Top of flop: De reis van Windows 95 naar Windows 10
Met een beetje fantasie kun je zeggen dat de consumentenversies van Windows om en om top of flop zijn. Dat voorspelt veel goeds voor Windows 10, wij hebben de geschiedenis voor je op een rijtje gezet.
Top: Windows 95
Bij zijn lancering was Windows 95 niet helemaal stabiel, maar het zette wel de basis voor Windows zoals we dat nu kennen. Windows 95 bracht bijvoorbeeld het startmenu, een element dat in Windows 10 weer terugkeert. Lees ook: 13 tips voor Windows 10.
©PXimport
Flop: Windows 98
Windows 98 was niet echt slecht, maar baarde geen opzien. Ten opzichte van Windows 95 was het eigenlijk niet zo'n heel grote verandering. Wel voegde Microsoft ondersteuning toe voor usb en werd Internet Explorer gebundeld. Ook introduceerde Microsoft plug-and-play, maar dit werkte nog niet goed.
Top: Windows 98SE
Met Windows 98SE poetste Microsoft alle oneffenheden uit Windows 98 weg en zette het de beste versie van Windows 9x op de markt. Zo werd de ondersteuning voor usb flink verbeterd en kon een internetverbinding gedeeld worden.
Flop: Windows ME
Windows ME is de laatste 9x-versie van Windows en voegt onder andere systeemherstel en mediamogelijkheden toe. Helaas was het misschien wel de allerslechtste Windows ooit. ME staat voor Millennium Edition, maar gefrustreerde gebruikers maakten daar al snel Meer Ellende van omdat het besturingssysteem niet stabiel was.
©PXimport
Top: Windows XP
Met Windows XP bracht Microsoft de consumentenlijn van Windows samen met de professionele NT-lijn. Windows XP is gebaseerd op de Windows NT-kernel en hierdoor veel stabieler dan zijn voorgangers. Behalve stabiel was XP ook sneller en was de gebruikersinterface een stuk kleurrijker.
Flop: Windows Vista
Met Windows Vista introduceerde Microsoft naast 32-bit ook 64-bit voor consumenten en werd de beveiliging verbeterd. Daarnaast werd het uiterlijk flink onder handen genomen en eerlijk is eerlijk: Vista is een plaatje. Het besturingssysteem werd toch niet goed ontvangen, vooral omdat stuurprogramma's niet klaar waren en doordat gebruikers wel erg vaak lastig werden gevallen door de verbeterde beveiliging.
©PXimport
Top: Windows 7
Hoewel Windows Vista zeker na de servicepacks eigenlijk een prima besturingssysteem was, kwam het nooit meer van zijn slechte imago af. Met Windows 7 bracht Microsoft eigenlijk het besturingssysteem op de markt dat Vista had moeten zijn. Er zitten weinig nieuwe functies in, Microsoft heeft vooral de bestaande functionaliteit verbeterd. Alle stuurprogramma's waren inmiddels klaar en de beveiliging is een stuk minder irritant.
Flop: Windows 8
Met Windows 8 probeerde Microsoft Windows geschikt te maken voor de tablet terwijl het tegelijkertijd ook nog steeds een pc-besturingssysteem is. Hiervoor werd bijvoorbeeld het startmenu vervangen door de aparte Modern-interface. Ook onhandig is dat instellingen verspreid staan in de tabletinterface ne de pc-interface.
©PXimport
Top/Flop: Windows 10
Afgaande op de trend, zou Windows 10 top moeten zijn. Net als Windows 7 een verbeterde variant van Windows Vista was, is Windows 10 eigenlijk een verbeterde variant van Windows 8. De voortekenen zijn gunstig, zelfs het startmenu is terug. Toch lijkt de balans tussen pc en tablet nog niet helemaal gevonden.