ID.nl logo
Werkt de software niet meer? Dit kun je eraan doen!
Huis

Werkt de software niet meer? Dit kun je eraan doen!

Je kunt een oud bestand niet openen, Windows 11 ondersteunt je gedateerde toepassing of apparaat niet meer, Linux wijst je Windows-toepassing af, of je wat oudere Android-smartphone kan niet met die nieuwe game overweg. Een gebrekkige compatibiliteit kan een flinke spelbreker zijn. Gelukkig zijn er oplossingen, vooral voor de wat gevorderde gebruiker.

In dit artikel bespreken we uiteenlopende compatibiliteitsproblemen en hun oplossingen, zoals:

  • Video of bestand opent niet > converteren
  • Programma werkt niet in nieuwe versie OS > compatibiliteitsproblemen oplossen via wizard of handmatig
  • Programma werkt niet in nieuw OS > cross-platformsoftware gebruiken, dualbooten, virtualiseren of emuleren
  • Windows-applicatie in Linux of macOS draaien > WINE, WSL 2

Werkt het niet meer? Lees dan: Hardware up-to-date: zo installeer, update en back-up je drivers

Tip 01: Converteren

Compatibiliteitsproblemen kunnen al op bestandsniveau optreden. Je mediaspeler bijvoorbeeld is up-to-date, maar weigert een videobestand correct af te spelen. Of je tekstverwerker herkent een oud documentformaat niet. Conversie biedt vaak een oplossing. Online diensten zoals Convertio of Zamzar zijn hiervoor geschikt en in beperkte mate gratis te gebruiken. Zamzar bijvoorbeeld ondersteunt ruimt 1100 bestandsformaten, waaronder documenten, archieven en mediabestanden.

Voor mediabestanden zijn er ook gratis desktopapplicaties, zodat je je bestanden niet meer hoeft te uploaden. Voor foto’s bijvoorbeeld kun je XnConvert gebruiken, voor audio is er Switch en voor video Any Video Converter Free.

Tip 02: Andere versies

Soms opent een alternatief programma een bestand wel dat het programma dat je normaal gebruikt weigert. Zo kan de tekstverwerker Writer uit de gratis opensource-kantoorsuite LibreOffice bijvoorbeeld oude doc-bestanden openen. Op www.alternativeto.net vind je talrijke alternatieve applicaties met handige filters als Platform en Open Source.

Om compatibiliteitsproblemen bij andere gebruikers te vermijden, kun je waar mogelijk met universeel gebruikte bestandsformaten werken, zoals pdf. Via een virtuele pdf-printer, zoals de gratis Bullzip PDF Printer kun je zowat elk document in pdf-formaat gieten.

Heb je veel oude bestanden die een nieuwe of bijgewerkte versie van een applicatie niet accepteert, overweeg dan een downgrade. Je installeert dan een oudere versie van het programma. Soms is dat mogelijk naast de actuele versie.

Een populaire site voor oude programmaversies is www.oldversion.com, met wel 30.000 versies van 2000 verschillende programma’s. In tips 3 t/m 5 geven we enkele oplossingen voor als je besturingssysteem deze oudere software weigert op te starten.

Handige websites:

Tip 03: Compatibiliteitswizard

De meeste compatibiliteitsproblemen spelen zich op applicatieniveau af: je moderne besturingssysteem (we gaan hier uit van Windows 11 of 10) wil een oude toepassing misschien niet draaien. Hiervoor kun je eerst de hulp van Windows inroepen. Klik met rechts op de snelkoppeling van het programma en kies Meer opties weergeven / Compatibiliteitsproblemen oplossen (bij Windows 10 klik je gelijk op Compatibiliteitsproblemen oplossen). Antwoord Ja op de vraag van de probleemoplosser en geef aan welk probleem je precies ondervindt. Afhankelijk van je keuze analyseert de wizard enkele instellingen. Met wat geluk kun je de juiste aanpassingen meteen doorvoeren. In sommige gevallen is het nodig dat je eerst nog enkele extra vragen beantwoordt.

Tip 04: Handmatige modus

Lukt het de probleemoplosser niet om de applicatie te draaien, probeer het dan handmatig. Klik opnieuw met rechts op de snelkoppeling en kies Meer opties weergeven / Eigenschappen (in Windows 10 kies je gelijk Eigenschappen). Open het tabblad Compatibiliteit en pas de nodige instellingen aan om het programma alsnog te laten werken met je besturingssysteem en hardware.

Zet een vinkje bij Dit programma uitvoeren in compatibiliteitsmodus voor en selecteer de Windows-versie die met deze applicatie compatibel is. Voor grafische toepassingen kan het helpen de optie Gereduceerde kleurenmodus te selecteren en bijvoorbeeld 8-bits (256) kleur in te stellen. Probeer voor zover beschikbaar ook deze opties:

  • Met beeldschermresolutie van 640 x 480 uitvoeren;

  • Optimalisaties voor volledig scherm uitschakelen;

  • Dit programma als Administrator uitvoeren;

  • Dit programma registreren voor opnieuw opstarten;

  • Gebruik verouderde weergave ICC-kleurbeheer

Klik eventueel op Hoge DPI-instellingen wijzigen en pas de schaalbaarheidsmodus aan. Bevestig met OK om deze wijzigingen voor je eigen account door te zetten of klik op Instellingen voor alle gebruikers wijzigen als je dit ook voor medegebruikers wilt doen. Via deze support-pagina van Microsoft vind je uitleg bij deze opties, maar je zult wellicht toch wat moeten experimenteren.

Tip 05: Speciale ingrepen

In sommige oude programma’s zit de directe locatie van bepaalde benodigde bestanden in de programmacode (hardcoded zoals dat heet) waardoor deze niet starten in een modern besturingssysteem. Als een toepassing data bijvoorbeeld wil bewaren in een map als C:\Documents and Settings, terwijl Windows 11 dit omleidt naar bijvoorbeeld C:\Users, open dan de Opdrachtprompt als administrator en voer het volgende commando uit:

mklink /D C:\Documents and Settings C:\Users

Let op: de map C:\Documents and Settings mag in dit geval nog niet bestaan. Wanneer een applicatie vervolgens C:\Documents and Settings probeert te bereiken, zal Windows deze omleiden naar C:\Users, zonder dat de toepassing dit merkt.

Specifiek voor oude 16bit-toepassingen bestaat er ook een geavanceerde truc. Helaas werkt deze truc niet in Windows 11, omdat dit besturingssysteem volledig 64 bit is en zulke toepassingen niet kan draaien. Gebruik je nog de 32bit-versie van Windows 10 (Windows-toets+Pause vertelt je dit bij Type systeem), probeer dan het volgende. Druk op Windows-toets+R en voer optionalfeatures uit. Open de rubriek Oude onderdelen, vink NTVDM (NT Virtual DOS Machine) aan en bevestig met OK. Open vervolgens de Opdrachtprompt als administrator en voer het volgende commando uit:

fondue.exe /enable-feature:NTVDM

Bevestig met Enter en met Dit onderdeel installeren. Ter informatie: fondue staat voor Features ON Demand User Experience.

Tip 06: Cross-platform

Tot nu toe hebben we ons gericht op zogeheten legacy-software die niet langer goed werkt op een nieuwere versie van je besturingssysteem. Het kan echter ook voorkomen dat je wilt overschakelen naar een ander besturingssysteem, waar je vertrouwde programma’s helaas niet beschikbaar zijn.

Om dit te voorkomen, kun je proberen zoveel mogelijk te werken met applicaties die onder verschillende platformen draaien. Veel populaire, en vaak gratis tools en diensten zijn beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. Laat alvast de volgende lijst met twintig populaire cross-platform tools je inspireren: Audacity, Bitwarden, Blender, digiKam, Dropbox, FileZilla, Firefox, GIMP, HandBrake, Slack, Inkscape, Kdenlive, Krita, LibreOffice, Nextcloud, OBS Studio, Shotcut, TeamViewer, Thunderbird en VLC media player. Ook webdiensten als OneDrive en Google Drive zijn cross-platform te gebruiken, hoewel je voor toegang vanuit Linux dan een tool als Rclone dient te gebruiken.

Er zullen helaas ook altijd programma’s en diensten zijn die niet beschikbaar zijn op een ander besturingssysteem. In dat geval kun je proberen dat besturingssysteem naar je vertrouwde omgeving te halen. Die mogelijkheden bespreken we in de rest van dit artikel: dualboot, virtualiseren, emuleren en de implementatie van compatibiliteitslagen.

Tip 07: Dualboot

Een technisch complexe oplossing is een dualboot-opstelling. Hierbij installeer je een extra besturingssysteem naast het huidige. Dit kan een willekeurige Linux-distributie zijn die je kunt vinden via Distrowatch.com of een oudere Windows-editie die je nog hebt. Je kunt ook een schijfkopiebestand voor Windows 8.1 of 10 downloaden. Of je zoekt op de site van het Internet Archive naar de gewenste Windows-editie samen met het trefwoord iso, bijvoorbeeld Windows XP iso of Windows Vista iso. Je installeert deze wel op eigen risico. Deels omdat er geen veiligheidsupdates meer zijn, maar vooral omdat je niet weet wat er met zo’n bestand is uitgespookt als het niet rechtstreeks van Microsoft komt.

Plaats zo’n iso-bestand op een usb-stick en zorg dat je hiermee je systeem kunt opstarten. Dit kan bijvoorbeeld met het gratis, portable Ventoy. Pak het gedownloade zip-bestand uit en dubbelklik op Ventoy2Disk.exe. Verwijs bij Apparaat naar je (lege) usb-stick en druk op Installeren. In Verkenner vind je de partitie Ventoy en je kopieert het gewenste iso-bestand naar deze partitie, en dat mogen trouwens ook meerdere iso-bestanden tegelijk zijn. Via de website van Ventoy lees je hoe je Ventoy compatibel maakt met een systeem waarop de functie Secure Boot actief is.

Voordat je je pc met deze usb-stick opstart, maak je het best eerst een complete schijfback-up, bijvoorbeeld met (de gratis editie van) EaseUS Todo Backup. Maak ook schijfruimte vrij voor het extra besturingssysteem, bijvoorbeeld met Schijfbeheer (druk op Windows-toets+R en voer diskmgmt.msc uit). Tijdens de set-up verwijs je dan naar deze vrije ruimte.

Tip 08: Virtualiseren

Dualboot is niet alleen complex, je kunt ook maar één besturingssysteem tegelijk draaien en het is afwachten of je zo bijvoorbeeld XP op een modern toestel aan de praat krijgt. Voor de meeste scenario’s is virtualisatie daarom een handigere oplossing. Degelijke en gratis tools hiervoor zijn Oracle VM VirtualBox en VMware Workstation Player. Beide kunnen een besturingssysteem als Linux of een (oudere) Windows-versie in een virtuele machine draaien, met je vertrouwde Windows als gastheer. We tonen hoe je met Workstation Player een 64bit-versie van Windows XP virtualiseert (we vonden deze versie via het Internet Archive).

Download en installeer Workstation Player en start hem op. Kies Create a New Virtual Machine. Selecteer Installer disc image file (iso) en verwijs via Browse naar het gedownloade iso-bestand. Vul de Windows-productkey in (zoek die eventueel ook via het Internet Archive) en druk op Next. Geef een naam en een geschikte locatie voor je virtuele machine op en klik op Next. Een schijfruimte van 40 GB is ruim voldoende. Klik weer op Next. Via Customize Hardware kun je eventueel onder meer de hoeveelheid geheugen (1024 MB) en het aantal processors (1) aanpassen. Rond af met Finish.

Tip 09: VMware Player

Als het goed is, begint meteen de installatie van Windows XP en kun je even later aan de slag met je virtuele XP. Met Ctrl+Alt haal je de muiscursor weg uit je virtuele omgeving. Om onder meer het venster van de virtuele machine beter te schalen, installeer je het best ook de VMware Tools, voor zover dit niet reeds automatisch is gebeurd. Klik linksboven op Player en kies Manage / Install VMware Tools.

Hoe krijg je nu je oude applicatie in je virtuele XP-omgeving? Selecteer via de Player-knop Manage / Virtual Machine Settings en open het tabblad Options. Selecteer Shared Folders en zet deze op Always enabled. Klik op Add, daarna op Next en Browse, en verwijs naar de map op je pc waar de applicatie zich bevindt. Geef een naam aan de gekoppelde virtuele map, druk op Next en op Finish.

Terug in Windows XP start je de Verkenner (Windows-toets+E) en vul je in de adresbalk in: \\vmware-host\Shared Folders\<naam-gekoppelde-virtuele-map>. Hier vind je de applicatie die je met een dubbelklik in XP kunt installeren en gebruiken.

Tip 10: Emuleren

Virtualisatie mag dan eenvoudiger zijn dan dualboot, het blijft een gedoe als je alleen een paar oude DOS-programma’s of -games op je moderne Windows 11-machine wilt draaien. Een eenvoudigere oplossing is dan emulatie. Terwijl een virtualisatieprogramma de meeste hardware rechtstreeks aanspreekt, vertaalt een emulator de instructies van de applicaties naar instructies die de hardware van je gastheer-systeem kan verwerken. Deze extra vertaalslag kan wel voor wat extra overhead zorgen, wat de prestaties nadelig kan beïnvloeden.

Een van de beste emulators voor een oude Intel x86-pc is 86Box, maar deze laat zich lastig configureren. Het is een low-level-emulator, wat betekent dat hij nauwgezet talrijke specifieke hardwarecomponenten kan simuleren. Als je gewoon oude apps wilt draaien, vinden wij DOSBox handiger. En voor wie op zoek is naar enkele leuke proefkonijnen, op www.myabandonware.com vind je duizenden oude DOS-games via Platform / DOS.

Handige websites:

Nog oude consoles thuis liggen?

Duik weer eens in de wereld van weleer!

Tip 11: DOSBox

DOSBox is eigenlijk een opdrachtregeltool. Om een DOS-applicatie te starten, plaats je het bijbehorende bestand (of bestanden) in een afzonderlijke submap, bijvoorbeeld onder de standaard installatiemap c:\dosbox. Dubbelklik op DOSBox.exe en voer in het commandovenster de opdracht mount c c:\dosbox uit om een virtueel C-station aan deze map te koppelen. Voer daarna achtereenvolgens de commando’s c: en dir uit om de mapinhoud te zien. Open de gewenste submap met de opdracht cd <naam_submap>. Typ de naam van het exe-bestand en bevestig met Enter om het op te starten. Handig weetje: met Ctrl+11 en Ctrl+12 pas je de uitvoersnelheid aan.

Voor wie dit te complex vindt, zijn er grafische interfaces voor DOSBox zoals AmpShell. Start AmpShell, druk op Ja en verwijs naar de map met je DOSBox.exe-bestand. Vul een categorienaam in (bijvoorbeeld DOS-games) en bevestig met Add this category. Klik met rechts in het lege venster, kies Add a game en navigeer via het bovenste vergrootglasicoon naar een gedownloade en uitgepakte DOS-game. Geef een naam aan de game en bevestig met Add this game. Met een dubbelklik start je het spel en met de Windows-toets ontsnap je weer uit je game-omgeving.

Gameconsoles Er bestaan niet alleen emulatoren voor X86-pc’s, maar ook voor oude gameconsoles. De meeste laten zich snel installeren en zijn gebruiksvriendelijk. Online vind je allerlei handleidingen en actieve community’s. In plaats van iso-bestanden, zoals voor desktop-besturingssystemen, heb je voor games meestal ROM’s nodig. Dit zijn softwarekopieën van de gamecartridges of schijven. Bekende emulatoren zijn onder meer MAME voor klassieke arcadespellen en LaunchBox.

Tip 12: WINE

Stel, Linux of macOS is je favoriete besturingssysteem, maar je wilt geregeld een Windows-applicatie draaien. Een mogelijke oplossing is WINE: geen emulator en ook geen hypervisor, maar een opensource-compatibiliteitslaag die Windows-(API-)aanroepen direct naar Linux-systeemoproepen vertaalt (POSIX).

Laten we uitgaan van een Linux Ubuntu-distributie. Open de terminal en voer eerst de volgende commando’s uit:

sudo apt upgrade

Voeg de officiële WINE-pakketlijst toe met deze opdrachten:

sudo dpkg --add-architecture i386

wget -nc https://dl.winehq.org/wine-builds/winehq.key

sudo mv winehq.key /usr/share/keyrings/winehq-archive.key

sudo sh -c 'echo "deb [signed-by=/usr/share/keyrings/winehq-archive.key] https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu/ $(lsb_release -cs) main" > /etc/apt/sources.list.d/winehq.list'

Update eerst de pakketlijst:

sudo apt update

En installeer daarna WINE met:

sudo apt install --install-recommends winehq-stable

Bevestig met Y en check de versie met:

wine --version

Voor een snellere configuratie voer je nog het volgende uit:

sudo apt install winetricks

sudo apt update

Start de tool met de opdracht winetricks, kies Select the default wineprefix en Run wincfg, en bevestig met OK, waarna je de gewenste Windows-versie selecteert.

Je kunt nu een Windows-applicatie installeren met:

cd /<pad-installatiebestand>

wine <naam-installatiebestand>.exe

De applicatie opstarten gaat zo:

cd ~/.wine/drive_c/Program\ Files/<naam-applicatie>

wine <naam-applicatie>.exe

Of start Winetricks op je desktop, kies Install an application en selecteer de gewenste toepassing.

Er is ook een commerciële, gebruiksvriendelijke WINE-implementatie: CrossOver waarvan er een gratis proefversie is. Deze bevat optimalisaties om de compatibiliteit van specifieke Windows-applicaties te verbeteren.

Handige websites:

Tip 13: Linux in Windows

Dit werkt ook omgekeerd: met het ingebouwde Windows Subsystem for Linux versie 2 (WSL 2) kun je vanaf Windows 10 (versie 2004) met een echte Linux-kernel werken binnen Windows (Home en Pro). Eigenlijk doet WSL op de achtergrond een beroep op (een uitgeklede versie van) hypervisor Hyper-V, maar daar merk je eigenlijk niets van.

Om WSL in te schakelen, klik je in het startmenu met rechts op Windows PowerShell en kies je Als administrator uitvoeren. Voer daarna de volgende twee commando’s uit:

dism.exe /online /enable-feature /featurename:Microsoft-Windows-Subsystem-Linux /all /norestart

dism.exe /online /enable-feature /featurename:VirtualMachinePlatform /all /norestart

Na het herstarten van je pc voer je in PowerShell de volgende opdrachten uit:

wsl --set-default-version 2

wsl --update

Je bent nu klaar om de gewenste Linux-distributie te installeren. Open hiervoor de Microsoft Store en zoek naar Linux voor distributies als Ubuntu, Debian en Kali Linux. Kies bijvoorbeeld Ubuntu en klik op Installeren of op Downloaden / Openen. Na de installatie vind je Ubuntu in het startmenu. Start Ubuntu op, en vul de velden Username en Password (2x) in. Update de pakketlijst met deze twee opdrachten en bevestig met Y.

sudo apt update

sudo apt upgrade

Om bijvoorbeeld de systeemtool neofetch te installeren, voer je deze opdracht uit:

sudo apt install neofetch

Vervolgens voer je op de Linux-commandline-interface (oftewel terminal) dit commando uit:

neofetch

Tip 14: Grafische Linux

Je kunt nu de geïnstalleerde Linux-applicaties gebruiken vanuit de Linux-terminal, maar ongetwijfeld wil je ook je favoriete grafische Linux-tools kunnen draaien. Voor een betere grafische desktopervaring installeer je een X-server op Windows. Download de server en installeer die met de standaardinstellingen. Start daarna het programma XLaunch in het Windows-startmenu en kies achtereenvolgens Multiple Windows (-1) en Start no client. Vink Disable access control aan en zorg ervoor dat je (Windows-)firewall toestaat dat de server een netwerkverbinding opzet.

Ga nu naar je Ubuntu-terminal en injecteer de benodigde variabele met het commando:

echo export DISPLAY=$(hostname).local:0.0 >> ~/.bashrc

Voer vervolgens deze opdracht uit:

source ~/.bashrc

Dit zou moeten werken. Test het door een grafisch programma te installeren met deze commando’s:

sudo apt update

sudo apt install x11-apps

Waarna je met het commando xeyes de testapplicatie start. Op dezelfde manier kun je nu ook andere grafische applicaties installeren en starten.

Tip 15: Android in Windows

Stel, je hebt een telefoon met een oude Android-versie die weigert bepaalde apps te draaien. Je kunt een gemodificeerde Android-versie installeren, zoals LineageOS of crDroid, maar dit is ingrijpend en ingewikkeld.

Het kan ook anders, door Android in Windows te integreren. Zo heb je meteen een groter scherm en toetsenbord, en kun je omgekeerd ook een oudere Android-versie oproepen als bijvoorbeeld je nieuwe Android-toestel weigert oudere apps te draaien.

Er bestaat hiervoor de ingebouwde oplossing Windows Subsystem for Android, maar helaas trekt Microsoft eind 2024 de stekker uit dit project. Gelukkig zijn er andere degelijke en gebruiksvriendelijke oplossingen zoals LDplayer en BlueStacks.

We kijken kort naar BlueStacks 5, die met diverse Android-versies overweg kan. Download en installeer hem met de vereiste onderdelen. Bij het opstarten van BlueStacks zie je diverse knoppen en functies in de rechterbalk. Hier kun je onder meer de gewenste grafische weergave (renderer) selecteren, en je webcam, microfoon en luidsprekers kiezen. Bij System Apps vind je zelfs het icoon van de officiële Play Store, zodat je na aanmelding eenvoudig apps kunt installeren en gebruiken. In het startmenu vind je bij BlueStacks tevens een Multi-Instance Manager: via Instance / Fresh instance kun je een nieuwe Android-omgeving creëren, met een van de vier beschikbare versies.

Tip 16: Hardware

Compatibiliteitsproblemen kunnen zich niet alleen met bestanden, apps en besturingssystemen voordoen, maar ook op hardwareniveau. Je nieuwe besturingssysteem kan bijvoorbeeld niet overweg met oudere randapparatuur of componenten. Als een firmware-update het probleem niet verhelpt, zoek dan naar een generieke driver of een stuurprogramma van een vergelijkbaar apparaat dat wel ondersteund wordt. Voor veel scanners is er VueScan (gratis proberen met watermerk).

Let op bij het installeren van aanbevolen drivers van onbekende bronnen: vaak werken deze niet, maken ze je systeem instabiel of bevatten ze zelfs malware. Heb je Windows 11, dan kan een stuurprogramma voor Windows 10 of 7 soms werken, eventueel in compatibiliteitsmodus (zie tip 4).

Sommige hardware, zoals PCI-kaarten, netwerkkaarten en oudere printers, bieden geen ondersteuning voor UEFI. In dat geval kan het helpen om de Legacy- of CSM-modus (Compatibility Support Module) in het UEFI/BIOS te activeren. Dit is wel ingrijpend en wellicht niet de moeite waard: je kunt Windows 11 niet meer gebruiken (wegens geen UEFI met Secure Boot) en je moet overschakelen naar MBR-partitiestijl.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Lucid Air: lijkt een hoogstaand stukje technologie, maar presteert gemiddeld
Mobiliteit

Lucid Air: lijkt een hoogstaand stukje technologie, maar presteert gemiddeld

Er is een handjevol Amerikaanse start-ups dat net als Tesla onze wereld met hightech elektrische voertuigen een stukje mooier en schoner wil maken. Denk aan Fisker, Canoo of Rivian. Soms met succes, maar gezien het recente faillissement van Fisker niet zonder risico. Een kanshebber is echter Lucid. Mede dankzij de nodige liquiditeit uit Saoedi-Arabië, een partnership met Aston Martin en een top-engineer die aan de wieg van de Tesla Model S stond. Irwin van InstaAutoVlog reed dan ook met de Lucid Air en vertelt er in dit artikel en video meer over.

Extreem lage CW-waarde

Met een lengte van 4,97 meter en een breedte van 1,93 meter concurreert de Air met auto’s als de Tesla Model S of de BMW i5. Opvallend is echter het hoogteverschil. De Air is met 1,41 meter zo’n tien centimeter lager dan de BMW, iets wat ongetwijfeld met de zeer lage CW-waarde van de Air heeft te maken. Deze bedraagt slechts 0,21 en dat moet een gunstig effect op het energieverbruik en dus ook de maximale range hebben. 

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Op de bok 

Die lage CW-waarde staat een enigszins comfortabele instap in de weg, zeker gezien de hedendaagse tendens van auto's met een hogere instap. Het zitcomfort is daarentegen goed. De stoelen zijn fors en goed gevormd en het enige wat opvalt is de wat 'op de bok'-zitpositie. Dit is het gevolg van de batterij die in de bodem is verwerkt, waardoor de stoel niet lager gezet kan worden. 

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Toonbeeld van fraaie materialen

In het interieur is de Lucid Air, zelfs bij het instapmodel, een toonbeeld van fraaie materialen als velours, echt leder en fraaie stiksels. De afwerking staat op een hoog niveau, maar teleurstellend (qua kwaliteitsbeleving) zijn de enigszins gammele schakelaars ten behoeve van de climate control en die op het stuurwiel. 

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Scherm swipen 

Kijken we naar de drie displays, dan zien we dat de Air in de basis al wat ouder is. De menustructuur is prima, de werking ook. Met name de matige snelheid ervan valt tegen en de opstartprocedure van bijvoorbeeld het navigatiesysteem mag vlotter. Fraai is wel het digitale instrumentarium en het verticale scherm wat lager op de middenconsole. Hier kun je de auto naar smaak finetunen. Een leuke gadget is de mogelijkheid om dit scherm omhoog te swipen, waarna je er extra opbergruimte achter aantreft. 

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Ruim en riant

Achterin is de Air comfortabel. Voor wat betreft de zit-, been- en ook zeker de hoofdruimte overklast 'ie de BMW én Tesla. Ook de kofferruimte is met 480 of maximaal 1835 liter fors en er voorin ook nog opslagruimte, ook wel bekend als frunk. De inhoud hiervan is met 285 liter uiterst riant. 

©Irwin Versteegh - Duijnstee

1251pk 

De Air is in vier smaken leverbaar. Als geteste RWD Pro met 442 pk en 747km range, als AWD Touring met 629 pk en 725 km range, AWD Grand Touring met 812 pk en 839 km range en als topper de AWD Sapphire met een duizelingwekkende 1251 pk. De eerste twee versies hebben een 92kWh batterij, een 22kW boordlader en een DC-pieksnelheid van 200kW, mede dankzij 800volt-technologie. Vanaf de Grand Touring zien we echter een immense 112kWh-accu en ligt ook de DC-snelheid hoger met een maximum van 253kW.  

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Premium rijdynamiek

Voor de test is gereden met een oud model Pro. In tegenstelling tot de nu leverbare Pro is deze auto van een extra elektromotor op de vooras voorzien. Net als met het interieur heeft Lucid zich met de Air gefocust op sportieve en premium rijeigenschappen, iets waarin ze zeker zijn geslaagd.

De auto rijdt prettig, is aangenaam stabiel en ook de rijdynamiek, het stuurgevoel en balans zijn op niveau. Toch is het niet een auto die uitnodigt. Zo betrekt een BMW i5 je meer bij het rijden, terwijl de Model S dankzij luchtvering rondom (de Lucid Air heeft een normaal onderstel) een iets betere allrounder is. 

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Minder zuinig dan verwacht

Waar 'ie wel excelleert is de rechtuit-stabiliteit en het rijcomfort op hogere snelheid. Iets wat je, dankzij de ingenieuze techniek, die in eigen huis is ontwikkeld en waardoor het merk als hofleverancier voor toekomstige elektrische Aston Martins mag worden gezien, zelfs lang moet vol kunnen houden.

De praktijk? Iets minder gunstig dan gedacht. De Lucid Air Pro AWD verbruikte gedurende de test gemiddeld 17kWh/100km. Vergelijkbaar met de BMW i5 die ik eerder heb getest en zelfs iets onzuiniger dan de Tesla Model S Long Range. 

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Video

Meer weten en zien over de Lucid Air? Bekijk dan de video:

Watch on YouTube

  

▼ Volgende artikel
Zo zet je reclame op je LG televisie uit
Huis

Zo zet je reclame op je LG televisie uit

Sinds dit jaar toont LG op het Home-scherm van webOS en de screensaver niet alleen content-gerelateerde aanbevelingen, maar ook commerciële reclames, bijvoorbeeld voor sportwinkels en automerken. Vind je die advertenties storend? Gelukkig kun je ze met een paar instellingen uitschakelen!

In dit artikel lees je:

  • Hoe je reclame op het Home-scherm van je LG-tv uitschakelt
  • Hoe je inhoudsaanbevelingen en promoties uitschakelt
  • Hoe je advertenties op de screensaver verwijdert
  • Hoe je de tracking van je kijkgedrag beperkt

Lees ook: Zo optimaliseer je de beeldkwaliteit van een LG-televisie

Reclame op het Home-scherm van smart tv’s is niets nieuws, maar tot nu toe bleef dit beperkt tot content-gerelateerde aanbevelingen, zoals een nieuwe Disney+ of Prime Video-serie. Dit soort aanbevelingen kunnen we nog accepteren – tot op zekere hoogte. Want de manier waarop LG tijdens de meest recente Streaming Week bijna het complete Home-scherm vulde met reclame hiervoor, daar was ook niet iedereen blij mee. En LG is dit jaar nog verder gegaan door ook commerciële advertenties te tonen, zoals voor een sportwinkel en een automerk. Voor veel mensen is dat echt een stap te ver.

Deze reclames kun je gelukkig uitschakelen via de instellingen. Voor de duidelijkheid, reclames die verschijnen op live tv-zenders, YouTube of in FAST-kanalen (Free Ad-supported Streaming Television) schakel je hiermee niet uit. Het gaat enkel om de reclames die LG zelf toont binnen webOS.

De belangrijkste advertenties uitschakelen

Ga naar de instellingen, Algemeen, Systeem, Aanvullende instellingen, Startpagina-instellingen. Schakel in elk geval Home-promotie uit. Daarmee verdwijnt alle reclame bovenaan het Home-scherm. In plaats daarvan krijg je een eenvoudig sfeerscherm te zien met een link Ga naar Apps.

©Eric Beeckmans

Inhoudsaanbevelingen uitschakelen

Wie nog een stap verder wil gaan, dan kun je ook de inhoudsaanbevelingen uitschakelen. Dat doe je door in Algemeen, Systeem, Aanvullende instellingen, Startpagina-instellingen de instelling Inhoudsaanbeveling uit te vinken. Daarmee wordt de onderste rij aanbevelingen op het Home-scherm vervangen door een rij tips. De meest linkse tegel blijft verwijzen naar de laatst gebruikte bron (Recente Invoer). Ook de aanbevelingen die webOS toont als je verder naar onder scrolt worden dan verborgen. Het Home-scherm beslaat zo nog maar één pagina. Als je de aanbevelingen zelden gebruikt is dat zeker een aanrader.

©Eric Beeckmans

Promoties in Ouderlijk toezicht uitschakelen

Voor de volledigheid ga je ook even langs Algemeen, Systeem, Veiligheid (Ouderlijk toezicht). Onderaan in die instellingen vink je Aanbevelingen en promotie startscherm uit.

©Eric Beeckmans

Screensaver-promoties uitschakelen

Ook op de screensaver kan LG reclame tonen. Vooral voor oled-schermen is dat irritant, want die springen vrij snel naar de screensaver. Gelukkig kun je ook deze reclame uitschakelen, zodat de screensaver een neutraal uiterlijk krijgt. Daarvoor ga je naar Algemeen, Systeem, Aanvullende instellingen en vink je Schermbeveiliging promotie uit.

©Eric Beeckmans

Tracking beperken

Wie alle instellingen hierboven heeft uitgeschakeld, wordt al niet meer lastiggevallen door reclame op het Home-scherm. Wil je echt nog een stap verder gaan, dan zijn er nog een aantal opties. Dat tv’s ons kijkgedrag volgen is bekend, dat is uiteraard nodig als je persoonlijke aanbevelingen wil krijgen. Wil je dat soort zaken echt maximaal beperken, dan kan dat.

Ga naar de instellingen Privacy en voorwaarden, Advertentie. Daar kun je de AD ID van de tv resetten, en vervolgens Ad-tracking beperken aanvinken.

©Eric Beeckmans

Extra privacy-opties

Tot slot kun je in Privacy en voorwaarden, Gebruikersovereenkomsten een aantal zaken uitschakelen. Nadat je dat gedaan hebt, zal de tv herstarten. Wat mag je uitschakelen? Alles behalve het eerste item, de Gebruiksvoorwaarden.

Wat zeker uit mag:

Overeenkomst voor op interesses gebaseerde advertenties

Overeenkomst voor marketingcommunicatie

Wat uit mag als je je kijkgedrag niet wilt laten tracken, en/of als je geen spraakgegevens wilt delen (in dat geval kun je geen spraakcommando’s meer geven of zoekopdrachten inspreken).

Overeenkomst inzake Gegevens over het kijkgedrag

Spraakgegevens

©Eric Beeckmans

Door de bovenstaande stappen te volgen, kun je de meeste reclames op je LG-tv uitschakelen en het Home-scherm weer overzichtelijk maken. Hoewel het uitschakelen van deze advertenties de ervaring een stuk rustiger maakt, blijft het belangrijk om te weten dat je kijkgedrag nog steeds gevolgd kan worden voor persoonlijke aanbevelingen. Als je dat wilt beperken, kun je ook de trackinginstellingen aanpassen. Zo heb je meer controle over wat je ziet en deelt, en maak je jouw kijkervaring precies zoals jij het wilt.