ID.nl logo
Samen online muziek maken doe je zo
© PXimport
Huis

Samen online muziek maken doe je zo

In tijden van corona moet je vindingrijk zijn en dat geldt zeker voor muzikanten. Deze groep zag zijn inkomsten van de ene op de andere dag compleet opdrogen omdat er vrijwel geen concerten meer gehouden konden worden. Een van de weinige opties om in deze tijden toch met elkaar te kunnen spelen, is online muziek maken.

01 Zoom

Als er één bedrijf garen heeft gesponnen bij de coronacrisis, dan is het wel Zoom. De videochat-dienst streefde binnen een paar weken alle concurrentie voorbij, ‘met dank’ aan de coronacrisis. Reden is dat Zoom extreem makkelijk in het gebruik is voor meerdere deelnemers, de kwaliteit over het algemeen erg goed is en het programma tot meetings van 40 minuten gratis gebruikt kan worden. Als je een Zoom-meeting wilt organiseren, dan heb je een gratis account nodig. Wil je alleen een meeting bijwonen, dan kan dit ook zonder account, je moet dan alleen een koppeling van de organisator krijgen.

Laten we eerst eens kijken wat je op audio-gebied allemaal met Zoom kunt doen, daarna behandelen we opties (van Zoom en twee andere diensten) om samen met anderen muziek te maken. De tips die we in het artikel geven, zijn overigens gebaseerd op de desktop-app van Zoom; de web-versie heeft iets minder instellingsopties.

©PXimport

Veiligheid

Er is nogal wat te doen geweest rond de veiligheid van Zoom. Zo waren chats niet helemaal veilig versleuteld en konden mensen gemakkelijk deelnemen aan een openbare meeting en deze meeting vervolgens ‘zoombomben’ door totaal irrelevante of expliciete inhoud te tonen aan andere deelnemers. Zoom heeft de klachten serieus genomen en van april tot en met juni hard gewerkt aan allerlei verbeteringen. Veel problemen zijn nu opgelost. Chats zijn voor alle gebruikers goed versleuteld, mede dankzij de overname van Keybase, een zogenaamde identity management company. Ook zijn meetings nu standaard voorzien van een wachtwoord, zodat het zoombomben een stuk lastiger wordt gemaakt. Ben je nog bezorgd om de veiligheid van Zoom, dan raadt Kaspersky aan om de web-versie van Zoom te gebruiken in plaats van de desktop-app of mobiele versies. De web-versie krijgt namelijk als eerste veiligheidsupdates. Om als organisator audio-instellingen te veranderen, moet je overigens wel de desktop-app gebruiken.

02 Zoom voor muziek

Wil je een meeting organiseren, bijvoorbeeld om een muziekles te geven, dan is het handig om de desktop-app te downloaden voor je pc of Mac. Ga naar www.zoom.us en klik op Sign up, it’s free. Activeer je account door op de koppeling in de mail te klikken en volg de installatiestappen. Zodra je account is geactiveerd, kun je een test-meeting starten door op Start meeting now te klikken. Hiermee wordt automatisch de desktop-app naar je computer gedownload. Installeer deze en log in met je accountgegevens. Er wordt een code weergegeven in de browser, dit is de identificatiecode van je test-meeting. Klik op Sign in en kies voor Join meeting. Hier voer je de code in. Heb je geen randapparatuur op je computer aangesloten, dan kies je voor Join with Computer Audio.

Als je Zoom wilt gebruiken voor audio is het slim om even in de app naar Preferences /Audio te gaan. Onder Speaker en Microphone zijn als het goed is de interne luidsprekers en microfoon geselecteerd. Is dit niet het geval, dan selecteer je die uit de lijst. Klik op Test Speaker en Test Mic om het volume te testen en pas dit eventueel aan door de schuiven te bewegen. Het is belangrijk dat je het Input Volume niet te hoog zet, anders klinkt je audio vervormd. Spreek op normaal tot hard niveau en zet de schuif zo hoog dat het Input Level altijd net groen blijft. Je kunt ervoor kiezen om het vinkje voor Automatically adjust microphone volume aan te laten staan; zet dit echter uit als je een muziekinstrument gaat bespelen.

©PXimport

Online etiquette

Het is slim om als organisator aan het begin van een meeting even uit te leggen hoe iedereen het maximale uit een meeting of les haalt. Geef bijvoorbeeld aan waarom iedereen zijn of haar audio moet muten en hoe dit werkt. Leg ook uit hoe deelnemers jou als organisator kunnen ‘pinnen’ als gespreksleider; dit zorgt ervoor dat jij altijd het grootst wordt weergegeven ongeacht wie er op dat moment aan het woord is. Dit pinnen doe je door op de naam van de persoon te klikken en voor Pin Video te kiezen.

03 Lessen volgen

Veel onderwijsinstellingen geven les via Zoom en ook muzieklessen kun je prima volgen via Zoom. Als je een les volgt met meerdere mensen en je wilt tijdens je les je muziekinstrument ook kunnen bespelen, dan is het slim om als deelnemer je geluid tijdelijk uit te zetten. Alleen de docent kan dan zijn of haar geluid aanzetten en jij kunt de gitaar- of piano-oefeningen meespelen zonder dat iedereen het hoort. Dit doe je heel eenvoudig door linksonder op Mute te klikken, je ziet dan meteen dat er een rode streep door de microfoon komt te staan.

Voor de beste audiokwaliteit voor instrumenten moet je een aantal opties in het instellingenmenu veranderen. Ga naar Preferences / Audio en kies achter Suppress background noise de optie Low. Deze optie staat normaal gesproken op Auto en detecteert dan alleen stemmen, maar als je een instrument goed wilt laten weergeven, is dit niet de beste optie. Klik op Advanced en zet het vinkje voor Show in-meeting option to “Enable Original Sound” from microphone aan. Dit zorgt ervoor dat deze optie tijdens een meeting linksboven in beeld zichtbaar is. Original Sound betekent dat de optimale kwaliteit van de aangesloten microfoon wordt gebruikt en dat Zoom geen audio-enhancing opties op de audio loslaat.

04 Vertraging

Als je echt samen wilt spelen, dan is dat lastig met Zoom of elke andere videobeldienst. Het grootste nadeel van werken met audiosignalen via een online meeting is namelijk dat je altijd te maken hebt met latency oftewel vertraging. Op het moment dat jij iets speelt, komt het een fractie later aan bij de ontvanger. Als iemand probeert met jou mee te spelen, komt dit vervolgens met dubbele vertraging weer bij jou terug. Met een goede internetverbinding kun je de latency zo laag mogelijk houden, maar het echte samenspeelgevoel is nooit hetzelfde als wanneer je je in dezelfde ruimte bevindt.

Wat je tijdens de coronatijd veel hebt kunnen zien, is dat muzikanten toch samen video´s maakten en deze naar sociale media uploadden. Deze filmpjes werden echter niet in realtime gemaakt, maar de video´s werden na elkaar opgenomen en later gecombineerd.

Wil je dit doen met een aantal muzikanten, weet dan dat het heel makkelijk is om een video van Zoom op te nemen. Dit doe je door onderaan op Record te drukken. Ben je klaar, dan druk je op de Stop-knop. Zodra de meeting afgelopen is, wordt de video naar mp4 geconverteerd. Handig is dat Zoom meteen de audio als apart bestand naar je videomap kopieert. Wil je de map wijzigen, dan ga je naar Preferences / Recording en klik je achter Store my recordings at op Open om een andere locatie te kiezen. Zet een vinkje voor Record a separate audio file for each participant als je later alle audiosporen nog wilt mixen.

©PXimport

05 Randapparatuur

De interne microfoon van je laptop is leuk voor gewone gesprekken, maar als je zingt of een akoestisch instrument bespeelt, dan is een goede microfoon aan te raden. Voor een paar tientjes heb je al een usb-microfoon, die je direct op je computer aansluit. Professionele muzikanten gebruiken vaak een microfoon met xlr-aansluiting, maar deze moet je vervolgens eerst op een audio interface aansluiten die je vervolgens weer met je computer verbindt. Als je een audio interface of usb-microfoon gebruikt, dan moet je in Zoom bij Preferences / Audio onder Microphone de juiste optie selecteren.

Naast een goede microfoon is de ruimte waar je musiceert ook erg belangrijk. Voor de beste geluidskwaliteit is het slim om een kamer te gebruiken waar gordijnen hangen of waar veel meubels staan. Dit zorgt ervoor dat de ruimte niet zo hol en galmend klinkt. Wil je een elektrische gitaar opnemen, dan heb je een audio-interface nodig waar je de gitaar op aansluit.

©PXimport

06 Soundtrap

Er zijn allerlei opties om met andere muzikanten muziek te maken zonder dat je fysiek bij elkaar in de ruimte bent. Soundtrap is een dienst van Spotify en gericht op muzikanten en muziek-geïnteresseerden. Je hoeft niet heel veel ervaring te hebben met het daadwerkelijk spelen van een instrument, de dienst wordt namelijk geleverd met zo´n 900 gratis muziek-loops.

Meld je aan op www.soundtrap.com en klik bovenin op Studio. Kies New Project / Music en begin met het maken van een leuk deuntje. Als je geen muzikale kennis hebt, dan kies je het beste voor Browse loops. De loops waar Free onder staat, sleep je vervolgens naar je project. Als je één loop hebt toegevoegd, geeft Soundtrap zelf aan welke loops erbij kunnen passen onder Top picks for this project. Je voegt galmpjes toe, knipt en plakt bepaalde loops en kunt meerdere loops onder elkaar zetten en tegelijkertijd afspelen.

©PXimport

07 Samenwerken

Als je een leuke track hebt gemaakt, dan kun je de track delen met andere Soundtrap-gebruikers. Klik op Save en geef je project een naam. Klik op Exit Studio om al je projecten te zien.

Zoek je voor je track bijvoorbeeld een vocalist, dan klik je op de drie bolletjes achter de naam van een project en selecteer je Collaborators. Klik op Invite en onderaan zoek je naar gebruikers; je filtert gebruikers op bijvoorbeeld muziekstijl en instrument. Uiteraard is het aan te raden om je profiel goed in te vullen, een avatar te uploaden en ervoor te zorgen dat je track goed klinkt, voordat je iemand uitnodigt.

Soundtrap is prima gratis te gebruiken, maar als je meer loops nodig hebt voor je creatieve avonturen, dan kun je upgraden naar een betaald abonnement. Voor 7,99 euro per maand heb je meer dan 5000 loops tot je beschikking en kun je bekende audio-effecten zoals autotune in je projecten gebruiken. De eerste maand is altijd gratis.

©PXimport

08 Instrumenten toevoegen

Speel je zelf een instrument, dan kun je deze ook toevoegen aan je muziektrack in Soundtrap. Klik onder de sporen die je al hebt gemaakt op Add New Track en kies bijvoorbeeld voor Voice & Microphones. Omdat Soundtrap in je browser draait, moet je de browser vervolgens toestemming geven om je microfoon te mogen gebruiken. Vervolgens zie je een grote roze knop met de tekst Start Recording. Voordat je hierop drukt, moet je wel even de juiste ingang kiezen. Als je de interne microfoon van je laptop wilt gebruiken en je verder niks aan audioapparatuur op je computer hebt aangesloten, dan is deze ingang waarschijnlijk al standaard geselecteerd. Gebruik je een usb-microfoon of heb je een xlr-microfoon die je op een audio interface hebt aangesloten, dan klik je boven het paarse vlak op het selectiemenu achter Input en selecteer je het juiste apparaat. Zodra je op de opnameknop drukt, krijg je nog de melding dat je het beste een koptelefoon kunt gebruiken. Dit in verband met feedback (het piepen dat je hoort als een microfoon het luidsprekersignaal weer oppikt) dat kan optreden.

Het leuke aan Soundtrap is dat je weinig verstand hoeft te hebben van het opnemen van muziek; de app doet voor de opname zelfs even een geluidscheck en stelt dan volledig automatisch het juiste volume in. Na de opname kun je de hoeveelheid galm op je stem nog aanpassen en hoe hard je stem moet staan ten opzichte van de andere instrumenten. Wil je een ander instrument opnemen, dan klik je weer op Add New Track en kies je het juiste instrument.

©PXimport

09 JamKazam

JamKazam is een app die al een paar jaar uit is, maar sinds kort weer nieuw leven is ingeblazen. Met deze app kun je in realtime jammen met andere muzikanten met een lage, acceptabele latency. Dat klinkt te mooi om waar te zijn en je moet inderdaad een beetje geld en tijd investeren om zonder veel vertraging te kunnen spelen, maar dan werkt het ook echt.

Allereerst is het aan te raden om een audio interface aan te schaffen waar je je instrument en een koptelefoon op aan kunt sluiten. Een audio interface zorgt voor de minste latency tussen jouw instrument en je computer, de koptelefoon heb je nodig zodat je geen feedback krijgt te horen. Daarnaast zijn je netwerkinstellingen en de snelheid van je internet van belang. Gebruik te allen tijde een ethernetverbinding, een wifiverbinding is niet stabiel genoeg om te gebruiken met JamKazam. Verder moet de algehele snelheid van je internetverbinding snel en stabiel zijn.

©PXimport

Jammr

Er is één app waarmee je compleet vertragingsvrij kunt jammen met andere muzikanten. Jammr heeft een ingebouwde metronoom zodat je altijd in sync met anderen kunt blijven. Je spreekt een akkoordprogressie af met de andere muzikanten en begint te spelen. Jammr laat jouw gespeelde akkoordprogressie horen aan de andere muzikanten die er vervolgens overheen kunnen spelen. Zij spelen dus op iets wat jij een paar seconden eerder hebt gespeeld, maar omdat je een akkoordenschema hebt vastgelegd, klinkt het allemaal in tempo. Jammr is dus niet realtime, maar wel in sync.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software
© Photographer: Dragos Condrea
Huis

Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software

Afbeeldingbestanden kunnen behoorlijk groot zijn. Om afbeeldingen te verkleinen, hoef je geen gebruik te maken van externe software. Zowel in Windows 10 als Windows 11 kun je dat doen met de ingebouwde programma’s Paint en Foto’s. Het proces verloopt in beide programma’s vergelijkbaar, maar we tonen het hier in Foto’s.

In dit artikel laten we zien hoe je in Windows afbeeldingen kunt verkleinen:

  • Open de afbeelding met Foto’s
  • Verklein de afbeelding door een lagere pixelgrootte of percentage in te voeren
  • Kies het gewenste bestandsformaat en pas de kwaliteit aan

Ook leuk: Supersimpel: van foto's naar filmpjes met Google Foto's

Formaat van afbeelding wijzigen

Er zijn allerlei redenen waarom je een afbeelding zou willen verkleinen. Meestal wil je op die manier de bestandsgrootte verkleinen om het plaatje te delen via e-mail of via social media. De afmetingen van een foto zijn bepalend voor de bestandsgrootte. Om te beginnen, navigeer je naar de afbeelding waar de afbeelding staat waarvan je het formaat wilt aanpassen. Klik er met de rechtermuisknop op en kies in het contextmenu de opdracht Openen met / Foto’s. Wanneer deze app al ingesteld is als standaard-applicatie om afbeeldingen te openen, kun je ook dubbelklikken op de afbeelding. Terwijl de afbeelding geopend is in Foto’s klik je op de drie puntjes op de menubalk. Kies Formaat van afbeelding wijzigen.

Via de drie puntjes kom je bij de opdracht Formaat van afbeelding wijzigen.

Goede kwaliteit foto's maken?

Een digitale camera is daar het beste in

Via pixelgrootte of percentages

Een dialoogvenster opent, waarin je de huidige afmetingen van de afbeelding leest. Die afmetingen staan weergegeven in pixels. Je kunt het formaat wijzigen door een andere pixelgrootte te typen. Veronderstel dat de afbeelding niet breder mag zijn dan 1200 pixels. Dan typ je deze waarde in het vak Breedte. Je hoeft slechts voor één dimensie een nieuwe maat in te geven. De andere dimensie, in dit geval Hoogte, wordt automatische aangepast. Op die manier respecteert Foto’s de oorspronkelijke beeldverhouding. Het is ook mogelijk om het formaat te wijzigen via een percentage. Als je Percentage aanvinkt en je geeft bij Hoogte de waarde 50% in, dan zal de afbeelding de helft kleiner worden.

Hier passen we de grootte via absolute waarden aan.

Het juiste bestandsformaat

Nog voor je de verkleining bevestigt, lees je onderaan de huidige afmetingen en de nieuwe afmetingen. Het valt daarbij op dat de bestandsgrootte veel kleiner is geworden. Bij Bestandstype kies je de indeling waarin de afbeelding wordt weggeschreven: jpg, png, tif of bmp. Bij de eerste twee opties, jpg en png, wordt compressie toegepast om de bestandsgrootte nog kleiner te maken. Met de schuifregelaar bepaal je de kwaliteit. Houd er rekening mee dat jpg geschikter is voor grafische afbeeldingen met veel kleurovergangen en nuances, zoals foto’s. Png is meer geschikt voor afbeeldingen die ook tekst bevatten.

Bij jpg kun je de sterkte van de compressie regelen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje
© Rens Blom
Huis

Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje

Hartstikke leuk als je betaalbare smartphone er prachtig uitziet en heel veel kan, maar je hebt er weinig meer aan als hij (te) snel beschadigd raakt door een val of water. Oppo ziet een gat in de markt van budgettoestellen: de 279 euro kostende Oppo A5 Pro 5G kan tegen een stootje en is waterdicht. In deze review lees je hoe de telefoon bevalt.

Uitstekend
Conclusie

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.

Plus- en minpunten
  • Extra stevig ontwerp in normale behuizing
  • Erg lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Minder scherp HD-scherm
  • Erg drukke software

De propositie van de Oppo A5 Pro is interessant. Robuuste, waterdichte smartphones zijn doorgaans óf prijzig óf komen lomp over. De A5 Pro is geen van beide. Het toestel oogt en voelt als een reguliere betaalbare smartphone en weegt met 194 gram ook niet bovengemiddeld zwaar. Sterker nog, het gewicht valt alleszins mee als je weet dat de A5 Pro een accucapaciteit heeft die groter is dan gebruikelijk. Waar veel toestellen over een 5000 mAh-accu beschikken, zit er in dit Oppo-toestel een 5800 mAh-accu. Waarover zo meteen meer.

De behuizing van de A5 Pro is IP66-, IP68- en IP69-gecertificeerd. Dat wil zeggen dat het toestel geen schade oploopt als je hem onderdompelt of onder een waterstraal houdt. Stof vormt ook geen probleem. Extra prettig is dat het toestel geen klepje nodig heeft voor zijn usb-c-poort. Oppo schermt ook met extra stevig glas, al merken we dat niet direct. Volgens de fabrikant kan de A5 Pro ook overweg met extreme temperaturen, wat in Nederland lastig te testen is maar een fijne gedachte kan zijn als je naar een heel warm land op vakantie gaat.

©Rens Blom

Beter te testen is Oppo's belofte dat het scherm te bedienen is met natte handen, vette vingers en de meeste (motor)handschoenen. Dat lukt alle drie inderdaad. De techniek van Oppo herkennen we uit verschillende OnePlus-smartphones. Oppo en OnePlus zijn dan ook zusterbedrijven.

De valbestendigheid testen is altijd wat spannend met een door de fabrikant uitgeleende smartphone, maar gelet op Oppo's claims hebben we de A5 Pro dan maar een paar keer expres vanaf borsthoogte laten vallen op een houten vloer en vlonderplanken op het dakterras. Dat leverde geen zichtbare schade op. Volgens Oppo is de smartphone zo ontwikkeld dat de binnenkant – voor ons onzichtbaar – ook minder schadegevoelig is dan andere smartphones.

©Rens Blom

De Oppo A5 Pro is valbestendig.

Prima specificaties

De stevige behuizing maakt de Oppo A5 Pro interessant voor wie onhandig is (of genoemd wordt) of veel buiten ontspant of werkt. Maar in al die gevallen wil je niet alleen een robuuste telefoon, maar ook een fijne telefoon. Dat is de Oppo A5 Pro op veel vlakken. Bijster snel is 'ie niet, maar gelet op de prijs kunnen we niet klagen over de prestaties. Het grote werkgeheugen (8 GB) zal helpen. Complimenten aan Oppo voor de ruime opslagcapaciteit van 256 GB; dat zien we nog niet vaak in dit prijssegment.

De 50 megapixel-camera is prima, maar niet bijzonder. De tweede camera is een portretsensor waar je niet veel aan hebt. Het 6,67inch-LCD-scherm is buiten goed afleesbaar, maar oogt met zijn resolutie van 1604 bij 720 pixels minder scherp dan we graag zien. Veel andere toestellen hebben een Full-HD-scherm.

©Rens Blom

Het scherm van de Oppo A5 Pro 5G kan lekker fel, maar oogt niet zo scherp.

Lange accuduur

Door de lagere schermresolutie verbruikt de Oppo A5 Pro wel minder stroom dan concurrerende smartphones. Dat gegeven plus de grotere accucapaciteit resulteert in een uitstekende accuduur. Wij kunnen de Oppo-telefoon bijna twee volle dagen gebruiken. Accustress hebben we daarom niet ervaren. Opladen kan het toestel lekker snel, namelijk met maximaal 45 watt. Je dient wel zelf de juiste adapter te kopen, want in de doos zit alleen een usb-c-kabel.

Zes jaar updates

De tijd dat een betaalbare smartphone maar heel kort updates kreeg, is gelukkig voorbij. Ook Oppo hanteert een prima updatebeleid. De A5 Pro kan rekenen op drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. De Oppo-software oogt wat druk en promoot wel heel graag commerciële apps en games, maar er valt mee te werken.

©Rens Blom

Oppo stopt de software vol commerciële apps en games.

Conclusie: Oppo A5 Pro kopen?

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.