ID.nl logo
Pockethernet – Zwitsers zakmes voor je netwerk
Huis

Pockethernet – Zwitsers zakmes voor je netwerk

De Pockethernet is een uitgebreide netwerktester die gebruik maakt van je smartphone. Hierdoor geeft de Pockethernet veel meer informatie dan een simpele kabeltester die vergelijkbaar is met geavanceerde modellen die honderden euro's kosten. Wij hebben hem getest.

De Pockethernet wordt geleverd in een handige hoes waarin je naast de Pockethernet een terminator, een korte ethernetkabel, een usb-kabel en een kabelbinder vindt. De behuizing is van aluminium gemaakt en komt solide over. De boven- en onderkant zijn afgewerkt met doorzichtig kunststof waardoor je de printplaat met componenten en de accu kunt zien. Je laadt de ingebouwde accu op via usb. Om de Pockethernet te gebruiken, installeer je een app op een iPhone of Android-smartphone. Via bluetooth wordt vervolgens verbinding gemaakt. Ook zonder app is de Pockethernet beperkt bruikbaar. Dankzij gekleurde lampjes kun je een snelle kabeltest uitvoeren en kun je de Pockethernet inzetten als zaklamp. De echte functionaliteit zit in de app.

Uitgebreide mogelijkheden

De app bestaat uit vier grote knoppen die toegang geven tot drie tabbladen, met de vierde knop maak je verbinding. Via het tabblad tools heb je onder andere toegang tot de instellingen waar je kunt instellen welke bekabelingsstandaard je gebruikt (doorgaans 568B) en of je de resultaten uitgedrukt wil zien in meters of voet. Handig is de Blinker, die het lampje op een switch laat knipperen zodat je snel kunt zien met welke poort op de switch een aansluiting verbonden is. De Pockethernet kan ook een geluidssignaal op de draden zetten, maar de benodigde tone probe om dit signaal te ontvangen zul je los moeten aanschaffen.

Op het tabblad test vind je elf verschillende tests waarmee je onder andere kunt testen of de netwerkkabels goed zijn aangesloten, wat de lengte van een kabel is, of er PoE ondersteund wordt, welke snelheden ondersteund worden, informatie over je netwerk(apparatuur) en een kwaliteitstest van de kabel. Ieder van de testen kun je selecteren en vervolgens uitvoeren. In eerste instantie lijkt de Pockethernet het grote voordeel van een app, namelijk uitleg gegeven, niet uit te buiten. Er staat bijvoorbeeld niet in beeld of en hoe je de terminator moet gebruiken bij een test. Bij de wiremap-test moet je die bijvoorbeeld aansluiten met de aanduiding wiremap terwijl je voor de kwalitatieve ber-test juist de aanduiding loopback moet aansluiten. Bij andere tests die je informatie geven over bijvoorbeeld de ondersteunde standaarden op je netwerk heb je de terminator logischerwijs juist weer niet nodig. Het blijkt dat als je de naam van een test even ingedrukt houdt, dat je dan uitleg in beeld krijgt.

De resultaten van een test worden weergegeven in de app. Voer je de testen voor iemand anders uit, dan wil je deze resultaten vermoedelijk delen en voor jezelf is het wellicht ook handig om de resultaten later terug te zien. Daar heeft Pockethernet aan gedacht, want via het tabblad report kun je een rapport maken van je meest recente testen en invullen waar je de tests heb uitgevoerd. Vervolgens genereert de app een nette pdf die je kunt bekijken, opslaan of e-mailen.

Updates

Er verschijnen regelmatig updates die problemen oplossen. Zo hadden wij aanvankelijk problemen met de ber-test die de kwaliteit van de verbinding meet. Tijdens de meest uitgebreide test liep het geheel vast. Een firmware-update loste dit probleem gedurende de testperiode op. We zijn nog wel één ander vreemd probleem tegengekomen met de tdr-test die de lengte van een kabel meet. Op iOS wordt vrijwel altijd een lengte van 1 meter weergegeven terwijl op Android bij dezelfde kabel wel een realistische lengte wordt getoond. Bij de tdr-grafiek gaat het op beide varianten van de app overigens wel goed en ook het onderdeel waarmee de meting gekalibreerd kan worden, geven beide apps een kloppende waarde weer. Het lijkt dus om een softwarematig probleem te gaan.

Conclusie

De Pockethernet is een handig apparaat waarmee je de werking van je netwerk uitgebreid kunt controleren. Daarbij gaat de functionaliteit een stuk verder dan goedkope kabeltesters die enkel laten zien of de kabel goed is aangesloten. Dat kan de Pockethernet natuurlijk ook, maar je krijgt ook uitgebreide informatie over de werking van je netwerk. Voor 199 euro mag je natuurlijk wel flink meer functionaliteit verwachten dan een simpele meter van twee tientjes. Hoewel de Pockethernet voor thuisgebruik prijzig is, is hij vergeleken met vergelijkbare meters van bijvoorbeeld het merk Fluke juist vriendelijk geprijsd. Je krijgt een hoop functionaliteit voor wat je betaald en kunt de resultaten van deze tests omzetten in een net pdf-document. Wel heeft de Pockethernet af en toe softwarematige nukken. Een probleem met de ber-test die de kwaliteit van de kabel meet is opgelost, maar op iOS werkt de tdr-test die de kabellengte meet niet goed. Al met al is de Pockethernet een handig apparaat om je (thuis)netwerk eens goed door te meten.

Uitstekend
Conclusie

**Prijs:** € 199,- **Aansluitingen:** 10/100/1000-netwerkaansluiting, mico-usb, 3,5mm-aansluiting **Draadloos:** Bluetooth 2.1 **App:** iOS (iPhone 4S of nieuwer), Android 4.3 of nieuwer **Accuduur:** 8 uur **Afmetingen:** 90x65x25 mm **Gewicht:** 200 gram **Website:** [www.pockethetnet.com](http://www.pockethernet.com)

Plus- en minpunten
  • Veel informatie
  • Eenvoudig te gebruiken
  • Pdf-rapport
  • Tdr-test onder iOS