ID.nl logo
Huis

Het groeiende gevaar van mobiele malware

Niet alleen op computers, maar ook op smartphones is malware een groeiend probleem. Er is echter een aantal belangrijke verschillen tussen hoe malware zich op computers verspreidt en hoe mobiele malware zich verspreidt. Hoe zit dat nu precies, en hoeveel gevaar loop je werkelijk?

Lees ook: Inbraak op miljoen Google-accounts door mobiele malware Gooligan

“Geld verdienen is uiteindelijk de belangrijkste drijfveer van criminelen”, vertelt Michael van der Vaart, CTO bij beveiligingsbedrijf ESET. “Of dat nu via ransomware gebeurt of op andere manieren, is dan niet zo relevant. Hackers willen gewoon snel geld verdienen.”

Er zijn inderdaad verschillende manieren om geld te verdienen met mobiele malware. Vroeger waren dat vooral met dure sms-diensten die op één of andere manier op een toestel werden gezet. Die stuurden vervolgens constant sms’jes naar bepaalde nummers, waar de ontvangers dan veel geld mee verdienden.

Ook nu is dat in sommige landen een probleem, maar niet in Nederland, zegt Jornt van der Wiel, beveiligingsonderzoeker bij Kaspersky. “Vooral in Azië en Rusland zie je dat soort praktijken terug, omdat die aanvallen eerder op de lokale markt zijn gericht.” Zulke sms’jes doen zich voor als Russische diensten, zoals dat in Nederland veel gebeurt bij phishingaanvallen via e-mail.

Van der Vaart (ESET) voegt daaraan toe dat we in Nederland eerder zijn overgestapt op WhatsApp, en sms daarom minder interessant voor criminelen is geworden.


De cijfers

Het is moeilijk iets definitiefs te zeggen over cijfers van mobiele infecties. Die verschillen van rapport tot rapport en ook per meetmethode. Sommige onderzoeksbedrijven kijken bijvoorbeeld naar het aantal infecties dat wordt tegengehouden op telefoons waar hun eigen virusscanner op draait en extrapoleren dat percentage naar het totale aantal toestellen in omloop. Andere onderzoeken kijken naar het aantal geïnfecteerde apps dat in de app-winkels verschijnt.

Er is echter een paar dingen waarover alle rapporten het eens zijn: de cijfers groeien explosief met soms wel 200 procent per jaar, en de meeste virussen slaan toe in Azië en Rusland. Volgens een rapport van Kaspersky komt slechts negen procent van de malware voor in Europa. Er is nog een andere opvallende ontwikkeling: virussen komen voor het overgrote merendeel voor op Android.

©PXimport

App Stores

Aan de basis van het probleem liggen vooral de app-winkels van de mobiele besturingssystemen. De meeste mobiele malware komt namelijk binnen via apps die in eerste instantie legitiem lijken, maar op de achtergrond malafide code uitvoeren.

Dat het moeilijk is om echte apps te onderscheiden van neppe, bleek een paar jaar geleden wel toen één van de populairste apps in de Play Store een nep-app bleek te zijn. De app Virus Shield was in april 2014 een van de meest verkochte apps in de marktplaats van Google, hij stond met meer dan 10.000 downloads net achter Minecraft en SwiftKey.

Al die downloaders betaalden 4 dollar voor de app, maar Virus Shield bleek helemaal niets te doen. De ‘virusscanner’ scande niks, maar liet alleen een icoontje in de taakbalk zien waardoor gebruikers het idee hadden beschermd te zijn. 1.700 gebruikers gaven de app gemiddeld 4,7 sterren – een goede indicatie van hoe goed het vertrouwen in de app was.

Gelukkig deed Virus Shield niets verkeerd en was het ‘slechts’ een manier om makkelijk geld te verdienen, maar de situatie illustreert goed hoe simpel het is om malafide apps in de Store te krijgen.

Hoewel Google en Apple wel vooraf controleren of apps goed werken en ook doen wat ze beloven te doen, schort er nogal wat aan dat proces. Zeker bij Google is dat een groot probleem, zegt Van der Vaart. “Google keurt aanvragen sneller goed en het is voor makers goedkoper om een app in de Play Store te zetten.”

Daar komt ook nog bij dat het op Android makkelijker is om apps te sideloaden, iets dat op iOS alleen mogelijk is op gejailbreakte apparaten. Die mogelijkheid werd vorig jaar flink uitgebuit met de populairste app van dat moment.

Pokémon Go

Criminelen spelen steeds vaker in op de populariteit van andere apps, stelt ESET in een beveiligingsrapport. Pokémon GO was in de zomer van vorig jaar niet alleen een grote rage, maar ook een groot veiligheidsrisico.

In de Play Store waren tientallen of misschien zelfs honderden apps te vinden die op de één of andere manier te maken hadden met het populaire spelletje. Namaak-apps die pretendeerden origineel te zijn, maar ook game-guides of zogenaamde plug-ins en add-ons met extra Pokémon waren in werkelijkheid vaak malwareverspreiders.

Veel van die apps stonden legitiem in de Play Store, maar er waren ook heel veel gebruikers die de app downloadden vanaf The Pirate Bay omdat de originele Pokémon GO-app de eerste tijd nog niet in de Nederlandse Store stond. Dat wisten makers van malware ook makkelijk uit te buiten door klonen met malware aan te bieden.

©PXimport

Android versus iOS

Buiten Googles soepelere toegangsbeleid zijn er nog meer oorzaken waardoor mobiele malware een significant groter probleem is op Googles platform dan op het OS van Apple. Zoals gezegd verschillen de cijfers erg, maar de verhoudingen tussen Android en iOS zijn niet te missen. ESET schat dat van alle mobiele infecties slechts één procent op iOS voorkomt. Bovendien, waarschuwt ESET, is het een groot risico dat Android steeds vaker wordt geïmplementeerd in apparaten als televisies, wearables en zelfs auto’s.

De schaal van Android is één van de belangrijkste redenen dat criminelen het platform proberen binnen te dringen. “Android staat op zo veel meer apparaten, dat het aantrekkelijker is om malware daarvoor te schrijven”, zegt Van der Vaart. Dat is te vergelijken met het verschil in het aantal malware-infecties op de desktopbesturingssystemen Windows en macOS.

“Het is niet zo dat virussen voor de Mac niet bestaan, maar wel dat het veel minder aantrekkelijk is ze te schrijven voor die veel kleinere groep potentiële slachtoffers.”

Lees verder op de volgende pagina.

Ook niet geheel verrassend in de ontstaansgeschiedenis van mobiele malware, is de beruchte versnippering van Android waar security-experts al jaren voor waarschuwen. Omdat het mobiele besturingssysteem opensource wordt aangeboden, maken zo veel verschillende fabrikanten er gebruik van op zo veel verschillende toestellen, dat universele securityupdates nagenoeg onmogelijk zijn uit te rollen.

Het is een bekend probleem. Zeker oudere toestellen krijgen kritieke beveiligingsupdates vaak niet meer binnen, en zelfs bij nieuwe toestellen zijn gebruikers afhankelijk van de fabrikant. Als er een beveiligingslek zit in Android, dan moet dat eerst door Google worden opgelost. Vervolgens moet het door de fabrikant worden overgezet naar ieder model dat in omloop is, en vaak moet ook de provider nog akkoord geven voordat een update uiteindelijk bij de gebruiker ligt.

De honderden miljoenen telefoons die op dit moment in omloop zijn, zijn dan ook kwetsbaar voor malware die gebruikmaakt van bekende lekken, en daar zitten de onbekende softwaregaten (‘zero-days’) nog niet eens bij.

Malvertising

En dan is er nog het probleem van ‘malvertising’, wat ook op de computer een groeiend risico oplevert voor gebruikers. Hackers gebruiken in dat geval de advertentienetwerken van (veel gratis) legitieme apps om daarmee foute code op een telefoon te krijgen, of zelfs om apps op de achtergrond te installeren.

Een adblocker kan daar op mobiele browsers wel tegen beschermen, maar voor apps zijn er nog geen goede oplossingen om advertenties tegen te houden, tenzij je je telefoon root maar juist dat levert extra gevaren op. Van der Vaart: “Malware zoekt manieren om roottoegang tot een toestel te krijgen. Het is dan namelijk makkelijker om tot belangrijke onderdelen van het systeem te komen, waar het veel meer kan verbergen, aanpassen of stelen.”

Opvallend genoeg lijkt de diefstal van persoonlijke informatie of die van inloggegevens, geen groot risico. Zowel Van der Vaart als Van der Wiel heeft het daar nauwelijks over, al zou het voor de hand liggen dat daar geld in te verdienen valt. Veel malware voor de desktop probeert om persoonlijke informatie zoals creditcardgegevens of gebruikersnamen en wachtwoorden te stelen. Die informatie wordt vervolgens verkocht op ondergrondse marktplaatsen.

Er zijn overigens wel degelijk voorbeelden van mobiele virussen die zich specifiek richten op het vinden van zulke informatie. In november 2016 wist het zogeheten Gooligan-virus meer dan één miljoen Android-telefoons te besmetten, met als voornaamste doel om inloggegevens van gebruikers te stelen en zo in hun Google-accounts te komen.

©PXimport

Mobiele ransomware

Net als op de desktop is op mobiele apparaten de verspreiding van ransomware een grote dreiging, en eentje die met name door de succescijfers een favoriet van hackers wordt. Van der Vaart: “Ransomware werkt, dat is een feit. Slachtoffers zijn snel geneigd te betalen als ze getroffen worden door gijzelsoftware, omdat ze nu eenmaal hun apparaat of hun bestanden terug willen krijgen.”

Die ontwikkeling ziet Van der Wiel (Kaspersky) niet terug in Nederland, maar wel in bijvoorbeeld Rusland. Dat is niet heel gek, want ook voor de desktop wordt ransomware significant vaker in Rusland verspreid.

Het gaat bij mobiele apparaten wel om een andere vorm van ransomware als die nu bekend is. Het heeft namelijk weinig zin om bestanden te versleutelen die op de telefoon staan, al zou je juist het tegenovergestelde denken. Telefoons hebben meer gevoelige informatie dan welk ander apparaat dan ook, en zijn zo persoonlijk dat mensen vaak veel geld over hebben om versleutelde bestanden terug te krijgen.

Toch werkt dat bijna niet meer, zegt Van der Vaart. “Dat gebeurde vroeger nog weleens, maar hackers hielden daar snel mee op omdat het bijna niets oplevert. Iedereen back-upt zijn foto’s en ook andere gegevens gaan worden naar de cloud verzonden. Er staat bijna niets meer alléén nog op je telefoon.”

Ransomware richt zich daarom vooral op het apparaat zelf. Dat gebeurt door een paginagrote advertentie op het homescreen te plaatsen of een eigen vergrendelscherm op de telefoon te zetten, waar de gebruiker de toegangscode pas van krijgt nadat hij heeft betaald. Het lijkt evident dat je niet moet betalen bij een besmetting, maar toch wordt hier door experts nog enige nuance in aangebracht.

Tips

Dan nog enkele tips om jezelf te beschermen. Zorg dat je altijd voldoende back-ups hebt van je documenten. Alleen automatisch uploaden naar clouddiensten is niet veilig, want de besmette bestanden worden dan ook gesynchroniseerd. Back-up dus regelmatig offline.

Hoewel er een aantal malafide apps in de Play Store en App Store staan, is het downloaden uit zulke app-winkels nog steeds de veiligste manier om applicaties binnen te halen. De controle van Google en Apple is namelijk redelijk goed, en houdt veel malware gewoon tegen. Download applicaties dus alleen uit de app-winkels. Let bovendien op dat je in Android bij je instellingen uitschakelt dat je apps uit externe bronnen kunt installeren.

Er zijn tot slot tools beschikbaar om Android-toestellen met een druk op de knop te rooten en te jailbreaken. Hoewel dat voordelen heeft (je kunt immers dingen met je telefoon die je zonder root-toegang niet kunt) loop je er ook meer risico door. Apps kunnen dan namelijk veel gemakkelijker malafide code uitvoeren die veel meer schade aan kan richten dan zonder root-rechten. Maak het die apps dus niet te makkelijk en root je telefoon niet als je goed beschermd wil blijven.

▼ Volgende artikel
Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy) - stock.adobe.com
Huis

Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)

Wasverzachter gebruik je meestal om te zorgen dat je handdoeken of lakens lekker zacht worden en aangenaam gaan ruiken. Maar wist je dat je het spul ook op andere manieren in huis kunt gebruiken? Niet alles wat je online leest werkt of is veilig, maar er zijn wél een paar toepassingen die handig zijn. Deze kun je zonder zorgen uitproberen.

Wist je dat je wasverzachter ook kunt gebruiken: • Tegen muffe luchtjes • Als luchtverfrisser tijdens het stofzuigen • Om statische kleding te voorkomen • Om kunststof kozijnen en deurposten mee af te nemen

Ook interessant: Hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wil je wasverzachter vaker inzetten in huis? Dat kan, maar de mogelijkheden zijn niet enorm uitgebreid. Hieronder lees je waar dit goedje allemaal geschikt voor is.

Wattenbolletjes tegen muffe luchtjes

Heb je last van een muffe geur in je kledingkast, lade of schoenenkast? Drenk een watje in een klein beetje wasverzachter, laat het goed drogen en leg het ergens in de kast of lade neer. Het watje verspreidt subtiel geur zonder te overheersen.

Luchtverfrisser tijdens het stofzuigen

Tijdens het stofzuigen een frisse geur in huis verspreiden? Leg een gedroogd watje met wasverzachter in het stofreservoir of bij de filter van je stofzuiger. Let op: doe dit alleen als je een stofzuiger hebt zonder zak, en gebruik geen vloeibare wasverzachter direct in het apparaat.

Statische kleding voorkomen

Heb je vaak kledingstukken die knetteren als je ze aantrekt? Vul een plantenspuit met water en voeg een klein dopje wasverzachter toe. Even schudden en licht over de binnenkant van je kleding sprayen (test eerst op een onopvallende plek) helpt om de antistatische lading van je kleding snel te laten verdwijnen.

Lees ook: ⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Kunststof kozijnen en deurposten afnemen

Wasverzachter lost geen hardnekkig vuil op, maar je kunt er wel kunststof oppervlakken mee opfrissen. Denk aan vensterbanken, deurposten of lichtschakelaars. Meng een theelepel wasverzachter met een liter water, maak een doek licht vochtig en veeg ermee over het oppervlak. Het ruikt fris en laat een dun laagje achter dat stof een tijdje weert. Niet gebruiken op hout of natuursteen.

©sergeylapin

...En dit kun je er beter níet mee doen Op internet lees je vaak over andere toepassingen van wasverzachter, zoals badkamertegels of tapijt reinigen, pannen weken, statisch haar behandelen, of zelfs aan je badwater toevoegen voor een zachtere huid. Maar hier kun je juist beter géén wasverzachter voor gebruiken, want:

• Het is niet bedoeld voor contact met je huid of haar. De parfums en conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken. • Het is niet voedselveilig. Gebruik het dus nooit in of op pannen, keukengerei of aanrechtbladen. • Het laat resten achter. Op tegels, tapijt of badkuipen ontstaat een vettig laagje dat vuil juist aantrekt of vlekken kan geven.

Gebruik wasverzachter dus met beleid, en alleen op plekken waar het geen schade aanricht of achterblijft op oppervlakken die je aanraakt.

Kan wel, maar let op

Sommige toepassingen zijn niet per se fout, maar vragen om wat meer voorzichtigheid. Zoals schoenen en vuilnisbakken opfrissen met wasverzachter.

Schoenen opfrissen

Een doek met verdunde wasverzachter gebruiken om de binnenkant van schoenen schoon te vegen kan geurtjes maskeren. Maar het reinigt niet écht en laat mogelijk geurstoffen of plakkerige resten achter. Dat is niet ideaal, zeker als je de schoenen zonder sokken draagt. Wil je het toch proberen? Gebruik een goed uitgewrongen doek en laat de schoenen daarna volledig drogen.

Vuilnisbak geurvrij maken

Een sopje met wat wasverzachter kan je vuilnisbak tijdelijk frisser laten ruiken. Het maskeert nare geurtjes, maar doodt geen bacteriën. Voor grondige reiniging blijft een oplossing met soda, azijn of allesreiniger effectiever. Wasverzachter is hier dus vooral geurdecoratie, geen echte schoonmaker.

ToepassingWél gebruiken?Toelichting
Wattenbolletjes in kast of lade✅ JaGeeft een subtiele geur zonder schade of risico. Wel laten drogen.
Wattenbolletje in stofzuiger✅ JaWerkt geurverspreidend, zolang je het droog toepast en niet in de motor.
Antistatisch spray voor kleding✅ JaVerdunnen met water, spaarzaam gebruiken, eerst testen op textiel.
Kunststof oppervlakken (kozijnen, schakelaars)✅ JaAlleen op gladde, niet-poreuze oppervlakken. Niet op hout of natuursteen.
Badkamertegels reinigen❌ NeeWerkt niet goed tegen kalkaanslag, laat vettig laagje achter.
Pannen weken met wasverzachter❌ NeeNiet voedselveilig, kans op chemische resten.
Statisch haar behandelen❌ NeeNiet huidveilig, kans op irritatie of allergie.
Wasverzachter in badwater❌ NeeNiet bedoeld voor huidcontact, zeker niet bij gevoelige huid.
Tapijt of stoffering opfrissen❌ NeeLaat resten achter, trekt vuil aan, kans op vlekken.
Schoenen van binnen reinigen⚠️ MogelijkMaskerende geur, maar geen echte reiniging. Risico op plaklaag en geurstoffen op de huid.
Vuilnisbak reinigen⚠️ MogelijkGeeft geur, maar desinfecteert niet. Beter alternatief: schoonmaken met azijn of soda.

Wasverzachter: handig, maar geen wondermiddel

Wasverzachter is dus best veelzijdig, maar niet het wondermiddeltje dat sommige blogs ervan maken. Als je het slim inzet – en altijd spaarzaam – kun je er net wat meer mee doen dan alleen gebruiken voor je was. Test wel altijd eerst op een klein stukje, en hou het bij oppervlakken waar het veilig is. Liever geen risico? Er zijn ook natuurlijke alternatieven, zoals azijn of etherische olie, die je op een vergelijkbare manier kunt gebruiken.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak: