Houd je wel van een experimentje? Zo kun je aan de slag met bètasoftware!

© Olivier Le Moal

Houd je wel van een experimentje? Zo kun je aan de slag met bètasoftware!

Geplaatst: 18 augustus 2024 - 07:28

Toon van Daele

Doorgaans installeer je de definitieve, officiële releases van software omdat deze (hopelijk) stabiel en betrouwbaar zijn. Als je openstaat voor een beetje experimenteren, kun je ook met eerdere builds werken, zoals bètaversies. Wat zijn dit precies en hoe kom je eraan?

Softwareontwikkeling gebeurt meestal in verschillende fasen; van idee tot uitvoering. Het begint met de pre-alphafase: het vooronderzoek. Hierin wordt de technische en economische haalbaarheid van het product onderzocht. Als deze positief uitvalt, gaat een softwarebedrijf over naar de alphafase. De software is in deze fase vaak onvolledig en beschikt alleen nog over de basisfunctionaliteiten. Ook is deze nog niet beschikbaar voor het grote publiek. Intern vinden er nog grondige tests plaats. Grote softwarebedrijven, zoals Apple en Microsoft, zetten hiervoor vaak een ‘red team’ in. Dit is een groep specialisten die via aanvalssimulaties de software test op zwakke punten en kwetsbaarheden. Een ‘blue team’ voert de nodige aanpassingen uit om de software te beveiligen.

In de daaropvolgende fase worden aan een groter publiek de eerste bètaversies vrijgegeven. Daarmee kan een breder scala aan bugs en problemen worden geïdentificeerd. Deze fase is cruciaal voor het verzamelen van feedback van echte gebruikers en het verder polijsten van de software. Vervolgens komen de eerste ‘release candidates’ uit. Hierin worden op basis van de gebruikersfeedback alle belangrijke bugs en issues systematisch opgelost. Dit is de laatste stap voor de officiële release van de stabiele versie aan het grote publiek. Ook na de lancering wordt de software regelmatig bijgewerkt voor het verbeteren van de veiligheid en de prestaties en voor het toevoegen van nieuwe functies.

Windows

Op je computer waarmee je werkt, installeer je het liefst een definitieve Windows-versie. Toch kan het ook interessant zijn om met een vroegere release aan de slag te gaan. Dit kun je bijvoorbeeld doen op een andere pc. Of je installeert deze als een virtuele machine, bijvoorbeeld met VMware Workstation Player. Deze is gratis voor persoonlijk gebruik. Met de vroegere release kun je met functies werken die soms pas veel later in de definitieve Windows-releases verschijnen.

Voor mensen die dit willen, heeft Microsoft het Windows Insider-programma opgezet. Om hieraan deel te nemen, open je Instellingen in Windows. Selecteer vervolgens Windows Update en klik op Windows Insider-programma / Aan de slag. Kies nu voor Een account koppelen en log in met een Microsoft-account. Hierna kun je kiezen uit vier categorieën of kanalen: Canary, Dev, Bèta en Release Preview, gerangschikt van minst naar meest stabiel. Zodra je een kanaal hebt bevestigd met Doorgaan, is het moeilijk om zonder herinstallatie van Windows terug te schakelen naar een stabieler kanaal. Je ontvangt nu de gevraagde builds en updates via de ingebouwde updatefunctie, een proces dat Microsoft ‘flighting’ noemt.

De geïnstalleerde build controleer je via Windows-toets+R en winver. Bij bijvoorbeeld Versie 24H2 (Build 26090.112) staat 26090 voor de ‘major build’ en 112 voor de revisie of ‘minor build’. Via de ingebouwde app Feedback-hub kun je op elk moment feedback geven aan Microsoft en reacties van anderen bekijken.

Hoe je dit precies installeert, lees je in dit artikel: Windows Insider: als eerste op de hoogte van nieuwe Windows-functies

Houd je wel van een experimentje? Zo kun je aan de slag met bètasoftware!-JSEMpQPqS3eEG-mfrhiwNg

De vier kanalen van Windows Insider. Microsoft beveelt zelf het Bèta-kanaal aan.

Microsoft (Office) 365

Ook voor Microsoft 365, het vroegere Office, bestaat er een Insider-programma. Dit geeft gebruikers de kans om vroege versies van de kantoorsuite te testen en feedback te leveren. Hiervoor heb je een Microsoft 365-abonnement nodig. Met een persoonlijk of gezinsabonnement open je een kantoorapplicatie, zoals Word of Excel. Vervolgens ga je naar Bestand / Account (linksonder) en kies je voor Lid worden van Microsoft 365 Insider. Je kunt je dan registreren voor het Bèta-kanaal, waarmee je tot twee keer per week updates (nieuwe builds) voor Microsoft 365-apps kunt ontvangen. Bij het Huidig kanaal is dit hooguit twee keer per maand.

Je moet wel accepteren dat Microsoft diagnostische gegevens verzamelt over je Office- en computergebruik, net zoals bij het Windows Insider-programma. Na bevestiging worden de updates bijna onmiddellijk op de achtergrond gedownload. Sluit je Office-apps af, klik op Doorgaan, en zodra de melding verschijnt dat de updates zijn geïnstalleerd, kun je verder. Via Bestand / Account / Microsoft 365 Insider / Kanaal wijzigen schakel je op elk moment weer over naar je standaardkanaal.

Houd je wel van een experimentje? Zo kun je aan de slag met bètasoftware!-LGNv4VWKTYClYBzlSOEJZQ

Met slechts enkele muisklikken schakel je over naar het Bèta-kanaal in Microsoft 365.

Google Chrome

Browsers updaten zichzelf doorgaans automatisch, maar voor vroege versies moet je intekenen op het gewenste kanaal. Voor Chrome bezoek je deze pagina, waar je voor verschillende platforms, onder meer voor Windows (32- en 64-bit), Mac, Linux, Android en iOS, uit verschillende kanalen kunt kiezen.

Voor Windows zijn er naast Stable ook de kanalen Beta, Dev en Canary. De laatste is het meest experimenteel en geeft dagelijks automatische updates. De naam Canary verwijst naar de mijnwerkers die vroeger een kanarie meenamen in de mijnen als waarschuwingssysteem voor gevaarlijke gassen.

Bij de kanalen Beta en Dev kun je wekelijkse browserupdates verwachten. Op https://chromereleases.googleblog.com vind je informatie over de aangepaste en nieuwe functies in de verschillende versies.

Houd je wel van een experimentje? Zo kun je aan de slag met bètasoftware!-NDzmIoJtRfieF4wH1EgCyw

Je kunt meerdere versies van Google Chrome naast elkaar installeren en gebruiken.

Andere browsers

Voor Edge bezoek je www.microsoftedgeinsider.com, waar je kunt kiezen tussen het Bèta-, Dev- en Kanarie-Kanaal. Deze bieden respectievelijk maandelijks, wekelijks en dagelijks updates en zijn beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. Voor Android download je de app Microsoft Edge Beta in de officiële Play Store. Voor de Apple App Store ligt dit helaas ingewikkelder. Je moet je daarvoor eerst aanmelden via het TestFlight-programma (zie paragraaf ‘Mobiele apps’).

Voor Firefox ga je naar deze pagina, waar je kunt kiezen tussen Beta, Developer Edition en Nightly voor dagelijkse updates. Bij elk kanaal kun je op Uitgaveopmerkingen klikken om te zien wat de nieuwe en gewijzigde features zijn. Selecteer Alle talen en platformen om vroege versies voor andere talen en besturingssystemen, zoals macOS, Firefox, Android en iOS, te downloaden.

Je kunt verschillende versies van meerdere browsers naast elkaar installeren en gebruiken. Om de geïnstalleerde versie te achterhalen, klik je rechtsboven in je browser op het knopje, kies Help (en feedback) / Over <browsernaam>.

Houd je wel van een experimentje? Zo kun je aan de slag met bètasoftware!-FjO7W96OTtCN5Ryapxxf5g

Ook Edge biedt, naast het stabiele kanaal, drie vroege versies: Bèta, Dev en Kanarie.

Linux-distributies

Linux heeft zijn reputatie van vooruitstrevend en experimenteel hoog te houden. Het zal je dus niet verbazen dat je ook met vroege versies van verschillende Linux-distributies aan de slag kunt. Waar en hoe je deze precies vindt hangt af van de distributie.

Voor Ubuntu kun je de bèta- en dagelijkse builds voor desktops vinden op https://iso.qa.ubuntu.com. Je kunt ook handmatig naar een specifieke bètaversie updaten volgens deze instructies.

Voor Fedora zijn vroege testimages beschikbaar op https://alt.fedora.org. Scrol naar Nightly builds of TCs (Test Compose) en klik op View Images. Updaten gaat handmatig via de terminal of vanuit het GNOME Software Center, nadat je het volgende commando hebt uitgevoerd:

gsettings set org.gnome.software show-upgrade-prerelease true

Na een herstart open je het GNOME Software Center. Normaal gesproken vind je hier de eerstvolgende bètaversie van Fedora op het tabblad Updates.

Wat openSUSE betreft, kun je kiezen voor de ‘rolling release’-versie van openSUSE Tumbleweed. Deze versie ontvangt continu updates en functioneert daarmee als een soort permanente bèta. Ook Arch Linux werkt met een ‘rolling release’-model.

Houd je wel van een experimentje? Zo kun je aan de slag met bètasoftware!-Kz5AxR1ET22sUVfbj7Bxjw

Voor vroege Fedora-vogels zijn er Nightly builds, TC’s of Rawhide-versies.

Mobiele apps

Apple is vrij terughoudend met het beschikbaar stellen van bètaversies aan niet-ontwikkelaars. Je moet je via de TestFlight-app inschrijven voor het TestFlight-programma, zie daarvoor https://developer.apple.com/testflight. Daarna kun je via de ontwikkelaars een uitnodigingslink voor een bètaversie van hun app ontvangen.

Voor Android is het proces toegankelijker. Ontwikkelaars kunnen via Google Play eventueel bètaversies van hun apps aanbieden.

0

Powered by

logo

Open je Play Store, tik op je profielicoon en kies Apps en apparaat beheren. Ga naar het tabblad Beheren en selecteer Geïnstalleerd. Kies de gewenste app, zoals Instagram, om de detailpagina te openen. Scrol naar Deelnemen aan bètaprogramma en bevestig je deelname. Na bevestiging van je bèta-aanmelding ontvang je updates via de Play Store en kun je de bètaversie installeren. Via de optie Verlaten kun je het bètaprogramma weer stopzetten.

Sommige ontwikkelaars kiezen ervoor hun apps niet via de officiële Play Store te verspreiden, maar bieden een apk-bestand aan op hun eigen website. Je kunt dergelijke apps vinden op sites als www.apkpure.net/nl/app (kies voor Nieuwste bijgewerkte apps) of www.apkmirror.com (typ beta in de zoekbalk; met Advanced Search kun je filteren op ondersteunde Android-versies).

Om apk-bestanden te installeren (sideloading), moet je Android-toestel zo zijn ingesteld dat de installatie van apps uit onbekende bronnen is toegestaan. Ga naar Instellingen, kies Biometrie en beveiliging of Beveiliging & Privacy, selecteer Onbekende apps installeren en schakel het knopje bij je browser in. Na het downloaden open je het apk-bestand vanuit je downloadmeldingen of via een bestandsbeheerder, en voer je de installatie uit.

Houd je wel van een experimentje? Zo kun je aan de slag met bètasoftware!-PhQm57YeS52bFLwOsy0lvw

Sideloading met apk-bestanden voor de installatie van bèta-versies.

Chocolatey

Om te controleren voor welke van je geïnstalleerde programma’s een bèta-update beschikbaar is, kun je Chocolatey gebruiken. Dit is een veelzijdige pakketbeheerder die meer dan 10.000 unieke softwarepakketten ondersteunt. Zoek op www.chocolatey.org/packages naar specifieke pakketten. Voer je bijvoorbeeld Firefox in dan krijg je meer dan 120 resultaten, variërend van Mozilla Firefox en extensies, zoals Adblock Plus, KeePassX en IObit Uninstaller, waarmee je (ongewenste) add-ons in Firefox kunt detecteren.

Installeer eerst Chocolatey via de volgende instructie op de Opdrachtprompt, dat je uitvoert als Administrator:

@"%SystemRoot%\System32\WindowsPowerShell\v1.0\powershell.exe" -NoProfile -InputFormat None -ExecutionPolicy Bypass -Command "iex ((New-Object System.Net.WebClient).DownloadString('https://chocolatey.org/install.ps1'))" && SET "PATH=%PATH%;%ALLUSERSPROFILE%\chocolatey\bin"

Na de installatie herstart je de Opdrachtprompt en installeer je pakketten met de opdracht:

choco install <pakketnaam>

Je vindt de namen op de site. Meestal moet je met de toets Y(es) of A(ll) bevestigen. Je kunt zelfs een grafische omgeving voor Chocolatey installeren met de opdracht:

choco install chocolategui

Nu verschijnt deze in het Windows-programmamenu als Chocolatey GUI.

Om te controleren welke programma’s die je eerder al met Chocolatey hebt geïnstalleerd aan een update toe zijn, gebruik je de opdracht:

choco upgrade all

Voeg --pre toe achteraan het commando om ook naar eventuele bèta-updates op zoek te gaan in de database van Chocolatey, en --noop (no-operation) om alleen een simulatie te doen zonder dat er daadwerkelijk al iets wordt geüpgraded, als volgt:

choco upgrade all --pre --noop

Een specifiek pakket upgrade je vervolgens met de opdracht:

choco upgrade <pakketnaam> --pre

Er zijn trouwens nog heel wat meer parameters waarmee je de werking van Chocolatey kunt bijsturen.

Houd je wel van een experimentje? Zo kun je aan de slag met bètasoftware!-aL5sGnQ4TdSAHCCB1-SjGg

Voer een updatesimulatie uit, inclusief bètaversies, en installeer de gewenste updates.

WinGet

WinGet is een andere populaire pakketbeheerder die standaard wordt meegeleverd met Windows. Je vindt deze onder Instellingen bij Apps / Geïnstalleerde apps, onder de naam Windows Package Manager Source (winget). Mocht het nodig zijn, dan kun je de tool ook direct vanaf de GitHub-site installeren. Download de nieuwste versie via de knop Latest en installeer het door dubbel te klikken op het gedownloade bestand msixbundle.

Vervolgens klik je met rechts op Opdrachtprompt en kies je Als administrator uitvoeren. Begin met het commando winget upgrade voor een lijst met geïnstalleerde programma’s, inclusief applicaties die niet via WinGet zijn geïnstalleerd, waarvoor een upgrade beschikbaar is. Deze lijst bevat gegevens zoals Name, Id, Version (geïnstalleerde versie) en Available (beschikbare updateversie). Met winget list krijg je een overzicht van alle geïnstalleerde programma’s. Je kunt ook specifiek naar updates voor bepaalde toepassingen zoeken met de opdracht:

winget search <naam>

Helaas heeft WinGet niet een optie als --pre, zoals bij Chocolatey, waarmee je specifiek naar bètaversies kunt zoeken. Je moet dus zelf het versienummer bij Available controleren en (online) nagaan of het een bètaversie betreft.

Een programma upgraden kan op twee manieren:

winget upgrade "<naam>"

winget upgrade --id <id>

of voor een specifieke (ondersteunde) versie:

winget upgrade "<naam>" --version <versienummer>.

Je kunt ook alle programma’s tegelijk upgraden met:

winget upgrade --all

Houd je wel van een experimentje? Zo kun je aan de slag met bètasoftware!-U0agczNASV-m_wrRTMLG0Q

WinGet geeft een overzicht van alle geïnstalleerde programma’s waarvoor een update beschikbaar is.

Houd je wel van een experimentje? Zo kun je aan de slag met bètasoftware!-XTwL-xivQVuwJGc68cQd0w

Bij Visualping kun je het gewenste paginadeel en de aard van de wijziging aangeven.

0

Powered by

logo
Watch on YouTube
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem