Maak Windows nog beter met deze 20 onmisbare applicaties
Windows 11 werkt prettig, en net iets sneller en efficiënter dan Windows 10. Maar helemaal compleet of perfect is een besturingssysteem natuurlijk nooit. Gelukkig is er (gratis) software waarmee je uitstekend de tekortkomingen verbetert of uitbreidt.
We stellen je in dit artikel twintig gratis applicaties voor die Windows op allerlei manieren handig aanvullen. Nagenoeg alle programma’s werken zowel onder Windows 10 als 11. Wat dacht je van:
- Geanimeerde bureaubladachtergronden met Lively Wallpaper
- Windows 11 naar je hand zetten met ThisIsWin11
- Potentieel gevaarlijke bestanden openen met Sandboxie-Plus
- Snel een voorbeeldweergave van afbeeldingen oproepen met QuickLook
Ook interessant om te lezen: Deze verborgen pareltjes in Windows kende je nog niet
Interface en weergave
Tip 01: ExplorerPatcher
Je kunt de Windows-omgeving op diverse manieren aanpassen, maar ExplorerPatcher voegt een heel scala aan configuratie-opties toe, voor Windows-onderdelen als de taakbalk, het systeemgebied, het startmenu en Verkenner. Na de installatie open je het configuratievenster door met rechts op de Windows-taakbalk te klikken en Eigenschappen te kiezen. Je treft hier tien rubrieken aan, waaronder de zojuist genoemde onderdelen.
Heel wat opties laten zich met een muisklik eenvoudig in- en uitschakelen, bij andere kies je de gewenste instelling uit een uitklapmenu. Zo kun je bijvoorbeeld het startmenu van Windows 11 het uiterlijk van Windows 10 meegeven of de Windows-taakbalk naar een andere schermrand verplaatsen. Houd er rekening mee dat diverse opties pas echt actief worden nadat je Verkenner opnieuw hebt gestart (iets wat je trouwens met een muisklik vanuit ExplorerPatcher regelt).
Er is weliswaar een optie genaamd Restore default settings, maar toch is het geen slecht idee ook zelf een systeemherstelpunt te maken voor je met ExplorerPatcher aan de slag gaat. Je vindt deze optie in de rubriek About, samen met de mogelijkheid om je configuratie-instellingen te exporteren en te importeren.
Download ExplorePatcher (zoek de versie waar Latest achter staat)
Tip 02: ThisIsWin11
Ook ThisIsWin11 is bedoeld om Windows op allerlei manieren naar je eigen hand te zetten, maar deze portable tool werkt alleen goed op Windows 11. Bij het opstarten kun je via pijltjesknoppen verschillende configuratiestappen doorlopen, maar wij vinden het net iets handiger om de diverse rubrieken te openen en zelf de opties in te stellen.
De belangrijkste rubrieken zijn Customize Windows 11, Debloat Windows 11 en Install packages. De overige rubrieken (Automate tasks with PowerUI en Create your own Tweaks with Extensions) zijn vrij geavanceerd en laten we hier buiten beschouwing.
De eerste rubriek bevat 70 opties. Druk op Check om na te gaan hoeveel en welke opties voor jouw systeem aandacht vereisen. Deze kun je dan met Fix issues in één keer doorvoeren.
De Debloat-rubriek heeft alles te maken met het weghalen van overtollige Windows-apps. Je krijgt een lijst te zien en via een knop verhuis je ze naar rechts waar je ze vervolgens kunt weghalen. De Install-rubriek doet min of meer het tegenovergestelde. Je kiest binnen twintig onderwerpen welke apps je wilt laten installeren en met een druk op de knop Run Installer zorgt Windows Package Manager voor de rest.
Ook ThisisWin11 heeft een knop Restore defaults, maar toch raden we je aan eerst zelf een systeemherstelpunt aan te maken.
Download ThisIsWin11 (zoek de versie waar Latest achter staat)
Upgraden naar Windows 11?
Koop Windows 11 Home
Tip 03: Lively Wallpaper
Een diashow als achtergrond voor je bureaublad heeft Windows zelf, maar voor geanimeerde achtergronden, webpagina’s en echte video’s klop je aan bij de gratis opensource-tool Lively Wallpaper.
Na de installatie van de vereiste onderdelen nestelt de app zich in het Windows-systeemvak. Hier kies je vanuit het contextmenu meteen een van de dozijn beschikbare standaardanimaties uitkiezen. Heb je meerdere monitors, dan bepaal je zelf of je op elk scherm een andere animatie wilt. Met enkele schuifbalkjes optimaliseer je de achtergronden, bijvoorbeeld voor een betere verzadiging, helderheid of snelheid.
Er zijn trouwens ook heel wat opties (in rubrieken als Algemeen, Prestatie, Achtergrond en Systeem) om de werking en functionaliteit van de tool zelf aan te passen. Je kiest bijvoorbeeld of de app automatisch met Windows moet opstarten en wat er moet gebeuren met de animaties wanneer je gamet.
Het is ook mogelijk eigen achtergronden toe te voegen. Je hoeft hiervoor enkel naar een videobestand of video-url te verwijzen, zoals een YouTube-filmpje. De conversie naar een geanimeerd achtergrondformaat lukte ons zelfs met interactieve webpagina’s en online games, maar besef wel dat die je cpu meer zullen belasten.
Download Lively Wallpaper (of via de Microsoft Store)
Tip 04: Files
Het heeft lang geduurd voor Microsoft bereid was tabbladen in Verkenner te stoppen, maar misschien ben je nog steeds niet gecharmeerd van deze bestandsbeheerder. In dit geval kun je (de gratis versie van) Files overwegen. Uiteraard ondersteunt ook deze tool het gebruik van tabbladen, inclusief aansturing door sneltoetsen.
Je kunt van verschillende bestandsformaten tevens een voorbeeldweergave bekijken zonder het bestand daadwerkelijk te openen. Files biedt ondersteuning voor onder meer ‘syntax highlighting’ (handig voor programmeurs), markdown-notaties en zelfs het afspelen van video’s. Voor wie vaak met archiefbestanden werkt: de programma kan overweg met onder meer zip-compressie: bestanden aan zo’n archief toevoegen doe je met een eenvoudige sleepbeweging.
Verder kun je labels met kleur en tekst toewijzen aan mappen en bestanden, wat een snellere identificatie mogelijk maakt. En gebruik je cloudopslagruimte zoals OneDrive, iCloud of Google Drive: vanuit het navigatiedeelvenster zijn ook deze data makkelijk te benaderen.
Alvast een tip: klik helemaal onder aan de downloadpagina van de Files-website op classic installer om te vermijden dat je 9,99 euro moet betalen via de Microsoft Store.
Veiligheid en privacy
Tip 05: O&O ShutUp10++
Windows is geen spyware, maar het besturingssysteem bevat wel talrijke onderdelen waarmee Microsoft heel wat over zijn gebruikers te weten komt. Al tijdens de installatie kun je al een en ander in- of uitschakelen, en ook daarna kun je nog terecht bij onder meer Instellingen / Privacy en beveiliging. Een tool als het portable O&O ShutUp10++ maakt het je echter heel wat makkelijker. Immers, het programma heeft tientallen instellingen die met privacy te maken hebben op een overzichtelijke manier samengebracht.
Via de tabbladen Local Machine en Current User maakt het programma een onderscheid tussen instellingen die op machineniveau doorwerken of alleen op de aangemelde gebruiker van toepassing zijn. Op beide tabbladen merk je tientallen instellingen op, opgedeeld in rubrieken zoals Privacy, App Privacy, Microsoft Edge, Microsoft Office.
Via schuifknoppen (de)activeer je de gewenste functies. In de kolom Recommended lees je in hoeverre de makers het een goed idee vinden dat je een functie uitschakelt. Wijzigingen worden direct doorgevoerd.
In plaats van zelf te beslissen over elk item, kun je in het menu Actions bijvoorbeeld Apply only recommended settings selecteren. Je vindt hier ook opties terug als Undo all changes (“factory settings”) en Create a system restoration point. We bevelen dit laatste zeker aan voor je wijzigingen laat doorvoeren.
Tip 06: VeraCrypt
Windows Pro-edities en hoger bevatten weliswaar de functie EFS (Encrypting File System) voor het versleutelen van mappen, evenals de functie BitLocker voor de encryptie van een partitie, (systeem)schijf of usb-stick. Voor wie met Windows Home werkt, zijn de mogelijkheden beperkter. Er is wel de functie Stationsversleuteling (een afgeslankte versie van BitLocker), maar als je geen bezwaar hebt tegen wat configuratiewerk, geven we de voorkeur aan het beproefde en flexibele VeraCrypt.
Om in VeraCrypt bijvoorbeeld een versleutelde bestandscontainer te maken, druk je eerst op Volume aanmaken en volg je de verdere instructies. Na afloop koppel je dit volume aan een virtueel station. Alle data die je hierin onderbrengt, worden dan automatisch versleuteld en zijn alleen beschikbaar na het invoeren van het wachtwoord. Maar het is net zo goed mogelijk om een complete (systeem)partitie of -schijf te versleutelen, via Een niet-systeempartitie/schijf versleutelen of (behoorlijk ingrijpend) de optie De systeempartitie of de gehele systeemschijf versleutelen.
Toch liever Windows 11 Pro?
Je kunt het hier aanschaffen
Tip 07: Sandboxie-Plus
Ook wat sandboxing betreft, waarbij applicaties in een afgeschermde ruimte, oftewel sandbox, draaien zodat ze geen gevaar voor de rest van je systeem zijn, bedient Microsoft vooral de Pro-gebruikers. Home-gebruikers missen helaas de Windows Sandbox. Is het vooral je bedoeling om (onbekende) websites en applicaties in zo’n afgeschermde omgeving te kunnen draaien, dan is Sandboxie-Plus een geschikte tool.
Eerst maak je een lege sandbox vanuit het hoofdvenster en vervolgens voer je vanuit het contextmenu van deze sandbox op allerlei manieren een of meer toepassingen uit. Je bladert zelf naar het uitvoerbestand of je kiest een bestand in het startmenu. Of je kiest hier More Tools en selecteert bijvoorbeeld je standaardbrowser of -e-mailclient, Verkenner, Register-editor of Opdrachtprompt.
Elk programma dat in zo’n sandbox wordt uitgevoerd, krijgt een geel kader, zodat je hem makkelijk herkent. Vanuit het contextmenu van zo’n sandbox kun je die nog op allerlei manieren finetunen en bijvoorbeeld ook de beveiliging aanscherpen. Het is ook mogelijk om bestanden die je tijdens zo’n sandbox-sessie hebt gedownload te behouden.
Met Sandboxie-Plus scherm je applicaties, zoals je browser, veilig af van de rest van je systeem.
Tip 08: GlassWire
De ingebouwde firewall van Windows voldoet prima, maar als gevorderde gebruiker houd je wellicht liever meer zicht op hoeveel en welk verkeer er door je netwerkadapter gaat. GlassWire geeft je hierop een heldere inkijk.
We beperken ons hier tot de interessantste mogelijkheden. Zo krijg je op het tabblad Graph een actueel en historisch overzicht van je netwerkverbindingen, tot een maand terug. Een druk op de knop Traffic volstaat om dit dataverkeer volgens protocoltype te bundelen. Je hoeft in de grafiek maar op een specifiek tijdstip te klikken om de verbindingen van dat moment in meer detail te zien.
Op het tabblad Usage zie je per applicatie het dataverbruik en op het tabblad Security krijg je een veiligheidsindicatie van de programma’s, op basis van het oordeel van medegebruikers en van de dienst VirusTotal (die moet je wel eerst even deblokkeren via Settings / VirusTotal). In dit menu vind je trouwens nog andere handige opties. Zo kun je bij Remote Access een functie deblokkeren die GlassWire-data ook van andere pc’s in je netwerk leest.
Tip 09: PrivadoVPN
Voor meer privacy op internet of bij gebruik van een publieke hotspot kun je een VPN-dienst overwegen. Er zijn diverse degelijke aanbieders, maar wil je hier slechts sporadisch gebruik van maken, dan is een gratis variant van een betaalde dienst misschien al toereikend. We denken dan aan Proton VPN (klik op Get Proton Free) of aan het minder bekende PrivadoVPN. Beide zijn van Zwitserse origine, maar de gratis versie van deze laatste is iets royaler, met tien gratis servers, waaronder in Nederland, VK, VS en Zwitserland, en je krijgt maandelijks tot 10 GB dataverkeer. Er is tevens een kill-switch-functie die moet voorkomen dat je systeem zomaar terugschakelt naar je standaard internetverbinding in het geval de VPN-verbinding plots wegvalt. Fijn is dat de dienst geen logs bijhoudt.
De installatie en de eerste verbinding hadden we in minder dan een minuut voor elkaar. Je kiest uit diverse VPN-protocollen: IKEv2, WireGuard en OpenVPN. Als je dit zo instelt, verdwijnt het programmavenster tijdens het gebruik naar het systeemvak.
Functionaliteit en efficiëntie
Tip 10: Microsoft PowerToys
Microsoft PowerToys is een verzameling kleine tools die elk op hun manier de functionaliteit van Windows uitbreiden. Op dit moment telt de gereedschapsset bijna twintig hulpmiddelen, maar er komen er geregeld meer bij. Handig is dat je alle tools via het Windows-systeemvak vanuit een programmavenster kunt bereiken en configureren. We beperken ons hier tot een korte beschrijving van de leukste tools.
Zo kun je met Color Picker de kleur opvragen van elk punt op je beeldscherm in HEX, RGB en HSL. Met FancyZones maak je complexe vensterlay-outs om je vensters snel te herorganiseren. Image Resizer zorgt ervoor dat je moeiteloos afbeeldingen kunt schalen. Met Keyboard Manager geef je een andere functie aan specifieke toetsen en kun je ook je eigen sneltoetsen instellen. Bestanden herbenoemen in bulk doe je met PowerRename en met Text Extractor haal je tekst uit een willekeurig schermgebied. En heb je moeite om bepaalde bestanden te sluiten of te verwijderen? File Locksmith geeft aan welke processen die bestanden blokkeren.
Download PowerToys (of via de Microsoft Store)
Tip 11: EarTrumpet
De geluidsaansturing is in de laatste Windows-edities al een stuk beter geworden, maar EarTrumpet maakt het volumebeheer nog veel efficiënter, zeker wanneer je met twee of meer uitvoerapparaten werkt.
Zodra EarTrumpet is gestart, klik je op het bijbehorende luidsprekerpictogram, waarna je een overzicht krijgt van de actieve audioapparaten en programma’s. Klik met rechts op een applicatie en druk op het knopje met de twee pijlen om het uitvoerapparaat te selecteren. Op deze manier kun je bijvoorbeeld Spotify via je hoofdtelefoon beluisteren en systeemgeluiden via de gewone speakers. Klik op een programma-icoon om het bijbehorende geluid meteen stil te zetten.
Download EarTrumpet (of via de Microsoft Store)
Tip 12: QuickLook
Wat EarTrumpet doet voor het oor, doet QuickLook voor het oog. Deze app maakt het namelijk mogelijk om van allerlei afbeeldingen een snelle voorbeeldweergave op te vragen. In Verkenner selecteer je een afbeeldingsbestand en dan druk je op de spatiebalk voor een voorbeeldweergave. Via deze GitHub-pagina vind je tevens een reeks plug-ins die ervoor zorgen dat je ook van allerlei andere bestandsformaten een voorbeeldweergave kunt opvragen, zoals Office-formaten (ook zonder dat je Microsoft Office hebt geïnstalleerd), 3D-modellen en PostScript-bestanden. De installatie van zo’n plug-in is erg eenvoudig: download het bestand met de extensie .qlplugin, selecteer het in Verkenner, druk op de spatiebalk en klik op Click here to install this plugin. Herstart QuickLook tot slot.
Download QuickLook (of via de Microsoft Store)
Tip 13: Everything
Windows zelf beschikt weliswaar over een zoekfunctie, maar die daar zijn we nooit zo enthousiast over geweest. Wij zijn meer gecharmeerd van het alternatief Everything, in combinatie met Everything Toolbar. Beide laat je het best automatisch met Windows starten, zodat de zoekfunctie altijd paraat is.
Zodra je op het pictogram van Everything Toolbar drukt, verschijnt een pop-upvenster met een alfabetische lijst van de gedetecteerde bestands- en mapnamen. Daarna hoef je slechts een deel van een naam in te tikken om te zoeken. Of je werkt met reguliere expressies als je die syntax kent.
Met een druk op een knop beperk je de zoektocht tot specifieke bestandstypes als audio, afbeeldingen of video. Schakel Gebruik Everything filters in als je eigen bestandstypes wilt definiëren – dit moet je dan wel in de zoektool zelf doen. Hier kun je ook terecht voor het indexeren van externe opslaglocaties.
Een alfabetische sortering is standaard, maar je kunt ook andere criteria selecteren, zoals datum of bestandsgrootte. Heb je het gewenste bestand gevonden, dubbelklik erop om het in Verkenner te openen.
Tip 14: NanaZip
In Windows kun je zip-bestanden maken en openen, maar veel meer opties krijg je niet. NanaZip, een moderne Windows-tool die van het populaire 7-Zip is afgeleid, biedt meer mogelijkheden. Ben je 7-Zip gewend, dan is de overstap supersimpel.
Net als 7-Zip integreert ook NanaZip standaard in Verkenner en kun je vanuit het contextmenu allerlei handelingen uitvoeren, zoals het uitpakken van een geselecteerd archiefbestand of het archiveren van een bestandsselectie naar een nieuw gecomprimeerd bestand.
Net als 7-Zip kun je ook NanaZip vanuit een afzonderlijk programmavenster aansturen. Dit venster bevat een bestandsbrowser waar je de gewenste items met een paar muisklikken archiveert. Tenzij je liever nog wat aan het archiveringsproces sleutelt, want er zijn tig opties beschikbaar. Zo kun je uit een aantal archiefformaten kiezen (naast 7z ook zip, wim en tar), kun je de compressiemethode en het -niveau instellen, een zelfuitpakkend archiefbestand (exe) maken of het archief met een wachtwoord versleutelen. Handig is verder dat NanaZip de integriteit van een archiefbestand kan controleren.
Download NanaZip (zoek de versie waar Latest achter staat)
Tip 15: Notepads
Een volwaardige tekstverwerker zit aan het ene uiterste op het vlak van tekstverwerking en Kladblok helemaal aan het andere eind van het spectrum. Notepads zit ertussenin: het is een moderne teksteditor met mogelijkheden die je ook in krachtige tools als Sublime of Notepad++ aantreft. Minpuntje is wel dat de app vooralsnog niet in het Nederlands verkrijgbaar is.
Start de app rechtstreeks op vanaf de Opdrachtprompt (met het commando notepads). Elk geopend bestand komt netjes op een ander tabblad terecht. De app kan met markdown overweg en toont deze formattering live in het tekstvenster (beginnersgids).
Heb je aanpassingen aan een tekstbestand doorgevoerd, dan kun je de originele en bewerkte versie naast elkaar bekijken. Voor wie over een touchscreen beschikt: Notepads kan ook met handgeschreven tekst overweg.
Download Notepads (of via de Microsoft Store)
Tip 16: aText
Hoe vaak gebeurt het niet dat je dezelfde stukjes tekst moet intikken in een document of e-mail? Dan zou het zo handig zijn als je de tekst met een paar toetsen kunt reproduceren. Dat (en nog veel meer) kan met de app aText. Er is ook een betaalde Premium-versie met meer mogelijkheden, zoals (cloud)synchronisatie en wachtwoordbeveiliging.
De app heeft standaard al een hele reeks voorbeelden die je al meteen kunt testen vanuit de rubriek Examples & Guides. Uiteraard kun je de bestaande voorbeelden aanpassen en eigen tekstmacro’s toevoegen. We raden je aan hier alle onderdelen goed te bekijken, want er is heel wat mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld ook geformatteerde tekst en zelfs afbeeldingen koppelen aan een tekstmacro, bijvoorbeeld om snel een bepaald logo of handtekening te plaatsen. Of je maakt gebruik van systeemvariabelen om bijvoorbeeld snel een pad of een datum in te voeren. aText kan overweg met diverse scripts, waaronder cmd (batch), PowerShell, JavaScript en VBScript.
Download aText (of via de Microsoft Store)
Tip 17: PDF24 Creator
Het is inmiddels een bekend fenomeen: Windows heeft weliswaar een bepaalde ingebouwde functie, maar die is zo basaal dat je liever op zoek gaat naar iets anders. Dat is bij de ingebouwde virtuele pdf-printer niet anders. Een bestaande pdf hiermee bewerken, kun je vergeten.
PDF24 Creator is een complete suite voor bijna al je pdf-bewerkingen. Je vindt hiervan ook online versies, maar een voordeel van de desktopversie is juist dat je volledig lokaal werkt. Om van alle mogelijkheden gebruik te maken, raden we je een volledige installatie aan.
Wanneer je de tool start, verschijnt een scherm met daarin meer dan veertig knoppen die elk naar een andere bewerking voeren, zoals samenvoegen, comprimeren, bewerken, beschermen en splitsen.
Het programma heeft ook een virtuele pdf-printer, met verschillende opties. Je kunt hier onder meer een voorbeeldweergave bekijken of de pdf meteen doormailen. Of je kiest In Creator openen om pdf-bestanden op allerlei manieren te organiseren. En uiteraard is er ook een pdf-lezer en kun je pdf’s annoteren, zoals het toevoegen van markeringen, tekst, vormen of afbeeldingen.
Tip 18: KDE Connect
KDE Connect is alleen nuttig voor wie een smartphone heeft en deze graag aan zijn desktop-pc of laptop koppelt. Dit kan handig zijn om bijvoorbeeld snel het klembord te delen, bestanden uit te wisselen, of sms’jes of andere telefoonnotificaties op je computerscherm te zien en te beheren.
KDE Connect maakt dit allemaal mogelijk (en meer), en is duidelijk krachtiger dan de standaard Windows-app Telefoonkoppeling. Logischerwijs heb je zowel de computerversie (voor Windows, macOS en Linux) als de mobiele app nodig (deze vind je in de officiële appstores), waarna je beide toestellen aan elkaar koppelt.
Deze koppeling gaat erg makkelijk nadat je de nodige machtigingen aan de mobiele app hebt verleend. Naast de eerdergenoemde mogelijkheden kun je ook sms’jes vanaf je pc beantwoorden en kun je mobiele telefoon bijvoorbeeld als afstandsbediening voor een PowerPoint-presentatie of voor je muziekcollectie op je pc inzetten.
KDE Connect kan zelfs je telefoon laten rinkelen wanneer je deze niet meteen kan vinden. Je kunt de invoer van je telefoon overnemen en met de muisaanwijzer op je pc door het scherm van je smartphone navigeren. Het is bovendien mogelijk eigen commando’s toe te voegen om die dan vanaf je smartphone uit te voeren. Laat je alvast inspireren door de voorbeelden.
Tip 19: PicPick
Gaandeweg zijn de mogelijkheden voor het nemen van schermafdrukken in Windows er al stukken op vooruitgegaan, maar wie meer mogelijkheden wil en tevens schermvideo’s wilt opnemen, heeft meer aan een tool als PicPick.
Na de installatie staat het bijbehorende pictogram in het Windows-systeemvak, van waaruit je de gewenste handeling selecteert.
Zo vind je bij Schermopname maar liefst zeven opties, met naast de klassieke mogelijkheden Volledig scherm, Vrije hand en Bereik, ook handigheden als Bladerend venster (handig voor lange webpagina’s bijvoorbeeld) en Laatste opname herhalen. Uiteraard kies je zelf ook of je de muiscursor in je opname wilt zien en of je een tijdsvertraging wilt instellen.
PicPick levert allerlei visuele hulpmiddelen mee, waaronder een Kleurenpipet, Vergrootglas, Lineaal, Draadkruis en Gradenboog. Handig is verder het Whiteboard waardoor je op je bureaublad of programmavenster allerlei annotaties kunt maken (die zich net zo makkelijk ook weer laten verwijderen). Je kunt ook annoteren nadat je een schermafbeelding hebt gemaakt, aangezien PicPick een krachtige editor heeft.
Vrij nieuw is de toevoeging van een video-opnamefunctie, zij het vrij basaal: je kiest het volledige scherm of een deel daarvan, en je bewaart de opname als mp4 of geanimeerde gif.
Tip 20: VLC
De ingebouwde Mediaspeler van Windows maar weinig voor, zeker in vergelijking met de populaire alleseter VLC. Vanuit de Microsoft Store kun je bovendien een moderne app-versie downloaden van deze opensource-tool. Let wel, deze variant ondersteunt geen dvd’s of blu-rays en ook diverse andere geavanceerde mogelijkheden ontbreken. We focussen ons hier dus op de desktopversie.
Een belangrijk pluspunt van VLC Media Player is dat deze met zo goed als alle bekende mediaformaten overweg kan. Geen gedoe dus met ontbrekende codecs en dergelijke. De desktopversie bevat bovendien een indrukwekkend aantal instellingsopties en heeft heel wat optimalisatiefuncties. Loopt de ondertiteling bijvoorbeeld niet synchroon met de beelden, dan trek je dit recht met de ingebouwde synchronisatiefuncties.
Video’s afspelen kan rechttoe rechtaan, maar VLC is ook niet vies van speciale visuele effecten, zoals het toevoegen van een logo of psychedelische kleuren. De tool laat zich inzetten als mediaconverter en kan ook zelf media opnemen, bijvoorbeeld vanaf je webcam.
Download de desktopversie van VLC
Download VLC (of via de Microsoft Store)