ID.nl logo
Weet je het even niet meer? Deze 15 handige AI-tools bieden hulp
© Timeless_art - stock.adobe.com
Huis

Weet je het even niet meer? Deze 15 handige AI-tools bieden hulp

Met de komst van ChatGPT eind 2022 heeft AI zijn weg gevonden naar vrijwel elke pc en smartphone. Niet alleen voor creatieve tekstmanipulaties, maar ook voor het genereren of bewerken van afbeeldingen, muziek, video en meer.

Maak kennis met 15 (nog) niet zo bekende, leuke of handige apps en diensten die je gratis kunt gebruiken of op z'n minst kunt uitproberen:

  • Personage creëren
  • Reis plannen
  • Programmacode schrijven
  • Radio luisteren
  • Eigen liedjes maken
  • Eigen stem klonen
  • Foto's vergroten of verkleinen
  • Afbeeldingen genereren
  • Video's genereren

Nog meer tools vind je in dit artikel: AI zit niet stil: nieuwe toepassingen op het gebied van muziek, video en tekst

1 Personages

Je kunt chatbots als ChatGPT, Copilot en Gemini in een specifieke stijl van een bepaald personage laten antwoorden, maar bij character.ai vind je tientallen kant-en-klare personages, elk met hun eigen kenmerken en stijl. Typ de naam van een personage, zoals Doom Slayer of Albert Einstein, en start een dialoog, volledig in lijn met het gekozen personage. Of klik op Create en beschrijf zelf de eigenschappen van je personage.

Kies of creëer je personage en ga meteen in gesprek.

2 Op reis

Als je een leuke reisroute of citytrip zoekt zonder reisgidsen of blogs uit te hoeven pluizen, dan komt Roam Around goed van pas (ook als mobiele app). Voer je bestemming, startdatum en aantal dagen in, en je krijgt een kant-en-klaar voorstel voor een reisroute. Klik op View map om de bestemmingen op de kaart te bekijken. De reisroutes zijn meestal rijk gevuld met tips, maar je kunt chatbot Layla (ook in het Nederlands) vragen om een meer relaxte planning. De trip kun je als pdf downloaden.

Op reis? Roam Around en Layla kunnen je gidsen.

Wat je ook nodig hebt op reis

Je vakantie begint bij bol

3 Code

Als je ambitie hebt om je eigen programmacode te schrijven maar extra hulp nodig hebt, dan kan de site ZZZ Code AI je van dienst zijn. Je vindt hier verschillende modules, bijvoorbeeld om vragen te stellen, om code te genereren en te converteren, en om code toe te lichten. Stel, je wilt code laten genereren. Klik dan op de gewenste generator, bijvoorbeeld C#, CSS, HTML, Java, PHP of Python. Omschrijf nauwkeurig welke code je zoekt en geef de gewenste commentaartaal aan, bijvoorbeeld Nederlands. Druk op Execute om de code te genereren.

Of probeer het gewoon zelf: Leren programmeren? Met deze tools is coderen geen geheimcode meer

Laat de code voor jou genereren.

4 Training

AI-tools werken door intensieve training van een neuraal netwerk. Dankzij Teachable Machine kun je zelf snel zo’n netwerk trainen, met eigen afbeeldingen of audio. Stel, je wilt het model leren om je eigen huisdier te herkennen. Upload dan zoveel mogelijk foto’s van je huisdier naar de eerste groep, alsmede een reeks foto’s van andere (gelijkaardige) dieren naar de tweede. Klik op Model trainen en zet bij Voorbeeld bekijken de optie Invoer op Aan (Webcam of Bestand). Zo kun je direct met nieuwe foto’s testen hoe goed het model je huisdier herkent.

Train snel en moeiteloos je eigen neurale netwerk.

5 AI-detectie

Docenten zijn niet altijd blij met AI omdat het lastig is te beoordelen in hoeverre de ingediende teksten afkomstig zijn uit het creatieve brein van de student. Gelukkig zijn er detectietools als GPTZero die hierbij kunnen helpen. Plak de tekst in het veld of upload deze (maximaal vijfduizend tekens in de gratis versie) en klik op Check Origin om de tool een inschatting te laten maken of de tekst door een mens of door een AI-chatbot is gegenereerd. Houd er wel rekening mee dat deze en soortgelijke tools het niet altijd bij het juiste eind hebben.

GPTZero is ervan overtuigd dat deze tekst door een mens is bedacht.

6 Radio

Binnenkort wordt het eerste nieuwsnetwerk gelanceerd dat volledig door AI wordt gegenereerd (Channel 1). Maar de eerste radiostations op basis van AI zijn er al, zoals Futuri AudioAI (voorheen RadioGPT). Zowel de muziekkeuze als de aankondigingen zijn gegenereerd door AI. Deze technologie wordt geleverd door Futuri, dat trendy onderwerpen opspoort in sociale media- en nieuwsbronnen om vervolgens muziek te selecteren en scripts te produceren inclusief AI-spraaktechnologie.

Een radiostation zonder menselijke tussenkomst.

7 Songs

Als je graag een eigen liedje wilt maken, maar geen inspiratie hebt, geen instrument bespeelt en niet kunt zingen, dan is Suno de oplossing. Je hoeft slechts het onderwerp goed te beschrijven en eventueel het gewenste genre en tempo aan te geven. Zodra je op Create drukt, is je song klaar, verschijnt er een bijpassende afbeelding en tekst, en kun je het beluisteren. Een andere optie is Custom, waarbij je zelf de songtekst invoert en de muziekstijl beschrijft. Je kunt het resultaat als mp3 of mp4 downloaden. Met een gratis registratie kun je een tiental liedjes maken.

Maak verrassend leuke songs, ook al ken je geen noot muziek.

8 Stemkloon

Met Speechify kun je (na aanmelding) experimenteren met je eigen stem. Eerst laat je je stem analyseren. Druk daarvoor op de knop Import my voice en op Start recording, en spreek een willekeurige tekst gedurende minstens een minuut in. Je kunt ook op Choose a file klikken en een stemopname uploaden (van jezelf of iemand anders). Vervolgens klik je op Import voice. Even later wordt je stem toegevoegd en kun je willekeurige tekst, in principe in elke taal, typen of plakken (maximaal duizend tekens in de gratis versie). Tot slot kun je via Generate Audio de tekstopname in je eigen stem beluisteren.

Spreek met jouw stem een boodschap in, in een taal die je niet kent.

Je eigen stem klonen?

Een goede microfoon is een must

9 Optimalisatie

Omdat AI sterk is in patroonherkenning, kan het ook goed worden ingezet om audio- en stemopnames te optimaliseren door storende achtergrondgeluiden, ruis en echo’s te herkennen. Adobe Podcast biedt naast een snelle microfooncheck (voor afstand, ‘gain’, achtergrondgeluid en ruis) ook de module Enhance Speech. Je hoeft alleen maar een audio-opname door te sturen (maximaal dertig minuten en 500 MB), en even later kun je een geoptimaliseerde versie beluisteren en downloaden.

De verbetering door Enhance speech is vaak opvallend.

10 Uitvergroting

Zoals eerder vermeld, is AI ook uitermate geschikt voor beeldgeneratie en -optimalisatie. Upscayl valt in de laatste categorie. Wanneer je een foto met lage resolutie wilt vergroten, leidt dit vaak tot aanzienlijk kwaliteitsverlies. Met de desktop-applicatie Upscayl voor Windows, macOS of Linux is dit veel minder het geval. Je hoeft slechts een foto te importeren, of via de batchmodus zelfs meerdere exemplaren, het AI-model te selecteren, de uitvoermap in te stellen en de gewenste vergroting aan te geven. Even later is je vergrote foto klaar in png-, jpg- of webp-formaat.

Er valt weinig kwaliteitsverlies te constateren in de uitvergroting.

Foto vergroten, foto verkleinen ...

Een camera is dan wel handig

11 Afslanking

AI kan niet alleen worden gebruikt om foto’s zonder zichtbaar kwaliteitsverlies te vergroten, maar ook om fotobestanden aanzienlijk kleiner te maken. Optidash is zo’n tool. Upload je bestanden (jpg, png, webp, svg en gif, tot 32 MB elk), selecteer de optimalisatiemodus (Smart, High of Ultra) en geef het gewenste uitvoerformaat aan. De tool vertelt je hoe groot het resulterende bestand is en hoeveel procent (schijf)ruimte je hebt bespaard, waarna je de bestanden kunt downloaden, doorgaans met prima resultaat. De gratis versie beperkt je tot een totaal van 100 MB upload.

Boven 411 KB, onder 1,45 MB … haal het vergrootglas er maar bij.

12 Creatie

Adobe Firefly valt in de categorie AI-beeldgeneratoren. Op basis van je beschrijving worden standaard vier afbeeldingen gegenereerd. Je kunt verschillende parameters instellen, zoals beeldverhouding, inhoudstype, visuele intensiteit, effecten, kleur en toon, belichting, compositie en stijl (eventueel op basis van een eigen referentieafbeelding). Ook kun je een eigen afbeelding uploaden en bijvoorbeeld de achtergrond laten vervangen op basis van je beschrijving. Met een gratis account kun je tot 25 beelden per maand laten genereren en downloaden (met watermerk).

Een andere achtergrond op basis van je eigen beschrijving.

13 Grafisch ontwerp

Canva is een toonaangevend platform voor creatief ontwerpen. Hier vind je een scala aan grafische tools op basis van AI, waaronder Cartoonify, PeopleMaker, PatternedAI, EmojiArtist, Enhancer en Imagen. De meeste laten zich naadloos integreren in je grafische ontwerpen. Laten we Cartoonify als voorbeeld nemen. Selecteer Use in new design en kies een geschikt ontwerptype, zoals Logo. Klik op Choose file en upload een afbeelding. Deze verschijnt nu in de vorm van een logo op je canvas, waar je het ontwerp verder naar wens kunt bewerken.

Van foto tot cartoon met een muisklik.

14 Conversie

In afwachting van OpenAI’s indrukwekkende videogenerator Sora houden we het voorlopig nog bij het optimaliseren van bestaande videobeelden. Met de gratis versie van de Windows-app VideoProc Converter AI kun je video’s van vijf minuten bewerken, met drie modules. Met Super Resolution stel je een schaalvergroting van 2x tot 4x in, met Frame Interpolation voeg je extra frames toe met een fps-waarde van 2x tot 5x of je genereert een slow motion-effect, en met Stabilization maak je een eind aan schokkerige, bewogen en onscherpe beelden.

Hogere resolutie, meer frames en minder schokkerige beelden.

15 Compositie

Uiteraard heeft ook Microsoft de kracht van AI omarmd; we kunnen dan ook steeds verdere integratie van Copilot in Windows verwachten. Maar AI heeft nu al zijn weg gevonden in verschillende Microsoft-producten, zoals Paint (voor slimme achtergrondverwijdering) en de video-editor Clipchamp. Start Clipchamp op en meld je aan. Druk op de knop Een video met AI maken. Wanneer je vervolgens je mediabestanden importeert en de gewenste stijl en lengte aangeeft, hoef je alleen nog maar op Aan de slag te klikken om je videobeelden op basis van AI te laten analyseren en automatisch een optimale video samen te stellen.

Het uitgebreide artikel lees je hier: Clipchamp, kampioen in videobewerking

Je voegt de ingrediënten toe en AI stopt ze in de blender voor een leuk videoresultaat.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
6 handige tips voor het gebruik van je staafmixer
© luismolinero
Huis

6 handige tips voor het gebruik van je staafmixer

Als je alles uit je staafmixer wilt halen, moet je wel weten hoe je ermee om moet gaan. Met deze tips krijg je niet alleen de beste (lees: lekkerste) resultaten, maar gaat je staafmixer ook langer mee. Win-win! 

In het kort: Een staafmixer is in principe een heel simpel apparaat. Je zet hem aan en hij pureert de boel voor je. Maar let op: een staafmixer kan overbelast raken en sneller stukgaan als je hem niet op de juiste manier gebruikt. Ook kunnen je gerechten er minder lekker op worden. Wil je weten hoe je je staafmixer optimaal benut? Lees dan de tips in dit artikel.

Lees ook: Dit kun je allemaal (nog meer) met een staafmixer

Tip 1: Ingrediënten voorsnijden

Hoewel staafmixers erg krachtig kunnen zijn, hebben ze ook relatief kleine mesjes. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een blender kan het voor een staafmixer daarom lastig zijn om grote stukken goed en gelijkmatig te verpulveren. Je kunt je staafmixer dus een handje helpen door je ingrediënten van tevoren in kleinere stukken te snijden. Hiermee verklein je de kans op klonten of stukjes in je soep of saus én raken de messen minder snel overbelast. 

Tip 2: Let op het vermogen

Het is altijd belangrijk om rekening te houden met het vermogen van je staafmixer, want dat bepaalt welke ingrediënten het apparaat kan pureren. Het pureren van harde ingrediënten zoals noten of ongekookte groenten met een staafmixer met een laag vermogen gaat hoogstwaarschijnlijk niet lukken. Of het lukt wel, maar met een overbelaste motor tot gevolg. Voor harde ingrediënten is vaak een vermogen van minstens 600 watt nodig. Wil je vaak en veel gaan pureren, kies dan voor een vermogen van minstens 1000 watt. Maar let ook op het toerental, oftewel het aantal rotaties per minuut (RPM). Een staafmixer kan namelijk een laag vermogen hebben, maar wél een toerental van minstens 10.000 RPM. Dan is hij alsnog krachtig genoeg om harde ingrediënten te pureren. 

©Khaletski Siarhei | goffkein.pro

Tip 3: Niet te lang pureren

Lang achter elkaar pureren is funest voor de messen en de motor van een staafmixer. Beter is om in pulsen te pureren, waarbij je de motor tussen het pureren door steeds een paar seconden laat rusten. Vooral bij dikkere mengsels, zoals notenpasta, smoothies en dikke soepen, is dit belangrijk. Het is afhankelijk van het vermogen van een staafmixer hoe lang hij achter elkaar kan pureren. Vaak staat dit aangegeven bij de specificaties. Heb je geen idee? Pureer zachte ingrediënten dan niet langer dan 1,5 minuut en harde ingrediënten niet langer dan 45 seconden. Maakt je staafmixer een raar geluid of wordt hij erg warm, stop dan meteen met pureren. Dit zijn signalen dat het apparaat overbelast is. 

Tip 4: De juiste snelheid

De meeste staafmixers hebben meerdere snelheidsstanden en dat is niet zonder reden. Zo heb je voor het fijn pureren van dikkere mengsels en harde ingrediënten vaak een hogere snelheid nodig dan voor lichte bereidingen. En de turbostand kan handig zijn om harde ingrediënten kort maar krachtig te verpulveren of om een extra gladde soep te maken. Soms wil je een combi van snelheden gebruiken. Je begint bijvoorbeeld met een lage snelheid om spatten in de keuken te voorkomen en bouwt vervolgens geleidelijk op naar een hogere snelheid voor een glad resultaat. 

Tip 5: Ronddraaiende beweging

Beweeg je je staafmixer tijdens het pureren altijd gewoon op en neer? Op zich niks mis mee, want pureren doet het apparaat toch wel. Maar wil je zeker weten dat je geen plekken overslaat, maak dan tijdens het op en neer gaan óók een cirkelvormige beweging. Want op een mayonaise met klontjes zit natuurlijk niemand te wachten. 

©VI Studio

Tip 6: Schoonmaken

Een staafmixer neemt je veel werk uit handen, maar daar moet je wel iets voor terugdoen. Een staafmixer die niet goed schoongemaakt wordt, zal sneller vastlopen door aangekoekte etensresten. De motor moet dan tijdens het pureren harder werken en zal waarschijnlijk sneller overbelast raken. Daarnaast is een vieze staafmixer natuurlijk niet zo hygiënisch. Wil je geen bacteriën en nare geurtjes in je verse soep, maak je staafmixer dan na elk gebruik goed schoon. Dat kost je nauwelijks moeite: laat het apparaat even draaien in een maatbeker met warm water en wat afwasmiddel of doe hem, als dat kan, in de vaatwasser.

Nog meer doen met je staafmixer?

De beste accessoires, van gardes tot hakmolens

▼ Volgende artikel
Sony in 2025: nieuwe soundbars en tv's, maar minder vaak updates
Huis

Sony in 2025: nieuwe soundbars en tv's, maar minder vaak updates

Tijdens het persevent van Sony op het Europese hoofdkwartier in Weybrigde in het Verenigd Koninkrijk werden de nieuwe soundbars en tv's van 2025 aangekondigd. Het bedrijf zegt het misschien niet met zoveel woorden, maar de boodschap is duidelijk: minder frequente updates van alle modellen, en miniled blijft de technologie voor het topmodel.

 De 2023 A95L qd-oled-tv heeft twee jaar in het aanbod gestaan, ondanks het feit dat er vorig jaar wel degelijk een nieuw paneel beschikbaar was. In 2025 krijgt het model wel een update. De Bravia 8 II - te lezen als Bravia 8 Mark 2 - zal uitgerust zijn met het nieuwste (3e generatie) qd-oled-paneel van Samsung Display. Sony claimt dat dit paneel een 25% hogere piekhelderheid zal leveren ten opzichte van de A95L. Als we kijken naar wat Samsung Display (de panelfabrikant) claimde op CES, dan kan dit paneel tot 4.000 nits piekhelderheid leveren. We vermoeden dat Sony daar onder zal blijven, het merk is over het algemeen wat voorzichtiger en pusht zijn oled-panelen niet tot het uiterste op het gebied van piekhelderheid. Opmerkelijk genoeg vermeldde Sony expliciet dat de Bravia 8 II goedkoper zal zijn dan de A95L, maar concrete prijzen zijn er nog niet. De Bravia 8 II zal beschikbaar zijn in 55 en 65 inch.

©Eric Beeckmans | ID.nl

De Bravia 5 en Bravia 3

Verder naar onder in de line-up worden de Bravia 5 en Bravia 3 aangekondigd, ze vervangen respectievelijk de X90L en de X75WL. De Bravia 5 wordt uitgerust met de XR-processor (ook te vinden op de hogere modellen) en een XR Backlight Master Drive, een miniled-achtergrondverlichting die zes keer meer zones zal gebruiken dan de X90L. Hij zal beschikbaar zijn in 55, 65, 75,85, en 98 inch. De Bravia 3 is een instap 4K-model met direct led-achtergrondverlichting en de X1-processor. Dit model zal beschikbaar zijn in 43, 50, 55, 65, 75, en 85 inch. Beide modellen ondersteunen Dolby Vision en Dolby Atmos.

Demo's van nieuwe modellen

Sony toonde een aantal demonstraties van de nieuwe modellen, in vergelijking met een aantal concurrenten (dat waren uiteraard 2024-modellen). De Bravia 8 II stond opgesteld naast de voorganger de A95L, een Sony referentie studiomonitor, en een LG G4 en Samsung S95D. Zowel in Vivid Mode als de Filmmaker Mode (of vergelijkbaar want Sony gebruikt geen Filmmaker Mode) liet de Bravia 8 II een sterke indruk na. Zijn beelden leunen erg dicht tegen de studioreferentie aan. Kleuren in zeer heldere accenten zijn beter, en donkere gradaties worden nauwkeuriger weergegeven.

De Bravia 5 stond opgesteld naast een X85L (wat overigens een ietwat vreemde vergelijking is, want het toestel vervangt de X90L) en een Samsung QN85D. De XR Backlight Master Drive geeft de Sony flink wat extra helderheid en een duidelijke verbetering in contrast. Sony toonde ook een nieuwe techniek voor ruisonderdrukking bij oude bronnen (SD-content zoals Friends). Dat presteerde in sommige gevallen goed, maar liet in andere gevallen meer ruis zien. Mogelijk verfijnt Sony dit nog voordat het model op de markt komt. Het feit dat de testen in Vivid beeldmode gedaan werden, maakt de vergelijking ook moeilijk, vermits fabrikanten daar vaak veel vrijheid nemen.

Audioverwerking, beeldverwerking en Studio Calibrated

Op het gebied van beeldverwerking liet Sony dit keer geen belangrijke nieuwigheden zien. Ons oordeel over het nieuwe ruisonderdrukkingsalgoritme dat tijdens de Bravia 5 demo getoond werd, laten we nog even achterwege totdat we het zelf kunnen testen. De Bravia 3 heeft een nieuw algoritme voor beeldkwaliteit, maar dat werd alleen in Vivid-mode getoond en dat is een test waaruit weinig op te maken valt.  

©Eric Beeckmans | ID.nl

Sony benadrukte verder nog de aanwezigheid van Voice Zoom 3 op de Bravia 8 II en Bravia 5. Daarmee kan de processor nauwkeurig stem of dialogen isoleren van de rest van de audio. Zo kun je die selectief versterken (voor film kijken ’s avonds) of verzwakken (om de commentator bij sport wat stiller te maken).

De tagline van Sony, ‘Cinema is coming home', wil de fabrikant garanderen met een aantal Studio Calibrated beeldmodes: Netflix Adaptive Calibrated Mode, Prime Video Calibrated Mode en Sony Pictures Core Calibrated Mode. Die modi zijn specifiek in samenwerking met de respectievelijke streamingdienst opgezet. Voor alle andere content is er de ‘Professional’-beeldmode.

Tweejaarlijkse cyclus en miniled als toptechnologie

Net als vorig jaar heeft Sony alleen een deel van line-up vernieuwd. Dat is een aanpak die we toejuichen, want het maakt de verbeteringen die een nieuw model krijgt veel duidelijker. Sony kan daar eventueel nog wel van afwijken, bijvoorbeeld als een model het slecht doet in de markt. Maar we hopen dat dit voorbeeld navolging krijgt.

De 2024 Bravia 9 - een miniled-model - geldt nog steeds als het topmodel, ondanks de vernieuwde Bravia 8 II QD-OLED. Sterker nog, Sony kondigde voor volgend jaar een RGB-miniled technologie aan die duidelijk voorbestemd is om het nieuwe topmodel te worden.

Wat is een rgb-miniled achtergrondverlichting?

De achtergrondverlichting is het onderdeel van een lcd-tv dat licht produceert. Dat kunnen witte leds zijn, maar een moderne premium lcd-tv gebruikt doorgaans talloze minileds die blauw licht produceren, dat via een quantum dot-folie wordt omgezet naar wit licht. De leds worden onderverdeeld in zones die de processor individueel kan aansturen om het contrast te verbeteren. In donkere zones dimt hij het licht, in heldere zones kan hij de leds sterker aansturen. Om kleur te produceren wordt elke pixel met behulp van een kleurfilter opgedeeld in een rode, groene en blauwe subpixel.

©Sony

RGB-miniled technologie vervangt dit systeem door trio's van rode, groene en blauwe minileds te gebruiken die samen wit licht creëren, waardoor de quantum dot-laag overbodig wordt. Omdat er nog steeds veel minder leds dan pixels zijn, blijft het kleurenfilter nodig om per pixel de juiste kleuren te creëren. Net zoals bij een huidige miniled-tv worden de leds onderverdeeld in zones om het contrast te verbeteren.

©Sony

Maar deze technologie kan nog een stapje verder gaan. Als de processor detecteert dat er in een bepaalde zone enkel groen licht nodig, dan kan hij de rode en blauwe leds uitschakelen. Dat is alvast veel efficiënter dan het overbodige licht weg te filteren.

Wachten tot 2026 voor nog rijkere, helderdere kleuren

Sony claimt dat dit soort achtergrondverlichting een piekhelderheid van 4.000 nits en kleurbereik van 99 % P3 kan bereiken en 90% Rec.2020. Dat is een flinke upgrade ten opzichte van de beste tv’s die momenteel wel 4000 nits halen, maar eerder 95% P3 en 75% Rec.2020 leveren. Concreet kan een rgb-miniled veel helderdere kleuren tonen, die toch erg intens zijn.

©Sony

Daarnaast zijn ook meer nauwkeurige kleurgradaties mogelijk, en dat zowel in heel donkere als heel heldere tinten. Een aangezien meer en meer filmmakers vaak erg donkere scènes gebruiken, zou dat een welkome verbetering zijn. De technologie heeft nog twee extra voordelen. Ze is schaalbaar naar grote tv-maten. En een rgb-miniled tv zou ook een betere kijkhoek hebben, al liet Sony niet weten hoe dat gerealiseerd wordt. Sony zal een eerste model vermoedelijk in 2026 lanceren.

Ook bij audio een beperkt aantal nieuwe modellen

Net als bij de televisies worden ook de audioproducten niet meer elk jaar vernieuwd zo blijkt. Vorig jaar kreeg de top van het aanbod een make-over, dit jaar is de onderste helft aan de beurt. De Bravia Theatre Bar 6 is een 3.1.2 soundbar met subwoofer. De Bravia Theatre System 6 is een 5.1 soundbar met bijgeleverde surroundluidsprekers en subwoofer. Beide ondersteunen Dolby Atmos, DTS:X, Voice Zoom 3. We kregen een korte demo van de vernieuwde Bravia Bar 6, die een duidelijk vollere en stevigere klank produceerde dan de voorganger.

©Eric Beeckmans | ID.nl

Daarnaast zijn er ook twee optionele accessoires. De Bravia Theatre Rear 8 bestaat uit één paar draadloze surroundluidsprekers die je kunt gebruiken om de Bar 6 uit te breiden. De Bravia Theatre Sub 7 is een compacte draadloze subwoofer van 100W.

Bekijk andere Sony-tv's op Kieskeurig.nl: