ID.nl logo
Start op jouw manier: vervang het standaardstartmenu van Windows
© diy13 - stock.adobe.com
Huis

Start op jouw manier: vervang het standaardstartmenu van Windows

Ben je uitgekeken op het standaardstartmenu van Windows? Wij ook! Vervang het door een eigen creatie. Je kunt hiervoor verschillende apps gebruiken die je helpen met het transformeren van het startmenu. En als we dan toch bezig zijn, nemen we ook meteen de taakbalk mee.

In dit artikel laten we zien hoe je het startmenu en de taakbalk van Windows aanpast met slimme alternatieven:

  • Open-Shell
  • Stardock Start11
  • StartAllBack

Lees ook: Slimme tips en handige trucs om alles uit Windows te halen

Om je startmenu (en je taakbalk) aan te passen, kun je werken met verschillende programma’s. We nemen er drie nader onder de loep: Open-Shell, Stardock Start11 en StartAllBack. We kijken ook nog even naar wat we in het standaardstartmenu van Windows 11 zelf kunnen aanpassen. Zo zetten we alles naar onze eigen hand en beginnen we voortaan op onze eigen manier.

Open-Shell

Tot in detail

Met het gratis Open-Shell kun je het startmenu en andere onderdelen van Windows tot in detail naar je hand zetten. Je mag het programma gratis gebruiken. Het programma valt positief op door de eenvoudige opzet en het grote aantal instelopties. Via tabbladen open je de verschillende secties.

Op de tab Start Menu Style kun je kiezen uit drie verschillende stijlen voor het startmenu: Classic style, Classic with two columns en Windows 7 style. De afbeelding eronder geeft een voorproefje. Kies hierna voor Select skin. Het bijbehorende tabblad opent. In het menu Skin kies je de gewenste stijl. Ben je in een nostalgische bui, dan kies je bijvoorbeeld voor Windows XP Luna of Windows 8. Liefhebbers van transparantie bekijken Full Glass. In de sectie Skin options bepaal je de detailinstellingen. Deze verschillen per gekozen skin. Zo kun je bij Full Glass de mate van doorzichtigheid instellen en bij Classic Skin een driedimensionale rand activeren.

We keren terug naar het tabblad Start Menu Style. Ben je uitgekeken op de standaardstartknop, dan ga onderin naar Replace Start button, daar kies je een aangepaste knop. Via Pick image selecteer je een eigen afbeelding voor de knop.

Open-Shell heeft een eenvoudige opzet met heel wat instelmogelijkheden.

Vrijheid

Open-Shell houdt er rekening mee dat je mogelijk soms het originele startmenu van Windows wilt openen. Klik op de tab Basic Settings. Hier kun je aangeven met welke toetscombinatie je alsnog het onaangepaste startmenu kunt openen, bijvoorbeeld via Shift-toets+Windows-toets. In plaats van een toetscombinatie kun je kiezen voor een muisklik, zodat je bijvoorbeeld het oude startmenu met een linkermuisklik opent.

Heb je in de stap hiervoor gekozen voor Windows 7 style? Dan vind je ook de tab Customize Start Menu (uiterst links in het venster). Via deze tab kun je aangeven uit welke verschillende items het startmenu moet worden opgebouwd. Klik op een item om een lijst met beschikbare items te tonen. Kies Separator om een scheidingslijn in het startmenu op te nemen.

Pas de instellingen van het startmenu tot in detail aan.

Onderste uit de kan

We hebben nu de basisinstellingen voor het startmenu aangepast, maar we zijn op zoek naar nog meer flexibiliteit. Standaard laat Open-Shell niet alle opties zien, terwijl we wél het onderste uit de kan willen. Plaats een vinkje bij Show all settings (boven in het venster). Open-Shell toont nu alle beschikbare tabbladen. We kijken eerst naar de tab General Behavior. In tegenstelling tot de titel van deze tab, bevat deze sectie juist ook geavanceerde instellingen waarmee je het startmenu verder aanpast. Via Menu delay bepaal je hoe snel het menu opent. Standaard is dit in 400 milliseconden. Ook kun je hier de gebruikersafbeelding in het menu openen (User picture) en pictogrammen alvast in een cache laden voor snellere weergave (Pre-cache icons).

Open-Shell laat niet uit zichzelf alle tabbladen zien.

Animaties

Een andere interessante tab is Menu Look. Allereerst heb je via deze tab controle over de grootte van de pictogrammen (Small icon size en Large icon size) en de grootte van de submenu’s (Sub-menu width). De tab biedt daarnaast opties waarmee je de snelheid van animaties bepaalt. Ga hiervoor op zoek naar onder meer Main menu animation speed en Sub-menu animation speed.

Over animaties gesproken: via dezelfde tab kun je deze ook in- en uitschakelen en het soort animatie aanpassen. Kies bijvoorbeeld tussen Fade (vervagen), Slide (schuiven) of Random (voor een willekeurige animatie). Standaard worden de submenu’s van het startmenu niet als animatie getoond. Wil je dat wél, dan plaats je ook een vinkje bij Always animate sub-menus.

Stardock Start11

Onderdelen aanpassen

Met Start11 van Stardock kun je verschillende onderdelen van het startmenu aanpassen. Je mag het programma een maand proberen. Hierna betaal je 12 euro voor een licentie. De categorieën die je met Start11 kunt aanpassen, vind je links in het venster.

Klik op Startmenu voor een overzicht van beschikbare stijlen. Zo kun je onder meer kiezen voor Windows 10-stijl, waarbij het startmenu de bekende tegels uit Windows 10 krijgt. Een interessante optie is Stijl van Windows-app. Hierbij krijgt het startmenu flink wat ruimte voor apps en een aparte sectie waarin je alle apps vindt.

Het hoofdvenster van Start11.

Style je laptop

Vergeet de buitenkant niet!

De diepte in

Wij nemen geen genoegen met simpelweg een stijl, maar willen nog meer controle. Kies Menu configureren. De opties die hier verschijnen, zijn afhankelijk van de stijl die je in het vorige venster hebt gekozen. Je kunt hier aangeven welke snelkoppelingen in het menu moeten verschijnen. Ook kun je aangeven welke aanvullende opties in het menu worden opgenomen, zoals opties voor afsluiten en opnieuw opstarten van de computer. In de sectie Geavanceerde opties kun je nog meer de diepte in. Zo vinden we hier onder meer experimentele functies: deze zijn de moeite waard om te proberen, zolang je je beseft dat ze nog niet volledig zijn getest. Voor nog meer controle over het uiterlijk van het menu, dan kies je voor Visuele weergave van menu aanpassen.

Nog meer de diepte in via de geavanceerde opties.

Terug naar het oude

Ben je uitgekeken op het alternatieve startmenu dat je via Start11 hebt gekozen? Rechtsboven in het hoofdvenster vind je de schuif Uit. Gebruik deze om het originele startmenu weer te tonen. Wil je het alternatieve menu gebruiken en soms het originele menu openen? Druk dan op de Ctrl-toets terwijl je op de startknop klikt.

Andere startknop

Tevreden met het startmenu? Pak dan ook even de startknop mee! Links in het venster kies je voor Startknop. Via de eerste optie kun je een aangepaste afbeelding voor de startknop kiezen. Klik op Kies afbeelding en selecteer een afbeelding zoals bmp of png die je voor de startknop wilt gebruiken. Via Downloaden krijg je toegang tot een collectie met kant-en-klare knoppen. We keren terug naar het hoofdvenster van startknop. Onder in het venster vind je de optie om de startknop links (zoals in Windows 10) of juist in het midden (zoals in Windows 11) uit te lijnen.

Taakbalk

Bekijk ook de sectie Taakbalk. Hiermee geef je de taakbalk een ander uiterlijk, bijvoorbeeld met afgeronde hoeken. Je kunt zelf bepalen hoe sterk de afronding moet zijn (via de sectie met geavanceerde instellingen) en je kunt aangeven op welk gedeelte van het scherm de taakbalk moet worden geplaatst, bijvoorbeeld in het midden of links. Via de optie Toon seconden op de taakbalkklok kun je de standaardknop uitbreiden met een indicatie van de seconden. Ook interessant is de optie Een aangepaste textuur toepassen op de taakbalk: hiermee geef je de taakbalk een eigen achtergrond met achtergrond uit de collectie of eentje gebaseerd op een eigen afbeelding.

Neem meteen de taakbalk mee tijdens het aanpassen.

Alles op de taakbalk!

Via de sectie Taakbalk pinnen in Start11 kun je verschillende items aan de taakbalk vastmaken. Zo kun je via Pinbestand je veelgebruikte documenten aan de taakbalk vastmaken. Via Map pinnen geef je favoriete mappen een plek op de balk en via Menu voor map pinnen kun je een pop-upmenu op de taakbalk maken, waarin je veelgebruikte maplocaties opneemt.

StartAllBack

Meerdere thema’s

StartAllBack is een ander programma dat niet mag ontbreken in je verzameling met hulpjes om het startmenu te temmen. Je mag de software ruim drie maanden proberen. Ben je tevreden, dan betaal je ongeveer 5 euro voor een licentie.

In het hoofdvenster van het programma kun je kiezen uit een drietal thema’s: Juist 11, Nogal 10 en Remastered 7. Bij elk thema vind je een korte omschrijving. Wij richten ons op het startmenu en kiezen daarom voor startmenu in het menu links. Bij Visuele stijl kun je het uiterlijk van het menu kiezen. Er zijn drie opties: Standaard, Plain8 en Windows 7. Het menu wordt meteen aangepast, zodat je kunt zien of het in de smaak valt. Via de opties ernaast bepaal je de grootte en het aantal pictogrammen van het startmenu.

Meer instellingen

Bepaal hierna hoe het menu verder moet functioneren. De opties hiervoor vind je in de lijst eronder. Onder Alle programma’s geef je aan hoe de apps zichtbaar moeten zijn in het menu, bijvoorbeeld via een uitklapmenu zoals je mogelijk nog kent uit Windows XP. Verder is de sectie Items aan de rechterzijde interessant: hier kies je welke mappen in het startmenu worden opgenomen en of je ze bij het aanklikken direct wilt openen in een nieuw venster of liever eerst nog bekijkt in een menu. Schakel je de computer meestal niet uit, dan kun je de actie van de knop Afsluiten aanpassen via de gelijknamige optie onderin. Kies bijvoorbeeld voor Afmelden of Vergrendelen.

Pas het startmenu aan en geef de aanvullende instellingen op.

Aangepaste startknop

Via de sectie Taakbalk pas je niet alleen de taakbalk aan, maar kun je ook voor een alternatieve startknop kiezen. Via het vak eronder kun je het uiterlijk van de taakbalk verder naar je hand zetten, bijvoorbeeld via Segmenten. Hierbij wordt ‘ongebruikte’ ruimte van de taakbalk weggelaten, zodat je alleen een taakbalk ziet met knoppen en daaromheen het bureaublad. StartAllBack onderscheidt zich van de andere programma’s door de aanpassingsmogelijkheden voor het systeemvak (het gedeelte bij de klok in de taakbalk). Kies Systeemvak in het menu links. Kies bij Fly-outstijl op welke manier submenu’s verschijnen, bijvoorbeeld op de manier van Windows 7 of Windows 10.

Startmenu Windows 11

Ingebouwde opties

Eerlijk is eerlijk: het standaardstartmenu van Windows 11 biedt ook de nodige aanpassingsmogelijkheden die het bekijken waard zijn. Zorg dat je de nieuwste versie van Windows 11 gebruikt. Op het moment van schrijven is dit 24H2. Open het instellingenvenster (Windows-toets+I) en kies Persoonlijke instellingen, startmenu. Standaard reserveert het startmenu even veel ruimte voor vastgemaakte programma’s als voor recent gebruikte bestanden en programma’s (door Windows zelf ‘aanbevelingen’ genoemd). Je kunt deze verhouding zelf aanpassen via de opties bovenin: kies Meer vastgemaakte items als je de bovenste helft van het startmenu meer ruimte wilt geven of kies Meer aanbevelingen als je juist de lijst met recent gebruikte items belangrijker vindt.

Je kunt ook het eigen startmenu van Windows 11 aanpassen.

Snelkoppelingen

Naast de aan-uitknop van het startmenu kun je veelgebruikte mappen tonen, zodat je hier snel toegang toe hebt. In het instellingenmenu van het startmenu klik je op Mappen (onder in het venster). Een overzicht van beschikbare mappen verschijnt. Zet de schuif op Aan bij de mappen die je wilt toevoegen, bijvoorbeeld Documenten, Video’s en Persoonlijke map. Helaas kun je geen eigen mappen kiezen. Wil je niet dat Windows ongevraagd onderdelen toevoegt aan het startmenu, dan kun je de opties Recent toegevoegde apps weergeven en Meestgebruikte apps weergeven uitschakelen. Voorkom andere extra items door ook de optie uit te schakelen: Aanbevolen bestanden in Start, recente bestanden in Verkenner en items in jumplists.

Welke onderdelen mogen wel of juist niet verschijnen?

Verbeteringen

Het startmenu van Windows 11 heeft sinds de introductie in oktober 2021 flink wat nieuwe opties gekregen. Het huidige startmenu is dan ook anders dan die eerste editie. Bovendien zijn verderop in 2025 grote veranderingen te verwachten, als we afgaan op de bètaversies van toekomstige Windows 11-versies die nu al in omloop zijn. Zo krijgen apps in het startmenu waarschijnlijk een optie voor categorieweergave, waarmee vergelijkbare apps worden gebundeld. Ook kun je het startmenu tegelijk openen met een apart venster voor je iPhone of Android-toestel, waarmee je informatie als accuniveau en recente berichten ziet.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review OnePlus Nord 5 – Aantrekkelijk totaalpakket
© Wesley Akkerman
Huis

Review OnePlus Nord 5 – Aantrekkelijk totaalpakket

Met de OnePlus Nord 5 maakt de Chinese fabrikant een aantal opmerkelijke keuzes, die niet iedereen zal bekoren. Maar voor 499 euro haal je nog steeds een toestel in huis dat op veel fronten voldoet aan allerlei eisen. Je haalt daarmee 12 GB aan werkgeheugen en 512 GB aan interne opslagruimte in huis. Hoe bevalt de smartphone na een paar weken gebruik?

Uitstekend
Conclusie

De OnePlus Nord 5 biedt veel waar voor zijn geld. Met zijn snelle hardware, heldere 144 Hz-scherm, verrassend goede camera's (vooral de selfiecamera!) en zes jaar updates is dit een uitstekende midranger. Het gebrek aan een oplader en het plastic frame doen daar verder weinig aan af.

Plus- en minpunten
  • Groot scherm met hoge verversingssnelheid
  • Fijne, capabele processor
  • Genoeg werkgeheugen en opslagruimte
  • Camerasysteem stelt niet teleur
  • Accu houdt het lang vol
  • Nieuwe knop voegt zowaar iets toe
  • Aluminium behuizing is verdwenen
  • AI blijft redelijk beperkt
  • Ontwerp is een beetje blasé

De OnePlus Nord 5 wijkt behoorlijk af van zijn voorganger (de Nord 4) door over te stappen van een metalen unibody naar een polycarbonaat frame en een glazen achterkant. Ondanks die verandering voelt het toestel verrassend solide aan en ligt-ie lekker in de hand. De telefoon kan bovendien tegen een stootje, een spatje en een stofje dankzij Gorilla Glass 7i en een IP65-classificatie. Het toestel is daarnaast beschikbaar in een aantal opvallende en fijne kleurenopties, zoals Marble Sands en Dry Ice. Ook wordt een voorgemonteerde screenprotector meegeleverd.

Een opvallend verschil met eerdere generaties is de komst van de Plus Key, die de vertrouwde en alom geliefde Alert Slider vervangt. Deze programmeerbare knop – vergelijkbaar met Apples Action Button – biedt toegang tot uiteenlopende functies, zoals de camera, zaklamp en de nieuwe Plus Mind AI-functie. We missen de Alert Slider nog steeds, maar de Plus Key is veelzijdiger en draagt bovendien bij aan een betere waterbestendigheid. Goed om te weten: je kunt de knop ook gebruiken zoals je dat deed met die slider, dus de functie is niet helemaal verdwenen.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Lekker blijven gamen

Het midrange toestel beschikt over een oleddisplay van 144 Hz en is met name ontworpen voor gamers. Hoewel de meeste apps en games op 60 tot 120 Hz draaien, kunnen titels als Call of Duty Mobile wel de volledige 144 Hz benutten. Het scherm is gegroeid naar een royale 6,83 inch en behoudt zijn scherpte, terwijl de helderheid is opgekrikt tot 1400 nits (met een piek van 1800 nits), waardoor je ook buiten in de zon alles goed kunt volgen. De vingerafdruksensor is snel, maar de plaatsing is voor ons gevoel wel een beetje laag.

De dubbele luidsprekers zorgen voor helder stereogeluid, hoewel de bas wat aan de magere kant is (logisch gezien het formaat van het toestel). Een oplader is niet in de doos inbegrepen, geheel volgens EU-regelgeving. Op het gebied van accu en opladen biedt de Nord 5 een batterij van 5200 mAh, met 80W-snelladen. Desondanks levert de telefoon anderhalve dag accuduur bij gemiddeld gebruik. Een welkome toevoeging is bypass-opladen, dat de batterij beschermt tegen overmatig opladen en oververhitting, zodat je lekker kunt blijven gamen.

©Wesley Akkerman

Snelle processor en software

Dat laatste lukt trouwens ook prima door de aanwezigheid van de Snapdragon 8s Gen 3-chipset, een zeer capabele midrange-processor. In het dagelijks gebruik merk je dat op verschillende momenten: apps openen snel en multitasken verloopt soepel. Zelfs veeleisende 3D-games vertonen geen kuren, ook niet bij hoge grafische instellingen. Bovendien komt hier die 144Hz-verversingssnelheid van pas. Het grote Cryo-Velocity VC-koelsysteem zorgt ervoor dat de telefoon koel blijft, zelfs tijdens langere gamesessies, waardoor je je nooit zorgen hoeft te maken over een oververhitte telefoon.

Aan de voorkant heb je te maken met Android 15 met daaroverheen OxygenOS 15, dit keer voorzien van OnePlus AI. Daarmee krijg je toegang tot de AI Plus Hub, die dient als centraal punt voor geheugensteuntjes (vergelijkbaar met wat de Nothing Phone 3a doet). Met de functie Geheugenruimte sla je eenvoudig scherminformatie op via de Plus-toets, terwijl je via AI Search snel functies en andere zaken opzoekt. Verder is er nog een vertaalfunctie, die niet in het Nederlands werkt, evenals zaken als Google Gemini en natuurlijk Circle to Search.

Ook heel fijn: het toestel krijgt zes jaar aan Android-upgrades en -beveiligingsupdates.

1x

2x

Competitieve camerakwaliteit

De camera van de OnePlus Nord 5 biedt een aanzienlijke upgrade aan de achterzijde. De hoofdcamera beschikt nu over een grotere sensor van 50 megapixel en profiteert van dezelfde geavanceerde beeldverwerkingsalgoritmen als het vlaggenschip. Dat zorgt voor indrukwekkende foto's met accurate en dynamische kleuren, vooral bij goede lichtomstandigheden. De telefoon heeft daarnaast een ultragroothoeklens van 8 megapixel, hoewel de kwaliteit daarvan iets minder is. Ook in het donker presteert de camera relatief sterk dankzij een effectieve avondmodus.

De midranger maakt tot slot indruk met zijn selfiecamera. Ten opzichte van de Nord 4 is dit een van de grootste verbeteringen. De frontcamera beschikt over een 50 megapixelsensor met autofocus en levert behoorlijk wat detail en kleurrijkheid, zelfs bij weinig licht. Hoewel de portretmodus nog wat steken laat vallen in randdetectie, blijft over het algemeen de boodschap hangen dat de camera-ervaring voor deze prijsklasse behoorlijk competitief is, met de frontcamera als topper. Beter dan de Pixel 9a is-ie niet, maar Google opereert dan ook in een klasse apart.

0,5x

1x

2x

OnePlus Nord 5 kopen?

De OnePlus Nord 5 biedt al met al een aantrekkelijk totaalpakket, ondanks enkele opmerkelijke keuzes. Het toestel voelt met zijn polycarbonaat frame en glazen achterkant solide aan, ook al is het jammer dat de metalen unibody het veld heeft geruimd. De overstap van de Alert Slider naar de veelzijdiger Plus Key is even wennen, maar de geliefde functionaliteit blijft behouden. De combinatie van een 144 Hz oledscherm, een krachtige Snapdragon 8s Gen 3-chipset en efficiënte koeling maakt de Nord 5 uitermate geschikt voor gaming en dagelijks gebruik.

Bovendien onderscheidt de Nord 5 zich met zijn competitieve camerakwaliteit, met name de indrukwekkende selfiecamera met autofocus die bij weinig licht uitstekende resultaten levert. De hoofdcamera aan de achterzijde profiteert van geavanceerde algoritmen voor accurate en dynamische kleuren. Met Android 15 en OxygenOS 15 inclusief AI-functies zoals Plus Mind, en de belofte van zes jaar updates, biedt de Nord 5 veel waar voor zijn geld. Ondanks het gebrek aan een meegeleverde oplader en wat kleine tekortkomingen, is de OnePlus Nord 5 zeker de moeite waard voor 499 euro.

▼ Volgende artikel
Review Philips Tafelgrill – Grilt oké, maar is geen bbq-killer
© Philips
Huis

Review Philips Tafelgrill – Grilt oké, maar is geen bbq-killer

Tafelgrills zijn er in allerlei soorten en maten. Philips lanceert nu een tafelgrill met rook- en aroma diffuser, ludiek gepromoot als serieuze kanshebber om de traditionele barbecue te vervangen. Kan de bbq naar de milieustraat of is het gewoon een slim staaltje seizoensgebonden marketing?

Goed
Conclusie

Als tafelgrill is dit een prima apparaat: groot, degelijk en voorzien van voldoende vermogen om vlees, vis en groente snel en goed te grillen. Maar als vervanger van een échte barbecue is hij minder overtuigend. De rookfunctie werkt traag, is matig effectief en kost relatief veel energie. De toevoegingen zoals het kruidenvak zijn aardig bedacht, maar voegen in de praktijk weinig toe. Zoek je een fijne grillplaat voor aan tafel? Dan zit je goed. Verwacht je de smaak en beleving van een echte barbecue? Dan is dit niet wat je zoekt.

Plus- en minpunten
  • Ruim grilloppervlak: ideaal voor meerdere eters
  • Bakplaat en deksel mogen in de vaatwasser
  • Vetopvangbakje werkt goed
  • Verschillende temperatuurstanden
  • Wordt snel heet
  • Groot en zwaar, niet makkelijk op te bergen
  • Deksel beslaat tijdens gebruik
  • Rookaroma beperkt effectief
  • Warmteverdeling niet gelijkmatig
  • Handleiding is summier, mist uitleg over extra functies

De Philips Tafelgrill belooft het gemak van barbecueën aan tafel. Geen gedoe met kolen of aanmaakblokjes, maar gewoon de stekker in het stopcontact en grillen maar. Met een groot grilloppervlak, verschillende temperatuurstanden en een aroma infuser voor rookaroma presenteert Philips dit apparaat als een slimme oplossing voor lange zomeravonden met goed gezelschap. Maar hoe goed werkt het in de praktijk?

©Philips

Eerste indruk: groot apparaat, weinig uitleg

Deze tafelgrill is een flink exemplaar dat in een enorme doos wordt geleverd. Eenmaal uitgepakt meet hij 47,3 bij 36,3 centimeter, en hij is 15,8 cm hoog. Met 6,37 kilo is dit apparaat ook geen lichtgewicht te noemen. Op ons aanrecht neemt hij behoorlijk wat plek in. Het apparaat bestaat uit een onderstel met draaiknoppen voor de verschillende standen (1 tot en met 5), een grillplaat die links vlak is en rechts richels heeft, een geïntegreerd vetopvangbakje, een glazen deksel dat je los kunt halen, en uiteraard een snoer. Links achter in de grillplaat zit een uitneembaar metalen bakje voor houtsnippers, rechts een uitsparing voor het toevoegen van aroma's.

Net als bij de airfryer die we onlangs testten, valt bij het uitpakken op dat de handleiding zeer summier is. Alleen een enorm vel met basis-instructies in meerdere talen. Nu is de bediening ook niet zo ingewikkeld: stekker erin, knop op de juiste stand zetten, wachten tot de plaat warm is en het opwarmlampje uitgaat… Maar toch: geen woord over de werking van het rookbakje en de aroma-uitsparing.

Wat zoeken op internet levert nog enkele praktische tips op. Maar waarom er dan niks gemeld wordt over uitgerekend de functies waarmee deze tafelgrill zich onderscheidt? Het is me een raadsel, en ook wel een gemiste kans. Als ik Philips was, zou ik er wat tips voor de aroma's of een kleine verpakking houtchips bij de tafelgrill hebben gedaan. Immers, vooral mensen met een grote kolenbarbecue hebben standaard houtsnippers bedoeld voor het grillen in huis.

©Philips

De werking: simpel, maar niet perfect

Het is niet veel moeilijker dan in de vorige paragraaf uitgelegd. Aanzetten, wachten tot hij warm is, grillen. Het deksel kun je naar wens sluiten of van de grill afhalen. Het voordeel van een gesloten deksel is dat de warmte beter blijft hangen. Als je houtsnippers gebruikt, is het zelfs een must, anders gaat het om het apparaat heen weliswaar lekker ruiken, maar gebeurt er niks qua rook en eten.

Als het deksel tijdens het grillen gesloten blijft, kun je door het glas heen het garingsproces volgen. Althans, in theorie. In de praktijk beslaat het glas door opstijgend vocht uit het eten en wordt het deksel snel vies door vetspetters en opspattende marinade. We komen hier verderop bij het gedeelte over schoonmaken nog op terug.

©Saskia van Weert

Er zitten twee lampjes aan de voorzijde van de grill. Het bovenste lampje brandt tijdens het opwarmen en dooft als de plaat op temperatuur is, het onderste lampje brandt zolang de stekker in het stopcontact zit continu. De functie hiervan ontgaat me; mogelijk is het een handige reminder om de stekker uit het contact te trekken als je klaar bent met grillen.

Houd je bakplaat krasvrij met siliconen keukentangen

Gebruik ze voor omkeren en oppakken van je vlees en groenten!

Hoe gaat het grillen?

De plaat warmt betrekkelijk snel op, wat ook wel mag gezien het vermogen van maximaal 2400 watt. Een eerste test was het grillen van met olie ingesmeerde schijfjes courgette. Toen we die na een paar minuten omdraaiden, bleek dat de warmteverdeling niet helemaal gelijkmatig is. In het midden, waar de vlakke plaat en de ribbelplaat bij elkaar komen, is de plaat het warmst en naar de buitenranden toe beduidend minder.

Dat is een behoorlijk nadeel dat ook tijdens latere bereidingen duidelijk naar voren kwam. Het komt erop neer dat je je vlees of groenten tijdens het grillen over de plaat moet verplaatsen om te zorgen dat alles op dezelfde manier gaart. Met enige goede wil kun je stellen dat je het verschijnsel kunt gebruiken om zaken die langzamer moeten garen aan de randen te leggen, maar het hele idee van het gemak van een tafelgrill is nu juist dat je niet hoeft te schuiven en na te denken.

©Saskia van Weert

De rookdiffuser en aroma-uitsparing

De tafelgrill wordt gepromoot als een gebruiksvriendelijk alternatief voor een barbecue, doordat er onder meer de optie is om tijdens het grillen houtsnippers in een metalen bakje te doen. De gedachte is dat de houtsnippers door de warmte gaan gloeien, daardoor gaan roken en je eten daarmee een rookaroma geven. Daar kunnen we kort over zijn: dat werkt niet goed.

Ten eerste duurt het best een tijd voordat de snippers geur afgeven. In die tijd staat de plaat aan, maar bereid je nog niets. Ten tweede zijn tafelgrills nu bij uitstek geschikt voor vlees en groenten die niet lang gegrild hoeven te worden. Laten we zeggen maximaal 10 minuten voor hamburgers. Het vlees ligt er daarmee niet lang genoeg op om een rooksmaak te krijgen, en het houtbakje is erg klein, dus er komt hoe dan ook niet veel rook uit. Het bakje verkleurt na de eerste keer gebruik met houtsnippers overigens meteen zwart. Het ruikt in huis wel lekker door de houtsnippers, maar voor het eten doet het weinig tot niets.

Dan de aroma-uitsparing. We hebben deze functie getest met een takje rozemarijn. Ook hier geen effect: de rozemarijn was na het grillen verkoold, maar een noemenswaardig effect op de maaltijd bleef helaas uit.

©Philips

Het schoonmaken: veel onderdelen, groot formaat

De grillplaat en het deksel zijn afneembaar. Als alles is afgekoeld, kunnen ze allebei in de vaatwasser. Dat gaat inderdaad goed, ware het niet dat er door de afmetingen van de onderdelen in een gemiddelde vaatwasser verder weinig bij past. Onder de kraan afspoelen met een sopje gaat gelukkig ook goed. Het deksel schoonmaken vergt wat meer beleid; wie op de hand afwast kan het glas nadien nog afnemen met glasreiniger en wat keukenpapier. Dat leverde hier het mooiste resultaat op.

Onder in de tafelgrill zit een bakje waarin het vet wordt opgevangen. Omdat de plaat wat schuin naar voren afloopt, werkt dat inderdaad goed. Bij normaal gebruik blijven vet en marinade op de plaat liggen, maar bij heel vette of vochtige bereidingen haal je na gebruik het bakje eruit en veeg je overtollig vet weg met keukenpapier, waarna je het bakje kunt schoonmaken in de vaatwasser of gootsteen.

Conclusie: fijne tafelgrill, geen BBQ-vervanger

Als tafelgrill is dit een prima apparaat: groot, degelijk en voorzien van voldoende vermogen om vlees, vis en groente snel en goed te grillen. Maar als vervanger van een echte barbecue is het minder overtuigend. De rookfunctie werkt traag, is matig effectief en kost relatief veel energie. De toevoegingen zoals het kruidenvak zijn aardig bedacht, maar voegen in de praktijk weinig toe. Zoek je een fijne grillplaat voor aan tafel? Dan zit je goed. Verwacht je de smaak en beleving van een echte barbecue? Dan is dit niet wat je zoekt.