ID.nl logo
Huis

Torrents downloaden

Hoewel het downloadnetwerk Bittorrent steeds vaker onder juridisch vuur komt te liggen, is het nog steeds mogelijk om er legaal films, muziek, televisieseries en luister­boeken mee binnen te halen. We laten u zien wat de beste locaties zijn om mediabestanden te vinden, zodat u altijd over de laatste films en muziekalbums beschikt!

1. Wat is Bittorrent?

Voordat u op zoek gaat naar torrentbestanden, is het goed om te weten hoe Bittorrent in elkaar steekt. Het is eigenlijk een downloadnetwerk waarbij bestanden volgens het peer-to-peer principe tussen gebruikers worden uitgewisseld. Doordat alle gebruikers binnen het netwerk mediabestanden beschikbaar kunnen stellen, is het aanbod enorm. Als u bijvoorbeeld een film wilt downloaden, krijgt u van verschillende deelnemers die al over de betreffende data beschikken een stukje ervan aangeleverd. Overigens zorgt torrentsoftware er standaard voor dat u de gedownloade databestandjes ook weer ter beschikking stelt aan andere personen, en dat is in de meeste gevallen niet legaal. Het verdient daarom de aanbeveling om deze optie uit te schakelen. De coördinatie van het downloadproces wordt geregeld door een tracker. Die houdt lijsten bij van personen die de betreffende data uploaden (seeders) of downloaden (leechers) en hij verbindt deze groepen met elkaar. Via een torrentbestand maakt u verbinding met de tracker, zodat u toegang hebt tot de gewenste bestanden. Het is belangrijk om te kijken hoeveel seeders een torrent bevat. Hoe meer er zijn, hoe sneller u doorgaans kunt downloaden.

Opgelet!

Het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal, zoals films en muziek, is in Nederland legaal, omdat de wet het downloaden beschouwt als het maken van een kopie voor eigen gebruik. Toch moet u oppassen. Via Bittorrent stelt u de bestanden namelijk automatisch ook weer beschikbaar aan andere gebruikers. In de meeste downloadprogramma's kunt u deze optie echter uitschakelen. U maakt daar geen vrienden mee binnen de torrent-gemeenschap, omdat u, door alleen bestanden binnen te halen en zelf niets te delen, de downloadsnelheid binnen het netwerk vertraagt. Het is vooralsnog echter de enige manier om op juridisch veilige wijze te downloaden, tenzij u torrents deelt die niet onder het auteursrecht vallen.

2. Torrentwebsites doorzoeken

Het is natuurlijk veel efficiënter om meerdere torrentwebsites tegelijk te doorzoeken, dan ze ieder apart te bezoeken. Met meer dan een miljoen bezoekers per dag is de website Torrentz razend populair. Via deze site raadpleegt u middels een enkele handeling de databases van meer dan 25 verschillende torrentwebsites, waaronder die van Btjunkie, The Pirate Bay en Torrent Downloads. Surf naar het zojuist genoemde webadres en typ een trefwoord in het lege tekstveld. Bij het invoeren van de letters verschijnen er suggesties in beeld. Het is nuttig om deze even te bekijken, zodat u wellicht wat specifieker kunt zoeken. Klik op Search, waarna een lijstje met resultaten verschijnt. Selecteer achter Order by de juiste sorteermethode. U kunt de resultaten ordenen op relevantie, datum, bestandsgrootte en het aantal peers. Achter Search geeft u aan op welke wijze Torrentz.com de zoekactie uitvoert. Met Titles zoekt u alleen in de titels van de torrents, terwijl door middel van Filenames ook onderliggende bestanden worden doorzocht. Wanneer bijvoorbeeld als trefwoord 'Michael Jackson' wordt ingevoerd, worden met die laatste mogelijkheid ook alle verzamel-cd's weergegeven waar de Amerikaanse zanger aan heeft meegewerkt. Mocht u deze bestanden vervolgens binnenhalen, dan geldt ook hierbij uiteraard dat u ze niet ter beschikking mag stellen door ze weer naar het torrentnetwerk te uploaden.

©PXimport

Gebruik suggesties om uw zoekopdrachten te specificeren.

3. Torrent opslaan

Hebt u een mooie film of een gewenst muziekalbum op Torrentz.com gevonden? Klik dan op de titel. Er verschijnt een lijst met verschillende aanbieders waarbij u de torrent kunt downloaden. Zodra u op een van de aanbieders klikt, wordt u er naar doorverwezen. Kies er één uit en klik op Download torrent (of een soortgelijke term). Bewaar het bestand ergens op uw harde schijf.

©PXimport

De meeste torrents kunt u vanaf meerdere websites opslaan.

4. Browserextensie installeren

Als u het vervelend vindt om telkens naar Torrentz te navigeren, kunt u een browserextensie installeren. De zoekfunctie van de website integreert in het surfprogramma dat u gebruikt, bijvoorbeeld Internet Explorer of Firefox. Bezoek Torrentz en klik op Add browser search plugin. In uw webbrowser verschijnt nu een pop-upvenster. Geef aan of u behoefte hebt aan suggesties en of u de extensie als standaardzoekmachine wilt instellen. Klik op de knop Toevoegen en gebruik rechtsboven het dialoogvenster de zojuist geïmplementeerde zoekmachine.

©PXimport

U zoekt op andere websites rechtstreeks naar torrents, via de browserextensie van Torrentz.

5. Coda.fm

Muziekliefhebbers komen het best aan hun trekken op de website Coda.fm. U vindt hier complete muziekalbums van uiteenlopende artiesten. Op de beginpagina staat een overzicht van de populairste artiesten en albums. Daarnaast kunt u zien welke muziekalbums nieuw zijn en welke als laatste zijn geüpload. Zodra u op een artiest klikt, ziet u alle albums die een band, zanger of zangeres heeft uitgebracht. Handig is dat Coda.fm ook vergelijkbare artiesten toont. Op die manier helpt de website u om nieuwe muziek te ontdekken. U klikt op de betreffende albumhoes waarin u geïnteresseerd bent. Eventueel leest u de Engelstalige recensie en bestudeert u de overige downloadgegevens. Klik uiteindelijk op Download this torrent now! en selecteer een geschikte locatie op uw harde schijf.

©PXimport

De vormgeving van Coda.fm lijkt een beetje op die van een webwinkel.

Ook mensen met een eigenzinnige muzieksmaak kunnen op Coda.fm terecht. Hoewel de beginpagina anders doet vermoeden, treft u niet uitsluitend albums uit de hitparade aan op de website. Er is voor ieder wat wils en er is ook genoeg ouder materiaal beschikbaar. Klik in het hoofdmenu op Genres en kies een categorie die u aanspreekt, bijvoorbeeld classical rock, folk, world music, jazz of blues. Gebruik de pagina's om door het aanbod te snuffelen. Bent u naar iets specifieks op zoek? In dat geval kunt u het best de zoekfunctie gebruiken, die u rechtsboven vindt. Typ een zoekterm in en klik op Go. Klik vervolgens op de hoes waarvan u het album wilt downloaden. Alle beschikbare artiesten zijn ook in alfabetische volgorde te raadplegen. Om daar gebruik van te maken, klikt u op Browse Artists en kiest u de juiste beginletter van een zanger of zangeres. Houd er rekening mee dat er nagenoeg geen Nederlandse artiesten zijn te vinden op Coda.fm.

©PXimport

Op Coda.fm sorteert u het aanbod in verschillende muziekgenres.

Hebt u een Twitter-account? In dat geval houdt u gemakkelijk in de gaten of er nieuwe muziekalbums beschikbaar zijn op Coda.fm. Bezoek Twitter en meld uzelf aan met uw accountgegevens, via Sign in. Klik op Find people en typ codafm. Bevestig vervolgens met Follow codafm. Via uw Twitter-account wordt u vervolgens automatisch van nieuwe updates op de hoogte gehouden.

©PXimport

Twitter is een nuttig hulpmiddel om op de hoogte te blijven van het nieuwste materiaal op Coda.fm.

6. Films vinden

Coda.fm heeft een zusterwebsite voor films, in de vorm van Take.fm. Hier vindt u alle titels overzichtelijk gerangschikt op basis van dvd-covers. De indeling van de twee websites is ongeveer gelijk. Op de beginpagina staan alle nieuwe en populaire films. Verder gebruikt u de zoekfunctie en neemt u een kijkje bij verschillende genres, zoals drama, western, muziekvideo's en documentaires. Zodra u een interessante titel tegenkomt, klik u erop om meer informatie te bekijken. Zo zijn meestal een recensie en een trailervideo beschikbaar. Het is belangrijk om te weten dat u films in meerdere formaten kunt downloaden. U gebruikt hiervoor de tabbladen onder de filmbeschrijving. Er worden veelal rips van dvd's en blu-ray-schijfjes gebruikt. Lees achter Video info nauwkeurig om welk bestandsformaat het precies gaat. Bestudeer verder bij Source welke bron er is gebruikt. Recente films zijn soms met een videocamera in de bioscoop opgenomen en de kwaliteit daarvan is uiteraard niet om over naar huis te schrijven. Cam-films kunt u dan ook het beste vermijden. Als u het videobestand op een schijfje wilt branden, is het nuttig om de totale bestandsomvang te controleren. Vooral HD-materiaal neemt namelijk veel ruimte in beslag. Klik op Download Torrent File! om het torrentbestand op uw harde schijf te bewaren. Films met Nederlandstalige ondertiteling en nationale producties zult u op Take.fm weinig tegenkomen.

©PXimport

Via Take.fm zijn films in verschillende bestandsformaten te verkrijgen.

7. µTorrent

Dankzij de voorgaande tips weet u inmiddels waar u leuke torrentbestanden kunt vinden, en wellicht hebt u er al een heleboel op uw harde schijf staan. Om de films en muziekalbums daadwerkelijk te downloaden, hebt u een programma nodig dat vanuit een torrentbestand verbinding maakt met de juiste tracker. Hiervoor gebruikt u het best µTorrent. Dit gratis programma legt weinig beslag op het werkgeheugen en is eenvoudig te bedienen. Het heeft slechts één, met name juridisch, nadeel: het programma laat niet toe dat u de uploadfunctie uitschakelt. Gebruik het dus louter en alleen om bestanden binnen te halen die niet auteursrechtelijk zijn beschermd. Surf naar µTorrent en klik op Free Download. Voer het exe-bestand uit en zorg ervoor dat de taal staat ingesteld op Dutch. Bevestig met OK en doorloop de overige stappen van de installatiewizard, door telkens op Volgende te klikken. Laat alle opties aangevinkt, behalve de opties die bij µTorrent Browser Bar horen. Deze werkbalk hebt u namelijk nergens voor nodig. Beëindig de wizard via de knop Installeren.

Het is verstandig om in de handleiding van uw router te controleren of het apparaat UPnP ondersteunt. Deze technologie zorgt ervoor dat het binnenkomende Bittorrent-verkeer over de juiste netwerkpoorten verloopt. Wanneer de router niet met UPnP overweg kan, dient u in de meeste gevallen handmatig een bepaalde netwerkpoort open te zetten voor een optimale verbinding. Ga in dat geval naar Opties en Voorkeuren. Haal het vinkje weg voor UPnP-poorttoewijzing inschakelen en klik op Toepassen. Bekijk welke poort er voor inkomende verbindingen wordt gebruikt. Desgewenst selecteert u een ander poortnummer. Open het configuratiemenu van uw router om deze poort open te zetten. Indien dit niet in de handleiding van uw router staat vermeld, kunt u de website Port Forward bezoeken. Kies voor Router list en selecteer het goede typenummer van het netwerkapparaat. Klik de advertentie rechtsboven weg en zoek in de lijst naar µTorrent. Volg daarna nauwkeurig de instructies op het scherm.

©PXimport

Controleer over welke poort µTorrent verbinding maakt met het Bittorrent-netwerk.

Het programma start na de installatie automatisch op. Voordat u begint met downloaden, is het verstandig om aan te geven in welke mappen u de bestanden wilt bewaren. Ga naar Opties, Voorkeuren, Directories. Selecteer de optie Stop nieuwe downloads in: en klik op de knop met de puntjes. Kies vervolgens de gewenste locatie voor de tijdelijke bestanden. Voer dezelfde stappen uit bij de optie Verplaats voltooide downloads naar:. Sluit het venster met Toepassen, OK.

©PXimport

U bepaalt zelf in welke mappen de gedownloade bestanden terechtkomen.

Met µTorrent kunt u muziek en films downloaden. Zoek de locatie op waar een torrentbestand staat opgeslagen. Dubbelklik erop, waarna de inhoud van de torrent verschijnt. Indien gewenst kunt u bepaalde elementen van de download buiten beschouwing laten als u daar geen prijs op stelt, bijvoorbeeld cd/dvd-covers of reclame. Klik op OK om het downloadproces te starten. De totale opslagruimte die benodigd is om het mediabestand te bewaren, wordt meteen op uw harde schijf gereserveerd. Als er voldoende seeders (Seeds) beschikbaar zijn, zult u merken dat de snelheid van de bestandsoverdracht langzaam wordt opgevoerd. Onder Peers ziet u het aantal personen dat het bestand zowel downloadt als uploadt. Verder geeft het programma de downloadsnelheid en de resterende tijd weer.

©PXimport

Zoek vooral torrents uit die over voldoende seeders beschikken, zodat u een acceptabele downloadsnelheid bereikt.

8. Televisieseries

In de Verenigde Staten verschijnen televisieseries veel eerder dan op de Nederlandse tv. Via Bittorrent komt u alsnog gemakkelijk aan de nieuwste afleveringen. Surf naar de website ezRSS en typ de naam van uw favoriete serie in. Bevestig met Search en klik op Advanced Search. U voegt eenvoudig filters aan de zoekopdracht toe. Wilt u over de beste kwaliteit beschikken? Vul dan HDTV of 720p in onder Quality. Daarnaast geeft u onder meer het gewenste seizoen en videoformaat aan. Klik op Search. Door op een zoekresultaat te klikken, bewaart u het bijbehorende torrentbestand op uw computer.

©PXimport

Zoek naar de juiste afleveringen van uw favoriete serie.

9. Automatisch downloaden

Bittorrent leent zich uitstekend om de nieuwste afleveringen van Amerikaanse series te downloaden. U dient hiervoor elke week een downloadactie uit te voeren. Met behulp van rss-feeds kan dat echter eenvoudiger, door het downloadproces automatisch te starten als er een nieuwe aflevering beschikbaar is. De website ezRSS heeft daar een slimme oplossing voor in huis. Voer een zoekfunctie uit zoals in de vorige tip is beschreven. Klik op Search-based RSS Feed en kopieer de hyperlink in de adresbalk van de browser. Open het programma µTorrent. Navigeer naar Bestand en Rss-feed toevoegen en plak de url in het lege tekstveld achter Feed-adres. Selecteer onder Abonnement de optie Automatisch items in feed downloaden. Sluit af met OK. U ziet de naam van de rss-feed aan de linkerkant van het programmavenster verschijnen. Houd er rekening mee dat u soms dubbele afleveringen binnenhaalt. Als u µTorrent gelijktijdig met Windows laat opstarten, hebt u er helemaal geen omkijken meer naar. Het programma controleert de rss-feed namelijk voortdurend op nieuwe updates. Ga naar Opties, Voorkeuren, General en plaats een vinkje voor Start µTorrent bij opstarten PC. Sluit af met Toepassen, OK.

©PXimport

Vergeet niet om de juiste optie aan te vinken, zodat het programma automatisch nieuwe items van de rss-feed downloadt.

10. Meer rss-feeds

Ook van specifieke zoekopdrachten creëert u gemakkelijk rss-feeds. Ga naar de website Torrentz en bedenk een toepasselijke zoekterm. Zorg dat deze term 'interessant' genoeg is om automatisch torrents te downloaden die alle woorden van de opdracht bevatten. Klik bovenaan de resultatenlijst op het kleine pictogram RSS. Importeer de hyperlink uit de adresbalk in µTorrent. U gebruikt de technologie ook om op de hoogte te blijven van het meest actuele aanbod, zonder dat u daarvoor naar websites hoeft te surfen. U voegt de rss-feeds simpelweg toe aan Internet Explorer, zodat u ze op ieder moment kunt raadplegen. Bezoek de website KickassTorrents en merk op dat het aanbod is verdeeld over verschillende categorieën, zoals films, televisieshows en muziek. Achter elke categorie ziet u een rood rss-pictogram staan. Als u daarop klikt, verschijnt er een nieuwe webpagina. Kies voor Abonneren op deze feed en bedenk een naam. Eventueel voegt u de rss-feed toe aan de werkbalk Favorieten in Internet Explorer. Klik ten slotte op Abonneren. Via de webbrowser blijft u voortaan eenvoudig op de hoogte als er nieuw materiaal is.

©PXimport

Naast automatisch downloaden, gebruikt u rss-feeds ook om snel updates te ontvangen over nieuwe films en muziekalbums.

The Pirate Bay

Een bekende en roemruchte torrentwebsite is The Pirate Bay. De Zweedse eigenaren ervan hebben de afgelopen jaren met heel wat rechtszaken in verschillende landen te maken gekregen. Afgelopen zomer oordeelde de rechter dat de site alle activiteiten in Nederland moet beëindigen, op straffe van een dwangsom van vijftigduizend euro per dag. De website was ten tijde van schrijven nog altijd toegankelijk omdat de beheerders zich niets van deze uitspraak aantrekken. Om deze reden heeft Stichting Brein geprobeerd om toegang tot The Pirate Bay te blokkeren, via internetprovider Ziggo. De anti-piraterijorganisatie verloor het kort geding echter. De rechter vond dat Ziggo uitsluitend als doorgeefluik functioneert en geen partij is in de strijd tegen illegale downloadpraktijken.

▼ Volgende artikel
Zelf je elektrische kookplaat aansluiten? Zo doe je dat slim en veilig!
© andrey
Huis

Zelf je elektrische kookplaat aansluiten? Zo doe je dat slim en veilig!

Hoewel koken op gas voorlopig nog mag, is duidelijk dat de toekomst elektrisch is. Veel mensen stappen nu al over op elektrisch koken – vaak in combinatie met inductie. Ben jij toe aan een nieuwe kookplaat of wil je van het gas af? Dan is het goed om te weten hoe je zo’n elektrische kookplaat aansluit, waar je op moet letten en wanneer je beter een professional kunt inschakelen.

Na het lezen van dit artikel weet je:
  • Dat er 1-, 2- en 3-fase-aansluitingen en -kookplaten zijn
  • Hoe je met de multimeter bepaalt wat voor aansluiting jij hebt
  • Hoe je de elektrische kookplaat aansluit

Dit vind je vast ook interessant: Wat voor soort kookplaten zijn er?

Eén, twee of drie fasen: wat betekent dat?

In tegenstelling tot een gaskookplaat, die je simpelweg aan een gasaansluiting koppelt, is een elektrische kookplaat net iets technischer. Zo'n kookplaat kan worden aangesloten op één, twee of drie elektrische fasen. Welke van de drie je nodig hebt, hangt af van het vermogen van je kookplaat én van de aansluiting in je keuken.

Een 1-fase kookplaat is het eenvoudigst. Die werkt op een gewone stekker met twee pinnen, precies zoals je gewend bent van andere apparaten in huis. Deze modellen hebben een beperkt vermogen – maximaal 3680 watt – maar zijn vaak krachtig genoeg voor wie niet al te fanatiek kookt. Aansluiten is simpel: stekker erin en je kunt aan de slag.

Voor een 2-fase kookplaat heb je een zogenoemde perilex-stekker nodig, met vijf pinnen. Die zie je vooral bij iets krachtigere inductiekookplaten. Meestal worden dit soort kookplaten zonder stekker geleverd, en is het slim om een elektricien in te schakelen voor de installatie. Het benodigde vermogen ligt tussen de 3681 en 7360 watt.

Een 3-fase kookplaat vraagt nog meer stroom en werkt op krachtstroom. Ook hier gebruik je een perilex-stekker met vijf pinnen, maar je moet wel eerst controleren of je meterkast daar op is voorbereid. De aansluitwaarde ligt boven de 7360 watt en het is belangrijk dat de aansluiting klopt – anders werkt de kookplaat niet of loop je zelfs risico op overbelasting. Laat dit daarom bij voorkeur aan een vakman over.

©vectorizer88 - stock.adobe.com

Een kookplaat voor 1- en 2-fase

Je kunt ook kiezen voor een kookplaat met powermanagement. Dat is een kookplaat die je op een normaal stopcontact of op een perilex-stopcontact aansluit. Deze kookplaat kun je in de toekomst uitbreiden, als je dat wilt, maar hiervoor hoef je nu nog niet meteen de aanpassingen in de meterkast en aansluiting door te voeren. Als je wel de aanpassingen in de meterkast laat doen, heb je profijt van de kracht van een 2-fase kookplaat.

Hoe weet je welke kookplaat bij je keuken past?

Wat je kunt aansluiten, hangt af van het type stopcontact in je keuken. Heb je een standaard wandcontactdoos met twee gaten? Dan past daar alleen een 1-fase kookplaat op. Die worden meestal geleverd met stekker en snoer, zodat je hem meteen kunt gebruiken.

Zie je een perilex-stopcontact (met vijf gaten)? Dan is je keuken in principe geschikt voor een 2- of 3-fase kookplaat. Alleen weet je dan nog niet of je meterkast daadwerkelijk drie fasen aankan. Dat kun je op twee manieren controleren: met een multimeter of door in je meterkast te kijken.

Zo check je de aansluiting met een multimeter

Heb je een multimeter in huis? Dan kun je precies meten hoeveel fasen je aansluiting ondersteunt. Teken op een papier het patroon van het perilex-stopcontact en noteer per gat wat je meet. Prik met één pin in het middelste gat (de aarde) en meet met de andere pin de overige vier. Krijg je twee keer 230 volt en twee keer 0? Dan heb je een 2-fase aansluiting. Meet je drie keer 230 volt en één keer 0? Dan is het een 3-fase aansluiting. Label de gaten met ‘L’ voor stroom en ‘N’ voor nul, zodat je straks precies weet wat waar hoort.

©Dmitriy

Voordat je een kookplaat aanschaft, check je eerst de nismaat van je aanrechtblad. Meet met een rolmaat eerst de nis op in het aanrechtblad. Doe dit voor de breedte, de diepte en de hoogte. Komen de afmetingen niet overeen met de kookplaat die je graag wilt? Kijk dan of je het aanrechtblad kunt aanpassen.

Geen multimeter? Kijk in de meterkast

Heb je geen meetapparatuur? Dan kun je in de meterkast zien hoeveel fasen er beschikbaar zijn. Bij een 2-fase aansluiting zie je twee gekoppelde groepen met een hendel ertussen. Zie je vier gekoppelde groepen? Dan is er krachtstroom aanwezig en kun je dus ook een 3-fase kookplaat aansluiten – mits het stopcontact daar geschikt voor is.

©auremar

Zelf een kookplaat aansluiten

Ga je zelf aan de slag? Dan is het belangrijk dat je weet wat je doet. Elektriciteit is geen speelgoed, dus bij twijfel: bel een vakman. Heb je een 1-fase kookplaat met powermanagement die je op een normaal stopcontact wilt aansluiten? Dan moet je deze eerst correct instellen.

Leg om te beginnen een stuk piepschuim onder de kookplaat, zodat je hem veilig kunt omdraaien zonder krassen of barsten. Plak daarna de afdichtband rondom het apparaat, bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de glasrand. Begin aan de achterkant, zodat de naad niet in het zicht valt.

Open het aansluitcompartiment onder de kookplaat en controleer het aansluitschema dat daar staat. Gebruik de bijgeleverde bruggetjes om de juiste verbindingen te maken. Sluit het snoer aan: bruin op L, blauw op N en geelgroen op aarde. Zet het snoer vast met trekontlasting en sluit het klepje.

Draai nu de kookplaat weer om en steek de stekker in het stopcontact. Leg de kookplaat op z’n plek in het aanrechtblad. Houd de pauzeknop vijf seconden ingedrukt om het menu te openen. Zoek via de plusknop naar het onderdeel ‘PO’ (power) en stel het vermogen in op 3.7 in plaats van 7.4. Bevestig dit door de pauzeknop nog eens vijf seconden ingedrukt te houden. Je kookplaat is nu geschikt voor een standaard aansluiting.

Houd de stekker op de juiste positie tijdens het meten met de multimeter. Kijk hoe je de stekker in het getekende stopcontact zou steken, zodat je de juiste kleuren van de draden noteert op je tekening.

Een 2-fase kookplaat aansluiten: zo werkt het

Heb je een 2-fase kookplaat? Dan moet je eerst bepalen welke kleur draad bij welk contact hoort. Meet het snoer door met een multimeter, op de piepstand of op de Ohm-stand. Noteer welke draad bij welke stekkerpin hoort en gebruik die info bij het aansluiten.

Open vervolgens het aansluitvak onder de kookplaat en kijk welk aansluitschema je moet gebruiken. L1 en L2 koppel je aan de juiste stroomdraden, 01 en 02 aan de juiste nuldraad. Maak de trekontlasting los, sluit de draden aan zoals je eerder hebt gemeten, en zet alles weer stevig vast.

Steek daarna de stekker in het stopcontact en plaats de kookplaat netjes in het blad. Dankzij de afdichtband blijft alles goed op z'n plek. Zet vervolgens de kookplaat aan en test of alle kookzones werken. Krijg je een foutmelding? Dan is er waarschijnlijk iets misgegaan bij het aansluiten. Geen foutmelding? Dan is je kookplaat klaar voor gebruik.

©S.Engels

Het is gebruikelijk dat de pannen een licht tikkend of zoemend geluid maken tijdens het koken. Dit heeft te maken met het magnetisch veld van de kookplaat. Ruik je een vreemde geur na het installeren van de kookplaat? Dit is ook gebruikelijk en de geur trekt uiteindelijk weg.

▼ Volgende artikel
⛈️ Wat te doen bij onweer: thuis, buiten en op de camping
© Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Huis

⛈️ Wat te doen bij onweer: thuis, buiten en op de camping

Vooral in de zomer is het vaak raak: code geel of code oranje wegens onweer. Weet jij wat je wél en juist níet moet doen als er een onweersbui nadert? Thuis kun je veel risico's beperken, maar juist buitenshuis – en zeker op de camping – is het opletten geblazen. In dit artikel lees je hoe je jezelf en anderen beschermt, of je nu binnen, buiten of aan het kamperen bent.


In het kort:

⚡ Onweer & thuis ⚡ Onweer & buiten ⚡ Onweer en kamperen: 🏕️ Tent 🚐 Caravan

Lees ook: Regen, regen en nog eens regen … zo voorkom je wateroverlast

Thuis tijdens onweer: veilig, maar niet zonder risico's

In huis ben je relatief goed beschermd tegen blikseminslag, zeker als het gebouw voorzien is van een goede bliksemafleider. Toch zijn er een paar voorzorgsmaatregelen die je serieus moet nemen. Gebruik bij onweer liever geen apparaten die verbonden zijn met het stroomnet of met leidingen. Denk aan de wasmachine, een vaste telefoon of een bedrade computer. Bliksem kiest daarbij meestal de makkelijkste route naar de grond, en dat zijn vaak metalen onderdelen in huis zoals koperdraden of waterleidingen.

Trek bij voorkeur de stekkers uit het stopcontact van kwetsbare apparatuur zoals computers, tv's of de router. Een stekkerdoos met overspanningsbeveiliging biedt wel wat bescherming, maar niet bij een directe inslag. Ga liever ook niet douchen of in bad, want waterleidingen kunnen de elektrische spanning van een blikseminslag geleiden.

Ramen kun je gewoon dicht houden, en als je wilt kijken naar het natuurgeweld, doe dat dan vanaf een veilige plek binnenshuis. Zorg dat huisdieren binnen zijn en zet het alarmsysteem even uit als dat storingsgevoelig is bij blikseminslag.

Buiten bij onweer: voorkom dat je zelf bliksemafleider bent

Ben je onderweg of buiten als het begint te donderen, dan is het zaak om snel te handelen.

Onthoud: als je de bliksem ziet en binnen 10 seconden de donder hoort, zit je binnen de gevarenzone. Zoek dan zo snel mogelijk een veilige schuilplek.

De veiligste plek is een gebouw met muren en een dak – bijvoorbeeld een winkel, huis of station. Een auto met metalen carrosserie is ook een prima optie. Die werkt als een kooi van Faraday en geleidt de stroom om je heen in plaats van door je heen.

Vermijd tijdens onweer open velden zoals weilanden of sportterreinen, want daar ben je letterlijk het hoogste punt. Ook hooggelegen plekken zoals duinen of heuveltoppen vormen een risico. Zoek geen beschutting onder een boom die in z'n eentje op een veld staat – dat is juist een bliksemmagneet. Blijf verder uit de buurt van metalen objecten zoals hekken, masten of fietsen, en houd afstand van water – of dat nu een meer, sloot of zwembad is.

Kun je nergens heen? Maak jezelf dan zo klein mogelijk: hurk neer op je voetzolen, houd je voeten tegen elkaar en wikkel je armen om je knieën. Ga niet liggen; zo vergroot je je contactoppervlak met de grond, wat het risico op aardstroom vergroot.

©ID.nl

Kamperen met onweer: extra opletten in tent of caravan

Kamperen geeft een gevoel van vrijheid, maar bij onweer ben je juist extra kwetsbaar. Een tent biedt geen enkele bescherming tegen bliksem, hoe stevig het doek ook is. Het metalen frame vergroot het risico juist, vooral als je op een open veld kampeert of vlak bij een losse boom staat.

Als er onweer op komst is, zoek dan zo snel mogelijk een veilig onderkomen. Een stenen sanitairgebouw, de receptie of je auto bieden veel meer bescherming dan een tent. Zit je in een camper of caravan met een metalen buitenkant? Dan ben je redelijk veilig, mits je ramen en deuren gesloten houdt en geen contact maakt met metalen delen. Stacaravans met een houten of kunststof omhulsel bieden die bescherming niet: het klopt dat ze geen stroom geleiden, maar ze voeren die ook niet af. Daardoor kan een blikseminslag via leidingen of metalen onderdelen binnen alsnog gevaarlijk uitpakken. Tijdens onweer blijf je dus beter uit de buurt van dat soort constructies.

Laat ook je elektronische spullen niet in de tent of aan opladers zitten. Berg ze los op, zonder kabels of contact met de grond.

Staan er bomen op de camping? Zorg dat je tent daar niet direct onder staat. Bij inslag kunnen takken afbreken of kan de bliksem via de wortels naar de grond doorslaan. Ook op campings in de bergen of aan open water is het risico op blikseminslag extra hoog – check bij aankomst wat de aanbevolen schuilplaatsen zijn.

En hoe zit het met de tentstokken?

Metalen tentstokken zijn niet per definitie gevaarlijk, maar ze kunnen wel extra risico opleveren bij onweer. Omdat tenten vrijwel altijd met metalen haringen in de grond staan, is er al snel sprake van een geleidende verbinding met de bodem. Bij een blikseminslag kan de stroom zich dan via het frame en de haringen verspreiden, met risico voor wie zich in de tent bevindt. Daarom blijft het advies: verlaat bij onweer de tent en zoek een écht veilige plek op.

Tot slot: een goede voorbereiding helpt

Kijk altijd naar de weersvoorspelling voordat je op pad gaat. Veel weerapps geven een melding bij onweerskansen, vaak met een tijdsindicatie en locatie. Op de camping is het handig om bij aankomst al te weten waar je naartoe kunt bij slecht weer.

Zorg ook dat je zaklamp, powerbank en radio of noodaccu paraat hebt als je kampeert, voor het geval de stroom uitvalt. En vooral: blijf rustig. Onweer is gevaarlijk, maar met de juiste kennis en voorzorgsmaatregelen voorkom je ongelukken.

🔦 Voor als de stroom uitvalt

Licht in de duisternis!