ID.nl logo
Streams later bekijken? Download ze of neem ze op
© PXimport
Huis

Streams later bekijken? Download ze of neem ze op

Streamingdiensten zijn vanwege het laagdrempelige karakter uiterst populair. Je klikt op een leuke film of serie, waarna je direct beeld te zien krijgt. Een keerzijde hiervan is dat je altijd toegang tot (snel) internet nodig hebt. Op de camping of in het vliegtuig is dat lang niet altijd beschikbaar. Bovendien heb je in het buitenland vaak te maken met regiorestricties. Kortom, genoeg reden om soms eens wat leuke video's op je laptop of tablet te droppen. Zo kun je streams later bekijken.

Zodra je een film of serie streamt, downloadt je computer, tablet, gameconsole of smart-tv voortdurend een klein stukje vanaf internet. Tijdens de weergave haalt het afspeelapparaat vervolgens de rest binnen en bewaart dit gedeelte in een buffer. Het voordeel van deze technologie is dat je niet eerst het volledige mediabestand hoeft op te slaan voordat je kunt beginnen met kijken. Na afloop van de film of serie wissen streamingdiensten het betreffende mediabestand weer van je systeem. Lees ook: Haal alles uit Netflix met deze 12 superhandige tips.

Voor Netflix, Videoland, NPO Gemist, YouTube en andere aanbieders van streaming-video is dit een prachtige methode. Zij geven de mediabestanden slechts tijdelijk weg, zodat gebruikers ze niet onderling kunnen delen. Consumenten ondervinden weinig hinder van deze aanpak. Breedbandinternet is tenslotte op grote schaal beschikbaar en de wachttijden zijn doorgaans kort. Toch komt iedereen weleens in situaties terecht waarbij er geen (snel) internet voorhanden is. Denk bijvoorbeeld aan de beperkte bandbreedte op een camping, dure wifi-kosten in een hotel of vluchten zonder meereizende wifi-hotspots. Voor de zekerheid bewaar je favoriete mediabestanden daarom ook lokaal.

Wetgeving

Mag je streams downloaden? En hoe zit het met opnemen? Goede vragen waar we kort antwoord op geven. Auteursrechtelijk beschermde mediabestanden op downloadnetwerken als usenet en bittorrent zijn illegaal. Die mag je dus officieel niet downloaden. Het rippen van televisieprogramma’s en YouTube-streams via GemistDownloader is eveneens verboden. Toch is het risico op problemen te verwaarlozen. Tot dusver pakt Stichting Brein namelijk alleen de aanbieders van mediabestanden aan. Een grijs gebied is echter het opnemen van streams via een programma als PlayOn. Netflix-titels zijn bijvoorbeeld auteursrechtelijk beschermd, maar mag je de streams dan wel of niet opnemen? Mits je een betaald account hebt en de mediabestanden niet met anderen deelt, loop je vermoedelijk weinig risico. Met een harddiskrecorder mag je tenslotte ook televisie-uitzendingen opnemen, bijvoorbeeld via de Horizon Mediabox van Ziggo. Opnemen met PlayOn is min of meer vergelijkbaar, aangezien je netjes voor het Netflix-abonnement betaalt.

©PXimport

01 Offline modus

Het zou geweldig zijn als de populairste streamingdiensten een offline modus introduceren. Voordat je het vliegtuig binnenstapt, zet je dan alle afleveringen alvast klaar. Netflix biedt sinds kort in zijn mobiele iOS- en Android-apps een dergelijke functie aan. Helaas is deze functie niet voor alle films en series beschikbaar. Het blijkt in de praktijk lastig om een dergelijke functie over de volle breedte te introduceren, omdat Netflix toestemming van filmmaatschappijen nodig heeft om titels offline aan te bieden. Ook Videoland biedt sinds kort een offline modus aan. De uitrol van deze nieuwe functie vindt gefaseerd plaats, dus je kunt niet alle titels meteen downloaden. Naast sommige videodiensten hebben bijna alle muziekdiensten ook een offline modus ingebouwd. Voorbeelden hiervan zijn Spotify, Deezer, Tidal, Apple Music en Google Play Music.

YouTube Go/Red

YouTube introduceerde onlangs in India de mobiele app YouTube Go, waarmee filmpjes bewaard kunnen worden om ze onderweg te bekijken (de verbindingen zijn nogal slecht in India). Verder bestaat er onder de naam YouTube Red ook een betaalde variant van de populaire streamingdienst. Hiermee kunnen gebruikers eveneens video’s naar hun computer of mobiele toestel downloaden. Helaas zijn zowel YouTube Go als Red (nog) niet in Nederland beschikbaar. Later lees je in dit artikel op welke manier je eenvoudig YouTube-filmpjes ript.

Amazon Prime

Amazon Prime is onder meer in de Verenigde Staten een grote concurrent van Netflix. Deze dienst heeft een interessante catalogus met online films en series, waarbij het bedrijf ook eigen producties aanbiedt. Sinds 2015 bevat Amazon Prime een functie om videomateriaal lokaal op te slaan, zodat je ook op plekken zonder internetverbinding kunt kijken. Volgens sterke geruchten introduceert Amazon binnenkort een Nederlandse versie van zijn streamingdienst.

02 GemistDownloader

Wil je televisieprogramma’s lokaal opslaan, dan is de software GemistDownloader je beste vriend. Dit laagdrempelige programma downloadt eenvoudig streams van alle bekende gemist-diensten. Surf hiernaartoe om de freeware te downloaden. Na de installatie bepaal je bij welke gemist-dienst je een uitzending wilt ophalen. Je hebt onder meer keuze tussen NPO, RTL XL, KIJK en YouTube. Belangrijk is dat je de url van de uitzending kopieert. Je regelt dat door het betreffende televisieprogramma bijvoorbeeld in RTL XL te openen en de volledige url in de adresbalk te kopiëren. Nadat je het webadres in GemistDownloader hebt geplakt, kies je voor Verder. Het programma haalt informatie van de uitzending op. Geef aan in welk bestandsformaat je het videobestand wilt opslaan en kies de gewenste kwaliteit. Via Opslaan naar selecteer je een opslagmap op je pc. Bevestig als laatste met Start downloaden. GemistDownloader vermeldt netjes de verwachte downloadtijd.

©PXimport

03 Meerdere uitzendingen

Als je bijvoorbeeld een heel seizoen van een televisieprogramma wilt opslaan, is het omslachtig om de uitzendingen één voor één binnen te halen. Gelukkig plaats je ze met GemistDownloader eenvoudig in een downloadlijst. Zodra je de juiste url van een uitzending hebt ingevoerd, kies je onderaan voor Toevoegen aan queue. Klik daarna op Nieuwe download om een extra uitzending toe te voegen. Als je alle afleveringen hebt klaargezet, klik je rechtsonder op het blauwe pijltje. Bij Na downloaden stel je optioneel in dat de computer na het downloadproces automatisch afsluit. Kies ten slotte voor Start downloaden.

©PXimport

04 Online rippen

Naast het opslaan van televisieprogramma’s gebruik je GemistDownloader ook om YouTube-filmpjes op te slaan. Sommige video’s bewaar je zelfs in ultra hd-kwaliteit (2160p). Heb je geen zin om hiervoor een aparte applicatie te installeren? Er zijn ook talloze websites waarmee je videomateriaal vanaf YouTube ript. Surf maar eens naar deze Nederlandstalige website. Open in een ander venster of tabblad van je browser een leuk filmpje bij YouTube en kopieer de url in de adresbalk. Het webadres plak je vervolgens in het lege invoerveld van Downloadvanyoutube.nl. Klik op Download. Bepaal daarna in welk videoformaat je het filmpje wilt opslaan en gebruik hiervoor de juiste downloadlink. Houd er rekening mee dat deze website een resolutie van maximaal 720p ondersteunt. Wens je een hogere resolutie, dan kun je de Engelstalige website www.keepvid.com overwegen. Daar is in de vorm van pop-ups wel allerlei irritante reclame aanwezig.

©PXimport

Browserextensie

Struin je regelmatig het web af op zoek naar leuke filmpjes? Met bijvoorbeeld de browserextensie Video DownloadHelper sla je ze heel gemakkelijk op. Deze plug-in is momenteel alleen voor Chrome en Firefox beschikbaar. Daarnaast zijn de makers bezig met een lobby om Video DownloadHelper gereed te krijgen voor Edge. Surf naar www.downloadhelper.net om de uitbreiding te installeren. Na de installatie verschijnt er in de knoppenbalk een nieuw pictogram. Dit pictogram bestaat uit drie gekleurde bolletjes, die bij detectie van een online video gaan draaien. Klik erop en kies daarna welk videobestand je wilt opslaan. Video DownloadHelper werkt onder meer voor YouTube, Dailymotion en Facebook.

©PXimport

05 Downloadgemist

Een Nederlandse ontwikkelaar heeft een webapplicatie gebouwd waarmee je direct afleveringen van NPO Gemist en RTL XL kunt opslaan. Handig, want je hoeft dan geen programma te installeren. Open de website www.downloadgemist.nl en plak de url van de uitzending in het lege invoerveld. Je stelt verder de gewenste videokwaliteit in. Je hebt hierbij keuze tussen laag, gemiddeld en hoog. Fijn is dat deze webdienst streams van RTL XL in een resolutie van 720p opslaat. Klik onderaan op Extra opties. Via de optie Download tt888 ondertiteling voorzie je de uitzending eventueel van Nederlandse ondertitels. Overigens werkt dat alleen voor televisieprogramma’s van NPO Gemist. De overige opties laat je ongewijzigd. Bevestig met Download de video. Downloadgemist bewaart vervolgens het videobestand op je computer.

©PXimport

06 PlayOn

Netflix biedt alleen een downloadfunctie aan voor zijn mobiele apps, en alleen voor een select aantal films/series. Wie liever films en series op een groter scherm van bijvoorbeeld een laptop kijkt, kan de beelden eventueel opnemen. Je gebruikt hiervoor het tooltje PlayOn. Naast Netflix ondersteunt dit programma ook andere videodiensten, al zijn die vooral interessant voor de Amerikaanse markt. Bedenk wel dat deze moderne videorecorder geld kost. Je betaalt hiervoor 30 dollar per jaar. Voor 59,99 dollar kun je ook een levenslange licentie afnemen. Je creëert op de website van PlayOn eerst een account, waarna je het exe-bestand opslaat. Voer vervolgens de installatieprocedure uit. Zodra je de software voor de eerste keer opstart, verschijnt er een stappenplan met allerlei informatie. Klik enkele keren op Next en neem de Engelstalige gegevens door. Log daarna in met je e-mailadres en zojuist aangemaakte wachtwoord. Het gratis account stelt je helaas niet in staat om streams op te nemen. Klik linksboven op My Account. Via de oranje knop Upgrade To Plus schaf je de betaalde versie van PlayOn aan. Je voldoet de betaling via een creditcard- of PayPal-account.

©PXimport

07 Netflix-account toevoegen

Voordat je streams van Netflix vastlegt, neem je eerst nog even wat opties van PlayOn door. Klik vanuit het hoofdvenster linksonder op het tandwielpictogram om de programma-opties te openen. Bij het onderdeel PlayOn Media Server klik je op Stop. Op die manier zijn er geen instellingen geblokkeerd. Je kiest bij Recording storage location via de knop Set een logische opslaglocatie voor de gedownloade streams. Neem naar eigen inzicht de overige instellingen van dit tabblad door en bewaar de wijzigingen door te bevestigen met Apply. Via Start schakel je de PlayOn-server weer in. Ga naar het tabblad Channels. Je geeft op deze plek aan via welke diensten je streams wilt vastleggen. Vul bovenaan het e-mailadres en wachtwoord van je Netflix-account in. Met Test controleer je of PlayOn een verbinding tot stand kan brengen. Bij een geslaagde connectie bevestig je met OK.

©PXimport

08 Netflix opnemen

Hoog tijd om je favoriete Netflix-series op te nemen! Klik bovenaan het PlayOn-venster op Channels en vervolgens op Netflix. Als je een account deelt met meerdere personen, klik je op de betreffende gebruikersnaam. Open de goede map, bijvoorbeeld Actie, Cabaret, Series of Spannende films. In het geval van een serie blader je ook nog naar het juiste seizoen. Je klikt daarna op de titel van een film of serie. Er verschijnt een lijstje met mogelijkheden. Kies voor Record om de video realtime op te nemen. Duurt een aflevering bijvoorbeeld vijftig minuten, dan heeft PlayOn evenzoveel tijd nodig om het bestand op te slaan. Via Record All kun je er ook voor kiezen om een heel seizoen op te nemen. In het rechterdeelvenster volg je nauwlettend het downloadproces en zie je de resterende tijd van de opname. Tijdens het opnemen kun je PlayOn gewoon nog gebruiken. Je voegt naar behoefte nog meer films of afleveringen van series aan de wachtrij toe. Het programma bewaart de video’s als mp4-bestanden. Kortom, leun lekker achterover en laat dit handige programma al het werk doen.

©PXimport

PlayOn als mediaserver

Wanneer je PlayOn hebt aangeschaft, is het zonde om dit veelzijdige programma alleen maar voor opnamedoeleinden te gebruiken. Er is namelijk nog veel meer mogelijk. Zo gebruik je de software onder meer als dlna-mediaserver. Opgenomen series en films speel je via het netwerk af op andere apparaten, zoals een smart-tv, gameconsole of computer. Via apps voor Android en iOS stream je de videobestanden eventueel rechtstreeks naar je smartphone of tablet. Vanuit de mobiele app is er overigens ook een opneemfunctie beschikbaar. Zodra je op Record tikt, stuurt PlayOn Mobile een downloadopdracht naar de desktopclient op je pc.

09 Tijdstip opname

Bij een standaard Netflix-abonnement mag je twee streams gelijktijdig afspelen. Wanneer je dus met PlayOn opneemt, kun je op een ander apparaat dus probleemloos een film kijken. Als een ander gezinslid ook nog wil ‘netflixen’ is dat vanwege PlayOn dus niet mogelijk. In dat geval is het slim om de tijden van de opnames te reguleren. Een tijdschema is bijvoorbeeld ook nuttig wanneer je de bandbreedte van je internetverbinding overdag liever gebruikt voor andere zaken. Klik rechtsboven het hoofdvenster op het maantje. Zet een vinkje voor Use Off-Peak recording times to set custom record times en geef aan tussen welke tijden je wilt opnemen. Via advanced settings stel je als alternatief per dag de gewenste tijdstippen in. Sluit het venster met Save.

©PXimport

10 Usenet

Voor het lokaal opslaan van films, series en televisieprogramma’s doe je natuurlijk net zo gemakkelijk een beroep op een downloadnetwerk. Auteursrechtorganisaties bestrijden echter actief het gebruik van downloadnetwerken. Zo pakt Stichting Brein regelmatig uploaders van illegale bestanden aan. Individuen die weleens wat downloaden, blijven vooralsnog buiten schot. Het gebruik blijft echter op eigen risico. Op usenet vind je talloze mediabestanden. Een groot voordeel van dit platform is dat je mediabestanden op hoge snelheid kunt downloaden. Netflix Originals haal je daardoor veel vlotter binnen dan wanneer je de mediabestanden realtime opneemt via het eerder besproken programma PlayOn. Voor usenet heb je toegang tot een nieuwsserver nodig. Betaalde diensten als Eweka en Giganews kunnen je daarbij helpen. De gegevens van de nieuwsserver voeg je bijvoorbeeld aan downloadprogramma Spotnet toe, waarna je (illegaal) toegang hebt tot een enorme mediacollectie.

©PXimport

11 Bittorrent

Wat voor usenet geldt, geldt ook voor bittorrent. Het is illegaal en auteursrechtorganisaties doen er alles aan om dit downloadnetwerk in de kiem te smoren. Toch zijn er wereldwijd miljoenen mensen die de verleiding niet kunnen weerstaan en regelmatig videobestanden downloaden. Bittorrent puilt dan ook uit met illegale kopieën van bekende films en series. Ook originele Netflix-producties zijn illegaal beschikbaar. Via een torrentsite bekijk je het aanbod. The Pirate Bay is veruit de bekendste en meest omstreden torrentsite. Door een magnet-link in een bittorrent-client te laden, sla je een film of serie lokaal op. Een bekend programma waarmee dat kan, is qBittorrent.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Verminder je telefoongebruik: zo automatiseer je taken op je smartphone
© iDoPixBox - stock.adobe.com
Huis

Verminder je telefoongebruik: zo automatiseer je taken op je smartphone

Nederlanders besteden elke dag gemiddeld bijna 3,5 uur aan hun telefoon. Daarmee kun je gerust stellen dat smartphones een heel belangrijk onderdeel zijn van het dagelijks leven. Door meer taken te automatiseren kun je jezelf mogelijk wat tijd besparen.

In dit artikel laten we zien hoe je veelgebruikte handelingen op je smartphone automatiseert, zodat je tijd en moeite bespaart:

  • Gebruik Google Assistent-routines om meerdere acties met één commando uit te voeren
  • Automatiseer taken op specifieke locaties of tijden met Google Pixel-regels of Bixby-routines
  • Stel Snelle instellingen en focusmodi in voor directe toegang en minder afleiding
  • Automatiseer handelingen op iPhone met de Opdrachten-app en eigen workflows
  • Stel meldingen, herinneringen of acties in met triggers zoals spraak, locatie of netwerken

Lees ook: Snak je naar een smartphonevrij leven? Deze tips helpen!

Als je merkt dat je veel tijd op je telefoon doorbrengt en minder afhankelijk wilt zijn, kun je schermtijd beperken, pushmeldingen verminderen en bewust telefoonvrije momenten in je routine inplannen. Gratis apps als StayFree kunnen je hierbij ondersteunen. In dit artikel focussen we op een andere aanpak: het automatiseren van taken met ingebouwde functies en tools, zodat je daar minder tijd aan kwijt bent. We bekijken de belangrijkste mogelijkheden binnen Android en iOS (iPhone).

Google Assistent instellen

In afwachting van het moment waarop Google Gemini alle functies van Google Assistent overneemt, laten we zien hoe je met Google Assistent meerdere acties kunt koppelen en deze met een stemcommando of op een bepaald tijdstip activeert. Google Assistent is beschikbaar voor Android en iOS en apparaten als Google Nest (Hub).

Open de app (de eerste keer) en spreek Assistent instellingen in, of ga naar Instellingen / Apps / Assistent. Bij Voice Match kun je de app trainen op je stem en de functie Hey Google inschakelen, zodat de app reageert zodra je Hey Google zegt. Bij Languages kun je meerdere talen selecteren die assistent moet ondersteunen. Met Lock Screen zorg je dat de app ook bij een vergrendeld scherm reageert op je stem. Je kunt bij deze instellingen trouwens ook altijd schakelen tussen Gemini en Google Assistent. Test de werking met instructies als Welk weer wordt het morgen, Speel mijn afspeellijst op Spotify of Wat staat er op mijn agenda.

Ga na of alle opties van Google Assistent optimaal zijn ingesteld.

Specifieke apparaten

Afhankelijk van het merk en model van je Android-telefoon zijn er vaak extra automatiseringsopties beschikbaar. Op de meeste Samsung Galaxy-modellen vind je Bixby-routines (via Instellingen / Geavanceerde functies). Hiermee kun je triggers koppelen aan locatie, tijd of apparaatstatus, zodat bijvoorbeeld Spotify automatisch start zodra je telefoon via bluetooth aan de autoradio is gekoppeld. Op Google Pixel-toestellen kun je instellingen aanpassen op basis van locatie of een wifi-netwerk (via Instellingen / Systeem / Regels). Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je telefoon stil wordt zodra je verbinding maakt met het wifi-netwerk van kantoor.

Google Pixel bevat een eigen functie voor het instellen van regels.

Krachtige routines

Een krachtige functie van Google Assistent zijn routines, waarmee je met één gesproken instructie meerdere acties achter elkaar kunt activeren. Open de app, ga naar Instellingen en kies Routines. Hier vind je suggesties om direct uit te proberen. Wil je een eigen routine maken, tik dan op +Nieuw en selecteer Persoonlijk (alleen jij kunt details beheren) of Huishouden (gezinsleden kunnen details bekijken en aanpassen). Kies Huishouden bijvoorbeeld voor acties waar ook huisgenoten mee te maken hebben, zoals het inschakelen van de lamp bij de voordeur bij beweging of het aanpassen van de helderheid en kleur van smartlampen wanneer de televisie aangaat. Geef daarna je routine een naam, bijvoorbeeld Thuiskomen.

Geef je nieuwe routine een zinvolle naam.

Start … en actie

Tik op +Starter toevoegen en kies uit vier opties: Als ik het de Google Assistent vraag, Op een specifieke tijd, Bij zonsopkomst of zonsondergang, of Als ik aankom op een locatie of deze verlaat. Voor dit voorbeeld selecteren we de laatste optie. Je moet hierbij de voorgestelde machtigingen aan de Google-app geven, zoals Locatie: Altijd toestaan en Exacte locatie gebruiken. We beantwoorden de vraag Wil je een Hele dag-routine plannen met Ja. Tik vervolgens op Selecteer een locatie en kies een bestaande locatie uit Mijn plaatsen of voeg er een toe via +Nieuwe plaats toevoegen. Stel de Straal in (in meters) en bevestig met Starter toevoegen.

Ga daarna naar het tweede deel: +Actie toevoegen. Kies uit opties zoals Informatie en herinneringen, Media afspelen en bedienen, Telefooninstellingen aanpassen, Smarthome-apparaten beheren (zoals lampen, stekkers, thermostaten of Google Chromecast) en Je eigen opdrachten uitvoeren. Voeg één of meerdere acties toe, bevestig met Klaar en vervolgens Opslaan. De routine verschijnt nu bij Je routines, waar je deze kunt (de)activeren en bewerken. Let op dat routines beperkt kunnen worden door Digitaal welzijn, bijvoorbeeld via filters of via de functie Time-out of Niet storen.

Je kunt ook slimme apparaten aansturen met een Google Assistent-routine.

Andere automatiseringen

Android biedt nog wel enkele standaardfuncties om taken te automatiseren of minstens te versnellen. Zo kun je via Instellingen / Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht (Android 15) specifieke apps blokkeren binnen bepaalde tijdstippen. Selecteer Focusmodus, kies de storende apps die je wilt verbergen en tik op +Een schema instellen om de modus automatisch te starten en te stoppen.

Via Snelle instellingen (veeg naar beneden en tik op het potloodicoon) kun je tegels voor specifieke acties toevoegen en positioneren voor directe toegang. Voorbeelden zijn Zaklamp, Niet storen, QR-code scannen, Batterijbesparing en andere circa vijftig opties.

Een kleine greep uit het beschikbare arsenaal aan snelle tegels in Android.

Externe apps

Zoek je krachtiger automatiseringsopties, dan is een dienst als IFTTT geschikt (te vinden in de officiële appstores voor Android en iOS). We geven een eenvoudig voorbeeld in Android: je wilt een melding ontvangen zodra je apparaat verbinding maakt met een specifiek wifi-netwerk.

Meld je aan via de app. Tik op de plusknop Create en kies Add bij If this. Selecteer Android Device en Connects to a specific WiFi network. Vul de exacte Network name in en tik op Continue. Tik daarna op Add bij Then That, kies Notifications en selecteer Send a notification from the IFTTT app. Vul bij Message bijvoorbeeld Verbonden met {{SSID}} in. Bevestig met Continue (2x) en Finish. Verleen de nodige toestemmingen en zorg dat Verbonden is ingeschakeld.

Voor Android kun je ook de app Tasker gebruiken. Hiermee kun je uiteenlopende, complexere taken automatiseren, al vereisen sommige acties wel extra machtigingen.

Ook met IFTTT kun je (met behulp van je smartphone) heel wat taken automatiseren.

Voorbeelden van opdrachten

Vanaf iOS 12, iPadOS 13, macOS Monterey en watchOS 7 is de app Opdrachten (Shortcuts) beschikbaar. Hiermee kun je meerdere stappen in één taak automatiseren, vergelijkbaar met Google Assistent Routines. De app is standaard geïnstalleerd, maar indien nodig te downloaden via de App Store.

Bij het opstarten vind je al enkele voorbeeldopdrachten. Tik op de drie puntjes bij een voorbeeld om de onderliggende taakopbouw te bekijken. Elke opdracht bestaat namelijk uit een of meer taken. Zo bestaat de opdracht Stuur laatste afbeelding als tekstbericht uit: Haal nieuwste [1 foto] op, Inclusief schermafbeeldingen, Stuur [Laatste foto] naar [Ontvangers] en Toon bij Uitvoeren (om de ontvangers direct in te voeren).

De opdracht Neem een pauze is complexer. Deze vraagt invoer van een getal voor de minuten dat de niet-storen-functie actief moet blijven. Een als-dan-regel controleert of het getal kleiner is dan één. In dat geval vraagt de app opnieuw om invoer. Deze kennis komt wellicht goed van pas bij het maken van je eigen opdrachten.

De logica achter de standaardopdracht ‘Neem een pauze’, inclusief een voorwaardelijke actie.

Nieuwe opdrachten

Stel, je wilt een ingegeven tekst opslaan als herinnering en tevens naar jezelf sturen als bericht, bijvoorbeeld om een taak of idee niet te vergeten. Open de app Opdrachten en tik op het plusteken bij Starteropdrachten. Typ Vraag om invoer in de zoekbalk Zoek taken en selecteer deze actie. Tik op instructie en typ een tekst als Wat wil je opslaan en versturen? Het onderdeel Tekst kun je laten staan, omdat je geen specifiek type invoer nodig hebt, zoals getal, url, datum of tijd.

Zoek vervolgens Herinneringen in Zoek taken en kies Voeg nieuwe herinnering toe. Tik op Herinnering en veeg de optiebalk boven het toetsenbord naar links tot je Vraag om invoer ziet. Selecteer deze en tik op Gereed. Via het pijlknopje bij de taak kun je nog extra opties instellen, zoals de Prioriteit of een Vlag.

Typ daarna Berichten in de zoekbalk Zoek taken en kies Verstuur bericht. Pas indien nodig de inhoud aan door Vraag om invoer te selecteren. Tik op Ontvangers en zoek naar je eigen telefoonnummer of een andere gewenste ontvanger. Tik op Gereed en vervolgens op het pijlknopje bij deze taak. Schakel desgewenst Toon bij uitvoeren uit.

Tik op Gereed om de opdracht af te ronden. Wil je de taak hernoemen, tik dan op de drie puntjes, gevolgd door het pijlknopje naast de opdrachtnaam. Kies in het menu Wijzig naam of selecteer (ook) andere opties, zoals Kies symbool of Zet op beginscherm. Je kunt de opdracht ook starten via Siri door de naam uit te spreken, bijvoorbeeld: Hé Siri, onthoud dit!

Controleer de logica achter je opdrachten.

Focus-modi

Net als Android biedt Apple een flexibele focusfunctie. Ga naar Instellingen en open Focus. Kies een bestaande focus, zoals Werk, of tik op de plusknop om een eigen modus te maken. Bij een aangepaste focus kun je aangeven waarop je wilt focussen, zoals Lezen of Gamen, en deze een naam en kleur geven.

Stel vervolgens de focus naar wens in. Bepaal bijvoorbeeld van welke personen of apps je geen meldingen wilt ontvangen, hoe je toegangsscherm of beginscherm eruit moet zien en hoe specifieke apps of je systeem zich moeten gedragen. Zo kun je instellen welke inkomende mails je wilt zien in Mail, of je de energiebesparingsmodus wilt activeren enzovoort. Tot slot kun je een tijdsschema instellen voor automatische activering van de focusmodus.

Je kunt diverse focusfilters inschakelen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Zo werkt een aircooler en dít zijn de voor- en nadelen
© NASIR
Energie

Zo werkt een aircooler en dít zijn de voor- en nadelen

Toe aan wat frisse lucht in huis, maar vind je een airco te duur en een ventilator niet effectief genoeg? Misschien is een aircooler wat voor je. Een aircooler koelt de lucht met water in plaats van een koelvloeistof. Dat heeft een aantal fijne voordelen, maar een aircooler kent ook wat beperkingen. 

In het kort: Aircoolers zijn simpele maar effectieve verkoelingsapparaten die de gevoelstemperatuur in een ruimte een stuk aangenamer kunnen maken. In tegenstelling tot airco's werken aircoolers niet op een zware compressor, waardoor ze stil en energiezuinig zijn. Ze zijn ook veel goedkoper dan airconditioners. Toch zijn aircoolers niet voor iedere woning geschikt. Dit artikel legt uit wat aircoolers zijn, hoe ze precies werken, wat de voordelen zijn ten opzichte van traditionele airconditioners én wanneer je toch beter een airco in huis kunt halen.

Lees ook: Ventilator of mobiele airco?

Aircoolers zijn (nog) niet erg populair. Dat komt omdat aircoolers een stuk minder krachtig zijn dan airconditioners. Airco's zijn in staat om de kamertemperatuur flink te laten dalen, terwijl het effect van een aircooler meer lijkt op dat van een ventilator. Een aircooler zuigt warme lucht aan en haalt dit langs een koelelement met water, waarna de gekoelde lucht weer naar buiten komt. Zo ontstaat er een frisse luchtstroom in de buurt van het apparaat. Zet je het apparaat uit, dan verdwijnt het verkoelende effect snel. 

Voordelen

Hoewel aircoolers geen grote invloed kunnen uitoefenen op de daadwerkelijke temperatuur in een kamer, kunnen ze wél de gevoelstemperatuur aanzienlijk verbeteren. Daarin zijn ze vaak beter dan ventilators, die niet meer doen dan een luchtstroom creëren met de al aanwezige (warme) lucht. Omdat een aircooler warme lucht actief verkoelt met behulp van waterdamp, voelt de luchtstroom uit dit type apparaat extra fris en verkoelend aan. Vooral in kleinere ruimtes zul je dit effect merken.

Een ander voordeel van een aircooler is dat dit apparaat door de afwezigheid van een compressor een stuk stiller is dan een airco. Daardoor kun je een aircooler gerust neerzetten in ruimtes waar stilte gewenst is, zoals in je werk- of slaapkamer. Je hebt voor een aircooler ook geen passende raamafdichting nodig: je kunt hem neerzetten waar je wilt. Vaak zitten er ook nog wieltjes onder waarmee je het apparaat makkelijk van de ene naar de andere ruimte verplaatst. 

Dan is er nog het financiële aspect: een aircooler is over het algemeen veel goedkoper dan een airco. Je hebt immers niet te maken met hoge installatiekosten en ook je energiekosten vallen door het energiezuinige verkoelingssysteem van een aircooler goedkoper uit. Ook de aanschafprijs ligt een stuk lager. Waar je voor een mobiele airco al snel honderden euro's neerlegt, heb je voor een paar tientjes al een goede aircooler. Sommige aircoolers zijn uitgerust met een ingebouwde luchtzuiveraar die stof, pollen en schimmels uit de omgeving haalt: daar leg je uiteraard wat meer geld voor neer. 

©Sekai

Nadelen 

Het voornaamste nadeel van aircoolers is dat ze minder goed zijn in het verkoelen van een ruimte dan airconditioners. Dat komt door het verschil in werking tussen beide apparaten. Een airco onttrekt warme lucht aan een ruimte en voert die via een afvoerslang naar buiten. Tegelijkertijd blaast het apparaat koude lucht van buiten via een compressor met koelvloeistof de ruimte in. Door die dubbele werking kan een airco de temperatuur in een ruimte met wel tien graden verlagen. Een aircooler verlaagt de omgevingstemperatuur met maximaal drie graden. Je kunt op een aircooler dan ook geen gewenste temperatuur instellen; op een airco kan dat meestal wel. 

Een aircooler is daarnaast niet voor elke ruimte even geschikt. Het apparaat maakt de lucht in een ruimte namelijk vochtiger, wat bij warm weer niet altijd gewenst is. Het wordt dan ook aangeraden om het raam open te zetten wanneer een aircooler zijn werk doet, met name in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Dat het apparaat op basis van vocht werkt, heeft ook als nadeel dat het regelmatig geleegd en schoongemaakt moet worden. Anders kan de boel gaan schimmelen, en dan is de lucht die het apparaat uitblaast lang niet zo fris meer.

Heel lokaal verkoeling nodig?

(bijvoorbeeld op je werkplek)

Wanneer kies je voor een aircooler? 

Een aircooler past bij jou als je geen honderden euro's wilt uitgeven aan een airconditioner, maar wel een apparaat in huis wilt dat een frisse luchtstroom creëert (zonder de daadwerkelijke temperatuur te verlagen). Ook als je een stil apparaat zoekt dat weinig energie verbruikt, is een aircooler een goede keuze.

Wanneer kies je beter geen aircooler? 

Een aircooler is minder geschikt als je grotere ruimtes wilt verkoelen en op zoek bent naar een apparaat dat de temperatuur in huis significant omlaag kan brengen. Ook als de luchtvochtigheid in je woning al hoog is, kies je beter voor een traditionele airco.








Toch liever een vaste airco? ⤵

Vraag een offerte aan voor airconditioning: