ID.nl logo
Maak uw eigen woordenboek
© CIDimport
Huis

Maak uw eigen woordenboek

Maak uw eigen (vaktermen)woordenboek in Word en deel het met anderen. Dan is de schrijfstijl in ieder geval telkens dezelfde. Als u veel teksten schrijft in Word, dan hebt u vast wel een aantal woorden in uw vocabulaire die wel degelijk goed gespeld zijn, maar desondanks steeds weer door Word door een rood kringelstreepje als fout worden gemarkeerd.

Maak uw eigen (vaktermen)woordenboek in Word en deel het met anderen. Dan is de schrijfstijl in ieder geval telkens dezelfde. Als u veel teksten schrijft in Word, dan hebt u vast wel een aantal woorden in uw vocabulaire die wel degelijk goed gespeld zijn, maar desondanks steeds weer door Word door een rood kringelstreepje als fout worden gemarkeerd. Ten eerste is dat vervelend, maar zeker als u met anderen werkt aan een en hetzelfde document – bijvoorbeeld een nieuwsbrief of iets dergelijks – is dat ook ronduit onpraktisch. U weet dan bijvoorbeeld dat u zich van de strenge spellingcontrole niets moet aantrekken, maar een medeauteur weet dat misschien niet. Deze persoon gaat dan de suggesties van Word voor andere woorden overnemen, wat de leesbaarheid van het eindresultaat niet ten goede komt. Gelukkig beschikt Word over de mogelijkheid om nieuwe woorden te leren. Deze woorden bewaart Word in een gebruikerswoordenboek en dat staat ergens op uw harde schijf. Dat woordenboek gaat u kopiëren en vervolgens weer delen met anderen. Zo'n gebruikerswoordenboek is ook handig als bijvoorbeeld in een bedrijf een bepaalde schrijfwijze van woorden of merknamen is afgesproken. En u kunt het woordenboek natuurlijk ook gebruiken om namen van teamleden van de voetbalclub in op te slaan. Op die manier voorkomt u dat namen in het clubblad foutief gespeld worden. Door dit gebruikerswoordenboek aan iedereen te geven die schrijft voor het blaadje worden in ieder geval de namen goed gespeld. We gebruiken in deze workshop Word 2003, maar het werkt vrijwel gelijk in Word XP.

Stap 1

[afbeelding0]Voordat u daadwerkelijk een eigen woordenboek gaat opbouwen, laten we u nog even een ander aardigheidje zien. Word beschikt naast een woordenboek met 'standaard' woorden ook over een aantal woordenboeken met vaktaal. Probeer die eens uit als u regelmatig bijvoorbeeld technische of juridische brieven moet schrijven. Start Word en klik in het menu Extra op Opties. In het gelijknamige venster klikt u op het tabblad Spelling en grammatica en vervolgens op de knop Aangepaste woordenlijsten. U ziet daar onder het kopje Nederlands (standaard) de vakwoordenboeken JURIDISCH.DIC, MAARSCH.DIC, MEDISCH.DIC, TECHWET.DIC EN ZAKELIJK.DIC staan. De namen geven duidelijk aan welke gebieden ze beslaan; u kunt één of desnoods alle woordenboeken inschakelen voor de ultieme spellingcontrole. Klik dan op OK in beide openstaande vensters waarna de extra woordenboeken geactiveerd zijn.

Stap 2

[afbeelding0]Er zijn verschillende manieren om het standaard woordenboek in Word aan te vullen. De meest eenvoudige manier is als u de lijst alleen op uw eigen pc wilt gebruiken. Stel u schrijft voor de eerdergenoemde voetbalclub een  maandelijks clubblad, waarbij u veel met namen werkt. Deze worden meestal door Word als foutief gespeld gemarkeerd. Om dat probleem voor eens en voor altijd op te lossen klikt u met uw rechtermuisknop op het van een rood  gegolfde onderstreping voorziene woord en vervolgens in het contextmenu op Toevoegen aan woordenlijst. Voortaan zal Word u niet meer lastigvallen met een ongewenste correctie.

Stap 3

[afbeelding0]Deze methode werkt op zich prima als u maar een handjevol woorden hebt dat Word verkeerd fout markeert. Het is echter zonde om een enorme lijst met woorden aan te leggen in het zogeheten standaard woordenboek (custom.dic) van Word. Grootste probleem is dat dit gebruikerswoordenboek moeilijk is te delen met anderen. Word beschikt namelijk maar over één zo'n gebruikerswoordenboek. Een ander kán met een truc een kopie van uw gebruikerswoordenboek wel installeren, maar raakt daarmee zijn of haar eigen gebruikerswoordenboek kwijt; niet handig dus. Het is beter voor elk doel een apart woordenboek aan te maken. Dat gaat op zich heel makkelijk en zo'n specifiek woordenboek is wel heel eenvoudig met anderen te delen. Als voorbeeld gaat u aan de slag met een namenlijst voor een vereniging. Klik allereerst weer in het menu Extra op Opties, tabblad Spelling en grammatica en aldaar op de knop Aangepaste woordenlijsten. In het gelijknamige venster klikt u op de knop Nieuw waarna het venster Aangepaste woordenlijst maken opent.

Stap 4

[afbeelding0]Een woordenlijst in Word heeft de bestandsextensie .dic, vandaar dat deze ook alvast is ingevoegd in het veld achter Bestandsnaam. Typ daar dan ook een logische bestandsnaam op de plaats van de asterix (sterretje) en laat .dic staan. Klik dan op Opslaan, waarna een nieuw en nog geheel leeg woordenboekbestand is aangemaakt. Overigens is zo' n .dic-bestand feitelijk een vermomd tekstbestand en dat biedt weer extra mogelijkheden waar we verderop nog op terugkomen!

Stap 5

[afbeelding0]In eerste instantie ziet u uw nieuwe woordenboek terug bij de Aangepaste woordenlijsten bij de sectie Alle talen. Dat is natuurlijk prima voor een namenlijst, maar minder praktisch voor bijvoorbeeld een woordenlijst met Nederlandse vaktermen. Dat probleem is echter eenvoudig op te lossen. Selecteer het nieuw gemaakte woordenboek (1) en klik op de knop Wijzigen. Kies vervolgens in het selectiemenu onder Taal de gewenste taal, bijvoorbeeld Nederlands (standaard) of, als u in België woont, Nederlands (België). Klik nog niet op OK, eerst gaat u woorden aan het woordenboek toevoegen.

Stap 6

[afbeelding0]Dat toevoegen van woorden is kinderspel. Tik een woord in het veld onder Woord en klik op de knop Toevoegen. Vanwege ons voorbeeld vullen we een aantal namen van clubleden in, op deze manier legt u snel een lijst van woorden aan. Overigens kan er maar één enkel woord per keer worden toegevoegd, heeft iemand dus zowel een exotische voor- als achternaam, dan moet u beide woorden apart toevoegen. Bedenk ook dat Word een aantal veel voorkomende namen als Smit, Janssen enzovoorts allang kent. Maar als u het zekere voor het onzeker wilt nemen staat niets u in de weg om de lijst zo compleet mogelijk te maken. Er zijn geen grenzen, maakt uw woordenboek zo uitgebreid als u zelf wilt. Klik op OK als u klaar bent met toevoegen en nogmaals in beide nog openstaande vensters.

Stap 7

[afbeelding0]Begin een nieuw document in Word en typ wat zinnen met woorden uit het net gemaakte woordenboek. Zoals u ziet keurt Word nu zelfs de meest exotische namen helemaal goed. Wilt u later nieuwe woorden toevoegen aan het woordenboek, of woorden verwijderen of aanpassen, dan kan dat ook. Handig in het geval van de ledenlijst, want zo kunt u makkelijk nieuwe aanwas toevoegen en opgezegde leden definitief verwijderen. Ga weer als in Stap 3 te werk om de lijst met woordenboeken te openen (menu Extra, Opties, tabblad Spelling en grammatica en een klik op de knop Aangepaste woordenlijsten). Selecteer uw woordenboek, in ons voorbeeld verenigingsnamen.dic. Merk overigens op dat na de actie uit Stap 5 het woordenboek is verhuisd naar de sectie Nederlands (standaard). Klik op de knop Wijzigen, selecteer het woord dat u wilt verwijderen en klik daarna op de knop Verwijderen. Direct wijzigen van een fout gespeld woord in de lijst is niet mogelijk, u moet het foute woord eerst geheel verwijderen en het daarna goed  gespeld opnieuw toevoegen. U kunt ook een woordenboek in z'n geheel verwijderen, klik daarvoor in het venster Aangepaste woordenlijsten eerst op het overbodige woordenboek en daarna op de knop Verwijderen. LET OP: Word bevestigt verwijderingsacties niet, de lijst verdwijnt direct.

Stap 8

[afbeelding0]Klik op OK in het venster Aangepaste woordenlijsten en het venster Opties en sluit Word af. U beschikt nu ergens op uw harde schijf over een eigengemaakt woordenboek. U kunt deze lijst aan anderen geven. Helaas zitten de  woordenboeken op een wat vreemde plek verstopt. Start de Verkenner en blader naar de map C:\Documents and Settings\{GEBRUIKERSNAAM}\Application Data\Microsoft\Proof, waarbij u bij {GEBRUIKERSNAAM} uw Windows inlognaam invult. In deze map vindt u uw net gemaakte woordenboek. U kunt dit document naar elke gewenste map kopiëren (en dus backuppen); ook het document custom.dic is een backup waard als u ooit al op de in Stap 2 uitgelegde manier woorden hebt toegevoegd aan het standaardwoordenboek van Word. Wilt u uw woordenboek rechtstreeks mailen aan andere personen, bijvoorbeeld medeschrijvers van het clubblad, klik dan met uw rechtermuisknop op uw .dic-bestand. Klik in het zich openende contextmenu onder Kopiëren naar op E-mailontvanger en verzend het bericht met woordenboek als bijlage op de gebruikelijke manier. Hebt u een heel groot woordenboek gemaakt, zip het dan eerst even om te voorkomen dat u een te groot bestand krijgt.

Stap 9

[afbeelding0]Zoals we al stelden is een .dic-bestand feitelijk een doodgewoon tekstbestand, dubbelklik in de Verkenner maar eens op uw woordenboek. Dan ziet u dat het gewoon opent in Kladblok. Behalve de extensie .dic is er maar een verschil met een standaard tekstdocument: de eerste regel bevat de code #LID 1043. Deze code geeft aan dat het om een woordenlijst voor de Nederlandse taal gaat, wat in de meeste gevallen ook precies de bedoeling is. Hoe dan ook, u kunt dus woordenlijsten in Kladblok maken. Dat werkt sneller, u hoeft immers niet telkens op de knop Toevoegen te klikken. Tweede voordeel is dat u dankzij de Kladblokmethode, vanuit een bedrijf, vereniging of studie een lijst met een voorkeursspelling hebt. Meestal gaat het dan om een lange lijst met woorden waarbij de genoemde instantie van u verlangt dat u woorden op haar manier typt. Vaak wijkt zo'n 'bedrijfsspelling', zeker als het om vaktaal gaat, af van de gangbare spelling. Als u geluk hebt, ontvangt u de woordenlijst als Word-document. In dat geval selecteert u alle woorden in de woordenlijst (maar niet de overige tekst), die kopieert u met Control + C en plakt u met Control + V in een leeg tekstdocument van Kladblok. Controleer nogmaals of ook overal echt maar één woord en er niet nog wat commentaar of aanwijzingen is achtergebleven. Typ in het Kladblokdocument als allereerste regel de tekst #LID 1043. Klik dan in het menu Bestand op Opslaan als. In dit voorbeeld gaat het om een gekopieerde woordenlijst met Computer Idee-woorden, belangrijk om te weten vanwege de bestandsnaam. Selecteer echter eerst in het keuzemenu achter Opslaan als type de optie Alle bestanden. Geef uw woordenboek achtereenvolgens een naam en de bestandsextensie .dic, in dit geval dus Computer Idee.dic. Klik dan op Opslaan en sluit het Kladblokvenster.

Stap 10

[afbeelding0]Om de nieuwe woordenlijst te activeren klikt u in Word in het menu Extra weer op Opties, tabblad Spelling en grammatica, Aangepaste woordenlijsten. Activeer de nieuwe woordenlijst en klik op OK in beide vensters. De spellingcontrole is dan meteen actief.

▼ Volgende artikel
Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?
© Rens Blom
Gezond leven

Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?

De Huawei Watch Fit 4 Pro is een nieuwe fitnesstracker. Of is het toch een smartwatch? De wearable lijkt ertussenin te zitten, wat een interessante gebruikservaring oplevert. In deze review lees je onze ervaringen met de Watch Fit 4 Pro, die een adviesprijs van 280 euro heeft.

Uitstekend
Conclusie

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

Plus- en minpunten
  • Luxe, licht ontwerp
  • Lange accuduur
  • Uitgebreide gezondheidsmetingen
  • Werkt met Android en iOS
  • Mist functies als contactloos betalen
  • Kan door groter scherm lomp staan om smallere pols

Goed om te weten is dat de Watch Fit 4 Pro een duurdere versie is van de tegelijk gelanceerde Watch Fit 4. Die heeft een adviesprijs van 170 euro – een wezenlijk verschil. Het prijsverschil uit zich met name in de eenvoudigere behuizing en wat minder geavanceerde sensoren om je gezondheid te meten. Waar de Watch Fit 4 een typische betaalbare fitnesstracker is, komt de Pro-versie daadwerkelijk luxer over.

©Rens Blom

We hebben de Watch Fit 4 Pro anderhalve week om de pols gehad en zijn positief verrast over het uiterlijk en draagcomfort. De wearable oogt wat oneerbiedig gezegd erg veel als de peperdure Apple Watch Ultra, maar is dunner en lichter. Dat merk je om de pols. Je overhemd of T-shirt glijdt zo over de wearable heen en ook met slapen hebben we weinig erg gehad in het feit dat we een 30 gram wegende gadget droegen. De bouwkwaliteit komt premium over en een regenbui of duik in een zwembad is geen probleem. Wij ontvingen de Watch Fit 4 Pro met zachte stoffen band, die niet irriteert. Het bandje is verwisselbaar. De kroon draait en navigeert zo door de interface.

Groot scherm

Is de Watch Fit 4 Pro een fitnesstracker? Sommige functies wijzen erop, maar fitnesstrackers staan ook bekend om hun doorgaans kleinere, smalle schermen. In deze Huawei-wearable zit echter een groot rechthoekig scherm, dat veel doet denken aan een Apple Watch. Op het grote scherm met saffierglas zie je duidelijk de tijd, meldingen van je smartphone, gezondheidsinformatie en andere gegevens. Het scherm is binnen en buiten goed afleesbaar, al kan het display onder sommige omstandigheden wel spiegelen. Dan moet je wat beter kijken of je pols wat draaien.

Onderstaande foto's laten zien wat we bedoelen. Op de ene afbeelding spiegelt het scherm nogal, waar het scherm op de andere foto wél goed afleesbaar is.

©Rens Blom

Het scherm kan spiegelen.

©Rens Blom

Je pols draaien kan het spiegelen verhelpen, waardoor het scherm erg goed afleesbaar is.

Veel functies

De Huawei Watch Fit 4 Pro heeft veel ingebouwde functies. Natuurlijk, er is keuze uit meer dan honderd wijzerplaten om geheel naar eigen smaak te zien hoe laat het is. De wearable houdt echter ook je hartslag, aantal gezette stappen, sportieve activiteiten en slaap bij (mits je de tracker 's nachts draagt). Ook kun je meldingen van je smartphone laten tonen op het wearablescherm. Je bepaalt zelf van welke apps. Antwoorden kan doorgaans niet of alleen met vooraf ingestelde reacties.

Je kunt bellen met de Watch Fit 4 Pro, mits de wearable via bluetooth verbonden is met je smartphone. Over je smartphone gesproken: dat kan een Android-toestel of Apple iPhone zijn. Huawei's wearable werkt met beide besturingssystemen. Klinkt logisch, maar sommige smartwatches van andere merken werken alleen met Android óf iOS. De Huawei-smartphoneapp die hoort bij de Watch Fit 4 Pro installeer je op een iPhone eenvoudig uit de App Store. Op een Android-toestel dien je de app via een omweg te installeren, omdat Huawei van de Amerikaanse overheid geen apps in de Google Play Store mag aanbieden. Dat is eenmalig een onhandige handeling. De smartphone-app zelf werkt naar behoren, bevat veel instellingen en toont door de Watch Fit 4 Pro verzamelde informatie op een overzichtelijke manier.

©Rens Blom

De smartphone-app geeft informatie duidelijk weer en laat je ook kiezen uit heel veel wijzerplaten.

Lange accuduur

Een sterke eigenschap van Huawei-wearables is de lange accuduur, te danken aan een energiezuinige processor en eveneens energiezuinige software. Ook de Watch Fit 4 heeft een lange adem. Wij hebben 'm na zeven dagen aan de oplader moeten leggen, wat we een hele respectabele accuduur vinden. Het doet ons ook weer denken aan wat de Watch Fit 4 Pro nu precies is. De wearable komt qua ontwerp en scherm over als een smartwatch, maar biedt de lange accuduur waar fitnesstrackers om bekendstaan.

Conclusie: Huawei Watch Fit 4 Pro kopen?

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

▼ Volgende artikel
🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position
© Apple
Huis

🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position

In aanloop naar de Grand Prix van Monaco op 25 mei heeft Apple nieuwe functies toegevoegd aan de Kaarten-app. Heb je een iPhone of iPad, dan kun je Monaco nu bekijken in 'Steden in Detail', inclusief een 3D-weergave van het Formule 1-circuit.

De nieuwe weergave toont Monaco met opvallend veel detail. Iconische plekken zoals het Casino de Monte-Carlo, het Hôtel de Paris en de F1 Paddock Club zijn volledig in 3D te zien. In de donkere modus krijg je Monaco bij maanlicht te zien. Dit kleurenschema wordt bij zonsondergang ingeschakeld.

©Apple

Ook wegbelijning, bomen, voetgangerszones en openbaar vervoer zijn tot in detail zichtbaar. Automobilisten krijgen bovendien een speciale dashboardweergave met overzicht van kruispunten en rijbanen op ooghoogte, wat navigeren makkelijker maakt.

F1-circuit met extra lagen

Speciaal voor de Formule 1 zijn het circuit en de belangrijkste bochten gemarkeerd in Apple Kaarten. Ook tribunes, bruggen, de finish en andere elementen rond het parcours zijn in 3D weergegeven. Daardoor kun je als toeschouwer of fan het parcours virtueel verkennen – handig als je er bent, of gewoon thuis meekijkt.

©Apple

Meer Formule 1 in Kaarten

In verband met de aanstaande première van F1 The Movie, een film van Apple Original Films, is er ook een speciale gids beschikbaar in Kaarten. Die bevat bekende circuits van over de hele wereld, waaronder die uit de film en uiteraard Monaco zelf.