ID.nl logo
Workshop: mappen en bestanden synchroniseren
© PXimport
Huis

Workshop: mappen en bestanden synchroniseren

U kunt bestanden op meerdere plekken tot uw beschikking hebben door ze te synchroniseren. Dan zijn de bestanden niet alleen te lezen, maar ook aan te passen waar en wanneer u maar wilt. Op uw eigen pc of een ander systeem, in uw netwerk of (ver) daarbuiten. Dankzij synchronisatie hebt u altijd de beschikking over de nieuwste versie van uw gegevens. Synchronisatie is wel iets om heel secuur in te stellen. We helpen u met deze workshop graag op weg.

1. Bestanden en mappen synchroniseren

Met het gratis programma FreeFileSync kunt u mappen en zelfs complete schijven synchroon houden. U downloadt het via FreeFileSync. Daar aangekomen klikt u op de knop Download it! en vervolgens achter Looking for the latest version? op Download FreeFileSync vX.X Setup. U krijgt dan de meest recente versie die er is. In ons geval is dat v5.0. Omdat u dit programma waarschijnlijk vaker nodig zult hebben, is het verstandig het niet rechtstreeks uit te voeren, maar eerst op uw pc op te slaan.

©PXimport

2. FreeFileSync installeren

Ga naar de map met het installatie­bestand en voer het uit. Nadat u akkoord bent gegaan met de licentieovereenkomst krijgt u twee mogelijkheden te zien. Standaard is Lokaal (aanbevolen) geselecteerd. Het programma wordt hiermee op uw pc geïnstalleerd en kan onder andere vanaf het bureaublad gestart worden. Met Portable kan het programma samen met uw bestanden op een mobiel opslagapparaat opgeslagen worden, bijvoorbeeld omdat u veel op 'vreemde systemen' werkt en wijzigingen pas bij thuiskomt met uw eigen pc synchroniseert. Wij kiezen voor Lokaal.

©PXimport

3. In alle soorten en maten

Zodra de installatie is afgerond, start u FreeFileSync op met een dubbelklik op het pictogram op het bureaublad. Alleen de eerste keer wordt gevraagd of wekelijks op updates gecontroleerd mag worden. Sta dit bij voorkeur toe. Wat u nu als eerste moet doen, is instellen hoe de synchronisatie moet gaan plaatsvinden. Er bestaan namelijk meerdere methoden, en het is essentieel dat u die manier kiest die exact doet wat u voor ogen hebt. Klik hiertoe op het groene tandwiel Synchronisatie instellingen aan de rechterzijde van het programmavenster.

©PXimport

4. Heen en weer synchroniseren

Kies Automatisch als wijzigingen over en weer gekopieerd moeten worden. Stel dat u een map op uw pc synchroniseert met een map op een usb-stick. In welke van de twee mappen u ook iets aanpast, na synchronisatie staan op beide plekken alleen de nieuwste versies van uw bestanden. Deze optie is meestal de beste keuze als u vrij wilt zijn om een bestand op een willekeurige computer aan te passen. Pas wel op, want ook verwijderingen worden gesynchroniseerd. Wat u aan één kant weggooit, verdwijnt ook aan de andere kant.

©PXimport

5. Spiegelbeeld

Gebruikt u één systeem als hoofdcomputer en staan daar altijd de recentste versies van uw bestanden? Dan kan de optie Spiegelen ook volstaan. Wijzigingen worden dan alleen van de pc naar het andere opslagmedium gekopieerd, eenzijdig dus. Aanpassingen (per ongeluk of door anderen) op bijvoorbeeld een externe schijf, worden niet terug naar de pc gebracht. Kies dus alleen voor deze optie als u uw bestanden echt alleen op die ene pc aanpast. De gesynchroniseerde map is vooral bedoeld om te raadplegen en als reservekopie (back-up).

©PXimport

6. Bestanden stapelen

Ook de synchronisatiemethode Bijwerken is bedoeld om nieuwe en gewijzigde bestanden alleen in de richting van een tweede opslagmedium te kopiëren. Verschil ten opzichte van Spiegelen is dat bestanden die u op de pc hebt verwijderd, ditmaal op de tweede locatie blijven staan. Hebt u een bestand van uw pc verwijderd, dan staat deze - mits eerder gesynchroniseerd - nog gewoon op de tweede locatie. Let weer goed op dat de bestanden slechts één kant op gesynchroniseerd worden. Aanpassingen op het externe medium worden dus niet naar de pc gekopieerd.

©PXimport

7. Synchronisatie op maat

Bent u niet tevreden over het gedrag van de zojuist besproken synchronisatiemethoden? Wellicht hebt u de pictogrammen aan de rechterzijde van het venster Synchronisatie instellingen opgemerkt. Die staan voor de verschillende toestanden waarin een bestand zich kan bevinden, zoals nieuw, gewijzigd of verwijderd. Laat de muis op een grijs pictogram zweven om de betekenis ervan te zien en klik daarna op het pictogram rechts om het gewenste gedrag in te stellen. Het venster activeert nu automatisch een vierde synchronisatiemethode genaamd Aangepast.

©PXimport

8. Conflictmeldingen

Er zijn dus drie kant-en-klare synchronisatievarianten en daarnaast nog eentje die u helemaal naar uw smaak kunt inrichten. Verder kunt u de foutafhandeling het beste op Show pop-up laten staan. Komt het programma er even niet uit, dan krijgt u een melding te zien. Bij Verwijder-afhandeling geeft u aan wat er met weggegooide bestanden moet gebeuren. Standaard is dat Gebruik de prullenbak. Kies Versieën (sic) als u meerdere versies wilt bewaren. Heel handig om als back-up te gebruiken. Klik op OK om terug te keren naar het hoofdscherm.

©PXimport

9. Mappen synchroniseren

Sleep een map die u wilt synchroniseren vanuit bijvoorbeeld Windows Verkenner naar de linkerhelft van het FreeFileSync programmavenster. Of u klikt op Verkennen (op die linkerhelft) en bladert erheen. Daarna voegt u eventueel extra mappen aan de synchronisatielijst toe met een klik op het groene bolletje met plusteken. Klik op het rode bolletje met minteken om een map weer uit de lijst te halen. Nu moet u alleen nog per toegevoegde map aan de rechterkant een map aanwijzen op het tweede opslagmedium. Maak die waar nodig aan via Verkennen.

©PXimport

10. Testen

Om vooraf te zien wat er tijdens het synchroniseren met uw bestanden zal gebeuren, klikt u op de knop Vergelijk. Er wordt dan nog niet gesynchroniseerd, maar u ziet wel per bestand welke actie het programma van plan is te ondernemen. Helemaal onderin ziet u de statistieken. In de middenkolom ziet u per bestand in welke richting gesynchroniseerd zal worden. Haalt u een vinkje weg, dan doet dat bestand dit keer niet mee. Bent u het niet eens met de actie, dan kunt u ook voor een andere actie kiezen. U hebt zelf dus best veel controle.

©PXimport

11. Identieke bestanden

Klik op Synchroniseer en daarna op Start om de synchronisatie echt uit te voeren. Tijdens het proces ziet u de voortgang en na afloop verschijnt een samenvatting. Het vergelijken van bestanden gebeurt standaard door te kijken naar de bestandsgrootte en de aanmaak- of wijzigingsdatum. Theoretisch zouden bestanden dan inhoudelijk kunnen verschillen. Wilt u absoluut zeker weten dat bestanden identiek zijn, klik dan op het blauwe tandwiel en kies voor Bestandsinhoud. Bestanden worden dan karakter voor karakter met elkaar vergeleken. Dit kost wel wat meer tijd.

©PXimport

12. Synchroniseren over het netwerk

In plaats van een map kunt u ook een schijf aanwijzen. In dat geval worden alle mappen en bestanden die erop staan, gesynchroniseerd. Hiermee voorkomt u dat u per ongeluk vergeet iets mee te nemen. Houd er rekening mee dat u minimaal evenveel schijfruimte op de bestemming nodig hebt. Verder kunt u ook naar een ander apparaat op uw thuisnetwerk synchroniseren. U wijst dan tijdens het verkennen een computer, schijf en map aan onder het kopje Netwerk. Of u maakt een netwerklocatie aan, zodat er een extra schijfletter op uw computer verschijnt.

©PXimport

Synchronisatieconflicten

Vooral wanneer u bestanden in twee richtingen synchroniseert, omdat u ze op beide opslagmedia wilt kunnen aanpassen, is het extreem belangrijk dat u goed kijkt naar de verschillende synchronisatiemogelijkheden van FreeFileSync. Dit om te voorkomen dat u per abuis uw kostbare gegevens overschrijft of verwijdert. Als het programma er niet uitkomt, kan het zijn dat er een conflict aan gemeld wordt. In dat geval kunt u zelf beslissen wat er moet gebeuren.

©PXimport

13. Syncen naar online

Bestanden synchroniseren met een online opslaglocatie kan ook. Bijvoorbeeld met Dropbox of HiDrive Free. Met deze diensten kunt u een map of netwerklocatie op uw pc gebruiken als doorgeefluik. Synchroniseert u met FreeFileSync naar deze plek, dan worden de betreffende mappen en bestanden na het synchroniseren door FreeFileSync automatisch opgepakt en online bewaard. Ook nu geldt dat u wel voldoende online opslagruimte moet hebben. Standaard krijgt u twee GB (Dropbox) of vijf GB (HiDrive) online opslagruimte. Voor meer moet u een abonnement afsluiten.

©PXimport

14. Afwijkende mappen

Instellingen die u met het groene tandwiel Synchronisatie instellingen maakt, gelden voor alle mappen die u aan de synchronisatielijst toevoegt. Het is heel aannemelijk dat u niet elke map op dezelfde manier wilt synchroniseren. Misschien moeten sommige mappen maar één kant op gesynchroniseerd worden, andere mappen juist tweezijdig, of u wilt dat in een heel belangrijke map ook oudere versies van bestanden bewaard blijven. Dat kan allemaal via het grijze tandwieltje op een regel in de synchronisatielijst. Het kleurt groen als teken van de afwijkende mapsynchronisatie.

©PXimport

15. Automatisch synchroniseren

Synchroniseren kunt u handmatig doen zodra u dat nodig acht, bijvoorbeeld aan het einde van elke dag. Maar het kan ook automatisch, kies hiertoe in de menubalk Geavanceerd / Creëer taaklijst. Pas eventueel de lijst met te synchroniseren mappen aan, ga dan naar tabblad Batch settings en kies Run minimized als u niet steeds gestoord wilt worden en klik op Opslaan. Vul een bestandsnaam in en sla het bestand op in een map naar keuze. We gaan het synchroniseren nu automatisch via de taakplanner van Windows laten lopen.

©PXimport

16. Windows Taakplanner

Open de taakplanner via Start / Alle programma's / Bureau-accessoires / Systeemwerkset / Taakplanner. Kies rechts Basistaak maken en doorloop de wizard. Kies Een programma starten en vul C:\Program Files\FreeFileSync\FreeFileSync.exe in. Bij Parameters toevoegen (optioneel) vult u het pad van het zojuist bewaarde batch-bestand in, bijvoorbeeld C:\Mijn map\Synchroniseren.ffs_batch. Het synchronisatieritme past u eventueel apart aan, door in de Bibliotheek voor Taakplanner met rechts op uw taak te klikken, en vervolgens Eigenschappen en Triggers.

©PXimport

17. Van één naar meer

Zoals u hebt gezien kunt u met FreeFileSync heel eenvoudig mappen of schijven synchroniseren met een tweede opslagapparaat. Dat mag zich zowel intern als extern bevinden. Belangrijk is dat het externe apparaat moet zijn aangesloten of de netwerklocatie bereikbaar moet zijn op het moment dat u synchroniseert. Ook als u het volledig automatisch doet via de Windows Taakplanner. Synchroniseren kan ook prima naar meerdere opslagmedia tegelijk, zoals een externe schijf, netwerklocatie en naar Dropbox. Maak het alleen niet te complex, dat werkt fouten in de hand.

©PXimport

18. Synchroniseren naar ftp

Sommige mensen hebben een ongemerkt online opslagruimte waar ze vrijwel niets mee doen, bijvoorbeeld bij de internetprovider of webhoster. Afhankelijk van de samenstelling van uw pakket kan het om behoorlijk wat ruimte gaan. Nu is het lastig om dit voor synchroniseren te gebruiken, want er is een ftp-client, gebruikersnaam en wachtwoord nodig om erbij te kunnen, terwijl FreeFileSync gewoon een lokale schijfletter wil zien. Dat probleem verhelpt u met NetDrive. Dit programma is gratis voor thuisgebruik en presenteert ftp-ruimte als een schijf.

©PXimport

Back-up en synchronisatie

Synchronisatie is van oorsprong bedoeld om uw eigen bestanden op twee (of meer) plekken (mappen, schijven of locaties) gelijk te trekken én gelijk te houden. Omdat het toch al om een kopie gaat, wordt het vaak ook gebruikt om back-ups te maken. Zorg er dan wel voor dat u (via Windows) ook een back-up van de systeemsoftware maakt. Stopt Windows ermee, dan kan dit via een noodprocedure alsnog gerepareerd worden. Weet ook dat het minder veilig is dan een échte back-up, zeker bij synchronisatie in twee richtingen.

©PXimport

Gescheiden opslag

Het is verstandig om alle eigen bestanden op een aparte partitie of schijf op te slaan. Dus gescheiden van de systeembestanden van Windows. U ziet dan in een oogopslag wat van u is en dus ook wat u moet synchroniseren of back-uppen. Extra voordeel is dat bij het opnieuw installeren van Windows of bij een systeemherstelactie, het risico minimaal is dat (per ongeluk) uw eigen gegevens beschadigen of kwijtraken.

19. Configuraties

Het is goed denkbaar dat u niet altijd dezelfde mappen wilt synchroniseren, of dat u dit soms naar een ander opslagmedium of een andere locatie wilt doen. Dat kan door met configuraties te werken. Het setje mappen dat u in FreeFileSync hebt ingetikt, bewaart u als configuratie door linksonder op het floppy met de rode pijl te klikken en een bestandsnaam in te tikken. Daarna kan een eerder aangemaakte configuratie weer ingeladen worden via het pictogram met de groene pijl. Ernaast zijn de drie laatst gebruikte configuraties rechtstreeks te selecteren.

©PXimport

20. Systeemback-up maken

Een systeemback-up maken kan onder Windows 7 via Start / Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Back-up maken en terugzetten. Klik op Back-up instellen en wijs een schijf aan waar de reservekopie terecht moet komen. Het is verstandig hier geen interne maar een externe schijf of netwerkschijf (NAS) voor te gebruiken. U kunt het volledig aan Windows overlaten wat er bewaard moet worden, maar beter is het om dit zelf aan te geven via Zelf bepalen. U kunt een pure systeemkopie maken, of ook uw eigen bestanden in de back-up laten meenemen.

©PXimport

21. Systeemherstelschijf

Controleer in het overzicht altijd goed of echt het juiste bewaard gaat worden en klik pas daarna op Instellingen opslaan en back-up uitvoeren. Om deze back-up ook terug te kunnen zetten als Windows plotseling niet of niet meer goed opstart, is het verstandig om nu meteen ook (eenmalig) een systeemherstel­schijf aan te maken. Ook dat doet u via het scherm Backup maken en terugzetten en wel met de optie Een systeemherstelschijf maken. U hebt een lege beschrijfbare dvd nodig. Hier kunt u in noodgevallen van opstarten om Windows te herstellen.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag hebben we vijf 4K QLED-tv's onder de 500 euro voor je gevonden. Ideaal voor wie wil genieten van haarscherpe beelden en realistische kleuren zonder zijn of haar budget te overschrijden.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de televisies bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 500 euro. De prijzen kunnen schommelen.


Hisense 43A7NQ

De Hisense 43A7NQ biedt verrassend veel voor zijn formaat en prijs. Deze 43 inch QLED-tv levert levendige kleuren dankzij Quantum Dot Color en biedt ondersteuning voor maar liefst vier HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ en HDR10+. De 4K AI-upscaler tilt oudere content naar een hoger kwaliteitsniveau, zodat ook SD- en HD-beelden scherp en helder ogen. Het geluid wordt verzorgd door twee speakers met Dolby Atmos, wat zorgt voor een ruimtelijk en indrukwekkend geluid. De tv draait op het overzichtelijke VIDAA-platform en ondersteunt handige functies zoals spraakbesturing, bluetooth-koppeling en Game Mode.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: Quantum Dot Color, AI-upscaling, Dolby Atmos, Game Mode

TCL 43P7K

De TCL 43P7K is een veelzijdige 43 inch QLED-tv met een hoge helderheid van 430 nits en ondersteuning voor alle gangbare HDR-formaten zoals HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor ogen beelden levendig en scherp, met mooie kleurgradaties. Deze televisie draait op Google TV, wat betekent dat je kunt rekenen op een slimme en overzichtelijke interface met ondersteuning voor spraakbediening via Google Assistent of Alexa. Ook stream je gemakkelijk content vanaf je smartphone met Apple AirPlay of ingebouwde Chromecast. De Game Master-modus en ALLM maken dit een goede keuze voor casual gamers.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Google TV
Bijzonderheden: Google Assistent, Game Master, 430 nits helderheid, AirPlay

Samsung QE50Q60D

De Samsung QE50Q60D is een 50 inch televisie met QLED-schermtechnologie die garant staat voor levendige kleuren en een hoge helderheid. Dankzij Quantum HDR en 100% kleurvolume oogt elk beeld natuurgetrouw, met rijke details en krachtig contrast. De Dual LED-achtergrondverlichting verbetert bovendien de kijkhoek, waardoor iedereen in de kamer geniet van hetzelfde beeld. De tv draait op het gebruiksvriendelijke Tizen-platform, dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook bijzonder is de ondersteuning voor cloud gaming – je hebt geen console nodig om meteen te spelen. Met het Air Slim Design is deze tv slechts 26 mm dun, en de in hoogte verstelbare voet biedt ruimte voor een soundbar. Je krijgt er bovendien een Solar One Remote bij waarmee je meerdere apparaten aanstuurt.

Beelddiagonaal: 50 inch (126 cm)
HDR-ondersteuning: HDR10, HDR10+
Smart TV-platform: Tizen
Bijzonderheden: verstelbare standaard, cloud gaming, Solar Remote, slechts 26 mm dik

Salora 43QLED320

Met de Salora 43QLED320 haal je een compacte 43 inch QLED-tv in huis die qua beeldkwaliteit verrassend goed presteert. De combinatie van HDR10, Dolby Vision en HLG zorgt voor diepe contrasten en heldere kleuren, ook bij donkere scènes. Dankzij het Android TV-platform heb je toegang tot talloze apps zoals Netflix, YouTube en Disney+. De ingebouwde Chromecast maakt streamen vanaf je telefoon of laptop bijzonder eenvoudig. Ook zijn er drie HDMI 2.1-poorten aanwezig, ideaal voor het aansluiten van een gameconsole. Het frameloze ontwerp geeft deze televisie een moderne uitstraling, terwijl bluetooth en wifi zorgen voor goede draadloze connectiviteit.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Android TV
Bijzonderheden: ingebouwde Chromecast, HDMI 2.1, frameloos design

Hisense 55E7NQ PRO

De Hisense 55E7NQ PRO is een serieuze kandidaat voor wie zowel wil genieten van films als games. Met een indrukwekkende verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteuning voor FreeSync Premium loopt alles vloeiend en zonder haperingen. Het 55 inch QLED-paneel toont heldere kleuren en diepe zwarttinten, terwijl de Dolby Vision IQ-technologie zich aanpast aan de lichtomstandigheden in je kamer. De Dolby Atmos-audio zorgt ervoor dat het geluid net zo meeslepend is als het beeld. Het VIDAA-platform biedt toegang tot alle bekende apps en reageert snel en intuïtief. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten is aansluiten van je game-pc of console geen enkel probleem.

Beelddiagonaal: 55 inch (139 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HRD10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: 144 Hz, FreeSync Premium, IMAX Enhanced, 40 watt audio

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇