ID.nl logo
Top 5: het meest controversiële tech-nieuws van 2019
© PXimport
Huis

Top 5: het meest controversiële tech-nieuws van 2019

We brengen je op Computer!Totaal het hele jaar door hardware-nieuwtjes, maar wat was nou het meest controversiële technieuws van 2019? Van merken die volledig verbannen werden tot enorme datalekken, vandaag lees je over onze top-5 meest controversiële technologie verhalen van 2019.

Wankelende beveiliging bij Facebook

Facebook staat vrijwel elk jaar garant voor controversiëel nieuws, maar dit jaar hebben ze het extra bont gemaakt. Door een bug waren jarenlang honderden miljoenen gebruikersnamen en wachtwoorden inzichtelijk voor de 20.000 Facebook-medewerkers. Deze gegevens worden normaal gesproken versleuteld opgeslagen zodat niemand het kan lezen, maar door een foutje werd het als een simpel tekstbestandje opgeslagen. In ieder geval 2000 medewerkers hebben rondgeneusd in dit bestand, maar het is onbekend of er daadwerkelijk wachtwoorden naar buiten zijn gelekt. Het is hoe dan ook aan te raden om je wachtwoord te wijzigen of zelfs je account te verwijderen. Let op dat dit geldt voor alle Facebook diensten, dus ook Instagram.

©PXimport

Elon Musk wil je brein verbinden met AI

Waar de man achter Tesla en SpaceX vorig jaar nog waarschuwde over de gevaren van kunstmatige intelligentie (AI), dat zou namelijk gevaarlijker zijn dan nucleaire wapens, wil hij dit jaar opeens het menselijk brein er op aansluiten. Neuralink, zoals het apparaat het, is een implantaat dat elektrodes gebruikt om te communiceren met je brein. Het eerste doel is het vinden, begrijpen en behandelen van neurologische problemen. Volgens Musk is het echter ook de eerste stap in het samenleven met AI, waarin het menselijk brein en AI elkaar kunnen versterken met “superhuman intelligence” als resultaat.

Huawei verbannen in de VS

Huawei, één van de grootste Chinese tech-bedrijven, werd door de VS een handelsverbod opgelegd op verdenking van spionage. Omdat Huawei de nummer 1 candidaat was voor het uitrollen van een 5G netwerk, was het een gigantische klap voor het bedrijf. Het verbod had echter niet alleen effect op nieuwe producten, maar ook op producten die consumenten al gekocht hadden. Google mocht bijvoorbeeld ook geen zaken meer doen met het bedrijf, waardoor Huawei-gebruikers geen updates meer zouden krijgen. Gelukkig is het handelsverbod ondertussen weer opgeheven, maar het is nog altijd een PR-nachtmerrie voor het bedrijf.

©PXimport

Asus installeert malafide software op elke nieuwe laptop

Onderzoekers van Kaspersky Labs hebben ontdekt dat er via Asus’ Live Update-software kwaadaardige malware was verspreid. Dit programma, dat standaard staat geïnstalleerd op laptops en desktops van Asus, wordt gebruikt om updates van het BIOS, UEFI en drivers te installeren. Hackers hebben dit programma kunnen gebruiken door in te breken op servers van Asus en daar bestanden te vervangen om zo een zogenoemde backdoor toe te voegen. Die aangepaste versie van het programma is vervolgens een lange tijd geïnstalleerd op nieuwe Asus computers.

Hoewel Kaspersky schat dat er minimaal een half miljoen systemen waren voorzien van de malafide software, is de backdoor gebruikt voor slechts zeshonderd systemen. Het lijkt daardoor een gerichte actie te zijn geweest en normale gebruikers zijn waarschijnlijk met rust gelaten.

Samsung’s Galaxy Fold debacle

De opvouwbare telefoon is misschien wel de grootste smartphone-innovatie in jaren, maar voor Samsung was de lancering een waar debacle. Nog voordat consumenten de kans kregen om het apparaat te gebruiken, werd het product letterlijk en figuurlijk gesloopt door de pers. Het scherm was zo kwetsbaar dat zelfs bij normaal gebruik de telefoon permanente schade kon oplopen. Dat probleem werd mede veroorzaakt door een plastic laagje dat er uit zag als een screenprotector en dus door veel journalisten werd verwijderd. Samsung heeft de lancering direct uitgesteld en hard gewerkt aan een oplossing. Recentelijk is de Galaxy Fold daadwerkelijk op de markt gekomen en een deel van de kwetsbaarheden zijn opgelost, maar het is nog altijd een apparaat waar je voorzichtig mee moet zijn.

▼ Volgende artikel
Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie
© Svetlana Rey - stock.adobe.com
Huis

Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

 

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

De UEFA-competities vallen deels onder de evenementenlijst, wat betekent dat deze wedstrijden voor minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens gratis en zonder drempels toegankelijk moeten zijn. Het Commissariaat voor de Media beschouwt verplichte registratie, waarbij persoonsgegevens als naam, e-mailadres postcode, huisnummer en mobiele telefoonnummer gedeeld moeten worden, als een te hoge drempel. Hierover ontving het meldingen van kijkers die het aanmaken van een account als een obstakel ervaarden. Ook belangenorganisaties spraken hun zorgen uit, met name over de toegankelijkheid voor digitaal minder vaardige mensen, zoals ouderen. Na onderzoek heeft het Commissariaat laten weten dat de verplichte registratie niet voldeed aan de regels uit de Mediawet.

Dat betekent dus dat je vanaf 21 januari, wanneer het UEFA-voetbalseizoen wordt hervat, wedstrijden van Nederlandse clubs kunt streamen via Ziggo Go zonder eerst een account aan te maken. De wedstrijden zijn nu direct toegankelijk via de app op je smart-tv, laptop, tablet en smartphone. Registreren blijft wel mogelijk voor wie wedstrijden buiten Nederland wil streamen.

Voetbalfans die via Ziggo Sport Free de wedstrijden van Nederlandse clubs streamen, kunnen nu ook genieten van meer voetbalcontent. Het populaire Ziggo Sport Highlights-programma, waarin alle wedstrijden van een avond worden samengevat, is voortaan ook via streaming beschikbaar.

Het UEFA-voetbalseizoen gaat op 21 januari verder met onder andere de Champions League-wedstrijd Rode Ster Belgrado-PSV (21.00 uur). Op 22 januari speelt Feyenoord thuis tegenBayern München (21.00 uur). Beide wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Free, Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Je Android-tablet of smartphone koppelen aan je tv

▼ Volgende artikel
Efficiënter klussen met een compressor
Huis

Efficiënter klussen met een compressor

Lang werden compressors vooral gebruikt in garages, de industrie en de bouw. Moderne compressors zijn echter zo compact en goedkoop geworden, waardoor ze prima inzetbaar zijn voor doe-het-zelvers en hobbyisten. Ben je een volbloed klusser, dan kom je al snel op een punt dat je tijdens het werk echt geniet van een compressor.

Een compressor is het pièce de résistance voor de klusser. Hierdoor beschik je over kracht om ontzettend lichte gereedschappen te gebruiken.

Ook interessant om te lezen: Keuzehulp: zo vind je jouw ideale powerstation

Perslucht

Een compressor is een apparaat dat perslucht produceert. Met die lucht onder druk kun je verschillende werkzaamheden uitvoeren, zoals banden oppompen, oppervlakken en objecten schoonblazen, voorwerpen zandstralen, verf spuiten, en spijkers en brads schieten. Brads zijn ultrafijne spijkertjes – een soort naaldspijkers – die je onder druk in het hout schiet en die je nauwelijks ziet zitten.

Als je dus een fietsband wilt opblazen en daarna de bekleding van een stoel wilt vastnieten, dan verwissel je gewoon het pneumatische gereedschap dat aangesloten is op dezelfde compressor. Dat verwisselen gaat trouwens ontzettend snel dankzij een speciale snelkoppeling. Een belangrijk voordeel van het werken met perslucht is dat al die gereedschappen licht van gewicht zijn terwijl ze toch een enorme kracht hebben.

©Adisorn

Drukvat

Een compressor zuigt lucht aan uit de omgeving, perst die samen en stuwt de samengeperste lucht via een luchtslang naar het aangesloten luchtgereedschap. De ketel of het drukvat van een compressor doet dienst als opslagplaats van lucht die zo goed als mogelijk op een constante druk wordt gehouden. Wanneer de druk door het gebruik daalt, zal de compressor aanslaan en nieuwe lucht aanzuigen en samenpersen. Hoe meer lucht er beschikbaar is, hoe langer het gereedschap kan worden gebruikt, maar ook hoe meer ruimte er nodig is om de lucht op te slaan. Een nadeel van een groot drukvat is dat het langer duurt voordat de luchtdruk opnieuw op bedrijfsniveau is. 

Oliegesmeerd of olievrij

Er zijn verschillende soorten compressors. Er zijn lichte draagbare en minicompressors, maar als doe-het-zelver koop je beter een stevig model dat voldoende druk kan produceren. Op die manier kom je later niet tot de vaststelling dat het toestel niet krachtig genoeg is voor het gereedschap dat je op het oog hebt.

Ruwweg verdeelt men compressors in oliegesmeerde en olievrije typen. Een oliegesmeerde uitvoering is over het algemeen stiller, maar vergt wel iets meer onderhoud. De oliegesmeerde compressor is goedkoper dan zijn olievrije tegenhanger, maar je moet er wel op letten dat je regelmatig het oliepeil checkt en de olie ververst. Een nadeel is dat je oliegesmeerde toestellen beter niet kunt inzetten als het kouder is dan 5°C. De olie kan door de kou verdikken, en dat is kwalijk voor een goede werking van het apparaat. 

©Natallia

Waar op letten?

Je hoeft niet per se naar een speciaalzaak te stappen om een compressor aan te schaffen. In elke doe-het-zelfzaak zie je verschillende modellen. Toch zijn er een paar zaken waar je op moet letten. Allereerst is er het aanzuigvermogen, dat aangeeft hoe snel het drukvat zich vult en hoe vlug de benodigde luchtdruk op peil is.

Heel belangrijk is het aantal bar. Dat is de kracht waarmee de lucht naar buiten wordt geblazen. Bij al het luchtgereedschap dat in de schappen ligt, lees je hoeveel bar het nodig heeft. Als je een spijkerpistool koopt dat 8 bar nodig heeft, moet de compressor deze druk dus wel kunnen produceren. De grootte van de tank bepaalt hoelang je de beschikking hebt over een constante druk. Hoe groter de tank, hoe langer je van dezelfde druk kunt genieten. Dat is vooral belangrijk voor wie verf gelijkmatig wil spuiten.

©navintar

Prijzen

Als je een compressor aanschaft, zitten daar meestal een paar tools bij waarmee je typische basisklussen met perslucht kunt uitvoeren. Anders moet je die hulpmiddelen afzonderlijk kopen. Een compressor voor de doe-het-zelver kost om en nabij de 150 euro. Een bandenpomp met spanningsmeter heb je voor 23 euro, een brad-tacker kost 90 euro, een blaaspistool 9 euro en een zandstraalpistool 35 euro.

Onderhoud

Zo'n compressor heeft nauwelijks onderhoud nodig. Het belangrijkste aandachtspunt is dat je het restvocht dat zich in de buffertank ophoopt af en toe laat weglopen via een aftapkraantje. Dat vocht komt vrij doordat de warme lucht in het apparaat afkoelt en er dus condens ontstaat. Door de hogere druk zal de temperatuur in de tank immers toenemen. Controleer zoals eerder gezegd ook het oliepeil bij oliegesmeerde uitvoeringen.