Zo zorg je dat je laptop zo lang mogelijk blijft werken op één acculading
Een laptop die lang meegaat op een acculading is natuurlijk ideaal. Of je nu onderweg bent of lekker op de bank zit, je kunt overal urenlang doorwerken zonder je zorgen te maken over stopcontacten. Niets is immers zo vervelend als een lege laptopaccu midden in een belangrijk project. Gelukkig zijn er manieren om de accuduur van je laptop flink te verlengen.
In dit artikel gaan we kijken naar manieren om je laptop langer op één acculading te laten werken. Hier zijn namelijk genoeg handige tips en trics voor te gebruiken. We kijken naar onder andere naar:
-
Hoe gaat je laptop langer door op één acculading
-
De conditie van je laptop accu
-
Hoe je de levensduur van je accu verlengt
-
Lees ook: Waar voor je geld: 5 snelle laptops met een urenlange accutijd
Verlaag de helderheid voor een langere accuduur
Een van de grootste energieverbruikers van een laptop is het beeldscherm. Vooral de helderheid hiervan is van invloed op de accuduur. Een laptopscherm dat is ingesteld op z'n allerfelst vraagt enorm veel batterij. Overdag of in goed verlichte ruimtes kun je de helderheid daarom het best verlagen naar een niveau dat nog comfortabel afleesbaar is. Dat scheelt al snel een paar uur accuduur. Ook 's avonds of in slecht verlichte ruimtes is een lagere helderheid sowieso aan te raden voor je ogen. Pas dus altijd de helderheid van je laptopscherm aan naar de omstandigheden.
©Влад Варшавский
Schakel draadloze verbindingen uit
Zowel de wifi- als de bluetoothverbinding van je laptop blijven continu zoeken naar netwerken en apparaten om mee te verbinden. Dat kost veel batterijcapaciteit, zelfs als je de verbindingen niet actief gebruikt. Gelukkig kun je beide eenvoudig uitschakelen. Activeer hiervoor de vliegtuigstand van je laptop. Deze schakelt in één keer zowel wifi als bluetooth uit. Wil je slechts één van beide uitzetten, dan kun je dat ook individueel doen via de instellingen.
©Gorodenkoff Productions OU
Stel slaapstand in op 5 minuten
In de energiebesparingsinstellingen van Windows kun je aangeven na hoeveel minuten inactiviteit je laptop in de slaapstand gaat. Standaard gebeurt dat vaak na 20 minuten of langer. Door deze tijd te verkorten naar bijvoorbeeld 5 minuten, gaat je laptop veel sneller 'slapen' als je even pauzeert. Zo bespaar je eveneens flink wat batterij. Let er wel op dat je geopende documenten op tijd opslaat, want in slaapstand heb je geen toegang meer tot je werk.
Sluit overbodige programma's en tabs
Elk extra proces op je laptop vraagt accucapaciteit. Het is daarom aan te raden om alle overbodige programma's en browsertabbladen te sluiten. Laat alleen de spullen openstaan die je op dat moment echt nodig hebt. Ook achtergrond-apps als Dropbox, OneDrive en andere cloudopslagdiensten verbruiken batterij zonder dat je daar erg in hebt.
Gelukkig kun je achtergrond-apps gemakkelijk uitzetten in Windows. Klik hiervoor op het vergrootglasicoontje in de taakbalk linksonder en zoek achtergrond-apps. Hier kun je de schakelaar op 'uit' zetten bij de apps die je wilt uitschakelen. Staat de schakelaar nog op aan? Dan is de app dus actief op de achtergrond. Veel Windows-apps zijn nodig voor het besturen van je laptop, dus is het verstandiger om deze niet aan te raken. Apps zoals Foto's, Kaarten, Netflix en dergelijke kunnen veilig worden uitgezet.
©ninefotostudio
Ontkoppel externe apparaten
Als je je smartphone oplaadt via je laptop of een externe harde schijf hebt aangesloten, verbruikt je laptop ook extra stroom. Al deze externe randapparatuur belast de accu en zorgt voor een kortere batterijduur. Koppel apparaten als externe harde schijven en opladers daarom los als je ze niet direct nodig hebt. Laad je smartphone bijvoorbeeld even via het stopcontact op in plaats van via je laptop. Zo voorkom je onnodige belasting van de accu.
©nuclear_lily
De levensduur van de accu is belangrijk
Naarmate een laptopaccu ouder wordt, neemt de capaciteit ervan af. Een versleten accu die al honderden laadcycli heeft doorstaan, laadt simpelweg minder ver op en gaat minder lang mee dan een kakelverse accu. Controleer daarom eens de conditie en leeftijd van je accu. Overweeg de accu te vervangen als deze ouder is dan drie jaar of wanneer je merkt dat de accu significant korter meegaat. Een nieuwe accu laadt weer als nieuw op en gaat vele uren langer mee.
Is jouw accu al te ver heen?
Kijk hier naar de mogelijkheden voor een nieuwe accu!
Voorkom slijtage door slim opladen
Een veelgemaakte fout is om je laptopaccu telkens helemaal leeg te laten lopen en vervolgens weer volledig op te laden. Deze uitschieters zijn zeer slecht voor de levensduur van de accu. Het is daarom beter om de acculading tussen de 20 en 80 procent te houden en hem nooit helemaal leeg te laten lopen.
Laad je laptop daarom een beetje bij zodra het laadpercentage richting de 20 procent gaat en haal hem van de lader als de 80 procent is bereikt. Dat voorkomt onnodige slijtage en zorgt ervoor dat de accu vele jaren meegaat. Met deze slimme laadtechniek optimaliseer je de levensduur.
©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Vermijd hitte en vocht
Zowel hitte als vocht zijn slecht voor de conditie van je laptopaccu. Blootstelling aan extreme temperaturen, direct zonlicht of vocht kan de accu sneller doen slijten. Laat je laptop daarom nooit achter in de felle zon of in een vochtige ruimte. Probeer ook te voorkomen dat de accu te warm wordt door je laptop bijvoorbeeld rechtstreeks op schoot te gebruiken. Zorg voor voldoende ventilatie om oververhitting van de accu tegen te gaan. Een koelere accu gaat hoe dan ook langer mee.
Laptop beschermen?
Bekijk het assortiment aan laptoptassen!