ID.nl logo
Twee keer Dropbox installeren op één pc
© PXimport
Huis

Twee keer Dropbox installeren op één pc

Je kunt niet twee Dropbox-accounts op hetzelfde Windows-account installeren. Alleen gebruikers van Dropbox for Business hebben die mogelijkheid. Wat als je je pc deelt met je partner, of je hebt een privéaccount en een account voor bijvoorbeeld een vereniging? Met wat knutselen lukt het tóch.

01 Dubbele truc

Er is een truc om toch twee gewone Dropbox-accounts op één Windows-account te installeren. Het is even wat werk, maar je hoeft het maar één keer in te stellen. We leggen de procedure uit op Windows 7, maar het werkt ook op Windows Vista en Windows 8. Voor Windows 8(.1) geldt wel dat sommige dingen net iets anders heten of op een iets andere plek te vinden zijn.

Overigens is het ook mogelijk om een gratis persoonlijk account en een zakelijk betaald account aan elkaar te koppelen. Dat kun je via de Dropbox-website instellen in je profiel.

©PXimport

02 Installatie account 1

We gaan ervan uit dat je op je Windows-pc in je primaire account reeds Dropbox geïnstalleerd hebt. Zo ja, ga door met stap 4. Zo niet, voer dan gelijk die eerste installatie uit door de software te downloaden. Klik op de grote blauwe knop Gratis download. Het bestand DropboxInstaller.exe wordt gedownload naar je downloadmap. Open deze map, dubbelklik op dit bestand en volg de installatieroutine.

©PXimport

03 Inloggen account 1

De installatieroutine van Dropbox is rechttoe-rechtaan en stelt eigenlijk geen vragen. Het eerste echte venster dat je te zien krijgt, is het inlogvenster. Vul hier je accountgegevens in van je eerste Dropbox-account en klik op Aanmelden. De installatiewizard is voltooid met de mededeling "Gefeliciteerd!" en een knop waarmee je je Dropbox-map kunt openen. Sluit dit venster. Heb je geen bestanden in Dropbox staan, ga dan verder met stap 4. Heb je er wel al bestanden staan, synchroniseer die dan eerst. Afhankelijk van de hoeveelheid kan dat een tijdje duren. Ga daarna alsnog door met stap 4.

©PXimport

Eerlijk gebruik

Dropbox is een fantastische dienst. Hoewel de 2 GB die je standaard gratis krijgt, niet heel veel is, kun je met een beetje moeite de gratis ruimte oprekken naar zo'n 20 GB. Heb je nog meer ruimte nodig? Dan zul je een betaald account moeten nemen. We verzoeken je deze workshop niet te misbruiken om meer gratis ruimte krijgen door accounts te combineren.

©PXimport

Tot 20 GB gratis?

Zoals gezegd kun je de gratis ruimte verder uitbreiden tot zo'n 20 GB, eveneens gratis. Voor allerlei handelingen krijg je extra bonusruimte: bijvoorbeeld door Dropbox op je computer(s) en je mobiele apparaten te installeren, er bestanden in op te slaan, mappen te delen met mensen die je kent en vooral andere mensen via jouw account uit te nodigen om ook Dropbox te gaan gebruiken. Het exacte stappenplan kun je hier lezen.

04 Nieuw Windows-account maken

Maak nu een nieuw account in Windows: ga naar Start / Configuratiescherm / Gebruikersaccount toevoegen of verwijderen. Klik op de optie Een nieuw account maken. Geef het account een naam, kies voor Standaardgebruiker of Administrator en klik op de knop Account maken. Als je het nieuwe account Administrator-rechten geeft, is het makkelijker om de Dropbox-software te installeren. Gebruik je liever een standaardaccount, dan moet je later bij het installeren alleen even extra inloggen met je eigen Administrator-wachtwoord als Windows daarom vraagt.

©PXimport

05 Wachtwoord instellen

Het is belangrijk dat het nieuwe account een wachtwoord heeft (dat wachtwoord is namelijk nodig in stap 12). Selecteer het nieuwe account in de lijst met gebruikersaccounts door erop te klikken en klik vervolgens op Een wachtwoord instellen. Het hoeft geen ontzettend ingewikkeld wachtwoord te zijn. Voeg twee keer het nieuwe wachtwoord in en klik op de knop Wachtwoord instellen. Ga vervolgens naar de Startknop, klik op het pijltje naast de knop Afsluiten en kies de optie Andere gebruiker.

©PXimport

06 Installatie account 2

Kies het nieuwe Windows-account dat je zojuist hebt aangemaakt. Dit heeft even nodig om de allereerste te keer te laden, dus je moet heel even wachten. Zodra je helemaal bent ingelogd, open je de browser, ga je opnieuw naar deze website. Klik wederom op de grote blauwe knop Gratis download. Het bestand DropboxInstaller.exe wordt gedownload naar de downloadmap van het nieuwe account. Open deze map, dubbelklik op het installatiebestand en wacht tot de installatie klaar is en het inlogvenster verschijnt.

©PXimport

07 Inloggen account 2

Houd de inloggegevens van het tweede Dropbox-account bij hand. Vul deze gegevens in bij het inlogvenster en klik op Aanmelden. Je krijgt wederom de mededeling "Gefeliciteerd!" te zien. En nu is het even opletten, klik dit venster nog niet dicht. Dropbox plaatst z'n map standaard in de map van de gebruiker (bijvoorbeeld C:\Users\Marvin\Dropbox), maar je kunt deze beter verplaatsen naar een map die makkelijk toegankelijk is voor het primaire Windows-account. Dat doen we in de volgende stap.

©PXimport

08 Dropbox-map verplaatsen

Klik onderin het Gefeliciteerd!-venster van de installatiewizard op de optie Geavanceerde instellingen. Vervolgens klik je onder de aanduiding Dropbox-locatie op het kleine pijltje omlaag en kies je Overig uit het keuzemenu. Kies daarna een map waar alle gebruikers bij kunnen, bijvoorbeeld C:\Dropboxen\Marvin\Dropbox en klik op OK. Klik op Mijn Dropbox-map openen en Windows Verkenner opent. Als er al bestanden staan in je Dropbox-account, dan worden die nu gesynchroniseerd.

©PXimport

09 Terug naar account 1

Je bent nu zover dat je op één pc twee Windows-accounts hebt, met in elk account één account van Dropbox geïnstalleerd. Maar continu tussen Windows-accounts switchen is niet handig. Meld je daarom af bij het tweede account (Start / pijltje naast Afsluiten / Afmelden) en meld je weer aan bij je hoofdaccount. Je gaat vanuit je primaire Windows-account een snelkoppeling maken naar de tweede Dropbox-installatie (dat in de gebruikersmap van het tweede Windows-account staat).

©PXimport

10 Snelkoppeling maken

Open in Windows Verkenner eerst de map C:\Users\[gebruiker2], waarbij [gebruiker2] de naam is van het tweede Windows-account. In ons voorbeeld is dat C:\Users\Marvin. Windows meldt "U hebt momenteel geen toegang tot deze map", maar klik op Doorgaan om toegang tot deze map te krijgen. Ga vervolgens naar de map C:\Users\[gebruiker2]\AppData\Roaming\Dropbox\bin. De map AppData is standaard verborgen, dus maak via de mapopties verborgen mappen en bestanden zichtbaar of tik de mapnaam zelf in op de adresbalk van Windows Verkenner. Rechtsklik op het bestand Dropbox.exe en kies Kopiëren naar / Bureaublad (snelkoppeling maken).

©PXimport

11 Snelkoppeling aanpassen

Ga naar je bureaublad, rechtsklik op de zojuist gemaakte snelkoppeling en klik op Eigenschappen. In het tabblad Snelkoppeling staat achter het veld Doel het volledige pad (C:\Users\[gebruiker2]\AppData\Roaming\Dropbox\bin\Dropbox.exe). Zet de volgende tekst ervóór runas /user:[gebruiker2] /savecred. In ons voorbeeld staat er: runas /user:Marvin /savecred C:\Users\Marvin\AppData\Roaming\Dropbox\bin\Dropbox.exe. Klik op OK om de wijzigingen op te slaan.

©PXimport

12 Eindresultaat

Dubbelklik op de snelkoppeling en tik achter de opdrachtprompt het wachtwoord in van het tweede Windows-account (je ziet overigens niet wat je tikt). Je hoeft dit maar één keer te tikken, Windows onthoudt hierna het wachtwoord. In het systeemvak zie je nu twee Dropbox-icoontjes. Desgewenst hernoem je de Dropbox-snelkoppeling voor het tweede account naar een logische naam (beter herkenbaar). Ook handig is om de map van dit account op te nemen in de Favorieten van Windows Verkenner. In de voorkeuren van Dropbox (via het systeemvak) controleer je dat het account automatisch opstart met Windows.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Wifi op vakantie? Zo blijf je online veilig
© Maridav
Huis

Wifi op vakantie? Zo blijf je online veilig

Op vakantie wil je ontspannen, niet bezig zijn met cybercriminaliteit. Toch liggen digitale risico's juist dan op de loer. Zodra je verbinding maakt met een openbaar netwerk – op de camping, in een hotel of op een terras – loop je het risico dat anderen meekijken. Dat vergroot de kans op onderschepte wachtwoorden, identiteitsfraude of zelfs malware op je telefoon. Gelukkig kun je je daar vrij eenvoudig tegen beschermen, met deze tips.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bitdefender

Wat maakt openbare wifi zo kwetsbaar?

Veel openbare netwerken zijn slecht beveiligd. Je vindt ze overal: op luchthavens, in treinen, op campings, in cafés of gewoon op een stadsplein. Vaak kun je zonder wachtwoord inloggen, of er is één standaardcode die iedereen gebruikt. Dat maakt het voor kwaadwillenden makkelijk om dataverkeer te onderscheppen of zelfs een nepnetwerk aan te maken dat eruitziet als het echte wifi-netwerk. Bijvoorbeeld een netwerk dat 'Free_Hotel_Wifi' heet, maar in werkelijkheid wordt gehost vanaf de laptop van iemand die jouw gegevens wil onderscheppen. Verbind je automatisch, dan kan alles wat je intypt zichtbaar worden voor de verkeerde persoon.

Daar blijft het niet bij. Ook malware ligt op de loer: software die ongemerkt wordt geïnstalleerd en toegang krijgt tot je bestanden, wachtwoorden of zelfs je hele toestel blokkeert. Vooral apps die automatisch gegevens synchroniseren, zoals cloudopslag of mail, kunnen  dan kwetsbaar zijn.

Wat kun je zelf doen om veilig te blijven?

➡️ Loop voordat je op reis gaat eerst je wifi-instellingen langs. Zet automatisch verbinden met bekende netwerken uit. Zo voorkom je dat je toestel onderweg ongemerkt verbinding maakt met een netwerk dat eruitziet als iets vertrouwds, maar in werkelijkheid is opgezet door een kwaadwillende. Denk aan een naam als 'Hotel_WiFi' of 'Free_WiFi_Airport' – herkenbaar, maar nep.

➡️ Het helpt als je al vóór vertrek kiest voor een beveiligingspakket waarin standaard een VPN zit, zoals bij Bitdefender. Daarmee maak je het jezelf makkelijk: je hoeft geen losse apps te downloaden, en je weet zeker dat je dataverkeer automatisch wordt versleuteld zodra je verbinding maakt met een openbaar netwerk. In diezelfde pakketten zit vaak ook een wachtwoordmanager inbegrepen, zodat je unieke wachtwoorden kunt aanmaken en beheren zonder ze te hoeven typen – wat op een onbetrouwbaar netwerk al een risico op zich kan zijn.

➡️ Zorg ook dat je tweestapsverificatie hebt ingeschakeld voor belangrijke accounts. Zelfs als je inloggegevens op een of andere manier onderschept worden, kunnen kwaadwillenden dan niet zomaar inloggen.

➡️ Ben je eenmaal op de plek van bestemming aangekomen en wil je een openbaar wifi-netwerk gebruiken, bijvoorbeeld in een hotel of op een terras? Vraag dan altijd bij de balie of bediening naar de exacte naam van het netwerk en het juiste wachtwoord. Dan weet je zeker dat je niet op een nepnetwerk belandt. Schakel vervolgens je VPN in voordat je online gaat.

©ymgerman

Moet je toch ergens inloggen, controleer dan altijd of de website begint met https://. De 's' staat voor 'secure' en betekent dat je gegevens versleuteld worden verzonden. Dat maakt het voor anderen veel lastiger om mee te kijken, ook als je per ongeluk op een minder goed beveiligd netwerk zit.

Bij privacygevoelige zaken als online bankieren of inloggen op een overheidswebsite kun je beter even terugvallen op je databundel. Je mobiele provider biedt standaard een versleutelde verbinding. Is wifi toch de enige optie, bijvoorbeeld omdat je roaming hebt uitgezet of je databundel beperkt is? Dan is een VPN helemaal onmisbaar.

Kies verder voor een beveiligingspakket dat je waarschuwt bij verdachte activiteiten, zoals een onbekende aanmeldpoging of een link die je naar een nagemaakte website probeert te lokken.

©WineDonuts

Wat Bitdefender onderweg voor je doet

Wie zonder zorgen wil internetten, ook op onbekende netwerken, heeft baat bij een alles-in-één beveiligingspakket. Bitdefender biedt verschillende opties, afhankelijk van wat je nodig hebt. Premium Security is gericht op volledige bescherming, inclusief onbeperkte VPN, een wachtwoordmanager, realtime bescherming tegen phishing en controle of je gegevens online zijn gelekt. Die combinatie is handig als je vaak op reis bent en gebruikmaakt van verschillende netwerken, bijvoorbeeld met je laptop, tablet en telefoon.

Bitdefender Total Security biedt veel van dezelfde onderdelen, maar de VPN is hier beperkt tot 200 MB per dag – voldoende voor dagelijks gebruik, zolang je geen grote bestanden verstuurt of streamt. Antivirus Plus is de instapversie, met de minste extra's. Je krijgt er wel een VPN bij (200 MB per dag), maar een wachtwoordmanager ontbreekt bijvoorbeeld. In alle gevallen geldt dat je beschermd bent tegen malware en verdachte websites, en dat je waarschuwingen krijgt bij risico's.

Wat opvalt is dat de bescherming grotendeels op de achtergrond werkt. Je hoeft zelf weinig in te stellen of bij te houden, en dat is prettig als je onderweg bent. Je krijgt bijvoorbeeld automatisch een melding als je verbinding maakt met een openbaar netwerk, met de vraag of je de VPN wilt inschakelen. Ook scant het systeem links en bijlagen voordat je ze opent, en krijg je een melding als je wachtwoorden in een datalek zijn opgedoken. 

Extra beschermd met Scam Copilot

Heb je Bitdefender Premium Security, dan ben je nóg beter beschermd. Inbegrepen daarbij is namelijk Scam Copilot: een slimme assistent die op de achtergrond binnenkomende berichten, links en meldingen scant en direct ingrijpt bij verdachte situaties. Je krijgt meteen een waarschuwing of advies, nog voordat je iets aanklikt. Zo blijf je beschermd tegen phishing en andere oplichting – ook onderweg en op onbekende netwerken.

Veilig internetten hoeft niet ingewikkeld te zijn

Het goede nieuws: je hoeft geen expert te zijn om jezelf te beschermen. Met een paar slimme keuzes kun je de risico's onderweg sterk beperken. Gebruik bij voorkeur mobiel internet als je iets vertrouwelijks doet, zoals internetbankieren of inloggen op belangrijke accounts. Maak op openbare netwerken altijd gebruik van een VPN, laat een wachtwoordmanager sterke wachtwoorden voor je aanmaken en zorg dat je beveiligingssoftware up-to-date is. Bitdefender helpt je daarbij, zonder dat het je belemmert in je gebruik. Zo blijf je ook op vakantie veilig online – en kun je echt ontspannen vakantie vieren.

▼ Volgende artikel
Stofzuiger met of zonder zak: welke moet je hebben?
© ER | ID.nl
Huis

Stofzuiger met of zonder zak: welke moet je hebben?

Een stofzuiger kopen klinkt simpel, maar wie zich een beetje verdiept in het aanbod, ontdekt al snel dat er nogal wat te kiezen valt. Eén van de eerste vragen die je tegenkomt: neem je er een mét zak of ga je voor een zakloos model? Beide opties hebben hun plus- en minpunten. We leggen het je allemaal uit, zodat jij weet wat het beste bij je past.

In dit artikel kijken we naar de verschillen tussen de zakstofzuigers en de zakloze stofzuigers. Van beide uitvoeringen vertellen we je wat de voordelen zijn, maar ook wat de nadelen zijn.

Lees ook: Je stofzuiger onderhouden: dit moet je weten

Stofzuigers met zak: klassiek en krachtig

Stofzuigers met zak zijn de klassieke modellen die we al decennialang kennen. Al het opgezogen vuil en stof wordt hierin opgevangen in een vervangbare stofzak. Zodra de zak vol is, haal je hem eruit en vervang je hem eenvoudig door een nieuwe. Het systeem is bewezen effectief, en veel huishoudens zweren er nog steeds bij – niet voor niets zijn er talloze varianten van op de markt.

Een belangrijk pluspunt van stofzuigers met zak is dat ze vaak net wat krachtiger zijn dan zakloze modellen. De directe luchtstroom tussen de zuigmond en de zak zorgt voor een efficiënte werking en sterke zuigkracht, zeker zolang de zak niet té vol is. Daarnaast is dit type stofzuiger doorgaans hygiënischer. Het stof en vuil blijft netjes opgesloten in de zak, die je in zijn geheel kunt weggooien zonder dat je zelf in contact komt met de inhoud – handig voor mensen met allergieën. Ook maken stofzuigers met zak over het algemeen minder geluid, wat prettig is als je gevoelig bent voor lawaai of bijvoorbeeld graag stofzuigt terwijl er iemand thuiswerkt of slaapt.

©Georgy Dzyura

Lees ook: Waarom een ouderwetse sledestofzuiger nog best handig kan zijn

Toch zitten er ook nadelen aan dit type. Het vervangen van de zakken brengt extra kosten met zich mee, en je moet er maar net aan denken om een voorraadje in huis te hebben. Niets is zo frustrerend als een volle stofzak ontdekken net wanneer je wilt stofzuigen. Bovendien neemt de zuigkracht vaak iets af naarmate de zak voller raakt – iets om rekening mee te houden als je veel of grof vuil opzuigt.

Zakloze stofzuigers: modern en milieuvriendelijk

Zakloze stofzuigers werken anders: in plaats van een stofzak hebben ze een opvangbak of reservoir waarin al het vuil terechtkomt. Vaak zijn dit zogenaamde cyclonische stofzuigers, die gebruikmaken van een ronddraaiende luchtstroom om stofdeeltjes van de lucht te scheiden. Het vuil blijft achter in de bak, de lucht stroomt er gefilterd weer uit.

©Axel Bueckert

Een groot voordeel is dat je nooit meer stofzakken hoeft te kopen. Dat is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook voor het milieu: minder afval en minder verpakkingsmateriaal. Bovendien zijn de meeste zakloze modellen voorzien van een doorzichtige opvangbak, waardoor je precies kunt zien wanneer het tijd is om deze te legen. En anders dan bij stofzakken, blijft de zuigkracht meestal consistent – ook als het reservoir aardig vol zit.

Toch is het niet alleen maar rozengeur. Het legen van het reservoir kan een stoffige bedoening zijn, zeker als je dat boven de vuilnisbak doet. Voor mensen met allergieën of een stofgevoelige neus is dat geen pretje. Daarnaast vragen zakloze modellen doorgaans wat meer onderhoud: de filters moeten regelmatig worden schoongemaakt of vervangen om te voorkomen dat de zuigkracht afneemt of de motor overbelast raakt. Ook zijn sommige zakloze stofzuigers een stuk luider – niet allemaal, maar het loont zeker om het geluidsniveau (in decibel) van een model even te checken. Alles onder de 60 decibel wordt als stil beschouwd.

Lees ook: Stofzuiger zonder stofzak schoonmaken: zo doe je dat!

©dusanpetkovic1

Wat is uiteindelijk de beste keuze?

De keuze tussen een stofzuiger met zak en een zakloos model hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur en levensstijl. Zoek je een stille, krachtige en hygiënische oplossing zonder al te veel gedoe? Dan is een stofzuiger met zak waarschijnlijk de beste optie. Vind je duurzaamheid en gebruiksgemak belangrijker, en heb je geen bezwaar tegen wat extra onderhoud? Dan past een zakloze stofzuiger misschien beter bij je. En anders kun je je nog altijd laten adviseren.

Hoe dan ook: het is slim om gebruikerservaringen te lezen van de modellen die je overweegt. Die geven vaak een eerlijk beeld van de prestaties, het gebruiksgemak én de dingen die je uit de folder niet direct haalt. Zo weet je zeker dat je kiest voor een stofzuiger waar je echt tevreden over gaat zijn – of je nu team zak of team zakloos bent.