ID.nl logo
Haal alles uit uw mail
© CIDimport
Huis

Haal alles uit uw mail

Bent u er ook zo een die jarenlang e-mail in Outlook Express verzamelt om later nog eens door te neuzen? Leuk, maar wie zegt dat over pakweg tien jaar de dan gangbare generatie pc's in staat is het tegen die tijd stokoude Outlook Express-formaat nog te kunnen openen? Een handig programma stelt uw berichten met hun bijlagen veilig.

Bent u er ook zo een die jarenlang e-mail in Outlook Express verzamelt om later nog eens door te neuzen? Leuk, maar wie zegt dat over pakweg tien jaar de dan gangbare generatie pc's in staat is het tegen die tijd stokoude Outlook Express-formaat nog te kunnen openen? Een handig programma stelt uw berichten met hun bijlagen veilig. Grootste nadeel zijn eigenlijk de megagrote mailbestanden die Outlook Express aanmaakt. Deze kunnen in de loop der jaren tot soms wel een paar honderd MB uitgroeien en ze zijn feitelijk compatibel met niets. Het gratis Outlook Express Extractor kan losse berichtbestanden in het eml-formaat van de megabestanden halen. U kunt er zelfs het adresboek van Outlook Express mee exporteren naar een tekstbestand. Dat laatste is niet alleen handig voor archiveringsdoeleinden, maar ook gewoon om alle e-mailadressen af te drukken en mee op vakantie te nemen.

Stap 1

©CIDimport

Allereerst dient u Outlook Express Extractor te downloaden, dat kan vanaf deze pagina. Klik op de link Download Now en bewaar het installatiebestand zoals altijd op een later nog eens terug te vinden plek, zoals het bureaublad. Dubbelklik op het binnengehaalde bestand en doorloop de installatiewizard.

Stap 2

©CIDimport

Als het goed is, start Outlook Express Extractor na de laatste installatiestap. Mocht dat bij u niet gebeuren, dan vindt u de snelkoppeling in het menu Start onder Alle programma's, downloadhotfile.com, Free Outlook Express Extractor. Het programma vindt automatisch de map waarin alle mailberichten zijn opgeslagen, keurig onderverdeeld in mappen. Als voorbeeld zetten we de eerste 500 berichten uit het Postvak IN om naar losse eml-bestanden. Uiteraard mag u ook álle mailtjes omzetten, maar dat kost meer tijd. Selecteer allereerst de map Postvak IN met behulp van het selectiemenu bovenin het venster. Selecteer vervolgens de optie First 500 messages. Klik op Export to eml.

Stap 3

©CIDimport

Kies de locatie om het tekstbestand te bewaren, bijvoorbeeld een map op het bureaublad (niet rechtstreeks op het bureaublad, want dan wordt u opgezadeld met een enorme berg bestanden!) en geef het een logische naam. Klik dan op Opslaan en wacht af. Outlook Express Extractor is dusdanig simpel van opzet dat er geen voortgangsindicator is ingebouwd. Dat betekent dus rustig afwachten tot het dialoogvenster verschijnt met daarin de tekst Export to eml completed. Zeker als u álle e-mail van de afgelopen jaren gaat omzetten naar een afzonderlijk berichtbestand kan het even duren voordat u dit verlossende venster ziet. Klik daarin overigens even op OK.

Stap 4

©CIDimport

Blader naar de map met losse eml-berichten. Zoals u ziet is onze operatie glorieus geslaagd. Het aardige is dat het bericht echt in z'n geheel is bewaard, dus inclusief eventueel aanwezige plaatjes én bijlagen. Door op een eml-bestand te dubbelklikken, opent u het in een gewoon berichtvenster van Outlook Express. Wilt u het in Word openen, dan kan dat ook. Start Word en klik in het menu Bestand op Openen. In het dialoogvenster Openen kiest u middels het selectiemenu achter de optie Bestandstype voor Alle bestanden (*.*). Blader dan naar de map met eml-bestanden, selecteer er een en klik op Openen. U krijgt het mailbericht nu in volle glorie in een Wordvenster te zien. Van daaruit is het eenvoudig af te drukken, bewerken of in te voegen in een al bestaande tekst. Mochten er afbeeldingen in een opgemaakt bericht zitten, dan krijgt u deze ook keurig te zien. Mochten de afbeeldingen niet fysiek bij de e-mail zitten, maar op een webserver zijn opgeslagen - wat nogal eens gebeurt bij nieuwsbrieven en dergelijke - dan hebt u de plaatjes nooit echt ontvangen en kan Outlook Express Extractor ze niet voor u bewaren.

Stap 5

©CIDimport

De afzonderlijke mailberichten zijn dus inclusief bijlagen keurig te bewaren. Wilt u puur en alleen de bijlagen bewaren, dan kan dat ook. Start Outlook Express Extractor, selecteer (om te beginnen) de map waaruit u de bijlagen wilt destilleren. Selecteer vervolgens de optie First 500 messages (Ook hier kunt u voor alle berichten kiezen door de optie All messages te selecteren) en klik tot slot op de knop Export attachments.

Stap 6

©CIDimport

Kies weer een bewaarmap in het daarvoor bestemde dialoogvenster en klik dan op OK. Net als bij het bewaren van de losse mailbestanden kost ook het apart opslaan van alle bijlagen even tijd. Wederom eveneens geen voortgangsindicator, dus gewoon even wachten tot het laatste venster verschijnt en daarin klikken op OK.

Stap 7

©CIDimport

Blader naar de map waarin de bijlagen zijn bewaard, waar u ongetwijfeld een grote verzameling afbeeldingen, documenten en andersoortige bestanden aantreft. U kunt ze probleemloos openen met de daarvoor bestemde programma's, maar scan de bewaarmap voor de zekerheid in z'n geheel nog even op virussen. Als u over een goedwerkende virusscanner beschikt worden eventuele ellendelingen overigens automatisch onderschept.

Stap 8

©CIDimport

De laatste handige optie van Outlook Express Extractor is het exporteren van het adresboek naar een lijst met e-mailadressen. Klik daarvoor simpelweg op de knop Export address book email to text file. Geef een naam aan het bestand en klik op OK. Klik ook op OK in het dialoogvenster dat verschijnt wanneer het exporteren voltooid is; dit verschijnt vrijwel direct. Blader met de Verkenner naar de map waar u het bestand hebt opgeslagen en dubbelklik er op. U krijgt vervolgens in het Kladblok een lijst van alle in het Adresboek aanwezige e-mailadressen te zien. Die lijst kunt u afdrukken en meenemen op vakantie, handig om bij u te hebben als u bijvoorbeeld eens ergens vanuit een internetcafé een berichtje wilt versturen.

▼ Volgende artikel
Zo werkt een aircooler en dít zijn de voor- en nadelen
© NASIR
Energie

Zo werkt een aircooler en dít zijn de voor- en nadelen

Toe aan wat frisse lucht in huis, maar vind je een airco te duur en een ventilator niet effectief genoeg? Misschien is een aircooler wat voor je. Een aircooler koelt de lucht met water in plaats van een koelvloeistof. Dat heeft een aantal fijne voordelen, maar een aircooler kent ook wat beperkingen. 

In het kort: Aircoolers zijn simpele maar effectieve verkoelingsapparaten die de gevoelstemperatuur in een ruimte een stuk aangenamer kunnen maken. In tegenstelling tot airco's werken aircoolers niet op een zware compressor, waardoor ze stil en energiezuinig zijn. Ze zijn ook veel goedkoper dan airconditioners. Toch zijn aircoolers niet voor iedere woning geschikt. Dit artikel legt uit wat aircoolers zijn, hoe ze precies werken, wat de voordelen zijn ten opzichte van traditionele airconditioners én wanneer je toch beter een airco in huis kunt halen.

Lees ook: Ventilator of mobiele airco?

Aircoolers zijn (nog) niet erg populair. Dat komt omdat aircoolers een stuk minder krachtig zijn dan airconditioners. Airco's zijn in staat om de kamertemperatuur flink te laten dalen, terwijl het effect van een aircooler meer lijkt op dat van een ventilator. Een aircooler zuigt warme lucht aan en haalt dit langs een koelelement met water, waarna de gekoelde lucht weer naar buiten komt. Zo ontstaat er een frisse luchtstroom in de buurt van het apparaat. Zet je het apparaat uit, dan verdwijnt het verkoelende effect snel. 

Voordelen

Hoewel aircoolers geen grote invloed kunnen uitoefenen op de daadwerkelijke temperatuur in een kamer, kunnen ze wél de gevoelstemperatuur aanzienlijk verbeteren. Daarin zijn ze vaak beter dan ventilators, die niet meer doen dan een luchtstroom creëren met de al aanwezige (warme) lucht. Omdat een aircooler warme lucht actief verkoelt met behulp van waterdamp, voelt de luchtstroom uit dit type apparaat extra fris en verkoelend aan. Vooral in kleinere ruimtes zul je dit effect merken.

Een ander voordeel van een aircooler is dat dit apparaat door de afwezigheid van een compressor een stuk stiller is dan een airco. Daardoor kun je een aircooler gerust neerzetten in ruimtes waar stilte gewenst is, zoals in je werk- of slaapkamer. Je hebt voor een aircooler ook geen passende raamafdichting nodig: je kunt hem neerzetten waar je wilt. Vaak zitten er ook nog wieltjes onder waarmee je het apparaat makkelijk van de ene naar de andere ruimte verplaatst. 

Dan is er nog het financiële aspect: een aircooler is over het algemeen veel goedkoper dan een airco. Je hebt immers niet te maken met hoge installatiekosten en ook je energiekosten vallen door het energiezuinige verkoelingssysteem van een aircooler goedkoper uit. Ook de aanschafprijs ligt een stuk lager. Waar je voor een mobiele airco al snel honderden euro's neerlegt, heb je voor een paar tientjes al een goede aircooler. Sommige aircoolers zijn uitgerust met een ingebouwde luchtzuiveraar die stof, pollen en schimmels uit de omgeving haalt: daar leg je uiteraard wat meer geld voor neer. 

©Sekai

Nadelen 

Het voornaamste nadeel van aircoolers is dat ze minder goed zijn in het verkoelen van een ruimte dan airconditioners. Dat komt door het verschil in werking tussen beide apparaten. Een airco onttrekt warme lucht aan een ruimte en voert die via een afvoerslang naar buiten. Tegelijkertijd blaast het apparaat koude lucht van buiten via een compressor met koelvloeistof de ruimte in. Door die dubbele werking kan een airco de temperatuur in een ruimte met wel tien graden verlagen. Een aircooler verlaagt de omgevingstemperatuur met maximaal drie graden. Je kunt op een aircooler dan ook geen gewenste temperatuur instellen; op een airco kan dat meestal wel. 

Een aircooler is daarnaast niet voor elke ruimte even geschikt. Het apparaat maakt de lucht in een ruimte namelijk vochtiger, wat bij warm weer niet altijd gewenst is. Het wordt dan ook aangeraden om het raam open te zetten wanneer een aircooler zijn werk doet, met name in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Dat het apparaat op basis van vocht werkt, heeft ook als nadeel dat het regelmatig geleegd en schoongemaakt moet worden. Anders kan de boel gaan schimmelen, en dan is de lucht die het apparaat uitblaast lang niet zo fris meer.

Heel lokaal verkoeling nodig?

(bijvoorbeeld op je werkplek)

Wanneer kies je voor een aircooler? 

Een aircooler past bij jou als je geen honderden euro's wilt uitgeven aan een airconditioner, maar wel een apparaat in huis wilt dat een frisse luchtstroom creëert (zonder de daadwerkelijke temperatuur te verlagen). Ook als je een stil apparaat zoekt dat weinig energie verbruikt, is een aircooler een goede keuze.

Wanneer kies je beter geen aircooler? 

Een aircooler is minder geschikt als je grotere ruimtes wilt verkoelen en op zoek bent naar een apparaat dat de temperatuur in huis significant omlaag kan brengen. Ook als de luchtvochtigheid in je woning al hoog is, kies je beter voor een traditionele airco.








Toch liever een vaste airco? ⤵

Vraag een offerte aan voor airconditioning:

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare tablets om mee te nemen op vakantie
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare tablets om mee te nemen op vakantie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Als je op vakantie gaat, hoef je naturlijk niet altijd een apparaat met een groot scherm mee te nemen, maar wil je wel iets dat een beter beeld geeft dan een smartphone: een tablet! Wij bekeken vijf tablets met een lange accuduur, handig voor de reis op de achterbank of op je vakantieadres.

Een tablet biedt een mooie middenweg tussen de compacte smartphone en de krachtige laptop. Vergeleken met een smartphone heeft een tablet een groter scherm, wat het veel prettiger maakt om te lezen of video's te kijken. De voordelen ten opzichte van een laptop zijn er ook: ze zijn lichter, dunner en sneller opgestart. Je neemt 'm eenvoudig overal mee naartoe en dankzij een lange accuduur is hij ideaal voor onderweg. Wij maakten een selectie voor je van de vijf beste tablets voor onderweg of op je vakantieadres.

Lenovo Idea Tab Pro - 12.7 inch

De Lenovo Idea Tab Pro 12.7" is een krachtpatser voor creatievelingen en multitaskers. Met zijn 3K-resolutie en 144Hz-scherm biedt hij een vloeiende en scherpe visuele ervaring. De meegeleverde Lenovo Tab Pen Plus maakt het eenvoudig om te tekenen en notities te maken. Aangedreven door de MediaTek Dimensity 8300-processor en 8GB RAM, levert deze tablet snelle prestaties voor zowel werk als entertainment. Het slanke ontwerp en de robuuste bouw maken het een betrouwbare metgezel voor dagelijks gebruik.

🔋 Batterijcapaciteit: 10.200 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 12 uur bij gemiddeld gebruik

Xiaomi Redmi Pad SE - 11 inch

De Xiaomi Redmi Pad SE is een betaalbare 11-inch Android-tablet met een slank en licht ontwerp is deze tablet gemakkelijk mee te nemen voor onderweg. Het heldere IPS lcd-scherm heeft een resolutie van 1920 x 1200 pixels en een verversingssnelheid van 90 Hz. Met een batterijcapaciteit van 8000 mAh biedt de Redmi Pad SE een prima gebruiksduur. Daarnaast beschikt de tablet over vier luidsprekers met Dolby Atmos-ondersteuning.

🔋Batterijcapaciteit: 8000 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 13 uur bij gemiddeld gebruik

Apple iPad 128 GB - 11 inch

Deze tablet beschikt over een 12 MP camera aan de achterzijde en een 12 MP frontcamera met Center Stage-functionaliteit, waardoor je altijd centraal in beeld blijft tijdens videogesprekken. Met een batterijduur van ongeveer 10 uur ondersteunt de iPad langdurig gebruik zonder tussentijds opladen. De ondersteuning voor Apple Pencil (usb-c) en het Magic Keyboard Folio maakt het apparaat geschikt voor creatief werk en productiviteit.

🔋Batterijcapaciteit : 7606 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: 10 uur

Samsung Galaxy Tab S6 Lite - 10.4 inch

Deze Samsung Galaxy Tab S6 Lite is een veelzijdige tablet die werk en ontspanning moeiteloos combineert. Met een 10.4-inch scherm en AKG-tuned speakers biedt hij een meeslepende multimedia-ervaring. De meegeleverde S Pen maakt het eenvoudig om notities te maken en te tekenen. Hoewel de prestaties niet op het niveau van premium tablets liggen, biedt hij een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding voor Android-gebruikers.

🔋Batterijcapaciteit: 7040 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 12 uur bij gemiddeld gebruik

Honor Pad 9 - 12,1 inch

De Honor Pad 9 is een 12,1-inch Android-tablet die zich richt op gebruikers die waarde hechten aan een groot scherm en krachtige prestaties. Het apparaat is uitgerust met een 2,5K IPS-display met een verversingssnelheid van 120 Hz, wat zorgt voor vloeiende beelden bij het streamen van video’s of het lezen van documenten. De Honor heeft een de Snapdragon 6 Gen 1-chipset, gecombineerd met 8 GB RAM en 256 GB opslagruimte. De batterijcapaciteit is 8300 mAh en de tablet ondersteunt 35W snelladen.

🔋Batterijcapaciteit: 8300 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 8,5 uur bij intensief gebruik