ID.nl logo
Weet je het even niet meer? Deze 15 handige AI-tools bieden hulp
© Timeless_art - stock.adobe.com
Huis

Weet je het even niet meer? Deze 15 handige AI-tools bieden hulp

Met de komst van ChatGPT eind 2022 heeft AI zijn weg gevonden naar vrijwel elke pc en smartphone. Niet alleen voor creatieve tekstmanipulaties, maar ook voor het genereren of bewerken van afbeeldingen, muziek, video en meer.

Maak kennis met 15 (nog) niet zo bekende, leuke of handige apps en diensten die je gratis kunt gebruiken of op z'n minst kunt uitproberen:

  • Personage creëren
  • Reis plannen
  • Programmacode schrijven
  • Radio luisteren
  • Eigen liedjes maken
  • Eigen stem klonen
  • Foto's vergroten of verkleinen
  • Afbeeldingen genereren
  • Video's genereren

Nog meer tools vind je in dit artikel: AI zit niet stil: nieuwe toepassingen op het gebied van muziek, video en tekst

1 Personages

Je kunt chatbots als ChatGPT, Copilot en Gemini in een specifieke stijl van een bepaald personage laten antwoorden, maar bij character.ai vind je tientallen kant-en-klare personages, elk met hun eigen kenmerken en stijl. Typ de naam van een personage, zoals Doom Slayer of Albert Einstein, en start een dialoog, volledig in lijn met het gekozen personage. Of klik op Create en beschrijf zelf de eigenschappen van je personage.

2 Op reis

Als je een leuke reisroute of citytrip zoekt zonder reisgidsen of blogs uit te hoeven pluizen, dan komt Roam Around goed van pas (ook als mobiele app). Voer je bestemming, startdatum en aantal dagen in, en je krijgt een kant-en-klaar voorstel voor een reisroute. Klik op View map om de bestemmingen op de kaart te bekijken. De reisroutes zijn meestal rijk gevuld met tips, maar je kunt chatbot Layla (ook in het Nederlands) vragen om een meer relaxte planning. De trip kun je als pdf downloaden.

Wat je ook nodig hebt op reis

Je vakantie begint bij bol

3 Code

Als je ambitie hebt om je eigen programmacode te schrijven maar extra hulp nodig hebt, dan kan de site ZZZ Code AI je van dienst zijn. Je vindt hier verschillende modules, bijvoorbeeld om vragen te stellen, om code te genereren en te converteren, en om code toe te lichten. Stel, je wilt code laten genereren. Klik dan op de gewenste generator, bijvoorbeeld C#, CSS, HTML, Java, PHP of Python. Omschrijf nauwkeurig welke code je zoekt en geef de gewenste commentaartaal aan, bijvoorbeeld Nederlands. Druk op Execute om de code te genereren.

Of probeer het gewoon zelf: Leren programmeren? Met deze tools is coderen geen geheimcode meer

4 Training

AI-tools werken door intensieve training van een neuraal netwerk. Dankzij Teachable Machine kun je zelf snel zo’n netwerk trainen, met eigen afbeeldingen of audio. Stel, je wilt het model leren om je eigen huisdier te herkennen. Upload dan zoveel mogelijk foto’s van je huisdier naar de eerste groep, alsmede een reeks foto’s van andere (gelijkaardige) dieren naar de tweede. Klik op Model trainen en zet bij Voorbeeld bekijken de optie Invoer op Aan (Webcam of Bestand). Zo kun je direct met nieuwe foto’s testen hoe goed het model je huisdier herkent.

5 AI-detectie

Docenten zijn niet altijd blij met AI omdat het lastig is te beoordelen in hoeverre de ingediende teksten afkomstig zijn uit het creatieve brein van de student. Gelukkig zijn er detectietools als GPTZero die hierbij kunnen helpen. Plak de tekst in het veld of upload deze (maximaal vijfduizend tekens in de gratis versie) en klik op Check Origin om de tool een inschatting te laten maken of de tekst door een mens of door een AI-chatbot is gegenereerd. Houd er wel rekening mee dat deze en soortgelijke tools het niet altijd bij het juiste eind hebben.

6 Radio

Binnenkort wordt het eerste nieuwsnetwerk gelanceerd dat volledig door AI wordt gegenereerd (Channel 1). Maar de eerste radiostations op basis van AI zijn er al, zoals Futuri AudioAI (voorheen RadioGPT). Zowel de muziekkeuze als de aankondigingen zijn gegenereerd door AI. Deze technologie wordt geleverd door Futuri, dat trendy onderwerpen opspoort in sociale media- en nieuwsbronnen om vervolgens muziek te selecteren en scripts te produceren inclusief AI-spraaktechnologie.

7 Songs

Als je graag een eigen liedje wilt maken, maar geen inspiratie hebt, geen instrument bespeelt en niet kunt zingen, dan is Suno de oplossing. Je hoeft slechts het onderwerp goed te beschrijven en eventueel het gewenste genre en tempo aan te geven. Zodra je op Create drukt, is je song klaar, verschijnt er een bijpassende afbeelding en tekst, en kun je het beluisteren. Een andere optie is Custom, waarbij je zelf de songtekst invoert en de muziekstijl beschrijft. Je kunt het resultaat als mp3 of mp4 downloaden. Met een gratis registratie kun je een tiental liedjes maken.

8 Stemkloon

Met Speechify kun je (na aanmelding) experimenteren met je eigen stem. Eerst laat je je stem analyseren. Druk daarvoor op de knop Import my voice en op Start recording, en spreek een willekeurige tekst gedurende minstens een minuut in. Je kunt ook op Choose a file klikken en een stemopname uploaden (van jezelf of iemand anders). Vervolgens klik je op Import voice. Even later wordt je stem toegevoegd en kun je willekeurige tekst, in principe in elke taal, typen of plakken (maximaal duizend tekens in de gratis versie). Tot slot kun je via Generate Audio de tekstopname in je eigen stem beluisteren.

Je eigen stem klonen?

Een goede microfoon is een must

9 Optimalisatie

Omdat AI sterk is in patroonherkenning, kan het ook goed worden ingezet om audio- en stemopnames te optimaliseren door storende achtergrondgeluiden, ruis en echo’s te herkennen. Adobe Podcast biedt naast een snelle microfooncheck (voor afstand, ‘gain’, achtergrondgeluid en ruis) ook de module Enhance Speech. Je hoeft alleen maar een audio-opname door te sturen (maximaal dertig minuten en 500 MB), en even later kun je een geoptimaliseerde versie beluisteren en downloaden.

10 Uitvergroting

Zoals eerder vermeld, is AI ook uitermate geschikt voor beeldgeneratie en -optimalisatie. Upscayl valt in de laatste categorie. Wanneer je een foto met lage resolutie wilt vergroten, leidt dit vaak tot aanzienlijk kwaliteitsverlies. Met de desktop-applicatie Upscayl voor Windows, macOS of Linux is dit veel minder het geval. Je hoeft slechts een foto te importeren, of via de batchmodus zelfs meerdere exemplaren, het AI-model te selecteren, de uitvoermap in te stellen en de gewenste vergroting aan te geven. Even later is je vergrote foto klaar in png-, jpg- of webp-formaat.

Foto vergroten, foto verkleinen ...

Een camera is dan wel handig

11 Afslanking

AI kan niet alleen worden gebruikt om foto’s zonder zichtbaar kwaliteitsverlies te vergroten, maar ook om fotobestanden aanzienlijk kleiner te maken. Optidash is zo’n tool. Upload je bestanden (jpg, png, webp, svg en gif, tot 32 MB elk), selecteer de optimalisatiemodus (Smart, High of Ultra) en geef het gewenste uitvoerformaat aan. De tool vertelt je hoe groot het resulterende bestand is en hoeveel procent (schijf)ruimte je hebt bespaard, waarna je de bestanden kunt downloaden, doorgaans met prima resultaat. De gratis versie beperkt je tot een totaal van 100 MB upload.

12 Creatie

Adobe Firefly valt in de categorie AI-beeldgeneratoren. Op basis van je beschrijving worden standaard vier afbeeldingen gegenereerd. Je kunt verschillende parameters instellen, zoals beeldverhouding, inhoudstype, visuele intensiteit, effecten, kleur en toon, belichting, compositie en stijl (eventueel op basis van een eigen referentieafbeelding). Ook kun je een eigen afbeelding uploaden en bijvoorbeeld de achtergrond laten vervangen op basis van je beschrijving. Met een gratis account kun je tot 25 beelden per maand laten genereren en downloaden (met watermerk).

13 Grafisch ontwerp

Canva is een toonaangevend platform voor creatief ontwerpen. Hier vind je een scala aan grafische tools op basis van AI, waaronder Cartoonify, PeopleMaker, PatternedAI, EmojiArtist, Enhancer en Imagen. De meeste laten zich naadloos integreren in je grafische ontwerpen. Laten we Cartoonify als voorbeeld nemen. Selecteer Use in new design en kies een geschikt ontwerptype, zoals Logo. Klik op Choose file en upload een afbeelding. Deze verschijnt nu in de vorm van een logo op je canvas, waar je het ontwerp verder naar wens kunt bewerken.

14 Conversie

In afwachting van OpenAI’s indrukwekkende videogenerator Sora houden we het voorlopig nog bij het optimaliseren van bestaande videobeelden. Met de gratis versie van de Windows-app VideoProc Converter AI kun je video’s van vijf minuten bewerken, met drie modules. Met Super Resolution stel je een schaalvergroting van 2x tot 4x in, met Frame Interpolation voeg je extra frames toe met een fps-waarde van 2x tot 5x of je genereert een slow motion-effect, en met Stabilization maak je een eind aan schokkerige, bewogen en onscherpe beelden.

15 Compositie

Uiteraard heeft ook Microsoft de kracht van AI omarmd; we kunnen dan ook steeds verdere integratie van Copilot in Windows verwachten. Maar AI heeft nu al zijn weg gevonden in verschillende Microsoft-producten, zoals Paint (voor slimme achtergrondverwijdering) en de video-editor Clipchamp. Start Clipchamp op en meld je aan. Druk op de knop Een video met AI maken. Wanneer je vervolgens je mediabestanden importeert en de gewenste stijl en lengte aangeeft, hoef je alleen nog maar op Aan de slag te klikken om je videobeelden op basis van AI te laten analyseren en automatisch een optimale video samen te stellen.

Het uitgebreide artikel lees je hier: Clipchamp, kampioen in videobewerking

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Apple MacBook Pro 14 inch (M4, 2024) – Nog fijner werken
© Jeroen Boer - ID.nl
Huis

Review Apple MacBook Pro 14 inch (M4, 2024) – Nog fijner werken

Je kon de klok er bijna op gelijk zetten, ongeveer een jaar na de MacBook Pro met M3 brengt Apple de M4-variant op de markt. Grote veranderingen op het gebied van de vormgeving krijgen we dit jaar niet, toch heeft Apple genoeg verbeterd waardoor de MacBook Pro weer wat fijner is geworden.

Fantastisch
Conclusie

Apple heeft zijn al erg goede 14 inch MacBook Pro toch weer weten te verbeteren. De M4-processor is indrukwekkend snel, je krijgt nu altijd 16 GB RAM en de prijs is ook nog eens lager. De bouwkwaliteit is uitstekend en prettig is dat je maar liefst drie Thunderbolt-aansluitingen krijgt. Ook de lange accuduur zal goed van pas komen als je onderweg bent, net als de extra hoge schermhelderheid. Waar de variant met een M3 vorig jaar nog een beetje tussen consument en professional inhing omdat je niet alle (aansluit)mogelijkheden kreeg, zul je bij de variant met M4 vermoedelijk niks missen. Kortom een prima laptop, al blijven de upgradeprijzen wel onveranderd hoog.

Plus- en minpunten
  • Snelle hardware
  • Mat scherm mogelijk
  • Hoge schermhelderheid
  • Indrukwekkende accuduur
  • Heel goede camera
  • Prijzige upgrades
  • Hoorbare koeling bij zware werkzaamheden

De vormgeving van de MacBook Pro is ten opzichte van vorig jaar vrijwel niet veranderd. Wel heb je bij alle varianten nu de keuze tussen spacezwart of zilver, waar de M3-variant vorig jaar nog spacegrijs of zilver was. Ook krijg je nu altijd alle aansluitingen. Want waar de variant met de normale M3 vorig jaar nog twee Thunderbolt-poorten had, krijg je er ook bij de M4-variant dit jaar netjes drie. Het enige verschil ten opzichte van de de duurdere varianten met een M4 Pro of Max is dat je bij de M4-variant Thunderbolt 4 krijgt terwijl de Pro en Max voorzien zijn van Thunderbolt 5. Dat maakt in de praktijk niet heel veel uit: zowel versie 4 als 5 zijn razendsnelle universele aansluitingen voor dataoverdracht, beeldscherm en opladen.

©Jeroen Boer - ID.nl

Je kunt op zowel de M4 als M4 Pro maximaal twee extra beeldschermen aansluiten terwijl een variant met M4 Max maximaal vier extra beeldschermen ondersteunt. Daarnaast is de MacBook Pro voorzien van een HDMI-aansluiting, kaartlezer en 3,5mm-headsetaansluiting. Opladen kan via usb-c en is handig voor dockingstations, maar doe je normaal gesproken via de MagSafe 3-aansluiting waarvoor een laadkabel wordt meegeleverd. De oplader zelf is voorzien van een usb-c-aansluiting. 

©Jeroen Boer - ID.nl

De aansluitingen zijn kortom modern en zelfs vooruitstrevend. Het is daarom opvallend dat wifi 7 ontbreekt, al ondersteunt ook het wel aanwezige wifi 6E natuurlijk wel de 6GHz-band. Omdat de behuizing vrijwel identiek is, zijn het toetsenbord en touchpad onveranderd. Dat is alleen maar positief: het tikcomfort is hoog en de touchpad is nog altijd de beste op de markt. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Iets goedkoper, prijzige upgrades

De MacBook Pro is nu voorzien van minimaal 16 GB geheugen in plaats van de karige 8 GB die je vorig jaar kreeg, maar is met een vanafprijs van 1929 euro nu 100 euro goedkoper. Je krijgt dit jaar dus beduidend meer Mac voor je geld. De prijzen van upgrades zijn nog wel hoog, al hoef je de hoeveelheid RAM nu waarschijnlijk niet te verhogen. Wil je dat wel, dan betaal je bijvoorbeeld 230 euro om het werkgeheugen uit te breiden naar 24 GB terwijl het verdubbelen van de opslagcapaciteit naar 1 TB je ook 230 euro kost. Met een paar klikken kost de MacBook Pro dus aanzienlijk meer dan 1929 euro, maar daar staat tegenover dat die instapper meer dan prima is als je genoeg hebt aan 512 GB opslag.

Wij ontvingen van Apple een configuratie met M4-processor voorzien van 16 GB RAM, 1 TB ssd en de optionele nanotextuur op het scherm waarmee de prijs op 2329 komt. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Nog beter scherm

Het 14inch-scherm van de vorige MacBook Pro met M3-processor was al erg goed, maar Apple heeft toch nog wat verbeteringen aangebracht. De resolutie en technologie zijn hetzelfde gebleven. Het gaat om een ips-paneel in combinatie met in zones verdeelde mini-led-verlichting. Dat zorgt voor heldere en contrastrijke beelden die de eigenschappen van een oled-scherm vrijwel benaderen. Die helderheid is wat verbeterd, want in heel felle omstandigheden kan ook in de normale SDR-modus een helderheid van 1000 nits gebruikt worden. Hierdoor kun je de laptop ook buiten prima gebruiken. De belangrijkste wijziging aan het scherm is helaas optioneel, want je kunt nu voor een meerprijs van 170 euro kiezen voor een scherm met nanotextuur. Ons testexemplaar is voorzien van nanotextuur en in de praktijk betekent dit dat je een mat afgewerkt scherm krijgt waarbij je veel minder last van reflecties hebt. Werk je vaak buitenshuis of in ruimtes met minder optimale verlichting, dan is dit een optie die je zeker moet overwegen. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Camera met trucjes

MacBooks hadden altijd al een bovengemiddeld goede webcam, maar dit jaar heeft Apple een echt indrukwekkend 12megapixel-exemplaar ingebouwd. Die levert dankzij de hoge resolutie en brede kijkhoeken niet alleen heel fraaie beelden, maar heeft ook extra mogelijkheden. Zo kan de camera je nu volgen en je in het midden van het beeld houden. Dat werkt prima en het lijkt net of je een camera hebt die met je mee beweegt. Je schakelt deze functie centraal in via de menubalk van macOS, dus het werkt in alle programma's. Ook achtergrondvervaging en het vervangen van je achtergrond kun je centraal instellen. Een ander trucje is Bureauweergave waarbij de camera een gedeelte op je bureau voor je laptop apart in beeld brengt terwijl je tegelijkertijd ook het gewone beeld kunt gebruiken. Zo kun je iets laten zien aan mensen waar je een gesprek mee hebt. Het is grappig en werkt boven verwachting goed, want twee beelden op hetzelfde moment is toch best speciaal. Tegelijkertijd zijn de beelden van je bureau wel heel korrelig. Het gaat immers om een uitsnede van de normale camera. Leuke functionaliteit, maar hopelijk zit hier in toekomstige generaties nog verbetering in. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Uitstekende prestaties

Met de M4 zet Apple een flinke stap ten opzichte van de M3-variant die we vorig jaar getest hebben. Afhankelijk van de benchmark zien we de single-core-prestaties rond de 10 procent toenemen terwijl multicore-prestaties tussen de 22 en 31 procent verbeteren. Waar de M3 in Geekbench 5 een single-core-score van  2377 en een multi-core-score van 10796 punten neerzet, levert deze MacBook pro met M4-processor in dezelfde benchmark maar liefst 2609 en 13268 punten. En bij de belangrijke benchmark Cinebench R23 is er een nog groter verschil. Want waar de variant met een M3-processor respectievelijk 1943 en 10470 punten scoort, gaat de M4 daar met 2202 en 13733 punten duidelijk overheen. Daarmee kom je op het niveau van een M1 Max of M2 Pro. De M4 is dus echt een prima chip. Het verval is bovendien bijzonder laag, de koeling is duidelijk toereikend om de prestaties op orde te houden. Wel slaat de koeling hoorbaar aan als een zware taak langer dan twee minuten duurt. Daar heb je bij normaal gebruik geen last van, maar als je bijvoorbeeld meerdere foto's gaat exporteren of video gaat renderen maakt de MacBook Pro best wel wat geluid.

De ssd presteert met een lees- en schrijfsnelheid van 2893,5 en 3331,3 MB/s prima, maar het zou kunnen dat de 512GB-variant wat langzamer is.

De accutijd van een MacBook Pro was al goed, maar is dit jaar echt uitstekend. In dezelfde browsertest die we vorig jaar hebben uitgevoerd halen we nu een accuduur van 19 uur en 6 minuten waar dat bij de M3-variant nog 17 uur en 31 minuten was. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Conclusie

Apple heeft zijn al erg goede 14 inch MacBook Pro toch weer weten te verbeteren. De M4-processor is indrukwekkend snel, je krijgt nu altijd 16 GB RAM en de prijs is ook nog eens lager. De bouwkwaliteit is uitstekend en prettig is dat je maar liefst drie Thunderbolt-aansluitingen krijgt. Ook de lange accuduur zal goed van pas komen als je onderweg bent, net als de extra hoge schermhelderheid. Waar de variant met een M3 vorig jaar nog een beetje tussen consument en professional inhing omdat je niet alle (aansluit)mogelijkheden kreeg, zul je bij de variant met M4 vermoedelijk niks missen. Kortom een prima laptop, al blijven de upgradeprijzen wel onveranderd hoog.

▼ Volgende artikel
Hoeveel weet jij? Test je kennis met StudiGPT
Huis

Hoeveel weet jij? Test je kennis met StudiGPT

Een dag niet geleerd, is een dag niet geleefd. StudiGPT test je kennis over alle mogelijke onderwerpen. En het gaat niet alleen om onderwerpen die in het keuzemenu staan. De AI stelt net zo gemakkelijk een quiz samen over ieder onderwerp dat je zelf bedenkt.

In drie stappen laten we zien hoe je je kennis kunt testen met StudiGPT:

  • Bepaal de categorie, het aantal vragen en de moeilijkheid
  • Maak de quiz
  • Bedenk eigen onderwerpen die je wilt toetsen

Ook handig om te weten: Vragen, creëren of zoeken: voor elke klus een virtuele assistent

Stap 1: Criteria bepalen

StudiGPT is een platform dat gemaakt is met GPT (Generative Pre-trained Transformer) een taalmodel van OpenAI. Op www.studigpt.com kom je bij een naar eigen zeggen revolutionaire app om dingen te leren en om jezelf te testen. Eigenlijk gaat het om een slimme generator van quizzen. Je selecteert een onderwerp zoals Science & Nature, Maths, Sports en ga maar door … Vervolgens selecteer je het aantal vragen dat je voorgeschoteld zult krijgen: 5, 10, 15 of 25. Daarna bepaal je de moeilijkheidsgraad. Je hebt de keuze tussen Easy, Medium en Hard. En dan klik je op de knop Start Quiz.

Over welk onderwerp wil je je kennis testen?

Stap 2: Quiz afnemen

De interface van de quiz is heel simpel. Hij bestaat telkens uit meerkeuzevragen met vier alternatieven. Er zijn dus nooit open vragen. Aan de rechterkant verschijnt een plaatje dat je op het goede spoor kan brengen. Vind je dat die tips het net iets te gemakkelijk maken, dan schakel je de optie Show images uit. Wanneer de vragenronde is afgewerkt krijg je een link om naar vrienden te sturen. Zo kun je zien wat zij ervan bakken. Je lees je score en ten slotte krijg je het aantal onjuiste antwoorden. Wanneer je op de knop Check Answers klikt, ontvang je de lijst van de vragen met daarbij de juiste antwoorden. Bovendien legt de StudiGPT telkens uit waarom dit de juiste antwoorden zijn. Na elke reeks verschijnt er ook nog een door AI gegeneerde afbeelding of filmpje.

Bij onze foute antwoorden lezen we ook een verklaring.

Wat weet jij over 2024?

Maak er een gezellig avondje van met deze pubquizvragen

Stap 3: Geen onderwerp is te gek

Erg knap aan StudiGPT is dat je zelf onderwerpen kunt aanbrengen die niet in de lijst staan. Op die manier kun je een quiz laten samenstellen over een gespecialiseerd onderwerp waarvan je je kennis wilt testen. Je typt een wetenschappelijk onderwerp, een historische figuur of wat dan ook. We probeerden het met verschillende onderwerpen als ‘De slag bij Groeninge in 1302’ en ‘De warmtepomp met als koelmiddel propaan’. Telkens kregen we interessante en relevante vragen. Natuurlijk moet je op je hoede zijn met alle AI-gegenereerde antwoorden, maar in dit geval waren we iedere keer onder de indruk.

Je kunt een quiz over ieder denkbaar onderwerp laten samenstellen.