ID.nl logo
Werkt de software niet meer? Dit kun je eraan doen!
Huis

Werkt de software niet meer? Dit kun je eraan doen!

Je kunt een oud bestand niet openen, Windows 11 ondersteunt je gedateerde toepassing of apparaat niet meer, Linux wijst je Windows-toepassing af, of je wat oudere Android-smartphone kan niet met die nieuwe game overweg. Een gebrekkige compatibiliteit kan een flinke spelbreker zijn. Gelukkig zijn er oplossingen, vooral voor de wat gevorderde gebruiker.

In dit artikel bespreken we uiteenlopende compatibiliteitsproblemen en hun oplossingen, zoals:

  • Video of bestand opent niet > converteren
  • Programma werkt niet in nieuwe versie OS > compatibiliteitsproblemen oplossen via wizard of handmatig
  • Programma werkt niet in nieuw OS > cross-platformsoftware gebruiken, dualbooten, virtualiseren of emuleren
  • Windows-applicatie in Linux of macOS draaien > WINE, WSL 2

Werkt het niet meer? Lees dan: Hardware up-to-date: zo installeer, update en back-up je drivers

Tip 01: Converteren

Compatibiliteitsproblemen kunnen al op bestandsniveau optreden. Je mediaspeler bijvoorbeeld is up-to-date, maar weigert een videobestand correct af te spelen. Of je tekstverwerker herkent een oud documentformaat niet. Conversie biedt vaak een oplossing. Online diensten zoals Convertio of Zamzar zijn hiervoor geschikt en in beperkte mate gratis te gebruiken. Zamzar bijvoorbeeld ondersteunt ruimt 1100 bestandsformaten, waaronder documenten, archieven en mediabestanden.

Voor mediabestanden zijn er ook gratis desktopapplicaties, zodat je je bestanden niet meer hoeft te uploaden. Voor foto’s bijvoorbeeld kun je XnConvert gebruiken, voor audio is er Switch en voor video Any Video Converter Free.

Tip 02: Andere versies

Soms opent een alternatief programma een bestand wel dat het programma dat je normaal gebruikt weigert. Zo kan de tekstverwerker Writer uit de gratis opensource-kantoorsuite LibreOffice bijvoorbeeld oude doc-bestanden openen. Op www.alternativeto.net vind je talrijke alternatieve applicaties met handige filters als Platform en Open Source.

Om compatibiliteitsproblemen bij andere gebruikers te vermijden, kun je waar mogelijk met universeel gebruikte bestandsformaten werken, zoals pdf. Via een virtuele pdf-printer, zoals de gratis Bullzip PDF Printer kun je zowat elk document in pdf-formaat gieten.

Heb je veel oude bestanden die een nieuwe of bijgewerkte versie van een applicatie niet accepteert, overweeg dan een downgrade. Je installeert dan een oudere versie van het programma. Soms is dat mogelijk naast de actuele versie.

Een populaire site voor oude programmaversies is www.oldversion.com, met wel 30.000 versies van 2000 verschillende programma’s. In tips 3 t/m 5 geven we enkele oplossingen voor als je besturingssysteem deze oudere software weigert op te starten.

Handige websites:

Tip 03: Compatibiliteitswizard

De meeste compatibiliteitsproblemen spelen zich op applicatieniveau af: je moderne besturingssysteem (we gaan hier uit van Windows 11 of 10) wil een oude toepassing misschien niet draaien. Hiervoor kun je eerst de hulp van Windows inroepen. Klik met rechts op de snelkoppeling van het programma en kies Meer opties weergeven / Compatibiliteitsproblemen oplossen (bij Windows 10 klik je gelijk op Compatibiliteitsproblemen oplossen). Antwoord Ja op de vraag van de probleemoplosser en geef aan welk probleem je precies ondervindt. Afhankelijk van je keuze analyseert de wizard enkele instellingen. Met wat geluk kun je de juiste aanpassingen meteen doorvoeren. In sommige gevallen is het nodig dat je eerst nog enkele extra vragen beantwoordt.

Tip 04: Handmatige modus

Lukt het de probleemoplosser niet om de applicatie te draaien, probeer het dan handmatig. Klik opnieuw met rechts op de snelkoppeling en kies Meer opties weergeven / Eigenschappen (in Windows 10 kies je gelijk Eigenschappen). Open het tabblad Compatibiliteit en pas de nodige instellingen aan om het programma alsnog te laten werken met je besturingssysteem en hardware.

Zet een vinkje bij Dit programma uitvoeren in compatibiliteitsmodus voor en selecteer de Windows-versie die met deze applicatie compatibel is. Voor grafische toepassingen kan het helpen de optie Gereduceerde kleurenmodus te selecteren en bijvoorbeeld 8-bits (256) kleur in te stellen. Probeer voor zover beschikbaar ook deze opties:

  • Met beeldschermresolutie van 640 x 480 uitvoeren;

  • Optimalisaties voor volledig scherm uitschakelen;

  • Dit programma als Administrator uitvoeren;

  • Dit programma registreren voor opnieuw opstarten;

  • Gebruik verouderde weergave ICC-kleurbeheer

Klik eventueel op Hoge DPI-instellingen wijzigen en pas de schaalbaarheidsmodus aan. Bevestig met OK om deze wijzigingen voor je eigen account door te zetten of klik op Instellingen voor alle gebruikers wijzigen als je dit ook voor medegebruikers wilt doen. Via deze support-pagina van Microsoft vind je uitleg bij deze opties, maar je zult wellicht toch wat moeten experimenteren.

Tip 05: Speciale ingrepen

In sommige oude programma’s zit de directe locatie van bepaalde benodigde bestanden in de programmacode (hardcoded zoals dat heet) waardoor deze niet starten in een modern besturingssysteem. Als een toepassing data bijvoorbeeld wil bewaren in een map als C:\Documents and Settings, terwijl Windows 11 dit omleidt naar bijvoorbeeld C:\Users, open dan de Opdrachtprompt als administrator en voer het volgende commando uit:

mklink /D C:\Documents and Settings C:\Users

Let op: de map C:\Documents and Settings mag in dit geval nog niet bestaan. Wanneer een applicatie vervolgens C:\Documents and Settings probeert te bereiken, zal Windows deze omleiden naar C:\Users, zonder dat de toepassing dit merkt.

Specifiek voor oude 16bit-toepassingen bestaat er ook een geavanceerde truc. Helaas werkt deze truc niet in Windows 11, omdat dit besturingssysteem volledig 64 bit is en zulke toepassingen niet kan draaien. Gebruik je nog de 32bit-versie van Windows 10 (Windows-toets+Pause vertelt je dit bij Type systeem), probeer dan het volgende. Druk op Windows-toets+R en voer optionalfeatures uit. Open de rubriek Oude onderdelen, vink NTVDM (NT Virtual DOS Machine) aan en bevestig met OK. Open vervolgens de Opdrachtprompt als administrator en voer het volgende commando uit:

fondue.exe /enable-feature:NTVDM

Bevestig met Enter en met Dit onderdeel installeren. Ter informatie: fondue staat voor Features ON Demand User Experience.

Tip 06: Cross-platform

Tot nu toe hebben we ons gericht op zogeheten legacy-software die niet langer goed werkt op een nieuwere versie van je besturingssysteem. Het kan echter ook voorkomen dat je wilt overschakelen naar een ander besturingssysteem, waar je vertrouwde programma’s helaas niet beschikbaar zijn.

Om dit te voorkomen, kun je proberen zoveel mogelijk te werken met applicaties die onder verschillende platformen draaien. Veel populaire, en vaak gratis tools en diensten zijn beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. Laat alvast de volgende lijst met twintig populaire cross-platform tools je inspireren: Audacity, Bitwarden, Blender, digiKam, Dropbox, FileZilla, Firefox, GIMP, HandBrake, Slack, Inkscape, Kdenlive, Krita, LibreOffice, Nextcloud, OBS Studio, Shotcut, TeamViewer, Thunderbird en VLC media player. Ook webdiensten als OneDrive en Google Drive zijn cross-platform te gebruiken, hoewel je voor toegang vanuit Linux dan een tool als Rclone dient te gebruiken.

Er zullen helaas ook altijd programma’s en diensten zijn die niet beschikbaar zijn op een ander besturingssysteem. In dat geval kun je proberen dat besturingssysteem naar je vertrouwde omgeving te halen. Die mogelijkheden bespreken we in de rest van dit artikel: dualboot, virtualiseren, emuleren en de implementatie van compatibiliteitslagen.

Tip 07: Dualboot

Een technisch complexe oplossing is een dualboot-opstelling. Hierbij installeer je een extra besturingssysteem naast het huidige. Dit kan een willekeurige Linux-distributie zijn die je kunt vinden via Distrowatch.com of een oudere Windows-editie die je nog hebt. Je kunt ook een schijfkopiebestand voor Windows 8.1 of 10 downloaden. Of je zoekt op de site van het Internet Archive naar de gewenste Windows-editie samen met het trefwoord iso, bijvoorbeeld Windows XP iso of Windows Vista iso. Je installeert deze wel op eigen risico. Deels omdat er geen veiligheidsupdates meer zijn, maar vooral omdat je niet weet wat er met zo’n bestand is uitgespookt als het niet rechtstreeks van Microsoft komt.

Plaats zo’n iso-bestand op een usb-stick en zorg dat je hiermee je systeem kunt opstarten. Dit kan bijvoorbeeld met het gratis, portable Ventoy. Pak het gedownloade zip-bestand uit en dubbelklik op Ventoy2Disk.exe. Verwijs bij Apparaat naar je (lege) usb-stick en druk op Installeren. In Verkenner vind je de partitie Ventoy en je kopieert het gewenste iso-bestand naar deze partitie, en dat mogen trouwens ook meerdere iso-bestanden tegelijk zijn. Via de website van Ventoy lees je hoe je Ventoy compatibel maakt met een systeem waarop de functie Secure Boot actief is.

Voordat je je pc met deze usb-stick opstart, maak je het best eerst een complete schijfback-up, bijvoorbeeld met (de gratis editie van) EaseUS Todo Backup. Maak ook schijfruimte vrij voor het extra besturingssysteem, bijvoorbeeld met Schijfbeheer (druk op Windows-toets+R en voer diskmgmt.msc uit). Tijdens de set-up verwijs je dan naar deze vrije ruimte.

Tip 08: Virtualiseren

Dualboot is niet alleen complex, je kunt ook maar één besturingssysteem tegelijk draaien en het is afwachten of je zo bijvoorbeeld XP op een modern toestel aan de praat krijgt. Voor de meeste scenario’s is virtualisatie daarom een handigere oplossing. Degelijke en gratis tools hiervoor zijn Oracle VM VirtualBox en VMware Workstation Player. Beide kunnen een besturingssysteem als Linux of een (oudere) Windows-versie in een virtuele machine draaien, met je vertrouwde Windows als gastheer. We tonen hoe je met Workstation Player een 64bit-versie van Windows XP virtualiseert (we vonden deze versie via het Internet Archive).

Download en installeer Workstation Player en start hem op. Kies Create a New Virtual Machine. Selecteer Installer disc image file (iso) en verwijs via Browse naar het gedownloade iso-bestand. Vul de Windows-productkey in (zoek die eventueel ook via het Internet Archive) en druk op Next. Geef een naam en een geschikte locatie voor je virtuele machine op en klik op Next. Een schijfruimte van 40 GB is ruim voldoende. Klik weer op Next. Via Customize Hardware kun je eventueel onder meer de hoeveelheid geheugen (1024 MB) en het aantal processors (1) aanpassen. Rond af met Finish.

Tip 09: VMware Player

Als het goed is, begint meteen de installatie van Windows XP en kun je even later aan de slag met je virtuele XP. Met Ctrl+Alt haal je de muiscursor weg uit je virtuele omgeving. Om onder meer het venster van de virtuele machine beter te schalen, installeer je het best ook de VMware Tools, voor zover dit niet reeds automatisch is gebeurd. Klik linksboven op Player en kies Manage / Install VMware Tools.

Hoe krijg je nu je oude applicatie in je virtuele XP-omgeving? Selecteer via de Player-knop Manage / Virtual Machine Settings en open het tabblad Options. Selecteer Shared Folders en zet deze op Always enabled. Klik op Add, daarna op Next en Browse, en verwijs naar de map op je pc waar de applicatie zich bevindt. Geef een naam aan de gekoppelde virtuele map, druk op Next en op Finish.

Terug in Windows XP start je de Verkenner (Windows-toets+E) en vul je in de adresbalk in: \\vmware-host\Shared Folders\<naam-gekoppelde-virtuele-map>. Hier vind je de applicatie die je met een dubbelklik in XP kunt installeren en gebruiken.

Tip 10: Emuleren

Virtualisatie mag dan eenvoudiger zijn dan dualboot, het blijft een gedoe als je alleen een paar oude DOS-programma’s of -games op je moderne Windows 11-machine wilt draaien. Een eenvoudigere oplossing is dan emulatie. Terwijl een virtualisatieprogramma de meeste hardware rechtstreeks aanspreekt, vertaalt een emulator de instructies van de applicaties naar instructies die de hardware van je gastheer-systeem kan verwerken. Deze extra vertaalslag kan wel voor wat extra overhead zorgen, wat de prestaties nadelig kan beïnvloeden.

Een van de beste emulators voor een oude Intel x86-pc is 86Box, maar deze laat zich lastig configureren. Het is een low-level-emulator, wat betekent dat hij nauwgezet talrijke specifieke hardwarecomponenten kan simuleren. Als je gewoon oude apps wilt draaien, vinden wij DOSBox handiger. En voor wie op zoek is naar enkele leuke proefkonijnen, op www.myabandonware.com vind je duizenden oude DOS-games via Platform / DOS.

Handige websites:

Nog oude consoles thuis liggen?

Duik weer eens in de wereld van weleer!

Tip 11: DOSBox

DOSBox is eigenlijk een opdrachtregeltool. Om een DOS-applicatie te starten, plaats je het bijbehorende bestand (of bestanden) in een afzonderlijke submap, bijvoorbeeld onder de standaard installatiemap c:\dosbox. Dubbelklik op DOSBox.exe en voer in het commandovenster de opdracht mount c c:\dosbox uit om een virtueel C-station aan deze map te koppelen. Voer daarna achtereenvolgens de commando’s c: en dir uit om de mapinhoud te zien. Open de gewenste submap met de opdracht cd <naam_submap>. Typ de naam van het exe-bestand en bevestig met Enter om het op te starten. Handig weetje: met Ctrl+11 en Ctrl+12 pas je de uitvoersnelheid aan.

Voor wie dit te complex vindt, zijn er grafische interfaces voor DOSBox zoals AmpShell. Start AmpShell, druk op Ja en verwijs naar de map met je DOSBox.exe-bestand. Vul een categorienaam in (bijvoorbeeld DOS-games) en bevestig met Add this category. Klik met rechts in het lege venster, kies Add a game en navigeer via het bovenste vergrootglasicoon naar een gedownloade en uitgepakte DOS-game. Geef een naam aan de game en bevestig met Add this game. Met een dubbelklik start je het spel en met de Windows-toets ontsnap je weer uit je game-omgeving.

Gameconsoles Er bestaan niet alleen emulatoren voor X86-pc’s, maar ook voor oude gameconsoles. De meeste laten zich snel installeren en zijn gebruiksvriendelijk. Online vind je allerlei handleidingen en actieve community’s. In plaats van iso-bestanden, zoals voor desktop-besturingssystemen, heb je voor games meestal ROM’s nodig. Dit zijn softwarekopieën van de gamecartridges of schijven. Bekende emulatoren zijn onder meer MAME voor klassieke arcadespellen en LaunchBox.

Tip 12: WINE

Stel, Linux of macOS is je favoriete besturingssysteem, maar je wilt geregeld een Windows-applicatie draaien. Een mogelijke oplossing is WINE: geen emulator en ook geen hypervisor, maar een opensource-compatibiliteitslaag die Windows-(API-)aanroepen direct naar Linux-systeemoproepen vertaalt (POSIX).

Laten we uitgaan van een Linux Ubuntu-distributie. Open de terminal en voer eerst de volgende commando’s uit:

sudo apt upgrade

Voeg de officiële WINE-pakketlijst toe met deze opdrachten:

sudo dpkg --add-architecture i386

wget -nc https://dl.winehq.org/wine-builds/winehq.key

sudo mv winehq.key /usr/share/keyrings/winehq-archive.key

sudo sh -c 'echo "deb [signed-by=/usr/share/keyrings/winehq-archive.key] https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu/ $(lsb_release -cs) main" > /etc/apt/sources.list.d/winehq.list'

Update eerst de pakketlijst:

sudo apt update

En installeer daarna WINE met:

sudo apt install --install-recommends winehq-stable

Bevestig met Y en check de versie met:

wine --version

Voor een snellere configuratie voer je nog het volgende uit:

sudo apt install winetricks

sudo apt update

Start de tool met de opdracht winetricks, kies Select the default wineprefix en Run wincfg, en bevestig met OK, waarna je de gewenste Windows-versie selecteert.

Je kunt nu een Windows-applicatie installeren met:

cd /<pad-installatiebestand>

wine <naam-installatiebestand>.exe

De applicatie opstarten gaat zo:

cd ~/.wine/drive_c/Program\ Files/<naam-applicatie>

wine <naam-applicatie>.exe

Of start Winetricks op je desktop, kies Install an application en selecteer de gewenste toepassing.

Er is ook een commerciële, gebruiksvriendelijke WINE-implementatie: CrossOver waarvan er een gratis proefversie is. Deze bevat optimalisaties om de compatibiliteit van specifieke Windows-applicaties te verbeteren.

Handige websites:

Tip 13: Linux in Windows

Dit werkt ook omgekeerd: met het ingebouwde Windows Subsystem for Linux versie 2 (WSL 2) kun je vanaf Windows 10 (versie 2004) met een echte Linux-kernel werken binnen Windows (Home en Pro). Eigenlijk doet WSL op de achtergrond een beroep op (een uitgeklede versie van) hypervisor Hyper-V, maar daar merk je eigenlijk niets van.

Om WSL in te schakelen, klik je in het startmenu met rechts op Windows PowerShell en kies je Als administrator uitvoeren. Voer daarna de volgende twee commando’s uit:

dism.exe /online /enable-feature /featurename:Microsoft-Windows-Subsystem-Linux /all /norestart

dism.exe /online /enable-feature /featurename:VirtualMachinePlatform /all /norestart

Na het herstarten van je pc voer je in PowerShell de volgende opdrachten uit:

wsl --set-default-version 2

wsl --update

Je bent nu klaar om de gewenste Linux-distributie te installeren. Open hiervoor de Microsoft Store en zoek naar Linux voor distributies als Ubuntu, Debian en Kali Linux. Kies bijvoorbeeld Ubuntu en klik op Installeren of op Downloaden / Openen. Na de installatie vind je Ubuntu in het startmenu. Start Ubuntu op, en vul de velden Username en Password (2x) in. Update de pakketlijst met deze twee opdrachten en bevestig met Y.

sudo apt update

sudo apt upgrade

Om bijvoorbeeld de systeemtool neofetch te installeren, voer je deze opdracht uit:

sudo apt install neofetch

Vervolgens voer je op de Linux-commandline-interface (oftewel terminal) dit commando uit:

neofetch

Tip 14: Grafische Linux

Je kunt nu de geïnstalleerde Linux-applicaties gebruiken vanuit de Linux-terminal, maar ongetwijfeld wil je ook je favoriete grafische Linux-tools kunnen draaien. Voor een betere grafische desktopervaring installeer je een X-server op Windows. Download de server en installeer die met de standaardinstellingen. Start daarna het programma XLaunch in het Windows-startmenu en kies achtereenvolgens Multiple Windows (-1) en Start no client. Vink Disable access control aan en zorg ervoor dat je (Windows-)firewall toestaat dat de server een netwerkverbinding opzet.

Ga nu naar je Ubuntu-terminal en injecteer de benodigde variabele met het commando:

echo export DISPLAY=$(hostname).local:0.0 >> ~/.bashrc

Voer vervolgens deze opdracht uit:

source ~/.bashrc

Dit zou moeten werken. Test het door een grafisch programma te installeren met deze commando’s:

sudo apt update

sudo apt install x11-apps

Waarna je met het commando xeyes de testapplicatie start. Op dezelfde manier kun je nu ook andere grafische applicaties installeren en starten.

Tip 15: Android in Windows

Stel, je hebt een telefoon met een oude Android-versie die weigert bepaalde apps te draaien. Je kunt een gemodificeerde Android-versie installeren, zoals LineageOS of crDroid, maar dit is ingrijpend en ingewikkeld.

Het kan ook anders, door Android in Windows te integreren. Zo heb je meteen een groter scherm en toetsenbord, en kun je omgekeerd ook een oudere Android-versie oproepen als bijvoorbeeld je nieuwe Android-toestel weigert oudere apps te draaien.

Er bestaat hiervoor de ingebouwde oplossing Windows Subsystem for Android, maar helaas trekt Microsoft eind 2024 de stekker uit dit project. Gelukkig zijn er andere degelijke en gebruiksvriendelijke oplossingen zoals LDplayer en BlueStacks.

We kijken kort naar BlueStacks 5, die met diverse Android-versies overweg kan. Download en installeer hem met de vereiste onderdelen. Bij het opstarten van BlueStacks zie je diverse knoppen en functies in de rechterbalk. Hier kun je onder meer de gewenste grafische weergave (renderer) selecteren, en je webcam, microfoon en luidsprekers kiezen. Bij System Apps vind je zelfs het icoon van de officiële Play Store, zodat je na aanmelding eenvoudig apps kunt installeren en gebruiken. In het startmenu vind je bij BlueStacks tevens een Multi-Instance Manager: via Instance / Fresh instance kun je een nieuwe Android-omgeving creëren, met een van de vier beschikbare versies.

Tip 16: Hardware

Compatibiliteitsproblemen kunnen zich niet alleen met bestanden, apps en besturingssystemen voordoen, maar ook op hardwareniveau. Je nieuwe besturingssysteem kan bijvoorbeeld niet overweg met oudere randapparatuur of componenten. Als een firmware-update het probleem niet verhelpt, zoek dan naar een generieke driver of een stuurprogramma van een vergelijkbaar apparaat dat wel ondersteund wordt. Voor veel scanners is er VueScan (gratis proberen met watermerk).

Let op bij het installeren van aanbevolen drivers van onbekende bronnen: vaak werken deze niet, maken ze je systeem instabiel of bevatten ze zelfs malware. Heb je Windows 11, dan kan een stuurprogramma voor Windows 10 of 7 soms werken, eventueel in compatibiliteitsmodus (zie tip 4).

Sommige hardware, zoals PCI-kaarten, netwerkkaarten en oudere printers, bieden geen ondersteuning voor UEFI. In dat geval kan het helpen om de Legacy- of CSM-modus (Compatibility Support Module) in het UEFI/BIOS te activeren. Dit is wel ingrijpend en wellicht niet de moeite waard: je kunt Windows 11 niet meer gebruiken (wegens geen UEFI met Secure Boot) en je moet overschakelen naar MBR-partitiestijl.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen
Mobiliteit

Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Het is verreweg de belangrijkste auto die het merk sinds lange tijd introduceert. Met de nieuwe Renault 5 geeft het merk een flinke slinger aan zijn Renaulution. Een strategie waarmee het merk de snel veranderende automarkt met al zijn facetten omarmt. Technologie, connectiviteit en schone energie: Renault heeft een duidelijk een stip op de horizon geplaatst. De eerste kilometers achter het stuur van de nieuwe Renault 5, die vanaf 27.990 euro bestelbaar is, tonen aan dat de eerste Renaulution-vrucht een absolute gouden zet blijkt te zijn.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Duimpjes gegarandeerd

Begin dit jaar mocht ik er in een studio nabij Parijs al aan snuffelen. De wedergeboorte van een icoon, de nieuwe Renault 5. Goed een half jaar later staat er een knalgele (Jaune Pop) Iconic Cinq uitvoering op mij te wachten. Het merk wil met de nieuwe 5 zowel de oude generatie, zij die zich het origineel nog goed kunnen herinneren, als de jonge garde aanspreken. Een uitdaging, maar mede dankzij designtermen als 'retro futuristisch' heb ik zelden gedurende een intro zoveel enthousiaste reacties mogen ontvangen. Van jong tot oud, van surfer tot mondaine dame. De duimpjes waren haast ontelbaar!

Bekijk onderaan dit artikel een video van de nieuwe Renault 5!

©Irwin Versteegh

Standaard 18 inch

De nieuwe 5 rolt standaard op 18inch-wielen en dat geeft 'm samen met de goede proporties een sterk voorkomen. Stap ik achter het stuur, dan valt direct de lage en sportieve instap op. Ik zak weg in prima gevormd meubilair en dankzij een axiaal verstelbaar stuurwiel is een goede zitpositie snel gevonden. 

🚘Ook interessant: EV-profiel Renault Scenic E-Tech: Is de 'Auto van het Jaar 2024' écht zo goed?

©Irwin Versteegh

Andere zit dan verwacht

Toch moet ik voor de juiste ondersteuning van mijn bovenbenen net iets verder naar achteren gaan zitten. Een kantelbare zitting zou hier uitkomst bieden. Iets wat met name voor passagiers op de achterbank bovendien wat ademruimte zou verschaffen. Achter mijzelf plaatsnemen, zat er namelijk niet in. 

©Irwin Versteegh

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Ruim genoeg voor bagage

De kofferruimte blijkt ook in de praktijk prima bruikbaar. 320 liter is conform het segment en bleek ruim voldoende voor twee handbagage-reiskoffers en twee rugtassen. Staan de voorstoelen vrij ver naar achteren, dan zul je de hoofdsteunen van de achterbankleuning moeten verwijderen als je deze neer wilt klappen. 

©Irwin Versteegh

Vanaf 27.990 euro

De nieuwe Renault 5 komt er met twee accu's en voorlopig twee elektromotoren. Later volgt een derde met zo’n 90 pk. De Urban Range met 40kWh en 327 km range is leverbaar vanaf 27.990 euro. Je krijgt dan een 120 pk sterke elektromotor. De Techno-uitvoering is 2 mille duurder en de compleetste Iconic Cinq kost 31.490 euro. Voor net geen 30 mille stap je in de Comfort Range Techno. Die heeft een 52kWh batterij, een 150 pk sterke motor en een bereik van 410 kilometer volgens de WLTP-testmethode. Standaard zijn een 3-Fase 11kW boordlader, een warmtepomp en een snellaadtijd van 30 minuten. 

©Irwin Versteegh

Overtreft verwachtingen

Gedurende de dynamisch introductie heb ik zo'n 200 kilometer in het Vijfje afgelegd. Uiterst plezierige kilometers welteverstaan, want qua rijkwaliteit en plezier overtreft 'ie mijn verwachtingen. De 5 is zo wendbaar als een dartele poedel! De zeer directe (soms iets te directe) stuurinstallatie zorgt met het lage zwaartepunt van het gloednieuwe – toegewijd EV – AmpR Small platform voor een middenmotor-achtige ervaring. De 5 bijt zich in elke bocht vast, voelt fantastisch wendbaar en mede dankzij – uniek in deze klasse – een mooie Multilink-ophanging voor de achteras ligt de grens ver voorbij die van plezier.

©Irwin Versteegh

MINI-rijders kunnen naar Renault

En dit alles in combinatie met een verrassend verfijnde rijervaring. Binnen de bebouwde kom is-ie verre van 'te stug' en ondanks dat 'ie op een verkeersdrempel soms iets vergevingsgezinder zou mogen zijn, stoort dit niet. De nieuwe 5 blijkt op dit vlak zo goed, dat 'ie zelfs MINI-rijders zou weten te overtuigen. Zeker ook gezien het feit dat hij zich op de snelweg bovendien ontpopt als een fijne cruiser met een C-segment-waardige geluidsisolatie. 

Meer weten over de nieuwe Renault 5? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog. 

Watch on YouTube

 

▼ Volgende artikel
Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het
Huis

Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het

Net zoals je op de pc je scherm kunt delen met een tool als TeamViewer, kun je ook je scherm delen via WhatsApp. Dit lukt zowel in een een-op-eengesprek als in een groepsgesprek. Handig als je iets op je smartphone wilt laten zien of uitleggen.

In drie eenvoudige stappen laten we zien hoe je in WhatsApp je scherm kunt delen, zodat je iets aan een ander kunt laten zien:

  • Videogesprek starten
  • Scherm delen
  • Delen stoppen

Lees ook: Privacy op WhatsApp beschermen: zo doe je dat

1 Videogesprek

Deze functie werkt zowel op de Android-, iOS- als Windows-app, maar alleen als je een videogesprek bent gestart. De optie werkt dus niet tijdens WhatsApp-spraakgesprekken. Heb je een Android-telefoon dan kun je overigens probleemloos je scherm delen met iemand met een iPhone en andersom. Houd er wel rekening mee dat alles wat op je scherm te zien is, zichtbaar wordt voor je gesprekspartner. Kijk dus uit als er bijvoorbeeld bankgegevens, foto’s of andere gevoelige informatie op het scherm staan. Net als de berichten en oproepen, versleutelt WhatsApp de inhoud van schermdeling voor extra beveiliging.

2 Laat de ander meekijken

Nieuw is dat je nu ook de audio van je smartphone op die manier kunt delen. Start een videogesprek op de gebruikelijke manier en je ziet onderaan bij de bedieningsknoppen een pictogram met drie horizontale stippen: tik hierop en klik op Deel scherm (iOS) of Scherm delen (Android). Vervolgens verschijnt er een korte uitleg van deze functie. Ga door en tik op Start uitzending (iOS) of Nu starten (Android). Hierdoor wordt de schermdeling gestart; vanaf nu kan de ander alles volgen wat er bij jou op je scherm gebeurt. Zo kun je bijvoorbeeld teruggaan naar het homescreen en ook andere apps openen terwijl de ander meekijkt. Wanneer je dit scherm verlaat, keer je terug naar het videogesprek in WhatsApp.

Handig om te weten! Ken je deze 8 handigheidjes in WhatsApp al?

3 Schermdeling stoppen

Ook iedereen die deelneemt aan een groepsvideogesprek kan een schermdeling-sessie starten. Er kan echter maar één persoon tegelijk zijn scherm delen. Om op een Android-telefoon te stoppen met delen, keer je terug naar het WhatsApp-videogesprek en tik je op Stoppen met delen. Op de iPhone tik je op het groene pictogram in de linkerbovenhoek van de statusbalk van de iPhone. Daarna tik je op de rode knop in het centrum van het scherm.

Watch on YouTube