OpenOffice.org 2.4
Onlangs kwam OpenOffice.org met versie 2.4, de laatste versie voordat OpenOffice 3.0 uitkomt. Hoe bevalt 2.4, en wat kunnen we van 3.0 verwachten?
Wie inmiddels gewend is geraakt aan Microsoft Office 2007 zal even moeten wennen aan de 'ouderwetse' knoppen in OpenOffice.org 2.4. Met de introductie van Office 2007 heeft Microsoft de knoppenbalken drastisch op de schop gegooid. Volgens velen een verbetering, maar anderen kunnen er maar nauwelijks aan wennen. Wie lange tijd Office 2007 heeft gebruikt, en plots met OpenOffice werkt, heeft het gevoel terug in de tijd te gaan. Toch is het slechts een cosmetisch verschil. In de praktijk werkt OpenOffice prima. Het zoeken naar de juiste knoppen duurt niet lang. Alle gebruikelijke mogelijkheden zijn aanwezig, inclusief Nederlandstalige spellingscontrole. De tekstverwerker heeft een handig foefje: hij vult automatisch (lange) woorden aan tijdens het typen. Dat is in het begin even wennen, maar het blijkt in de praktijk een bijzonder welkome functie.
E-mail ontbreekt
OpenOffice is een complete office-suite. Het bevat een tekstverwerker (Writer), spreadsheetprogramma (Calc), presentatieprogramma (Impress), databaseprogramma (Base), wiskundig programma (Math) en tekenprogramma (Draw). In vergelijking met Office van Microsoft mist er een e-mail-, adresboek- en agendaprogramma zoals Outlook. In vergelijking met versie 2.3 zijn er geen ingrijpende wijzigingen. Hier en daar is de software verbeterd. Zo zijn er nu mooie 3D-overgangen mogelijk tussen slides die met het presentatieprogramma Impress worden gemaakt. In Draw is de pdf-exportfunctie verbeterd.
Open standaard
Al met al blijft werken met OpenOffice een genoegen, hoewel het allerminst een snelheidsmonster is. Het is een serieus alternatief voor consumenten en bedrijven die niet honderden euro’s willen betalen voor Office. Het importeren van Microsoft Office-documenten in Writer gaat over het algemeen zonder problemen, al zijn macro’s voor Word helaas niet te gebruiken in Writer. Bijzonder is de mogelijkheid om via add-ons de Office-suite uit te breiden, bijvoorbeeld met woordenboeken of een alternatieve methode voor zoeken en vervangen. Er zijn tientallen add-ons verkrijgbaar.
Documenten worden als odf-document opgeslagen. De afkorting staat voor Open Document Format. Dit is een open standaard voor het bewaren en uitwisselen van tekstbestanden, rekenbladen, grafieken en presentaties. Sinds eind 2006 is het een ISO-standaard. Dat is het met name voor overheden een interessant formaat, aangezien dit op lange termijn toegang tot de data garandeert zonder technische belemmeringen. Microsoft probeert tegenover odf het Office Open xml-formaat te plaatsen, maar heeft vooralsnog minder succes met het bemachtigen van een ISO-certificering. Overigens slaat OpenOffice desgewenst ook op in het oude Word-formaat (.doc).
Meer kolommen
In de komende 3.0-versie van OpenOffice zullen meer veranderingen te zien zijn. Een bètaversie is al te downloaden. Zo is er een nieuw 'startcentrum' van waaruit een nieuw document aangemaakt kan worden. Er zijn nieuwe, 'frissere' pictogrammen gebruikt en de zoomfunctie is verbeterd. Het is daarmee eenvoudig om meerdere pagina's naast elkaar te tonen, waardoor je direct een indruk van het gehele document krijgt. In Calc passen nu 1024 kolommen op een spreadsheet, in plaats van 256. OpenOffice.org 3.0 zal verder odf 1.2 ondersteunen en het kan ook docx-, xlsx- en pptx-bestanden aan (Microsoft Office 2007). Voor Apple-gebruikers is er ook goed nieuws: OpenOffice 3.0 is de eerste versie die draait op Mac OS X met de bekende Apple-look en feel. Er is niet langer X11 als tussenlaag nodig.PluspuntenMinpuntenConclusie
gratis
automatisch woorden aanvullen
volop addons verkrijgbaar
geen mailclient, adresboek en agenda
ondersteunt geen Word-macro's
Hoewel Microsoft in de nieuwste Office-suite sprongen heeft gemaakt op het vlak van gebruiksgemak, is OpenOffice 2.4 een goed alternatief voor Office 2007. Qua basisfunctionaliteit doen beide pakketten nauwelijks voor elkaar onder. De toekomstige versie 3.0 wordt nog wat uitgebreider, maar kent op het eerste gezicht geen schokkende veranderingen.