We zien het niet zo vaak, een koeler van 23 centimeter lang, 13 centimeter breed en 16 centimeter hoog. En wat we ook niet vaak zien, is dat een fabrikant een tec-element verwerkt in een cpu-koeler. Cooler Master levert met de V10 een gigantische koeler mét tec-element en richt zich daarmee overduidelijk op het overklokkende publiek. Is bigger daadwerkelijk better?
De Cooler Master V10 is in één woord gigantisch. De installatie kan dus lastig zijn als je geen tweede paar handen tot je beschikking hebt. Overigens is het met wat hulp een fluitje van een cent. U hoeft slechts een tweetal beugeltjes op de koeler te schroeven en deze weer te bevestigen aan een bijpassende backplate. Cooler Master levert een montagekit voor: socket 1366, 775, AM2 en AM3. Daardoor kan bijna iedereen wel uit de voeten met de V10.
Cool
Over de het koelvermogen van de V10 zijn we tevreden. Hij houdt onze Core i7 965 prima koel. Daarbij heeft de V10 nog een groot voordeel: hij koelt desgewenst tevens de northbridge of het geheugen.
Tijdens een vergelijking met de Thermalright Ultra Extreme, blijkt dat deze towerkoeler in combinatie met een 1500 toeren Papst-fan nagenoeg gelijk presteert. Op standaardsnelheid meten we 30 graden op alle cores van onze i7 965. De V10 laat ook 30 graden zien. Nu zijn idle-temperaturen niet heel interessant en dus laten we Prime 95 los. De Thermalright weet de temperaturen te beperken tot 50 graden. Net als de Cooler Master. Geen verschil bij standaardsnelheden dus.
Als we overklokken naar 4 GHz, verschuift dit beeld. In rust liggen de temperaturen van beide koelers rond de 37 graden. Als we vol belasten, weet de V10 de Core i7 dankzij het tec-element twee tot vier graden koeler te houden. Wel beginnen we de twee rood verlichte ventilators goed te horen. Dat is niet gek, aangezien een Core i7 op 4 GHz behoorlijk wat warmte produceert.
PluspuntenMinpuntenConclusie
Innovatief
Koelt goed
Relatief stil
Koelt tevens andere elementen van het moederbord
Duur in vergelijking tot de prestaties
Erg groot
De V10 van Cooler Master is een indrukwekkende verschijning. Het voordeel van de koeler ligt met name in het feit dat de V10 het geheugen of de Northbridge mee kan koelen. Het koelvermogen is goed, maar uit zich pas bij zware overkloks. Dit is geen minpunt, maar iets om rekening mee te houden. Wie dus van plan is een quad core tot het uiterste te drijven, moet zeker deze koeler in overweging nemen. Wie dat niet doet, is beter af met bijvoorbeeld de veel goedkopere Thermalright 120 Ultra Extreme.
Pluspunten
Minpunten
Conclusie