ID.nl logo
Dit zijn de nieuwe AI-functies in Office
© Rawpixel Ltd.
Huis

Dit zijn de nieuwe AI-functies in Office

ChatGPT is momenteel een van de meest populaire tools om teksten te generen op basis van kunstmatige intelligentie. Ook Google en Microsoft kijken naar de mogelijkheden om AI te implementeren in hun tekstbewerkingsprogramma’s. Microsoft heeft inmiddels Copilot aangekondigd voor Office 365. Wat kun je van deze slimme assistent verwachten?


Na het lezen van dit artikel weet je: Hoe Copilot je werk vereenvoudigt | Wanneer je Copilot kunt gebruiken | Welke zorgen er zijn over AI-assistenten

Lees ook: 10 veelgestelde vragen over AI


📎 Clippy 2.0

De 365-apps en -diensten krijgen ondersteuning van Copilot, waardoor het opstellen van onder meer documenten, e-mails en presentaties een fluitje van een cent wordt. Copilot draait op de GPT-4-techniek van OpenAI en moet fungeren als een slimme assistent. Denk aan een geëvolueerde versie van Clippy, de paperclip die jarenlang de assistent was in de Office-software.

Binnen de Office-apps zul je nu een chatbot vinden, waarmee je als Office-gebruiker onder meer teksten in Word kunt generen op basis van andere documenten of bestanden. De tekst die uit de AI-tool rolt, kun je vervolgens zelf helemaal aanpassen en aanvullen. Je kunt Copilot ook vragen om een PowerPointpresentatie van tien dia’s in elkaar te zetten op basis van een Word-document of van gegevens uit een Excel-bestand.

De data uit Excel kan door de chatbot worden gebruikt om direct een sterkte-zwakteanalyse of een draaitabel te maken. Zo wordt het nog makkelijker om gegevens te berekenen, samen te vatten en te analyseren.

©PXimport

Teams-vergaderingen worden aangenamer

Verder kun je Copilot gebruiken om informatie te krijgen over aankomende Teams-meetings en om updates te krijgen over gerelateerde projecten of nieuwe werknemers binnen het bedrijf. Het is zelfs mogelijk om op de hoogte te worden gehouden als bepaalde werknemers na een vakantieweer terug op de werkvloer zijn . Handig is verder de optie om gesprekken in een vergadering uit te schrijven, waardoor je in theorie niet continu hoeft mee te schrijven met wat er wordt gezegd. Copilot als notulist dus. Log je later op de vergadering in, dan geeft de chatbot een update met wat je gemist hebt of je krijgt een overzicht van de actiepunten.

Je zult Copilot ook vinden in Outlook als hulpje bij het verwijderen van en het reageren op e-mails. De chatbot kan mailgesprekken voor je opsommen en kan zelfs een conceptmail opstellen met een passende reactie. Je kunt zelf de toon en lengte van de mail aanpassen.



Chatbot weet niet álles

Kortom: Copilot moet de manier waarop je werkt in apps als Word, Excel, PowerPoint, Outlook en Teams volledig veranderen, aldus Microsoft. Maar Microsoft waarschuwt wel dat de chatbot het niet altijd bij het rechte eind zal hebben. “Soms komt Copilot met een idee dat niet geweldig is, maar wel de basis kan vormen voor een verdere brainstormsessie”, aldus het bedrijf.

Microsoft zet vaart achter de implementatie van kunstmatige intelligentie. Ook zoekmachine Bing krijgt een AI-chatbot, die handige aanvullende informatie geeft op je bestaande zoekopdrachten. Ook kun je direct met de chatbot van Bing praten. Je kunt de zoekmachine dan vragen stellen, waarna de chatbot net als bij ChatGPT naar antwoorden zoekt.

Lees ook: AI-chatbot helpt je zoeken in Bing

Microsoft zegt Copilot momenteel te testen onder twintig bedrijven en zal de testfuncties in de komende maanden uitbreiden. Op basis van de feedback uit de testgroep wil Microsoft de AI-tool verbeteren. In de komende maanden moet meer bekend worden over wat de nieuwe AI-functies moeten kosten. Een 365-abonnement voor particulieren kost nu nog tussen de 7 tot 10 euro per maand.

Zorgen over snelle implementatie AI

Tegelijk zijn er zorgen over de snelle implementatie van kunstmatige intelligentie, zo ook voor de Office-apps. Vooral voor zakelijke gebruikers zal het belangrijk zijn om te weten hoe de chatbot met bedrijfsgevoelige informatie omgaat en waar suggesties of aanbevelingen van Copilot vandaan komen. Dit is volgens Microsoft ook de reden waarom Copilot momenteel op kleine schaal wordt getest, om eventuele problemen al vroeg de kop in te drukken.

Volgens Microsoft zal het AI-systeem duidelijk maken op welke manier bepaalde suggesties tot stand zijn gekomen, wat de beperkingen van de chatbot zijn en tegen welke beperkingen het systeem kan aanlopen. Office-gebruikers kunnen dan zelf de suggesties en aanbevelingen beoordelen en op feiten controleren.

Een reden voor de snelle implementatie is vermoedelijk dat Microsoft niet onder wil doen voor de concurrentie. Enkele dagen voorafgaand aan de aankondiging van Copilot liet Google al weten dat het kijkt naar AI-functies voor onder meer Gmail en Google Docs, waardoor het makkelijker wordt om niet alleen teksten, maar ook afbeeldingen te maken. Het zou bijvoorbeeld mogelijk moeten worden om in een handomdraai een hele vacaturetekst te schrijven op basis van enkele steekwoorden.

©Andreas Prott - stock.adobe.com

Google heeft al laten weten de AI-tools later dit jaar officieel te willen lanceren. Het ligt voor de hand dat Microsoft naar een vergelijkbaar doel streeft. Wie uiteindelijk de AI-strijd onder de tekstbewerkers gaat winnen, blijft dus nog even de vraag. Duidelijk is wel dat het schrijven van mails, het maken van PowerPointpresentaties en het bijwonen van vergaderingen een stuk makkelijker worden in de nabije toekomst.


▼ Volgende artikel
Dit kun je allemaal (nog meer) met Ambilight: geef films en series extra kleur
© TP Vision
Huis

Dit kun je allemaal (nog meer) met Ambilight: geef films en series extra kleur

Ambilight is de exclusieve feature van Philips tv's. De kleurrijke gloed achter het scherm ken je vermoedelijk wel, maar weet je dat je ook heel wat zaken kunt personaliseren in Ambilight? We gidsen je stap voor stap door alle opties.

Dit artikel in het kort:

  • Wat is Ambilight? Een reeks leds achter de tv die de kleuren van het beeld volgen en zo de sfeer versterken.
  • Ambilight-presets Biedt opties zoals Standaard, Sport, Bioscoop en Gaming, plus Muziek en Vaste kleurinstellingen.
  • Personaliseren Pas helderheid, snelheid en kleureffecten aan via de instellingen.
  • Lounge Light & Ambisleep Gebruik Ambilight als sfeerlicht of om in slaap te vallen met instelbare kleuren en helderheid.
  • Ambilight-alarm Stel alarmen in met specifieke beelden, geluid en volume.

Meer lezen over Philips? Check dan: Philips lanceert nieuwe versie Ambilight en nieuw topmodel oledtelevisie

Wat is Ambilight? 

Ambilight, dat zijn een reeks leds die in de rug van bijna elke Philips tv ingebouwd zijn. Afhankelijk van je model kan dat aan twee, drie of vier zijdes van de tv zijn. Deze leds projecteren een kleurrijke gloed op de wand achter de tv. En niet zomaar een willekeurige kleur. De beeldverwerkingsprocessor in de tv die elk beeld analyseert, stuurt de Ambilight-leds aan, zodat die precies de kleuren van het beeld op het scherm volgen. Die gloed versterkt de sfeer, en doet het beeld groter lijken. 

De basiskeuzes van Ambilight

Elke Philips afstandsbediening beschikt over een Ambilight-toets. Daarmee kun je kiezen uit een aantal presets voor Ambilight. De eerste vier zijn basisvarianten: Standaard, Sport, Bioscoop en Gaming. Het zijn presets die ideaal zijn voor dat respectievelijk type content.

©Brastock Images / Eric Beeckmans | ID.nl

Vervolgens zijn er nog twee speciale presets die wat andere opties bieden. De Muziek-instelling reageert op de dynamiek van het geluid, en creëert zo lichteffecten op basis van je geluid; erg handig wanneer je een feest geeft. Bij de Vaste kleur-instelling kies je een kleur die niet verandert. Deze instelling kan dienen als een bias-light, iets wat overigens het originele doel was van Ambilight. Wie kijkt bij verduistering kan last krijgen van vermoeide ogen als het beeld vaak wisselt tussen donker en helder. Door een bias-light rond het scherm te gebruiken, liefst een neutraal wit, geef je je ogen een vaste referentie, waardoor je minder snel last hebt van vermoeide ogen. 

Maak je eigen Ambilight-stijl

Je bent niet beperkt tot de Ambilight-presets. Via de instellingen kun je heel wat aspecten aanpassen, zodat Ambilight werkt volgens jouw voorkeuren. Selecteer in het instellingenmenu Ambilight en dan Ambilight-personalisatie.  

©ID.nl | Eric Beeckmans

Kijk je soms bij veel omgevingslicht en soms in relatieve duisternis, activeer dan Ruimteafhankelijk eco. Zo kan Ambilight zijn helderheid aanpassen aan de hoeveelheid licht in de kamer. Helderheid bepaalt hoe helder Ambilight is, Verzadiging bepaalt hoe fel of hoe zacht de kleuren zijn. Via Dynamisch controleer je de snelheid waarmee Ambilight reageert, het is instelbaar in vier stappen. Voor games wil je misschien dat Ambilight snel reageert, terwijl je voor films liever een rustige Ambilight-ervaring wilt. Tot slot kan je ook het gedrag van Ambilight bij donkere beelden aanpassen, in vier stappen. Zo kan je Ambilight zelfs uitschakelen wanneer het beeld erg donker is. 

©Cultura Allies

Creëer de perfecte tv-sfeer met oplaadbare ledkaarsen.

Geen vlammen, geen gedoe – gewoon genieten van je programma

Lichteffecten bij muziek 

Heb je de Ambilight preset Muziek gekozen, dan krijg je bij de Ambilight-personalisatie instellingen een nieuwe optie, Muziekstijlselectie. De drie opties zijn Lumina, Disco en Rhythm. Lumina is best geschikt voor muziekvideo's, Disco en Rhythm creëren lichteffecten op maat van de muziek, en zijn dus ideale keuzes als je gewoon muziek beluistert via bijvoorbeeld de Spotify-app op je tv.  

©Solid photos / Eric Beeckmans | I D.nl

Aurora, een screensaver met Ambilight 

Een variant op het Lounge Light, maar dan gecombineerd met een leuke screensaver op het scherm, dat is Aurora. Open het snelmenu en kies Aurora. Binnen Aurora kun je kiezen uit allerlei statische beelden of bewegende beelden, al dan niet met wat achtergrondmuziek en/of een klok. Ambilight moet je dan instellen op App volgen

©TP Vision

Ambilight als sfeerlicht in de kamer 

Via de optie Lounge Light kun je Ambilight ook gebruiken als je geen tv kijkt. Je kan het automatisch laten starten wanneer je de tv uitzet, maar je kunt ook op de Ambilight-toets drukken als de tv uitstaat. Ook hier heb je allerlei mogelijkheden om het licht aan te passen naar jouw smaak.

©Jacob Lund / Eric Beeckmans | ID.nl

Uiteraard kun je de kleur en helderheid kiezen. Standaard is het Lounge Light een vast licht, maar als je liever een zacht bewegend licht hebt, kies dan voor de Dynamische effecten-optie. Tot slot kun je ook bepalen hoelang het licht actief blijft, van 10 tot 240 minuten. 

📺Leestip: Review Philips 65PUS8909/12 – Strijdvaardig, maar is dat voldoende?

Gaan slapen en opstaan met Ambilight 

In de Ambilight-instellingen vind je Ambisleep, een sleep-functie met instelbare Ambilight. Kies de kleur en helderheid, en selecteer hoelang Ambisleep actief is voor het zichzelf uitschakelt. Een bijhorend geluid kun je ook kiezen, het volume regel je gewoon met de volume-schakelaar.  

©Vasyl

Je kunt ook tot vijf verschillende alarmen met Ambilight instellen. Dat vind je niet in de Ambilight-instellingen, maar rechtstreeks in het snelmenu, onder de naam Zonsopgangalarm. Geen paniek, je kan instellen op welk uur het alarm afgaat (en op welke dagen van de week het herhaalt), dat hoeft niet bij zonsopgang te zijn. Je kunt een ook specifiek beeld, geluid en volume kiezen voor het alarm. 

©ID.nl | Eric Beeckmans


 

 

▼ Volgende artikel
Chromebook en Chromebook Plus: dit zijn de verschillen
© Google
Huis

Chromebook en Chromebook Plus: dit zijn de verschillen

Wie op zoek is naar een nieuwe laptop, komt steeds vaker uit bij een Chromebook. Deze laptops zijn er in alle soorten en maten, maar er is ook een krachtiger variant: de Chromebook Plus. Die 'Plus' is meer dan alleen een naam, want het staat voor een reeks verbeteringen die deze Chromebooks onderscheiden van hun voorgangers. Wat maakt een Chromebook Plus anders? We zochten het uit.

  • 💻 Een Chromebook is een laptop die draait op Googles ChromeOS-besturingssysteem en is daarmee een alternatief voor een laptop met Microsoft Windows of Apples macOS. Veel bekende pc-fabrikanten verkopen Chromebooks, die qua prijzen en specificaties wat uiteenlopen.
  • 💻 Om eenvoudiger Chromebooks – voor basistaken – beter te onderscheiden van krachtigere Chromebooks – met betere specificaties – introduceerde Google eind 2023 het label Chromebook Plus.
  • 💻 Om in aanmerking te komen voor de Plus-toevoeging, moet een Chromebook aan bepaalde technische eisen voldoen. Je leest er meer over in dit artikel.

Goede deal scoren? Lees dan: Waar voor je geld: 5 handzame Chromebooks van max 300 euro

Betere specificaties

Google stelt strenge eisen aan Chromebooks die het Plus-label mogen dragen. Zo moet de laptop beschikken over een krachtige processor: minimaal een Intel Core i3 uit de twaalfde generatie of een AMD Ryzen 3 uit de 7000-serie. Ook aan het geheugen worden hoge eisen gesteld: minimaal 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslagruimte. Bij gewone Chromebooks laat Google deze keuzes over aan de fabrikant.

Ook voor videobellen is de Plus-variant beter uitgerust. Waar een gewone Chromebook het mag doen met een simpele HD-webcam, moet een Plus-model een 1080p-camera hebben die filmt in Full HD. Deze camera onderdrukt bovendien storende achtergrondgeluiden, wat vooral handig is tijdens online vergaderingen.

©Acer

Ook voor het beeldscherm legt Google de lat hoog bij Chromebook Plus-modellen. Ze moeten minimaal een Full-HD-resolutie hebben en zijn voorzien van een hoogwaardig IPS-scherm, wat zorgt voor heldere kleuren en goede kijkhoeken vanuit elke positie.

Een Chromebook Plus is daarnaast klaar voor moderne cloudgaming. Via diensten als Xbox, Nvidia GeForce Now en Amazon Luna kun je direct pc- en consolegames spelen. Gewone Chromebooks kunnen dit in principe ook, maar een Plus-model is hier speciaal voor geoptimaliseerd. Ben je een fanatiek gamer? Dan zijn er ook speciale gaming-Chromebooks van merken als Lenovo en Acer.

Sommige basiseisen gelden overigens voor alle Chromebooks, of ze nu Plus zijn of niet. Zo moet elke Chromebook minimaal tien uur op één acculading kunnen werken, beschikken over een veelzijdige usb-c-aansluiting en werken met de snelle wifi 6-standaard.


Om te gamen gaat er niks boven een echte console...

Shop je nieuwe spelcomputer op Bol.com


Meer slimme softwarefuncties

Een Chromebook Plus kan dankzij zijn technische specificaties sneller werken en krachtigere taken afhandelen. Dat doet de laptop deels lokaal – dus zelf – en voor een deel in de cloud, dus via een internetverbinding met een datacenter. Dat levert interessante nieuwe functies op. Zo kun je met de magische gum in de Google Foto's-app storende onderdelen of personen op de achtergrond van een foto verwijderen.

©Google

En met prompts, dus het typen van een opdracht, kun je software op basis van artificiële intelligentie (AI) flink aan het werk zetten. De AI kan bijvoorbeeld een leuke tekst voor bij je Instagram-bericht genereren, maar ook niet-bestaande tafereeltjes genereren. Je kunt het zo gek niet bedenken, of de AI maakt het voor je.

Een gegenereerde afbeelding is op te slaan als achtergrond op je Chromebook en ook in te zetten als achtergrond tijdens je videobelgesprekken. Dat is weer een iets anders dan een vervaagde achtergrond of dat clichéstrand waar je thuiswerkende collega's alleen in het begin van de coronapandemie om lachten.

Hoe strikt de softwarefuncties voorbehouden blijven aan Chromebook Plus-laptops, is nog niet helemaal duidelijk. Google heeft namelijk zelf aangegeven dat minimaal één AI-functie mogelijk later ook naar normale Chromebooks komt.

Google zegt ook dat een Chromebook Plus-laptop beter omgaat met programma's als Adobe Express, Adobe Lightroom en LumaFusion. Je kunt ook Adobe Photoshop gebruiken – het enige creatieve programma dat Google uitlicht bij een normale Chromebook.

Offline werken

Een Chromebook Plus maakt het een stuk makkelijker om zonder internet te werken. De laptop zorgt er namelijk automatisch voor dat al je bestanden uit Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties ook op de laptop zelf worden opgeslagen. Zo heb je altijd toegang tot je werk, ook zonder internetverbinding.

Bij een gewone Chromebook moet je dit zelf regelen. Wil je bijvoorbeeld in het vliegtuig werken? Dan moet je van tevoren aangeven welke bestanden je offline wilt kunnen gebruiken. Vergeet je dit, dan kun je pas weer bij je documenten als je weer internetverbinding hebt.

Welke merken verkopen Chromebook Plus-laptops?

Omdat Googles technische eisen voor een Chromebook Plus redelijk gangbaar zijn, komen laptops van verschillende populaire merken in aanmerking voor de Plus-aanduiding. Onder meer Lenovo, Acer, ASUS en HP verkopen Chromebook Plus-laptops. En die zijn goedkoper dan het Plus-label wellicht doet vermoeden. Een handvol laptops is beschikbaar voor minder dan 500 euro.

Goed om te weten is dat oudere Chromebooks die aan Googles eisen voldoen, ook het Plus-label mogen dragen én de softwarefunctionaliteiten krijgen die Google beschikbaar telt voor nieuwere Chromebook Plus-laptops. Die oudere laptops kunnen nog wat goedkoper zijn dan nieuwere modellen, maar houd er rekening mee dat de softwareondersteuning ook sneller stopt.