ID.nl logo
Houd je wel van een experimentje? Zo kun je aan de slag met bètasoftware!
Huis

Houd je wel van een experimentje? Zo kun je aan de slag met bètasoftware!

Doorgaans installeer je de definitieve, officiële releases van software omdat deze (hopelijk) stabiel en betrouwbaar zijn. Als je openstaat voor een beetje experimenteren, kun je ook met eerdere builds werken, zoals bètaversies. Wat zijn dit precies en hoe kom je eraan?

In dit artikel vertellen we je hoe je aan de slag kunt met bètaversies van software, zodat je altijd als eerste de nieuwste functies kunt testen.

  • Windows
  • Microsoft 365
  • Google Chrome en andere browsers
  • Linux-distributies
  • (Mobiele) apps

Ook van belang: Met deze software-updaters houd je indringers buiten de deur

Softwareontwikkeling gebeurt meestal in verschillende fasen; van idee tot uitvoering. Het begint met de pre-alphafase: het vooronderzoek. Hierin wordt de technische en economische haalbaarheid van het product onderzocht. Als deze positief uitvalt, gaat een softwarebedrijf over naar de alphafase. De software is in deze fase vaak onvolledig en beschikt alleen nog over de basisfunctionaliteiten. Ook is deze nog niet beschikbaar voor het grote publiek. Intern vinden er nog grondige tests plaats. Grote softwarebedrijven, zoals Apple en Microsoft, zetten hiervoor vaak een ‘red team’ in. Dit is een groep specialisten die via aanvalssimulaties de software test op zwakke punten en kwetsbaarheden. Een ‘blue team’ voert de nodige aanpassingen uit om de software te beveiligen.

In de daaropvolgende fase worden aan een groter publiek de eerste bètaversies vrijgegeven. Daarmee kan een breder scala aan bugs en problemen worden geïdentificeerd. Deze fase is cruciaal voor het verzamelen van feedback van echte gebruikers en het verder polijsten van de software. Vervolgens komen de eerste ‘release candidates’ uit. Hierin worden op basis van de gebruikersfeedback alle belangrijke bugs en issues systematisch opgelost. Dit is de laatste stap voor de officiële release van de stabiele versie aan het grote publiek. Ook na de lancering wordt de software regelmatig bijgewerkt voor het verbeteren van de veiligheid en de prestaties en voor het toevoegen van nieuwe functies.

Windows

Op je computer waarmee je werkt, installeer je het liefst een definitieve Windows-versie. Toch kan het ook interessant zijn om met een vroegere release aan de slag te gaan. Dit kun je bijvoorbeeld doen op een andere pc. Of je installeert deze als een virtuele machine, bijvoorbeeld met VMware Workstation Player. Deze is gratis voor persoonlijk gebruik. Met de vroegere release kun je met functies werken die soms pas veel later in de definitieve Windows-releases verschijnen.

Voor mensen die dit willen, heeft Microsoft het Windows Insider-programma opgezet. Om hieraan deel te nemen, open je Instellingen in Windows. Selecteer vervolgens Windows Update en klik op Windows Insider-programma / Aan de slag. Kies nu voor Een account koppelen en log in met een Microsoft-account. Hierna kun je kiezen uit vier categorieën of kanalen: Canary, Dev, Bèta en Release Preview, gerangschikt van minst naar meest stabiel. Zodra je een kanaal hebt bevestigd met Doorgaan, is het moeilijk om zonder herinstallatie van Windows terug te schakelen naar een stabieler kanaal. Je ontvangt nu de gevraagde builds en updates via de ingebouwde updatefunctie, een proces dat Microsoft ‘flighting’ noemt.

De geïnstalleerde build controleer je via Windows-toets+R en winver. Bij bijvoorbeeld Versie 24H2 (Build 26090.112) staat 26090 voor de ‘major build’ en 112 voor de revisie of ‘minor build’. Via de ingebouwde app Feedback-hub kun je op elk moment feedback geven aan Microsoft en reacties van anderen bekijken.

Hoe je dit precies installeert, lees je in dit artikel: Windows Insider: als eerste op de hoogte van nieuwe Windows-functies

Microsoft (Office) 365

Ook voor Microsoft 365, het vroegere Office, bestaat er een Insider-programma. Dit geeft gebruikers de kans om vroege versies van de kantoorsuite te testen en feedback te leveren. Hiervoor heb je een Microsoft 365-abonnement nodig. Met een persoonlijk of gezinsabonnement open je een kantoorapplicatie, zoals Word of Excel. Vervolgens ga je naar Bestand / Account (linksonder) en kies je voor Lid worden van Microsoft 365 Insider. Je kunt je dan registreren voor het Bèta-kanaal, waarmee je tot twee keer per week updates (nieuwe builds) voor Microsoft 365-apps kunt ontvangen. Bij het Huidig kanaal is dit hooguit twee keer per maand.

Je moet wel accepteren dat Microsoft diagnostische gegevens verzamelt over je Office- en computergebruik, net zoals bij het Windows Insider-programma. Na bevestiging worden de updates bijna onmiddellijk op de achtergrond gedownload. Sluit je Office-apps af, klik op Doorgaan, en zodra de melding verschijnt dat de updates zijn geïnstalleerd, kun je verder. Via Bestand / Account / Microsoft 365 Insider / Kanaal wijzigen schakel je op elk moment weer over naar je standaardkanaal.

Google Chrome

Browsers updaten zichzelf doorgaans automatisch, maar voor vroege versies moet je intekenen op het gewenste kanaal. Voor Chrome bezoek je deze pagina, waar je voor verschillende platforms, onder meer voor Windows (32- en 64-bit), Mac, Linux, Android en iOS, uit verschillende kanalen kunt kiezen.

Voor Windows zijn er naast Stable ook de kanalen Beta, Dev en Canary. De laatste is het meest experimenteel en geeft dagelijks automatische updates. De naam Canary verwijst naar de mijnwerkers die vroeger een kanarie meenamen in de mijnen als waarschuwingssysteem voor gevaarlijke gassen.

Bij de kanalen Beta en Dev kun je wekelijkse browserupdates verwachten. Op https://chromereleases.googleblog.com vind je informatie over de aangepaste en nieuwe functies in de verschillende versies.

Andere browsers

Voor Edge bezoek je www.microsoftedgeinsider.com, waar je kunt kiezen tussen het Bèta-, Dev- en Kanarie-Kanaal. Deze bieden respectievelijk maandelijks, wekelijks en dagelijks updates en zijn beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. Voor Android download je de app Microsoft Edge Beta in de officiële Play Store. Voor de Apple App Store ligt dit helaas ingewikkelder. Je moet je daarvoor eerst aanmelden via het TestFlight-programma (zie paragraaf ‘Mobiele apps’).

Voor Firefox ga je naar deze pagina, waar je kunt kiezen tussen Beta, Developer Edition en Nightly voor dagelijkse updates. Bij elk kanaal kun je op Uitgaveopmerkingen klikken om te zien wat de nieuwe en gewijzigde features zijn. Selecteer Alle talen en platformen om vroege versies voor andere talen en besturingssystemen, zoals macOS, Firefox, Android en iOS, te downloaden.

Je kunt verschillende versies van meerdere browsers naast elkaar installeren en gebruiken. Om de geïnstalleerde versie te achterhalen, klik je rechtsboven in je browser op het knopje, kies Help (en feedback) / Over <browsernaam>.

Linux-distributies

Linux heeft zijn reputatie van vooruitstrevend en experimenteel hoog te houden. Het zal je dus niet verbazen dat je ook met vroege versies van verschillende Linux-distributies aan de slag kunt. Waar en hoe je deze precies vindt hangt af van de distributie.

Voor Ubuntu kun je de bèta- en dagelijkse builds voor desktops vinden op https://iso.qa.ubuntu.com. Je kunt ook handmatig naar een specifieke bètaversie updaten volgens deze instructies.

Voor Fedora zijn vroege testimages beschikbaar op https://alt.fedora.org. Scrol naar Nightly builds of TCs (Test Compose) en klik op View Images. Updaten gaat handmatig via de terminal of vanuit het GNOME Software Center, nadat je het volgende commando hebt uitgevoerd:

gsettings set org.gnome.software show-upgrade-prerelease true

Na een herstart open je het GNOME Software Center. Normaal gesproken vind je hier de eerstvolgende bètaversie van Fedora op het tabblad Updates.

Wat openSUSE betreft, kun je kiezen voor de ‘rolling release’-versie van openSUSE Tumbleweed. Deze versie ontvangt continu updates en functioneert daarmee als een soort permanente bèta. Ook Arch Linux werkt met een ‘rolling release’-model.

Mobiele apps

Apple is vrij terughoudend met het beschikbaar stellen van bètaversies aan niet-ontwikkelaars. Je moet je via de TestFlight-app inschrijven voor het TestFlight-programma, zie daarvoor https://developer.apple.com/testflight. Daarna kun je via de ontwikkelaars een uitnodigingslink voor een bètaversie van hun app ontvangen.

Voor Android is het proces toegankelijker. Ontwikkelaars kunnen via Google Play eventueel bètaversies van hun apps aanbieden.

Open je Play Store, tik op je profielicoon en kies Apps en apparaat beheren. Ga naar het tabblad Beheren en selecteer Geïnstalleerd. Kies de gewenste app, zoals Instagram, om de detailpagina te openen. Scrol naar Deelnemen aan bètaprogramma en bevestig je deelname. Na bevestiging van je bèta-aanmelding ontvang je updates via de Play Store en kun je de bètaversie installeren. Via de optie Verlaten kun je het bètaprogramma weer stopzetten.

Sommige ontwikkelaars kiezen ervoor hun apps niet via de officiële Play Store te verspreiden, maar bieden een apk-bestand aan op hun eigen website. Je kunt dergelijke apps vinden op sites als www.apkpure.net/nl/app (kies voor Nieuwste bijgewerkte apps) of www.apkmirror.com (typ beta in de zoekbalk; met Advanced Search kun je filteren op ondersteunde Android-versies).

Om apk-bestanden te installeren (sideloading), moet je Android-toestel zo zijn ingesteld dat de installatie van apps uit onbekende bronnen is toegestaan. Ga naar Instellingen, kies Biometrie en beveiliging of Beveiliging & Privacy, selecteer Onbekende apps installeren en schakel het knopje bij je browser in. Na het downloaden open je het apk-bestand vanuit je downloadmeldingen of via een bestandsbeheerder, en voer je de installatie uit.

Chocolatey

Om te controleren voor welke van je geïnstalleerde programma’s een bèta-update beschikbaar is, kun je Chocolatey gebruiken. Dit is een veelzijdige pakketbeheerder die meer dan 10.000 unieke softwarepakketten ondersteunt. Zoek op www.chocolatey.org/packages naar specifieke pakketten. Voer je bijvoorbeeld Firefox in dan krijg je meer dan 120 resultaten, variërend van Mozilla Firefox en extensies, zoals Adblock Plus, KeePassX en IObit Uninstaller, waarmee je (ongewenste) add-ons in Firefox kunt detecteren.

Installeer eerst Chocolatey via de volgende instructie op de Opdrachtprompt, dat je uitvoert als Administrator:

@"%SystemRoot%\System32\WindowsPowerShell\v1.0\powershell.exe" -NoProfile -InputFormat None -ExecutionPolicy Bypass -Command "iex ((New-Object System.Net.WebClient).DownloadString('https://chocolatey.org/install.ps1'))" && SET "PATH=%PATH%;%ALLUSERSPROFILE%\chocolatey\bin"

Na de installatie herstart je de Opdrachtprompt en installeer je pakketten met de opdracht:

choco install <pakketnaam>

Je vindt de namen op de site. Meestal moet je met de toets Y(es) of A(ll) bevestigen. Je kunt zelfs een grafische omgeving voor Chocolatey installeren met de opdracht:

choco install chocolategui

Nu verschijnt deze in het Windows-programmamenu als Chocolatey GUI.

Om te controleren welke programma’s die je eerder al met Chocolatey hebt geïnstalleerd aan een update toe zijn, gebruik je de opdracht:

choco upgrade all

Voeg --pre toe achteraan het commando om ook naar eventuele bèta-updates op zoek te gaan in de database van Chocolatey, en --noop (no-operation) om alleen een simulatie te doen zonder dat er daadwerkelijk al iets wordt geüpgraded, als volgt:

choco upgrade all --pre --noop

Een specifiek pakket upgrade je vervolgens met de opdracht:

choco upgrade <pakketnaam> --pre

Er zijn trouwens nog heel wat meer parameters waarmee je de werking van Chocolatey kunt bijsturen.

WinGet

WinGet is een andere populaire pakketbeheerder die standaard wordt meegeleverd met Windows. Je vindt deze onder Instellingen bij Apps / Geïnstalleerde apps, onder de naam Windows Package Manager Source (winget). Mocht het nodig zijn, dan kun je de tool ook direct vanaf de GitHub-site installeren. Download de nieuwste versie via de knop Latest en installeer het door dubbel te klikken op het gedownloade bestand msixbundle.

Vervolgens klik je met rechts op Opdrachtprompt en kies je Als administrator uitvoeren. Begin met het commando winget upgrade voor een lijst met geïnstalleerde programma’s, inclusief applicaties die niet via WinGet zijn geïnstalleerd, waarvoor een upgrade beschikbaar is. Deze lijst bevat gegevens zoals Name, Id, Version (geïnstalleerde versie) en Available (beschikbare updateversie). Met winget list krijg je een overzicht van alle geïnstalleerde programma’s. Je kunt ook specifiek naar updates voor bepaalde toepassingen zoeken met de opdracht:

winget search <naam>

Helaas heeft WinGet niet een optie als --pre, zoals bij Chocolatey, waarmee je specifiek naar bètaversies kunt zoeken. Je moet dus zelf het versienummer bij Available controleren en (online) nagaan of het een bètaversie betreft.

Een programma upgraden kan op twee manieren:

winget upgrade "<naam>"

winget upgrade --id <id>

of voor een specifieke (ondersteunde) versie:

winget upgrade "<naam>" --version <versienummer>.

Je kunt ook alle programma’s tegelijk upgraden met:

winget upgrade --all

Sitemonitoring Voor sommige software is het lastig te bepalen of er een nieuwe (bèta)release beschikbaar is, tenzij je regelmatig de webpagina met release-informatie raadpleegt. Een alternatief is een (gratis) dienst die periodiek controleert of er wijzigingen op (specifieke delen van) die webpagina zijn doorgevoerd en je automatisch op de hoogte brengt, bijvoorbeeld via e-mail.

Diensten die dit aanbieden zijn onder andere Visualping (gratis één keer per dag), Distill, Follow that page, ChangeTower (gratis tot zes check-ups per dag) en Versionista (gratis tot 465 maandelijkse check-ups).

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen
Mobiliteit

Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Het is verreweg de belangrijkste auto die het merk sinds lange tijd introduceert. Met de nieuwe Renault 5 geeft het merk een flinke slinger aan zijn Renaulution. Een strategie waarmee het merk de snel veranderende automarkt met al zijn facetten omarmt. Technologie, connectiviteit en schone energie: Renault heeft een duidelijk een stip op de horizon geplaatst. De eerste kilometers achter het stuur van de nieuwe Renault 5, die vanaf 27.990 euro bestelbaar is, tonen aan dat de eerste Renaulution-vrucht een absolute gouden zet blijkt te zijn.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Duimpjes gegarandeerd

Begin dit jaar mocht ik er in een studio nabij Parijs al aan snuffelen. De wedergeboorte van een icoon, de nieuwe Renault 5. Goed een half jaar later staat er een knalgele (Jaune Pop) Iconic Cinq uitvoering op mij te wachten. Het merk wil met de nieuwe 5 zowel de oude generatie, zij die zich het origineel nog goed kunnen herinneren, als de jonge garde aanspreken. Een uitdaging, maar mede dankzij designtermen als 'retro futuristisch' heb ik zelden gedurende een intro zoveel enthousiaste reacties mogen ontvangen. Van jong tot oud, van surfer tot mondaine dame. De duimpjes waren haast ontelbaar!

Bekijk onderaan dit artikel een video van de nieuwe Renault 5!

©Irwin Versteegh

Standaard 18 inch

De nieuwe 5 rolt standaard op 18inch-wielen en dat geeft 'm samen met de goede proporties een sterk voorkomen. Stap ik achter het stuur, dan valt direct de lage en sportieve instap op. Ik zak weg in prima gevormd meubilair en dankzij een axiaal verstelbaar stuurwiel is een goede zitpositie snel gevonden. 

🚘Ook interessant: EV-profiel Renault Scenic E-Tech: Is de 'Auto van het Jaar 2024' écht zo goed?

©Irwin Versteegh

Andere zit dan verwacht

Toch moet ik voor de juiste ondersteuning van mijn bovenbenen net iets verder naar achteren gaan zitten. Een kantelbare zitting zou hier uitkomst bieden. Iets wat met name voor passagiers op de achterbank bovendien wat ademruimte zou verschaffen. Achter mijzelf plaatsnemen, zat er namelijk niet in. 

©Irwin Versteegh

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Ruim genoeg voor bagage

De kofferruimte blijkt ook in de praktijk prima bruikbaar. 320 liter is conform het segment en bleek ruim voldoende voor twee handbagage-reiskoffers en twee rugtassen. Staan de voorstoelen vrij ver naar achteren, dan zul je de hoofdsteunen van de achterbankleuning moeten verwijderen als je deze neer wilt klappen. 

©Irwin Versteegh

Vanaf 27.990 euro

De nieuwe Renault 5 komt er met twee accu's en voorlopig twee elektromotoren. Later volgt een derde met zo’n 90 pk. De Urban Range met 40kWh en 327 km range is leverbaar vanaf 27.990 euro. Je krijgt dan een 120 pk sterke elektromotor. De Techno-uitvoering is 2 mille duurder en de compleetste Iconic Cinq kost 31.490 euro. Voor net geen 30 mille stap je in de Comfort Range Techno. Die heeft een 52kWh batterij, een 150 pk sterke motor en een bereik van 410 kilometer volgens de WLTP-testmethode. Standaard zijn een 3-Fase 11kW boordlader, een warmtepomp en een snellaadtijd van 30 minuten. 

©Irwin Versteegh

Overtreft verwachtingen

Gedurende de dynamisch introductie heb ik zo'n 200 kilometer in het Vijfje afgelegd. Uiterst plezierige kilometers welteverstaan, want qua rijkwaliteit en plezier overtreft 'ie mijn verwachtingen. De 5 is zo wendbaar als een dartele poedel! De zeer directe (soms iets te directe) stuurinstallatie zorgt met het lage zwaartepunt van het gloednieuwe – toegewijd EV – AmpR Small platform voor een middenmotor-achtige ervaring. De 5 bijt zich in elke bocht vast, voelt fantastisch wendbaar en mede dankzij – uniek in deze klasse – een mooie Multilink-ophanging voor de achteras ligt de grens ver voorbij die van plezier.

©Irwin Versteegh

MINI-rijders kunnen naar Renault

En dit alles in combinatie met een verrassend verfijnde rijervaring. Binnen de bebouwde kom is-ie verre van 'te stug' en ondanks dat 'ie op een verkeersdrempel soms iets vergevingsgezinder zou mogen zijn, stoort dit niet. De nieuwe 5 blijkt op dit vlak zo goed, dat 'ie zelfs MINI-rijders zou weten te overtuigen. Zeker ook gezien het feit dat hij zich op de snelweg bovendien ontpopt als een fijne cruiser met een C-segment-waardige geluidsisolatie. 

Meer weten over de nieuwe Renault 5? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog. 

Watch on YouTube

 

▼ Volgende artikel
Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het
Huis

Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het

Net zoals je op de pc je scherm kunt delen met een tool als TeamViewer, kun je ook je scherm delen via WhatsApp. Dit lukt zowel in een een-op-eengesprek als in een groepsgesprek. Handig als je iets op je smartphone wilt laten zien of uitleggen.

In drie eenvoudige stappen laten we zien hoe je in WhatsApp je scherm kunt delen, zodat je iets aan een ander kunt laten zien:

  • Videogesprek starten
  • Scherm delen
  • Delen stoppen

Lees ook: Privacy op WhatsApp beschermen: zo doe je dat

1 Videogesprek

Deze functie werkt zowel op de Android-, iOS- als Windows-app, maar alleen als je een videogesprek bent gestart. De optie werkt dus niet tijdens WhatsApp-spraakgesprekken. Heb je een Android-telefoon dan kun je overigens probleemloos je scherm delen met iemand met een iPhone en andersom. Houd er wel rekening mee dat alles wat op je scherm te zien is, zichtbaar wordt voor je gesprekspartner. Kijk dus uit als er bijvoorbeeld bankgegevens, foto’s of andere gevoelige informatie op het scherm staan. Net als de berichten en oproepen, versleutelt WhatsApp de inhoud van schermdeling voor extra beveiliging.

2 Laat de ander meekijken

Nieuw is dat je nu ook de audio van je smartphone op die manier kunt delen. Start een videogesprek op de gebruikelijke manier en je ziet onderaan bij de bedieningsknoppen een pictogram met drie horizontale stippen: tik hierop en klik op Deel scherm (iOS) of Scherm delen (Android). Vervolgens verschijnt er een korte uitleg van deze functie. Ga door en tik op Start uitzending (iOS) of Nu starten (Android). Hierdoor wordt de schermdeling gestart; vanaf nu kan de ander alles volgen wat er bij jou op je scherm gebeurt. Zo kun je bijvoorbeeld teruggaan naar het homescreen en ook andere apps openen terwijl de ander meekijkt. Wanneer je dit scherm verlaat, keer je terug naar het videogesprek in WhatsApp.

Handig om te weten! Ken je deze 8 handigheidjes in WhatsApp al?

3 Schermdeling stoppen

Ook iedereen die deelneemt aan een groepsvideogesprek kan een schermdeling-sessie starten. Er kan echter maar één persoon tegelijk zijn scherm delen. Om op een Android-telefoon te stoppen met delen, keer je terug naar het WhatsApp-videogesprek en tik je op Stoppen met delen. Op de iPhone tik je op het groene pictogram in de linkerbovenhoek van de statusbalk van de iPhone. Daarna tik je op de rode knop in het centrum van het scherm.

Watch on YouTube