Problemen in Excel? Zo red je je rekenblad!
Wanneer je een Excel-spreadsheet niet kunt openen, of je ontvangt een melding dat het bestand beschadigd is, dan betekent dit nog niet dat dit werk reddeloos verloren is. Er zijn manieren om de boel te herstellen.
In dit artikel vertellen we je op welke drie manieren je een corrupt Excel-bestand kunt herstellen:
- Via het Vertrouwenscentrum
- Via het eigen reparatieprogramma
- Door de extensie te wijzigen
Leuk om te weten: Lol in Excel: laat het resultaat zien in emoji's
Vertrouwenscentrum
Microsoft Excel bevat een ingebouwde beveiliging die risicovolle bestanden in een beperkte modus opent. Wanneer het programma ervan uitgaat dat het bestand mogelijk onveilig is, zal het weigeren om het te openen. Ben je er echter zeker van dat het bestand veilig is, dan kun je deze functie uitschakelen. Selecteer Opties in de linkerzijbalk en open het Vertrouwenscentrum. Daar kies je aan de rechterkant Instellingen voor vertrouwenscentrum. In het volgende scherm selecteer je aan de linkerkant Beveiligde weergave. Standaard zijn daar drie opties aangevinkt waardoor de beveiligde weergave wordt ingeschakeld: bij bestanden van het internet, bij bestanden die werden opgeslagen op onveilige locaties en bij Outlook-bijlagen. Haal die drie vinkjes weg en klik op OK. Als de problemen werden veroorzaakt door het Vertrouwenscentrum, dan moet je deze bestanden nu alsnog kunnen openen.
Iets te repareren?
Met dit handgereedschap is het een fluitje van een cent
Openen en herstellen
Excel heeft ook een eigen reparatieprogramma. Open daarvoor Microsoft Excel. Vervolgens klik je op de optie Openen in de linkerzijbalk en selecteer je Bladeren. Navigeer naar de locatie waar het corrupte Excel-bestand zich bevindt. Selecteer het en klik op de pijl-omlaag naast de knop Openen. Daar kies je Openen en herstellen. Selecteer nu nogmaals de optie Herstellen. Dit proces kan even duren, afhankelijk van het aantal gegevens dat het bestand bevat. Als het herstel is afgerond, zal Excel het bestand automatisch openen.
Geen Excel? Google Spreadsheets is een waardige vervanger om zaken op een rijtje te zetten: Zo zet je alle gegevens op een rijtje in Google Spreadsheets
Wijzig de extensie
Een Excel-bestand heeft twee algemene extensies, afhankelijk van de gegevens die het bevat: .xlsx of .xlsm. Er bestaat ook een extensie .xls, maar dat betreft bestanden die in een versie voor Excel 2007 zijn gemaakt. Wanneer je een bestand probeert te openen dat met een verkeerde extensie is opgeslagen, levert dat problemen op. Als het bestand bijvoorbeeld macro’s bevat en het werd opgeslagen met de extensie .xlsx in plaats van .xlsm (deze ondersteunt macro’s), dan gaat het fout. In dat geval moet je de extensie aanpassen. In Verkenner klik je op het tabblad Beeld en daar vink je het vakje Bestandsnaamextensies aan. Klik nu met de rechtermuisknop op het Excel-bestand en selecteer Naam wijzigen. Als het bestand macro’s bevat, dan geef je het de extensie .xlsm, is het een normaal Excel-bestand, dan sla je het op met .xlsx.