor op Collecties, rechts naast de adresbalk, en kies Volgende totdat het hoofdvenster van de collecties verschijnt. Kies nu voor Nieuwe collectie starten. Geef de collectie een naam, bijvoorbeeld Zomervakantie. Je kunt de bestaande pagina toevoegen via een klik op Huidige pagina toevoegen. Het is ook mogelijk om een deel van de inhoud van een pagina naar het vak aan de rechterkant te slepen. Zo kun je een stuk tekst of een afbeelding opnemen in de collectie.
Naast bestaande elementen kun je aantekeningen maken binnen een collectie. Klik op de knop Opmerking toevoegen en maak de notitie. Deze verschijnt vervolgens in de lijst met alle bronnen.
Prettig aan de collecties is dat je de pagina’s en onderdelen hiervan ook kunt gebruiken in andere programma’s. Klik op de knop Meer opties (rechtsboven in het venster en herkenbaar aan de drie puntjes). Vervolgens kun je de informatie versturen naar Excel, OneNote of Word. In hetzelfde menu vind je ook de optie om alle pagina’s te openen: voor elk onderdeel wordt een nieuw browservenster geopend. Wil je de informatie in een ander programma gebruiken? Kopieer dan de informatie en open die in het andere programma (kies Alles kopiëren).
©PXimport
Favorieten
Zorg ervoor dat je favoriete websites altijd beschikbaar zijn: of je nu werkt op je laptop, desktop of op je smartphone. Edge biedt deze optie, maar die is standaard niet ingeschakeld. In Edge klik je op je profielfoto en kies je voor Profielinstellingen beheren. Open de sectie Synchroniseren en klik op de knop Synchronisatie inschakelen.
Vervolgens geef je aan welke onderdelen je wilt synchroniseren: naast de websites kun je je internetgeschiedenis en bepaalde browserinstellingen ook meenemen naar andere apparaten. Zet in elk geval de schuif op Aan bij Favorieten.
Wil je dat ook de personalisatieopties worden meegenomen, zoals de website die standaard laadt bij het openen van de browser? Dan activeer je ook Instellingen. Ook het synchroniseren van persoonlijke gegevens, zoals adressen en wachtwoorden, is mogelijk. Daarmee worden onder meer formulieren automatisch ingevuld. Kies hiervoor voor Adressen en meer en Wachtwoorden.
Ben je aan de slag gegaan met collecties? Kies dan voor Collecties, zodat deze ook op alle apparaten beschikbaar zijn. Op dit moment werken de makers nog aan de optie om de internetgeschiedenis en geopende tabbladen te synchroniseren. Deze opties zijn al zichtbaar in het venster: zodra ze beschikbaar zijn, kun je ze activeren.
©PXimport
Geen wachtwoorden
In je browser kun je ervoor kiezen om wachtwoorden voor bijvoorbeeld internetdiensten te bewaren en eventueel automatisch te laten invullen. Hoewel deze optie aantrekkelijk klinkt, is het beter om hiervan niet gebruik te maken. Veiliger is het om een wachtwoordmanager te gebruiken. Hierin zijn je aanmeldingsgegevens beter beveiligd. Voorbeelden van wachtwoordmanagers zijn Keepass, LastPass en Dashlane.
Privacy voor alles
Edge heeft een aardige hoeveelheid privacy-opties aan boord. Zorg dat je ze optimaal hebt ingesteld. In het instellingenvenster kies je voor Privacy, zoeken en service. Veel aandacht is besteed aan de trackingbescherming: met behulp van trackers kunnen websites achterhalen op welke manier je de website bezoekt en je onder meer gepersonaliseerde advertenties voorschotelen.
Edge maakt onderscheid in drie beschermingsniveaus: Basis, Gebalanceerd en Strikt. Wij kiezen voor de laatste. Hiermee worden de meeste trackers geblokkeerd en word je niet meer lastiggevallen door gepersonaliseerde advertenties. Sommige websites werken alleen niet meer naar behoren bij deze bescherming. Merk je dit op, maak dan gebruik van de optie om een uitzondering te maken. Klik op Uitzonderingen en kies voor Website toevoegen. Geef het internetadres op en kies Toevoegen. De website werkt hierna weer zoals het hoort.
©PXimport
Wis wat je wilt
Wist je dat je Edge privacygerelateerde onderdelen kunt laten wissen zodra je de browser sluit? Zo weet je zeker dat je geen sporen achterlaat en hoef je niet telkens gebruik te maken van de InPrivate-modus.
In de sectie Privacy, zoeken en service kies je voor Selecteer wat u wilt wissen telkens wanneer u de browser sluit. Een overzicht verschijnt met onderdelen, waaronder Downloadgeschiedenis, Cookies en Afbeeldingen en bestanden in de cache. Je kunt ook handmatig op elk gewenst moment gegevens wissen.
Op de hoofdpagina klik je op de knop Kiezen wat je wilt wissen. Plaats vinkjes naast de onderdelen en geef bij Tijdsbereik aan tot hoever je terug in het verleden wilt gaan, bijvoorbeeld Afgelopen 4 weken of Afgelopen uur. Dat laatste is handig, als je heel specifiek wilt wissen over en bepaalde periode. Bevestig met een klik op Nu wissen.
Oude websites
Bezoek je nog websites die niet correct worden getoond in Edge, dan kun je gebruikmaken van de Internet Explorer-modus. Hierbij wordt een compatibiliteitsweergave gebruikt, zodat de site wel goed werkt. In de sectie Standaardbrowser zet je de schuif op Aan bij Toestaan dat sites opnieuw worden geladen in de Internet Explorer-modus.
©PXimport
Overstappen
Heb je een tijdje met Edge gewerkt en besluit je volledig over te stappen van Google Chrome of Internet Explorer naar Microsoft Edge, dan kun je een groot deel van je bestaande browsergegevens importeren. Voordeel hiervan is dat je zaken zoals internetgeschiedenis en -favorieten, standaardzoekmachines en andere persoonlijke instellingen niet opnieuw hoeft in te stellen in Edge.
De optie om instellingen en gegevens uit andere browsers te importeren vind je in het instellingenscherm in de sectie Profielen. Klik op Browsergegevens importeren. Geef hierna aan uit welk programma je de gegevens wilt importeren, bijvoorbeeld Chrome of Edge, en plaats vinkjes naast de onderdelen die moeten worden meegenomen. Tevreden met de selectie? Bevestig met een klik op OK.
Google Chrome
Rechten toewijzen
In de loop van de tijd heb je mogelijk rechten verleend aan websites voor het uitvoeren van specifieke taken, bijvoorbeeld het opvragen van je locatie of het inschakelen van de webcamera. Google Chrome onthoudt welke rechten bij welke pagina horen. Het is verstandig om regelmatig deze lijst door te lopen en te controleren of je het nog eens bent met de toegekende rechten. Als het nodig is, dan verwijder je de rechten bij de websites die de toegang niet meer krijgen.
Open het instellingenvenster door te klikken op Google Chrome aanpassen en beheren. De knop is herkenbaar aan de drie puntjes en bevindt zich rechtsboven in het venster. In het instellingenvenster kies je Privacy en beveiliging. Klik op Site-instellingen. Bij Rechten klik je op het type Machtiging waarvoor je de bijbehorende websites wilt zien. Klik op het afspeelknopje (rechts van de website) om alle rechten voor een site te bekijken. Wil je de rechten verwijderen, dan klik je op het pictogram van de prullenbak.
©PXimport
Opschoonhulp
In de geavanceerde opties van Chrome vinden we enkele interessante opties. Wist je bijvoorbeeld dat Chrome over een ingebouwde opschoonhulp beschikt waarmee je op zoek gaat naar malafide software? In het instellingenvenster kiezen we voor Systeem. Kies hierna voor Computer opruimen. Klik op de knop Zoek bij Schadelijke software zoeken. Als je niet wilt dat de gegevens met Google worden gedeeld, dan haal je het vinkje weg bij de optie Gegevens aan Google melden.
Even vragen
Standaard bewaart Google Chrome de downloads in de map C:\Gebruikers\Gebruikersnaam\Downloads. Deze locatie kunt uzelf aanpassen via het instellingenvenster. Het is ook mogelijk om de locatie bij elke nieuwe download zelf te bepalen. Handig: zo komt de download meteen in de gewenste map en hoef je die niet naderhand te verplaatsen. In het instellingenvenster van Chrome open je de sectie Downloads (onder Geavanceerd). Activeer de optie Voorafgaand aan een download vragen waar een bestand moet worden opgeslagen.
Synchroniseren
Net als Edge biedt Chrome de mogelijkheid om je gegevens te synchroniseren tussen meerdere apparaten. Deze optie is standaard uitgeschakeld. Klik op de knop Google Chrome aanpassen en beheren. Ga naar Jij en Google en klik op de knop Synchronisatie inschakelen.
Vervolgens meld je je aan met je Google-account. Klik nu op Ja, inschakelen. De synchronisatie is ingeschakeld, maar voor een volledige controle kiezen we nu voor Beheren wat je synchroniseert. Kies voor Synchronisatie aanpassen en geef bij de sectie Gegevens synchroniseren aan welke onderdelen op alle apparaten toegankelijk moeten zijn. Zo vind je hier Geschiedenis, Geopende tabbladen en Instellingen.
©PXimport
Eigen uiterlijk
Prettig aan Chrome is de mogelijkheid om de browser een eigen uiterlijk te geven met behulp van thema’s. Deze vind je in de Chrome Web Store. Een interessant thema gevonden? Pas dat toe op de browser. Klik op de knop Toev. aan Chrome. Je kunt op elk moment terugkeren naar het oorspronkelijke uiterlijk. Kies in de sectie Vormgeving voor Terugzetten naar standaardinstelling.
Veiligheidscheck
Chrome heeft een ingebouwde veiligheidscheck, waarmee het controleert of er geen malafide extensies zijn geïnstalleerd, of alle updates zijn toegepast en of er gebruik wordt gemaakt van veilige wachtwoorden. Kies voor Veiligheidscheck en klik op de knop Nu controleren. In een overzicht lees je of de onderdelen door de test zijn gekomen en welke maatregelen je kunt nemen om de situatie te verbeteren.