ID.nl logo
Is Kaspersky wel veilig?
© PXimport
Huis

Is Kaspersky wel veilig?

Securitybedrijf Kaspersky verhuist zijn datacentrum van Rusland naar Zürich. De verhuizing volgt na verschillende aantijgingen van Russische spionage. Kaspersky neemt meerdere maatregelen om consumenten, bedrijven en overheden te overtuigen betrouwbaar te zijn. De vraag is echter: is Kaspersky zelf nog wel veilig?

Dat Kaspersky’s beveiligingssoftware zelf goed weet te beveiligen staat buiten kijf. Jaar op jaar scoort de beveiligingssoftware voor Windows heel erg goed, in onze reviews, maar ook in tests van laboratoria van AV-Comparatives en AV-Test.

Paranoia?

Toch is Kaspersky vooral in 2018 negatief in het nieuws gekomen. Niet vanwege hun malwarebescherming, maar vanwege zogenaamde banden met de Russische overheid en geheime diensten. Er vallen natuurlijk nogal wat interessante gegevens bij Kaspersky te halen en achterdeurtjes in de software van Kaspersky zouden ontzettend waardevol kunnen zijn. Of het nu gefundeerd is, of paranoia, schadelijk voor Kaspersky is het zeker.

Veel westerse overheden, waaronder de Nederlandse, hebben aangekondigd niet langer Kaspersky beveiliging te willen gebruiken. De argumentatie waarom blijft echter vaag, Kaspersky zou vatbaar zijn voor Russische spionage. Maar dat zijn andere bedrijven ook. Waarom alleen Kaspersky uitgefaseerd wordt blijft de vraag. Dit heeft de relatie tussen Kaspersky en Nederland bekoeld, dat is bijvoorbeeld te zien in het Nomoreransom-initiatief. Via Nomoreransom.org wordt door de Nederlandse politie en securitybedrijven ransomware bestreden. Na de uitfasering heeft Kaspersky begrijpelijkerwijs besloten niet meer samen te werken aan Nomoreransom.

Schadelijk

De spionage-paranoia is natuurlijk vooral schadelijk voor Kaspersky zelf. Niet alleen omdat overheden kiezen voor concurrenten, maar in hun kielzog ook bedrijven en consumenten. Kaspersky heeft dus een enorme PR-uitdaging om het vertrouwen te herstellen, waar het bedrijf de mouwen voor opstroopt. Dat doet Kaspersky door de broncode te laten bestuderen door onafhankelijke partijen en het datacentrum te verplaatsen naar Zwitserland.

Waarom Zwitserland?

Kaspersky is niet het enige bedrijf dat kiest voor Zwitserland om zijn data zo veilig mogelijk op te slaan. De veilige maildienst Protonmail kiest voor Zwitserland, maar ook TrueCrypt bijvoorbeeld: jaren geleden werd de ontwikkeling van het open source beveiligingsprogramma uit het niets gestaakt, met een dubieuze (cryptische) melding op de TrueCrypt-site. Hardnekkige geruchten wijzen de Amerikaanse NSA aan, die de ontwikkelaars zouden hebben gemuilkorfd en een achterdeur in de software zouden hebben geplaatst, waarna de ontwikkelaars met de software stopten.

Een doorstart van TrueCrypt vond echter plaats in Zwitserland. Natuurlijk heeft Zwitserland een reputatie als het aankomt op neutraliteit, maar ook op de anonieme gegevensverwerking. Hier zijn vooral Zwitserse financiële dienstverleners bekend mee geworden. De mogelijkheid om gegevens anoniem te kunnen verwerken, maakt van het neutrale Zwitserland een modern data-toevluchtsoord.

©PXimport

Kaspersky Zwitsers?

Door zijn datacentrum naar Zwitserland te verplaatsen laat Kaspersky zien er alles aan te doen gegevens niet alleen te beschermen tegen malware, maar ook tegen overheden. Vertrouwen staat immers aan de basis van ieder beveiligingsproduct. Helaas maakt Kaspersky de broncode van zijn security niet open source, zodat niet elke onafhankelijke ontwikkelaar de programmatuur kan controleren. Wel laat Kaspersky de broncode onderzoeken door een onafhankelijke partij en overheden die nog wel met Kaspersky blijven werken, om er zeker van te zijn dat er geen achterdeuren of fouten (zogenoemde exploits) in de software zitten. Hoewel Kaspersky claimt nooit iets af te hebben moeten staan aan overheden, stelt het bedrijf op deze manier geruchten geen vruchtbare bodem te geven. Alleen voedt zo’n verhuizing de geruchten dat er in het verleden wel gegevens zijn afgestaan? Kaspersky blijft een bedrijf van Russische afkomst, met het hoofdkantoor in Moskou, spionage-argwaan zal altijd blijven, waarmee de PR-afdeling zich nooit hoeft te vervelen.

Complexe beveiliging

Digitale beveiliging is veel complexer dan jaren geleden: politieke paranoia, misinformatie, onstilbare datahonger van techgiganten én geheime diensten en de opkomst van hackbare apparaten zoals domotica en mobiele apparaten. Hackers zijn niet alleen criminelen, maar ook professionele en staatsorganisaties. Denk aan de sleepwet, die bijvoorbeeld de AIVD ook hackbevoegdheid geeft. Is Kaspersky veilig? Net zo min als alle andere beveiligingsbedrijven. Kaspersky neemt in ieder geval zijn verantwoordelijkheid om misinformatie zo min mogelijk grond te geven. Daarmee is Kaspersky ook een voorbeeld voor zijn concurrentie. Wat maakt bijvoorbeeld Amerikaanse beveiligers McAfee en Norton veilig tegen de datahonger van de NSA en GCHQ? De lekken van Snowden gaven aan dat de datahonger ook uit andere hoeken komt. Bovendien hebben andere beveiligers net als Kaspersky kantoren in Rusland, waardoor ze zich aan dezelfde Russische wetgeving moeten houden.

Het beleid van Kaspersky lijkt al zijn vruchten af te werpen: begin november gaf de Belgische overheid aan geen reden te hebben Kaspersky niet te vertrouwen. Er is ook nog altijd geen reden om Kaspersky buiten te sluiten. Integendeel zou je bijna kunnen zeggen, dankzij de verhuizing naar Zwitserland. Zolang dat het geval is, kun je gerust voor Kaspersky kiezen om je pc te beveiligen.

▼ Volgende artikel
Veilig online winkelen: zo herken je een nepwebshop
© Ronnie Chua
Zekerheid & gemak

Veilig online winkelen: zo herken je een nepwebshop

Online shoppen; we kunnen niet meer zonder. Maar helaas zit niet achter iedere online webshop een legitieme partij. Je kunt dus genept worden, maar hoe weet je nu of je te maken hebt met een nepwebshop? We hebben een aantal handige tips voor je waardoor ook jij snel kunt zien of je te maken hebt met een echte of nepwinkel.

Vooropgesteld: de meeste webshops die je op internet tegenkomt, zijn betrouwbare, legitieme webshops. Ze bestaan al een aantal jaar, hebben goede recensies op internet en hebben een naam hoog te houden. Maar nepwebwinkels schieten als paddenstoelen uit de grond, dus de kans dat je er eentje tegenkomt is vrij groot. Bestel je er iets dan is je geld weg en krijg je je product nooit opgestuurd. Maar met onze tips herken je een nepwebshop sneller, een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Check de recensies

Het allereerst wat je doet als je een webshop tegenkomt is kijken welke recensies deze online winkel krijgt. Niet alleen vis je er zo de nepwebwinkels makkelijker uit, maar kun je aan de hand hiervan ook de beoordelingen lezen van bekendere websites, die wellicht ook een steekje laten vallen met betrekking tot de levering van een product. De beste reviewsites hiervoor zijn Kiyoh en Trustpilot. Shop je via een vergelijkingssite zoals Kieskeurig.nl, dan vind je ook daar de reviews terug van webshops. Ander voordeel via shoppen via een vergelijkingssite is dat je je daar sowieso geen zogen hoeft te maken dat je met een nepwebshop te maken hebt; dit soort shops worden namelijk niet toegelaten op Kieskeurig.nl, want webwinkels moeten daar aan strenge eisen voldoen.

Check het keurmerk

In Nederland zijn er twee keurmerken die aangeven of een webwinkel zich aan bepaalde voorwaarden houdt: Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk. Een webshop hoeft zich niet aan te sluiten bij dit keurmerk, maar als je het logo van een van deze twee keurmerken wel op de website ziet staan, kun je via de sites van de keurmerk checken of die betreffende webshop inderdaad bij hen is aangesloten. Staat de webwinkel er niet tussen, dan hebben ze ongeoorloofd gebruik gemaakt van het logo van het keurmerk.

Reviews op Google kunnen je eventueel ook helpen, maar het nadeel daarvan is dat via Google geplaatste reviews niet worden gecontroleerd op echtheid, terwijl bij de eerdergenoemde TrustPilot en Kiyoh de recensies aan extra controles onderhevig zijn, om zo nepreviews te voorkomen.

Website-adressen die bekend lijken

Nepwebwinkels maken soms gebruik van slinkse trucjes om de bezoeker te laten denken met een echte, bekende webshop te maken te hebben. Wat ze bijvoorbeeld vaak doen is een domeinnaam registreren die veel weg heeft van een officiële webshop, maar dat niet is. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld koppeltekens in de domeinnaam of maken ze misbruik van typefouten van mensen die denken een goede domeinnaam te hebben ingetypt, maar uiteindelijk belanden op een pagina van een nepwebshop.

Watch on YouTube

Dieper onderzoek

Het kan natuurlijk zijn dat een webshop zo nieuw is dat er geen recensies beschikbaar van zijn, alhoewel de meeste online shoppers toch wel snel laten blijken als er iets niet klopt. Desondanks kan het zijn dat je aan de hand van (het ontbreken van) recensies toch even wil weten hoe de vork in de steel zit. De Nederlandse Politie zit hier ook bovenop, zij hebben een aparte lijst gepubliceerd met links naar webshops die niet te vertrouwen zijn, inclusief rekeningnummers die door deze malafide partijen worden gebruikt. Zeker de moeite waard om die lijst ook te controleren.

Nederlandse webshops staan altijd geregistreerd bij de Kamer van Koophandel, waarbij je ook verdere informatie kunt vinden over hoe lang een bepaalde webshop bestaat, maar ook wie de eigenaar is. Iedere in Nederland geregistreerde webshop moet een Kamer van Koophandel-nummer hebben, dat nummer kun je invoeren op de site van de Kamer van Koophandel, waarna je meer informatie te zien krijgt over het bedrijf achter de online winkel.

Deze deals bestaan niet echt: dit is een website van de politie om aan te geven hoe een nepwebshop eruit kan zien.

Ook domeinnamen zijn officieel geregistreerd, in Nederland vind je informatie over domeinnamen bijvoorbeeld bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Daar vul je een url in en de site komt terug met belangrijke gegevens over de eigenaar en de partij die de site namens de eigenaar heeft geregistreerd. Kijk hier vooral naar de datum van registratie, dan zie je hoe lang (of kort) de webshop al bestaat. Overigens doet SIDN zelf ook al veel aan het bestrijden van nepwinkels, zoals een zelfontwikkelde fake-detector.

Betaalvormen: kies voor de veiligste optie

Sommige nepwebshops vragen je bij een bestelling om het geld handmatig over te maken via een normale bankoverboeking. Doe dat nooit: de kans dat je je geld terugkrijgt is dan namelijk nihil, omdat jij zelf de overschrijving hebt uitgevoerd. In dat geval vergoedt je bank niets.

De veligste manier is natuurlijk om heleamaal niets te bestellen bij een webshop die je niet vetrouwt, maar kun je de verleiding voor die mooie aanbieding toch niet weerstaan, kies dan voor een betaling via een creditcard: die zijn namelijk vrijwel altijd verzekerd.

Krijg je je product niet opgestuurd, dan kan de creditcardmaatschappij de betaling terugdraaien en krijg jij je geld dus terug. PayPal biedt een soortgelijke regeling aan als je via deze betaaldienst een product koopt.

Tè lage prijzen

Nepwebshops adverteren vaak met bijzonder lage prijzen voor producten die normaliter veel meer kosten. Hierdoor hoeven er niet altijd alarmbellen af te gaan - het kan namelijk over een legitieme aanbieding gaan - maar wees wel alert. Zeker als het gaat om producten die net zijn verschenen, zoals in 2024 de nieuwste iPhone 16 of PlayStation 5 Pro: die kunnen natuurlijk nooit ten tijde van lancering honderden euro's goedkoper zijn dan de adviesprijs, hooguit een paar tientjes. We gaan toch nog maar even de dooddoener gebruiken: is het te mooi om waar te zijn, dan is dat het vaak ook.

Hieronder vind je een drietal echte iPhone 16-prijzen op Kieskeurig.nl, afkomstig van betrouwbare webshops:

Echte prijzen van echte producten bij echte webshops vind je op Kieskeurig.nl


Ook namen en merken van populaire e-bikes en fatbikes zijn bekende zoektermen waar nepwebshops zich op richten. Niet alleen door namen van bekende merken te gebruiken, maar ook door inferieure producten aan te bieden tegen extreem lage prijzen. Ook hier is het dus oppassen geblazen.

Toch opgelicht, wat nu?

Heb je je verleiding niet kunnen weerstaan en heb je toch betaald voor een product dat je niet hebt ontvangen? Doe dan altijd aangifte bij de politie: voor een webshop dat gevestigd is in Nederland kan zo makkelijker opgerold worden en is de kans dat je je geld misschien terugkrijgt wel iets groter. Voor buitenlandse oplichtingssites wordt het al ietsje lastiger, maar ook dan doe je er goed aan om aangifte te doen, en melding te maken van de webshop bij bijvoorbeeld Consuwijzer.

▼ Volgende artikel
Veelzijdig OneDrive: van back-upplatform tot mediaspeler
© Andreas Prott - stock.adobe.com
Huis

Veelzijdig OneDrive: van back-upplatform tot mediaspeler

Veel gebruikers zien OneDrive als het online back-upsysteem van Microsoft. Toch is OneDrive meer dan dat. Het is uiteraard een productiviteitstool waarmee je overal en op elk apparaat toegang hebt tot je gegevens. Maar wij richten ons nu vooral op de mogelijkheden die deze toepassing biedt voor creatieve geesten.

In dit artikel lees je op welke verrassende wijzen je Microsoft OneDrive nog meer kunt gebruiken:

  • Media streamen
  • Bestanden insluiten op je website
  • Documenten scannen
  • Eenvoudige en snelle fotoverbetering
  • Documenten delen
  • Bestand toevoegen aan agendagebeurtenis in Outlook

Lees ook: Zo laat je OneDrive niet de controle over je bestanden overnemen

Wie een Microsoft 365 Family-abonnement heeft, mag de Premium Microsoft 365-apps delen met vijf anderen. De 1 TB beveiligde cloudopslag die aan dit abonnement is gekoppeld, wordt niet gedeeld door de leden, maar zelfs vermenigvuldigd. Je kunt dus gezamenlijk maximaal 6 TB cloudopslag gebruiken. Bovendien is OneDrive niet gekoppeld aan een Windows-licentie, wat mensen vaak denken. Ook Mac-gebruikers kunnen probleemloos gebruikmaken van dit online platform. Naast werk kun je OneDrive ook voor andere leuke dingen gebruiken.

Media streamen

Vanuit OneDrive kun je overal genieten van videobestanden die je vooraf hebt geüpload. Zolang je over voldoende opslagruimte beschikt, kun je films in mp4-, avi-, flv-, mov-, 3gpp-, mkv- en mmv-formaten rechtstreeks vanuit OneDrive streamen. Zoek de video op in OneDrive en dubbelklik erop om deze te openen. Afhankelijk van de internetverbinding en de grootte van het mediabestand kan het zijn dat je even moet wachten tot de video is gebufferd. De film begint vervolgens automatisch met afspelen.

Met de knoppen onderaan kun je de video starten en stoppen, het geluid regelen en de film schermvullend bekijken. De vierde knop zie je niet in Windows 10, maar wel in Windows 11. Hiermee kun je de resolutie aanpassen waarin je de video streamt. Je hebt de keuze uit 1080p HD, 720p HD, 480p, 360p of 240p. Als je merkt dat de 1080p-resolutie te traag streamt, kun je beter overschakelen naar een lagere resolutie.

Je kunt de resolutie van de stream aanpassen.

Bestanden insluiten

Wil je een audiobestand, video, afbeelding, pdf of ander bestand op je website of blog insluiten? Upload het bestand dan eerst naar OneDrive. Vervolgens haal je de html-insluitcode op en voeg je die in op de site waaraan je werkt. Je hoeft dit mediabestand dus niet meer te uploaden naar de provider van je website.

Om dit te doen, selecteer je het bestand door op het keuzerondje te klikken, of je opent het bestand in OneDrive. Daarna kies je in het bovenste menu de optie Insluiten. Aan de rechterkant opent een balk die bevestigt dat je dit bestand kunt insluiten. Klik op de blauwe knop Genereren. Kopieer de html-insluitcode in het tekstvak en plak deze op de gewenste plek in je website. Iedereen die je blog of website bezoekt, kan het bestand vanaf dat moment bekijken zonder zich aan te melden.

Plak deze insluitcode in je website of blog.

Digitaal archief maken

De mobiele versie van OneDrive beschikt over een uitstekende scanfunctie om papieren documenten te digitaliseren. Hiermee kun je dus een digitaal archief samenstellen van belangrijke persoonlijke bestanden, zoals oude familiefoto’s, naamkaartjes en herinneringen.

Zorg ervoor dat je eerst de gratis OneDrive-app downloadt in de App Store of Google Play. Start daarna de app en tik op het camerapictogram. Positioneer het document dat je wilt scannen in het kader. Onderaan kies je of je een document vastlegt, een whiteboard, een visitekaartje of een foto. Tik op de witte stip om een opname te maken en pas daarna de randen van de scan aan om ervoor te zorgen dat alleen de belangrijkste delen van het document worden weergegeven.

Ben je tevreden? Tik dan op Bevestigen. Gaat het om een document van meerdere pagina’s? Gebruik dan de knop Toevoegen in de linkerbenedenhoek om de volgende pagina’s te scannen. Als je klaar bent, tik je op Gereed. Geef het document een naam en tik op het blauwe vinkje in de rechterbovenhoek om het op te slaan.

Geef de marges aan van het document dat je scant.

Microsoft 365 in zakformaat

In de mobiele OneDrive-app heb je toegang tot alle bestanden die op OneDrive zijn opgeslagen. Om deze bestanden te bereiken, open je eenvoudig de OneDrive-app en tik je op het pictogram Bestanden onderaan het scherm. Selecteer vervolgens het document dat je wilt bekijken of bewerken.

Je kunt het bestand verplaatsen, offline beschikbaar maken of afdrukken. Daarnaast kun je de bestandsnaam wijzigen, de details van het bestand opvragen of het openen in een andere app. Als je de benodigde Office-apps nog niet op je mobiele apparaat hebt geïnstalleerd, verschijnt er een scherm met de vraag of je de app wilt downloaden om het document te bewerken.

Wat wil je doen met het geselecteerde online bestand?

Foto’s verbeteren

Heb je een foto gemaakt die te licht of te donker lijkt? Met deze app kun je de belichting en de kleurverzadiging van de afbeeldingen aanpassen. Je beschikt ook over een set creatieve filters. Verder kun je je foto bijsnijden, roteren en delen. Ben je klaar met de bewerkingen? Tik dan op de foto en houd je vinger ingedrukt om de nieuwe versie te vergelijken met de oorspronkelijke versie.

Meer bewerkingsmogelijkheden nodig? Darktable: bewerk je foto's met hét gratis Lightroom-alternatief

Behalve de optimaliseringstools beschik je ook over creatieve filters.

Tags en labels toevoegen

Foto’s worden automatisch door OneDrive in de galerie verzameld. OneDrive helpt je om de foto’s te organiseren en terug te vinden met tags of labels. Wanneer je een foto selecteert, tik je op de informatieknop. Dit is het pictogram van een cirkeltje met de letter i. Aan de rechterkant verschijnt een voorvertoning van de foto en het pad waar deze foto zich bevindt. Je kunt ook zelf een beschrijving voor de foto invoeren.

Kijk ook eens naar de labels. Standaard voegt de AI van OneDrive op basis van de inhoud automatisch tags toe. Helaas zijn deze tags in het Engels. Soms maakt de AI een fout, maar dit kun je corrigeren. Door op het kruisje achter de naam van een tag te klikken, verwijder je het label.

Als je op de knop Tag toevoegen klikt, kun je zelf labels typen. Met deze tags kun je via het zoekvak bovenaan snel de juiste foto terugvinden. Ook lees je de afmetingen van de foto in pixels, de grootte in MB, de wijzigingsdatum en de datum wanneer de foto is geüpload. Bij foto’s die met een smartphone zijn genomen, zie je op een Bing-kaartje de locatie waar de foto is gemaakt.

Wil je ook overzicht over je andere bestanden? Zo beheer je met Air Explorer al je bestanden die in de cloud zwe(r)ven

Je kunt naast de automatisch gegenereerde tags zelf labels toevoegen.

Albums samenstellen

Na verloop van tijd bevat je galerie waarschijnlijk veel foto’s. Via het zoekvak of de tijdlijn kun je de juiste foto terugvinden. Deze tijdlijn is in het begin niet zichtbaar. Om de tijdlijn te bekijken, beweeg je de muisaanwijzer naar de rechterkant van de galerie. De tijdlijn van alle foto’s verschijnt dan met een indicator die het gemakkelijk maakt om naar de juiste periode te navigeren.

Selecteer de foto’s die je aan een album wilt toevoegen en klik op de knop bovenaan: Toevoegen aan album. Er verschijnt een pop-up waarin je een nieuw album kunt maken of een eerder gemaakt album kunt kiezen. Wat je in een OneDrive-album plaatst, zijn geen echte foto’s, maar verwijzingen ernaar. Wanneer je een foto aan een album toevoegt, blijft deze in de map staan waar hij zich bevindt.

Je kunt ook in de linkerbalk Foto’s selecteren en daarna bovenaan de knop Albums gebruiken. Vervolgens kun je een nieuw album maken of een bestaand album openen. Voeg daarna de foto’s toe aan het album. Zo’n album kun je delen, net zoals een map met foto’s o. Een foto kan aan meerdere albums worden toegevoegd.

Via de tijdlijn schakel je snel naar de gewenste periode.

Metagegevens bekijken

Elk bestand dat je uploadt naar OneDrive bevat metadata. Dit zijn gegevens die niet verwijzen naar de inhoud, maar informatie geven over het bestand zelf. Je kunt onder andere lezen wie de auteur is, de aanmaakdatum, de wijzigingsdatum, de bestandsgrootte, de versiegeschiedenis en de deelmachtigingen.

Afbeeldingen bevatten ook specifieke exif-gegevens (Exchangeable Image File Format). Deze gegevens geven bijvoorbeeld aan wanneer een foto is genomen, met welke camera, of er een flitser is gebruikt, en meer. Exif-informatie kan interessant zijn, maar het kan ook een privacyrisico vormen. Zo kan bij deze informatie de locatie van de foto worden vermeld.

Om de metadata van een bestand te bekijken, tik je op het keuzerondje om het bestand te selecteren. Vervolgens tik je op Details in het menu bovenaan. De metadata worden weergegeven in het venster aan de rechterkant.

Bij de details lees je de metagegevens.

Documenten delen

Zoals bij alle cloudopslagdiensten is OneDrive handig om belangrijke documenten met anderen te delen. Dat hoeft niet altijd voor professionele doeleinden te zijn. Je kunt onder andere recepten, boekaanbevelingen en interessante titels op Netflix delen. Het is belangrijk om alles consequent in mappen en submappen te ordenen, zodat je OneDrive goed georganiseerd blijft. Degenen met wie je de bestanden deelt, kunnen commentaar geven, wijzigingen aanbrengen en de gedeelde bestanden downloaden.

Om een bestand of map te delen, tik je eerst op het keuzerondje naast de naam. Dit staat links als je de weergave Lijst of Compacte lijst gebruikt. In de weergave Tegels staat het selectierondje rechtsboven in de tegel. Nadat je de selectie hebt gemaakt, tik je op Delen in het bovenste menu. In het pop-upvenster Koppeling verzenden typ je de e-mailadressen van degenen met wie je het bestand wilt delen. Als je in Outlook groepen hebt aangemaakt, kun je hier ook de naam van de groep invullen. Eventueel kun je een bericht toevoegen en tik je daarna op de knop Verzenden.

Onderaan in dit venster staat de optie Koppeling kopiëren. Als je hierop klikt, wordt de link naar het klembord gekopieerd. Je kunt deze link vervolgens naar anderen sturen via WhatsApp, Messenger, Instagram of andere berichtenapps.

Verzend de koppeling naar iemand met wie je de map of het bestand wilt delen.

Automatisch opslaan

Als je in Word, Excel, PowerPoint of OneNote werkt, zie je bovenaan de schakelaar Automatisch opslaan. Deze knop staat standaard aan, wat betekent dat het Microsoft 365-programma regelmatig back-ups maakt naar OneDrive. Werk je in de online versie van Office 365, dan worden je documenten altijd automatisch opgeslagen.

Om deze veiligheid in een Microsoft 365-app in te schakelen, moet je je eerst aanmelden met je Microsoft-account. Daarvoor klik je rechtsboven op Aanmelden. Voer vervolgens je inloggegevens, zoals je wachtwoord of pincode, in. Na het aanmelden tik je op de schakelaar Automatisch opslaan in de linkerbovenhoek. Selecteer je OneDrive-account en geef het document een naam en bevestig. Iedere keer wanneer je wijzigingen aanbrengt worden ze opgeslagen in de cloud.

Als je een document vergeet op te slaan, wordt dat toch automatisch bewaard in de cloud.

Toevoegen aan Outlook

Aan bepaalde gebeurtenissen in de Outlook-agenda kun je bestanden van OneDrive toevoegen. Dit kan bijvoorbeeld een uitnodiging, afbeelding, voorstel of verslag zijn. Klik hiervoor in het linkermenu op de agenda en selecteer een datum om deze gebeurtenis te openen.

Selecteer vervolgens het tabblad Invoegen en kies linksboven voor Bestand. Onderaan dit keuzemenu gebruik je de optie Door weblocaties bladeren. Selecteer hier je OneDrive-account. Zoek in het dialoogvenster naar het bestand en bevestig met de knop Invoegen. Daarna kun je kiezen hoe je dit bestand wilt bijvoegen. Wil je de Koppeling delen? Of ga je voor de optie Bijvoegen als kopie (afbeelding 10)? Wanneer je de eerste optie kiest, zien anderen die via Outlook ook toegang hebben tot dit evenement, in realtime de wijzigingen die je aanbrengt. Ga je voor de tweede optie, dan ontvangt iedereen een apart exemplaar.

Hoe wil je het OneDrive-bestand toevoegen aan een gebeurtenis?