Pling! Zo centraliseer je met Beeper al je berichtjes
WhatsApp, Facebook Messenger en iMessage ... het zijn slechts een paar van de digitale kletsdiensten met een grote groep gebruikers. Ze hebben logischerwijs allemaal hun eigen app. Maar zou het niet veel handiger zijn om al het berichtenverkeer centraal te regelen? Beeper bundelt meer dan tien bekende chatdiensten.
In dit artikel laten we zien hoe je de chat-apps die jij gebruikt in Beeper kunt integreren, zodat jij nog maar vanuit één venster hoeft te chatten. We gaan de volgende diensten toevoegen:
- Facebook Messenger
- iMessage voor Android-toestellen
Ook je socialmedia-accounts kun je centraliseren. In dit artikel lees je hoe: Van chaos naar controle: beheer al je socialmedia-accounts op één platform
Het idee achter Beeper is op zichzelf niet bijzonder. Er bestaan tenslotte al langer universele oplossingen om verschillende chatdiensten te combineren, zoals Franz en Station. Toch is Beeper wel degelijk vernieuwend. Deze app is namelijk voor alle gangbare platformen beschikbaar, waardoor gebruikers gesprekken op al hun apparaten kunnen synchroniseren.
Momenteel zijn er versies voor Windows, macOS, Linux, ChromeOS, iOS en Android. Bovendien werkt het bedrijf aan een webvariant voor gebruik in een browser. Je bepaalt in Beeper zelf welke chatdiensten je wilt toevoegen, zoals Facebook Messenger, Signal, X (Twitter), WhatsApp, Instagram, Telegram en LinkedIn. Met Beeper is het zelfs mogelijk om Apples berichten-app iMessage op een Android-toestel of ander apparaat te gebruiken.
Wachtlijst
Beeper beheert voor zijn alomvattende chatoplossing diverse eigen servers. Om die niet te overbelasten, laat de ontwikkelaar slechts mondjesmaat nieuwe gebruikers toe. Als je je aanmeldt, moet je erop rekenen dat het ongeveer een maand duurt voor je via e-mail een uitnodiging ontvangt om met deze veelbelovende chat-app aan de slag te gaan.
Inschrijven is eenvoudig. Bezoek de Play Store of App Store en installeer Beeper op je mobiele toestel. Vul vervolgens een e-mailadres in en tik op Continue. Je ontvangt een zescijferige code in je inbox. Nadat je deze getallen hebt overgenomen, verschijnt er een Engelstalig bericht met de mededeling dat je op de wachtlijst staat. Je kunt nu niets anders doen dan afwachten. Overigens kondigde het bedrijf in een blogpost aan dat het zo snel mogelijk van dit ‘wachtlijstmodel’ af wil. Op het moment van schrijven is daarvan helaas nog geen sprake.
Desktop-app installeren
Heb je toegang tot Beeper dan kun je de desktop-app installeren. Die heb je nodig om alle chatnetwerken toe te voegen. In de mobiele app is dat vooralsnog niet mogelijk. Ga naar de website en klik op een van de downloadlinks. Dit artikel gaat uit van de Windows-versie. Voer de installatie uit.
Zodra Beeper voor de eerste keer opstart, verschijnt er een kleurrijk aanmeldscherm. Typ het e-mailadres waarmee je je voor de wachtlijst hebt aangemeld en klik op Continue. Je ontvangt in je postvak een zescijferige code. Neem deze cijfers in de desktop-app over. In de volgende stap bedenk je een gebruikersnaam. Die mag alleen bestaan uit kleine letters, cijfers en koppeltekens. Vul verder ook je voor- en achternaam in en klik wederom op Continue.
Beeper Plus Beeper bevat geen advertenties. Dat is natuurlijk alleen maar prettig, maar uiteraard willen de ontwikkelaars wel een boterham verdienen. De dienst werkt daarom onder de noemer Beeper Plus aan een verdienmodel. Hiermee kunnen gebruikers op termijn onder meer hun chatgeschiedenis langer back-uppen en meerdere accounts per chatdienst toevoegen. Op het moment van schrijven is het nog niet mogelijk om een abonnement af te sluiten.
Belangrijke mededelingen
Na even wachten verschijnt er een informatievenster. Beeper adviseert om bestaande chat-apps op je smartphone te laten staan. Schakel bij voorkeur wel alle meldingen van chatnetwerken uit. Verder is deze universele oplossing naar eigen zeggen minder geschikt voor veeleisende Slack- en Discord-gebruikers, al worden deze toepassingen wel ondersteund. Tot slot kun je geen audio- en videogesprekken voeren. Klik onderaan op I’m in, let’s go.
Herstelcode veilig opslaan
Er volgt een tweede informatievenster waarin Beeper aangeeft hoe de privacy is geregeld. De dienst bewaart een versleutelde back-up van de chatgeschiedenis op zijn eigen servers. Medewerkers kunnen dus geen berichten lezen. Daarnaast is het belangrijk om de zogeheten Recovery Code veilig op te slaan. Met deze persoonlijke herstelcode kun je de chatgeschiedenis op een nieuw (mobiel) apparaat inladen. Overigens heb je die alleen nodig wanneer je geen ander systeem met Beeper (meer) in bezit hebt. Klik op Learn how to save Recovery Code.
Er verschijnt een lange reeks met letters en getallen. Aan jou de taak om deze code veilig op te bergen. Beeper raadt zelf het gebruik van een wachtwoordmanager aan. Als alternatief kun je de herstelcode bijvoorbeeld ook in een tekstdocument opslaan of naar jezelf mailen. Zorg in elk geval dat je de code niet kwijtraakt en dat andere personen er geen toegang toe hebben. Klik op COPY om de code te kopiëren Zodra je de getallen- en cijferreeks op een veilige plek hebt opgeslagen, bevestig je tweemaal met I’ve saved my Recovery Code in a secure place.
Hoofdvenster openen
Voordat je in het hoofdvenster belandt, wil Beeper eerst een aantal zaken van je weten. Plak de herstelcode in het lege invoerveld om verder te gaan. Zodra je op Continue klikt, geef je aan wat voor smartphone je gebruikt. Kies tussen iPhone en Android. Vervolgens verschijnt er een optie om via Google gegevens van contactpersonen te synchroniseren. Via I don’t want to set up contacts kun je deze stap ook overslaan. Verder vraagt de ontwikkelaar naar de reden waarom je de universele chat-app wilt gebruiken. De optie I want all my chats in one place ligt hierbij voor de hand.
Chatdiensten kiezen
Het toevoegen van chatnetwerken is vanzelfsprekend een essentieel onderdeel van de configuratie. Klik eerst op de chatdienst die je het vaakst gebruikt (in ons geval is dat WhatsApp) en klik op Continue. Je selecteert vervolgens alle andere netwerken waarbij je een actief account bezit en bevestigt nogmaals met Continue.
Het hoofdvenster van Beeper duikt op. Aan de linkerkant bevinden zich chatdiensten die je in de vorige stappen hebt gekozen. Overigens staat er in het overzicht nog Twitter, maar zoals bekend wijzigde eigenaar Elon Musk de naam onlangs naar X.
Hoe veilig is Beeper? Naar eigen zeggen vindt Beeper de privacy van zijn gebruikers erg belangrijk. Om die reden zijn alle berichten van begin tot eind gecodeerd. Dat heet end-to-end-encryptie, waarbij alleen de ontvanger en de verzender de inhoud kunnen lezen. Verder beloven de makers geen persoonsgegevens aan commerciële partijen te verkopen. Tot slot is de gebruikte techniek van Beeper gebaseerd op opensourcesoftware. Kritische volgers kunnen het reilen en zeilen van de universele chat-app dus nauwlettend volgen. Kortom, alle seinen staan op groen om deze nuttige chatoplossing veilig te kunnen gebruiken.
WhatsApp toevoegen
De bedoeling is dat je chatnetwerken een voor een in Beeper aanmeldt. We beginnen met WhatsApp. Selecteer deze dienst zo nodig in de linkerkolom en klik op Continue. Beeper toont een grote QR-code. Ga nu naar WhatsApp op je smartphone en navigeer naar Instellingen.
Via Gekoppelde apparaten / Koppel een apparaat / OK kun je de QR-code op het computerscherm ‘scannen’. Je gebruikt hiervoor de smartphonecamera. Klik daarna op Go To Inbox en Finish. Alle WhatsApp-gesprekken komen nu met enige vertraging vanzelf tevoorschijn. Je kunt nu tekstberichten, foto’s, video’s en overige bestanden naar contactpersonen verzenden.
Facebook Messenger toevoegen
Een andere veelgebruikte chat-app is Facebook Messenger. Wie weet wil je die ook aan Beeper toevoegen. Klik onderaan de linkerkolom op het plusteken en kies Facebook. Via Continue verschijnen er instructies over hoe je de chatdienst kunt integreren. Een voorwaarde is dat de functie tweestapsverificatie in Facebook is ingeschakeld. Klik in Beeper zo nodig op de link Security and Login Settings en log in op je Facebookprofiel. Je kunt nu tweestapsverificatie instellen, bijvoorbeeld via een verificatie-app of sms-bericht.
Keer terug naar Beeper en bevestig met Continue. Typ nu het e-mailadres en wachtwoord van Facebook in, waarna je een zescijferige code op je smartphone ontvangt. Neem de getallen in de desktop-app van Beeper over en klik wederom op Continue.
Je kunt zoals gezegd nog meer chatnetwerken toevoegen. De exacte instructies verschillen per dienst. Meestal volstaat het om aanmeldgegevens in te vullen (bij LinkedIn, Twitter/X, Google Chat) of een QR-code te scannen (bij Signal, Telegram).
iMessage in Android
Mensen met Apple-apparaten kunnen via iMessage onderling communiceren. Heb je bijvoorbeeld alleen een iPad, dan ontvang je uitsluitend op dit apparaat berichten afkomstig van dit chatnetwerk. Onhandig, want wellicht wil je hiervoor ook een Android-smartphone gebruiken. Beeper bedacht hiervoor een slimme oplossing. Zodra je vanuit de universele chat-app op Android een iMessage-bericht verstuurt, komt dat in versleutelde vorm eerst op een Mac-server binnen Beepers datacentrum terecht. Dit systeem stuurt de tekst daarna door naar jouw vriend(in), familielid, collega of kennis.
Wil je het weleens uitproberen? Log dan binnen de desktop-app van Beeper in met je Apple-account en geef op jouw Apple-apparaat toestemming. Je neemt hierbij de verificatiecode over. Verder dien je ook nog een specifieke instelling op het Apple-toestel te wijzigen. Zorg ervoor dat de Berichten-app appjes naar het Mac-systeem van Beeper doorstuurt.
Beeper op een mobiel
Heb je alle chatnetwerken aan de desktop-app toegevoegd? Dan kun je de toepassing nu op al jouw (mobiele) apparaten gebruiken. Op een smartphone of tablet voer je eerst het juiste e-mailadres in. Neem daarna de verificatiecode uit de ontvangen e-mail over en bevestig de aanmelding in de desktop-app van Beeper. Je filmt vervolgens met de camera van de smartphone of tablet de QR-code op het computerscherm.
Vanuit het hoofdvenster van de Beeper-app kun je er lustig op los chatten. Alle gesprekken van gekoppelde chatnetwerken staan namelijk in chronologische volgorde onder elkaar. Nuttig is de zoekfunctie, want hiermee doorzoek je eenvoudig meerdere chatdiensten.