ID.nl logo
Is jouw pc klaar voor de Fall Creators Update?
© PXimport
Huis

Is jouw pc klaar voor de Fall Creators Update?

Op 17 oktober brengt Microsoft de langverwachte update uit voor Windows 10: De Fall Creators Update. Dit is de grootste update sinds de Makersupdate die in april 2017 het levenslicht zag. Zorg dat jouw pc klaar is voor de Fall Creators Update met deze stappen.

Vanaf 17 oktober wordt de Fall Creators Update beschikbaar gemaakt voor iedereen bij wie Windows 10 helemaal up-to-date is. De systeemeisen voor de Fall Creators Update zijn gelijk gebleven ten opzichte van de vorige versie van Windows 10, maar wil je de 3D-functionaliteit van het onderdeel Mixed Reality gebruiken, dan heb je wel extra zware hardware nodig. Maar voor de gewone functies van Windows 10 Fall Creators Update zijn dit de minimale systeemeisen:

– Een 1 GHz-processor
– 1 GB geheugen voor de 32bit-versie / 2 GB voor de 64bit-versie
– 16 GB vrije ruimte voor de 32bit-versie / 20 GB vrije ruimte voor de 64bit-versie
– Een DirectX-compatibele videokaart en een resolutie van 800 bij 600

Let wel: de bovenstaande eisen zijn de absolute minimum. 1 of 2 GB geheugen is prima als je alleen Windows zou draaien, maar dan is er nauwelijks nog genoeg geheugen voor al je andere programma’s en apps. Wat ons betreft is 4 GB eigenlijk het absolute minimum; prettiger werk je met 8 GB werkgeheugen of meer. Qua processor zouden we een verdubbeling van de kloksnelheid aanraden, dus 2 GHz of hoger. Als je direct de upgrade uitvoert naar de Herfst Makers Update, heb je daar ook extra schijfruimte voor nodig. Windows haalt namelijk de complete installatiebestanden binnen, en dat kan bij elkaar al zo’n 10 GB a 20 GB aan ruimte in beslag nemen. Als je een direct update uitvoert – zie verderop – dan moet je daar dus voldoende ruimte voor vrij hebben op de harde schijf. Voor Mixed Reality heb je een vr-bril nodig en moet je videokaart minimaal een Nvidia GTX960 of AMD Radeon RX460 zijn. Weet je niet zeker of je huidige systeem geschikt is voor Mixed Reality? In de Windows Store kun je een speciale app downloaden die je computer controleert op de systeemeisen: de Windows Mixed Reality PC Check .

©PXimport

Oude bestanden verwijderen

Als jouw computer geschikt is voor de Fall Creators Update, kun je van start. Je doet er van tevoren verstandig aan om eerst je oude bestanden te verwijderen. Windows heeft daar zelf ingebouwde functies voor, zoals Schijfopruiming. Deze tool vind je door het woord Schijfopruiming in te typen in het startmenu. Kies bij het starten van Schijfopruiming voor de C:-schijf en klik op OK. Vervolgens druk je onder in het venster op de knop Systeembestanden opschonen. Het programma wordt eerst eenmaal opnieuw gestart, maar daarna krijg je een hele rij aan opschoonlocaties te zien. Je kunt nu gerust alle opties aanvinken om er zeker van te zijn dat alle overbodige bestanden worden verwijderd. Klik op OK om het opschoonproces te starten.

©PXimport

Back-up maken

Als je de Fall Creators Update direct via Windows Update installeert, hoe je in principe geen back-up te maken, maar je kunt altijd het zekere voor het onzekere nemen. Bij een schone installatie is het zeker zinvol om een back-up te maken van je huidige Windows 10-installatie, omdat bij zo’n schone installatie de vorige versie compleet wordt verwijderd. Vanuit je bestaande Windows 10-installatie kun je met de ingebouwde tool Back-up een goede back-up maken van uw installatie. Het voordeel is dat je met deze back-up ook een systeemkopie kan maken. Met een systeemkopie worden namelijk ook alle bestanden en de partities die nodig zijn om de computer op te starten in de back-up meegenomen. Je start de ingebouwde back-uptool als volgt: ga naar het Configuratiescherm en dubbelklik op het pictogram Back-up maken en terugzetten (Windows 7). Laat je niet misleiden door dat Windows 7, want deze tool werkt prima onder Windows 10.

©PXimport

Klik in het scherm op de knop Back-up instellen. Er verschijnt na enkele seconden een ander scherm waarin je eerst moet opgeven waar je de back-up wilt opslaan. Let wel: een gemiddelde back-up neemt zo’n 80 tot 100 GB in beslag, dus zorg dat je een externe harde schijf aansluit waarop je voldoende ruimte hebt, of kies voor een netwerklocatie, bijvoorbeeld een nas, waar genoeg plek is. Klik vervolgens op Volgende voor de volgende stap. Er wordt nu gevraagd wat voor back-up je wilt maken: Automatisch laten bepalen of Zelf bepalen. Kies hier voor Zelf Bepalen, dan heb je namelijk precies de controle over wat er allemaal in de back-up terecht komt.

Klik op de knop Volgende en meteen ziet je welke onderdelen er worden geback-upt. Je kunt zelf kiezen welke (extra) partities je in de back-up wilt opnemen, maar aangezien het hier alleen om een Windows 10-back-up gaat, kies je voor de C:-schijf, de gegevensbestanden en zet je een vinkje bij de optie Systeemkopie opnemen. In dat laatste geval worden namelijk ook de opstartpartities meegenomen in de back-up zodat je – na het terugzetten ervan – snel weer kunt opstarten. Klik op Volgende en het proces begint.

Als op de een of andere manier de Fall Creators Update mislukt, kun je deze back-up met een Windows 10-installatie-dvd of -stick – zie verderop – weer terugzetten.

Downloaden

Heb je alle voorbereidingen getroffen, dan is het tijd om aan de slag te gaan met de update. Als je de nieuwe versie wilt downloaden, dan kan dat op drie manieren: automatisch via de Windows Update-functie, via www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10 of door het aanmaken van een bootable medium zoals een usb-stick of dvd-schijfje via de Media Creation Tool.

Als je de bovenstaande website bezoekt, heb je twee mogelijkheden. Als je op de knop Update nu klikt, wordt een kleine tool gedownload waarmee je de update direct kunt uitvoeren. Let wel: de Fall Creators Update wordt dan meteen over je bestaande installatie heen geïnstalleerd en kun je met deze optie geen schone installatie uitvoeren.

©PXimport

Media Creation Tool

Als je Windows 10 al sinds de beginperiode gebruikt en je merkt dat het systeem niet meer helemaal lekker draait, dan kun je ervoor kiezen om een schone installatie van Windows 10 uit te voeren. Dat kan via de Media Creation Tool, die je op de genoemde pagina downloadt via de link Hulpprogramma nu downloaden.

Het voordeel is dat je dan ook meteen beschikt over een installatiemedium met de Fall Creators Update van Windows 10. Brand je het op een dvd of maak je via de tool een usb-stick, dan heb je dus de allernieuwste versie van het besturingssysteem en kun je deze dvd ook gebruiken om Windows 10 op andere computers te installeren. De voorwaarde is dan wel dat je Windows 10 op al die computers ook hebt geactiveerd.

Installatiemedium maken

Start het hulpprogramma om een Windows 10 installatie-schijf of usb-stick te maken. Het aanmaken van een usb-stick is eigenlijk beter, omdat de installatie dan een stuk sneller verloopt. Het lezen vanaf een dvd-schijfje is namelijk relatief traag. Allereerst kies je u in de tool voor welke versie van Windows 10 je een opstartbare usb-stick wilt maken. Belangrijk is dat je hier exact de versie kiest van je huidige Windows 10-installatie. Hebt je de 32bit-versie, dan kies je bij architectuur voor 32-bits, en bij Taal kies je voor de huidige taalversie van Windows 10. Als je niet weet of je bestaande Windows 10-installatie 32 bit of 64 bit is, dan kun je dat als volgt opzoeken: ga naar Instellingen, klik op Systeem en kies links onderin voor Info. Bij de weergegeven informatie zie je bij Type systeem staan welke architectuur wordt gebruikt . Je kunt geen 32bit-versie op een computer installeren waarop de 64bit-versie van Windows 10 stond of andersom, omdat Windows 10 dan niet meer geactiveerd kan worden.

©PXimport

Schone installatie van Fall Creators Update

Nadat je de juiste Windows 10-versie hebt gekozen, ga je met de knop Volgende naar de stap waarin je kunt kiezen waar de installatiebestanden op moeten worden gezet. Je kunt kiezen uit een usb-stick (deze moet je dan al wel in je pc hebben geplaatst, anders ziet de tool ’m niet) of een iso-bestand. Een iso-bestand kun je in Windows 10 direct op een dvd’tje branden, maar uiteraard moet je computer dan wel een dvd-brander hebben. Onze voorkeur gaat uit naar een usb-stick, omdat de pc met zo’n stick sneller opstart en ook de installatie vlotter verloopt. Je moet een stick hebben van minstens 4 GB en tijdens het aanmaken van de usb-stick worden de gegevens daarop gewist. Klik op de knop Volgende om de stick aan te maken. De Media Creation Tool downloadt nu de installatiebestanden. Dat kan enige tijd duren. Na het downloaden en verifiëren van de bestanden maakt de tool automatisch een back-up en kun je de usb-stick gebruiken om de computer op te starten en een schone installatie van Windows 10 Fall Creators Update uit te voeren.

Het installeren van de Fall Creators Update gaat vervolgens op dezelfde manier als iedere andere Windows 10-installatie. Start je vanaf usb op, dan moet je even controleren met welke toets dat moet gebeuren. Op deze handige website kun je opzoeken met welke toets je het bootmenu kunt oproepen voor jouw merk pc.

©PXimport

Nadat je je boot-stick hebt gemaakt of een opstartbare dvd hebt gemaakt met de installatiebestanden van Windows 10 Fall Creators Update, kun je van start met de daadwerkelijke schone installatie. Hoe je die stap voor stap uitvoert, lees je in deze How-To.

▼ Volgende artikel
Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje
© Rens Blom
Huis

Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje

Hartstikke leuk als je betaalbare smartphone er prachtig uitziet en heel veel kan, maar je hebt er weinig meer aan als hij (te) snel beschadigd raakt door een val of water. Oppo ziet een gat in de markt van budgettoestellen: de 279 euro kostende Oppo A5 Pro 5G kan tegen een stootje en is waterdicht. In deze review lees je hoe de telefoon bevalt.

Uitstekend
Conclusie

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.

Plus- en minpunten
  • Extra stevig ontwerp in normale behuizing
  • Erg lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Minder scherp HD-scherm
  • Erg drukke software

De propositie van de Oppo A5 Pro is interessant. Robuuste, waterdichte smartphones zijn doorgaans óf prijzig óf komen lomp over. De A5 Pro is geen van beide. Het toestel oogt en voelt als een reguliere betaalbare smartphone en weegt met 194 gram ook niet bovengemiddeld zwaar. Sterker nog, het gewicht valt alleszins mee als je weet dat de A5 Pro een accucapaciteit heeft die groter is dan gebruikelijk. Waar veel toestellen over een 5000 mAh-accu beschikken, zit er in dit Oppo-toestel een 5800 mAh-accu. Waarover zo meteen meer.

De behuizing van de A5 Pro is IP66-, IP68- en IP69-gecertificeerd. Dat wil zeggen dat het toestel geen schade oploopt als je hem onderdompelt of onder een waterstraal houdt. Stof vormt ook geen probleem. Extra prettig is dat het toestel geen klepje nodig heeft voor zijn usb-c-poort. Oppo schermt ook met extra stevig glas, al merken we dat niet direct. Volgens de fabrikant kan de A5 Pro ook overweg met extreme temperaturen, wat in Nederland lastig te testen is maar een fijne gedachte kan zijn als je naar een heel warm land op vakantie gaat.

©Rens Blom

Beter te testen is Oppo's belofte dat het scherm te bedienen is met natte handen, vette vingers en de meeste (motor)handschoenen. Dat lukt alle drie inderdaad. De techniek van Oppo herkennen we uit verschillende OnePlus-smartphones. Oppo en OnePlus zijn dan ook zusterbedrijven.

De valbestendigheid testen is altijd wat spannend met een door de fabrikant uitgeleende smartphone, maar gelet op Oppo's claims hebben we de A5 Pro dan maar een paar keer expres vanaf borsthoogte laten vallen op een houten vloer en vlonderplanken op het dakterras. Dat leverde geen zichtbare schade op. Volgens Oppo is de smartphone zo ontwikkeld dat de binnenkant – voor ons onzichtbaar – ook minder schadegevoelig is dan andere smartphones.

©Rens Blom

De Oppo A5 Pro is valbestendig.

Prima specificaties

De stevige behuizing maakt de Oppo A5 Pro interessant voor wie onhandig is (of genoemd wordt) of veel buiten ontspant of werkt. Maar in al die gevallen wil je niet alleen een robuuste telefoon, maar ook een fijne telefoon. Dat is de Oppo A5 Pro op veel vlakken. Bijster snel is 'ie niet, maar gelet op de prijs kunnen we niet klagen over de prestaties. Het grote werkgeheugen (8 GB) zal helpen. Complimenten aan Oppo voor de ruime opslagcapaciteit van 256 GB; dat zien we nog niet vaak in dit prijssegment.

De 50 megapixel-camera is prima, maar niet bijzonder. De tweede camera is een portretsensor waar je niet veel aan hebt. Het 6,67inch-LCD-scherm is buiten goed afleesbaar, maar oogt met zijn resolutie van 1604 bij 720 pixels minder scherp dan we graag zien. Veel andere toestellen hebben een Full-HD-scherm.

©Rens Blom

Het scherm van de Oppo A5 Pro 5G kan lekker fel, maar oogt niet zo scherp.

Lange accuduur

Door de lagere schermresolutie verbruikt de Oppo A5 Pro wel minder stroom dan concurrerende smartphones. Dat gegeven plus de grotere accucapaciteit resulteert in een uitstekende accuduur. Wij kunnen de Oppo-telefoon bijna twee volle dagen gebruiken. Accustress hebben we daarom niet ervaren. Opladen kan het toestel lekker snel, namelijk met maximaal 45 watt. Je dient wel zelf de juiste adapter te kopen, want in de doos zit alleen een usb-c-kabel.

Zes jaar updates

De tijd dat een betaalbare smartphone maar heel kort updates kreeg, is gelukkig voorbij. Ook Oppo hanteert een prima updatebeleid. De A5 Pro kan rekenen op drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. De Oppo-software oogt wat druk en promoot wel heel graag commerciële apps en games, maar er valt mee te werken.

©Rens Blom

Oppo stopt de software vol commerciële apps en games.

Conclusie: Oppo A5 Pro kopen?

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.

▼ Volgende artikel
Plastic nat uit de vaatwasser? Dit kun je doen
© AK~AI | ID.nl
Huis

Plastic nat uit de vaatwasser? Dit kun je doen

Je borden, bekers, bestek, zelfs je houten spatels zijn kurkdroog als de vaatwasser zijn programma heeft afgewerkt. Alleen dat vermaledijde plastic bakje is nog helemaal nat. Lastig, helemaal als je het even bent vergeten en een flinke plens waswater over de onderste lade kiepert. Waarom blijft plastic altijd zo lang nat in de vaatwasser, en wat kun je eraan doen?

In dit artikel lees je:

  • Waarom plastic zo lang nat blijft in de vaatwasser
  • Wat je ertegen kunt doen
  • Waarom dat toch niet altijd perfect werkt

Lees ook: Hoe maakt een vaatwasser de vaat eigenlijk droog? Alle technieken uitgelegd

Waarom droogt plastic zo slecht? 

Dat plastic zo slecht droogt, heeft alles te maken met temperatuur. Kunststof is bijzonder slecht in het vasthouden van warmte. Dat is handig als je je prakje snel wilt invriezen, maar een stuk minder als je het aan de lucht wilt laten drogen. Je hebt ongetwijfeld weleens gemerkt dat glazen en borden nog een hele tijd warm blijven nadat de deur van de vaatwasser open gaat. Dat helpt bij het verdampen van het overtollige water. Plastic is binnen een mum van tijd weer op kamertemperatuur, dus dat warmte-effect is er vrijwel niet. 

Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om het probleem iets kleiner te maken. 

Zet de deur open

De meeste vaatwassers zetten de deur automatisch op een klein kiertje als ze klaar zijn. Binnenin blijft het nog een hele tijd warm (dat is goed) en vochtig (dat is niet goed), waardoor het water op het plastic nog steeds niet goed droogt. Gooi de deur meteen lekker ver open, zodat de warme, vochtige lucht uit de vaatwasser kan ontsnappen en het water op het plastic sneller verdampt.

©Miele

Gooi die deur lekker open als het programma klaar is.

Extra dry

Nee, we hebben het niet per se over je gin-glazen: veel vaatwassers hebben een Extra Dry-programma, of iets met een soortgelijke naam. Bij die programma's wordt het drooggedeelte van het programma verlengd. Dat geeft het plastic de kans wat langer warm te blijven en meer water aan de lucht af te geven, zodat het droger is als de deur eenmaal open gaat. 

Zeoliet

Sommige moderne vaatwassers gebruiken zeolietkorrels. Zeoliet is een mineraal dat warmte afgeeft zodra het in aanraking komt met water. Het klinkt een beetje als een marketingbabbel, maar het zeoliet onttrekt continu vocht uit de lucht, waardoor er juist warme, droge lucht overblijft – een beetje zoals in je wasdroger. Het gevolg: plastic komt er een stuk droger uit. Vaatwassers die zeoliet gebruiken zijn doorgaans wel een stukje duurder. 

Glansspoelen

Glansspoelmiddel zorgt er niet alleen voor dat je glazen en kopjes er mooi uitzien, het helpt ook bij het drogen. Het laat het water makkelijker van het servies aflopen, waardoor er minder achterblijft. Gebruik je los glansspoelmiddel? Controleer dan regelmatig of het reservoir nog gevuld is. En als je merkt dat plastic toch slecht droogt, probeer dan eens een ander merk — het effect kan per middel verschillen.

©photopixel

Glansspoelmiddel is niet alleen handig voor glazen, het helpt ook tegen nat plastic.

Theedoek

Hoe fijn een vaatwasser ook is, soms gaat er niets boven de goede oude theedoek. Vooral plastic met een vreemde vorm, zoals diepe bakjes, deksels met clips of aparte drinkflessen, kan lang vocht vasthouden. Neem die er eerst even uit als je langs de vaatwasser loopt en haal de theedoek er even langs, dat scheelt je bij het uitruimen van de vaatwasser een hoop irritatie. 

Conclusie

Het is nooit lekker om de bovenste lade van de vaatwasser open te trekken en een hele plons water over je schone, droge vaat te zien stromen, alleen omdat er een plastic dekseltje nog vol water stond. Dat plastic snel afkoelt en water daardoor niet zo makkelijk verdampt is nu eenmaal zo, maar met een extra lang droogprogramma, genoeg tijd en voldoende glansspoelmiddel zorg je er wel voor dat kunststof zo snel mogelijk droogt. En anders zijn er altijd nog vaatwassers met zeolietkorrels – en theedoeken, natuurlijk.