ID.nl logo
Samen online muziek maken doe je zo
© PXimport
Huis

Samen online muziek maken doe je zo

In tijden van corona moet je vindingrijk zijn en dat geldt zeker voor muzikanten. Deze groep zag zijn inkomsten van de ene op de andere dag compleet opdrogen omdat er vrijwel geen concerten meer gehouden konden worden. Een van de weinige opties om in deze tijden toch met elkaar te kunnen spelen, is online muziek maken.

01 Zoom

Als er één bedrijf garen heeft gesponnen bij de coronacrisis, dan is het wel Zoom. De videochat-dienst streefde binnen een paar weken alle concurrentie voorbij, ‘met dank’ aan de coronacrisis. Reden is dat Zoom extreem makkelijk in het gebruik is voor meerdere deelnemers, de kwaliteit over het algemeen erg goed is en het programma tot meetings van 40 minuten gratis gebruikt kan worden. Als je een Zoom-meeting wilt organiseren, dan heb je een gratis account nodig. Wil je alleen een meeting bijwonen, dan kan dit ook zonder account, je moet dan alleen een koppeling van de organisator krijgen.

Laten we eerst eens kijken wat je op audio-gebied allemaal met Zoom kunt doen, daarna behandelen we opties (van Zoom en twee andere diensten) om samen met anderen muziek te maken. De tips die we in het artikel geven, zijn overigens gebaseerd op de desktop-app van Zoom; de web-versie heeft iets minder instellingsopties.

©PXimport

Veiligheid

Er is nogal wat te doen geweest rond de veiligheid van Zoom. Zo waren chats niet helemaal veilig versleuteld en konden mensen gemakkelijk deelnemen aan een openbare meeting en deze meeting vervolgens ‘zoombomben’ door totaal irrelevante of expliciete inhoud te tonen aan andere deelnemers. Zoom heeft de klachten serieus genomen en van april tot en met juni hard gewerkt aan allerlei verbeteringen. Veel problemen zijn nu opgelost. Chats zijn voor alle gebruikers goed versleuteld, mede dankzij de overname van Keybase, een zogenaamde identity management company. Ook zijn meetings nu standaard voorzien van een wachtwoord, zodat het zoombomben een stuk lastiger wordt gemaakt. Ben je nog bezorgd om de veiligheid van Zoom, dan raadt Kaspersky aan om de web-versie van Zoom te gebruiken in plaats van de desktop-app of mobiele versies. De web-versie krijgt namelijk als eerste veiligheidsupdates. Om als organisator audio-instellingen te veranderen, moet je overigens wel de desktop-app gebruiken.

02 Zoom voor muziek

Wil je een meeting organiseren, bijvoorbeeld om een muziekles te geven, dan is het handig om de desktop-app te downloaden voor je pc of Mac. Ga naar www.zoom.us en klik op Sign up, it’s free. Activeer je account door op de koppeling in de mail te klikken en volg de installatiestappen. Zodra je account is geactiveerd, kun je een test-meeting starten door op Start meeting now te klikken. Hiermee wordt automatisch de desktop-app naar je computer gedownload. Installeer deze en log in met je accountgegevens. Er wordt een code weergegeven in de browser, dit is de identificatiecode van je test-meeting. Klik op Sign in en kies voor Join meeting. Hier voer je de code in. Heb je geen randapparatuur op je computer aangesloten, dan kies je voor Join with Computer Audio.

Als je Zoom wilt gebruiken voor audio is het slim om even in de app naar Preferences /Audio te gaan. Onder Speaker en Microphone zijn als het goed is de interne luidsprekers en microfoon geselecteerd. Is dit niet het geval, dan selecteer je die uit de lijst. Klik op Test Speaker en Test Mic om het volume te testen en pas dit eventueel aan door de schuiven te bewegen. Het is belangrijk dat je het Input Volume niet te hoog zet, anders klinkt je audio vervormd. Spreek op normaal tot hard niveau en zet de schuif zo hoog dat het Input Level altijd net groen blijft. Je kunt ervoor kiezen om het vinkje voor Automatically adjust microphone volume aan te laten staan; zet dit echter uit als je een muziekinstrument gaat bespelen.

©PXimport

Online etiquette

Het is slim om als organisator aan het begin van een meeting even uit te leggen hoe iedereen het maximale uit een meeting of les haalt. Geef bijvoorbeeld aan waarom iedereen zijn of haar audio moet muten en hoe dit werkt. Leg ook uit hoe deelnemers jou als organisator kunnen ‘pinnen’ als gespreksleider; dit zorgt ervoor dat jij altijd het grootst wordt weergegeven ongeacht wie er op dat moment aan het woord is. Dit pinnen doe je door op de naam van de persoon te klikken en voor Pin Video te kiezen.

03 Lessen volgen

Veel onderwijsinstellingen geven les via Zoom en ook muzieklessen kun je prima volgen via Zoom. Als je een les volgt met meerdere mensen en je wilt tijdens je les je muziekinstrument ook kunnen bespelen, dan is het slim om als deelnemer je geluid tijdelijk uit te zetten. Alleen de docent kan dan zijn of haar geluid aanzetten en jij kunt de gitaar- of piano-oefeningen meespelen zonder dat iedereen het hoort. Dit doe je heel eenvoudig door linksonder op Mute te klikken, je ziet dan meteen dat er een rode streep door de microfoon komt te staan.

Voor de beste audiokwaliteit voor instrumenten moet je een aantal opties in het instellingenmenu veranderen. Ga naar Preferences / Audio en kies achter Suppress background noise de optie Low. Deze optie staat normaal gesproken op Auto en detecteert dan alleen stemmen, maar als je een instrument goed wilt laten weergeven, is dit niet de beste optie. Klik op Advanced en zet het vinkje voor Show in-meeting option to “Enable Original Sound” from microphone aan. Dit zorgt ervoor dat deze optie tijdens een meeting linksboven in beeld zichtbaar is. Original Sound betekent dat de optimale kwaliteit van de aangesloten microfoon wordt gebruikt en dat Zoom geen audio-enhancing opties op de audio loslaat.

04 Vertraging

Als je echt samen wilt spelen, dan is dat lastig met Zoom of elke andere videobeldienst. Het grootste nadeel van werken met audiosignalen via een online meeting is namelijk dat je altijd te maken hebt met latency oftewel vertraging. Op het moment dat jij iets speelt, komt het een fractie later aan bij de ontvanger. Als iemand probeert met jou mee te spelen, komt dit vervolgens met dubbele vertraging weer bij jou terug. Met een goede internetverbinding kun je de latency zo laag mogelijk houden, maar het echte samenspeelgevoel is nooit hetzelfde als wanneer je je in dezelfde ruimte bevindt.

Wat je tijdens de coronatijd veel hebt kunnen zien, is dat muzikanten toch samen video´s maakten en deze naar sociale media uploadden. Deze filmpjes werden echter niet in realtime gemaakt, maar de video´s werden na elkaar opgenomen en later gecombineerd.

Wil je dit doen met een aantal muzikanten, weet dan dat het heel makkelijk is om een video van Zoom op te nemen. Dit doe je door onderaan op Record te drukken. Ben je klaar, dan druk je op de Stop-knop. Zodra de meeting afgelopen is, wordt de video naar mp4 geconverteerd. Handig is dat Zoom meteen de audio als apart bestand naar je videomap kopieert. Wil je de map wijzigen, dan ga je naar Preferences / Recording en klik je achter Store my recordings at op Open om een andere locatie te kiezen. Zet een vinkje voor Record a separate audio file for each participant als je later alle audiosporen nog wilt mixen.

©PXimport

05 Randapparatuur

De interne microfoon van je laptop is leuk voor gewone gesprekken, maar als je zingt of een akoestisch instrument bespeelt, dan is een goede microfoon aan te raden. Voor een paar tientjes heb je al een usb-microfoon, die je direct op je computer aansluit. Professionele muzikanten gebruiken vaak een microfoon met xlr-aansluiting, maar deze moet je vervolgens eerst op een audio interface aansluiten die je vervolgens weer met je computer verbindt. Als je een audio interface of usb-microfoon gebruikt, dan moet je in Zoom bij Preferences / Audio onder Microphone de juiste optie selecteren.

Naast een goede microfoon is de ruimte waar je musiceert ook erg belangrijk. Voor de beste geluidskwaliteit is het slim om een kamer te gebruiken waar gordijnen hangen of waar veel meubels staan. Dit zorgt ervoor dat de ruimte niet zo hol en galmend klinkt. Wil je een elektrische gitaar opnemen, dan heb je een audio-interface nodig waar je de gitaar op aansluit.

©PXimport

06 Soundtrap

Er zijn allerlei opties om met andere muzikanten muziek te maken zonder dat je fysiek bij elkaar in de ruimte bent. Soundtrap is een dienst van Spotify en gericht op muzikanten en muziek-geïnteresseerden. Je hoeft niet heel veel ervaring te hebben met het daadwerkelijk spelen van een instrument, de dienst wordt namelijk geleverd met zo´n 900 gratis muziek-loops.

Meld je aan op www.soundtrap.com en klik bovenin op Studio. Kies New Project / Music en begin met het maken van een leuk deuntje. Als je geen muzikale kennis hebt, dan kies je het beste voor Browse loops. De loops waar Free onder staat, sleep je vervolgens naar je project. Als je één loop hebt toegevoegd, geeft Soundtrap zelf aan welke loops erbij kunnen passen onder Top picks for this project. Je voegt galmpjes toe, knipt en plakt bepaalde loops en kunt meerdere loops onder elkaar zetten en tegelijkertijd afspelen.

©PXimport

07 Samenwerken

Als je een leuke track hebt gemaakt, dan kun je de track delen met andere Soundtrap-gebruikers. Klik op Save en geef je project een naam. Klik op Exit Studio om al je projecten te zien.

Zoek je voor je track bijvoorbeeld een vocalist, dan klik je op de drie bolletjes achter de naam van een project en selecteer je Collaborators. Klik op Invite en onderaan zoek je naar gebruikers; je filtert gebruikers op bijvoorbeeld muziekstijl en instrument. Uiteraard is het aan te raden om je profiel goed in te vullen, een avatar te uploaden en ervoor te zorgen dat je track goed klinkt, voordat je iemand uitnodigt.

Soundtrap is prima gratis te gebruiken, maar als je meer loops nodig hebt voor je creatieve avonturen, dan kun je upgraden naar een betaald abonnement. Voor 7,99 euro per maand heb je meer dan 5000 loops tot je beschikking en kun je bekende audio-effecten zoals autotune in je projecten gebruiken. De eerste maand is altijd gratis.

©PXimport

08 Instrumenten toevoegen

Speel je zelf een instrument, dan kun je deze ook toevoegen aan je muziektrack in Soundtrap. Klik onder de sporen die je al hebt gemaakt op Add New Track en kies bijvoorbeeld voor Voice & Microphones. Omdat Soundtrap in je browser draait, moet je de browser vervolgens toestemming geven om je microfoon te mogen gebruiken. Vervolgens zie je een grote roze knop met de tekst Start Recording. Voordat je hierop drukt, moet je wel even de juiste ingang kiezen. Als je de interne microfoon van je laptop wilt gebruiken en je verder niks aan audioapparatuur op je computer hebt aangesloten, dan is deze ingang waarschijnlijk al standaard geselecteerd. Gebruik je een usb-microfoon of heb je een xlr-microfoon die je op een audio interface hebt aangesloten, dan klik je boven het paarse vlak op het selectiemenu achter Input en selecteer je het juiste apparaat. Zodra je op de opnameknop drukt, krijg je nog de melding dat je het beste een koptelefoon kunt gebruiken. Dit in verband met feedback (het piepen dat je hoort als een microfoon het luidsprekersignaal weer oppikt) dat kan optreden.

Het leuke aan Soundtrap is dat je weinig verstand hoeft te hebben van het opnemen van muziek; de app doet voor de opname zelfs even een geluidscheck en stelt dan volledig automatisch het juiste volume in. Na de opname kun je de hoeveelheid galm op je stem nog aanpassen en hoe hard je stem moet staan ten opzichte van de andere instrumenten. Wil je een ander instrument opnemen, dan klik je weer op Add New Track en kies je het juiste instrument.

©PXimport

09 JamKazam

JamKazam is een app die al een paar jaar uit is, maar sinds kort weer nieuw leven is ingeblazen. Met deze app kun je in realtime jammen met andere muzikanten met een lage, acceptabele latency. Dat klinkt te mooi om waar te zijn en je moet inderdaad een beetje geld en tijd investeren om zonder veel vertraging te kunnen spelen, maar dan werkt het ook echt.

Allereerst is het aan te raden om een audio interface aan te schaffen waar je je instrument en een koptelefoon op aan kunt sluiten. Een audio interface zorgt voor de minste latency tussen jouw instrument en je computer, de koptelefoon heb je nodig zodat je geen feedback krijgt te horen. Daarnaast zijn je netwerkinstellingen en de snelheid van je internet van belang. Gebruik te allen tijde een ethernetverbinding, een wifiverbinding is niet stabiel genoeg om te gebruiken met JamKazam. Verder moet de algehele snelheid van je internetverbinding snel en stabiel zijn.

©PXimport

Jammr

Er is één app waarmee je compleet vertragingsvrij kunt jammen met andere muzikanten. Jammr heeft een ingebouwde metronoom zodat je altijd in sync met anderen kunt blijven. Je spreekt een akkoordprogressie af met de andere muzikanten en begint te spelen. Jammr laat jouw gespeelde akkoordprogressie horen aan de andere muzikanten die er vervolgens overheen kunnen spelen. Zij spelen dus op iets wat jij een paar seconden eerder hebt gespeeld, maar omdat je een akkoordenschema hebt vastgelegd, klinkt het allemaal in tempo. Jammr is dus niet realtime, maar wel in sync.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy) - stock.adobe.com
Huis

Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)

Wasverzachter gebruik je meestal om te zorgen dat je handdoeken of lakens lekker zacht worden en aangenaam gaan ruiken. Maar wist je dat je het spul ook op andere manieren in huis kunt gebruiken? Niet alles wat je online leest werkt of is veilig, maar er zijn wél een paar toepassingen die handig zijn. Deze kun je zonder zorgen uitproberen.

Wist je dat je wasverzachter ook kunt gebruiken: • Tegen muffe luchtjes • Als luchtverfrisser tijdens het stofzuigen • Om statische kleding te voorkomen • Om kunststof kozijnen en deurposten mee af te nemen

Ook interessant: Hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wil je wasverzachter vaker inzetten in huis? Dat kan, maar de mogelijkheden zijn niet enorm uitgebreid. Hieronder lees je waar dit goedje allemaal geschikt voor is.

Wattenbolletjes tegen muffe luchtjes

Heb je last van een muffe geur in je kledingkast, lade of schoenenkast? Drenk een watje in een klein beetje wasverzachter, laat het goed drogen en leg het ergens in de kast of lade neer. Het watje verspreidt subtiel geur zonder te overheersen.

Luchtverfrisser tijdens het stofzuigen

Tijdens het stofzuigen een frisse geur in huis verspreiden? Leg een gedroogd watje met wasverzachter in het stofreservoir of bij de filter van je stofzuiger. Let op: doe dit alleen als je een stofzuiger hebt zonder zak, en gebruik geen vloeibare wasverzachter direct in het apparaat.

Statische kleding voorkomen

Heb je vaak kledingstukken die knetteren als je ze aantrekt? Vul een plantenspuit met water en voeg een klein dopje wasverzachter toe. Even schudden en licht over de binnenkant van je kleding sprayen (test eerst op een onopvallende plek) helpt om de antistatische lading van je kleding snel te laten verdwijnen.

Lees ook: ⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Kunststof kozijnen en deurposten afnemen

Wasverzachter lost geen hardnekkig vuil op, maar je kunt er wel kunststof oppervlakken mee opfrissen. Denk aan vensterbanken, deurposten of lichtschakelaars. Meng een theelepel wasverzachter met een liter water, maak een doek licht vochtig en veeg ermee over het oppervlak. Het ruikt fris en laat een dun laagje achter dat stof een tijdje weert. Niet gebruiken op hout of natuursteen.

©sergeylapin

...En dit kun je er beter níet mee doen Op internet lees je vaak over andere toepassingen van wasverzachter, zoals badkamertegels of tapijt reinigen, pannen weken, statisch haar behandelen, of zelfs aan je badwater toevoegen voor een zachtere huid. Maar hier kun je juist beter géén wasverzachter voor gebruiken, want:

• Het is niet bedoeld voor contact met je huid of haar. De parfums en conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken. • Het is niet voedselveilig. Gebruik het dus nooit in of op pannen, keukengerei of aanrechtbladen. • Het laat resten achter. Op tegels, tapijt of badkuipen ontstaat een vettig laagje dat vuil juist aantrekt of vlekken kan geven.

Gebruik wasverzachter dus met beleid, en alleen op plekken waar het geen schade aanricht of achterblijft op oppervlakken die je aanraakt.

Kan wel, maar let op

Sommige toepassingen zijn niet per se fout, maar vragen om wat meer voorzichtigheid. Zoals schoenen en vuilnisbakken opfrissen met wasverzachter.

Schoenen opfrissen

Een doek met verdunde wasverzachter gebruiken om de binnenkant van schoenen schoon te vegen kan geurtjes maskeren. Maar het reinigt niet écht en laat mogelijk geurstoffen of plakkerige resten achter. Dat is niet ideaal, zeker als je de schoenen zonder sokken draagt. Wil je het toch proberen? Gebruik een goed uitgewrongen doek en laat de schoenen daarna volledig drogen.

Vuilnisbak geurvrij maken

Een sopje met wat wasverzachter kan je vuilnisbak tijdelijk frisser laten ruiken. Het maskeert nare geurtjes, maar doodt geen bacteriën. Voor grondige reiniging blijft een oplossing met soda, azijn of allesreiniger effectiever. Wasverzachter is hier dus vooral geurdecoratie, geen echte schoonmaker.

ToepassingWél gebruiken?Toelichting
Wattenbolletjes in kast of lade✅ JaGeeft een subtiele geur zonder schade of risico. Wel laten drogen.
Wattenbolletje in stofzuiger✅ JaWerkt geurverspreidend, zolang je het droog toepast en niet in de motor.
Antistatisch spray voor kleding✅ JaVerdunnen met water, spaarzaam gebruiken, eerst testen op textiel.
Kunststof oppervlakken (kozijnen, schakelaars)✅ JaAlleen op gladde, niet-poreuze oppervlakken. Niet op hout of natuursteen.
Badkamertegels reinigen❌ NeeWerkt niet goed tegen kalkaanslag, laat vettig laagje achter.
Pannen weken met wasverzachter❌ NeeNiet voedselveilig, kans op chemische resten.
Statisch haar behandelen❌ NeeNiet huidveilig, kans op irritatie of allergie.
Wasverzachter in badwater❌ NeeNiet bedoeld voor huidcontact, zeker niet bij gevoelige huid.
Tapijt of stoffering opfrissen❌ NeeLaat resten achter, trekt vuil aan, kans op vlekken.
Schoenen van binnen reinigen⚠️ MogelijkMaskerende geur, maar geen echte reiniging. Risico op plaklaag en geurstoffen op de huid.
Vuilnisbak reinigen⚠️ MogelijkGeeft geur, maar desinfecteert niet. Beter alternatief: schoonmaken met azijn of soda.

Wasverzachter: handig, maar geen wondermiddel

Wasverzachter is dus best veelzijdig, maar niet het wondermiddeltje dat sommige blogs ervan maken. Als je het slim inzet – en altijd spaarzaam – kun je er net wat meer mee doen dan alleen gebruiken voor je was. Test wel altijd eerst op een klein stukje, en hou het bij oppervlakken waar het veilig is. Liever geen risico? Er zijn ook natuurlijke alternatieven, zoals azijn of etherische olie, die je op een vergelijkbare manier kunt gebruiken.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak: