ID.nl logo
Top of flop: De reis van Windows 95 naar Windows 10
© PXimport
Huis

Top of flop: De reis van Windows 95 naar Windows 10

Met een beetje fantasie kun je zeggen dat de consumentenversies van Windows om en om top of flop zijn. Dat voorspelt veel goeds voor Windows 10, wij hebben de geschiedenis voor je op een rijtje gezet.

Top: Windows 95

Bij zijn lancering was Windows 95 niet helemaal stabiel, maar het zette wel de basis voor Windows zoals we dat nu kennen. Windows 95 bracht bijvoorbeeld het startmenu, een element dat in Windows 10 weer terugkeert. Lees ook: 13 tips voor Windows 10.

©PXimport

Flop: Windows 98

Windows 98 was niet echt slecht, maar baarde geen opzien. Ten opzichte van Windows 95 was het eigenlijk niet zo'n heel grote verandering. Wel voegde Microsoft ondersteuning toe voor usb en werd Internet Explorer gebundeld. Ook introduceerde Microsoft plug-and-play, maar dit werkte nog niet goed.

Top: Windows 98SE

Met Windows 98SE poetste Microsoft alle oneffenheden uit Windows 98 weg en zette het de beste versie van Windows 9x op de markt. Zo werd de ondersteuning voor usb flink verbeterd en kon een internetverbinding gedeeld worden.

Flop: Windows ME

Windows ME is de laatste 9x-versie van Windows en voegt onder andere systeemherstel en mediamogelijkheden toe. Helaas was het misschien wel de allerslechtste Windows ooit. ME staat voor Millennium Edition, maar gefrustreerde gebruikers maakten daar al snel Meer Ellende van omdat het besturingssysteem niet stabiel was.

©PXimport

Top: Windows XP

Met Windows XP bracht Microsoft de consumentenlijn van Windows samen met de professionele NT-lijn. Windows XP is gebaseerd op de Windows NT-kernel en hierdoor veel stabieler dan zijn voorgangers. Behalve stabiel was XP ook sneller en was de gebruikersinterface een stuk kleurrijker.

Flop: Windows Vista

Met Windows Vista introduceerde Microsoft naast 32-bit ook 64-bit voor consumenten en werd de beveiliging verbeterd. Daarnaast werd het uiterlijk flink onder handen genomen en eerlijk is eerlijk: Vista is een plaatje. Het besturingssysteem werd toch niet goed ontvangen, vooral omdat stuurprogramma's niet klaar waren en doordat gebruikers wel erg vaak lastig werden gevallen door de verbeterde beveiliging.

©PXimport

Top: Windows 7

Hoewel Windows Vista zeker na de servicepacks eigenlijk een prima besturingssysteem was, kwam het nooit meer van zijn slechte imago af. Met Windows 7 bracht Microsoft eigenlijk het besturingssysteem op de markt dat Vista had moeten zijn. Er zitten weinig nieuwe functies in, Microsoft heeft vooral de bestaande functionaliteit verbeterd. Alle stuurprogramma's waren inmiddels klaar en de beveiliging is een stuk minder irritant.

Flop: Windows 8

Met Windows 8 probeerde Microsoft Windows geschikt te maken voor de tablet terwijl het tegelijkertijd ook nog steeds een pc-besturingssysteem is. Hiervoor werd bijvoorbeeld het startmenu vervangen door de aparte Modern-interface. Ook onhandig is dat instellingen verspreid staan in de tabletinterface ne de pc-interface.

©PXimport

Top/Flop: Windows 10

Afgaande op de trend, zou Windows 10 top moeten zijn. Net als Windows 7 een verbeterde variant van Windows Vista was, is Windows 10 eigenlijk een verbeterde variant van Windows 8. De voortekenen zijn gunstig, zelfs het startmenu is terug. Toch lijkt de balans tussen pc en tablet nog niet helemaal gevonden.

▼ Volgende artikel
Fileleed? Zo gebruik je Google Maps voor live informatie
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Fileleed? Zo gebruik je Google Maps voor live informatie

De vakanties zijn begonnen en als je op weg gaat naar het zuiden, sta je al gauw vast. Veel mensen hebben het navigatiesysteem van hun auto verruild voor de gratis app Google Maps. De app beschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Xiaomi Redmi Pad 2 – Acceptabel alternatief
© Wesley Akkerman
Huis

Review Xiaomi Redmi Pad 2 – Acceptabel alternatief

De Xiaomi Redmi Pad 2 is een Android-tablet met een prijskaartje variërend van 199,90 tot 249,90 euro. Het verschil zit hem niet alleen in de grootte van het werkgeheugen en de hoeveelheid opslagruimte, maar ook of je hem met of zonder 4G-verbinding koopt. In de basis haal je echter dezelfde tablet in huis, met hetzelfde design en dezelfde chipset.

Goed
Conclusie

De Xiaomi Redmi Pad 2 is een prima budgettablet met een strak design, groot scherm en lange accuduur. Hij is snel genoeg voor dagelijks gebruik en lichte games, al zijn de camera’s en accessoires beperkt. Voor wie vooral wil streamen of browsen, is dit een uitstekende koop vanaf zo'n 200 euro.

Plus- en minpunten
  • Prima scherm
  • Capabele processor
  • Lange accuduur
  • Premium uitstraling
  • Kan nog weleens stotteren
  • Matig updatebeleid
  • Camera's zijn basic
  • Geen splitscreen

Welke variant je ook in huis haalt, de Xiaomi Redmi Pad 2 kenmerkt zich door een strak en minimalistisch ontwerp. De metalen unibody-behuizing voelt zowel robuust als hoogwaardig aan. Dankzij de materialen en beschikbare kleuren (Graphite Gray en Mint Green) heeft de budgettablet een onverwachte premium uitstraling. Met een gewicht van ongeveer 475 gram en een slank formaat houd je de tablet bovendien comfortabel vast. De platte zijkanten en de subtiel afgeronde hoeken dragen bij aan een moderne uitstraling en verbeteren de grip.

Het 11inch-scherm is een van de hoogtepunten van de Redmi Pad 2. Het lcd-display levert scherpe beelden en levendige kleuren, wat ideaal is voor het kijken van films en series. De 90Hz-verversingssnelheid zorgt daarnaast voor vloeiende scrolbewegingen. De helderheid is niet super, maar prima voor binnenshuis. Verder heeft de tablet een forse accu van 9000 mAh die het lang volhoudt en vier luidsprekers. Onder de motorkap zit de MediaTek Helio G100-Ultra, die op papier net even minder scoort dan de high-end Snapdragon 865 uit 2019.

©Wesley Akkerman

Beter geoptimaliseerd

Die processor is misschien al zes jaar oud, maar hoef je nog niet te onderschatten. De G100-Ultra zelf komt uit 2024 en is de opvolger van de eveneens prima Helio G99-processor. De specificaties van beide processors verschillen amper, maar het nieuwe model is wel iets beter geoptimaliseerd. Voor dagelijkse taken presteert het systeem dan ook meer dan prima, al kan het wel zijn dat je hier en daar op wat gestotter stuit (zelfs de duurdere variant met 8 GB werkgeheugen). Het is daarom niet bepaald een gamemachine, maar lichtere en oudere games draaien er acceptabel op.

De software op Xiaomi-apparaten was voorheen soms een struikelblok, maar de overgang naar HyperOS 2, gebaseerd op Android 15, is een hele verbetering. Een handige functie is bijvoorbeeld de vaste taakbalk onderin met favoriete en recente apps. De tablet wordt geleverd met een paar voorgeïnstalleerde apps, waarvan je het gros gelukkig makkelijk verwijdert. Je moet het helaas wel zonder splitscreen-multitasking doen – wat ons betreft een dealbreaker. Verwacht twee jaar OS-updates en drie jaar beveiligingsupdates, dat weinig maar gebruikelijk is in dit prijssegment.

©Wesley Akkerman

Camera en accessoires

De camera's op de Redmi Pad 2 zijn niet zijn sterkste punt, maar komen soms toch van pas. Xiaomi heeft de betere camera aan de achterkant geplaatst, wat onhandig is voor videobellen (waar je dit soort tablets doorgaans voor gebruikt). De frontcamera is zelfs afgewaardeerd naar 5 megapixel. Hoewel de kwaliteit bij goede belichting voldoende is voor videochats, kun je de verwachtingen het best laag houden. De achtercamera is bruikbaar voor basisfoto's, maar de kwaliteit is vergelijkbaar met die van oudere telefoons. Handig voor documenten inscannen, meer niet.

Tot slot is het goed om te weten dat je de Xiaomi Redmi Pad 2 kunt uitrusten met verschillende accessoires, waaronder een screenprotector, een cover en de Redmi Smart Pen. De stylus is handig voor notities en schetsen, en is drukgevoelig. Helaas is er geen magnetische bevestiging en moet je hem apart opladen via usb-c. De Redmi Pad 2 Cover is een aanrader: die beschermt het scherm en fungeert als standaard. Handig wel, maar ook hier missen we een stylushouder. Ook sluit de cover niet magnetisch, wat minder ideaal is voor onderweg.

©Wesley Akkerman

Xiaomi Redmi Pad 2 kopen?

De Xiaomi Redmi Pad 2, met adviesprijzen tussen 199,90 en 249,90 euro, is een prima budgettablet. Het strakke metalen design, het scherpe 11inch-scherm en de 9000mAh-batterij zijn fijne pluspunten, die de tablet de allure van duurdere modellen geven. Hoewel de MediaTek Helio G100-Ultra-processor niet geschikt is voor de zwaarste taken, presteert hij prima voor dagelijks gebruik, al kunnen er af en toe wat haperingen optreden. Voor gamers is het goed om rekening te houden met beperkingen, maar minder veeleisende titels draaien hier soepel op.

Of je nu gaat voor het goedkoopste of juist het duurste model, dat maakt niet uit. We vinden dat de tablet zijn prijskaartje waard is. De duurste versie heb je gelukkig alleen nodig als je per se de 4G-verbinding wilt hebben. Houd wel rekening met compromissen: de camera's zijn basaal en het ontbreken van splitscreen-multitasking is een gemis. Ook stellen de accessoires weinig voor. Maar als je een betaalbare tablet zoekt voor entertainment en lichte taken, dan is de Redmi Pad 2 een acceptabel alternatief voor de tablets die minimaal het dubbele kosten.