Zo werkt een hogedrukreiniger
Wil je je terras, oprit, tuinmeubelen of auto schoonmaken? Dan is een hogedrukreiniger onmisbaar voor een snel en grondig resultaat. Zolang je hem op de juiste manier gebruikt natuurlijk! Hóe, dat lees je hier.
In dit artikel voor beginners leggen we uit hoe een hogedrukreiniger werkt en hoe je hem op de juiste manier gebruikt. We bespreken: 🚿 Hoe werkt een hogedrukreiniger 🚿 De hogedrukreiniger voorbereiden 🚿 Veiligheid 🚿 De juiste techniek
Lees ook: Groene aanslag op je terras? Met deze tips krijg je het weg!
Werking en voorbereiding
Een hogedrukreiniger werkt door water onder hoge druk door een spuitmond te persen. Het apparaat bestaat uit een waterpomp, een hogedrukslang, een spuitlans en een aantal verwisselbare spuitkoppen. De waterpomp zuigt water aan uit een kraan (of een extern waterreservoir, maar bij huis-tuin-en-keukengebruik is dit meestal gewoon de (buiten)kraan) en perst dit met hoge druk door de slang en de spuitlans. Door de hoge druk komt het water met grote kracht uit de spuitmond, waardoor vuil en aanslag effectief worden verwijderd.
Voordat je begint met het gebruik van een hogedrukreiniger, moet je wel een paar voorbereidingen treffen. Lees de gebruiksaanwijzing goed door en kijk of je alles begrijpt. Controleer of alle onderdelen aanwezig en in goede staat zijn. Sluit de hogedrukslang aan op het apparaat en bevestig de gewenste spuitkop op de spuitlans. Zorg voor een stabiele watertoevoer door de hogedrukreiniger aan te sluiten op een kraan. Dat doe je meestal via een tuinslang. Heb je een buitenkraan, dan zul je waarschijnlijk die gebruiken. Ben je aangewezen op een binnenkraan? Zorg dan dat je extra controleert of alles goed is aangesloten. Draai eventuele koppelstukken tussen kraan en de tuinslang stevig vast zitten, zodat je geen lekkage krijgt.
Hogedrukreiniger nodig?
Kijk & vergelijk
Veiligheid staat voorop
Bij het werken met een hogedrukreiniger is veiligheid van groot belang. Draag altijd beschermende kleding, zoals een veiligheidsbril, handschoenen en stevige schoenen. Richt de spuitlans nooit op mensen, dieren of kwetsbare objecten. Houd rekening met de kracht van de waterstraal en bewaar voldoende afstand tot het oppervlak of object dat je wilt schoonmaken. En (ja, het is een open deur, maar we kunnen het niet vaak genoeg noemen): gebruik een hogedrukreiniger niet voor elektrische apparaten. Richt hem ook niet op stopcontacten.
©My Ocean studio
De juiste techniek
Wil je zoveel mogelijk resultaat behalen met je hogedrukreiniger, dan is het wel belangrijk dat je de juiste techniek gebruikt – de juiste druk en spuitkop maken het verschil. Houd de lans op een afstandje van een 20-30 cm van het oppervlak en beweeg in banen heen en weer. Pas je afstand en hoek aan op wat je aan het schoonmaken bent. Vuistregel is: hoe hardnekkiger het vuil, hoe dichter je er de waterstraal op moet zetten.
🪑 Hogedrukreiniger en tuinmeubilair Hoewel het verleidelijk is om al je tuinmeubilair schoon te spuiten met de hogedrukreiniger, is het beter om eerst even te kijken naar het gebruikte materiaal. Rattan en wicker maak je bij voorkeur op een andere manier schoon. Kunststof en houten meubelen kun je eventueel wel met de hogedrukreiniger reinigen, maar zorg dat wel dat het apparaat omp een zo laag mogelijke stand staat, anders beschadig je je tuinmeubelen. Metalen meubilair kun je doorgaans wel probleemloos te lijf met je hogedrukreiniger! Meer daarover lees je [in dit artikel](Herfstklus: zo maak je je tuinmeubilair winterklaar).