Weet je het even niet meer? Deze 15 handige AI-tools bieden hulp

© Timeless_art - stock.adobe.com

Weet je het even niet meer? Deze 15 handige AI-tools bieden hulp

Geplaatst: 2 juli 2024 - 07:24

Toon van Daele

Met de komst van ChatGPT eind 2022 heeft AI zijn weg gevonden naar vrijwel elke pc en smartphone. Niet alleen voor creatieve tekstmanipulaties, maar ook voor het genereren of bewerken van afbeeldingen, muziek, video en meer.

1 Personages

Je kunt chatbots als ChatGPT, Copilot en Gemini in een specifieke stijl van een bepaald personage laten antwoorden, maar bij character.ai vind je tientallen kant-en-klare personages, elk met hun eigen kenmerken en stijl. Typ de naam van een personage, zoals Doom Slayer of Albert Einstein, en start een dialoog, volledig in lijn met het gekozen personage. Of klik op Create en beschrijf zelf de eigenschappen van je personage.

Weet je het even niet meer? Deze 15 handige AI-tools bieden hulp-TPf5q0ztROmSu2YylVnaKw

Kies of creëer je personage en ga meteen in gesprek.

2 Op reis

Als je een leuke reisroute of citytrip zoekt zonder reisgidsen of blogs uit te hoeven pluizen, dan komt Roam Around goed van pas (ook als mobiele app). Voer je bestemming, startdatum en aantal dagen in, en je krijgt een kant-en-klaar voorstel voor een reisroute. Klik op View map om de bestemmingen op de kaart te bekijken. De reisroutes zijn meestal rijk gevuld met tips, maar je kunt chatbot Layla (ook in het Nederlands) vragen om een meer relaxte planning. De trip kun je als pdf downloaden.

Weet je het even niet meer? Deze 15 handige AI-tools bieden hulp-IjrIIzrHTwaRwZrQAkMn_w

Op reis? Roam Around en Layla kunnen je gidsen.

Wat je ook nodig hebt op reis

Je vakantie begint bij bol

3 Code

Als je ambitie hebt om je eigen programmacode te schrijven maar extra hulp nodig hebt, dan kan de site ZZZ Code AI je van dienst zijn. Je vindt hier verschillende modules, bijvoorbeeld om vragen te stellen, om code te genereren en te converteren, en om code toe te lichten. Stel, je wilt code laten genereren. Klik dan op de gewenste generator, bijvoorbeeld C#, CSS, HTML, Java, PHP of Python. Omschrijf nauwkeurig welke code je zoekt en geef de gewenste commentaartaal aan, bijvoorbeeld Nederlands. Druk op Execute om de code te genereren.

Of probeer het gewoon zelf: Leren programmeren? Met deze tools is coderen geen geheimcode meer

Weet je het even niet meer? Deze 15 handige AI-tools bieden hulp-QDcg1cXdQQq97SHJRgfMnA

Laat de code voor jou genereren.

4 Training

AI-tools werken door intensieve training van een neuraal netwerk. Dankzij Teachable Machine kun je zelf snel zo’n netwerk trainen, met eigen afbeeldingen of audio. Stel, je wilt het model leren om je eigen huisdier te herkennen. Upload dan zoveel mogelijk foto’s van je huisdier naar de eerste groep, alsmede een reeks foto’s van andere (gelijkaardige) dieren naar de tweede. Klik op Model trainen en zet bij Voorbeeld bekijken de optie Invoer op Aan (Webcam of Bestand). Zo kun je direct met nieuwe foto’s testen hoe goed het model je huisdier herkent.

Weet je het even niet meer? Deze 15 handige AI-tools bieden hulp-TLgwN02oSyq6l991cgdptQ

Train snel en moeiteloos je eigen neurale netwerk.

5 AI-detectie

Docenten zijn niet altijd blij met AI omdat het lastig is te beoordelen in hoeverre de ingediende teksten afkomstig zijn uit het creatieve brein van de student. Gelukkig zijn er detectietools als GPTZero die hierbij kunnen helpen. Plak de tekst in het veld of upload deze (maximaal vijfduizend tekens in de gratis versie) en klik op Check Origin om de tool een inschatting te laten maken of de tekst door een mens of door een AI-chatbot is gegenereerd. Houd er wel rekening mee dat deze en soortgelijke tools het niet altijd bij het juiste eind hebben.

Weet je het even niet meer? Deze 15 handige AI-tools bieden hulp-GAG8yLFESZik2OzgDqm1MA

GPTZero is ervan overtuigd dat deze tekst door een mens is bedacht.

6 Radio

Binnenkort wordt het eerste nieuwsnetwerk gelanceerd dat volledig door AI wordt gegenereerd (Channel 1). Maar de eerste radiostations op basis van AI zijn er al, zoals Futuri AudioAI (voorheen RadioGPT). Zowel de muziekkeuze als de aankondigingen zijn gegenereerd door AI. Deze technologie wordt geleverd door Futuri, dat trendy onderwerpen opspoort in sociale media- en nieuwsbronnen om vervolgens muziek te selecteren en scripts te produceren inclusief AI-spraaktechnologie.

Weet je het even niet meer? Deze 15 handige AI-tools bieden hulp-benTgk1lSiCdRO5897tJJw

Een radiostation zonder menselijke tussenkomst.

7 Songs

Als je graag een eigen liedje wilt maken, maar geen inspiratie hebt, geen instrument bespeelt en niet kunt zingen, dan is Suno de oplossing. Je hoeft slechts het onderwerp goed te beschrijven en eventueel het gewenste genre en tempo aan te geven. Zodra je op Create drukt, is je song klaar, verschijnt er een bijpassende afbeelding en tekst, en kun je het beluisteren. Een andere optie is Custom, waarbij je zelf de songtekst invoert en de muziekstijl beschrijft. Je kunt het resultaat als mp3 of mp4 downloaden. Met een gratis registratie kun je een tiental liedjes maken.

Weet je het even niet meer? Deze 15 handige AI-tools bieden hulp-ZDFynl91Tfiyei5HTVNMEw

Maak verrassend leuke songs, ook al ken je geen noot muziek.

8 Stemkloon

Met Speechify kun je (na aanmelding) experimenteren met je eigen stem. Eerst laat je je stem analyseren. Druk daarvoor op de knop Import my voice en op Start recording, en spreek een willekeurige tekst gedurende minstens een minuut in. Je kunt ook op Choose a file klikken en een stemopname uploaden (van jezelf of iemand anders). Vervolgens klik je op Import voice. Even later wordt je stem toegevoegd en kun je willekeurige tekst, in principe in elke taal, typen of plakken (maximaal duizend tekens in de gratis versie). Tot slot kun je via Generate Audio de tekstopname in je eigen stem beluisteren.

Weet je het even niet meer? Deze 15 handige AI-tools bieden hulp-ADyLt8CCS7CuDkPY0Z-mOQ

Spreek met jouw stem een boodschap in, in een taal die je niet kent.

Je eigen stem klonen?

Een goede microfoon is een must

9 Optimalisatie

Omdat AI sterk is in patroonherkenning, kan het ook goed worden ingezet om audio- en stemopnames te optimaliseren door storende achtergrondgeluiden, ruis en echo’s te herkennen. Adobe Podcast biedt naast een snelle microfooncheck (voor afstand, ‘gain’, achtergrondgeluid en ruis) ook de module Enhance Speech. Je hoeft alleen maar een audio-opname door te sturen (maximaal dertig minuten en 500 MB), en even later kun je een geoptimaliseerde versie beluisteren en downloaden.

Weet je het even niet meer? Deze 15 handige AI-tools bieden hulp-VG6gpz4JRpiLq4yKAOWHgg

De verbetering door Enhance speech is vaak opvallend.

10 Uitvergroting

Zoals eerder vermeld, is AI ook uitermate geschikt voor beeldgeneratie en -optimalisatie. Upscayl valt in de laatste categorie. Wanneer je een foto met lage resolutie wilt vergroten, leidt dit vaak tot aanzienlijk kwaliteitsverlies. Met de desktop-applicatie Upscayl voor Windows, macOS of Linux is dit veel minder het geval. Je hoeft slechts een foto te importeren, of via de batchmodus zelfs meerdere exemplaren, het AI-model te selecteren, de uitvoermap in te stellen en de gewenste vergroting aan te geven. Even later is je vergrote foto klaar in png-, jpg- of webp-formaat.

Weet je het even niet meer? Deze 15 handige AI-tools bieden hulp-Xp1pKKFASi6pUHqM71Ddsg

Er valt weinig kwaliteitsverlies te constateren in de uitvergroting.

Foto vergroten, foto verkleinen ...

Een camera is dan wel handig

11 Afslanking

AI kan niet alleen worden gebruikt om foto’s zonder zichtbaar kwaliteitsverlies te vergroten, maar ook om fotobestanden aanzienlijk kleiner te maken. Optidash is zo’n tool. Upload je bestanden (jpg, png, webp, svg en gif, tot 32 MB elk), selecteer de optimalisatiemodus (Smart, High of Ultra) en geef het gewenste uitvoerformaat aan. De tool vertelt je hoe groot het resulterende bestand is en hoeveel procent (schijf)ruimte je hebt bespaard, waarna je de bestanden kunt downloaden, doorgaans met prima resultaat. De gratis versie beperkt je tot een totaal van 100 MB upload.

Weet je het even niet meer? Deze 15 handige AI-tools bieden hulp-ATE-ctllSlqBoQ1GrdHzMQ

Boven 411 KB, onder 1,45 MB … haal het vergrootglas er maar bij.

12 Creatie

Adobe Firefly valt in de categorie AI-beeldgeneratoren. Op basis van je beschrijving worden standaard vier afbeeldingen gegenereerd. Je kunt verschillende parameters instellen, zoals beeldverhouding, inhoudstype, visuele intensiteit, effecten, kleur en toon, belichting, compositie en stijl (eventueel op basis van een eigen referentieafbeelding). Ook kun je een eigen afbeelding uploaden en bijvoorbeeld de achtergrond laten vervangen op basis van je beschrijving. Met een gratis account kun je tot 25 beelden per maand laten genereren en downloaden (met watermerk).

Weet je het even niet meer? Deze 15 handige AI-tools bieden hulp-HM3bf0RmQyGDlp-XDyDHMg

Een andere achtergrond op basis van je eigen beschrijving.

13 Grafisch ontwerp

Canva is een toonaangevend platform voor creatief ontwerpen. Hier vind je een scala aan grafische tools op basis van AI, waaronder Cartoonify, PeopleMaker, PatternedAI, EmojiArtist, Enhancer en Imagen. De meeste laten zich naadloos integreren in je grafische ontwerpen. Laten we Cartoonify als voorbeeld nemen. Selecteer Use in new design en kies een geschikt ontwerptype, zoals Logo. Klik op Choose file en upload een afbeelding. Deze verschijnt nu in de vorm van een logo op je canvas, waar je het ontwerp verder naar wens kunt bewerken.

Weet je het even niet meer? Deze 15 handige AI-tools bieden hulp-EVzYoBLRR_uYU4NUk4WjJg

Van foto tot cartoon met een muisklik.

14 Conversie

In afwachting van OpenAI’s indrukwekkende videogenerator Sora houden we het voorlopig nog bij het optimaliseren van bestaande videobeelden. Met de gratis versie van de Windows-app VideoProc Converter AI kun je video’s van vijf minuten bewerken, met drie modules. Met Super Resolution stel je een schaalvergroting van 2x tot 4x in, met Frame Interpolation voeg je extra frames toe met een fps-waarde van 2x tot 5x of je genereert een slow motion-effect, en met Stabilization maak je een eind aan schokkerige, bewogen en onscherpe beelden.

Weet je het even niet meer? Deze 15 handige AI-tools bieden hulp-HTYW7OKURk6pVcGfhVhDkA

Hogere resolutie, meer frames en minder schokkerige beelden.

15 Compositie

Uiteraard heeft ook Microsoft de kracht van AI omarmd; we kunnen dan ook steeds verdere integratie van Copilot in Windows verwachten. Maar AI heeft nu al zijn weg gevonden in verschillende Microsoft-producten, zoals Paint (voor slimme achtergrondverwijdering) en de video-editor Clipchamp. Start Clipchamp op en meld je aan. Druk op de knop Een video met AI maken. Wanneer je vervolgens je mediabestanden importeert en de gewenste stijl en lengte aangeeft, hoef je alleen nog maar op Aan de slag te klikken om je videobeelden op basis van AI te laten analyseren en automatisch een optimale video samen te stellen.

Het uitgebreide artikel lees je hier: Clipchamp, kampioen in videobewerking

Weet je het even niet meer? Deze 15 handige AI-tools bieden hulp-UeeF-E0CRuyKJ5-PJLsa_w

Je voegt de ingrediënten toe en AI stopt ze in de blender voor een leuk videoresultaat.

0

Powered by

logo
Watch on YouTube
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten