ID.nl logo
Sla Word en Excel-bestanden op zonder tussenkomst van OneDrive
© Andreas Prott - stock.adobe.com
Huis

Sla Word en Excel-bestanden op zonder tussenkomst van OneDrive

In Microsoft 365 zit de functie Automatisch opslaan. Dat betekent het programma voortdurend een kopie van je werk opslaat op OneDrive. Toch is het via een omweg mogelijk om te zorgen dat Word en Excel je werk systematisch op de harde schijf opslaan, zonder de tussenkomst van OneDrive.

Nadat je dit artikel gelezen hebt, weet je hoe je Word en Excel in kunt stellen zodat deze programma’s op regelmatige tijdstippen hun documenten lokaal opslaan, zónder dat deze op OneDrive terechtkomen.

Ook interessant: Dit zijn de nieuwe AI-functies in Office

Tip 01: Automatisch opslaan

De Microsoft 365-applicaties zoals Word, Excel en PowerPoint hebben een grote knop Automatisch opslaan in de linkerbovenhoek. Die knop staat standaard aan. Je kunt deze schakelaar uitzetten, maar dat geeft geen veilig gevoel. Deze functie zorgt namelijk dat het document volgens een ingesteld tijdsinterval automatisch wordt opgeslagen terwijl je werkt. Sommige gebruikers realiseren zich niet dat het bestand door Automatisch opslaan niet lokaal wordt bewaard maar in de cloud, namelijk op OneDrive.

In de onlineversie van Office 365 worden je documenten trouwens altijd automatisch opgeslagen. Aan de andere kant biedt Microsoft ook de optie AutoHerstel aan. Verwar Automatisch opslaan niet met AutoHerstel. Die laatste helpt je uit de nood in het geval van een systeemcrash en bij de eerste kun je de versiegeschiedenis raadplegen.

Eigenlijk duwt Microsoft de gebruiker op die manier OneDrive door de strot. Het bedrijf vindt het blijkbaar vanzelfsprekend dat jouw documenten automatisch in de cloud terechtkomen.

Gebruik je OneDrive liever niet dan is Automatisch opslaan voor jou niet beschikbaar. Of wil je OneDrive toch liever gebruiken zoals Dropbox, om zelfgekozen bestanden in de cloud te parkeren zonder dat Word of Excel dit op eigen initiatief doet, dan kun je de schakelaar Automatisch opslaan natuurlijk gewoon uitzetten. In dat geval mag je niet vergeten je werk voortdurend zelf lokaal te bewaren.

In Microsoft 365 lijkt het niet mogelijk om de auto-bewaarfunctie lokaal in te stellen. Hoewel, het lukt toch als je de invoegtoepassing installeert waarover we het later in het artikel hebben. Deze oplossing werkt in Microsoft Word en Excel. Voor PowerPoint is er (nog) geen uitkomst.

Tip 02: Opties aanpassen

Start Microsoft Word en selecteer Opties in de linkerzijbalk. Als je al in een document aan het werken bent, dan ga je via het menu Bestand naar de Opties. Daar kies je in de linkerkolom het onderdeel Opslaan. In de groep Documenten opslaan zet je eerst het vinkje uit bij Bestanden die standaard in de cloud zijn opgeslagen, automatisch opslaan in Word. Hiermee schakel je automatisch opslaan naar OneDrive uit. Je zult straks ook merken dat hierdoor de grote knop in het Word-document uit staat.

Bekijk ook de tijdsinterval voor AutoHerstel. Standaard staat dit ingesteld dat iedere 10 minuten AutoHerstel-gegevens worden opgeslagen. Je kunt dit interval aanpassen. Daarna zet je een vinkje bij de optie Standaard opslaan naar computer. Hierdoor wordt het AutoHerstel-bestand op de harde schijf weggeschreven. Hiermee ben je klaar voor Word. Doe hetzelfde voor Excel. Ook hier zul je merken dat voortaan bij alle Excel-bestanden de knop Automatisch opslaan gedimd is.

Tip 03: Opslaglocatie

Nu je toch in de opties bent, kun je de standaard-opslaglocatie aanpassen. Dat is de map die Word en Excel in eerste instantie zal voorstellen om je documenten te bewaren. De standaardlocatie is de map Documenten. Met de knop Bladeren kun je een andere standaardlocatie selecteren.

Hier zit een klein verschil tussen Word en Excel. In Word beschik je hier over de knop Bladeren om een standaardmap te selecteren. In Excel ontbreekt die knop en moet je de locatie handmatig typen in dit vak. Bijvoorbeeld: C:\Users\gebruikersnaam\Documents\Excel-bestanden.

Tip 04: Invoegtoepassingen

Op dit moment kun je OneDrive uiteraard nog steeds aanspreken als online opslagplaats voor allerlei bestanden, maar de automatische back-up naar deze dienst werkt niet langer in Word en Excel. Om de autobewaarfunctie lokaal in te stellen, moet je beroep doen op een invoegtoepassing van Graham Mayor. Op zijn website vind je twee invoegtoepassingen — hier noemen ze dat add-ins. Eén voor Word, de andere is voor Excel. Download beide zip-bestanden. Het eerste heet SaveReminder.zip en het tweede SaveReminder-Excel.zip. Ieder zip-bestand bevat twee bestanden: een zelfuitpakkend exe-bestand en het invoegtoepassingsbestand (.dotm voor Word, .xlam voor Excel).

Extra functionaliteit Invoegtoepassingen zijn miniprogramma’s die je eerst moet binnenhalen voordat je ze kunt gebruiken. Er zijn invoegtoepassingen die door Microsoft werden gemaakt, maar de meeste zijn creaties van anderen, de zogenaamde third-party-invoegtoepassingen. Meestal kun je invoegtoepassingen binnenhalen via het tabblad Invoegen, dan kies je Invoegtoepassingen downloaden en zo kom je in de Store voor invoegtoepassingen. In dit geval gaat het eigenlijk om een macro die je op een andere manier installeert. Hiervoor moet je een specifieke weg volgen.

Tip 05: Handmatig plaatsen

Deze invoegtoepassingen moet je nog in de juiste mappen plaatsen. Dat kan op twee manieren. We beginnen met de handmatige manier. De invoegtoepassing voor Word, dat is dus SaveReminder Ver 2.7.dotm, die moet terechtkomen in de map C:\Users\gebruikersnaam\AppData\Roaming\Microsoft\Word\OPSTARTEN. Dat gaat het makkelijkste als je het dotm-bestand in de map Downloads kopieert om die daarna in de map OPSTARTEN te plakken.

De standaardlocatie van de invoegtoepassingsmap voor Excel is: C:\Users\gebruikersnaam\AppData\Roaming\Microsoft\Addins. Je kopieert dus SaveReminder Ver 1.2.xlam en je plakt die in de map Addins. Het voordeel van de handmatige manier is dat je straks deze bestanden gemakkelijker terugvindt om straks de eigenschappen aan te passen. En mocht je niet tevreden zijn over de invoegtoepassingen, dan kun je ze ook gemakkelijk verwijderen uit deze mappen.

Tip 06: Via exe-bestanden

De tweede manier om deze invoegtoepassingen in de juiste mappen te plaatsen, verloopt via de exe-bestanden die in beide zipjes zitten. Zorg dat Word en Excel gesloten zijn en ga terug naar de inhoud van de zip-bestanden die je hebt uitgepakt. Begin met de invoegtoepassing voor Word en dubbelklik op het bestand SaveReminder.exe. Er volgt waarschijnlijk een waarschuwing van Microsoft Defender Smartscreen, maar die mag je negeren. Daarna opent een venstertje met een boodschap van de auteur, daar klik je op de knop Accept. Dan krijg je de boodschap dat de add-in automatisch in de juiste map zal worden geplaatst. Klik op Extract en klaar.

Daarna doe je hetzelfde voor SaveReminder – Excel.exe, zodat het xlam-bestand ook in de juiste map terechtkomt.

Tip 07: Blokkering opheffen

Je moet nu nog iets in de eigenschappen van het dotm- en het xlam-bestand aanpassen. Wanneer je Word of Excel nu zou proberen openen, dan krijg je een beveiligingswaarschuwing dat het programma een macro probeert te openen die afkomstig is van een andere computer. Dit wordt om veiligheidsredenen geweigerd. Ga dus naar de map OPSTARTEN en klik met de rechtermuisknop op het bestand SaveReminder Ver2.dotm om de Eigenschappen te openen. Rechts onderaan zie je de optie Blokkering opheffen. Plaats hier een vinkje en klik op de knop Toepassen. Sluit de Eigenschappen. Doe hetzelfde voor SaveReminder Ver 1.2.xlam.

Tip 08: Save Reminder Word

Klaar om deze auto-bewaarfunctie voor het eerst in Word te proberen? Open Word en dan krijg je een beveiligingswaarschuwing dat de macro’s zijn uitgeschakeld. Klik op de knop Inhoud inschakelen. Rechtsboven in het lint zie je het tabblad Invoegtoepassingen. Klik daarop en dan vind je de nieuwe knop Save Reminder Options. Dubbelklik op de knop om de instellingen van Save Reminder te zien. De eerste optie dient om deze invoegtoepassing uit te schakelen. Daaronder lees je hoe vaak Save Reminder zijn werk moet doen: na 1, 5, 10, 20, 25 of 30 minuten. Je kunt de vervolgkeuzeknop gebruiken en een interval selecteren, of je kunt een getal tussen 1 en 99 typen om te bepalen hoe vaak de invoegtoepassing moet worden uitgevoerd. Vervolgens bepaal je wat er moet opgeslagen worden: alle open documenten of alleen het actieve document.

Als je niet iedere keer de melding wilt ontvangen om het bestand op te slaan, dan zet je een vinkje bij Save automatically, without prompting. En ten slotte is het mogelijk om een kopie van het document in het pdf-formaat op te slaan. Wanneer je deze instellingen sluit, zal de Save Reminder automatisch zijn werk doen.

Tip 09: Save Reminder Excel

In Excel moet je een extra stap uitvoeren. Open Microsoft Excel en selecteer Opties in de linkerzijbalk. Daarna kun je in de linkerzijbalk de invoegtoepassingen selecteren in het venster van Opties voor Excel. Onderaan in het centrale venster zie je de optie Beheren. Daar kies je Excel-invoegtoepassingen en klik je op Start. Hierdoor opent een klein venster waarin alle beschikbare invoegtoepassingen staan. Als Savereminder Ver 1.2 niet in het lijstje voorkomt, dan moet je deze nog handmatig toevoegen. Klik op de knop Bladeren en navigeer naar C:\Users\gebruikersnaam\AppData\Roaming\Microsoft\Addins om die invoegtoepassing te selecteren. Hierdoor komt deze add-in wel in de lijst beschikbare invoegtoepassingen. Plaats een vinkje bij Savereminder, zodat die actief wordt. Vanaf dan kun je ook via het tabblad Invoegtoepassingen naar de knop van Save Reminder Options.

▼ Volgende artikel
Chromebook en Chromebook Plus: dit zijn de verschillen
© Google
Huis

Chromebook en Chromebook Plus: dit zijn de verschillen

Wie op zoek is naar een nieuwe laptop, komt steeds vaker uit bij een Chromebook. Deze laptops zijn er in alle soorten en maten, maar er is ook een krachtiger variant: de Chromebook Plus. Die 'Plus' is meer dan alleen een naam, want het staat voor een reeks verbeteringen die deze Chromebooks onderscheiden van hun voorgangers. Wat maakt een Chromebook Plus anders? We zochten het uit.

  • 💻 Een Chromebook is een laptop die draait op Googles ChromeOS-besturingssysteem en is daarmee een alternatief voor een laptop met Microsoft Windows of Apples macOS. Veel bekende pc-fabrikanten verkopen Chromebooks, die qua prijzen en specificaties wat uiteenlopen.
  • 💻 Om eenvoudiger Chromebooks – voor basistaken – beter te onderscheiden van krachtigere Chromebooks – met betere specificaties – introduceerde Google eind 2023 het label Chromebook Plus.
  • 💻 Om in aanmerking te komen voor de Plus-toevoeging, moet een Chromebook aan bepaalde technische eisen voldoen. Je leest er meer over in dit artikel.

Goede deal scoren? Lees dan: Waar voor je geld: 5 handzame Chromebooks van max 300 euro

Betere specificaties

Google stelt strenge eisen aan Chromebooks die het Plus-label mogen dragen. Zo moet de laptop beschikken over een krachtige processor: minimaal een Intel Core i3 uit de twaalfde generatie of een AMD Ryzen 3 uit de 7000-serie. Ook aan het geheugen worden hoge eisen gesteld: minimaal 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslagruimte. Bij gewone Chromebooks laat Google deze keuzes over aan de fabrikant.

Ook voor videobellen is de Plus-variant beter uitgerust. Waar een gewone Chromebook het mag doen met een simpele HD-webcam, moet een Plus-model een 1080p-camera hebben die filmt in Full HD. Deze camera onderdrukt bovendien storende achtergrondgeluiden, wat vooral handig is tijdens online vergaderingen.

©Acer

Ook voor het beeldscherm legt Google de lat hoog bij Chromebook Plus-modellen. Ze moeten minimaal een Full-HD-resolutie hebben en zijn voorzien van een hoogwaardig IPS-scherm, wat zorgt voor heldere kleuren en goede kijkhoeken vanuit elke positie.

Een Chromebook Plus is daarnaast klaar voor moderne cloudgaming. Via diensten als Xbox, Nvidia GeForce Now en Amazon Luna kun je direct pc- en consolegames spelen. Gewone Chromebooks kunnen dit in principe ook, maar een Plus-model is hier speciaal voor geoptimaliseerd. Ben je een fanatiek gamer? Dan zijn er ook speciale gaming-Chromebooks van merken als Lenovo en Acer.

Sommige basiseisen gelden overigens voor alle Chromebooks, of ze nu Plus zijn of niet. Zo moet elke Chromebook minimaal tien uur op één acculading kunnen werken, beschikken over een veelzijdige usb-c-aansluiting en werken met de snelle wifi 6-standaard.


Om te gamen gaat er niks boven een echte console...

Shop je nieuwe spelcomputer op Bol.com


Meer slimme softwarefuncties

Een Chromebook Plus kan dankzij zijn technische specificaties sneller werken en krachtigere taken afhandelen. Dat doet de laptop deels lokaal – dus zelf – en voor een deel in de cloud, dus via een internetverbinding met een datacenter. Dat levert interessante nieuwe functies op. Zo kun je met de magische gum in de Google Foto's-app storende onderdelen of personen op de achtergrond van een foto verwijderen.

©Google

En met prompts, dus het typen van een opdracht, kun je software op basis van artificiële intelligentie (AI) flink aan het werk zetten. De AI kan bijvoorbeeld een leuke tekst voor bij je Instagram-bericht genereren, maar ook niet-bestaande tafereeltjes genereren. Je kunt het zo gek niet bedenken, of de AI maakt het voor je.

Een gegenereerde afbeelding is op te slaan als achtergrond op je Chromebook en ook in te zetten als achtergrond tijdens je videobelgesprekken. Dat is weer een iets anders dan een vervaagde achtergrond of dat clichéstrand waar je thuiswerkende collega's alleen in het begin van de coronapandemie om lachten.

Hoe strikt de softwarefuncties voorbehouden blijven aan Chromebook Plus-laptops, is nog niet helemaal duidelijk. Google heeft namelijk zelf aangegeven dat minimaal één AI-functie mogelijk later ook naar normale Chromebooks komt.

Google zegt ook dat een Chromebook Plus-laptop beter omgaat met programma's als Adobe Express, Adobe Lightroom en LumaFusion. Je kunt ook Adobe Photoshop gebruiken – het enige creatieve programma dat Google uitlicht bij een normale Chromebook.

Offline werken

Een Chromebook Plus maakt het een stuk makkelijker om zonder internet te werken. De laptop zorgt er namelijk automatisch voor dat al je bestanden uit Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties ook op de laptop zelf worden opgeslagen. Zo heb je altijd toegang tot je werk, ook zonder internetverbinding.

Bij een gewone Chromebook moet je dit zelf regelen. Wil je bijvoorbeeld in het vliegtuig werken? Dan moet je van tevoren aangeven welke bestanden je offline wilt kunnen gebruiken. Vergeet je dit, dan kun je pas weer bij je documenten als je weer internetverbinding hebt.

Welke merken verkopen Chromebook Plus-laptops?

Omdat Googles technische eisen voor een Chromebook Plus redelijk gangbaar zijn, komen laptops van verschillende populaire merken in aanmerking voor de Plus-aanduiding. Onder meer Lenovo, Acer, ASUS en HP verkopen Chromebook Plus-laptops. En die zijn goedkoper dan het Plus-label wellicht doet vermoeden. Een handvol laptops is beschikbaar voor minder dan 500 euro.

Goed om te weten is dat oudere Chromebooks die aan Googles eisen voldoen, ook het Plus-label mogen dragen én de softwarefunctionaliteiten krijgen die Google beschikbaar telt voor nieuwere Chromebook Plus-laptops. Die oudere laptops kunnen nog wat goedkoper zijn dan nieuwere modellen, maar houd er rekening mee dat de softwareondersteuning ook sneller stopt.


▼ Volgende artikel
Veilig online winkelen: zo herken je een nepwebshop
© Ronnie Chua
Zekerheid & gemak

Veilig online winkelen: zo herken je een nepwebshop

Online shoppen; we kunnen niet meer zonder. Maar helaas zit niet achter iedere online webshop een legitieme partij. Je kunt dus genept worden, maar hoe weet je nu of je te maken hebt met een nepwebshop? We hebben een aantal handige tips voor je waardoor ook jij snel kunt zien of je te maken hebt met een echte of nepwinkel.

Vooropgesteld: de meeste webshops die je op internet tegenkomt, zijn betrouwbare, legitieme webshops. Ze bestaan al een aantal jaar, hebben goede recensies op internet en hebben een naam hoog te houden. Maar nepwebwinkels schieten als paddenstoelen uit de grond, dus de kans dat je er eentje tegenkomt is vrij groot. Bestel je er iets dan is je geld weg en krijg je je product nooit opgestuurd. Maar met onze tips herken je een nepwebshop sneller, een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Check de recensies

Het allereerst wat je doet als je een webshop tegenkomt is kijken welke recensies deze online winkel krijgt. Niet alleen vis je er zo de nepwebwinkels makkelijker uit, maar kun je aan de hand hiervan ook de beoordelingen lezen van bekendere websites, die wellicht ook een steekje laten vallen met betrekking tot de levering van een product. De beste reviewsites hiervoor zijn Kiyoh en Trustpilot. Shop je via een vergelijkingssite zoals Kieskeurig.nl, dan vind je ook daar de reviews terug van webshops. Ander voordeel via shoppen via een vergelijkingssite is dat je je daar sowieso geen zogen hoeft te maken dat je met een nepwebshop te maken hebt; dit soort shops worden namelijk niet toegelaten op Kieskeurig.nl, want webwinkels moeten daar aan strenge eisen voldoen.

Check het keurmerk

In Nederland zijn er twee keurmerken die aangeven of een webwinkel zich aan bepaalde voorwaarden houdt: Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk. Een webshop hoeft zich niet aan te sluiten bij dit keurmerk, maar als je het logo van een van deze twee keurmerken wel op de website ziet staan, kun je via de sites van de keurmerk checken of die betreffende webshop inderdaad bij hen is aangesloten. Staat de webwinkel er niet tussen, dan hebben ze ongeoorloofd gebruik gemaakt van het logo van het keurmerk.

Reviews op Google kunnen je eventueel ook helpen, maar het nadeel daarvan is dat via Google geplaatste reviews niet worden gecontroleerd op echtheid, terwijl bij de eerdergenoemde TrustPilot en Kiyoh de recensies aan extra controles onderhevig zijn, om zo nepreviews te voorkomen.

Website-adressen die bekend lijken

Nepwebwinkels maken soms gebruik van slinkse trucjes om de bezoeker te laten denken met een echte, bekende webshop te maken te hebben. Wat ze bijvoorbeeld vaak doen is een domeinnaam registreren die veel weg heeft van een officiële webshop, maar dat niet is. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld koppeltekens in de domeinnaam of maken ze misbruik van typefouten van mensen die denken een goede domeinnaam te hebben ingetypt, maar uiteindelijk belanden op een pagina van een nepwebshop.

Watch on YouTube

Dieper onderzoek

Het kan natuurlijk zijn dat een webshop zo nieuw is dat er geen recensies beschikbaar van zijn, alhoewel de meeste online shoppers toch wel snel laten blijken als er iets niet klopt. Desondanks kan het zijn dat je aan de hand van (het ontbreken van) recensies toch even wil weten hoe de vork in de steel zit. De Nederlandse Politie zit hier ook bovenop, zij hebben een aparte lijst gepubliceerd met links naar webshops die niet te vertrouwen zijn, inclusief rekeningnummers die door deze malafide partijen worden gebruikt. Zeker de moeite waard om die lijst ook te controleren.

Nederlandse webshops staan altijd geregistreerd bij de Kamer van Koophandel, waarbij je ook verdere informatie kunt vinden over hoe lang een bepaalde webshop bestaat, maar ook wie de eigenaar is. Iedere in Nederland geregistreerde webshop moet een Kamer van Koophandel-nummer hebben, dat nummer kun je invoeren op de site van de Kamer van Koophandel, waarna je meer informatie te zien krijgt over het bedrijf achter de online winkel.

Deze deals bestaan niet echt: dit is een website van de politie om aan te geven hoe een nepwebshop eruit kan zien qua te mooie aanbiedingen...

Ook domeinnamen zijn officieel geregistreerd, in Nederland vind je informatie over domeinnamen bijvoorbeeld bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Daar vul je een url in en de site komt terug met belangrijke gegevens over de eigenaar en de partij die de site namens de eigenaar heeft geregistreerd. Kijk hier vooral naar de datum van registratie, dan zie je hoe lang (of kort) de webshop al bestaat. Overigens doet SIDN zelf ook al veel aan het bestrijden van nepwinkels, zoals een zelfontwikkelde fake-detector.

Betaalvormen: kies voor de veiligste optie

Sommige nepwebshops vragen je bij een bestelling om het geld handmatig over te maken via een normale bankoverboeking. Doe dat nooit: de kans dat je je geld terugkrijgt is dan namelijk nihil, omdat jij zelf de overschrijving hebt uitgevoerd. In dat geval vergoedt je bank niets.

De veligste manier is natuurlijk om heleamaal niets te bestellen bij een webshop die je niet vetrouwt, maar kun je de verleiding voor die mooie aanbieding toch niet weerstaan, kies dan voor een betaling via een creditcard: die zijn namelijk vrijwel altijd verzekerd.

Krijg je je product niet opgestuurd, dan kan de creditcardmaatschappij de betaling terugdraaien en krijg jij je geld dus terug. PayPal biedt een soortgelijke regeling aan als je via deze betaaldienst een product koopt.

Tè lage prijzen

Nepwebshops adverteren vaak met bijzonder lage prijzen voor producten die normaliter veel meer kosten. Hierdoor hoeven er niet altijd alarmbellen af te gaan - het kan namelijk over een legitieme aanbieding gaan - maar wees wel alert. Zeker als het gaat om producten die net zijn verschenen, zoals in 2024 de nieuwste iPhone 16 of PlayStation 5 Pro: die kunnen natuurlijk nooit ten tijde van lancering honderden euro's goedkoper zijn dan de adviesprijs, hooguit een paar tientjes. We gaan toch nog maar even de dooddoener gebruiken: is het te mooi om waar te zijn, dan is dat het vaak ook.

Hieronder vind je een drietal echte iPhone 16-prijzen op Kieskeurig.nl, afkomstig van echte webshops:

Echte prijzen van echte producten bij echte webshops vind je op Kieskeurig.nl


Ook namen en merken van populaire e-bikes en fatbikes zijn bekende zoektermen waar nepwebshops zich op richten. Niet alleen door namen van bekende merken te gebruiken, maar ook door inferieure producten aan te bieden tegen extreem lage prijzen. Ook hier is het dus oppassen geblazen.

Toch opgelicht, wat nu?

Heb je je verleiding niet kunnen weerstaan en heb je toch betaald voor een product dat je niet hebt ontvangen? Doe dan altijd aangifte bij de politie: voor een webshop dat gevestigd is in Nederland kan zo makkelijker opgerold worden en is de kans dat je je geld misschien terugkrijgt wel iets groter. Voor buitenlandse oplichtingssites wordt het al ietsje lastiger, maar ook dan doe je er goed aan om aangifte te doen, en melding te maken van de webshop bij bijvoorbeeld Consuwijzer.