ID.nl logo
Houd je wel van een experimentje? Zo kun je aan de slag met bètasoftware!
© Olivier Le Moal
Huis

Houd je wel van een experimentje? Zo kun je aan de slag met bètasoftware!

Doorgaans installeer je de definitieve, officiële releases van software omdat deze (hopelijk) stabiel en betrouwbaar zijn. Als je openstaat voor een beetje experimenteren, kun je ook met eerdere builds werken, zoals bètaversies. Wat zijn dit precies en hoe kom je eraan?

In dit artikel vertellen we je hoe je aan de slag kunt met bètaversies van software, zodat je altijd als eerste de nieuwste functies kunt testen.

  • Windows
  • Microsoft 365
  • Google Chrome en andere browsers
  • Linux-distributies
  • (Mobiele) apps

Ook van belang: Met deze software-updaters houd je indringers buiten de deur

Softwareontwikkeling gebeurt meestal in verschillende fasen; van idee tot uitvoering. Het begint met de pre-alphafase: het vooronderzoek. Hierin wordt de technische en economische haalbaarheid van het product onderzocht. Als deze positief uitvalt, gaat een softwarebedrijf over naar de alphafase. De software is in deze fase vaak onvolledig en beschikt alleen nog over de basisfunctionaliteiten. Ook is deze nog niet beschikbaar voor het grote publiek. Intern vinden er nog grondige tests plaats. Grote softwarebedrijven, zoals Apple en Microsoft, zetten hiervoor vaak een ‘red team’ in. Dit is een groep specialisten die via aanvalssimulaties de software test op zwakke punten en kwetsbaarheden. Een ‘blue team’ voert de nodige aanpassingen uit om de software te beveiligen.

In de daaropvolgende fase worden aan een groter publiek de eerste bètaversies vrijgegeven. Daarmee kan een breder scala aan bugs en problemen worden geïdentificeerd. Deze fase is cruciaal voor het verzamelen van feedback van echte gebruikers en het verder polijsten van de software. Vervolgens komen de eerste ‘release candidates’ uit. Hierin worden op basis van de gebruikersfeedback alle belangrijke bugs en issues systematisch opgelost. Dit is de laatste stap voor de officiële release van de stabiele versie aan het grote publiek. Ook na de lancering wordt de software regelmatig bijgewerkt voor het verbeteren van de veiligheid en de prestaties en voor het toevoegen van nieuwe functies.

Windows

Op je computer waarmee je werkt, installeer je het liefst een definitieve Windows-versie. Toch kan het ook interessant zijn om met een vroegere release aan de slag te gaan. Dit kun je bijvoorbeeld doen op een andere pc. Of je installeert deze als een virtuele machine, bijvoorbeeld met VMware Workstation Player. Deze is gratis voor persoonlijk gebruik. Met de vroegere release kun je met functies werken die soms pas veel later in de definitieve Windows-releases verschijnen.

Voor mensen die dit willen, heeft Microsoft het Windows Insider-programma opgezet. Om hieraan deel te nemen, open je Instellingen in Windows. Selecteer vervolgens Windows Update en klik op Windows Insider-programma / Aan de slag. Kies nu voor Een account koppelen en log in met een Microsoft-account. Hierna kun je kiezen uit vier categorieën of kanalen: Canary, Dev, Bèta en Release Preview, gerangschikt van minst naar meest stabiel. Zodra je een kanaal hebt bevestigd met Doorgaan, is het moeilijk om zonder herinstallatie van Windows terug te schakelen naar een stabieler kanaal. Je ontvangt nu de gevraagde builds en updates via de ingebouwde updatefunctie, een proces dat Microsoft ‘flighting’ noemt.

De geïnstalleerde build controleer je via Windows-toets+R en winver. Bij bijvoorbeeld Versie 24H2 (Build 26090.112) staat 26090 voor de ‘major build’ en 112 voor de revisie of ‘minor build’. Via de ingebouwde app Feedback-hub kun je op elk moment feedback geven aan Microsoft en reacties van anderen bekijken.

Hoe je dit precies installeert, lees je in dit artikel: Windows Insider: als eerste op de hoogte van nieuwe Windows-functies

De vier kanalen van Windows Insider. Microsoft beveelt zelf het Bèta-kanaal aan.

Microsoft (Office) 365

Ook voor Microsoft 365, het vroegere Office, bestaat er een Insider-programma. Dit geeft gebruikers de kans om vroege versies van de kantoorsuite te testen en feedback te leveren. Hiervoor heb je een Microsoft 365-abonnement nodig. Met een persoonlijk of gezinsabonnement open je een kantoorapplicatie, zoals Word of Excel. Vervolgens ga je naar Bestand / Account (linksonder) en kies je voor Lid worden van Microsoft 365 Insider. Je kunt je dan registreren voor het Bèta-kanaal, waarmee je tot twee keer per week updates (nieuwe builds) voor Microsoft 365-apps kunt ontvangen. Bij het Huidig kanaal is dit hooguit twee keer per maand.

Je moet wel accepteren dat Microsoft diagnostische gegevens verzamelt over je Office- en computergebruik, net zoals bij het Windows Insider-programma. Na bevestiging worden de updates bijna onmiddellijk op de achtergrond gedownload. Sluit je Office-apps af, klik op Doorgaan, en zodra de melding verschijnt dat de updates zijn geïnstalleerd, kun je verder. Via Bestand / Account / Microsoft 365 Insider / Kanaal wijzigen schakel je op elk moment weer over naar je standaardkanaal.

Met slechts enkele muisklikken schakel je over naar het Bèta-kanaal in Microsoft 365.

Google Chrome

Browsers updaten zichzelf doorgaans automatisch, maar voor vroege versies moet je intekenen op het gewenste kanaal. Voor Chrome bezoek je deze pagina, waar je voor verschillende platforms, onder meer voor Windows (32- en 64-bit), Mac, Linux, Android en iOS, uit verschillende kanalen kunt kiezen.

Voor Windows zijn er naast Stable ook de kanalen Beta, Dev en Canary. De laatste is het meest experimenteel en geeft dagelijks automatische updates. De naam Canary verwijst naar de mijnwerkers die vroeger een kanarie meenamen in de mijnen als waarschuwingssysteem voor gevaarlijke gassen.

Bij de kanalen Beta en Dev kun je wekelijkse browserupdates verwachten. Op https://chromereleases.googleblog.com vind je informatie over de aangepaste en nieuwe functies in de verschillende versies.

Je kunt meerdere versies van Google Chrome naast elkaar installeren en gebruiken.

Andere browsers

Voor Edge bezoek je www.microsoftedgeinsider.com, waar je kunt kiezen tussen het Bèta-, Dev- en Kanarie-Kanaal. Deze bieden respectievelijk maandelijks, wekelijks en dagelijks updates en zijn beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. Voor Android download je de app Microsoft Edge Beta in de officiële Play Store. Voor de Apple App Store ligt dit helaas ingewikkelder. Je moet je daarvoor eerst aanmelden via het TestFlight-programma (zie paragraaf ‘Mobiele apps’).

Voor Firefox ga je naar deze pagina, waar je kunt kiezen tussen Beta, Developer Edition en Nightly voor dagelijkse updates. Bij elk kanaal kun je op Uitgaveopmerkingen klikken om te zien wat de nieuwe en gewijzigde features zijn. Selecteer Alle talen en platformen om vroege versies voor andere talen en besturingssystemen, zoals macOS, Firefox, Android en iOS, te downloaden.

Je kunt verschillende versies van meerdere browsers naast elkaar installeren en gebruiken. Om de geïnstalleerde versie te achterhalen, klik je rechtsboven in je browser op het knopje, kies Help (en feedback) / Over <browsernaam>.

Ook Edge biedt, naast het stabiele kanaal, drie vroege versies: Bèta, Dev en Kanarie.

Linux-distributies

Linux heeft zijn reputatie van vooruitstrevend en experimenteel hoog te houden. Het zal je dus niet verbazen dat je ook met vroege versies van verschillende Linux-distributies aan de slag kunt. Waar en hoe je deze precies vindt hangt af van de distributie.

Voor Ubuntu kun je de bèta- en dagelijkse builds voor desktops vinden op https://iso.qa.ubuntu.com. Je kunt ook handmatig naar een specifieke bètaversie updaten volgens deze instructies.

Voor Fedora zijn vroege testimages beschikbaar op https://alt.fedora.org. Scrol naar Nightly builds of TCs (Test Compose) en klik op View Images. Updaten gaat handmatig via de terminal of vanuit het GNOME Software Center, nadat je het volgende commando hebt uitgevoerd:

gsettings set org.gnome.software show-upgrade-prerelease true

Na een herstart open je het GNOME Software Center. Normaal gesproken vind je hier de eerstvolgende bètaversie van Fedora op het tabblad Updates.

Wat openSUSE betreft, kun je kiezen voor de ‘rolling release’-versie van openSUSE Tumbleweed. Deze versie ontvangt continu updates en functioneert daarmee als een soort permanente bèta. Ook Arch Linux werkt met een ‘rolling release’-model.

Voor vroege Fedora-vogels zijn er Nightly builds, TC’s of Rawhide-versies.

Mobiele apps

Apple is vrij terughoudend met het beschikbaar stellen van bètaversies aan niet-ontwikkelaars. Je moet je via de TestFlight-app inschrijven voor het TestFlight-programma, zie daarvoor https://developer.apple.com/testflight. Daarna kun je via de ontwikkelaars een uitnodigingslink voor een bètaversie van hun app ontvangen.

Voor Android is het proces toegankelijker. Ontwikkelaars kunnen via Google Play eventueel bètaversies van hun apps aanbieden.

Open je Play Store, tik op je profielicoon en kies Apps en apparaat beheren. Ga naar het tabblad Beheren en selecteer Geïnstalleerd. Kies de gewenste app, zoals Instagram, om de detailpagina te openen. Scrol naar Deelnemen aan bètaprogramma en bevestig je deelname. Na bevestiging van je bèta-aanmelding ontvang je updates via de Play Store en kun je de bètaversie installeren. Via de optie Verlaten kun je het bètaprogramma weer stopzetten.

Sommige ontwikkelaars kiezen ervoor hun apps niet via de officiële Play Store te verspreiden, maar bieden een apk-bestand aan op hun eigen website. Je kunt dergelijke apps vinden op sites als www.apkpure.net/nl/app (kies voor Nieuwste bijgewerkte apps) of www.apkmirror.com (typ beta in de zoekbalk; met Advanced Search kun je filteren op ondersteunde Android-versies).

Om apk-bestanden te installeren (sideloading), moet je Android-toestel zo zijn ingesteld dat de installatie van apps uit onbekende bronnen is toegestaan. Ga naar Instellingen, kies Biometrie en beveiliging of Beveiliging & Privacy, selecteer Onbekende apps installeren en schakel het knopje bij je browser in. Na het downloaden open je het apk-bestand vanuit je downloadmeldingen of via een bestandsbeheerder, en voer je de installatie uit.

Sideloading met apk-bestanden voor de installatie van bèta-versies.

Chocolatey

Om te controleren voor welke van je geïnstalleerde programma’s een bèta-update beschikbaar is, kun je Chocolatey gebruiken. Dit is een veelzijdige pakketbeheerder die meer dan 10.000 unieke softwarepakketten ondersteunt. Zoek op www.chocolatey.org/packages naar specifieke pakketten. Voer je bijvoorbeeld Firefox in dan krijg je meer dan 120 resultaten, variërend van Mozilla Firefox en extensies, zoals Adblock Plus, KeePassX en IObit Uninstaller, waarmee je (ongewenste) add-ons in Firefox kunt detecteren.

Installeer eerst Chocolatey via de volgende instructie op de Opdrachtprompt, dat je uitvoert als Administrator:

@"%SystemRoot%\System32\WindowsPowerShell\v1.0\powershell.exe" -NoProfile -InputFormat None -ExecutionPolicy Bypass -Command "iex ((New-Object System.Net.WebClient).DownloadString('https://chocolatey.org/install.ps1'))" && SET "PATH=%PATH%;%ALLUSERSPROFILE%\chocolatey\bin"

Na de installatie herstart je de Opdrachtprompt en installeer je pakketten met de opdracht:

choco install <pakketnaam>

Je vindt de namen op de site. Meestal moet je met de toets Y(es) of A(ll) bevestigen. Je kunt zelfs een grafische omgeving voor Chocolatey installeren met de opdracht:

choco install chocolategui

Nu verschijnt deze in het Windows-programmamenu als Chocolatey GUI.

Om te controleren welke programma’s die je eerder al met Chocolatey hebt geïnstalleerd aan een update toe zijn, gebruik je de opdracht:

choco upgrade all

Voeg --pre toe achteraan het commando om ook naar eventuele bèta-updates op zoek te gaan in de database van Chocolatey, en --noop (no-operation) om alleen een simulatie te doen zonder dat er daadwerkelijk al iets wordt geüpgraded, als volgt:

choco upgrade all --pre --noop

Een specifiek pakket upgrade je vervolgens met de opdracht:

choco upgrade <pakketnaam> --pre

Er zijn trouwens nog heel wat meer parameters waarmee je de werking van Chocolatey kunt bijsturen.

Voer een updatesimulatie uit, inclusief bètaversies, en installeer de gewenste updates.

WinGet

WinGet is een andere populaire pakketbeheerder die standaard wordt meegeleverd met Windows. Je vindt deze onder Instellingen bij Apps / Geïnstalleerde apps, onder de naam Windows Package Manager Source (winget). Mocht het nodig zijn, dan kun je de tool ook direct vanaf de GitHub-site installeren. Download de nieuwste versie via de knop Latest en installeer het door dubbel te klikken op het gedownloade bestand msixbundle.

Vervolgens klik je met rechts op Opdrachtprompt en kies je Als administrator uitvoeren. Begin met het commando winget upgrade voor een lijst met geïnstalleerde programma’s, inclusief applicaties die niet via WinGet zijn geïnstalleerd, waarvoor een upgrade beschikbaar is. Deze lijst bevat gegevens zoals Name, Id, Version (geïnstalleerde versie) en Available (beschikbare updateversie). Met winget list krijg je een overzicht van alle geïnstalleerde programma’s. Je kunt ook specifiek naar updates voor bepaalde toepassingen zoeken met de opdracht:

winget search <naam>

Helaas heeft WinGet niet een optie als --pre, zoals bij Chocolatey, waarmee je specifiek naar bètaversies kunt zoeken. Je moet dus zelf het versienummer bij Available controleren en (online) nagaan of het een bètaversie betreft.

Een programma upgraden kan op twee manieren:

winget upgrade "<naam>"

winget upgrade --id <id>

of voor een specifieke (ondersteunde) versie:

winget upgrade "<naam>" --version <versienummer>.

Je kunt ook alle programma’s tegelijk upgraden met:

winget upgrade --all

WinGet geeft een overzicht van alle geïnstalleerde programma’s waarvoor een update beschikbaar is.

Sitemonitoring Voor sommige software is het lastig te bepalen of er een nieuwe (bèta)release beschikbaar is, tenzij je regelmatig de webpagina met release-informatie raadpleegt. Een alternatief is een (gratis) dienst die periodiek controleert of er wijzigingen op (specifieke delen van) die webpagina zijn doorgevoerd en je automatisch op de hoogte brengt, bijvoorbeeld via e-mail.

Diensten die dit aanbieden zijn onder andere Visualping (gratis één keer per dag), Distill, Follow that page, ChangeTower (gratis tot zes check-ups per dag) en Versionista (gratis tot 465 maandelijkse check-ups).

Bij Visualping kun je het gewenste paginadeel en de aard van de wijziging aangeven.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet
© Rens Blom
Huis

Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet

Een 'gewoon prima' smartphone hoeft echt geen vele honderden euro's te kosten, weten we inmiddels. De nieuwe Motorola Edge 60 Fusion is daar een mooi voorbeeld van, lees je in deze review. Voor een adviesprijs van 329 euro krijg je een telefoon die luxe oogt, fijne specificaties heeft en zes jaar updates ontvangt.

Uitstekend
Conclusie

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

Plus- en minpunten
  • Eigen, luxe ontwerp
  • Goed scherm
  • Zes jaar beveiligingsupdates
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Niet de snelste in zijn klasse
  • Moto AI niet altijd nuttig

De Edge 60 Fusion is het goedkoopste model in Motorola's Edge 60-serie en verkrijgbaar in drie kleuren: blauw, roze en het geteste turquoise. Niet de meeste alledaagse kleuren voor een smartphone, en het veilige grijs, zwart en wit ontbreken. Wij kunnen dat wel waarderen.

Opvallend ontwerp

De Edge 60 Fusion valt lekker op in de saaie massa. Een hoesje kan handig zijn om de telefoon beter te beschermen, maar is niet nodig voor grip. De nepleren achterkant biedt namelijk veel grip. Motorola schermt bovendien met een MIL-STD-810H-certificering, die aangeeft dat de Edge 60 Fusion niet stuk zou moeten gaan door een val van maximaal 1,2 meter hoogte.

©Rens Blom

De Edge 60 Fusion valt lekker op.

De gebruikservaring van de Motorola-smartphone is uitstekend. Met 178 gram is het toestel relatief licht, door de gekromde randen aan de zijkanten heb je het idee dat je een hele dure telefoon in handen hebt en het 6,67 inch-oledscherm ziet ook heel goed uit. De verversingssnelheid is 120 Hz en de resolutie wat hoger dan Full-HD, waardoor het scherm scherp oogt.

Complete smartphone

We zijn ook blij dat Motorola de scherp geprijsde smartphone zo compleet heeft gemaakt. De Edge 60 Fusion is bijvoorbeeld waterbestendig, ondersteunt een e-sim en heeft lekker veel (256 GB) opslagcapaciteit. Ook het werkgeheugen is van gebruikelijke grootte (8 GB) en de gangbare accucapaciteit van 5200 mAh levert een meer dan prima accuduur op. Wij kunnen de smartphone bij redelijk intensief gebruik, ook buiten de deur, zeker een lange dag gebruiken. 's Avonds opladen kan, maar de volgende ochtend redt het toestel ook.

©Rens Blom

Het grote scherm ziet er goed uit

Je dient wel zelf een oplaadadapter te regelen, en het liefst een krachtige. Motorola levert – vanwege nieuwe EU-wetgeving – namelijk alleen een usb-c-kabel in de doos van de Edge 60 Fusion mee. Met de juiste adapter kan de smartphone overigens lekker rap opladen, namelijk met 68 watt. Wat dat zegt? Dat het drie kwartier duurt om de telefoon van 0 naar 100 procent te brengen.

Is de Edge 60 Fusion zonder compromissen? Nee. De gebruikte MediaTek-processor is niet zo snel, waardoor de telefoon ons af en toe niet kan bijhouden. Geen ramp, maar wel een aandachtspunt. Toestellen worden door de jaren heen namelijk wat trager door alle apps en bestanden die je erop hebt gezet, en de Edge 60 Fusion is dus vanaf dag één al niet de snelste in zijn segment.

©Rens Blom

Camera's

De camera's van de smartphone zijn wat verwarrend. Achterop lijken drie cameralenzen te zitten, aangevuld met een flitser. Er zijn echter maar twee camera's: een hoofdcamera en een groothoekcamera. De Edge 60 Fusion kan ook inzoomen, maar gebruikt daar zijn hoofdcamera voor. Hoewel de camera's prima zijn gelet op de prijs, merken we duidelijk dat duurdere smartphones betere kiekjes schieten. Een begrijpelijk compromis, en we zijn blij dat Motorola de groothoeklens voorzien heeft van een macrofunctie, om van heel dichtbij te fotograferen. Dat kunnen lang niet alle telefoons in dit prijssegment.

Hieronder zie je twee fotoseries met van links naar rechts de hoofdcamera, groothoekcamera en zoomfunctie (2x) aan het werk.

©Rens Blom

©Rens Blom

Zes jaar updates

Prettig aan de Motorola Edge 60 Fusion is dat de telefoon drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates krijgt. Je kunt het toestel dus heel lang veilig gebruiken. Motorola installeert ook heel wat AI-functies op het toestel. Sommige functies zijn nuttig, andere niet. Vertrouwd prettig blijven de gebaren om de smartphone efficiënt te bedienen. Motorola's tijdlijn met artikelen in allerlei categorieën toont ons om onduidelijke redenen alleen Engelstalige content, aangevuld met advertenties. Google's nieuwsfeed blijft dus relevanter.

©Rens Blom

Sommige onderdelen van Motorola's software bevallen goed, andere delen minder.

Conclusie: Motorola Edge 60 Fusion kopen?

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

▼ Volgende artikel
WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland
© ID.nl
Huis

WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland

WhatsApp is de meest geïnstalleerde app op Nederlandse smartphones, gevolgd door Google Maps, DigiD en YouTube. Dat blijkt uit het Mobile App Trends Report 2025 van Framna. Voor dit rapport zijn 600 apps geanalyseerd en 9.000 gebruikers ondervraagd.

Praktisch wint het van nieuws

De Top 20 laat een duidelijke voorkeur zien voor praktische apps, zoals 9292, NS, PostNL en Buienradar. Ook supermarktapps als die van Albert Heijn en Lidl Plus zijn vertegenwoordigd; terwijl ook Marktplaats, Bol en Spotify populair zijn.Nieuwsapps van onder andere NU.nl, NOS en De Telegraaf ontbreken. Daarin verschilt Nederland bijvoorbeeld van Scandinavische landen als Zweden en Denemarken, waarin de categorie nieuwsapps sterker scoort.

Kijken we naar sociale media, dan staan Facebook, Instagram en LinkedIn wel in de Top 20, maar TikTok ontbreekt.

Hoge waardering ≠ (automatisch) vaak geïnstalleerd

Framna keek niet alleen naar hoeveel een app wordt geïnstalleerd, maar ook naar de mate van waardering. De zogeheten "App Pulse-score" is gebaseerd op tevredenheid, gebruikswaarde, relevantie en het imago van de aanbieder. Op basis van die score staan WhatsApp, Spotify en ChatGPT bovenaan. Opvallend: sommige apps met een hoge App Pulse-score – zoals ChatGPT en Teletekst – komen niet voor in de lijst van meest geïnstalleerde apps.

WhatsApp niet weg te denken

WhatsApp is met een gebruikspercentage van 97 procent met afstand de populairste app in Nederland. De app wordt zowel privé als zakelijk gebruikt, onder meer voor klantenservice, groepsgesprekken en afspraakherinneringen. Daarmee speelt WhatsApp een centrale rol in de digitale communicatie van veel Nederlanders.

DigiD en Tikkie onmisbaar geworden

Ook DigiD en Tikkie zijn breed ingeburgerd. DigiD is de standaard geworden voor online toegang tot overheidsdiensten en zorginstanties. Tikkie wordt veel gebruikt voor het eenvoudig terugbetalen van bedragen onderling. Beide apps combineren gebruiksgemak met een duidelijke functie, waardoor ze inmiddels voor veel gebruikers tot de vaste uitrusting van hun telefoon behoren.

Social media dagelijks het meest geopend

In het onderzoek is ook gekeken naar het daadwerkelijke gebruik van apps. Social media worden het vaakst dagelijks geopend (door 62 procent van de ondervraagden), gevolgd door nieuwsapps (61 procent), financiële apps (31 procent) en entertainmentapps (28 procent). Toch halen nieuwsapps de top 20 van meest gebruikte apps niet.

De 20 meest gedownloade apps in Nederland

1: WhatsApp

2: Google Maps

3: DigiD

4: YouTube

5: Facebook

6: Marktplaats

7: Instagram

8: Albert Heijn

9: Spotify

10: Bol

11: PostNL

12: Messenger

13: NS

14: Netflix

15: Buienradar

16: Tikkie

17: Lidl Plus

18: LinkedIn

19: 9292

20: ING