ID.nl logo
Workshop Cucusoft Net Guard
© CIDimport
Huis

Workshop Cucusoft Net Guard

Knipper je even met je ogen, is een of ander programma weer met internet verbonden. Wat gebeurt er toch allemaal? Net Guard biedt u een wakend oog. Dat er een internetverbinding tot stand wordt gebracht wanneer u uw browser start is mooi meegenomen en dat er dan verkeer plaatsvindt zal u niet verbazen. Wie echter een oogje in het zeil houdt zal merken dat er te pas en te onpas connecties tot stand worden gebracht, ook als u zelf niets doet. Nu is dat niet meteen verontrustend; Windows zelf controleert geregeld op updates, uw virusscanner werkt zichzelf automatisch bij en ga zo maar door. Maar door dat vele ongecontroleerde verkeer zou het ook zomaar kunnen dat programma’s contact zoeken met de buitenwereld zonder dat u dat wilt. Een programma dat dat allemaal voor u in de gaten houdt is dan wel handig. En wat dacht u van inzicht in het dataverbruik? Wie via zijn glasvezel en met zijn onbeperkte internet tien Blu-rays per dag binnentrekt zal het weinig kunnen schelen maar als u op uw laptopje duur mobiel internet mét limiet gebruikt is het wel fijn om te weten of de megabytes die uw internetboer aan u doorberekent ook bij u zijn aangekomen. Cucusoft Net Guard is een subliem gereedschap dat u zowel het kleinste detail als the big picture toont als het om uw internetgebruik gaat. Gluurt u mee?

1. Downloaden en installeren

We surfen naar www.cucusoft.com/netguard.aspx en klikken daar op de groene downloadknop (als u na afloop heel enthousiast bent mag u best op de blauwe donate-knop klikken maar dat hoeft niet – Net Guard is gratis) . We slaan het bestand op in een map naar keuze, openen de map en starten het installatieprogramma. We klikken op Uitvoeren, geven zo nodig UAC-toestemming en klikken op OK. Dan klikken we op Volgende, Ik accepteer…, Volgende, Volgende, Volgende, Installeren en Voltooien. Nu start het instellingsvenster (Afb.1)

©CIDimport

2. Instellingen

Als Language nog niet op Dutch staat dan doen we dat alsnog. Dat levert ons een semi-Nederlandse versie. Auto Update laten we aan staan. Hebt u een datalimiet dan is het handig om de verbruiksmeting synchroon te laten lopen met uw abonnementsperiode. Dat doet u bij Maandelijkse betaling. U kunt desgewenst ook alleen een bepaald dagdeel monitoren (Period Usage). Met Activeer gebruik alarm stelt u in wat uw eventuele limiet is en bij welke waarde onder die limiet u gewaarschuwd wilt worden. Als u geen limiet hebt is het toch wel aardig om deze waarschuwingen in te stellen, bijvoorbeeld op 1000 en 950 GB. De reden daarvoor zien we zo dadelijk.
Tot slot is een vinkje bij Waarschuw me… wel handig. Net Guard geeft namelijk eens per maand een gedetailleerd overzicht van uw internetverkeer en waarschuwt nu zodra dat beschikbaar is. Klik op OK om de instellingen te sluiten.

3. Even wachten

Als we Net Guard in culinaire termen zouden moeten beschrijven is het geen fastfood maar slow cooking. Dat betekent dat veel van de zaken die we u in deze workshop zullen tonen bij u pas na geruime tijd aan de oppervlakte zullen komen. Net Guard is namelijk vooral een dataverzamelaar en zoiets vraagt tijd. Het is dan ook verstandig om het programma in eerste instantie enkele dagen te laten draaien en dan pas verder te gaan met stap 4. Voor dit moment valt er echter ook wel wat te zien. Het programma heeft zich na de klik op OK teruggetrokken in het Systeemvak maar tegelijk ziet u een verplaatsbaar zwevend balkje rechtsonder dat u direct een blik biedt op uw actuele internetgebruik. Het balkje (Afb.2) toont u alle up- en downloadactiviteit.

©CIDimport

4. De balk

De balk die u de actuele up- en downloadactiviteit toont herbergt nog meer informatie. Wanneer u er even met de cursor op blijft staan wordt het vergroot tot een venster dat u toont hoeveel data u sinds de laatste start van het programma hebt ontvangen en verzonden. Daaronder ziet u een rijtje pictogrammen van programma’s die verantwoordelijk zijn voor het gros van de downloads en zo’n zelfde rijtje kunt u opvragen voor de uploads door daarop te klikken. Rechtsklikken op de balk geeft u toegang tot het Net Guard-menu dat u ook te zien krijgt wanneer u rechtsklikt op het pictogram in het Systeemvak. Hiermee kunt u onder andere het balkje onzichtbaar maken (Hide floating window) wanneer u mocht vinden dat het hinderlijk aanwezig is. U kunt het balkje echter ook transparanter maken (Opacity). Verder kunt u via dit menu het hoofdvenster openen (Show main window) en dat doen we voor we aan de volgende stap beginnen.

5. De grote lijn

Achter het tabblad Net Usage zien we de grote lijn van ons internetgebruik. Wij hebben een datalimiet van 1000 GB ingesteld en de bovenste balk toont hoe veel we daarvan in de lopende maand al hebben gebruikt. Ook geeft Net Guard op basis hiervan een schatting voor de totale maand; handig voor als u een limiet hebt. Daaronder toont Net Guard in een staafdiagram het dataverkeer per jaar (Y), maand (M) of week (7). Met de pijlen links en rechts van YM7 kunnen we voor- en achteruit bladeren door de grafieken. Zetten we de cursor op een balk dan verschijnt een popup die een top drie van belangrijkste up- en downloadprogramma’s toont (Afb.3). Zoals u aan de afbeelding kunt zien draait onze versie al een poosje.

©CIDimport

6. Momentopname 1

Achter het tabblad Net Monitor vinden we een meer gedetailleerde momentopname van het internetverkeer. Hier zien we de actuele gegevens over verzonden en ontvangen bytes en de totalen sinds de laatste programmastart. Daaronder vinden we een lijst met alle processen en services die sinds de laatste start contact hebben gehad met internet (stopped) of nog hebben (running). Ook ziet u hier per proces of service de actuele up- en downloadactiviteit en de totalen tot nu toe.
Dit is de plek waar u kunt zien of er eventueel onbekende software is die een internetverbinding tot stand heeft gebracht of nog brengt. Helaas koppelt Net Guard niet direct met uw browser dus u zult handmatig moeten googlen op de proces- of servicenaam. Meestal kunt u ook wel meteen terecht op www.processlibrary.com, dé locatie voor informatie over processen. Blijkt uit uw zoekopdracht dat een onbekend programma als schadelijk te boek staat dan kunt u daarop rechtsklikken en het afsluiten met Kill.

7. Momentopname 2

De momentopname gaat verder op het tabblad Connections. Hier vinden we een gedetailleerde lijst met actuele of eerder tot stand gebrachte verbindingen per proces. De lijst toont behalve de procesnaam ook via welke IP-adressen en poorten het verkeer plaatsvindt of heeft plaatsgevonden. Die informatie kunt u gebruiken om de bestemming van eventueel ongewenst verkeer te traceren en om uw firewall te vertellen welke adressen en/of poorten gesloten moeten worden.

8. Snelheid

Het tabblad Speed Test spreekt voor zich. Met een klik op Start kunt u hier de downloadsnelheid van uw verbinding testen. Hiervoor zijn echter uitgebreidere alternatieven zoals www.speedtest.nl dat onder andere ook uploadsnelheden meet.

9. Op rapport

Achter het tabblad Statements gaan de maandelijkse rapporten schuil en die geven u het meest uitgebreide overzicht van uw internetgebruik. Door op het jaar en de maand van uw keuze te klikken opent u het rapport in pdf-formaat. Daarin vindt u de maandtotalen en een exacte specificatie van het internetgebruik van elke applicatie (Afb.4). Een schat aan informatie waar de nieuwsgierige computergebruiker veel plezier aan kan beleven.

©CIDimport

▼ Volgende artikel
Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?
© wayhome.studio
Energie

Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?

Onophoudelijke niesbuien, branderige ogen en een niet te tackelen vermoeidheid: voor hooikoortspatiënten is de lente lang niet altijd een pretje. Gelukkig zijn er apparaten die je klachten kunnen verlichten. Wij vertellen je wat het beste werkt: een luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger.

In het kort: Een luchtbevochtiger voegt vocht toe aan een ruimte. Dat is nuttig bij hooikoorts, zou je denken, want door vocht komen pollen naar beneden. Maar een luchtontvochtiger voorkomt schimmel en huisstofmijt in huis, wat ook nuttig kan zijn bij allergische klachten. En dan is er nog de luchtreiniger, die onzuiverheden uit de lucht haalt. Dus: welk van de drie apparaten moet je nu in huis halen? In dit artikel leggen we dat allemaal uit.

Lees ook: Hatsjoe! 💦 Last van hooikoorts? Deze apparaten kunnen je klachten verminderen

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen, oftewel stuifmeel van grassen, planten of bomen. Wanneer de temperaturen beginnen te stijgen en de natuur na een koude winter tot bloei komt, verspreiden deze pollen zich via wind in een rap tempo door de lucht. Wie dan op een zonnige dag de deuren en ramen open zet, kan rekenen op een ontelbare hoeveelheid ronddwarrelende pollen in huis. Dat zorgt niet alleen overdag voor vervelende hooikoortsklachten binnenshuis, maar ook je nachtrust kan er flink onder lijden.

Om allergische klachten in huis te verlichten, kun je een aantal dingen doen. Horren plaatsen voor deuren en ramen bijvoorbeeld: die houden een deel van de pollen tegen, maar helaas niet alle. Ook met regelmatig stofzuigen haal je een deel van de pollen weg, al geldt dat alleen voor de pollen die al op de grond liggen. Om pollen uit de lucht te verwijderen, kun je een luchtreiniger overwegen. Dit apparaat trekt stof en pollen uit de lucht en blaast vervolgens schone lucht de ruimte in. Ook een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger kan helpen bij hooikoortsklachten, afhankelijk van de luchtvochtigheid in je woning en jouw specifieke allergieën.

Luchtbevochtiger

Te droge lucht in huis is absoluut niet fijn bij hooikoorts. Droge lucht veroorzaakt irritatie aan de slijmvliezen, waardoor deze minder goed in staat zijn om stofdeeltjes en allergenen te weren. Bestaande hooikoortsklachten, zoals droge ogen, een kriebelkeel en benauwdheid, kunnen daardoor erger aanvoelen. Bovendien kunnen pollen in een droge ruimte makkelijker blijven rondzweven dan in een goed bevochtigde ruimte. Ga maar na: hoe minder regen er valt, hoe heviger je hooikoortsklachten (waarschijnlijk) zijn. Dat komt omdat pollen er zonder regen langer over doen om naar beneden te komen en je ze dus makkelijker blijft inademen.

©HN Works

Het voordeel van een luchtbevochtiger lijkt dus tweeledig: het vermindert klachten door geïrriteerde slijmvliezen én het voorkomt dat pollen in huis blijven circuleren. Toch zijn luchtbevochtigers meestal niet de eerste keuze als het om hooikoorts gaat. Hun vermogen om pollen daadwerkelijk uit de lucht te halen lijkt beperkt, en bovendien zijn huizen in de lente en zomer – wanneer hooikoortsklachten het ergst zijn – vaak eerder te vochtig dan te droog. Plaats je een luchtbevochtiger in een al vochtig huis, dan kunnen allergische klachten door een toename van schimmels juist verergeren. Een luchtbevochtiger heeft alleen zin bij hooikoortsklachten als de luchtvochtigheid in je woning lager is dan 40 procent. Met een hygrometer kun je dit eenvoudig meten. 

Luchtontvochtiger

Omdat warme lucht vocht vasthoudt, hebben veel huizen in de lente en zomer last van een te hoge luchtvochtigheid. Huisstofmijt en schimmels zijn dol op vochtige omgevingen, wat bijvoorbeeld verklaart waarom je in de zomer doorgaans meer schimmelplekken in huis opmerkt. Voor hooikoortspatiënten is dat helaas (extra) slecht nieuws. Vaak reageert hun overgevoelige immuunsysteem niet alleen op pollen, maar ook op schimmelsporen, mijten en dierenharen. Die combinatie van allergenen zorgt dan voor een extra belasting van het immuunsysteem, waardoor hooikoortsklachten kunnen verergeren. 

Een luchtontvochtiger onttrekt vocht uit de lucht en lijkt dus een goede keuze als je met hooikoorts én een te vochtige woning kampt. Toch kent ook dit apparaat zijn beperkingen als het om hooikoorts gaat. Zo filtert een luchtontvochtiger geen pollen uit de lucht zoals een luchtreiniger dat doet. Daarnaast werkt een luchtontvochtiger alleen als de luchtvochtigheid in huis daadwerkelijk te hoog is, oftewel meer dan 60 procent. Is dat niet het geval, dan loop je het risico dat de lucht in huis juist te droog wordt, waardoor klachten als benauwdheid en een droge keel alleen maar verergeren.

©Sue Tansirimas

Luchtreiniger

Er is één apparaat waar vrijwel iedere hooikoortspatiënt baat bij heeft: de luchtreiniger. Luchtreinigers zijn speciaal ontwikkeld om stof, pollen en andere allergenen uit de lucht te halen. Dat doen ze door verontreinigde lucht aan te zuigen, deze te filteren en vervolgens weer schone lucht uit te blazen. Er zijn verschillende soorten luchtreinigers met elk hun eigen werking, dus als hooikoortspatiënt is het goed om extra aandacht te besteden aan wat voor type luchtreiniger je in huis haalt.

Kies in elk geval een luchtreiniger met HEPA-filter. Dit type filter haalt zelfs de kleinste stofdeeltjes en pollen uit de lucht én voorkomt dat deze opnieuw de lucht in worden geblazen. Ook nuttig bij hooikoortsklachten is een luchtreiniger met ionisator: die voegt negatief geladen deeltjes toe aan de lucht, waardoor pollen onschadelijk worden gemaakt en naar beneden vallen. Met een ionisator is de kans heel klein dat er toch nog pollen in de lucht blijven zweven.

Of kies beide

Soms is een combinatie van apparaten het beste om je hooikoortsklachten aan te pakken. Is de lucht in jouw woning te droog? Zet dan een luchtreiniger én luchtbevochtiger neer. Bij een te hoge vochtigheid kies je voor een luchtreiniger en luchtontvochtiger. Zo pak je het probleem aan twee kanten aan en zul je waarschijnlijk de meeste verlichting merken.

▼ Volgende artikel
Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?
© africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
Huis

Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?

Als je gezonde verse sapjes wilt maken, heb je een sapcentrifuge of slowjuicer nodig. Hoewel deze apparaten op het eerste gezicht erg op elkaar lijken, zijn ze zeker niet hetzelfde. Weet je niet welk van de twee je moet kiezen? Wij helpen je op weg! 

In het kort: twijfel je tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer? Beide apparaten maken gezonde sapjes, maar werken heel anders. Daardoor is het sap uit het ene apparaat gezonder dan het sap uit het andere. Ook het soort ingrediënten dat je in sapcentrifuges en slowjuicers kunt verwerken, verschilt. In dit artikel leggen we het allemaal uit.

Lees ook: 7 fruitsoorten die je het beste kunt eten als je wilt afvallen

Voor de duidelijkheid: er is een verschil tussen sapjes en smoothies. Smoothies maak je met een blender en bestaan meestal uit gepureerd fruit met een vloeistof, zoals water, melk of yoghurt. Omdat in een blender hele stukken fruit of groenten worden verwerkt, is de structuur van een smoothie wat dikker. Een sapje is daarentegen vloeibaar en vaak helder. Je maakt het met een sapcentrifuge of slowjuicer. Het verschil tussen die twee? Een sapcentrifuge creëert helder sap met weinig vezels, een slowjuicer maakt geconcentreerd sap waarin de vezels behouden blijven. Daardoor is het sap uit een slowjuicer iets gezonder, maar een slowjuicer is ook duurder. Daarnaast vindt niet iedereen het sap uit een slowjuicer vanwege de vezelige structuur even lekker. 

Benieuwd naar de grootste verschillen tussen sapcentrifuges en slowjuicers? Dit zijn ze! 

Werking

Sapcentrifuges en slowjuicers persen beide op een andere manier. In een sapcentrifuge zit een rasp die snel ronddraait. Gooi je een stuk fruit in de vulopening, dan begint de rasp te draaien en wordt het sap uit het fruit geperst. De natte pulp die daarbij overblijft, wordt van het sap gescheiden. Het resultaat is een helder gekleurd sapje waar je bijna doorheen kunt kijken. Een sapcentrifuge werkt heel snel; binnen enkele seconden tot een minuut staat er een heerlijk vitaminebommetje voor je klaar. En dankzij de brede vulopening hoef je je fruit en groenten niet eerst te snijden – ook wel zo makkelijk. 

©279photo

Een slowjuicer is, zoals de naam al zegt, een stuk minder snel. In dit apparaat worden ingrediënten heel langzaam gekneusd met een vijzel. Op die manier komt er tijdens het persen minder warmte en oxidatie vrij, waardoor vitaminen, vezels en antioxidanten zo goed mogelijk behouden blijven. Daardoor blijft er ook iets meer pulp in het sap van een slowjuicer achter dan in het sap van een sapcentrifuge. Een slowjuicer vergt door zijn kleine vulopening daarnaast iets meer voorbereidend werk; je moet je groenten en fruit eerst in grove stukken snijden voordat je ze in het apparaat stopt. Maar daar krijg je dus wel wat voor terug: een sapje bomvol vitaminen en vezels. 

Soorten groenten en fruit 

Een ander voordeel aan slowjuicers is dat je er heel veel kanten mee op kunt. De vijzel in een slowjuicer werkt namelijk zo krachtig en zorgvuldig dat hij zelfs uit de meest vochtarme groenten en fruit sap weet te persen. Je kunt met een (goede) slowjuicer dus ook sap maken uit bladgroenten en bananen. Als je wilt, kun je er zelfs notenpasta mee maken. Een sapcentrifuge krijgt door zijn snelle en lichtere werking alleen sap uit groenten en fruit met een hoog vochtgehalte, zoals appels, sinaasappelen en bleekselderij. 

Gezondheid

Zoals gezegd is het sap uit een slowjuicer iets gezonder dan het sap uit een sapcentrifuge. Dat komt omdat in het sap uit een slowjuicer naast de vitaminen ook de vezels beter behouden blijven. Vezels zijn goed voor de spijsvertering en zorgen voor een langzamere opname van de natuurlijke suikers in fruit, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Maar dat betekent niet dat het sap uit een sapcentrifuge helemaal niet gezond is. Je profiteert immers nog steeds van de vele vitaminen en antioxidanten. En zolang je niet te veel fruit ten opzichte van groente in je sapje verwerkt, zal het met die schommelende bloedsuikerspiegel wel meevallen. Een goede verhouding is 70 procent groenten, 30 procent fruit. 

©Maridav

Prijs 

Aan de krachtige pers van een slowjuicer en de supergezonde sapjes die daaruit komen, hangt wel een flink prijskaartje. Voor een goede slowjuicer leg je namelijk al snel zo'n 200 tot 400 euro neer. Er zijn ook slowjuicers van slechts een paar tientjes, maar het risico van deze goedkopere modellen is dat ze vaak minder efficiënt persen en sneller stukgaan. Een goede sapcentrifuge heb je daarentegen al voor nog geen 100 euro of iets meer dan dat. Maar laat het prijskaartje nooit leidend zijn: uiteindelijk gaat het erom wat je wilt met het apparaat. Het zou zonde zijn als een sapcentrifuge voor jou uiteindelijk toch te beperkt blijkt en je alsnóg een dure slowjuicer moet aanschaffen. 

Dus: wat kies je? 

Een sapcentrifuge is fijn als je van helder sap houdt, je alleen fruit en groenten met een hoog vochtgehalte gaat persen en je niet te veel geld wilt uitgeven. Een slowjuicer kies je als je extra gezonde, vezelrijke sapjes wilt en je ook van plan bent bladgroenten, vochtarm fruit en eventueel noten te gaan persen. Kies je voor een sapcentrifuge, maar wil je toch af en toe vochtarme ingrediënten in je sapjes verwerken? Maak dan eerst sap met je sapcentrifuge en doe dit vervolgens samen met de vochtarme ingrediënten in een blender. Heeft een slowjuicer jouw voorkeur, maar houd je niet zo van vezelige sapjes? Zeef je sapje na het juicen nog eens door een fijne zeef of theedoek. Zo heb je alsnog een helder sapje zonder pulp.