Openbaar oplaadpunt? Pas op, je smartphone kan gehackt worden!
Social media, email, bankzaken, navigatie, bellen: waar zouden we zijn zonder onze smartphone? Een lege accu, dat wil je dus echt niet. Loop je een keer in de stad met een lege telefoon, dan zijn er tegenwoordig overal wel publieke oplaadpunten waarmee je je smartphone onderweg even snel kunt bijladen. Handig, maar: het gebruik van deze openbare oplaadpunten kan gevaren met zich meebrengen. Hoe dat zit en wat je daartegen kunt doen, lees je in dit artikel.
Partnerbijdrage - In samenwerking met Bitdefender
Juice jacking
Gevaren? Ja: smartphones kunnen worden gehackt via deze openbare oplaadpunten. Hackers maken namelijk ook gebruik van oplaadpunten om zodoende toegang te krijgen tot je apparaat. Je telefoon kan via de usb-poort worden geïnfecteerd met gevaarlijke malware en software die hackers toegang kan geven tot je telefoon (of natuurlijk je tablet, computer of camera). Vaak wordt dit gedaan door het manipuleren van zo’n oplaadpunt, waarbij kwaadaardige software op het laadpunt wordt geïnstalleerd. Zodra iemand zijn of haar apparaat aansluit op zo'n geïnfecteerd oplaadpunt, kan de malware via de laadkabel op je telefoon terechtkomen. Deze vorm van hacking wordt juice jacking genoemd en kan soms lastig worden herkend. Misschien wordt je telefoon wel eens ongewoon langzaam of warmer dan normaal: dan zou de kans groot kunnen zijn dat er malware op het toestel terechtgekomen is.
Nep-oplaadpunten
Een vaak gebruikte manier door hackers om deze aanval uit te voeren, is het opzetten van nep-oplaadpunten die sterk lijken op echte oplaadpunten. Deze nep-oplaadpunten worden dan veelal geplaatst op openbare plaatsen zoals in hotels, op treinstations, op luchthavens, of in winkelcentra. Zodra je als gebruiker je smartphone aansluit op zo’n nep-oplaadpunt, krijgen hackers daarmee ongemerkt toegang tot de gegevens op je apparaat. Dit kan variëren van persoonlijke informatie zoals contactgegevens en foto's tot gevoelige gegevens zoals wachtwoorden en creditcardinformatie. De gevolgen van deze manier van hacking via openbare oplaadpunten kunnen zeer ernstig zijn. Het kan uiteindelijk leiden tot identiteitsdiefstal, financieel verlies en het compromitteren van vertrouwelijke gegevens of gevoelige informatie.
©Alex Grechanyuk - stock.adobe.com
Malware
Hackers kunnen op deze manier ook bankgegevens stelen en die gegevens vervolgens gebruiken voor allerlei frauduleuze activiteiten. Verder kan het gebeuren dat malware ongezien op de telefoon wordt geinstalleerd, waarbij de malware vervolgens onopgemerkt op de achtergrond blijft doordraaien. Via deze malware kunnen hackers toegang krijgen tot alles wat de gebruiker met de telefoon doet. Zo kunnen berichten worden onderschept, kan iemands locatie worden getraceerd en kunnen gesprekken op afstand worden afgeluisterd.
Als bescherming tegen zulke hacking-aanvallen via openbare oplaadpunten kun je verschillende maatregelen nemen. Gebruik alleen een openbaar oplaadpunt dat werkelijk te vertrouwen is (bijvoorbeeld omdat je hebt gecheckt of het écht een oplaadpunt is dat door de NS, het vliegveld of een hotel wordt aangeboden). Vermijd verder ook altijd het gebruik van oplaadkabels die zich in of om de openbare ruimte of het oplaadpunt bevinden. Zorg voor een eigen kabel en gebruik bij voorkeur je eigen oplader. Helemaal veilig ben je natuurlijk als je openbare oplaadpunten links laat liggen. Wanneer je een powerbank bij je hebt, gebruik die dan: powerbanks zijn een stuk veiliger en handig om je apparaat onderweg op te kunnen laden.
Bescherm de usb-poort
Om er zeker van te zijn dat de data niet van je telefoon wordt gehaald terwijl je aan het opladen bent, kun je je toestel natuurlijk uitzetten terwijl je aan het laden bent. Maar bij sommige smartphones is het mogelijk om via de usb-poort, zelfs als het toestel uit staat(!), toegang te krijgen tot het geheugen van de telefoon.
Een andere oplossing is een 'usb-condoom'. Dit apparaatje schuif je over de aansluiting van je oplaadkabel heen; het zorgt ervoor dat alleen de stroompinnetjes nog bereikbaar blijven. Er kan zo geen data meer worden overgedragen via de oplaadkabel van de telefoon. Maar altijd een stopcontact gebruiken om je telefoon mee op te laden is eigenlijk nog beter, want de hacking-aanvallen gebeuren over het algemeen wanneer je toestel is aangesloten op een usb-lader.
©Milan Vasicek
Extra beveiliging met een VPN-verbinding
Ook kun je een zogeheten virtual private network (VPN) gebruiken om je smartphone te beschermen tegen hacking-aanvallen via openbare oplaadpunten. Bij een VPN wordt het netwerkverkeer, en dus ook de internetverbinding, versleuteld. Gegevens die over deze verbinding gaan, worden zo beschermd tegen onderschepping. Door een VPN-verbinding via bijvoorbeeld anticybercrimesoftware van Bitdefender te gebruiken, voeg je een extra beveiligingslaag toe, zelfs wanneer je verbinding maakt met een mogelijk onveilig openbaar oplaadpunt.
Tot slot is het natuurlijk altijd belangrijk om je smartphone regelmatig bij te werken met de nieuwste beveiligingsupdates. Een betrouwbare antivirus-app installeren kan ook een hoop ellende tegengaan. Kijk hiervoor bijvoorbeeld naar de antivirus-oplossingen van Bitdefender. Dit soort maatregelen helpt bij het beschermen tegen bekende kwetsbaarheden en bekende malware.
Een openbare oplaadpunt gebruiken kan een reëel risico met zich meebrengen. Het is daarom belangrijk goed op de hoogte te zijn van de gevaren en daarvoor de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Gebruik altijd alleen vertrouwde opladers, schakel de gegevensoverdracht uit tijdens het opladen, maak gebruik van een usb-condoom, installeer een betrouwbare antivirusoplossing, gebruik een VPN en houd je smartphone altijd up-to-date. Zo bescherm je je persoonlijke gegevens tegen potentiële hackers bij openbare oplaadpunten.