ID.nl logo
Huis

De dubieuze bedrijven die handelen in zero-days

Zero-days opsporen om lekke software beter te beveiligen, dat klinkt als een nobel streven, Maar de handel hierin is ook controversieel, vol met ethische dilemma’s, grote geldbedragen en corrupte buitenlandse regimes.

Lees ook: Wat is de prijs voor het vinden van zero-days?

De laatste jaren is er een wildgroei ontstaan van bedrijven die actief op zoek gaan naar zero-days, om daar zelf software omheen te bouwen. Die wordt kant-en-klaar verkocht aan bedrijven, overheden en inlichtingsdiensten, en kan worden ingezet om verdachten te hacken of om anderen te bespioneren.

Eén van de bekendste van die bedrijven is Hacking Team, een Italiaanse organisatie die vorig jaar in het nieuws kwam nadat duizenden interne documenten na een hack op het bedrijf online kwamen te staan. Uit de e-mails, prijslijsten, offertes en klantbestanden kwam een goed beeld naar boven van wat Hacking Team precies was: Een dubieuze handelaar van zero-days, softwarelekken, en de tools om ze uit te buiten. 

In één van de uitgelekte agenda’s bleek dat onder andere de Nederlandse politie een afspraak had staan om met het bedrijf te praten, maar die afspraak werd te elfder ure weer afgezegd. Wat de politie precies wilde doen met de software van Hacking Team is niet bekend.

©PXimport

De hack op Hacking Team

Lange tijd was de handel in zero-days een publiek geheim. De bedrijven die erin handelden (zoals Hacking Team) waren niet per se illegaal, maar zaten in zo’n grijs gebied dat ze ook niet echt te koop liepen met hun diensten. Ze waren vooral bekend bij beveiligingsonderzoekers, maar niet bij het grote publiek. 

Dat veranderde na de hack op Hacking Team, want hoewel er even commotie ontstond over het bestaan van zulke handelaren was de ophef van korte duur. Inmiddels zijn er meerdere bedrijven die hun diensten publiekelijk bekend maken. Neem Zerodium, een handelaar die een paar maanden geleden in het nieuws kwam door ‘en plein public’ te adverteren met een bug bounty van niet minder dan een miljoen dollar voor een lek in iOS.

Bedrijven als Zerodium ontlenen hun bestaansrecht grotendeels aan de handel in dergelijke software, maar ook grote bedrijven (vaak defensieaannemers) zoals Lockheed Martin en Northup Grumman hebben divisies die handelen in zero-days. Die worden over het algemeen gebruikt om spionagesoftware te maken die dan weer wordt verkocht aan het Amerikaanse leger of de inlichtingendiensten, en zelden aan malafide partijen.

©PXimport

Voor en tegen

In de beveiligingswereld zijn inmiddels twee kampen ontstaan. Aan de ene kant zitten beveiligingsonderzoekers zoals Chris Soghoian, een privacyactivist die al jaren een van de meest uitgesproken critici is van zero-dayhandel. Soghoian noemde verkopers en bedrijven die zo werken ‘merchants of death’ en vergeleek hen ooit met notoire wapenhandelaren als Victor Bout die miljoenen wapens verkocht – ook tijdens burgeroorlogen in Afrika.

Soghoian heeft vooral kritiek op het feit dat zero-dayhandel zorgt voor een wildgroei aan lekken waarvan niemand weet waar ze eindigen. Iedere ‘bad guy’ kan bijvoorbeeld ook achter het lek komen, misschien door het zelf te vinden, het van een andere handelaar te kopen, of zelfs van dezelfde. Er is namelijk geen enkele garantie dat een hacker een zero-day aan slechts één partij verkoopt.

Er zijn echter ook genoeg hackers en onderzoekers die heel erg vóór de handel in zero-days zijn, en daar ook voor uit durven te komen. Eén van de meest vocale hackers is een Zuid-Afrikaanse onderzoeker die bekend staat onder het pseudoniem The Grugq. “Zero-days verkopen is precies hetzelfde als het verkopen van een gewoon softwarepakket. Je levert het met een handleiding op, zorgt dat alles werkt. Het enige verschil is dat je slechts één licentie verkoopt en het daarbij laat”, zei hij ooit in een interview.

Ethisch hacken

Binnen de verkoop aan commerciële partijen kun je overigens nog steeds ethisch werken. Zo zeggen veel onderzoekers hun bevindingen alleen te verkopen aan Europese of Amerikaanse partijen, maar niet aan Russische of Chinese. Dat gebeurt zowel vanwege financiële motieven (laatstgenoemde landen betalen significant minder voor een vondst), maar sommige hackers zeggen op deze manier ook instellingen als de NSA ‘op scherp’ te houden omdat landen als China zich ook niet laten tegenhouden door handelsembargo’s op zero-days.

Wie kopen deze exploits precies?

De handelaren en verkopers mogen dan wel steeds opener worden over hun werkzaamheden, het blijft nog steeds lastig te zeggen aan wie de exploits nou precies worden verkocht. De hack op Hacking Team gaf voor het eerst een inkijkje in het klantenbestand van de handelaren, maar ook uit interviews is voorzichtig op te maken wie er interesse heeft in zero-days. Aan de ene kant zijn dat overheden en inlichtingendiensten, zoals de NSA of de Nederlandse politie. 

Voor zover bekend maakt de politie nu nog geen gebruik van zero-days voor het hacken van computers, maar eind 2016 werd wel in de wet opgenomen dat die methode binnenkort tot de mogelijkheden van de Nederlandse opsporingsdiensten valt. Maar ook andere bedrijven, zelf softwarebouwers, kopen exploits. 

Volgens Adriel Desautels van Hacking Team-concurrent Netragard gebruikt heus niet iedere koper de lekken om te spioneren bij gebruikers. Het is ook goed mogelijk dat een bedrijf een exploit gebruikt als een ‘proof of concept’ om op hackersconferenties mee te adverteren, of dat een lek wordt gebruikt voor ‘pen-testing’. “Als je een kogelvrij vest gaat testen, gebruik je kogels, geen waterpistool”, zegt Desautels in een interview.

Er is een levendige handel in zero-days, en hoewel die allang niet meer uitsluitend ondergronds plaatsvindt is de import en export van softwarelekken nog steeds controversieel. Veel Westerse landen hebben inmiddels eigen regels voor het gebruik van zero-days.

Wet Computercriminaliteit III 

Zo is er de Nederlandse politie, die actief wil gaan zoeken naar datalekken om die vervolgens te gebruiken voor het hacken van verdachten. Het wetsvoorstel waarin dat staat ligt op dit moment bij de Tweede Kamer ter evaluatie. De Wet Computercriminaliteit III is een uitbreiding van een oudere wet die niet meer up-to-date was en niet voorzag in bepaalde onderdelen waar de politie wel behoefte aan heeft – zoals het zoeken naar gaten in de wet.

Maar daar zit een groot probleem. Als één partij weet van een lek, waarom zou een andere dat dan niet weten? Het is niet realistisch om te denken dat alléén de Nederlandse politie weet van een gat in Adobe Flash of Firefox, maar dat malafide overheden of hackersgroepen daar niet achter komen.

Het Wassenaar Akkoord

Het handelen in zero-days kreeg in 2013 dan ook een controversiële rol in het Wassenaar Akkoord, eentje waar politici én hackers op dit moment nog steeds maar moeilijk mee kunnen werken. Het Wassenaar Akkoord stamt al uit 1995, en is een verdrag tussen 13 landen waarin de export van wapens naar repressieve regimes zoveel mogelijk wordt beperkt. In 2013 vond een grote revisie van het Akkoord plaats, met als voornaamste update dat nu ook digitale wapens niet meer mochten worden verkocht.

©PXimport

De definitie van ‘digitaal wapen’ is echter nogal breed, want dat kunnen zowel virussen als Stuxnet zijn als simpele bekende gaten in Chrome. Volgens het Akkoord zou het in theorie mogelijk zijn om beveiligingsonderzoekers te verbieden om een kwetsbaarheid op een internationale conferentie te tonen – één van de bekendste en belangrijkste manieren waarop dat op dit moment gebeurt.

De handel in zero-days wordt steeds groter, en de geldbedragen die omgaan in het verkopen van softwarelekken gaan steeds verder omhoog. Toch blijft de regelgeving nog steeds achter, en ontstaat er een flinke tweedeling onder onderzoekers over de ethiek van het verkopen.

▼ Volgende artikel
Nooit meer te veel wasmiddel: zo werkt automatisch doseren in je wasmachine
© AK | ID.nl
Huis

Nooit meer te veel wasmiddel: zo werkt automatisch doseren in je wasmachine

Automatisch wasmiddel doseren is een functie die steeds vaker voorkomt op moderne wasmachines. Handig, want je hoeft niet meer zelf af te meten hoeveel wasmiddel je nodig hebt. Maar hoe werkt het precies, wat zijn de voordelen en waar moet je op letten?

In dit artikel lees je:

  • Wat automatisch wasmiddel doseren is
  • Hoe goed automatisch doseren werkt
  • Wat de voordelen van automatisch doseren zijn
  • Wat de nadelen van automatisch doseren zijn
  • Hoe vaak je de reservoirs moet bijvullen
  • Welk wasmiddel je het best kunt gebruiken
  • Hoe je het doseersysteem schoon en fris houdt
  • Hoe deze functie bij verschillende merken heet

Lees ook: Dit wil je weten over de wasprogramma's van je wasmachine

Wat is automatisch wasmiddel doseren?

Automatisch doseren betekent dat de wasmachine zelf bepaalt hoeveel wasmiddel en wasverzachter nodig is voor elke wasbeurt. Dit gebeurt met behulp van sensoren die onder meer kijken naar het gewicht van de was, de textielsoort en soms ook hoe vuil het wasgoed is. Je vult de reservoirs één keer met vloeibaar wasmiddel en eventueel wasverzachter. De machine gebruikt bij elke wasbeurt precies de hoeveelheid die nodig is. Je hoeft dus niet meer voor elke wasbeurt te meten of te gokken of met wasmiddel te knoeien.

Hoe goed werkt automatisch doseren?

In de praktijk werkt automatische dosering over het algemeen goed. Vooral bij normaal bevuilde was levert het een schone was op zonder overdosering. De sensoren stemmen de hoeveelheid nauwkeurig af op de lading. Wel zijn er verschillen tussen systemen. Bij sommige merken kun je bijvoorbeeld zelf de dosering nog bijstellen als je merkt dat de was niet fris genoeg wordt of dat er juist zeepresten achterblijven. Bij sterk bevuilde was of speciale stoffen (zoals sportkleding of babykleding) kan het zijn dat je alsnog handmatig wilt doseren of een ander type wasmiddel nodig hebt.

©AEG

AutoDose van AEG.

Voordelen van automatische dosering

Het grootste voordeel is gemak: je vult één keer het reservoir en daarna hoef je er wekenlang niet naar om te kijken. Daarnaast helpt automatische dosering bij het besparen van wasmiddel. Veel mensen gebruiken onbewust te veel, wat niet alleen slecht is voor het milieu, maar ook zorgt voor zeepresten in kleding en de machine. Verder voorkom je slijtage aan je kleding. Te veel wasmiddel kan stoffen aantasten en zorgt ervoor dat kleding minder lang mooi blijft.

Nadelen van automatische dosering

Niet alles is positief. Automatisch doseren werkt alleen met vloeibaar wasmiddel. Waspoeder of capsules kun je niet gebruiken. Daarnaast moet je erop letten dat je de juiste soort wasmiddel kiest. Sommige systemen werken niet goed met dikkere of schuimende middelen.

Een ander aandachtspunt is geur: omdat je het reservoir lang gebruikt, kan dat na verloop van tijd een muffe geur afgeven. Regelmatig schoonmaken en niet te lang wachten met bijvullen helpt dat voorkomen.

Bij sommige systemen kun je niet zelf bepalen welk vak je voor welk type wasmiddel gebruikt, of kun je geen speciaal wasmiddel apart instellen (bijvoorbeeld voor witte was of wol). Dat maakt je wat beperkter in je mogelijkheden.

©AEG

Hoe vaak moet je bijvullen?

Dat hangt af van de capaciteit van het reservoir en hoe vaak je wast. Gemiddeld gaat een volle tank tussen de 20 en 40 wasbeurten mee. Sommige machines geven een seintje als het wasmiddel bijna op is, bij andere moet je het zelf in de gaten houden.

Welk wasmiddel werkt het best?

Gebruik altijd vloeibaar wasmiddel. Veel fabrikanten raden hun eigen merk aan (zoals bijvoorbeeld Miele UltraPhase). In de praktijk werken veel gangbare A-merken ook goed, zolang ze niet te dik of sterk schuimend zijn. Vermijd ecologische of geconcentreerde wasmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld voor handmatige dosering, tenzij het systeem ze aankan. Bij sommige merken slimme wasmachines (zoals Bosch en Siemens) kun je met de app de barcode op je eigen wasmiddelen scannen. De app stuurt dan informatie over de concentratie van je wasmiddel en de waterhardheid automatisch door naar de wasmachine, zodat echt altijd de juiste dosering wordt gebruikt.

Test een wasmiddel een tijdje en kijk hoe de machine reageert: blijft er schuim achter, wordt de was goed schoon, ruikt het fris? Zo ontdek je wat het beste werkt voor jouw situatie.

©Miele

Miele UltraPhase-flacons.

Het automatische doseersysteem schoonmaken Vloeibaar wasmiddel en wasverzachter bevatten stoffen die na verloop van tijd een laagje kunnen achterlaten in het reservoir en de leidingen. Het is dus belangrijk om het automatische doseersysteem regelmatig schoon te maken. De meeste machines hebben reservoirs die je makkelijk kunt uitnemen. Spoel deze ongeveer eens per maand om met warm water. Gebruik eventueel een klein beetje schoonmaakazijn om opgehoopte zeepresten los te weken. Let erop dat je alles goed naspoelt en laat drogen voordat je de reservoirs terugplaatst. Heeft jouw machine vaste tanks die je niet kunt loshalen? Gebruik dan het schoonmaakprogramma (indien aanwezig) of spoel het systeem door; dit doe je door het reservoir te vullen met warm water zonder wasmiddel. Draai vervolgens een wasprogramma zonder was. Controleer ook regelmatig de dopjes, klepjes en slangetjes rondom het doseersysteem. Een tandenborstel kan helpen om lastige randjes schoon te maken.

Van i-DOS tot SmartDosing

In onderstaande tabel zie je wat de benaming voor het automatisch-doseersysteem is bij de grootste wasmachine-merken.

MerkBenamingUitleg
Boschi-DOS 1Twee reservoirs, een voor wasmiddel en een voor wasverzachter, instelbare dosering, houdt rekening met waterhardheid
Boschi-DOS 2Twee reservoirs, een voor wasmiddel en een voor wasverzachter of een ander soort wasmiddel, instelbare dosering, houdt rekening met waterhardheid
AEGAutoDoseVier reservoirs (automatisch en handmatig), appwaarschuwingen, flexibel
SiemensintelligentDosingVergelijkbaar met i-DOS, instelbaar via display/app, kalkherkenning
MieleTwinDosWerkt met UltraPhase-cartridges of hervulbare reservoirs, zeer precies
SamsungAutoDoseTwee reservoirs, instelbaar via display en app, werkt met veel merken
HisenseAutoDoseEenvoudig systeem met één reservoir, basisinstellingen
LGezDispenseTwee grote reservoirs, appkoppeling, slimme sensoren
BekoAutoDoseEenvoudig systeem, vaak één reservoir, geen appkoppeling
Whirlpool6th Sense AutoDoseTwee reservoirs, gekoppeld aan 6th Sense-sensoren, stabiele werking
HaierSmartDosingAutomatische aanpassing aan belading, vaak één groot reservoir, appinstellingen

Conclusie

Automatische dosering maakt wassen makkelijker en voorkomt verspilling van wasmiddel. Vooral bij regelmatig gebruik is het een handige functie die tijd bespaart en je kleding beschermt. De werking hangt af van het merk en type wasmiddel dat je gebruikt. Kies daarom een machine die bij jouw wasgedrag past (tip: bij (web)winkels die wasmachines verkopen kun je modellen makkelijk met elkaar vergelijken) en experimenteer met verschillende vloeibare wasmiddelen om de beste combinatie te vinden.

▼ Volgende artikel
Wat is de levensduur van een thuisbatterij en hoe zit het met garantie?
© Basilicostudio Stock
Energie

Wat is de levensduur van een thuisbatterij en hoe zit het met garantie?

Net als alle andere accu's en batterijen gaat ook een thuisbatterij niet oneindig mee. Maar de levensduur moet wel lang genoeg zijn om de investering te rechtvaardigen. We leggen je uit op welke levensduur je gemiddeld mag rekenen en wat je kunt doen om die te verlengen.

In dit artikel leggen we je uit:

  • Wat je moet weten over de levensduur van thuisbatterijen
  • Welke omstandigheden de levensduur beïnvloeden
  • Wat je zelf kunt doen om de levensduur te verlengen
  • Of een thuisbatterij momenteel wel terug te verdienen is

Lees ook: Haal meer uit je zonnepanelen met een thuisbatterij

De levensduur van een thuisbatterij hangt af van verschillende factoren, zoals het type accu, de opslagomstandigheden en het soort gebruik. Voor thuisbatterijen wordt vaak lithium-ion (Li-ion) gebruikt. Deze accu’s hebben een geschatte levensduur van 10 tot 15 jaar. Het aantal laadcycli van de gemiddelde lithium-ionbatterij ligt tussen de 5000 en 7000 keer. Dit staat voor het aantal keer dat een lege thuisbatterij weer vol kan worden geladen.

Bij sommige batterijtypen ligt het aantal laadcycli hoger. Zo kunnen lithium-ijzerfosfaatbatterijen (LiFePO4) tot 10.000 laadcycli bereiken. Door nieuwe technologieën wordt de levensduur van thuisaccu’s steeds beter. De laadcapaciteit van batterijen neemt na verloop van tijd af, waardoor de hoeveelheid energie die een thuisaccu kan opslaan, geleidelijk aan vermindert.

Omstandigheden beïnvloeden levensduur

Als eigenaar van een thuisbatterij heb je zelf invloed op de uiteindelijke levensduur van de accu. Zo kun je een thuisbatterij het best plaatsen in een omgeving waar de temperatuur binnen de door de fabrikant gespecificeerde richtlijnen valt. Een stabiele omgeving binnen de juiste temperaturen kan de levensduur verlengen. Een thuisbatterij kan net als andere batterijen het best in een koele, maar ook weer niet al te koude omgeving worden gehouden. Plaatsing in de volle zon of in de buurt van andere warmtebronnen kun je beter vermijden. Toch is het handig om te beseffen dat niet alle thuisbatterijen even lang meegaan, het hangt ook af van de kwaliteit van het apparaat en de opslagcapaciteit. Welk merk en model je koopt, heeft dus invloed op de levensduur.

Lees ook: Thuisbatterij kopen: waar moet je op letten?

Ook andere omstandigheden kunnen een rol spelen bij de uiteindelijke levensduur. Zo is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te laten voeren. Verder kun je slijtage verminderen door de thuisbatterij niet volledig tot 100 procent op te laden of helemaal te ontladen. Daarnaast is het niet de bedoeling om de thuisbatterij voortdurend hoog te belasten. Wel is regelmatig gebruik van de accu noodzakelijk om hem in een goede conditie te houden. Het is dan ook niet de bedoeling om de stroom in een thuisaccu voor langere tijd op te sparen, maar om de opgeslagen energie te gebruiken in de avonduren. Dat zijn momenten waarop de stroom van het net duurder is of wanneer je zonnepanelen geen stroom meer opwekken.

Garantie

Bij de aanschaf van een thuisbatterij speelt garantie een belangrijke rol. Fabrikanten bieden doorgaans garanties van 10 jaar, waarbij ze garanderen dat de batterij na die periode nog een bepaald percentage van de oorspronkelijke capaciteit behoudt. Zo biedt LG Chem bijvoorbeeld 10 jaar garantie met de belofte dat de batterij dan nog minstens 60% van haar capaciteit heeft. Ook merken als Tesla, Enphase, Huawei, BYD en Growatt hanteren een garantieperiode van 10 jaar.

Sommige fabrikanten gaan nog een stap verder. Zo geeft GivEnergy 12 jaar garantie en biedt het Duitse Sonnen een garantie van 10 jaar óf 10.000 laadcycli – wat het eerst wordt bereikt. Het is echter wel belangrijk om niet alleen naar de duur van de garantie te kijken, maar ook naar de voorwaarden. Sommige fabrikanten stellen bijvoorbeeld eisen aan de installatie of het gebruik van de batterij om aanspraak te kunnen maken op garantie. Daarnaast kunnen installateurs eigen garantievoorwaarden hanteren die afwijken van die van de fabrikant. Controleer dus altijd goed de details voordat je een keuze maakt.

Levensuur verder verlengen

Slimme laadsystemen kunnen helpen de levensduur van de thuisbatterij te verlengen. De laadcycli kunnen geoptimaliseerd worden door algoritmen die leren van je behoeften en gebruik. De software maakt op basis van jouw verbruikspatronen beslissingen over wanneer er energie moet worden opgeslagen, gebruikt of teruggeleverd aan het net. De algoritmen houden hierbij rekening met de huidige energieprijzen, je verbruikspatronen en de beschikbaarheid van stroom van je zonnepanelen.

©Malp

Is een thuisbatterij de hoge investering waard?

De kosten van een thuisbatterij zijn momenteel nog vrij hoog. In combinatie met een levensduur van 10 tot 15 jaar is het maar de vraag of je de grote investering op tijd kunt terugverdienen. Hoewel veel aanbieders van thuisbatterijen beweren dat de terugverdientijd door hun slimme algoritmen een stuk korter is, stellen onderzoeksbureau CE Delft en andere experts dat het nagenoeg onmogelijk is om de aankoop terug te verdienen. Het zou minstens 15 jaar duren om de kosten eruit te hebben en op dat moment is de thuisaccu alweer aan vervanging toe. In sommige gevallen zal de thuisbatterij het al ruim voor die tijd begeven.

Lees ook: Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?

Met een dynamisch energiecontract kun je in theorie geld verdienen met een thuisbatterij. Bij deze contractvorm varieert de prijs van stroom per uur. Het ene uur betaal je dus een hoger bedrag voor stroom dan het andere uur. Je kunt echter ook stroom verkopen aan het net. Door hier slim op in te spelen, met behulp van de slimme software van een thuisbatterij, kun je de stroom van je thuisaccu automatisch verkopen op momenten dat je hier het meeste geld voor terugkrijgt. Doordat de energieprijzen inmiddels weer gezakt zijn, zijn de schommelingen tussen tarieven niet zo hoog als de afgelopen jaren. Daardoor is het lastiger om de aanschaf van een thuisbatterij snel terug te verdienen door te handelen op de energiemarkt. De salderingsregeling is bovendien voorlopig nog van kracht.

Vraag een offerte aan voor thuisbatterij: