Propeaq lichttherapiebril Basic 2020 - Winterdip de baas dankzij blauw licht
Wie slecht slaapt, futloos is of somber, kan baat hebben bij lichttherapie. Daarbij draait het vooral om blauw licht: daarvan word je – kort door de bocht – energieker en het verbetert je stemming. Daarvoor hoef je niet meer per se voor een speciale lamp te gaan zitten: je kunt tegenwoordig ook een Propeaq lichttherapiebril Basic 2020 opzetten.
De lichttherapiebril van het Nederlandse bedrijf Propeaq ziet eruit als een vrij futuristische zonnebril met blauwe glazen. Boven de glazen zitten kleine lampjes, die blauw licht uitstralen dat op je ogen valt. Bij de eerste keer opzetten voelt dat een beetje vreemd, maar het went snel – vooral omdat je gewoon door kunt gaan met waar je mee bezig was, zonder dat je omgeving er ineens blauw uitziet.
Doeleinden
Je kunt de bril voor verschillende doeleinden gebruiken: van beter slapen tot het verminderen van jetlag. In de handleiding en op www.propeaq.com staat duidelijk uitgelegd hoe je de bril per doeleinde gebruikt. Wil je hem gebruiken om beter te slapen, dan draag je hem bijvoorbeeld ’s morgens met blauw licht, terwijl je ’s avonds de bijgeleverde oranje lenzen erin doet, zodat blauw omgevingslicht gefilterd wordt.
In de donkere corona-thuiswerkdagen ga ik voor het schema dat hoort bij meer energie. Daarvoor moet ik de bril dagelijks overdag een half uurtje dragen.
©PXimport
App
Voor wie vaak moet vliegen of in ploegendiensten werkt, is er ook nog een speciale app. Je vult wat gegevens in, waarna de app concludeert of je een ochtend- of een avondmens bent. Wanneer je nu je vluchtgegevens erin zet, of je werktijden, krijg je aanbevelingen wanneer je de bril moet opzetten en hoe lang.
©PXimport
In de praktijk
Nadat ik de bril heb opgeladen via usb, zet ik hem voor de eerste keer op en zet een timer. Maar dat is niet nodig: de bril schakelt zichzelf uit na 30 minuten, de aanbevolen draagtijd. Hij zit lekker en ik voel me er niet door gehinderd. Jammer is wel dat hij niet over mijn leesbril past – dit zou een perfect half uurtje kunnen zijn om even met een boek op de bank te gaan zitten. In plaats daarvan ga ik een stukje wandelen. De blikken van voorbijgangers (want ja, het ziet er eigenaardig uit) neem ik voor lief.
©PXimport
Gewoonte
Na een paar dagen is het een gewoonte geworden: even de bril op. Belangrijk is wel om dat te doen wanneer er (nog) voldoende omgevingslicht is. Wanneer het gaat schemeren, gaan de glazen aan de binnenkant een beetje spiegelen en zie je je eigen ogen. De dag erna zet ik hem dus een uurtje eerder op. Dat hij zelf uitschakelt, is heel fijn: regelmatig vergeet ik namelijk dat ik hem op heb, omdat hij zo licht is. Vaak opladen hoeft ook niet: in de handleiding wordt gesproken over twee uur batterijduur, maar na tweeënhalf uur gebruik is de bril nog niet leeg.
Amazon Launchpad
De bril is onder andere verkrijgbaar via Amazon Launchpad, een platform waar start-ups en kleine ondernemers hun innovatieve producten kunnen aanbieden aan een groot publiek.
Conclusie
De prangende hamvraag is natuurlijk: werkt het? Ik moet toegeven: ik was sceptisch, maar na tien dagen achter elkaar de bril elke middag gedragen te hebben, voel ik me inderdaad minder vermoeid en wat energieker. Het feit dat je kunt doorgaan waar je mee bezig bent, en niet stationair voor een daglichtlamp hoeft te gaan zitten, is een pluspunt. De bril is niet goedkoop, maar lijkt dus zeker effectief.
**Prijs** € 199,- **Batterijduur** 2 tot 3 uur **Meegeleverd** Etui, micro-usb-kabel, blauwe lenzen, oranje lenzen, poetsdoekje **Gewicht** 41 gram **Website** [www.tiny.cc/lichtbril](http://www.tiny.cc/lichtbril)
- Makkelijk in gebruik
- Comfortabel om te dragen
- Schakelt na 30 minuten automatisch uit
- Inclusief app
- Voelt wat plastic aan
- Past niet goed over leesbril