Zo gebruikt Windows 11 de AI van ChatGPT
Microsoft heeft begin dit jaar aangekondigd de chatbot ChatGPT toe te willen voegen aan Windows 11. Dat heeft een nieuw product genaamd Copilot opgeleverd. Maar wat is dat precies, hoe is dit tot stand gekomen en wat kun je ermee? We duiken er dieper op in.
In het kort: de Microsoft Copilot voor Windows 11 is een handige tool waarmee je taken uitvoert. Ook kun je er informatie mee opvragen, en dat allemaal door simpelweg een venster te openen in Windows 11. De functies zitten direct in het besturingssysteem gebakken.
Lees ook: Dit zijn de nieuwe AI-functies in Office
Dat de verschillende mogelijkheden van ChatGPT in Windows 11 gebakken zitten, is niet zomaar gebeurd. De Amerikaanse softwaregigant investeert al sinds 2019 in OpenAI, het bedrijf achter de populaire en gratis te gebruiken chatbot. ChatGPT is kunstmatige intelligentie die getraind is op een grote hoeveelheid online beschikbare data en menselijke interacties. Het programma heeft geen directe toegang tot het huidige internet. De dataset houdt rekening met informatie tot aan september 2021; allerlei belangrijke ontwikkelingen daarna worden dus niet meegenomen.
De eerste stappen van Microsoft
Dat betekent niet dat OpenAI intussen stilgezeten heeft. ChatGPT duikt in allerlei lagen en groepen van de bevolking op. De bot helpt studenten met hun huiswerk, programmeurs met hun code en ondernemers met het uitwerken van ideeën. Kortom: de chatbot is breed inzetbaar en ontzettend handig voor het helpen bij en uitvoeren van dagelijkse taken. Daarom kondigde Microsoft in februari van 2023 aan de kunstmatige intelligentie te willen integreren met Bing. Dat is Microsofts zoekmachine, die je onder meer standaard aantreft in de zelfontwikkelde Edge-browser.
Aangezien ChatGPT tot aan dat moment geen directe toegang had tot het internet, was dat een gigantische stap. De chatbot krijgt toegang tot een schat aan informatie, terwijl Bing als zoekmachine waardevoller wordt vanwege extra capaciteiten die we niet in Googles zoekmachine aantreffen. Microsoft noemde Bing daarom niet voor niets de 'kunstmatig intelligente copiloot van het web'. Bing kan betere zoekresultaten weergeven, gebruikers van completere antwoorden voorzien en content genereren. En dat allemaal dankzij een nieuw en geïntegreerd chatmodel.
Bing en ChatGPT
Sinds maart 2023 is ChatGPT beschikbaar als optie, of copiloot, binnen de Edge-browser. Je treft hem direct in de zijbalk van het programma aan en herkent hem aan het logo met de b (van Bing) erin. Microsoft gebruikt verschillende termen voor de integratie, waaronder Edge Copilot, Bing Chat of Ontdekken. Met de tool kun je direct antwoorden op je vragen genereren, terwijl het net lijkt alsof je een gesprek voert met een online- klantenservicemedewerker. De chatbot vat webcontent samen, zoek op het web naar antwoorden en kan zelfs content voor je creëren, indien nodig.
De kanttekening is dat de integratie, of beter gezegd: ChatGPT, het niet altijd bij het juiste eind heeft. Sommige informatie is misschien gedateerd of fout. En als je iets probeert op te zoeken wat meerdere hits die sterk op elkaar lijken, oplevert, dan schotelt het programma verkeerde informatie voor. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat sommige informatie van derde partijen gekleurd of bewust foutief is, met als doel mensen te beïnvloeden. Hoe overtuigend iets ook klinkt, je doet er goed aan niet zomaar iets klakkeloos over te nemen. Chatbots zijn wat dat betreft net mensen.
Leestip Mocht je meer willen lezen over de mogelijkheden van ChatGPT in de Bing-browser, sla dan vooral dit uitgebreide achtergrondartikel erop na.
Van Bing naar Microsoft 365
Voordat ChatGPT naar Windows 11 kwam, integreerde Microsoft het programma eerst nog in Microsoft 365. Dat is de nieuwe versie van Office 365, een abonnement waarmee je toegang krijgt tot populaire Office-apps, zoals Word, PowerPoint, OneNote en OneDrive. Die apps hebben nu dus toegang tot de copiloot, waardoor gebruikers razendsnel nieuwe documenten kunnen aanmaken. Ook kan de chatbot helpen bij het lezen, samenvatten en opstellen van mails en het produceren van presentaties. Je kunt de bot zien als een veel uitgebreidere en handigere versie van Clippy.
Clippy wie? Clippy kwam je vroeger op Windows tegen. Dit was een digitale paperclip met een set oogballen die tijdens het gebruik van verschillende programma’s tips gaf over het gebruik.
ChatGPT leren gebruiken?
Sla er eens een boek op na!In de volgende video kun je goed zien wat voor een rol de copiloot kan spelen binnen een programma als Excel. Stel dat je een kwartaalrapport moet analyseren, dan kun je dus aan de copiloot vragen dat voor je te doen. Ook kun je aangeven dat je op zoek bent naar drie belangrijke trends. Binnen enkele seconden heb je antwoord op je vraag, waardoor je dieper kunt gaan graven. Je kunt vragen om een uiteenzetting van een specifieke trend, waardoor de copiloot een nieuwe sheet kan aanmaken, zodat je meer overzicht krijgt over het gedane werk en wat je nog moet doen.
Maar dat is nog niet alles. Met de copiloot van Microsoft kun je nog veel meer doen.
Je kunt efficiënter te werk gaan binnen Microsoft Outlook. Je kunt niet alleen lange mails samenvatten, ook kan ChatGPT helpen bij het opstellen van een antwoord. Je kunt belangrijke berichten als zodanig aanmerken en zelfs de toon of bewoording van je mails aanpassen.
Binnen Microsoft Teams krijg je hulp bij de communicatie met je collega’s. Ook is het gemakkelijker om dingen in te plannen. Je houdt agenda’s bij, stelt onderwerpen voor een vergadering voor en formuleert zelfs actiepunten. Je kunt er ook vergaderingen mee samenvatten voor afwezigen.
En voor Word- en PowerPoint-gebruikers is het handig om te weten dat je complete secties kunt herschrijven, de toon kunt aanpassen of dingen kunt samenvatten. Je kunt je ideeën realiseren en ondertussen notities toevoegen aan dingen die wellicht nog verbeterd kunnen worden.
Op moment van schrijven is Microsoft 365 met geïntegreerde ChatGPT nog in een testfase, waardoor we nog niet alles weten. Ook weten we nog niet wanneer de optie voor iedereen beschikbaar is.
En nu dan nu, de Windows Copiloot
En dan komen we nu eindelijk aan bij de Windows Copiloot, die aanwezig is binnen Windows 11. In feite is dit dezelfde assistentie die je kunt verwachten van Microsoft 365, maar de opties zitten dan direct in Windows 11 gebakken. Als gebruiker kun je direct een venster van Bing Chat openen en een vraag stellen vanaf het bureaublad. Je vraagt informatie op en krijgt hulp bij dagelijkse taken, en dat allemaal zonder er heel veel moeite voor te doen. Het verschil met de opties van hiervoor is dat Bing Chat toegang heeft tot systeemopties en documenten. Ook kan die apps voor je openen.
In de video kun je bijvoorbeeld zien hoe de Windows Copiloot de donkere modus van Windows 11 activeert. Ook kan de chatbot vensters voor je vastzetten en een plan voor een nieuwe onderneming samenvatten. Hij kan zelfs muziek aanbevelen, Spotify voor je openen en de muziek voor je afspelen. Daarmee lijkt ChatGPT binnen Windows 11 veel slimmer dan menig persoonlijke assistent die nu op de markt is, waarbij je elke handeling als afzonderlijk commando moet initiëren. ChatGPT binnen Windows 11 kan je helpen door handelingen uit handen te nemen.
Welke handelingen dat precies zijn, is afhankelijk van derde partijen. Tijdens de presentatie van de Windows Copiloot komt duidelijk naar voren dat die partijen plug-ins kunnen ontwerpen en toevoegen aan het arsenaal van de assistent, waardoor het aantal mogelijkheden vergroot wordt. In de toekomst kan Windows 11 dus een veel grotere rol gaan spelen dan het nu al doet. Nu zijn er bijvoorbeeld al vijftig plugins beschikbaar, maar er zouden er nog duizenden onderweg zijn. De Windows Copiloot is sinds juni 2023 beschikbaar in bèta en te gebruiken door Windows 11 Insiders.
Plug-ins uitproberen? Mocht je als één van de eersten die nieuwe plug-ins willen testen, dan moet je je daarvoor aanmelden bij Microsoft. Vergeet ook niet de Copiloot te activeren!