ID.nl logo
Van opstellen tot opruimen: zo werk je met het nieuwe Outlook
Huis

Van opstellen tot opruimen: zo werk je met het nieuwe Outlook

We kunnen er niet omheen: de huidige versie van Outlook gaat al aardig lang mee. Ook de ingebouwde apps Windows Mail en Agenda zijn niet nieuw meer. Ondertussen rammelt een opvolger aan de poort: het nieuwe Outlook. Heb je er al naar gekeken en je voorbereid op de overstap? We helpen je op weg.

Er is al even een nieuwe versie van Outlook, wij nemen van de gelegenheid gebruik om de ins en outs van het mailprogramma bloot te leggen:

  • Zoeken binnen bepaalde mappen
  • E-mails uitgesteld verzenden en inplannen
  • Snel bijlagen toevoegen
  • Poll toevoegen
  • Voorwaardelijke opmaak
  • Automatisch opruimen
  • Persoonlijke reserveringspagina

Handig! Een e-mail terugtrekken in Outlook doe je zo

Als je gebruikmaakt van de huidige versie van Outlook, onder meer beschikbaar via een abonnement op Microsoft 365, vind je al enige tijd rechtsboven in het venster de uitnodiging om met het nieuwe Outlook aan de slag te gaan. Zet de schuif op Aan bij De nieuwe versie van Outlook uitproberen. De huidige Outlook-omgeving wordt meteen omgewisseld voor de nieuwe versie. Het nieuwe Outlook vervangt ook de apps Windows Mail en Agenda, zoals je ze kent uit Windows 11. Open je Windows Mail of Agenda, dan wordt meteen de nieuwe versie gepresenteerd.

Je kunt de nieuwe versie van Outlook ook openen vanuit het startmenu: typ outlook en kies voor Outlook (new). Overigens kun je Windows Mail en Agenda nog gewoon blijven gebruiken: deze apps blijven waarschijnlijk tot het eind van 2024 beschikbaar.

Zoeken

We gaan aan de slag. Boven in het venster van Outlook vind je een prominente zoekbalk. Hiermee kun je op zoek naar allerhande items binnen Outlook. Waarin wordt gezocht, is afhankelijk van het onderdeel dat je hebt geopend. Klik je bijvoorbeeld op Zoeken als een e-mail is geopend, dan wordt er standaard gezocht in het huidige postvak. Klik op Alle mappen, links van de zoekbalk, voor een overzicht van andere e-mailmappen waarin je kunt zoeken, zoals Ongewenste e-mail en Verzonden items. Heb je de agenda geopend, dan geeft het uitklapmenu links de verschillende accounts weer waarin je naar afspraken kunt zoeken. Soms wordt aan de rechterkant een filterpictogram getoond. Klik hierop voor aanvullende opties. Hiermee kun je in de agendaweergave zoeken in bijlagen of een tijdsperiode aangeven waarbinnen moet worden gezocht.

Liever een overzicht op papier?

Er zijn genoeg handige agenda's om je afspraken in bij te houden

De indeling

Uiterst links vind je snelkoppelingen naar de verschillende onderdelen van Outlook, zoals E-mail, Agenda en Contactpersonen. Linksboven in het venster bevindt zich de knop Navigatiedeelvenster verbergen of weergeven. Hiermee bepaal je of de mailmappen zichtbaar moeten zijn. Heb je meerdere accounts of meerdere mailmappen, kies er dan voor om het navigatiedeelvenster te tonen, omdat je anders niet ziet in welk onderdeel je je bevindt.

De vensterrand heeft bij Outlook van alles in petto. De rechterhelft van de balk is gereserveerd voor diverse knoppen. De knop Mijn dag (pictogram van een kalender) geeft je een overzicht van jouw komende afspraken en taken. De knop ernaast toont eventuele meldingen, zoals herinneringen voor meetings. De knop Instellingen (herkenbaar aan het tandwiel) opent de instellingen (hierover lees je meer in de paragraaf ‘Instellingen aanpassen’). Tot slot is er de knop Tips (de gloeilamp), die adviezen over nieuwe Outlook-functies geeft.

In nieuw venster Soms is het handig om verschillende vensters naast elkaar te zien, bijvoorbeeld een e-mail en de agenda, zodat je snel een afspraak kunt voorstellen op een moment dat het jou uitkomt. Je kunt de individuele onderdelen van Outlook openen in een nieuw venster, zodat je meerdere vensters naast elkaar kunt zetten. Klik met de rechtermuisknop op een onderdeel, bijvoorbeeld Agenda, en kies voor Openen in een nieuw venster.

Informatiedichtheid

Om overzicht over je mailbox te houden, kun je bepalen hoe de groot de afstand tussen de mails moet zijn. Open daarvoor in de menubalk de tab Weergeven. Klik helemaal rechts op Dichtheid. Je hebt nu de keuze tussen Ruim, Gezellig en Compact. De optie Gezellig geeft een goede balans tussen informatie op je scherm en de leesbaarheid van het geheel. Wil je juist zo veel mogelijk informatie zien, dan kies je voor Compact. Voor meer rust kies je Ruim.

E-mails uitstellen

Stel, je krijgt aan het begin van de dag een e-mail binnen waarop je later nog terug wil komen. In de nieuwe versie van Outlook kun je het bericht vastzetten aan de bovenkant van je inbox. Klik met de rechtermuisknop op de e-mail die je wilt vastpinnen en kies voor Vastmaken. Je kunt ook met je cursor boven de mail hangen en op de punaise klikken. Je vindt die mail nu bovenaan in je inbox. Klik erop met de rechtermuisknop en kies Losmaken (of klik nogmaals op de punaise) als je de mail niet meer nodig hebt.

Een andere interessante mogelijkheid is om specifieke mails tijdelijk te verbergen. Je postvak blijft hiermee lekker opgeruimd, en je kunt eerst andere berichten afhandelen totdat de mail in kwestie weer opduikt. Selecteer het bericht en klik in de menubalk onder Start op de knop Uitstellen (herkenbaar aan de klok). Kies het moment waarop het bericht weer mag verschijnen, bijvoorbeeld Later vandaag 22:00 of Morgen Ma 08:00. Je kunt ook een ander tijdstip selecteren: kies dan voor Een datum kiezen en geef een zelfgekozen datum en tijd op. Wil je het verborgen bericht in de tussentijd alsnog bekijken, dan vind je deze in de map Uitgestelde berichten.

Bestanden invoegen

Heb je net gewerkt aan een bestand en wil je dit snel opnemen in je mail? Terwijl je de tekst van de e-mail aan het typen bent, kun je / (schuine streep) typen. Hierdoor verschijnt er een menu met een overzicht van recente documenten. Klik op het gewenste document om het op de huidige locatie in te voegen. Outlook plaatst dan een koppeling die verwijst naar het online bestand op OneDrive. Het bestand wordt dus niet als fysiek bestand aan de mail toegevoegd.

Klassiek lint Het nieuwe Outlook gebruikt een opgeruimde omgeving. Dat betekent ook dat het kenmerkende Lint op dieet is gezet en daardoor minder opties toont. Kun je maar niet wennen aan dit vereenvoudigde lint, dan kun je teruggrijpen naar het verleden. Klik op het pijltje uiterst rechts op het lint en kies in het menu Indeling voor Klassiek lint.

Plannen maar!

Stel je een mail op, maar verstuur je deze liever op een andere tijd (bijvoorbeeld binnen gangbare kantooruren)? Je kunt de mail inplannen. In het e-mailvenster klik je op de pijl naast de knop Verzenden. Kies voor Verzending plannen. Outlook geeft een aantal voorstellen, bijvoorbeeld Morgenochtend. Ook kun je zelf een moment aangeven: klik dan op Aangepaste tijd en kies datum en tijdstip. Alles ingesteld? Bevestig met een klik op Verzenden.

Polls

Ben je benieuwd naar de mening van anderen? Voeg dan een poll toe aan je e-mail. In de menubalk van het berichtvenster open je de tab Invoegen. Klik op Polls. De poll wordt in het tekstvak geplaatst. Voer de gewenste vraag in en geef daaronder de beschikbare opties. Je kunt ook een afbeelding invoegen: klik op het afbeeldingspictogram rechts van het onderwerpvak. Ook bij de opties kun je een afbeelding invoegen, via dezelfde manier. Standaard zijn er twee opties beschikbaar: kies voor Optie toevoegen als de poll uit meer opties moet bestaan. Standaard kan de ontvanger één antwoord selecteren. Moet de ontvanger meerdere antwoorden kunnen aangeven, zet dan de schuif op Aan bij Meerdere selecties. Klik op Vraag toevoegen om meerdere vragen in te voegen. Standaard is de poll anoniem en kunnen de resultaten door anderen worden bekeken. Klik op de koppeling onderin om deze instelling aan te passen, bijvoorbeeld naar Namen van respondenten vastleggen (alleen zichtbaar voor de maker). Controleer tot slot of je tevreden bent met de opzet door te klikken op de knop Voorbeeld.

Instellingen aanpassen

Tijd om een blik te werpen op de instellingen van het nieuwe Outlook. Zoals je eerder hebt gelezen, vind je die via het tandwiel rechtsboven in de vensterbalk. De hoofdcategorieën vind je aan de linkerkant. Je kunt het instellingenvenster onder meer gebruiken om de omgeving een eigen uiterlijk te geven. Kies Algemeen / Vormgeving. Zo kun je voor een lichte of donkere modus kiezen, of je voorziet de gebruikersomgeving van een eigen thema of kleur. In de sectie Moderne thema’s kies je een achtergrondafbeelding en kun je een kleur bepalen. De sectie eronder, Klassieke thema’s, bevat een nog grotere collectie. Bij Navigatiebalk bepaal je of je gebruik wilt maken van gekleurde pictogrammen en of je de namen wilt tonen bij elk Outlook-onderdeel.

Automatische opmaak

Heb je meer overzicht in je overvolle postvak nodig? Je kunt in Outlook gebruikmaken van voorwaardelijke opmaak. Op basis van een aantal regels die je zelf vooraf opstelt, krijgen ontvangen e-mailberichten automatisch een bepaalde kleur. Je kunt meerdere regels opstellen.

In het instellingenvenster van Outlook kies je voor E-mail / Voorwaardelijke opmaak. Kies het e-mailaccount waarvoor je de regel wilt maken. Klik hierna op Een nieuwe regel voor voorwaardelijke opmaak maken. Geef de regel een naam en bepaal bij de tweede stap de voorwaarde waaraan het bericht moet voldoen, bijvoorbeeld: Mijn naam staat niet op de Aan-regel. Je kunt meerdere voorwaarden opgeven. Bij de derde stap klik je op Kleur kiezen en selecteer je de gewenste tekstkleur.

Een uitgebreidere uitleg lees je in dit artikel: Creëer met kleur overzicht in je Outlook-mailbox en -agenda

Opruimwoede

Met de functie Opruimen houd je je postvak op orde. Je kunt meerdere e-mailberichten in je postvak selecteren en vervolgens in de menubalk Start klikken op de knop Opruimen. Een nieuw venster verschijnt. De acties die Outlook voorstelt, zijn van toepassing op alle huidige en toekomstige berichten afkomstig van de geselecteerde afzender. Zo kun je alle berichten verplaatsen naar een andere map, het meest recente bericht altijd bewaren en de rest van de berichten verwijderen en de berichten in de map die ouder zijn dan tien dagen, automatisch laten verwijderen. Bij Verplaatsen naar geef je de gewenste map op, bijvoorbeeld Verwijderde items of een nieuwe map die je aanmaakt via de optie Nieuwe map maken.

Je kunt bestaande opruimregels altijd nog aanpassen. Open het instellingenvenster van Outlook en kies E-mail / Opruimen. Rechts vind je het overzicht van regels.

Lekker aan het opruimen?

Gooi het maar in de prullenbak

Grondig opschonen

De zonet besproken functie Opruimen is handig om je postvak overzichtelijk te houden, maar soms wil je ook weleens weten welke mappen veel ruimte innemen en welke mappen je zou kunnen legen. Open daarvoor het instellingenvenster van Outlook en kies Accounts / Opslag. Kies (eventueel eerst) het account waarvan je de opslagruimte wilt inzien. Een overzicht van de onderdelen die meetellen voor de opslagruimte verschijnt. Onder E-mailopslag kun je zien welke mappen hoeveel ruimte in beslag nemen. Via de kolom Beheren kun je de items opschonen. Klik op Alle om de volledige map te legen, of kies ervoor enkel items met een bepaalde leeftijd te wissen: 3 maanden en ouder, 6 maanden en ouder of 12 maanden en ouder.

Spijtoptant Ben je niet tevreden met de nieuwe Outlook? Je kunt – totdat de officiële editie echt wordt geïntroduceerd – terug naar de vorige versie van Outlook of Windows Mail en Agenda. Kies Instellingen / Algemeen / Info over Outlook. Klik onder Terug naar Windows Mail en Agenda op de knop Mail nu openen.

Snel afspreken

Als je vaak online afspraken maakt en je die afspraken zo efficiënt mogelijk wilt indelen, kun je gebruikmaken van een persoonlijke reserveringspagina. Hierop kunnen anderen een afspraak met je inplannen. Je deelt de koppeling naar die pagina eenvoudig via e-mail, bijvoorbeeld via je e-mailhandtekening.

In het instellingenvenster van Outlook kies je voor Agenda / Bookings met mij. Klik op de koppeling rechts in het venster. Een nieuwe pagina opent waarin je de beschikbaarheid kunt opgeven. Je kunt openbare links maken die voor iedereen zichtbaar zijn via je persoonlijke reserveringspagina, of privékoppelingen maken die alleen toegankelijk zijn voor wie de link krijgt. Standaard geeft Outlook twee afspraken weer: 15 minuten en 30 minuten. Klik op de knop met het plusteken om een nieuwe afspraak op te geven. Je kunt de gemaakte koppelingen vervolgens opnemen in je handtekening. Keer terug naar het instellingenvenster en klik op Koppeling toevoegen aan uw e-mailhandtekening.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen
Mobiliteit

Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Het is verreweg de belangrijkste auto die het merk sinds lange tijd introduceert. Met de nieuwe Renault 5 geeft het merk een flinke slinger aan zijn Renaulution. Een strategie waarmee het merk de snel veranderende automarkt met al zijn facetten omarmt. Technologie, connectiviteit en schone energie: Renault heeft een duidelijk een stip op de horizon geplaatst. De eerste kilometers achter het stuur van de nieuwe Renault 5, die vanaf 27.990 euro bestelbaar is, tonen aan dat de eerste Renaulution-vrucht een absolute gouden zet blijkt te zijn.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Duimpjes gegarandeerd

Begin dit jaar mocht ik er in een studio nabij Parijs al aan snuffelen. De wedergeboorte van een icoon, de nieuwe Renault 5. Goed een half jaar later staat er een knalgele (Jaune Pop) Iconic Cinq uitvoering op mij te wachten. Het merk wil met de nieuwe 5 zowel de oude generatie, zij die zich het origineel nog goed kunnen herinneren, als de jonge garde aanspreken. Een uitdaging, maar mede dankzij designtermen als 'retro futuristisch' heb ik zelden gedurende een intro zoveel enthousiaste reacties mogen ontvangen. Van jong tot oud, van surfer tot mondaine dame. De duimpjes waren haast ontelbaar!

Bekijk onderaan dit artikel een video van de nieuwe Renault 5!

©Irwin Versteegh

Standaard 18 inch

De nieuwe 5 rolt standaard op 18inch-wielen en dat geeft 'm samen met de goede proporties een sterk voorkomen. Stap ik achter het stuur, dan valt direct de lage en sportieve instap op. Ik zak weg in prima gevormd meubilair en dankzij een axiaal verstelbaar stuurwiel is een goede zitpositie snel gevonden. 

🚘Ook interessant: EV-profiel Renault Scenic E-Tech: Is de 'Auto van het Jaar 2024' écht zo goed?

©Irwin Versteegh

Andere zit dan verwacht

Toch moet ik voor de juiste ondersteuning van mijn bovenbenen net iets verder naar achteren gaan zitten. Een kantelbare zitting zou hier uitkomst bieden. Iets wat met name voor passagiers op de achterbank bovendien wat ademruimte zou verschaffen. Achter mijzelf plaatsnemen, zat er namelijk niet in. 

©Irwin Versteegh

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Ruim genoeg voor bagage

De kofferruimte blijkt ook in de praktijk prima bruikbaar. 320 liter is conform het segment en bleek ruim voldoende voor twee handbagage-reiskoffers en twee rugtassen. Staan de voorstoelen vrij ver naar achteren, dan zul je de hoofdsteunen van de achterbankleuning moeten verwijderen als je deze neer wilt klappen. 

©Irwin Versteegh

Vanaf 27.990 euro

De nieuwe Renault 5 komt er met twee accu's en voorlopig twee elektromotoren. Later volgt een derde met zo’n 90 pk. De Urban Range met 40kWh en 327 km range is leverbaar vanaf 27.990 euro. Je krijgt dan een 120 pk sterke elektromotor. De Techno-uitvoering is 2 mille duurder en de compleetste Iconic Cinq kost 31.490 euro. Voor net geen 30 mille stap je in de Comfort Range Techno. Die heeft een 52kWh batterij, een 150 pk sterke motor en een bereik van 410 kilometer volgens de WLTP-testmethode. Standaard zijn een 3-Fase 11kW boordlader, een warmtepomp en een snellaadtijd van 30 minuten. 

©Irwin Versteegh

Overtreft verwachtingen

Gedurende de dynamisch introductie heb ik zo'n 200 kilometer in het Vijfje afgelegd. Uiterst plezierige kilometers welteverstaan, want qua rijkwaliteit en plezier overtreft 'ie mijn verwachtingen. De 5 is zo wendbaar als een dartele poedel! De zeer directe (soms iets te directe) stuurinstallatie zorgt met het lage zwaartepunt van het gloednieuwe – toegewijd EV – AmpR Small platform voor een middenmotor-achtige ervaring. De 5 bijt zich in elke bocht vast, voelt fantastisch wendbaar en mede dankzij – uniek in deze klasse – een mooie Multilink-ophanging voor de achteras ligt de grens ver voorbij die van plezier.

©Irwin Versteegh

MINI-rijders kunnen naar Renault

En dit alles in combinatie met een verrassend verfijnde rijervaring. Binnen de bebouwde kom is-ie verre van 'te stug' en ondanks dat 'ie op een verkeersdrempel soms iets vergevingsgezinder zou mogen zijn, stoort dit niet. De nieuwe 5 blijkt op dit vlak zo goed, dat 'ie zelfs MINI-rijders zou weten te overtuigen. Zeker ook gezien het feit dat hij zich op de snelweg bovendien ontpopt als een fijne cruiser met een C-segment-waardige geluidsisolatie. 

Meer weten over de nieuwe Renault 5? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog. 

Watch on YouTube

 

▼ Volgende artikel
Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het
Huis

Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het

Net zoals je op de pc je scherm kunt delen met een tool als TeamViewer, kun je ook je scherm delen via WhatsApp. Dit lukt zowel in een een-op-eengesprek als in een groepsgesprek. Handig als je iets op je smartphone wilt laten zien of uitleggen.

In drie eenvoudige stappen laten we zien hoe je in WhatsApp je scherm kunt delen, zodat je iets aan een ander kunt laten zien:

  • Videogesprek starten
  • Scherm delen
  • Delen stoppen

Lees ook: Privacy op WhatsApp beschermen: zo doe je dat

1 Videogesprek

Deze functie werkt zowel op de Android-, iOS- als Windows-app, maar alleen als je een videogesprek bent gestart. De optie werkt dus niet tijdens WhatsApp-spraakgesprekken. Heb je een Android-telefoon dan kun je overigens probleemloos je scherm delen met iemand met een iPhone en andersom. Houd er wel rekening mee dat alles wat op je scherm te zien is, zichtbaar wordt voor je gesprekspartner. Kijk dus uit als er bijvoorbeeld bankgegevens, foto’s of andere gevoelige informatie op het scherm staan. Net als de berichten en oproepen, versleutelt WhatsApp de inhoud van schermdeling voor extra beveiliging.

2 Laat de ander meekijken

Nieuw is dat je nu ook de audio van je smartphone op die manier kunt delen. Start een videogesprek op de gebruikelijke manier en je ziet onderaan bij de bedieningsknoppen een pictogram met drie horizontale stippen: tik hierop en klik op Deel scherm (iOS) of Scherm delen (Android). Vervolgens verschijnt er een korte uitleg van deze functie. Ga door en tik op Start uitzending (iOS) of Nu starten (Android). Hierdoor wordt de schermdeling gestart; vanaf nu kan de ander alles volgen wat er bij jou op je scherm gebeurt. Zo kun je bijvoorbeeld teruggaan naar het homescreen en ook andere apps openen terwijl de ander meekijkt. Wanneer je dit scherm verlaat, keer je terug naar het videogesprek in WhatsApp.

Handig om te weten! Ken je deze 8 handigheidjes in WhatsApp al?

3 Schermdeling stoppen

Ook iedereen die deelneemt aan een groepsvideogesprek kan een schermdeling-sessie starten. Er kan echter maar één persoon tegelijk zijn scherm delen. Om op een Android-telefoon te stoppen met delen, keer je terug naar het WhatsApp-videogesprek en tik je op Stoppen met delen. Op de iPhone tik je op het groene pictogram in de linkerbovenhoek van de statusbalk van de iPhone. Daarna tik je op de rode knop in het centrum van het scherm.

Watch on YouTube